MiroslavB. (citat):Sta mislite koje su recenice u Bibliji od zivotnog znacaja za nas i koje su znacajne kao vodilje za zivot? Molim vas navedite mi neke po vasem misljenju... :)
Prvo i osnovno moramo biti svjesni činjenice da je Bog Stvoritelj univerzuma i života:
„U početku stvori Bog nebesa i zemlju.“ (1. Mojsijeva 1:1)
Sledeće po važnosti je saznanje o stanju u kojem se sad nalazimo:
„Jer svi su sagriješili i lišeni su Božje slave.“ (Rimljanima 3:23)
Ovakvi kakvi jesmo nalazimo se pod osudom vječnog i nepromjenljivog Božjeg zakona:
„A znamo da sve što Zakon kaže rečeno je onima koji su pod Zakonom, da svaka usta zanijeme i da sav svijet bude kriv Bogu. Stoga iz djela zakona ni jedno tijelo se neće opravdati u njegovim očima, jer kroz zakon dolazi spoznaja o grijehu.“
„Grijeh, kad se učini, donosi smrt.“ (Jakov 1:15)
Samo Bog može da nas izvuče iz stanja u kojem se nalazimo:
„Bog vas je oživio iako ste bili mrtvi zbog svojih prestupa i grijeha, u kojima ste nekada živjeli prema dobu ovog svijeta, u skladu sa knezom koji vlada u zraku, duhom koji sada djeluje u sinovima neposlušnosti. I među njima smo svi mi nekada živjeli po željama svog tijela ugađajući prohtjevima tijela i uma, i po svojoj prirodi bili smo djeca gnjeva (indignacije, revolta, bunta), kao i ostali.“ (Efescima 2:1-3)
Božja ljubav je privlačna sila koja nas treba vratiti natrag Njemu:
„Jer Bog je toliko volio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina, da niko ko vjeruje u njega ne bude uništen,
nego da ima vječni život. Jer Bog nije poslao svog Sina u svijet da on osudi svijet, nego da se svijet spase kroz njega. Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnog Sina Božijeg.“ (Jovan 3:16-18)
Mi vjerom prihvatamo Božji dar spasenja:
„Tom blagodaću spaseni ste po vjeri. I to nije vaša zasluga - to je Božji dar. Ne, to nije zbog djela, da se niko ne bi mogao time hvaliti.“ (Efescima 2:8, 9)
Ulazak u savez sa Bogom, u odgovoru na ono što je Bog učinio za nas, usklađuje naše želje i namjere sa Njegovim karakterom i zakonima održivosti života:
„Ako me volite, držaćete se mojih zapovijesti.“ (Jovan 14:15)
Odnos prema Bogu i drugim ljudima:
„Voli Gospoda, svoga Boga, svim svojim srcem, svom svojom dušom i svim svojim umom… Voli svoga bližnjega kao samoga sebe.“ (Matej 22:37, 39)
Stajanje na Božjoj strani zahtijeva istrajnost:
„Dobro sam se borio, trku sam do kraja istrčao, vjeru sam sačuvao.“ (2. Timoteju 4:7)
Mi trebamo uvijek imati u vidu konačan ishod borbe koju vodimo i naše trajno boravište:
„Jer, evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Ono što je prije bilo neće se u sjećanje vraćati niti će se u srcu javljati.“ (Isaija 65:17)
„Ali po njegovom obećanju očekujemo nova nebesa i novu zemlju u kojima će pravednost prebivati.“ (2. Petrova 3:13)
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI