BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
PITANJA - RELIGIJA EmptyYesterday at 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
PITANJA - RELIGIJA Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
PITANJA - RELIGIJA Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
PITANJA - RELIGIJA Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
PITANJA - RELIGIJA Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
PITANJA - RELIGIJA Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
PITANJA - RELIGIJA Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
PITANJA - RELIGIJA Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
PITANJA - RELIGIJA Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+64
KoljaD
Mato T
Semir
Batret
Jovana
RPreligiozan
Nikola Šavija
_Ivan_
Green
Radule
ljuba79
The_Fighter
Stefan68
Be snake and dove
ZoranJ
giga
Stefan
ro004
kuzma
Dejan79
Todorovic Slavko
NinkovicM
natalis
Breath
Mihajlo91
Nathanael
tihonov
godojevic
posmatrac
Nenad
Gresnik
Željko
N.K.
EMO
MiroslavB.
Matija Runje
Sionski
Kika
Boris7
Nesa
SnezaDjak
Storm
szabatka
SimaS
K.S.P.
Tako-je
Zdravko Vučinić
Eliezer
Nebojša
Sapinenti sat
Marko96
Enoh
peko
beka26
marijan
Iskren
Rab Boziji
bit će dobro
markoni
nema_ime
Vlatko
Petar
ProVokator
PavleS
68 posters

PITANJA - RELIGIJA

PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

PITANJA - RELIGIJA Empty PITANJA - RELIGIJA

Komentar  PavleS 1/11/2008, 19:37

Prethodni forum je zatvoren zbog neprikladnih banera koji nijesu bili pod mojom kontrolom tako da sva pitanja ili eventualne diskusije prenosim na novom forumu.
    Korisnici na starom forumu trebaju se ponovo registrovati na ovom forumu, naravno ukoliko to žele. Izvinjavam se zbog ove male neugodnosti i želim vam prijatan i korisan boravak! Kao što vidite možete po želji koristiti i ćirilicu.
    Administrator

PavleS: komentar modifikovan dana: 19/11/2013, 16:08; prepravljeno ukupno 4 puta
    ProVokator

Broj komentara : 3

PITANJA - RELIGIJA Empty tu sam

Komentar  ProVokator 1/11/2008, 22:36

Pozzz evo me opet. Nadam se da ćemo lepo diskutovati.
    Petar

Broj komentara : 4
    Registration date : 2008-12-28

PITANJA - RELIGIJA Empty pitanje

Komentar  Petar 28/12/2008, 16:52

Zanima me kakav je stav vase crkve po pitanju stanja mrtvih (da li verujete da dusa nastavlja da zivi nakon smrti)? Takodje, kakav stav imate po pitanju predbracnih odnosa?
    PavleS
    Admin

PITANJA - RELIGIJA Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

Komentar  PavleS 29/12/2008, 13:36

Radije ću iznijeti biblijski stav po oba pitanja. Stavovi crkava su obično liberalni i ublaženi "u duhu vjerske tolerancije i uvažavanja."
    a) Stanje mrtvih
    Ako pravilno shvatimo stvaranje čovjeka, neće nam biti nikakav problem da razumijemo stanje mrtvih. Utoliko prije ukoliko ne konsultujemo pagansku filozofiju i grčki dualizam, koje su u suštini samo varijacije prvobitne laži na koje je Sotona, koristeći zmiju kao medijuma, navukao Evu i Adama: nećete umrijeti ako otkažete Bogu poslušnost. Međutim, zbog Plana spasenja, čovjeku se ovaj život, koji je sam po sebi osuđen na propadanje i smrt, daje kao prilika da prihvati Božji dar spasenja kako bi jednom mogao biti ponovo stvoren (vaskrsnut) za vječnost.
    b) Predbračni odnosi
    U slobodnoj teokratskoj državi kakva je bila u Izraelu, za predbračne odnose odnosno kurvanje bila je propisana smrtna kazna, osim u slučajevima silovanja.
    3. Mojsijeva 20. glava:
    10. A čovek koji učini preljubu s tuđom ženom, što je učinio preljubu sa ženom bližnjeg svog, da se pogubi i preljubočinac i preljubočinica.
    11. Ko bi spavao sa ženom oca svog, otkrio je golotinju oca svog; oboje da se pogube; krv njihova na njih.
    12. Ko bi spavao sa ženom sina svog, oboje da se pogube; učiniše sramotu; krv njihova na njih.
    13. Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.
    14. I ko bi uzeo ženu i mater njenu, zlo je, ognjem da se spali i on i ona, da ne bude zla među vama.
    15. Ko bi obležao živinče, da se pogubi; ubijte i živinče.
    16. I ako bi žena legla pod živinče, ubij i ženu i živinče, neka poginu, krv njihova na njih.
    17. Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svog ili kćer matere svoje, video bi golotinju njenu i ona bi videla golotinju njegovu, sramota je; zato da se istrijebe ispred sinova naroda svog; otkrio je golotinju sestre svoje, neka nosi bezakonje svoje.
    18. I ko bi spavao sa ženom kad ima vrijeme (mjesečnicu) i otkrio golotinju njenu otkrivši tečenje njeno, i ona bi otkrila tečenje krvi svoje, da se istrijebe oboje iz naroda svog.
    19. Golotinje sestre matere svoje i sestre oca svog ne otkrij, jer bi otkrio svoju krv; neka nose bezakonje svoje.
    20. A ko bi spavao sa ženom strica svog, otkrio bi golotinju strica svog, neka nose oboje greh svoj, neka pomru bez dece.
    21. Ko bi uzeo ženu brata svog, ružno je, otkrio je golotinju brata svog; bez djece da budu.
    22. Čuvajte sve uredbe moje i sve zakone moje, i vršite ih, da vas zemlja ne izmetne, u koju vas vodim da živite u njoj.
    23. Nemojte živjeti po uredbama naroda koje ću otjerati ispred vas, jer su činili sve to, zato mi omrzoše.

5. Mojsijeva 22. glava:
    13. Ko se oženi, pa mu žena omrzne pošto legne s njom,
    14. Pa da priliku da se govori o njoj i prospe rđav glas o njoj govoreći: Oženih se ovom, ali legavši s njom ne nađoh u nje djevojaštva;
    15. Tada otac djevojčin i mati neka uzmu i donesu znake djevojaštva njenog pred starešine grada svog na vrata,
    16. I neka kaže otac djevojčin starešinama: Ovu kćer svoju dadoh ovom čovjeku za ženu, a on mrzi na nju,
    17. I dade priliku da se govori o njoj rekavši: Ne nađoh u tvoje kćeri djevojaštva; a evo znaka djevojaštva kćeri moje. I neka razastru haljinu pred starešinama gradskim.
    18. Tada starešine grada onog neka uzmu muža njenog i nakaraju ga,
    19. I neka ga oglobe sto sikala srebra, koje neka daju ocu djevojčinom zato što je iznio rđav glas na djevojku Izrailjku, i neka mu bude žena; da je ne može pustiti dok je živ.
    20. Ali ako bude istina, da se nije našlo djevojaštvo u djevojke,
    21. Tada neka izvedu djevojku na vrata oca njenog, i neka je zaspu kamenjem ljudi onog mesta da pogine, zato što učini sramotu u Izrailju kurvavši se u domu oca svog. Tako izvadi zlo iz sebe.
    22. Ako se ko uhvati gde leži sa ženom udatom, neka se pogube oboje, čovjek koji je ležao sa ženom i žena. Tako izvadi zlo iz Izrailja.
    23. Kad djevojka bude isprošena za koga, pa je nađe kogod u mestu i obleži je,
    24. Izvedite ih oboje na vrata onog mesta, i zaspite ih kamenjem da poginu, djevojku što nije vikala u mestu, a čovjeka što je osramotio ženu bližnjeg svog. Tako izvadi zlo iz sebe.
    25. Ako li u polju nađe čovek djevojku isprošenu, i silom je obleži, tada da se pogubi samo čovjek koji je obleža;
    26. A djevojci ne čini ništa, nije učinila greh koji zaslužuje smrt, jer kao kad ko skoči na bližnjeg svog i ubije ga takva je i ta stvar;
    27. Jer nađe je u polju, i djevojka isprošena vika, ali ne bi nikoga da je odbrani.
    28. Ako ko nađe djevojku koja nije isprošena i uhvati je i legne s njom, i zateku se,
    29. Tada čovek onaj koji je legao s njom da da ocu djevojčinom pedeset sikala srebra, i neka mu ona bude žena zato što je osramoti; da je ne može pustiti dok je živ.
    30. Niko da se ne ženi ženom oca svog, ni da otkrije skuta oca svog.

Kao što se može zapaziti, za gotovo svaki od ovih grijeha bila je propisana smrtna kazna.
    Apostol Pavle ovo potvrđuje u Efescima poslanici:
    "A kurvarstvo i svaka nečistota i lakomstvo da se i ne spominje među vama, kao što se pristoji svetima; tako i sramotne i lude riječi, ili šale, što se ne pristoji; nego još zahvaljivanje. Jer ovo da znate da nijedan kurvar, ili nečist, ili tvrdica (koji je idolopoklonik), neće imati dijela u carstvu Hrista i Boga. Niko da vas ne vara praznim riječima; jer ovih radi ide gnjev Božji na sinove nepokornosti...
    I ne pristajte na bezrodna dela tame, nego još karajte. Jer je sramno i govoriti šta oni tajno čine." (5:3-6, 11,12)
    U Otkrivenju Jovanovom 21:8 takođe se potvrđuje da na obnovljenoj Zemlji nema mjesta nemoralnima:
    "A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga."

Dakle, Bog je vrlo jasan po ovom pitanju.
    Međutim, danas su države, sve institucije i mediji pod okupacijom satanista, i dio "programa" je propagiranje i uvođenje sodomskih praksi. U takvom sistemu na kurvanje se gleda sa odobravanjem, i ako se ne kurvate "nijeste normalni". Tako se mladi navlače na nemoral i onesposobljavaju za kasniji normalan i koristan život. I onda satanisti mogu da legalizuju sve što im padne na pamet jer nema glasa razuma i savjesti protiv.
    Petar

Komentar  Petar 29/12/2008, 23:30

Ako sam dobro shvatio, Biblija nas uci da ne postoji besmrtnost duse. Covek umire, a onda se budi (vaskrsava) nakon drugog Hristova dolaska. Medjutim, u Bibliji postoji izvestaj da neki ljudi, koji su Bogu bili narocito dragi za vreme njihovog zivota na zemlji nisu mrtvi, iako su umrli (mislim na Mojsija i Iliju, a cini mi se i da se Enoh pominje u tom smislu). Da li mozda postoji mogucnost i da su jos neki umrli, zapravo zivi, a da o tome nije dat izvestaj u Bibliji? Recimo, mnogi veruju da je bogorodica ziva? Mnogi ljudi se mole mrtvim ljudima, npr. u Ostrogu se smatra da Sv. Vasilije pomaze na neki cudesan nacin ljudima.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 30/12/2008, 01:01

Ako sam dobro shvatio, Biblija nas uci da ne postoji besmrtnost duse. Covek umire, a onda se budi (vaskrsava) nakon drugog Hristova dolaska.
    Odlično si shvatio. Period između prve smrti i ponovnog stvaranja (vaskrsenja) nema vremensku dimenziju, neka vrsta sna bez snova (Isus je uporedio prvu smrt sa snom a vaskrsenje sa buđenjem).

Medjutim, u Bibliji postoji izvestaj da neki ljudi, koji su Bogu bili narocito dragi za vreme njihovog zivota na zemlji nisu mrtvi, iako su umrli (mislim na Mojsija i Iliju, a cini mi se i da se Enoh pominje u tom smislu).
    Tako je, s tim što su Enoh i Ilija preobraženi živi, a Mojsije nedugo nakon smrti.

Da li mozda postoji mogucnost i da su jos neki umrli, zapravo zivi, a da o tome nije dat izvestaj u Bibliji?
    Naravno da postoji. U jevanđeljima je zabilježeno da je Hristovo vaskrsenje pratilo otvaranje "mnogih" grobova, ali se ne pominju imena tih osoba. Pored toga, u Otkrivenju se na par mjesta pominju 24 starješine koji su očito ljudi sa Zemlje. Vrlo je moguće da su to upravo ljudi koji su vaskrsnuti zajedno sa Hristom. Za Isusova ovozemaljskog života na Gori preobraženja bili su prisutni samo Mojsije i Ilija kao predstavnici dvije grupe spasenih: onih koji će biti podignuti iz mrtvih, i onih koji neće okusiti smrti (poslednja generacija). To je još jedan detalj koji upućuje da su 24 starješine vaskrsnuti kasnije sa Hristom. Osim toga, taj broj ima više konotacija vezano za starozavjetnu službu, a nebeska služba očišćenja je ispunjenje te tipologije.

Recimo, mnogi veruju da je bogorodica ziva?
    Pojave koje danas zovu "bogorodicom" nemaju nikakve veze sa biblijskom Marijom. Podsjećanja radi, ona je bila živa prilikom otvaranja mnogih grobova, a navodno kasnije uznesenje je čista neutemeljena legenda kao što su recimo priče o putu Marije Magdalene u Rim koja je nosila jaja cezaru Tiberiju na poklon i ona se čudom ofarbala (da bi se pravdali vaskršnji paganski običaji) itd. Iz istorije i Biblije je više nego jasno kome je bio potreban kult "majke Božje" i zašto. Kao što su mnoga paganska "božanstva" samo "pokrštena" u lažno hrišćanstvo, tako je i Marija zamijenila Semiramis, kurvu i vješticu, koja se još u bliblijska vremena obožavala kao Nebeska Carica (vidi Jeremija 7:18 i 44 glava). Ako se pažljivo pogledaju njene ikone, kipovi i slike koji su prisutni u raznim narodima širom planete, lako je uočiti da oni nemaju nikakve veze sa Isusovom majkom već sa kultom obožavanja sunca (Sotone). Da ne pominjemo tamnoputo dijete koje drži na rukama (mali Tamuz), čiji otac je bio Etiopljanin, plus razni okultni simboli i znaci.
    Isusova zemaljska majka Marija, žena krotkog i poniznog duha, obavila je svoju veliku ulogu u Planu spasenja i biće vaskrsnuta na život. Međutim, lažno predstavljanje Marije kao koiskupitelja čovječanstva je čisti paganizam.

Mnogi ljudi se mole mrtvim ljudima, npr. u Ostrogu se smatra da Sv. Vasilije pomaze na neki cudesan nacin ljudima.
    U zakonima i uredbama koje je Bog dao preko Mojsija jasno stoji da je navodna komunikacija sa mrtvima okultizam, i takva praksa je kažnjavana smrću. Primjer koji to dobro ilustruje je Saulov slučaj sa vješticom u Endoru kad je tražio da mu prizove Samuila. Demoni su odradili posao i ovo se tragično završilo. To pokazuje da kršenje Božje zabrane automatski daje slobodu demonima da simuliraju, obmanjuju i zavode ljude lažnim čudima.
    Lično znam mnoge osobe koje su tražile takvu vrstu natprirodne pomoći ili posjećivali razna svetilišta, i sa žaljenjem mogu da konstatujem da mi nije poznat ni jedan jedini slučaj istinskog obraćenja Bogu. Naprotiv, ako bi se napravilo pošteno istraživanje i pratio kasniji život tih osoba, rezultati bi bili više nego porazni. A praktične implikacije su pravi pokazatelj ispravnosti naše religioznosti, i to je Bog objasnio u Svetom Pismu veoma jasnim jezikom da i dijete može shvatiti.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 30/12/2008, 17:52

Za dodatno proučavanje o odnosu koji Bog nalaže prema mrtvima:
    a) Nazirejski zavjet (posvećenje Gospodu) nije dopuštao sknavljenje o mrtvaca, ni kada se radilo o bližoj rodbini (4. Mojsijeva 6:1-21). Čak i nehotični ili slučajni dodir zahtijevao je obred čišćenja.
    b) Zabrana neznabožačkih običaja žaljenja (3. Mojsijeva 19:28; 5. Mojsijeva 14:1, 2).
    c) Zabrana prisustva oskvrnjenima od mrtvaca u Božjem logoru (4. Mojsijeva 5:1-3).
    d) Proročka riječ: "I ako vam kažu: Pitajte vrače i gatare, koji šapću i mrmljaju, recite: Ne treba li narod da pita Boga svog? Ili će pitati mrtve umjesto živih? Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore." (Isaija 8:19, 20)
    Petar

Komentar  Petar 6/1/2009, 23:30

Zasto postoji vremenski razmak od hiljadu godina izmedju vaskrsenja pravednih i onih koji ce biti unisteni?

Da li vi mislite da je Otkrivenje vec pocelo da se ostvaruje? Ko su 144.000 ljudi koji se pominju u Otkrivenju? Da li ce samo tih 144.000 docekati zivi Isusov dolazak?

Sta predstavlja zver? Sta je ili ko je lazni prorok? Ko su skakavci?

Pise da je Jovan video kod nekog oltara duse pobijenih za svedocanstvo Hristovo. To mi nije jasno, kao da protivreci stanju mrtvih koje poznajemo.

Borba Mihajla sa Sotonom, opisana u Otkrivenju, kao da govori o proslim dogadjajima a ne buducim? "Gonjase zenu koja rodi musko," sta to znaci?

Sta simbolizuje Vavilon u Otkrivenju? Mozda katolicku crkvu?

Izvinjavam se ako sam postavio previse pitanja, nadam se da imate vremena da odgovorite.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 8/1/2009, 00:04

Odgovoriću Petre, radio sam redizajn dva web sajta pa sam premoren za ozbiljne stvari kao što su ova pitanja iz Otkrivenja. Imaš opciju da ti dođe mejl kad se postavi novi post na nekoj temi, ako to već nijesi uključio.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 9/1/2009, 23:41

1. Hiljadugodišnjica:
    Ovo pitanje je povezano sa razumijevanjem Božjeg suda, i ako okupimo sve srodne tekstove u Bibliji lako ćemo uočiti da će Bog u dva odvojena procesa ponovo pozvati u život stanovnike Zemlje. Isus je u Jovanu 5. glava to dobro objasnio:
    „Zaista, zaista vam kažem: Ko moju riječ sluša i vjeruje Onome koji je mene poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život. Zaista, zaista vam kažem: Ide čas i već je nastao, kad će mrtvi čuti glas Sina Božijeg, i čuvši oživjeti. Jer kao što Otac ima život u sebi, tako dade i Sinu da ima život u sebi; I dade Mu vlast da i sud čini, jer je Sin čovečiji. Ne divite se ovome, jer ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijeg, i izići će koji su činili dobro u vaskrsenje života, a koji su činili zlo u vaskrsenje suda.” (24-29)
    Iz ovog teksta vidimo da se prelazak iz smrti u život događa prihvatanjem Božje Riječi sada i da osobe koje tako urade ne dolaze pod osudu Zakona, jer ne postoji nikakav drugi način na koji bi se čovjek mogao spasti.
    Prihvatanje Božjeg dara spasenja je dakle odlučujući činilac koji pravi razliku između života i smrti. I o tome Biblija vrlo opširno govori. U stanju u kojem se nalazimo mi imamo problem raspoznavanja ljudi koji su zaista na Božjoj strani i onih koji upražnjavaju lažnu pobožnost. To ne može uvijek da se vidi, čak nijesu mogli ni proroci kao što je bio Ilija već mu je Bog morao objasniti da nije sam na Njegovoj strani kako mu se činilo. Isus je takođe upozorio na opasnost čupanja kukolja (odstranjivanja nevjernika) da se ne bi desilo da se greškom počupa pšenica (istinski vjernici). Mi ne možemo da čitamo motive ljudi, niti smo u stanju da donosimo apsolutno ispravne zaključke o životima drugih.
    To su neki od razloga zašto je Bog planirao hiljadugodišnjicu između dva vaskrsenja. U Otkrivenju 20:4 između ostalog stoji da se vaskrslima svetima daje sud na Nebu. Iz Danila 7 glava vidimo da tom procesu prisustvuje i ogromno mnoštvo nebeskih bića, a u 22-om retku opet kaže da se sud daje svecima Svevišnjega. Mateju 19:28: „A Isus reče im: Zaista vam kažem da ćete vi koji idete za mnom, u drugom rođenju, kad sjede Sin čovječiji na prestolu slave svoje, sješćete i vi na dvanaest prestola i suditi nad dvanaest kolena Izrailjevih.” Dvanaest plemena Izraela očito predstavljaju cjelokupan Božji narod. U Luki 22:30 imamo sličan iskaz.
    Apostol Pavle ovo potvrđuje u 1. Korinćanima 6:2,3: „Ne znate li da će sveti suditi svijetu? Kad ćete dakle vi svijetu suditi niste li vrijedni suditi manjim stvarima? Ne znate li da ćemo anđelima suditi, a kamoli stvarima ovog svijeta?” Ovdje ne samo da se pominje sud svijetu već takođe i anđelima, što znači da će spasenima za vrijeme milenijuma biti dat uvid u aktivnosti palih anđela tj. moći će da imaju kompletnu informaciju o svakome za koga se budu zanimali. I to će biti velika potvrda pravednosti Božjeg suda kako bi se uklonio i najmanji povod za sumnju. Stoga će se o Trećem Božjem dolasku na Zemlju i izvršnom sudu svako pokloniti Bogu uključujući čak i Sotonu, u znak priznanje Njegove pravičnosti pred cijelim svemirom. „Jer je pisano: Tako mi života, govori Gospod, pokloniće mi se svako koleno, i svaki jezik slaviće Boga.” Rimljanima 14.11

2. Da li vi mislite da je Otkrivenje vec pocelo da se ostvaruje?
    U samom početku zapažamo da je Otkrivenje proročka knjiga. Ali prvih nekoliko poglavlja bave se porukama mjesnim crkvama koje su postojale u vrijeme kad je knjiga pisana i konkretna uputstva svakoj pojedinačno. To će reći da se riječi Otkrivenja ispunjavaju još otkako je napisano. Kao što je to slučaj kod većine proročanstava, i ova pored lokalne imaju opštu primjenu kroz istoriju, ali to je druga priča.
    U 5. glavi nalazimo opis primanja Hristove Prvosvešteničke službe, a to se moralo desiti po uznesenju na Nebo. Dakle opet stvar prošlosti.
    Tako se Otkrivenje ostvaruje od Jovanovih dana pa sve do kraja velike borbe između dobra i zla u univerzumu.

3. 144.000
    Uvjeren sam da Bog ovdje govori simboličnim jezikom iz nekoliko razloga:
    a) Iz 12 plemena izdvaja se tačno po 12 hiljada ljudi, a Bog svakako nije neko ko bi uslovno rečeno namještao broj spasenih i kad se popuni tačan broj onemogućio ostalima spasenje (u tom slučaju radio bi ne samo protiv svog Zakona već i slobodne volje).
    b) Jovan čuje broj 144.000 ali ih ne vidi.
    c) Neka plemena su dodata a neka izbačena (Dan i Jefrem). Ovo ima svoju pozadinu u ponašanju pomenute dvojice, ali opet Bog ne bi spriječio spasenje svakog pripadnika tih plemena zbog grijeha rodonačelnika (jer Zakon kaže da sinovi ne stradaju za očeve ili obratno).
    d) Jovan se okreće i vidi spasene, ali to je sada nepregledno mnoštvo koje niko ne može izbrojati, i to ne samo Izrael već svi narodi i plemena na Zemlji!
    U nastavku poglavlja se objašnjava način na koji su se spasli i šta ih očekuje zauzvrat od Boga.

4. Da li ce samo tih 144.000 docekati zivi Isusov dolazak?
    Očigledno ne, iako će Božji narod poslednjeg vremena imati jedinstveno iskustvo.

5. Sta predstavlja zver? Sta je ili ko je lazni prorok?
    Tema za sebe ali složio bih se uglavnom s onim što su prepoznali reformatori.

