BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

May 2022

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


+64
KoljaD
Mato T
Semir
Batret
Jovana
RPreligiozan
Nikola Šavija
_Ivan_
Green
Radule
ljuba79
The_Fighter
Stefan68
Be snake and dove
ZoranJ
giga
Stefan
ro004
kuzma
Dejan79
Todorovic Slavko
NinkovicM
natalis
Breath
Mihajlo91
Nathanael
tihonov
godojevic
posmatrac
Nenad
Gresnik
Željko
N.K.
EMO
MiroslavB.
Matija Runje
Sionski
Kika
Boris7
Nesa
SnezaDjak
Storm
szabatka
SimaS
K.S.P.
Tako-je
Zdravko Vučinić
Eliezer
Nebojša
Sapinenti sat
Marko96
Enoh
peko
beka26
marijan
Iskren
Rab Boziji
bit će dobro
markoni
nema_ime
Vlatko
Petar
ProVokator
PavleS
68 posters

  PITANJA - RELIGIJA

  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 13/7/2009, 03:39

  Hvala na odgovoru!
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 20/7/2009, 20:35

  Što mislite o ovome?

  A Simon Petar odgovori i reče: ti si Hristos, sin Boga živoga. I odgovarajući Isus reče mu:
  blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu tebi to javili, nego otac moj koji je na nebesima. A
  i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je
  nadvladati. I daću ti ključeve od carstva nebeskoga; i što svežeš na zemlji biće svezano na
  nebesima; i što razdrešiš na zemlji biće razdrešeno na nebesima. (Matej 16, 15-19)

  Što to on veže a što odrješuje?
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 20/7/2009, 23:58

  Vlatko (citat):Što mislite o ovome?

  A Simon Petar odgovori i reče: ti si Hristos, sin Boga živoga. I odgovarajući Isus reče mu:
  blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu tebi to javili, nego otac moj koji je na nebesima. A
  i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je
  nadvladati. I daću ti ključeve od carstva nebeskoga; i što svežeš na zemlji biće svezano na
  nebesima; i što razdrešiš na zemlji biće razdrešeno na nebesima. (Matej 16, 15-19)

  Što to on veže a što odrješuje?

  Prije nego pokušam odgovoriti na ovo pitanje, evo kraće i zanimljive istorije o "Petrovim naslednicima":

