Nikola Šavija 4/10/2016, 06:35
Evo šta Elen Vajt ima da kaže za pranje nogu nakon Gospodnje večere i koliko često (ako ima uslova) treba da se praktikuje godišnje. Naravno niko se ovde ne tera da nešto radi ako to neće ili misli da ne treba. Moj mali komentar na obred poniznosti pranja nogu. Nekada je pranje nogu bila tradicija kod mnogih naroda i ne samo higijenski čin nego i čin gostoljubivosti. Možemo videti da i Papa pere noge pred Uskrs kako bi pokazao drugima kako je ponizan i kako je on ustvari Isus na zemlji. Papini motivi su sebični i predstavljaju obličije pobožnosti. Problem je ako se neko pretvara i ima obličije pobožnosti, ako ima loše motive i misli da će biti veći od drugih ako to radi.
Pasha
Gospod je zatim dao Mojsiju posebna uputstva za decu Izraela u vezi sa tim kako da sačuvaju sebe i svoje porodice od strašnih zala koje će On poslati na Egipat. Mojsije im je takođe dao uputstva kako da napuste Egipat. Rekao im je za Božiju zapovest da ubiju jagnje bez mane, da uzmu krv jagnjeta i sa njim namažu ulazna vrata i oko vrata svojih kuća. Iako taj znak ne pokazuje ništa, oni bi u kući trebali da jedu celo pečeno jagnje sa gorkim biljkama, a Božiji anđeo bi u to vremne prolazio Egipatkom zemljom radeći ovaj užasan posao, ubijajući prvence čoveka i životinja. „A jedite ga opasanih bedara,sa sandalama na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga na brzinu. To je Pasha Gospodnja.A ja ću proći egipatskom zemljom te noći i pobiću sve prvence u egipatskoj zemlji, od čoveka do životinje. I sudiću svim egipatskim bogovima. Ja sam Gospod. Krv neka služi kao znak na kućama u kojima ćete biti. Kad vidim krv, proći ću pored vas, i pošast neće doći da vas uništi kad udarim egipatsku zemlju. Taj dan neka vam služi kao spomen i slavite ga kao praznik u čast Gospodu iz naraštaja u naraštaj. To neka bude trajna odredba.“
Taj posao se zahtevao od dece Izraela. Oni su morali doprineti svoj deo da bi se dokazali i da bi svojim delima pokazali svoju veru u veliko Božije izbavljenje koje im On donosi. Da bi izbegli veliki Božiji sud koji će da stigne Egipćane krvavi znak se mora videti na njihovim kućama. Bilo je potrebno da razdvoje sebe i svoju decu od Egipćana i da skupe u svoje kuće, jer ako bi se neko od Izraelaca našao u egipatskim kućama pao bi od ruke anđela koji uništava. Takođe im je rečeno da praznuju Pashu kao zapovest, tako da kada ih njihova deca pitaju šta ta služba znači oni treba da im ispričaju kako su divno sačuvani u Egiptu. Kada je anđeo koji uništava krenuo noću da uništava prvence od ljudi i životinja prošao je pored njihovih kuća i ni jedan od Jevreja koji je imao znak krvi na svojim vratima nije bio ubijen. Ljudi su se klanjali i obožavali zahvalni za ono izuzetno sećanje koje im je dato da bi ga sačuvali za svoju decu u sećanje na Božiju brigu za Njegov narod. Bilo je mnogo Egipćana koji su priznali da je Bog Jevreja jedini pravi Bog gledajući znake i čudesa u Egiptu. preklinjali su da im bude dozvoljeno da uđu u kuće Izraelaca sa svojim porodicama te strašne noći kada je Božiji anđeo ubijao prvence od Egipćana. Uverili su se da su njihovi bogovi koje su obožavali bez znanja i da nemaju moć da spašavaju ili uništavaju. Dali su zakletvu da će ubuduće izabrati Izraelovog Boga kao svog Boga. Odlučili su da napuste Egipat i da idu sa decom Izraela da obožavaju njihovog Boga. Izraelci su prilimi u svoje kuće Egipćane koji su poverovali.
Pasha je unazad ukazivala na izbavljenje dece Izraela i isto je predstavljala tip ukazujuću na Hrista, Božije Jagnje, ubijeno za iskupljenje palog čoveka. Krv kojom su prskana vrata je pokazivala iskupljujuću Hristovu krv i stalnu zavisnost grešnog čoveka od zasluga te krvi za zaštitu od Sotonine moći i predstavljala je poslednje iskupljenje. Hrist je jeo Pashalnu večeru sa svojim učenicima neposredno pred raspeće i iste noći je zapovedio držanje Gospodnje večere da se vrši u znak sećanja na Njegovu smrt. Pasha je držana kao znak sećanja na izbavljenje dece Izraela iz Egipta. U isto vreme je predstavljala znak sećanja i tip. Tip je dostigao antitip kada je Hrist, Božije Jagnje bez mane, umro na krstu. Hrist je dao da se drži kao znak sećanja na događaje Njegovog raspeća.
Hrist je jeo Pashalnu večeru sa svojim učenicima, zatim je ustao sa stola i rekao im je, „Veoma sam želeo da jedem ovu Pashu s vama pre svojih patnji.“ Nakon toga je izvršio poniznu službu pranja nogu Svojih učenika. Hrist je Svojim učenicima dao da vrše službu pranja nogu, što treba da ih nauči lekciju poniznosti. On je povezao tu službu sa večerom. Isplanirao je da to bude period samoispitivanja, da bi Njegovi sledbenici imali priliku da postanu upoznati sa stvarnim osećanjima svojih sopstvenih srca prema Bogu i jedni prema drugima. Ako bi bilo ponosa u njihovim srcima,to bi se najpre otkrilo u onima koji zaista greše, jer i oni trebaju da učestvuju u ovoj poniznoj službi. Ako bi postojali sebičnost ili mržnja jednih prema drugima, lakše bi se otkrilo ako bi učestvovali u ovom poniznom delu. Ova naredba je smišljena da ima za rezultat međusobna priznanja jednih prema drugima i da poveća osećanja suzdržanosti, opraštanja međusobnih grešaka i iskrene ljubavi, pripremajući ih da učestvuju u svečanoj naredbi u znak sećanja na Hristove patnje i smrt. Toliko je voleo Svoje učenike da je umro za njih. Ohrabrivao ih je da vole jedni druge kao što je On voleo njih.
Primer pranja nogu Njegovih učenika je dat kao korist svima koji bi poverovali u Njega. Zahtevao je od njih da prate Njegov primer. Ova skromna naredba nije smišljena samo da stavi na probu njihovu poniznost i vernost, već i da održi svežim sećanje da je otkup Njegovog naroda plaćen pod uslovima poniznosti i stalne poslušnosti sa njihove strane. „Kad im je oprao noge, obukao je svoje haljine, vratio se za sto i rekao im: „Da li shvatate šta sam vam učinio? Vi mi se obraćate sa ‘Učitelju’ i ‘Gospode’, i s pravom to govorite, jer to i jesam. Dakle, ako sam ja, Gospod i Učitelj, vama oprao noge, i vi treba jedan drugom da perete noge. Dao sam vam primer da i vi činite onako kako sam ja učinio vama. Zaista, zaista, kažem vam, sluga nije veći od svog gospodara, niti je onaj ko je poslat veći od onoga koji ga je poslao. Ako to znate, srećni ste ako tako i činite.“
Isus je zatim ponovo pogledao svoje mesto za stolom, na kome su bili stavljeni hleb i nefermentisano vino raspoređeni po Hristovim uputstvima. Izgledao je veoma tužno. „I uzeo je hleb, zahvalio Bogu, izlomio ga, dao im i rekao: „Ovo predstavlja moje telo koje će se dati za vas. Činite ovo meni za spomen.” Tako je uzeo i čašu posle večere i rekao: „Ova čaša predstavlja novi savez u krvi mojoj, koja će se proliti za vas.“ „Zaista, kažem vam, više neću piti od vinogradskog roda do onog dana kad budem pio novo vino u Božjem carstvu.“
Ovde je naš Spasitelj ustanovio Gospodnju večeru, koja treba često da se slavi da bi scene izdaje i raspeća za grehe ovoga sveta ostale u svežem sećanju Njegovim sledbenicima. Uradio je to da bi Njegovi sledbenici bili svesni da su stalno zavisni od Njegove krvi za spasenje. Lomljenje hleba je bio simbol Hristovog slomljenog tela, koje je dao za spasenje sveta. Vino je bilo simbol Njegove krvi, prolivene za čišćenje grehova svih onih koji bi mu prišli za pomilovanje i primili Ga za svog Spasitelja.
Spasenje ljudi zavisi od stalnog okretanja njihovih srca ka pročišćujućoj Hristovoj krvi. Zbog toga Gospodnja večera se ne drži samo povremeno ili godišnje već češće nego godišnja Pasha. Ova svečana naredba predstavlja mnogo veći događaj od izbavljenja dece Izraela iz Egipta. To izbavljenje je bilo tip velikog iskupljenja koje je Hrist učinio žrtvujući sopstveni život za konačno izbavljenje svog naroda.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI