BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 EmptyYesterday at 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+64
KoljaD
Mato T
Semir
Batret
Jovana
RPreligiozan
Nikola Šavija
_Ivan_
Green
Radule
ljuba79
The_Fighter
Stefan68
Be snake and dove
ZoranJ
giga
Stefan
ro004
kuzma
Dejan79
Todorovic Slavko
NinkovicM
natalis
Breath
Mihajlo91
Nathanael
tihonov
godojevic
posmatrac
Nenad
Gresnik
Željko
N.K.
EMO
MiroslavB.
Matija Runje
Sionski
Kika
Boris7
Nesa
SnezaDjak
Storm
szabatka
SimaS
K.S.P.
Tako-je
Zdravko Vučinić
Eliezer
Nebojša
Sapinenti sat
Marko96
Enoh
peko
beka26
marijan
Iskren
Rab Boziji
bit će dobro
markoni
nema_ime
Vlatko
Petar
ProVokator
PavleS
68 posters

PITANJA - RELIGIJA

PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

PITANJA - RELIGIJA - Page 40 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

Komentar  PavleS 18/1/2017, 12:11

Dragana B. (citat):Pozdrav svim članovima i administratorima,

Već duže vreme jasno shvatam šta mi je činiti da se nanovo rodim- duhom. Da Hrist prebiva u meni. Međutim, jako je to velika borba, borba sa samom sobom. Imam baš ogromne padove, nekad mi se čini prosto nemoguće.

Ako neko ima slična iskustva, može da podeli pa da jedni drugima budemo potpora. Da se međusobno razumemo, prodiskutujemo. Generalno, u svom okruženju nemam nikog ko želi takvu promenu, pa nemam sa kime ni da pričam o tome. Znam puno vernika... Onih što su kao fariseji. Drže Zakon, a srce prljavo...

Možemo i da pričamo na temu pet ludih i pet mudrih devojaka, priča o ulju. Da li smo mi ludi ili mudri? Da li će i nama Ženik da zatvori vrata?

Pozdrav Dragana B.
    Prvo treba da razumiješ pojam novorođenja.
    Izraz „ponovo roditi“ odnosi se na konačan ishod duhovnog procesa prihvatanja Božjeg Plana spasenja. Važno je zapaziti da se „novorođenje“ ne dešava prilikom obraćenja ili krštenja, već duhovno začeće u novi život (grčki pojam „genao“ može da znači i jedno i drugo). Dalje slijedi duhovni rast i napokon, o vaskrsenju, primanje konačnog obećanja novog života.

To se može porediti sa odgojem djeteta dok se ne formira odrasla ličnost. Bog će davati Duha prema mjeri koja ti je potrebna i u skladu sa poslušnošću poznatim istinama.

Dakle, čim pristaneš na Božju stranu, a očigledno si već to uradila, počinje ovaj proces. Problem kod većine vjernika je što ne razumiju da se borba mora voditi sve do konačnog ispunjenja Božjeg obećanja. Tako neki idu u krajnosti i fanatizam, u želji da se njihovo "novorođenje" ostvari sad i odmah. Jedan od pokazatelja nezdravog vjerskog iskustva je u traženju znaka da nas je Bog prihvatio ili da smo "u istini". Svega toga se treba čuvati i smjerno, razumno i istrajno ići putem spasenja.
    Dragana B.

Broj komentara : 10
    Registration date : 2017-01-18

Komentar  Dragana B. 18/1/2017, 12:25

PavleS (citat):

Već duže vreme jasno shvatam šta mi je činiti da se nanovo rodim- duhom. Da Hrist prebiva u meni. Međutim, jako je to velika borba, borba sa samom sobom. Imam baš ogromne padove, nekad mi se čini prosto nemoguće.

Ako neko ima slična iskustva, može da podeli pa da jedni drugima budemo potpora. Da se međusobno razumemo, prodiskutujemo. Generalno, u svom okruženju nemam nikog ko želi takvu promenu, pa nemam sa kime ni da pričam o tome. Znam puno vernika... Onih što su kao fariseji. Drže Zakon, a srce prljavo...

Možemo i da pričamo na temu pet ludih i pet mudrih devojaka, priča o ulju. Da li smo mi ludi ili mudri? Da li će i nama Ženik da zatvori vrata?

Pozdrav Dragana B.
    Izraz „ponovo roditi“ odnosi se na konačan ishod duhovnog procesa prihvatanja Božjeg Plana spasenja. Važno je zapaziti da se „novorođenje“ ne dešava prilikom obraćenja ili krštenja, već duhovno začeće u novi život (grčki pojam „genao“ može da znači i jedno i drugo). Dalje slijedi duhovni rast i napokon, o vaskrsenju, primanje konačnog obećanja novog života.

To se može porediti sa odgojem djeteta dok se ne formira odrasla ličnost. Bog će davati Duha prema mjeri koja ti je potrebna i u skladu sa poslušnošću poznatim istinama.

Dakle, čim pristaneš na Božju stranu, a očigledno si već to uradila, počinje ovaj proces. Problem kod većine vjernika je što ne razumiju da se borba mora voditi sve do konačnog ispunjenja Božjeg obećanja. Tako neki idu u krajnosti i fanatizam, u želji da se njihovo "novorođenje" ostvari sad i odmah. Jedan od pokazatelja nezdravog vjerskog iskustva je u traženju znaka da nas je Bog prihvatio ili da smo "u istini". Svega toga se treba čuvati i smjerno, razumno i istrajno ići putem spasenja.

To je tačno i slažem se, samo ponekad deluje baš teško- čini mi se. Kad opet nadvlada to "ljudsko" u srcu. Nema druge nego nam tražiti svaki dan, svaki čas, Božije prisustvo. Molitva, molitva i samo molitva. Biblija, Biblija i samo Biblija.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/1/2017, 12:51

Dragana B. (citat):
    PavleS (citat):

Pozdrav Dragana B.

To je tačno i slažem se, samo ponekad deluje baš teško- čini mi se. Kad opet nadvlada to "ljudsko" u srcu. Nema druge nego nam tražiti svaki dan, svaki čas, Božije prisustvo. Molitva, molitva i samo molitva. Biblija, Biblija i samo Biblija.

Koliki je problem grijeha, svjedoči i činjenica da će vrijeme milenijuma na Nebu (u neposrednom okruženju gdje prebiva sam Bog) poslužiti spasenima između ostalog i kao period rehabilitacije i postizanja punine fizičkog razvoja, prema prvobitnoj Božjoj namjeri. Prilikom vaskrsenja, ljudi će biti vaskrsnuti u fizičkoj veličini koju sada imaju, ali bez posledica grijeha na sebi.
    To znači da se tek na obnovljenoj zemlji, kad se konačno realizuje Plan spasenja, prima punina Božjeg obećanja, i tek tada može početi da se ostvaruje prvobitna Božja namjera za čovjeka.
    Željko

Broj komentara : 27
    Registration date : 2014-01-30

Komentar  Željko 18/1/2017, 17:53

Ne znam gde bih postavio pitanje pa mi je ovde nekako logično. Naime pozdravljam postavljanje Vašeg YU Tube kanala i želim da pohvalim Vaša predavanja. Pitao bih dakle, da li su ostali video sadržaji Vaša preporuka? Jesu li po Vašem mišljenju ovo najbolja izdanja Valtera Fajta?
    Pozdrav
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/1/2017, 18:18

Željko (citat):Ne znam gde bih postavio pitanje pa mi je ovde nekako logično. Naime pozdravljam postavljanje Vašeg YU Tube kanala i želim da pohvalim Vaša predavanja. Pitao bih dakle, da li su ostali video sadržaji Vaša preporuka? Jesu li po Vašem mišljenju ovo najbolja izdanja Valtera Fajta?
    Pozdrav
    Ne, nego u vrijeme kad su postavljena ta predavanja na našem kanalu, ona nijesu postojala na nekom drugom.
    Batret

Broj komentara : 100
    Registration date : 2016-04-24

Komentar  Batret 20/1/2017, 09:53

Zdravko Vučinić (citat):
    Batret (citat):28 I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.
    29 Isus mu reče: Pošto me vide verovao si; blago onima koji ne videše i verovaše.
    Je li ovo simbolika, ili je samo ocev predstavnik? Ova izjava je jasna, i Isus mu ne kaze nemoj to da kazes nisam Bog nego potvrdjuje i on sam,  Posto si me video, verovao si..   Evo da ne bude  da se hvatam za simbolike otkrivenja, ovaj stih je jasan. itd itd

Razumijem tvoje nedoumice i nejasnoće. Ako imaš vremena pročitaj ovu knjigu gdje je sve to objašnjeno kao i mnoge druge stvari na istu temu:

http://www.religija.me/osnove/Slucaj_Trojstvo--Bozji_identitet.pdf

Razumijem ja vas stav, ali imam veliki problem kad citam ove stihove i kad vidim vasu doktrinu da je Isus bukalno rodjen ima svoj uzrok u Ocu, bilo je kad  ga nije bilo itd.. mislim da je to kontradikcija.

Isaija 43

10 Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

11 Ja sam, ja sam Gospod, i osim mene nema Spasitelja.

Isaija 44:6
    Ovako govori Gospod car Izrailjev i izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam posljednji, i osim mene nema Boga.

Pre mene nije bilo Boga i posle mene nece biti Boga, jasno da je Isus Jahve iz Biblije ali ako je poceo postojati posle Oca jer je rodjen od njega kao sto vi kazete onda ovo je kontradikcija, ovo je jasno.. pre mene nije bilo Boga, NITI CE POSLE MENE BITI. Po vasoj doktrini Isus je imao svoj pocetak duguje Ocu svoje postojanje i svoje bozanstvo i sve, a ovde pada ova doktrina.. jer bog kaze da posle njega nece biti nijedan bog. i jos kaze da osim njega nema spasitelja...

Htio bih odgovor na ovaj post, zanima me vase misljenje o ovim citatima? Hvala unapred. Smile
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 20/1/2017, 12:12

Batret (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):
    Batret (citat):28 I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.
    29 Isus mu reče: Pošto me vide verovao si; blago onima koji ne videše i verovaše.
    Je li ovo simbolika, ili je samo ocev predstavnik? Ova izjava je jasna, i Isus mu ne kaze nemoj to da kazes nisam Bog nego potvrdjuje i on sam,  Posto si me video, verovao si..   Evo da ne bude  da se hvatam za simbolike otkrivenja, ovaj stih je jasan. itd itd

Razumijem tvoje nedoumice i nejasnoće. Ako imaš vremena pročitaj ovu knjigu gdje je sve to objašnjeno kao i mnoge druge stvari na istu temu:

http://www.religija.me/osnove/Slucaj_Trojstvo--Bozji_identitet.pdf

Razumijem ja vas stav, ali imam veliki problem kad citam ove stihove i kad vidim vasu doktrinu da je Isus bukalno rodjen ima svoj uzrok u Ocu, bilo je kad  ga nije bilo itd.. mislim da je to kontradikcija.

Isaija 43

10 Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

11 Ja sam, ja sam Gospod, i osim mene nema Spasitelja.

Isaija 44:6
    Ovako govori Gospod car Izrailjev i izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam posljednji, i osim mene nema Boga.

Pre mene nije bilo Boga i posle mene nece biti Boga, jasno da je Isus Jahve iz Biblije ali ako je poceo postojati posle Oca jer je rodjen od njega kao sto vi kazete onda ovo je kontradikcija, ovo je jasno.. pre mene nije bilo Boga, NITI CE POSLE MENE BITI. Po vasoj doktrini Isus je imao svoj pocetak duguje Ocu svoje postojanje i svoje bozanstvo i sve, a ovde pada ova doktrina.. jer bog kaze da posle njega nece biti nijedan bog. i jos kaze da osim njega nema spasitelja...

Htio bih odgovor na ovaj post, zanima me vase misljenje o ovim citatima? Hvala unapred. Smile
    To đe tebe svrbi mi te ne možemo češati.
    Izloženi su svi potrebni dokazi, ostalo je na tebi, po slobodi izbora koju Bog daje možeš vjerovati i u velikog Manitua.
    Batret

Komentar  Batret 20/1/2017, 12:30

Ja nisam dobio nikakav odgovor,
    Ocigledno je da vam se ne uklapaju ovi citati u vasu doktrinu tako da ih ignorisete.
    Mozda ste u pravu vi a ja grijesim ali hocu vas odgovor i misljenje na ove citate?

Po vasoj doktrini Isus je rodjen od Boga Oca nastao je kasnije, a prema bibliji Isus je Jahve a evo sta kaze Bog o sebi.. da pre njega nije bilo boga niti ce posle njega biti. Ovo je kontradikcija.

Isaija 43:10

Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Hvala unapred.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 20/1/2017, 14:13

Batret (citat):Ja nisam dobio nikakav odgovor,
    Ocigledno je da vam se ne uklapaju ovi citati u vasu doktrinu tako da ih ignorisete.
    Mozda ste u pravu vi a ja grijesim ali hocu vas odgovor i misljenje na ove citate?

Po vasoj doktrini Isus je rodjen od Boga Oca nastao je kasnije, a prema bibliji Isus je Jahve a evo sta kaze Bog o sebi.. da pre njega nije bilo boga niti ce posle njega biti. Ovo je kontradikcija.

Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Hvala unapred.
    Prvo, poštovani Bate, mi nemamo nikakve privatne doktrine, već se samo držimo biblijskih. Manipulativni pristup koji vi koristite nalik je crkvenom koji u nedostatku argumenata nastoji da proglasi nosioce biblijske istine privatnom sektom, kultom, drugom crkvom. Pošto mi poznajemo tu problematiku, kao i klasične zamke zastranjivanja u "oficijelne crkve", nemamo s tim nikakvih problema.

Drugo, tekst koji si citirao ne govori nimalo u prilog dokazivanja trojstva, niti govori nešto nasuprot statusu ili postojanju Sina Božjeg.
    Naprotiv, u Isaija 11:10 se nalazi jedno od mesijanskih proročanstava gdje Bog Otac odvaja sebe i "Slugu kojeg je izabrao" (Hrista).
    Batret

Komentar  Batret 20/1/2017, 14:29

PavleS (citat):

Hvala unapred.
    Prvo, poštovani Bate, mi nemamo nikakve privatne doktrine, već se samo držimo biblijskih. Manipulativni pristup koji vi koristite nalik je crkvenom koji u nedostatku argumenata nastoji da proglasi nosioce biblijske istine privatnom sektom, kultom, drugom crkvom. Pošto mi poznajemo tu problematiku, kao i klasične zamke zastranjivanja u "oficijelne crkve", nemamo s tim nikakvih problema.

Drugo, tekst koji si citirao ne govori nimalo u prilog dokazivanja trojstva, niti govori nešto nasuprot statusu ili postojanju Sina Božjeg.
    Naprotiv, u Isaija 11:10 se nalazi jedno od mesijanskih proročanstava gdje Bog Otac odvaja sebe i "Slugu kojeg je izabrao" (Hrista).

Hvala na odgovoru, ja ne znam kako nije ovaj citat nimalo u prilog trojstva.
    Da li vi vjerujete da je Isus potpuno Bog? Ako ne onda imate problem sa mnogim tekstovima u Bibliji, a ako vjerujete da jeste potpuno Bog ali da je bilo kad ga nije bilo i da je rodjen bukvalno to jeste neki sekundarni Bog onda opet ovdje je problem pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Koliko ja vidim ovdje je jasna kontradikcija, samo problem je sto necete priznati. Dobro nema potrebe da i dalje diskutujemo o ovoj temi jer ovako mozemo nekoliko dana bez prestanka, i ne bih htio da se misli da provociram ili nesto slicno..samo sam htio da diskutujemo malo. Poz.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 20/1/2017, 14:57

Batret (citat):
    PavleS (citat):

Hvala unapred.