6. Ko su skakavci?
    Zanimljivo pitanje a ja iz konteksta vidim sledeće:
    a) Pojava „skakavaca“ je budućnost jer oni djeluju nakon Božjeg pečaćenja, dakle kad se ljudi na Zemlji konačno podijele u dva tabora i kad se počnu izlivati zla kao posledica prestanka posredovanja Božje milosti za zle.
    b) U prvom retku se pominje „zvijezda“ koja pada s neba. Isus je rekao da je vidio Sotonu kako spade s neba kao munja.
    c) „Zvijezda“ ima ključ od bezdana i ona pušta „skakavce“.
    d) Predmet napada „skakavaca“ su ljudi koji nemaju Božji pečat, ali ovi ipak ne smiju da ih ubijaju već ih muče na takav način da će željeti smrt.
    e) U opisu „skakavaca“ vidi se da oni liče na ljude, imaju krune na glavama, repove, krila itd.
    f) Jedanaesti redak otkriva da oni imaju zapovjednika nad sobom, „cara anđela bezdana“ ili Apolona, koje je niko drugi do Sotona.
    Dakle „skakavci“ su u stvari demoni koji će u određenom periodu (pominje se 5 mjeseci) moći bukvalno da se iživljavaju nad ljudima (nepokajanima zlima) i na smrt ih plaše i maltretiraju.
    Treba naglasiti da se u poruci trećeg anđela iz 14. glave jasno ukazuje stanovnicima Zemlje da će iskusiti nepomiješani Božji gnjev (7 zala) ako prihvate žig zvijeri i lažnu službu koja ne može izdržati provjeru Svetog Pisma.

7. Pise da je Jovan video kod nekog oltara duse pobijenih za svedocanstvo Hristovo. To mi nije jasno, kao da protivreci stanju mrtvih koje poznajemo.
    Simboličan jezik, očito je iz konteksta, jer oni čekaju kao i ostali na vaskrsenje.

8. Borba Mihajla sa Sotonom, opisana u Otkrivenju, kao da govori o proslim dogadjajima a ne buducim? "Gonjase zenu koja rodi musko," sta to znaci?
    Na osnovu svega što može da se vidi iz 12 glave, malo je teško pohvatati hronološki red ali je očito borba Mihaila sa Sotonom stvar prošlosti:
    a) U 4 retku kaže se da rep aždajin odvlači „trećinu zvijezda nebeskih za sobom“. Te „zvijezde“ su pali anđeli koji su prihvatili Sotonin koncept.
    b) Dakle morao se voditi rat na Nebu da bi oni bili zbačeni (jer ne bi dobrovoljno pošli dokle su mogli da ostanu). I ta borba se opisuje od 7-9 retka.
    c) Pored toga, vjerujem da ovaj tekst ima takođe primjenu na ograničavanje djelovanja Sotone i demona isključivo na planetu Zemlju nakon Hristove žrtve i vaskrsenja (ovo potvrđuje 12 redak!)
    d) Žena je simbol crkve Božje iz koje će poteći Mesija (vidi retke 1, 2, 5, 6). U 4 stihu vidimo da je Sin Isus kojega je Sotona preko Iroda pokušao ubiti još kao bebu.
    e) Kad mu nijesu uspjeli planovi sa Isusom, Sotona se okomio na pravu Božju crkvu (13-17). Prava crkva mora da se sklanja u pustinju za proročki period od 1260 dana odnosno godina ili vrijeme, vremena (x2) i pola vremena (x1/2). I tu pada u vodu svaka priča o tzv. naslednicima apostola tj. pravovjernosti zvanične hrišćanske crkve kroz srednji vijek i dalje.

9. Sta simbolizuje Vavilon u Otkrivenju? Mozda katolicku crkvu?
    Vavilon je simbol otpale religije koja je svojim otrovnim paganskim dogmama „napojila“ sve narode diskvalifikujući ih tako za Božje spasenje. Ako uporedimo opise iz Otkrivenja i poznatu istoriju jasno je ko vodi otpadničko kolo opšteprihvaćene većinske religije.
    Petar

Komentar  Petar 12/1/2009, 22:13

Mislim da Bog ne predodredjuje broj onih koji ce zivi docekati Dan ociscenja, vec samo kaze na osnovu svog poznavanja buducnosti da ce ih biti 144.000. Moguce je da nisu svi od tog broja Jevreji po telu, vec Jevreji po duhu kako kaze apostol Pavle. Mozda je taj broj doslovan.

Da li mislite da je ekonomska kriza u svetu "konj vran" iz Otkrivenja i da uskoro slede trube? Pada oganj s neba?

Kakvo je vase misljenje o obezanju? Da li je to zapovest koja vazi i danas?

Sta mislte u kojoj meri se Srpska pravoslavna crkva drzi Biblije i Bozjih zapovesti? Koji je uzrok podele crkve 1054? Da li se neko biblijsko proocanstvo odnosi na pravoslavlje?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 13/1/2009, 00:52

Mislim da Bog ne predodredjuje broj onih koji ce zivi docekati Dan ociscenja, vec samo kaze na osnovu svog poznavanja buducnosti da ce ih biti 144.000. Moguce je da nisu svi od tog broja Jevreji po telu, vec Jevreji po duhu kako kaze apostol Pavle.
    Uzgred, Dan očišćenja se ispunjava u istražnom sudu. To je prva faza Božjeg suda na Nebu kada se ispituju slučajevi svih onih koji su ikad prihvatili Hrista kao Spasitelja. O tome sam opširnije pisao u skripti "Božji plan spasenja" koja se može skinuti sa mojeg sajta.
    U svakom slučaju naveo sam razloge zašto vjerujem da je broj 144000 simboličan. Doslovna primjena nailazi na očigledne nedoslednosti, kao što se i mnoge druge riječi iz Otkrivenja ne mogu shvatiti doslovno. Bog ima određene razloge zašto nekad govori jezikom simbola kao što su:
    a) pružanje očiglednih pouka ili vizuelne edukacije vjernika (tako je i Isus često radio);
    b) zaštita proročke riječi od nevjernika i neznabožaca koji bi se dvostruko jače okomili na Bibliju i Božji narod kad bi sve shvatili. Na primjer, u Danilu stoji da će "razumni razumjeti" i da "nijedan bezbožnik neće razumjeti". Biblija definiše razumne kao one koji poznaju Boga.
    I da se vratimo opet na 144000, da, kontekst nam kazuje da se misli na Jevreje po duhu. To je uslov, a ne mogućnost.

Da li mislite da je ekonomska kriza u svetu "konj vran" iz Otkrivenja i da uskoro slede trube?
    Konji iz 6. glave Otkrivenja zaista imaju veze sa nekim ključnim zbivanjima na Zemlji, i to je vrlo jasno iz konteksta. Tako se bijeli konj izvjesno odnosi na Hrista i Božju Riječ koja izlazi i pobjeđuje. Vrani konj predstavlja ekonomsku krizu i nestašicu hrane. Ne bih to vezivao mnogo za aktuelnu krizu koja je zapravo inscenirana od globalista u cilju uspostavljanja jedne svjetske vlade.
    Prije truba da se odgiraju još neki vrlo važni događaji.

Kakvo je vase misljenje o obezanju? Da li je to zapovest koja vazi i danas?
    Obrezanje je jedna od Božjih uredbi data iz dva ključna razloga:
    1. Teološki razlog: predstavlja obrezanje srca odnosno pokajanje i prvrženost Bogu. Ovo je sasvim lijepo objašnjeno u Tanahu ali su Jevreji to zloupotrebljavali i predstavljali ovu uredbu kao uslov spasenja. Iz Djela vidimo da je apostol Pavle imao sukob sa nekim vođama crkve oko ovog pitanja jer oni su takođe tvrdili da je obrezanje uslov spasenja. Pavle i Varnava (Barnaba) su se tome oštro usprotivili. Ali Pavle naravno nije imao ništa protiv čina obrezanja jer je on obrezao Timoteja. Jevreji su kazali: nećemo da slušamo mladog propovjednika Timoteja jer nije obrezan. A Pavle je rekao: donesite mi nož. Jel sada možete da ga slušate? I oni su kazali da mogu (parafraziram slučaj).
    2. Zdravstveni razlog: Obrezanje se takođe vrši iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Bog je rekao osmi dan, i a savremena medicina je dokazala da je to idealno vrijeme za obrezanje!
    Dakle, moj savjet svim muškima je obrežite se, ali nemojte od toga praviti pitanje spasenja.

Sta mislte u kojoj meri se Srpska pravoslavna crkva drzi Biblije i Bozjih zapovesti?
    SPC ima veoma sličan problem kao zvanična crkva Isusovog vremena. Tradicija dominira u odnosu na Bibliju ili ljudska riječ u odnosu na Božju. U tom smislu su i zapovijesti koje drži ljudske uredbe koje se razvlače i prekrajaju ovako ili onako a sve pod plaštom "novozavjetne ljubavi i milosti". Ovo kažem pod navodnicima jer se Biblija može ispravno razumjeti samo u kompletu i ako dozvolimo Bogu da govori a ostavimo se naših mudrovanja i branjenja tuđih budalaština.
    Pravoslavnoj crkvi je potrebna korjenita reforma, i mislim da je ovo šta radi Miroljub Petrović odlična stvar i da će Bog vrlo skoro podignuti još sličnih ljudi. Inače bez pravog pokajanja i odbacivanja grijeha i paganskih nauka slijedi ono što opisuju svi proroci.

Koji je uzrok podele crkve 1054?
    Carstvo se podijelilo pa je trebalo i crkvenu vlast raspodijeliti bez koje se u to vrijeme malo šta moglo završiti. Rimski biskup je želio primat kao veliki "Pontifeks Maksimus" (inače paganska titula) a ovi na istoku to nijesu (s pravom) prihvatali. Sve u svemu blaćenje Hrišćanske crkve i izlaganje ruglu hrišćanstva.

Da li se neko biblijsko proocanstvo odnosi na pravoslavlje?
    Biblija govori o pravovjerju i svemu one što prava vjera nije. Pripadnost ovoj ili onoj crkvi nije uslov za spasenje, iako je potpuno izvjesno da se u jednima možemo bolje duhovno hraniti dok bi u drugima slušali obmanjivačke nauke. Čovjek treba da se uči da se oslanja isključivo na Boga i Njegovu Riječ i tako će se istovremeno osposobiti da na najbolji način pomogne bližnjima, ko god oni bili.
    ProVokator

PITANJA - RELIGIJA Empty Božić

Komentar  ProVokator 15/6/2009, 13:55

Pozdrav!
    Iz postavljenih materijala na sajtu i ovom forumu vidim da Božić smatrate paganskim praznikom. Zašto ako će svako ko ga slavi posvedočiti da slavi Hristovo rođenje?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 15/6/2009, 16:59

ProVokator (citat):Pozdrav!
    Iz postavljenih materijala na sajtu i ovom forumu vidim da Božić smatrate paganskim praznikom. Zašto ako će svako ko ga slavi posvedočiti da slavi Hristovo rođenje?

Da ne ponavljam ono što se već nalazi u materijalima dostupnim na sajtu, ukratko ću sumirati:
    1. Praznik koji danas nazivamo Božić direktno je nastao iz paganskog kulta sunca (astrološkog obožavanja "bogova").
    2. Prema Bibliji, utemeljivači paganske religije posle Potopa bili su Nimrod (očito čovjek velikih potencijala koje je usmjerio na zlo) i Semiramis, kurva i vještica, koja je nakon rođenja Tamuza (meleza, što se jasno može vidjeti na mnogim slikama tzv. "Majke Božje"), uvela kult obožavanja "majke i djeteta" koji se kasnije prenio u otpalo hrišćanstvo.
    3. Da prenosioce ovog idolopokloničkog praznika u hrišćanstvo uopšte nijesu interesovali ni Bog niti biblijske činjenice, jasno govori sledeće:
    - u Svetom Pismu ne postoje nikakve indicije da treba slaviti rođendane bilo kome a najmanje Isusu Hristu (Biblija nedvosmislenim jezikom osuđuje astrologiju i sve okultne prakse, a osobe koje se pominju kao slavljenici takvih "praznika" opisane su veoma negativnim riječima, kao na primjer Irod);
    - biblijski kalendar nije konsultovan ni poštovan od strane tih tzv. "otaca", jer da jeste, ne bi im bilo teško zaključiti da je Isus rođen u ranu jesen ili preciznije negdje krajem septembra mjeseca (po današnjem kalendaru);
    - otpalim "teolozima" ovakvi kompromisi su takođe poslužili za ustanovljenje svetkovanja nedjelje (dana "boga sunca"), a kao opravdanje je kasnije poslužilo Hristovo vakrsenje u prvi dan sedmice, iako je iz Biblije jasno da je Mesija time ispunio simboliku Praznika prvina (koje je inače bio radni dan).
    - na ovaj način narodu se prenosi potpuno pogrešna poruka koja nema nikave osnove u Svetom Pismu niti je vezana za realizaciju Božjeg Plana spasenja čovječanstva.
    ProVokator

Komentar  ProVokator 19/6/2009, 19:48

Kako objašnjavate činjenicu da je Božić postao opšteprihvaćeni praznik širom zemlje?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 20/6/2009, 14:56

ProVokator (citat):Kako objašnjavate činjenicu da je Božić postao opšteprihvaćeni praznik širom zemlje?
    Sve što ljudi većinski i olako prihvataju ima uslovno rečeno dobar marketing a lišeno je istinskog kvaliteta i dobrote. Slava ovog svijeta i slava Božja su dijametralno suprotne jedna drugoj i među njima kompromis nije moguć.
    Istorijski gledano, otpala samozvana hrišćanska crkva uskratila je Božju Riječ običnom narodu i takvo stanje je trajalo stotinama godina; istina je pogažena a promovisane najstrašnije laži, paganizam i nebuloze.
    U današnjem vremenu kad je istina, makar kao informacija, dostupna svima, tradicija i ukorijenjene navike odrađuju posao, a većina je dovoljno intelektualno lijena i pasivna da drugi (manipulanti) određuju šta će vjerovati, šta će jesti, kako će se oblačiti i sl. Zdravo porodično vaspitanje gotovo da je isčezlo, a svi ključni faktori koji profilišu društvo su iskorumpirani (crkve, obrazovne institucije, političari...). Na taj način korov otrovniji od Božića može nesmetano da buja, kao što je teorija evolucije, besomučna medijska promocija nasilja i nemorala i drugo. I u svoj toj zbrci i otpadu, ljudi umiruju svoju gotovo potpuno otupjelu savjest tako što će jednom godišnje "proslaviti" Božić (što se najčešće svodi na žderanje i lokanje), poći na liturgiju, zapaliti svijeću itd.
    Dakle, ako je nešto u vjerskom svijetu veoma popularno tu nešto do neba smrdi (tipični primjeri su popularnost Božića i krsta kao predmeta).

Admin: komentar modifikovan dana: 5/7/2009, 16:20; prepravljeno ukupno 1 puta
    Vlatko

Broj komentara : 460
    Registration date : 2009-07-04

Komentar  Vlatko 4/7/2009, 02:10

Što mislite o Svetom Trojstvu?
    Je li Bog jedna osoba ili 3 osobe?

Budući da u zapovjedima kaže da je jedini, a i Mesija potvrđuje da se samo Bogu klanjamo i molimo i zovemo ga dobrim.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 5/7/2009, 17:43

Vlatko (citat):Što mislite o Svetom Trojstvu?
    Je li Bog jedna osoba ili 3 osobe?

Budući da u zapovjedima kaže da je jedini, a i Mesija potvrđuje da se samo Bogu klanjamo i molimo i zovemo ga dobrim.