  U doba starog Rima (p.n.e) neznabošci nikada nijesu čuli za apostola Petra. Ali svako u Rimu je čuo da postoji oltar nekog Petra na Vatikanskom brdu i da je taj Petar, kako tradicija kaže, došao iz Vavilona. Ko je u stvari bio taj Petar? Na to pitanje odgovora jedan šokantan istorijski podatak!
  Kada je Aleksandar Makedonski raskrinkao vavilonske misterije iz Mesopotamije i uveo ih u zapadni svijet, one su prvo gravitirale ka Pergamu, a potom ka Rimu. Rim je dugo bio religijski centar, a najvažniji dio Rima bilo je brdo Vatikan. “Vatikansko svetilište izgleda da je bilo dobro poznato ... centar kulta ... obožavanja Sibile ili Kibele (“Majke Božije”) .... U blizini Trga Svetog Petra nađeno je ništa manje nego devet zapisa koji se odnose na isti kult...” (iz Svetilište Svetog Petra i Vatikanska iskopavanja, od Dž. Tojnbija i Dž. V. Perkinsa, str. 6). U vrijeme apostola “pagansko groblje ležalo je na okruglom brežuljku koji se zvao Vatikanus” - vatikanski brežuljak, gdje se danas nalazi sjedište Rimokatoličke crkve. “Latinska reč vatis znači 'prorok'. U prošlosti je na ovom mjestu postojalo etrursko proročište”, piše Verner Keler u Biblija kao istorija, str. 390. Primijetite da je ovo satansko proročište bilo lažni prorok - onaj koji je umirivao ljude govoreći im ono što žele da čuju, a bilo je povezano i sa grobljem. Glavni objekat strahopoštovanja na ovom groblju, vjekovima prije Hristovog vremena, bio je oltar ili grob nekog “Petra”! Ali zašto bi pagani ukazivali čast “Petru” mnogo pre nego što se uopšte znalo za tog apostola?
  Odgovor na ovo pitanje zapanjujuće ukazuje na Vavilon i Nimroda. Nimrod je, prema drevnoj tradiciji, onaj koji objelodanjuje tajne, “prvorođeni” među oboženim ljudskim bićima. On je bio religijski heroj ili zvijezda svog vremena. Nimrod je stoga prozvan “objelodanjivač” a na vavilonskom jeziku (dijalektu hebrejskog), riječ za “objelodanjivača” je “PETAR”!
  Ali kako je Nimrod - “Petar” - došao u vezu sa Rimom? Tako što je od svojih progonitelja pobjegao u Rim. Staro ime za grad Rim je “Saturnia”, zapisao je Plinije u svojoj Prirodnoj istoriji, knjiga III. Ali šta znači riječ “Saturnia”? Znači mjesto gdje živi “Saturn”. A stanovnici drevne Italije su zvali Nimroda “Saturnom”, što znači “sakriveni” - zato što se on “krio u Rimu od svojih progonitelja” (Džeksonove Hronološke starine, str. 233). Sakriveni Nimrod otkriven je u Rimu gdje je i ubijen (najvjerovatnije od strane patrijarha Sima tj. Šema). Obožavoci Nimrodovog kulta plakali su nad njegovom smrću, a kasnije je postavljen paganski oltar na vatikanskom brežuljku kao spomen na taj događaj. Stoga nije čudo da su, gdje god da se širila vavilonska misterija, ljudi čuli da je Petar, drugo ime za Nimroda, ubijen u RIMU. Prema saznanjima Alberta Rivere, bivšeg jezuite, pravi apostol Petar nije ubijen niti sahranjen u Rimu, i ti dokazi su vješto zataškani.
  Anaklet, koji je bio starešina ili možda biskup u otpaloj rimskoj crkvi, posvetio je stari oltar paganina Petra (ili Nimroda) apostolu Petru oko 80. godine, prema podacima iz Pontifikalne Knjige (Liber Pontificialis) (I, str. 125).
  Sada je Anakletu bilo lako da ubijedi besposleni paganski narod u Rimu koji je išao sve dalje od istine, a interesovao se za misterije - da je oltar u Rimu mjesto gde je sahranjen apostol Petar - jer nije li apostol Petar bio u Vavilonu! A da bi učvrstio svoju vlast, on je tvrdio da ga je na dužnost postavio sam apostol Petar. Anaklet je tvrdio da je on jedini Petrov naslednik i insistirao na tome da Rim bude novo sjedište svih hrišćanskih crkava.
  Kada se i van lokalnih okvira raširila vijest o tome da biskup u Rimu pretenduje na vlast, mnogi drugi lažni učitelji su vidjeli svoju ličnu korist u tome da mu se pridruže pošto bi onda takođe mogli da koriste Petrovo ime i preuzmu običaje koji su se proslavljali u čast paganskog spasitelja i da ih pripišu Hristu, čime bi stvorili svoju ličnu versku zajednicu. Eto kako je novo sjedište otpadničkih crkava brzo počelo da gravitira ka Rimu!
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/7/2009, 01:09

  A sada da se vratimo vašem pitanju:
  Šta je Isus kazao u ovoj izjavi niko zapravo i nije dovodio u pitanje sve do pojave tzv. "naslednika apostola Petra" o kojima smo ponešto saznali u prethodnom postu. Ali da bismo mi pravilno shvatili šta je Isus zaista mislio, treba da obratimo pažnju na sledeće:
  1. Izraz "stijena" ili "kamen" u cijelom Svetom Pismu odnosi se na Boga (Psalam 18:2; 5. Mojsijeva 32:4, 15, 18; Matej 21:42; Luka 20:17, 18; 1. Korinćanima 3:11, 10:4 itd).
  2. U Isusovoj izjavi u Mateju 21:42, pod okolnostima koje su pozivale na jasno razjašnjenje ovog termina, ukazao na sebe!
  3. Da ni Petar ni ostali učenici ovu Isusovu izjavu nijesu shvatili kao postavljanje Petra za poglavara nad ostalima, jasno se vidi iz kasnijih prepirki među njima koji bi se trebao smatrati najvećim (Luka 22:24; Matej 18:1; Marko 9:33-35).
  4. Sam Petar opovrgava bilo kakvu ideju da je on ta stijena - vidi Djela 4:8-12; 1. Petrova 2:4-8.
  5. U ranoj crkvi, starješina u Jerusalimu bio je Jakov a ne Petar.
  6. Riječ "simon" znači pijesak a "petros" mali kamenčić, ali ovdje treba imati na umu da je Isus govorio aramejskim dijalektom a jevanđelje po Mateju najvjerovatnije je pisano na habrejskom, tako da ne znamo šta su uradili prevodioci na grčki jezik. Ne bih se takođe nimalo iznenadio da su kasniji prepisivači, kad je crkva postala zemaljska institucija, vješto iskonstruisali ovu izjavu na način koji odgovara njihovim interesima i pogledima.
  7. Neposredno nakon ove Isusove izjave, Petar je poslužio kao medijum Sotone koji je preko njega pokušao da odvrati Hrista od misije polaganja života za grijehe čovječanstva. To pokazuje koliko je suludo uzdati se u palog čovjeka na bilo koji način po pitanju spasenja. Božju crkvu ne može osnovati niti nadomjestiti nikakva ovozemaljska organizacija ili pojedinac i to je Isus u više navrata istakao.

  Šta su ključevi od carstva nebeskoga? Odgovor nalazimo u Luci 11:52. To su ključevi od znanja kako ući u carstvo Božje. Hristos je naučio učenike tom znanju a oni treba ga ponavljaju drugim ljudima. Petrove riječi kojima prepoznaje Isusa kao Mesiju bile su svjedočanstvo da je On počeo primati takvo znanje od Boga i da kao takav, on i ostali učenici, i konačno svi Božji vjesnici do kraja istorije pobunjene Zemlje, mogu da nose "ključeve" i otvaraju vrata spasenja drugima. Kad bi, kao što tvrde lažni naslednici, Petar bio glavni ključar, Pavle nikad ne bi imao prava da mu se "u lice" suprostavi za neke pogrešne postupke (vidi Galatima 2:11-14).
  Kad pravilno shvatimo ovo što je do sada izneseno, nije teško ni razumjeti šta je to Petru dato da veže a šta da odrešuje. Božji predstavnici na Zemlji zabranjuju ono što i Bog zabranjuje i zahtijevaju ono što Bog zahtijeva. Upravo kao što je Ilija "zatvorio nebo da ne bude kiše"! Crkvi dakle nije dato da izlazi iz okvira koje je Bog odredio, ni manje ni više od toga.


  Admin: komentar modifikovan dana: 21/7/2009, 11:10; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 21/7/2009, 01:20

  Hvala na odgovoru!!

  Kad smo već počeli o Petru, skinuo sam Šem tovov prijevod Matejevog evanđelja gdje kaže ti si .... i na tebi izgradit ću svoj molitveni dom. Imao je i Petrović video predavanje o tome.

  Pa kako onda izgleda i funkcionira taj molitveni dom, ili dom molitve.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/7/2009, 11:13

  Možete li postavit link za taj prevod i ukratko kazati kako g. Petrović komentariše ovo pitanje?
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 21/7/2009, 15:20

  Naravno:

  Link na knjigu - http://www.cps.org.rs/yeshua02.zip

  Link na video - http://video.google.com/videoplay?docid=5159509649355076911


  A Miroljub je samo spomenuo to pitanje, mislim da nije rekao kako funkcionira, nego je rekao da je greška u prijevodu bila. Ljepo se to vidi u videu.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/7/2009, 15:50

  A da, znam za tu knjigu (postavio sam je i na sajtu) i odlična je. Nehemija Gordon je sjajno objasnio igre riječi i smisao u hebrejskom jeziku. Pomislio sam da je neko objavio prevod Matejevog jevanđelja sa hrebrejskog.
  Što se tiče vašeg pitanja, odgovor je dao Bog u Bibliji na mnogo mjesta. Isus je često sablažnjavao zvaničnu crkvenu instituciju takvim izjavama. Onog trenutka kad ljudi pokušaju da ukalupe i ušeme Božju crkvu u zemaljske okvire, đavo je ponese (što bi rekao naš narod).
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 21/7/2009, 18:33

  Prijevod evanđelja će bit gotov za 10 dana, tako je rekao lik koji ga prevodi, a Miroljub napisao na svom forumu.
  Znači uskoro.
  Jel istina da su i ostala evanđelja pisana na hebrejskom, osim onog po Luki koje je pisano na grčkom??
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/7/2009, 20:23

  Vrlo vjerovatno. Oni su bili Jevreji i prirodno je da su pisali na maternjem jeziku, kao što bi meni sad bilo prirodno na svom a ne recimo na engleskom koji je dominantan u svijetu danas kao tada grčki.
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 1/8/2009, 12:07

  Gotov je prijevod, odličan je http://www.cps.org.rs/h_matej.pdf
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 5/8/2009, 17:19

  Hvala na linku! Siguran sam da ima štošta izopačenog u Bibliji od strane religioznih profitera kao i neupućenih prevodilaca.
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 6/8/2009, 13:46

  Da, prijevod je odličan.....
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 7/8/2009, 19:56

  S petrovićevog foruma, jedva čekam!

  Momentalno se radi lektura novog savremenog prevoda Biblije u kojem ce redosled knjiga biti postavljen onako kako je u originalnoj hebrejskoj Bibliji. Zaista je neverovatno koliko je sam redosled knjiga u Bibliji vazan za bolje razumevanje Biblije. Dok sam pregledavao ovaj novi prevod, citao sam knjige onim redosledom koji je u originalnoj Bibliji. I nakon Mojsijevih knjiga ide knjiga Isusa Navina, pa knjiga o Sudijama, a zatim dve Samuilove knjige i dve knjige o carevima. Na kraju druge knjige o carevima daje se opis kako su Izraelci odvedeni u ropstvo u Vavilon i kako je vavilonski car Navuhodonosor opustosio Jerusalim i razorio Hram u Jerusalimu, a svo posudje iz Hrama odneo u Vavilon. I tako se zavrsava 2. Knjiga o carevima. Nakon te knjige ide knjiga proroka Isaije. Fenomenalno! Prorok Isaija odmah govori o velikim gresima Izraela, a onda o pokajanju i vracanju Izraelaca u zemlju svojih predaka. On ujedno govori o velikim cudima koje ce Bog uciniti, i o kraju istorije sveta. Mislim da ce novi prevod Biblije, ne samo biti razumljiviji, nego ce i sa svojim pravilnim redosledom knjiga mnogo pomoci u boljem razumevanju Bozje poruke. Evo originalnog redosleda knjiga u Tanahu (Starom zavetu) kojim bi knjige trebale da se citaju:

  1. 1 . Knjiga Mojsijeva
  2. 2. Knjiga Mojsijeva
  3. 3. Knjiga Mojsijeva
  4. 4. Knjiga Mojsijeva
  5. 5. Knjiga Mojsijeva
  6. Knjiga Isusa Navina
  7. Knjiga o sudijama
  8. 1 . Knjiga Samuilova
  9. 2. Knjiga Samuilova
  10. 1 . Knjiga Carevima
  1 1. 2. Knjiga Carevima
  12. Knjiga proroka Isaije
  13. Knjiga proroka Jeremije
  14. Knjiga proroka Jezekilja
  15. Knjiga proroka Osije
  16. Knjiga proroka Joila
  17. Knjiga proroka Amosa
  18. Knjiga proroka Avdije
  19. Knjiga proroka Jone
  20. Knjiga proroka Miheja
  21. Knjiga proroka Nauma
  22. Knjiga proroka Avakuma
  23. Knjiga proroka Sofonije
  24. Knjiga proroka Ageja
  25. Knjiga proroka Zaharije
  26. Knjiga proroka Malahije
  27. Psalmi
  28. Priče Solomunove
  29. Knjiga o Jovu
  30. Pesma nad pesmama
  31. Knjiga o Ruti
  32. Plač Jeremijin
  33. Knjiga propovednikova
  34. Knjiga o Jestiri
  35. Knjiga proroka Danila
  36. Knjiga Jezdrina
  37. Knjiga Nemijina
  38. 1 . Knjiga dnevnika
  39. 2. Knjiga dnevnika
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 1/10/2009, 23:34

  Šta ovo znači - tekst je iz Otkrivenja

  1 I vidjeh drugoga jednog, snažnog anđela: silazio s neba ogrnut oblakom, na glavi mu duga, lice mu kao sunce, a noge kao ognjeno stupovlje; 2 u ruci drži otvorenu knjižicu. I zakorači desnom nogom na more, lijevom na zemlju pa povika iza glasa kao kad lav riče. 3 I kad povika, oglasi se sedam gromova tutnjavom. 4 A kad se oglasi sedam gromova, htjedoh pisati, ali začujem glas s neba: "Zapečati to što prozbori sedam gromova! Toga ne piši!"

  Što je tih 7 gromova??

  I zašto zapečati, toga ne piši, što to predstavlja??
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 2/10/2009, 21:40

  Veoma teško pitanje zaista.
  Evo da kažem ono što može da se razumije iz 10. glave Otkrivenja.
  Moramo da razumijemo simboliku:
  - snažni anđeo: sudeći po opisu i načinu na koji ispoljava autoritet, moguće da predstavlja Hrista;
  - otvorena knjižica: vrlo vjerovatno određeni dio Božje Riječi, odnosno Biblije, mislim da se radi o zapečaćenoj knjizi proroka Danila koja je kao i Otkrivenje apokaliptičkog karaktera i obje zajedno navještavaju poslednje događaje; u 10-om retku Jovan "jede" tu knjižicu i u ustima mu biva slatka a u stomaku gorka;
  - slatka u ustima: simbol otkrivanja određenih proročkih istina Božjem narodu koji se raduju tome;
  - gorka u stomaku: otkriveno proroštvo postaje gorko iskustvo kad se zbude;
  - gromovi: glas Božji;
  - desna noga u moru i lijeva na zemlji: more je simbol naroda tj. naseljenih područja a zemlja relativno pustih krajeva, što znači da ovaj anđeo obuhvata cijelu planetu;
  - sedam gromova govore ali Jovanu nije dozvoljeno da piše: 9-a glava završava sa šestim anđelom, a sedam gromova prema ovoj hronologiji govore posle toga, što može da znači da će Božjem narodu tada biti otkriveno posebno znanje o poslednjim događajima pred samu Armagedonsku bitku i Drugi dolazak;
  - svršetak Božje tajne: Bog daje poslednje razumijevanje biblijskog proroštva tj. sve će biti otkriveno;
  - zakletva anđela da vremena neće biti: Bog kaže da se istorija pobunjene planete bliži kraju i da (proročkog) vremena neće više biti (kao što su proročanstva iz Danila o 2300 dana i slično).

  Dakle kad pravilno razumijemo simboliku onda nije veliki problem da shvatimo o čemu zapravo govori 10-a glava. Ovo je logičan slijed stvari pred Drugi dolazak - Božji narod će shvatiti sve; Božji protivnici će takođe biti svjedoci i sudionici poslednjih događaja ali, kao što stoji na kraju 9-e glave i na drugim mjestima, neće se pokajati.
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 1/11/2009, 17:21

  Evo da nešto napišem.....

  Iz Danijela 12 poglavlje:


  11 Od vremena, kad se ukine žrtva svagdanja i postavi gnusoba sramotna, bit će tisuća i dvjesta i devedeset dana.

  12 Blagoslovljen je onaj, koji ustraje i dočeka tisuću i tri stotine i trideset i pet dana!

  13 A ti idi u susret svršetku! Sada smiješ počivati. Na svršetku dana ustat ćeš k dijelu svojemu.'"

  I šta se desilo??

  Jer hram je uništen 70 poslje krista, a ovo su godine, znači 1360 i 1405 godina??

  I općenito te godine, a piše da nitko ne zna kada će biti taj dan nego samo otac......o čemu se onda radi...
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 1/11/2009, 18:07

  Vlatko (citat):Evo da nešto napišem.....

  Iz Danijela 12 poglavlje:


  11 Od vremena, kad se ukine žrtva svagdanja i postavi gnusoba sramotna, bit će tisuća i dvjesta i devedeset dana.

  12 Blagoslovljen je onaj, koji ustraje i dočeka tisuću i tri stotine i trideset i pet dana!

  13 A ti idi u susret svršetku! Sada smiješ počivati. Na svršetku dana ustat ćeš k dijelu svojemu.'"

  I šta se desilo??

  Jer hram je uništen 70 poslje krista, a ovo su godine, znači 1360 i 1405 godina??

  I općenito te godine, a piše da nitko ne zna kada će biti taj dan nego samo otac......o čemu se onda radi...

  Da bi se ovo pravilno shvatilo treba povezati vizije koje je Danilo imao u 7, 8, i 9. glavi gdje se proročkim jezikom govori o smjeni zemaljskih sila od kojih su sve identifikovane već u tekstu osim poslednje: malog roga, koje je papstvo jer jedino ispunjava sve date karakteristike. Ova poslednja sila je Danila najviše zbunjivala i on nije mogao shvatiti značenje, što se dodatno komplikovalo povezivanjem sa ukidanjem tamida (svakodnevne žrtve). Ovo ukidanje tamida treba razlikovati od onoga što je Danilu objašnjeno u 9. glavi o ukidanju žrtve i prinosa zbog Mesijine žrtve (Danilo 9:24-27).
  Pošto je Mesija, Isus Hrist, ukinuo potrebu za zemaljskim tamidom, vremensko proročanstvo u Danilu 12:11 ne može se odnositi na službu u zemaljskom hramu, tim više što je anđeo takođe naglasio da je ovo proročanstvo zapečaćeno do poslednjeg vrijema, što znači da će ga "razumni" (oni koji traže Božju istinu) razumjeti kad nastupi poslednje vrijeme. A ono je nastupilo istekom 2300 dana i noći (odnosno godina), kada je Isus svoju prvosvešteničku službu u nebeskom hramu završio u prvom dijelu Svetinje i prešao u Svetinju nad svetinjama, što označava početak Istražnog suda koji prethodi Drugom dolasku.
  Kad se tačno ukinula žrtva svagdašnja i postavila gnusoba pustošna (Danilo 12:11), tj. kad je otpalo hrišćanstvo svojom lažnom zemaljskom svešteničkom službom pomračilo tamid i tako počelo narodu upućivati potpuno pogrešnu poruku o spasenju, ja ne znam. U svakom slučaju od te godine bi trebalo računati ovih 1290 dana. 1335 is sledećeg retka takođe se logično mogu vezati za ovaj period "gnusobe pustošne" jer tada je zaista trebalo trpjeti. Takođe treba imati u vidu i 12,7 gdje se kaže da će se sve ovo ispuniti za "vrijeme, vremena i po vremena", što je očito period od 1260 dana koji se pominje na drugim mjestima u Danilu i Otkrivenju, što se zapravo može jedino shvatiti kao vrijeme papske aspolutne prevlasti.
  Dakle kao što smo konstatovali u jednom ranijem postu, posle ovoga vremenskih proročanstava neće biti, a bezbožna sila malog roga djelovaće sve do kraja vremena kada će se "zatrti bez ruke" tj. ne ljudskom silom već Božjom. Kad se okupe svi srodni tekstovi iz Danila i otkrivenja, slika zaista biva vrlo jasna.


  Admin: komentar modifikovan dana: 2/11/2009, 10:18; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 2/11/2009, 09:46

  Ako jedino Otac zna kada će biti taj dan, onda bi bilo logično da on i jedini zna kada se to desilo....ali je li to moguće??
  Ili će ipak još netko znat godinu, ali neće točno znati dan.....jer očito netko u Vatikanu, čak i bića u duhovnoj dimenziji koja sve to promatraju(znači ovdje mislim na demone) bi morala to vidjet i znati što se dešava, u biti oni sve i vide i znaju što se dešava u Vatikanu, moguće da su i sami sugerirali što raditi...
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 2/11/2009, 10:36

  Rekao bih da postoji neka zabuna ovdje. U Danilu se koliko je meni poznato ne pominje nikakav datum za koji zna samo Bog Otac. To se odnosi isključivo na tačno vrijeme Drugog Hristovog dolaska koje ni anđeli nijesu u stanju otkriti. Otkrivenja u knjizi proroka Danila data su do kraja istorije pobune na Zemlji i neka proročanstva mogla su se razumjeti samo kad dođe vrijeme za to.
  Dakle što se tiče te proročke panorame događaja, Sotona i pali anđeli su izvjesno bili u stanju da shvate koje godine su u pitanju.
  Sa ljudske tačke gledišta, mi imamo problem sa nepouzdanom istorijom jer mnoge činjenice su vješto prikrivene upravo od glavnih aktera tih događaja (kao što je lažna hrišćanska crkva). Periodi koji se pominju u Danilu 12. glava očito su bitni samo sa aspekta preživljavanja i trpljenja prave Božje crkve za vrijeme uzdizanja "gnusobe pustošne" tj. lažnog sistema bogosluženja.
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 3/11/2009, 13:22

  Admin (citat):Rekao bih da postoji neka zabuna ovdje. U Danilu se koliko je meni poznato ne pominje nikakav datum za koji zna samo Bog Otac. To se odnosi isključivo na tačno vrijeme Drugog Hristovog dolaska koje ni anđeli nijesu u stanju otkriti. Otkrivenja u knjizi proroka Danila data su do kraja istorije pobune na Zemlji i neka proročanstva mogla su se razumjeti samo kad dođe vrijeme za to.
  Dakle što se tiče te proročke panorame događaja, Sotona i pali anđeli su izvjesno bili u stanju da shvate koje godine su u pitanju.
  Sa ljudske tačke gledišta, mi imamo problem sa nepouzdanom istorijom jer mnoge činjenice su vješto prikrivene upravo od glavnih aktera tih događaja (kao što je lažna hrišćanska crkva). Periodi koji se pominju u Danilu 12. glava očito su bitni samo sa aspekta preživljavanja i trpljenja prave Božje crkve za vrijeme uzdizanja "gnusobe pustošne" tj. lažnog sistema bogosluženja.

  Očito postoji zabuna, budući da mi sad skoro ništa nije jasno....ali ok, imam još vremena za učenje, ako Bog da...
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 8/11/2009, 06:32

  Što mislite o ovom tekstu???  ISUS JE USKRSNUO U SUBOTU


  Ova nova spoznaja se snažno i brzo širi svijetom!

  Tradicionalno vjerovanje kršćana (bez potkrijepe) Biblijom, odavno je bilo na kušnji! Sad je jasno, da ako je Isus kazao da će On biti "Tri dana i tri noći u srcu zemlje".(Matej. 12:40.) Onda se to tako i ISPUNILO, ili, ako nije, onda je Isus u kojeg kršćani vjeruju ? lažni Mesija! Ako vjerujemo u tradicionalno vjerovanje. Da je Isus razapet u petak oko 15 sati (dakle predvečer) i sahranjen prije početka šabata, a uskrsnuo u nedjelju u rano jutro. Onda je Isus u "srcu zemlje proveo" samo oko 36 sati!?????? Tko dakle laže?

  O ovoj temi se sad piše i u svjetskom religijskom tisku. Raspravljaju teolozi, uzbunili se duhovi! Očito je kršćanstvo (tradicionalno) zašlo u takvu tamu, da vidimo da ništa od te vjere nije stajalo na zdravim nogama!
  ŠTO JE PRAVA ISTINA

  Prava je istina, da ako je Isus stvarno bio, pazite, puna ? tri dana i tri noći u zemlji. Onda je uskrsnuo u ponedjeljak kasno popodne ? malo prije zalaska sunca! Jer u Židova (a tako je i danas po svetome kalendaru) dan počinje SA ZALASKOM SUNCA! Dakle, ili je Isus ustao u ponedjeljak, ili šta se dogodilo ??? Ključno je razumjeti slijedeće: Pojedinci jednostavno kažu, pa eto, "ni sam Isus nije točno odredio"!?? (onda kako vjeruju u Isusa?) A drugi kažu, pa Biblija kaže da je bio Petak. Međutim u Bibliji ne piše da je bio Petak. U grčkom originalu, (pa i u engleskoj verziji) stoji Dan priprave. Pa se onda napravila zabuna oko toga da je dolazila subota, kad je On sahranjen. Pa onda u nedeljno jutro kad žene dođoše na grob, itd. A stvar je u ovom:Židovi su osim subote, 4. zapovijedi Božjeg zakona (Dekaloga), imali i tradicionalne blagdane, vjerske praznike, koji su se svi zvali SUBOTE! (izobrednog zakona) I bez obzira kad padali, bili su NERADNI i strogo poštivani kao i subota iz četvrte zapovijedi.O ovome govori Levitska knjiga!

  O tome opširno u Levitska 23. poglavlje. A najvažniji praznik starozavjetnog Izabranog naroda, svakako bješe ? Pasha! U proroku Joni je Bog, mnogo vjekova unaprijed objavio "I Jona bi u trbuhu ribljem TRI DANA I TRI NOĆI". (Jona.2:1.)

  To je, naravno, ne 36 sati, nego puna 72.sata! Na ove se riječi i sam Gospodin Isus pozvao, govoreći o svojoj žrtvi. Jer sva proročanstva Staroga zavjeta bila su najava, sjenke veličanstvene stvarnosti otkupljenja. A Otac je dio po dio, "sav la sav, kav la kav" najavljivao najveću žrtvu ikada danu

  u svemiru ? žrtvu svoga Sina!

  U Mateju Isus kaže: " Rod zli i preljubnički znak ište, neće mu se dati ZNAK, osim ZNAKA Jone proroka?" (Mt.16:4.) Pa sam Isus je kazao "srušite ovaj Hram i ja ću ga za TRI DANA SAZIDATI". Mislio je naravno, na svoje tijelo! Zabluda se uvukla u kršćanstvo zbog ne znanja."Izgibe narod moj, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću odbaciti tebe?" (Ozej. 4:6.) Znanje o kojem se ovdje govori, jest ispravna spoznaja istine onako kako ju je Bog objavio!