Da li vi vjerujete da je Isus potpuno Bog? Ako ne onda imate problem sa mnogim tekstovima u Bibliji, a ako vjerujete da jeste potpuno Bog ali da je bilo kad ga nije bilo i da je rodjen bukvalno to jeste neki sekundarni Bog onda opet ovdje je problem pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Koliko ja vidim ovdje je jasna kontradikcija, samo problem je sto necete priznati. Dobro nema potrebe da i dalje diskutujemo o ovoj temi jer ovako mozemo nekoliko dana bez prestanka, i ne bih htio da se misli da provociram ili nesto slicno..samo sam htio da diskutujemo malo. Poz.
    Bate, ne gradi se teologija na osnovu jednog citata, nego se saberu svi relevantni tekstovi koji govore o određenom predmetu. Ti bi kao Raselovi svjedoci da tražiš mane kopajući tamo i amo, ali nema ti fajde od toga.
    Već je trista puta objašnjeno to o čemu drviš, u Zdravkovoj knjizi takođe.
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 20/1/2017, 17:21

Dragana B. (citat):
    PavleS (citat):

Pozdrav Dragana B.

Ovo što si pokrenula su najvažnije stvari u hrišćanskom životu. Najveći problem hrišćana je što ne razumiju Božji Plan spasenja, a to je centralna poruka u Bibliji, i onda su jako nezadovoljni.
    Kada kažeš "molitva, molitva i samo molitva i Biblija, Biblija i samo Biblija", to je tačno da je to ono što treba čovjeku. Ali isto tako je tačno da čovjeku treba vjera, ljubav, poslušnost Božjem zakonu itd itd. Šta nam onda treba? Sve ovo zajedno? Hoću da kažem da su sve to samo hrišćanske fraze i ništa više od toga.
    Šta možeš da učiniš sa molitvom? Da li možeš da natjeraš Boga da te više voli? Ne. Da stekneš veću naklonost od one koju već imaš? Ne. Dakle, rješenje nije molitva. Šta je onda rješenje? VJERA.
    Biblija kaže da se čovjek spasava vjerom. Tu ne mislim na buduće spasenje za vječni život, nego spasenje od grijeha, spasenje od tog ljudskog u srcu koje pominješ, spasenje koje nam treba sada, danas, u ovom životu, spasenje od posljedica grijeha (nezadovoljstvo, krivica, nečista savjest itd). Dakle, za rješenje tog problema je potrebna prije svega vjera. Molitva je komunikacija sa Bogom kojom ti, između ostalog, iskazuješ vjeru, ali vjera SPASAVA OD GRIJEHA.
    Zašto su hrišćani nezadovoljni i nemaju pobjedu? Zato što nemaju vjeru. Nama treba više vjere a ne više molitve. Hrišćani su pogrešno učeni da treba što više da se mole da bi im Bog dao pobjedu i da bi bili zadovoljni. Ko poznaje Plan spasenja taj zna da je naša pobjeda ostvarena prije 2000 godina u rođenju, životu, smrti i vaskrsenju Isusa Hrista i ta pobjeda je BESPLATAN DAR koji nam se PRIPISUJE i DAJE vjerom. Dakle, ne treba nam molitva da bi pobijedili, nego vjera u već ostvarenu pobjedu koja je NAŠA pobjeda. Zato je tebi teško kao i mnogima, jer si učena da treba da pobjeđuješ to ljudsko u svom srcu o kojem govoriš, a niko ti nije rekao za radosnu vijest u pravom smislu, a to je da si „u Hristu“ već pobijedila samo treba da prihvatiš da je to ZAISTA tako koliko god izgledalo nevjerovatno. I onda nećeš tražiti pobjedu gledajući u sebe, nego ćeš VJEROVATI da si pobjedila i tom vjerom ćeš živjeti dalje i vodiće te Onaj kome vjeruješ, kao što je i obećao, dajući ti pobjedu koja će biti spontana i nećeš morati da je tražiš da ti bude vidljiva jer je imaš vjerom. Molitva je, kao što sam rekao, komunikacija sa Bogom gdje se između ostalog izjavljuje vjera u Božji Plan spasenja, ali je vjera taj instrument ili sredstvo koji Hristovu već ostvarenu pobjedu reprodukuje spontano u našem životu (djelovanjem Njegovog Duha).
    Ovo je neiscrpna tema. Ako Bog da napisaćemo uskoro jednu knjigu o svemu ovome. Na žalost, ne razumijemo Plan spasenja i zato je hrišćanstvo ovakvo kakvo jeste, a hrišćani nezadovoljni, depresivni, licemjerni itd itd.

Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 20/1/2017, 17:44

Batret (citat):
    PavleS (citat):

Hvala unapred.

Trebao si da pročitaš knjigu koju sam postavio da bi znao odgovor na ova pitanja. U knjizi su dati odgovori na ovo što pišeš kao i čitav kontekst koji govori o Ocu i Sinu, a ovako ako izvlačimo određene citate da bi dokazivali neku temeljnu nauku je neozbiljno. Pročitaj knjigu jer će ti biti od koristi, ali od početka do kraja jer su dati odgovori na sva pitanja o ovoj temi.

Zastupnici trojstva kažu da je Jahve aposlutni Bog, i stoga pošto se može dokazati da je Isus Jahve to znači da je Isus taj jedan, jedini apsolutni Bog i da nije bilo prije ili posle Njega ni jednog Boga i da je trojstvo tačno itd. Međutim, nije to baš tako jer u Bibliji piše da postoje dva Jahvea, što znači da postoje dvije Božanske ličnosti,:
    „Tada je Gospod (Jahve) na Sodom i Gomor pustio kišu od sumpora i vatre od Gospoda (Jahvea), s nebesa“ (1. Mojsijeva 19:24).

Dalje, moraš da znaš da pojam VJEČNOST ne znači bilo kakvo dugo vrijeme ili puno vremena ili proticanje vremena. Vječnost je iza zavjese. Vječnost je nešto što mi ne razumijemo, jer je samo Bog vječan i potiče iz vječnosti. U tom smislu, Isusovo rođenje u vječnosti ne znači to što si razumio kao naš stav - da je Otac nekada bio sam pa je u jednom trenutku odlučio da rodi Sina i slično. Mi to ne kažemo. To je samo nagađanje i špekulacija koja proističe iz pogrešnog shvatanja da je vječnost neki dugi period ili slično.
    Kako i na koji način je Isus rođen u vječnosti nigdje u Bibliji ne piše. Ono što znamo jeste da je rođen od Oca i da je proistekao od Oca, a taj mehanizam ne znamo. Vrijeme je stvorena kategorija koju su stvorili upravo Otac i Sin, a oni su iz vječnosti gdje nema vremena niti protiče vrijeme.

Potrebno je da pročitaš knjigu koju smo postavili da bi imao cijelu sliku o kojoj govorim.

Mato T

Broj komentara : 117
    Registration date : 2016-08-17

Komentar  Mato T 20/1/2017, 23:19

Hvala unapred.

Evo ukratko par citata da otklonimo tu kontradiktornost i da damo odgovor pomoću Pisma.

U početku beše Reč, i Reč beše kod Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku kod Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo...
    Reč je postala telo i prebivala je među nama i gledali smo njenu slavu, slavu kao jedinorođenog od Oca, punu blagodati i istine...
    Nijedan čovek nikada nije video Boga. Jedinorođeni Sin, koji je Ocu u naručju, on ga je obznanio.“
    Ivan 1:18

Riječ koju Ivan spominje u ovim stihovima je Sin Božji Isus Krist. Ovdje nam lijepo piše da je ta riječ imala svoj početak i da je jedinorođeni Sin od Oca. Bitno je da zapazimo da je jedinorođeni Sin od Boga Oca, jer Isus je također rođen i od čovjeka (žene). Znači tekst jasno kaže da je Isus rođen od Oca. Ostaje nam da vidimo što znači riječ „početak“.

Odgovor na ovo nalazimo u sljedećim stihovima.