O Bogu možemo da znamo samo onoliko koliko nam je otkriveno. Sve dok se čovjek nalazi u palom stanju tj. dok se ne realizuje Plan spasenja, veoma nam je teško baviti se pitanjima koja daleko prevazilaze našu moć poimanja (vidi Isaija 55:8,9). Stoga Bog prilazi čovjeku na njegovom terenu i na način kako Ga najbolje može razumjeti. Ne vidim nijedan razlog zašto bismo ograničavali Božju ličnost na bilo koji način. S jedne strane, On je sebe "ograničio" karakterom i moralnim zakonima koje je uspostavio jer koliko iz ove perspektive može da se vidi da bi nešto funkcionisalo i opstalo mora da postoji red i zakonitosti po kojima će se to odvijati. To zapažamo šta god da posmatramo. U tom smislu jasno je da ni Bog ne radi ništa mimo reda i zakona. On ima problem zla u univerzumu ali ga ne rješava lakšim putem, što bi svakako mogao da uradi. S druge strane, Bog je svemoguć, sveprisutan i sveznajući i nijedan potez sila zla ne može da bude iznenađenje za Njega.
    Jedan moj prijatelj uporno potencira pitanje koju slabu tačku je Lucifer vidio kod Boga da je pomislio kako može da obori Božji koncept i uspostavi svoju vladavinu. Jer logično je pretpostaviti da se niko razuman ne bi upuštao u poduhvat za koji je unaprijed siguran da ne može uspjeti. Očigledno ni sam Lucifer nije znao šta će dugoročno da proizvede njegova pobuna. Božja ljubav, strpljenje i milost uvijek se mogu tumačiti kao slabosti i popustljivost. U suštini Luciferov plan morao se svesti na zadobijanje pristalica među drugim stvorenjima putem lukavstva. Vrlo slične projekcije imamo danas na zemlji. Koncept "dobra i zla" u suštini znači iskorišćavanje dobra u sebične svrhe. Tako zlo može da postane veoma privlačno i poželjno, a da ne vidi da je samodestruktivno ni onaj ko ga proizvodi ni onaj prema kome je usmjereno. I u tome je njegova strahovita sila.
    Nego udaljismo se od vašeg pitanja, ali ovo malo razmišljanje može da bude korisno jer teško je baviti se bilo čime na ozbiljan način ako nemamo u vidu širu sliku.
    U Zapovijestima Bog predstavlja sebe na jedinstven način kako bi PALI čovjek mogao da napravi razliku između Njega i lažnih "bogova" (odnosno demona ili čak demonizovanih ljudi koji sebi pripisuju božanske atribute). Razlika se u biti svodi na dvije ključne stvari: božansko stvaranje i božanski moral. Ovo dvoje ne može se krivotvoriti. I to je namjera i cilj Zapovijesti: razdvojiti oblast života od svega onoga što život nije. Kad mi dođemo do ove tačke poznanja istine, onda potreba za Spasiteljem postaje veća od svega što ikad čovjek može poželjeti. Ovo je posebno vidljivo u Novom zavjetu.
    Na mjestu gdje se neki mladić obraća Isusu kao "učitelju dobrom", Isus mu u odgovoru u stvari upućuje izazov o svome božanstvu odnosno mesijanstvu. Dakle Isus aludira na sebe kao Boga, i to je jasno iz brojnih razgovora i rasprava koje je vodio. Ako ispravno shvatimo kako se može ostvariti misija pomirenja za čovjeka tj. da takvu misiju može da obavi ISKLJUČIVO Bog, onda nećemo imati nikakvih problema oko božanske ličnosti.
    Dok je Isus obavljao mesijansku misiju na Zemlji u čovječjem obličju, Bog Otac je istovremeno djelovao u svom domenu. Isto tako, iz mnogih tekstova može se zapaziti djelovanje Svetog Duha kao Ličnosti. Postoje brojni tekstovi u cijelom Svetom Pismu iz kojih je jasno da se radi o tri Ličnosti. Kroz starozavjetnu istoriju, Isus je često uzimao obličje Zapovjednika anđela. Nalog za krštenje takođe uključuje Tri Ličnosti (Mat. 28:19), dok iz Djela apostolskih vidimo da je ovo bilo vrlo važno saznanje za prve hrišćane.
    Božji plan za ljudski rod i stvaranje porodice isto tako predstavlja obličje božanskog. Ja bih postavio pitanje: ako nije dobro da je čovjek sam, zašto bi bilo dobro da je Bog sam? I ako muškarac i žena imaju taj potencijal da mogu da budu jedno, zašto bismo ograničavali božanske ličnosti da budu jedno? Uljez dakle nije neka od božanskih Ličnosti već lažni "bogovi" i oko toga se vodi sva borba.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 6/7/2009, 15:00

Da, naravno, ali što je onda s Božjom objavom Abrahamu?
    Također pismo kaže da se ljudi spašavaju po čovjeku Isusu Kristu.
    Mesija je Sin Božji, i Božanstvo, ali nije sam Bog.
    To potvrđuje i njegov život, recimo prije oživljavanja Lazara, kada moli Oca i kaže da zna da ga on uvijek uslišava. Po tome jasno dajući do znanja ljudima oko sebe što i tko je izvor njegove moći i da on sam za sebe nema tu moć. Mesija nikad nije sebe proglašavao Bogom, nego je govorio da dolazi od Boga i da je njegovo zajedništvo s Bogom izvor njegove moći i vlasti.
    Također po mojim informacijama, rana crkva nije vjerovala u trojstvo, nego je to kasnije ubačeno.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 6/7/2009, 21:08

Vlatko (citat):Da, naravno, ali što je onda s Božjom objavom Abrahamu?
    Također pismo kaže da se ljudi spašavaju po čovjeku Isusu Kristu.
    Mesija je Sin Božji, i Božanstvo, ali nije sam Bog.
    To potvrđuje i njegov život, recimo prije oživljavanja Lazara, kada moli Oca i kaže da zna da ga on uvijek uslišava. Po tome jasno dajući do znanja ljudima oko sebe što i tko je izvor njegove moći i da on sam za sebe nema tu moć. Mesija nikad nije sebe proglašavao Bogom, nego je govorio da dolazi od Boga i da je njegovo zajedništvo s Bogom izvor njegove moći i vlasti.
    Također po mojim informacijama, rana crkva nije vjerovala u trojstvo, nego je to kasnije ubačeno.

Božja objava Avramu dešava se u trenutku kad je prava vjera na zemlji bila u ozbiljnoj krizi tako da je bukvalno trebalo početi iz početka. Znanje o Bogu je progresivno i to se vidi u cijeloj Bibliji.
    Što se tiče Isusovog statusa, evo par tekstova pa procijenite sami:
    Mihej 5:2
    Isaija 9:6
    Jovan 1
    Filipljanima 2:6-11
    Kološanima 1:13-20
    itd.
    Koje su to relevantne informacije iz istorije rane hrišćanske crkve o nevjerovanju u Trojstvo? Svakako je činjenica da je ovo pitanje tradicionalna crkva u određenoj mjeri mistifikovala i prenaglasila u nekim segmentima (to se po pravilu dešava kad forma ima prioritet nad suštinom).
    Vlatko

Komentar  Vlatko 8/7/2009, 03:05

Puno hvala na odgovorima!!

Imam još pitanja, o čemu se radi u Ezekiel 40-48, znači koji je to hram??

Što to znači?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 8/7/2009, 13:50

Vlatko (citat):Puno hvala na odgovorima!!

Imam još pitanja, o čemu se radi u Ezekiel 40-48, znači koji je to hram??

Što to znači?

Pisao sam o tome u komentaru na stavove g. Miroljuba Petrovića (CPS). Evo linkova:
    http://religija.me/teologija_sz/MIROLJUB_PETROVIC--KO_VLADA_SVETOM_komentarPS.pdf
    http://religija.me/mp/Sta_kriju_stijene_ispod_Jerusalima--KOMENTAR.pdf

Evo nekih bitnih smjernica za proučavanje i razumijevanje Ezekielovog hrama:
    - treba imati na umu cijeli kontekst knjige proroka Ezekiela
    - istorijski trenutak kad se daju ove vizije Ezekielu (Vavilonsko ropstvo i djelimično razorenje Solomunovog hrama)
    - vizija hrama, službe u njemu i okoline je na određeni način idealizirana
    - u viziji niti bilo gdje drugo nije dat nalog za gradnju takvog hrama; štaviše, posle Vailonskog ropstva niko nije uzimao u obzir te projekcije već je jednostavno na nešto skromniji način obnovljen prethodni hram
    - prorok očito ukazuje na potrebu pokajanja i duhovne obnove
    - prema Božjem Planu spasenja, hramska služba prestaje sa značajem od trenutka kad Mesija završi svoje djelo pomirenja na Zemlji (naglašavam na Zemlji, a ne i kompletno djelo službe pomirenja) tako da primjena Ezekielove vizije o hramu na poslednje vrijeme gubi svaki smisao:
    i) eventualna nova hramska služba predstavljala bi hulu na Bog, Hristov prvi dolazak i Njegovu službu u nebeskom svetilištu
    ii) izgradnja Ezekielovog hrama prema datom opisu same građevine i okoline nije fizički izvodljiva; takođe se ne bi mogli uklopiti brojni drugi detalji
    iii) novi hram u Jerusalimu i eventualni dolazak mesije (prema očekivanjima ortodoksnih Jevreja i nekih liberalnih "hrišćana") poslužili bi samo kao alibi za zločin Jevreja i neznabožaca (Rimljana) protiv stvarnog Mesije (Isusa Hrista) tako da bi to bila samo priprema terena za antihristovo obmanjivačko djelovanje
    iv) indikativno je i to što su za novi hram zainteresovani masoni i drugi okultisti koji preko američko-izraelskog lobija prodaju jeftine priče o hramu