„A ti, Betleheme Efrato, koji si premalen da budeš među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, čiji izlasci su od početka, od vječnih vremena.
    Mihej 5,2

„Jer kome je od anđela ikada rekao: „Ti si moj sin, ja te danas rodih”? I još: „Ja ću biti njegov otac, a on će biti moj sin”? A o vremenu kad opet uvodi svog Prvenca u svet kaže: „Neka mu se poklone svi Božji anđeli.”“
    Hebrejima 1,5:6

Biblija je kristalno jasna po ovom pitanju. Isus je rođen ili je proizašao od Oca u vječnosti. Biblija nam također kaže da je kroz Njega (Sina) i za Njega (Sina) sve stvoreno.
    To što je Isus rođen od Oca ne znači da je on mlađi od Oca. Kao što kaže Zdravko mi kao ograničena bića ne možemo razumjeti što to znači biti rođen u vječnosti, zato nema potrebe da se time bavimo. Ako vjerujemo Bogu i njegovoj riječi onda nam je sve jasno što nam trenutno treba biti jasno po ovom pitanju.

Ako želimo malo dublje o ovome proučavati možemo povući paralelu sa stvaranjem čovjeka.

U 1. Mojsijevoj nam piše:

„Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama

Ovdje nam riječ „načinimo“ otkriva da su prilikom stvaranja čovjeka sudjelovali Otac i Sin. Oni su načinili čovjeka po svom obličju, sličnog njima.

Tekst nam dalje kaže:

„Tada je Bog stvorio čoveka po svom obličju, stvorio ga je po Božjem obličju - stvorio je muškarca i ženu. „

Iz teksta vidimo da je čovjek = muškarac + žena i da je ova kreacija bila po Božjem obličju. Možemo slobodno reći da je obrazac stvaranja bio Bog = Otac + Sin.

U drugom poglavlju nam se otkrivaju detalji da je prvo stvoren Adam (muškarac), pa od njegovog rebra Eva (žena). Znači Eva je proizašla od Adama.

Ovo je bila slika onoga što se odigralo između Oca i Sina, ali u bezvremenskom stanju.

Znači kada Isus kaže da prije Njega nije bilo Boga on kaže istinu i nema nikakve kontradiktornosti. On je u vječnosti bio u Ocu i u vječnosti proizašao (ili rodio se) od Oca.Isusovim rođenjem od Oca je vjerovatno započelo i stvaranje vremena, prostora, materije itd...
    maurico

Broj komentara : 112
    Registration date : 2016-09-24

Komentar  maurico 21/1/2017, 01:01

Pozdrav svima.Navodim da bi osobno Bartretu možda bilo nešto jasniji sporan stih iz Izaije da je pročitao bolji prijevod Biblije,a jasniji prijevod dijela stiha Iz. 43:10 glasi "Prije mene ni jedan bog nije bio načinjen,niti će biti poslije mene".Ovo je prijevod većine Biblija osim Šaričeve i Daničić-Karadžić.Ne tvrdim da sam u pravu ali meni ovaj prijevod pojašnjava nekoliko situacija:kada Sin Božji kaže da nijedan bog nije bio načinjen (rođen,proizašao),Sin Božji, po meni tu tvrdi, da je On jedini kojeg je Otac ikada "rodio"i da se nikad više neće ponoviti da iz Oca proizađe (Rodi se)božanska ličnost u svemu ista kao i sam Otac.Sin Božji u ovom stihu potvrđuje da je On Bog koji ima porijeklo ,za razliku od Oca koji je samopostoječi i bez porijekla,pa ga i nemožemo ubrajati u gornji stih iz Izaije,gdje se upotrebljava riječ "načinjen".Nadam se da ćemo svi moći jednom vjerovati da sam Sin Božji ima porijeklo u svome Bogu i Ocu.
    Batret

Komentar  Batret 21/1/2017, 07:58

Mato T (citat):

Hvala unapred.

Evo ukratko par citata da otklonimo tu kontradiktornost i da damo odgovor pomoću Pisma.