U zaključku Ezekielov hram je slika duhovne obnove i novog Izraela. Kako znam? Evo:
    " I reče mi: Sine čovečji, ovo je mjesto prestola mog i mjesto stopa nogu mojih, gdje ću nastavati usred sinova Izrailjevih dovijeka; i dom Izrailjev neće više skvrniti sveto ime moje, ni oni ni carevi njihovi kurvarstvom svojim i mrtvim tjelesima careva svojih na visinama svojim. Metaše prag svoj do mog praga, i dovratnike svoje do mojih dovratnika i pregradu između mene i sebe, te skvrniše sveto ime moje gadovima svojim koje činjahu; zato ih satrh u gnevu svom. Sada neka uklone daleko od mene kurvarstvo svoje i mrtva tjelesa careva svojih, i nastavaću usred njih dovijeka. Ti, sine čovečji, pokaži domu Izrailjevom ovaj dom, neka se postide bezakonja svog, i neka izmjere sve. I kad se postide svega što su činili, pokaži im oblik od doma i red i izlaske i ulaske, i sve oblike i svu uredbu i sve oblike i sve zakone, i opiši im ga da paze na sav oblik njegov i na sve uredbe, i tako čine." (Ezekiel 43:7-11)

PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2012, 10:36; prepravljeno ukupno 2 puta
    Vlatko

Komentar  Vlatko 8/7/2009, 19:10

Hvala na odgovoru.
    Što se tiče Petrovića, on misli da je to stvarno slika trećeg hrama koji mora biti izgrađen.
    Malo pretjeruje s judadizmom.
    Ovo mi se čini kao smisleno objašnjenje.

Hvala još jednom.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 9/7/2009, 06:42

Što mislite o ovom textu??

Fallacy 1 - Whoever believes in Him should not Perish, but have eternal life. -Taken out of context with adjacent verses.

Believing is not salvation, as Paul emphasizes eight times in addressing believers in the churches:

1. now is our salvation nearer than when we first believed, Rom 13:11,
    2. continue to work out your salvation with fear and trembling, Phil 2:12, and
    3. But let us, who are of the day, be sober, putting on the breastplate of faith and love; and for a helmet, the hope of salvation. 1 Thes 5:8
    4. For the message of the cross is foolishness to those who are perishing, but to us who are being saved it is the power of God. 1 Cor 1:18. While in the inward cross of self-denial, you will see the sin slowly disappear from your life until you are free of sin.
    5. godly sorrow produces repentance that leads to salvation, 2 Cor 7:10.
    6. do not grieve the holy Spirit of God, by whom you are sealed to the day of redemption. Eph 4:30.
    (Paul is speaking to believers in the church who have not yet been redeemed, which is salvation.)
    7. we are made partakers of Christ, if we hold firm the beginning of our confidence to the end. Heb 3:14
    8. we desire that every one of you show the same diligence in realizing the full assurance of hope to the end.
    So that you are not slothful, but followers of those who through faith and patience inherit the promises. Heb 6:11-12.

And Peter echoes the same message that salvation is not just believing or faith, rather salvation is the end of faith's obedient journey:

Who are kept by the power of God through faith to salvation ready to be revealed in the last time.
    In this you greatly rejoice, though now for a time, if necessary, you may have to suffer griefs through many trials,
    So that the trial of your faith, being much more precious than gold that perishes, though it is tried with fire, might result in praise and honor and glory at the appearing of Jesus Christ.
    Though you have not seen him, you love him; though you do not see him now, but believe in him, you rejoice with joy that is unspeakable and full of glory,
    Receiving the end of your faith, the salvation of your souls. 1 Pet 1:5-9.

Simon the magician believed and was baptized. He tried to buy the power of laying on of hands. Acts 8:13-18.
    Peter said to him, "Repent therefore of your wickedness, and pray God, if perhaps the thought of your heart may be forgiven you.
    For I perceive that you are in the gall of bitterness, and the bond of iniquity."Acts 8:22.
    Is it not obvious that Simon had not been "saved" by believing and baptism?

Faith is not instant, it is a process of work that yields sharing in the divine nature. As Peter instructs us: which exceedingly great and precious promises are given to us, that by these you might be partakers of the divine nature, having escaped the corruption that is in the world through lust. (To escape lust is to have no wants or desires.)

For this very reason, make every effort, add to your faith, virtue; and to virtue, knowledge;
    And to knowledge, self-control; and to self-control, patience; and to patience, godliness;
    And to godliness, brotherly kindness; and to brotherly, kindness love.
    For if these things are in you and abound, you will neither be barren nor unfruitful in the knowledge of our Lord Jesus Christ. 2 Peter 1:4-8

Jesus himself said: The evidence of belief of a true follower is to produce much fruit, John 15:8,
    The fruit of the Spirit is love, joy, peace, patience, kindness, goodness, faith, Gentleness [or meekness], and self-control.
    This involves ridding yourself of the sinful nature which includes adultery, sexual immorality, uncleanness, lack of restraint, idolatry, sorcery, hatred, arguments, jealousies, rage, selfishness, divisiveness, envies, murders, drunkenness, revelries [partying], and the like.
    Those who belong to Christ Jesus have crucified the sinful nature with its passions and desires. Gal 5:19-24
    Every tree that does not bear good fruit is cut down and thrown into the fire. Mat 7:19

Let's look further at all the verses after this famous verse, which also totally change the traditional, but erroneous interpretation:

15 That whosoever believeth in him should not perish, but have eternal life. 16 For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life. 17 For God sent not his Son into the world to condemn the world; but that the world through him might be saved. 18 He that believeth on him is not condemned: but he that believeth not is condemned already, because he hath not believed in the name of the only begotten Son of God. 19 And this is the condemnation, that light is come into the world, and men loved darkness rather than light, because their deeds were evil. 20 For every one that does evil hates the light, neither comes to the light, lest his deeds should be reproved. 21 But he that does truth comes to the light, that his deeds may be made manifest, that they are wrought in God.

Everything fits with the common interpretation, out of context, until verses 19, 20 and 21 are included:

Verse 19: this is the condemnation, that light is come into the world, and men loved darkness rather than light, because their deeds were evil.
    Verse 20: For every one that does evil hates the light, neither comes to the light, lest his deeds should be reproved.
    Whoever continues to commit evil [sin] loves darkness, and is condemned - whatever they might think they believe.
    He does not come to the light, lest (for fear that) his evil deeds will be reproved, (judged).
    He wants to continue his selfish lifestyle, his life of evil, and so he rejects and hates the light [which is Christ].
    He loves the darkness, where his deeds are not exposed as evil, so he rejects the light and hates the light, which is Christ.
    Like the demons, he can think that Christ is the Son of God;
    but because he loves his lifestyle, and hates the Light's conviction of it,
    he withdraws from the light, into the comfort of darkness, where there is no disapproval;
    and so he is condemned. Whatever he says he believes with his mouth - his actions betray his words.
    If he believed in the light, he would obey the light. If he believed in Christ, he would obey Christ.
    To believe is to obey. Obedience leads to salvation. Obedience leads to righteousness.

Verse 21: King James - But he that does truth comes to the light, that his deeds may be made manifest, that they are wrought in God.
    Verse 21: Amplified - But he who practices truth - who does what is right- comes out into the Light; so that his works may be plainly shown to be what they are--wrought with God - divinely prompted, done with God's help, in dependence upon Him.