U početku beše Reč, i Reč beše kod Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku kod Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo...
    Reč je postala telo i prebivala je među nama i gledali smo njenu slavu, slavu kao jedinorođenog od Oca, punu blagodati i istine...
    Nijedan čovek nikada nije video Boga. Jedinorođeni Sin, koji je Ocu u naručju, on ga je obznanio.“
    Ivan 1:18

Riječ koju Ivan spominje u ovim stihovima je Sin Božji Isus Krist. Ovdje nam lijepo piše da je ta riječ imala svoj početak i da je jedinorođeni Sin od Oca. Bitno je da zapazimo da je jedinorođeni Sin od Boga Oca, jer Isus je također rođen i od čovjeka (žene). Znači tekst jasno kaže da je Isus rođen od Oca. Ostaje nam da vidimo što znači riječ „početak“.

Odgovor na ovo nalazimo u sljedećim stihovima.

„A ti, Betleheme Efrato, koji si premalen da budeš među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, čiji izlasci su od početka, od vječnih vremena.
    Mihej 5,2

„Jer kome je od anđela ikada rekao: „Ti si moj sin, ja te danas rodih”? I još: „Ja ću biti njegov otac, a on će biti moj sin”? A o vremenu kad opet uvodi svog Prvenca u svet kaže: „Neka mu se poklone svi Božji anđeli.”“
    Hebrejima 1,5:6

Biblija je kristalno jasna po ovom pitanju. Isus je rođen ili je proizašao od Oca u vječnosti. Biblija nam također kaže da je kroz Njega (Sina) i za Njega (Sina) sve stvoreno.
    To što je Isus rođen od Oca ne znači da je on mlađi od Oca. Kao što kaže Zdravko mi kao ograničena bića ne možemo razumjeti što to znači biti rođen u vječnosti, zato nema potrebe da se time bavimo. Ako vjerujemo Bogu i njegovoj riječi onda nam je sve jasno što nam trenutno treba biti jasno po ovom pitanju.

Ako želimo malo dublje o ovome proučavati možemo povući paralelu sa stvaranjem čovjeka.

U 1. Mojsijevoj nam piše:

„Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama

Ovdje nam riječ „načinimo“ otkriva da su prilikom stvaranja čovjeka sudjelovali Otac i Sin. Oni su načinili čovjeka po svom obličju, sličnog njima.

Tekst nam dalje kaže:

„Tada je Bog stvorio čoveka po svom obličju, stvorio ga je po Božjem obličju - stvorio je muškarca i ženu. „

Iz teksta vidimo da je čovjek = muškarac + žena i da je ova kreacija bila po Božjem obličju. Možemo slobodno reći da je obrazac stvaranja bio Bog = Otac + Sin.

U drugom poglavlju nam se otkrivaju detalji da je prvo stvoren Adam (muškarac), pa od njegovog rebra Eva (žena). Znači Eva je proizašla od Adama.

Ovo je bila slika onoga što se odigralo između Oca i Sina, ali u bezvremenskom stanju.

Znači kada Isus kaže da prije Njega nije bilo Boga on kaže istinu i nema nikakve kontradiktornosti. On je u vječnosti bio u Ocu i u vječnosti proizašao (ili rodio se) od Oca.Isusovim rođenjem od Oca je vjerovatno započelo i stvaranje vremena, prostora, materije itd...

Evo sta kaze Radisa Antic o ti si moj sin ja te danas rodih. koji postoji i u drugom Psalmu i on kaze da drugi psalam je psalam ustolicenja cara Jerusalima i evo Bog kaze tom ustolicenom caru ti si moj sin ja te danas rodih, da li je Bog bukvalno rodio tog cara onog dana kad ga je ustolicio? (Vidi Psalam 2)

i evo kaze Radisa da biblija nam tacno kaze da kad Bog Otac je rodio Boga Sina.
    Dela Apostolska 13

32 I mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našim da je ovo Bog ispunio nama, deci njihovoj, podignuvši Isusa;

33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

Isus je prvorodjeni iz mrtvih.

Savrseno se uklapa.

-------

http://forum.religija.me/viewtopic.forum?t=190

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 14/11/2024, 21:47