Paul : I declared.. that they should repent, turn to God, and do works befitting repentance. Acts 26:20
    Jesus said, unless you repent you will all likewise perish. Luke 13:3. Repentance requires effort on your part.
    And, As many as I love, I rebuke and chasten: be zealous therefore, and repent. Rev 3:19
    Jesus further said, Take my yoke upon you and learn from me. Mat 11:29
    Jesus said, If any man will come after me, let him deny himself, and take up his cross daily, and follow me. Luke 9:23
    Jesus said, I have not found thy works perfect before God. Rev 3:2-3. He wants perfect works, energized by faith.
    Hear! Jesus said: Strive to enter in at the strait gate: for many, I say unto you, will seek to enter in, and shall not be able. Luke 13:24
    The gospel of grace would have you believe striving is unnecessary, yet Jesus ordered us to strive, (to exert much effort or energy).
    Paul again: They profess that they know God; but in works they deny him, being abominable, and disobedient, and unto every good work reprobate. Titus 1:16

Christendom's false instant salvation from an altar call and/or water baptism is a colossal lie to fool you.

I have waited for your salvation, O LORD. Gen 49:18.
    Therefore I will look to the LORD; I will wait for the God of my salvation; my God will hear me. Mic 7:7.
    It is good that a man should both hope and quietly wait for the salvation of the LORD. Lam 3:26.
    Truly my soul silently waits upon God; from him comes my salvation. Psa 62:1.
    And it will be said in that day, "Lo, this is our God; we have waited for him, and he will save us. This is the LORD; we have waited for him, we will be glad and rejoice in his salvation." Isa 25:9.
    To wait, is to sit silently and listen: Blessed is the man who hears me, watching daily at my gates, waiting at the posts of my doors. Pro 8:34, Luke 11:28.

Many shall be purified, and made white, and tried; but the wicked shall do wickedly.
    And none of the wicked shall understand, but the wise shall understand. Dan 12:10.
    Christendom does not even believe purity is possible; they do not understand and therefore continue to sin [do wickedly].
    Christendom denies the cross is necessary, and so Christendom is perishing for the message of the cross is foolishness to those who are perishing; and whose end is destruction, whose God is their stomach [appetites], and whose glory is in their shame, who set their mind on earthly things. 1 Cor 1:18, Phil 3:18-19.

Jesus made is simple, saying: "There is only one thing needed. Mary has chosen that good part,
    which shall not be taken away from her" - to sit at the feet of Jesus and hear his word. Luke 10:39-42
    To hear his word it to listen to the word of God in your heart. Rom 10:8,17

Everyone of the truth hears my voice. John 18:37
    My sheep hear my voice, and I know them, and they follow me. John 10:27

Listen to and obey My voice, and I will be your God and you will be My people;
    and walk in the whole way that I command you. Jer 7:23

Whoever comes to me, and listens to my words and does [practices, obeys] them, I will show you what he is like. He is like a man who built a house, and dug deep and laid the foundation securely built on a rock; and when the flood arose, the torrent beat violently upon that house, but could not shake it because it was founded on a rock. Luke 6:47-48.

Jesus finishes your faith when you see him bring your salvation:

he will appear the second time, not to bear sin, but to bring full salvation to those who are waiting for and expecting him. Heb 9:28
    For the grace of God that brings salvation .. Tit 2:11
    looking for the mercy of our Lord Jesus Christ to bring eternal life. Jude 1:21
    Receiving the end of your faith - the salvation of your souls. 1 Pet 1:9

You are saved through faith, and by faith your hearts are purified; but obviously in the beginning of faith, you are not purified, neither are you saved. You must contend for the faith, grow in the faith, build up your faith, increase in faith, until your faith is finished by the finisher; faith is a process and a journey, the end of which is to see Christ bring your salvation, to bring your eternal life.

Ima još toga, ovo je samo dio i to izrezani djelovi, znači da li se spašavamo samo po vjeri, ili su nužna i dobra djela koja proizlaze iz te vjere, inače to ne bi ni bila prava vjera. Pa onda onaj koji samo priča a ne potvrđuje djelima, niti nema vjre u sebi?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 10/7/2009, 16:08

...znači da li se spašavamo samo po vjeri, ili su nužna i dobra djela koja proizlaze iz te vjere, inače to ne bi ni bila prava vjera. Pa onda onaj koji samo priča a ne potvrđuje djelima, niti nema vjere u sebi?

Izvinjavam se za malo kašnjenje sa odgovorom, ali sinoć kad sam upravo završio post slanje nije uspjelo a onda sam bio suviše umoran da sve ponovim.
    Uglavnom se slažem sa svime što stoji u gornjem postu; hrišćanstvo danas ide u jednu od dvije krajnosti jednako pogubne za odnos sa Bogom: dok jedni tvrde da je Božji zakon ukinut na krstu, drugi se pozivaju na "milost i ljubav" koje sve pokrivaju tako da možemo živjeti kao "ostali svijet" a ipak polagati pravo na spasenje.
    Prava vjera podrazumijeva slijeđenje Božjeg plana spasenja, kao što je to oduvijek bilo od pada čovjeka. Adam i Eva su poučeni o tome a takođe i njihovo potomstvo. Prvi primjer razdvajanja prave i lažne vjere (ili religije koju uspostavlja i određuje čovjek) nalazimo u slučaju Adamovih sinova, Kaina i Abela.
    Avram je nazvan otac vjernih i on je sjajan primjer kako to treba da izgleda u praktičnom životu.
    Bog je u svojoj Riječi otkrio ključne faze realizacije Plana spasenja i naše je da ih pratimo vjerom. Konkretno, mi danas ne možemo očekivati dolazak Mesije i hramsku službu kad se taj dio Božjeg plana već završio. Mi ne možemo prinositi životinjske žrtve jer bi to bila hula na Boga. Ljudi po prirodi teže određenoj formi i ritualima, što je danas u manjoj ili većoj mjeri praksa cijelog hrišćanstva.
    Možda će ovo zvučati drsko i osuđivački, ali one crkve koje su odavno pale na duhovnom i moralnom planu su isto što i Lotovi ili Ismailovi potomci pred Bogom, ili recimo Samarija. Iako oni i dalje polažu pravo na hrišćansku vjeru, to ne znači ništa, i svoj položaj pred Bogom mogu izmijeniti samo pokajanjem i obraćenjem kao POJEDINCI. Isti slučaj je sa ortodoksnim Jevrejima. Ali ljudski bezobrazluk nema granica pa su u stanju i najgori paganizam i okultizam da zovu hrišćanskim imenom i pozivaju se na Boga kao da On čini te stvari među njima.
    Živa vjera nikad ne može ostati bez roda. S jedne strane, formalistička vjera je mrtva vjera koja ne seže dalje od domena ljudskog doživljaja (tipična za ljude koji ne misle svojom glavom), dok s druge strane pokušaj spasenja djelima (tzv. podvižništvo) je hula na Božje spasenje (vidi Galatima 3, Rimljanima 3 itd.).
    Suočenje sa svetim Bogom i Njegovim moralnim zakonom je šokantno za čovjeka u palom stanju i reakcije su različite: od ignorisanja i negiranja Boga (ateizam) do raznih pseudo religija u kojima pravila diktira čovjek, ili iskrenog pokajanja i obraćenja kroz Božju pripavu, što kao rod donosi spasenje. Pošto je vjera Božja razumna, pristajanje uz prvu grupu obavezno dovodi do ozbiljnih oštećenja zdravog razuma gdje su mogući svakovrsni oblici manipulacije. U takvom okruženju nije nikakav problem povesti tzv. krstaške ratove, osnovati inkviziciju za istrebljenje "jeretika" (tj. svih onih koji se usude misliti svojom glavom) ili uspostaviti komunizam, jer izvritopereni umovi sami to traže. Kao što stoji u Pismu, "poslaću im silu prevare da vjeruju laži". Da nije ove jedinstvene Knjige, cijelo čovječanstvo bilo bi u potpunoj tami. Ali hvala Bogu što nije tako!
    Na kraju, naglasio bih dvije suštinske stvari za vjeru:
    "Ja sam čokot a vi loze; i koji bude u meni i ja u njemu on će roditi mnogi rod; jer bez mene ne možete činiti ništa." (Jovan 15:5)
    "Uzdajući se u ovo isto da će Onaj koji je počeo dobro djelo u vama dovršiti ga tja do dana Isusa Hrista." (Filibljanima 1:6)
    Dakle, sigurnost vjere i spasenja je u Hristu, koji će završiti svoje dobro djelo u nama, ukoliko se sami ne predomislimo i odustanemo.

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 14/11/2024, 21:48