  Odbacivanja kršćanske Pashe (koju su kršćani trebali držati u novome obliku, kao spomen na duhovno izbavljenje iz ropstva ? grijehu) Zbog odbacivanja tzv. "judaizma" (jer su kršćani željeli odbaciti svoje židovske korjene) A ako znamo da je Isus uhićen, ispitivan i razapet u vrijeme židovske Pashe. Onda vidimo očitu istinu. Isus nije razapet u petak! A u nedjelju ujutro kad su žene došle na prazan grob ON JE VEĆ BIO USKRSNUO.

  Isus je uskrsnuo prije "osvitanja" nedjelje ? prvog dana u tjednu! A u Židova "osvitati" ne znači ? jutro, kako to zapadni um u izopačenom smislu odmah zamišlja.(Jer je rimokatolička crkva također uvela podjelu dana u ponoći, a odbacila početak dana sa zalaskom sunca, kako je oduvijek bilo.) Nego znači ? večer, kad sunce zađe, i prva se zvijezda zasja!
  Pa sad čitajte ponovno tekst, kad je Isus uskrsnuo? Nedjelja počinje, kad u subotu navečer zađe sunce, i prva se zvijezda pokaže na nebu! To je povečerje? "osviće" nedelja!

  ISUS JE USKRSNUO U SUBOTU PRIJE ZALASKA SUNCA! U "OSVIT" NEDJELJE!

  A toga tjedna bile su dvije subote! Jedna je bila ? Pasha. A druga regularna subota 4. zapovijed! Pasha je padala u četvrtak! Dan prije Pashe, oduvijek u Židovskom narodu je bio Veliki dan? Dan priprave ! Isus je uhićen, osuđen, i razapet u ? SRIJEDU! Umro je na križu oko 15 sati i 15 min. i u žurbi je skinut (na zamolbu bogata čovjeka kod Pilata) i u žurbi sahranjen prije početka Pashe! Tj. prije početka četvrtka! Ako od srijede navečer, malo prije zalaska sunca, brojite puna tri dana i pune tri noći, onda se one završavaju malo prije zalaska sunca u SUBOTU NAVEČER U "OSVIT" PRVOG DANA TJEDNA!

  Isus je stvarno proveo u grobu, kako "je kazao" ? puna tri dana i pune tri noći!

  Kad se završila Pasha (u četvrtak navečer) tada su "žene" išle kupiti pomasti i mirise. Da dostojno sahrane Gospodina! Jer u Srijedu više nisu imale kad to kupovati, jer se žurilo? sunce već nagelo nad daleka brda judejska. Pasha (najveći nacionalni praznik "osviće".)

  U 13. glavi Evanđelja po Ivanu stoji (prijevod KJV):
  "Now before the feast of the passover, when Jesus knew that his hour was come that he should depart out of this world?"

  U 19. glavi, redak 42 stoji:
  "They laid Jesus therefore because of the Jews' preparation day? "
  (dakle, ne stoji "petak", nego "dan priprave")

  Marija Magdalena došla je rano ujutro u nedjelju na grob tražeći Gospodina. I našla je samo lanene haljine, jer je Isus već bio(prije, navečer, subota) uskrsnuo.

  Poslije petka, "žene ostadoše na miru po Zakonu"! Svetkujući sad opet subotu, ali onu redovnu, sedmičnog ciklusa, po 4. zapovijedi! Poslije te subote, žene su, u nedjeljno jutro pošle na grob. Primjetite da se kaže, i sam Isus kaže, i anđeli kažu, u SVRŠENOM vremenu ? "USKRNSUO JE"! Dakle, već prije! Tj. U subotu navečer!

  Evanđelisti nas izvješćuju da je u nedjelju ujutro Isusov grob bio prazan. I da je Isus već bio uskrsnuo, ali ne kažu niti na jednom mjestu, da je Isus baš u nedjelju ujutro uskrsnuo. Samo konstatiraju da je grob VEĆ bio prazan!

  Apostol Ivan ovo sve potvrđuje, jednom zanimljivom rečenicom u svome Evanđelju : A budući bijaše Dan priprave, pa da ne bi tijela ostala na križu u subotu (jer bijaše VELIKI DAN ONA SUBOTA) Židovi moliše Pilata da im prebije koljena, pa da ih skinu" (Ivan.19:31.) Onaj Veliki dan ? kojeg spominje Ivan bila je PASHA, a ne redovna subota ? sedmi dan tjedna ! I interesantno, u originalu se ne kaže "subota" kao za sedmične subote. Nego se koristi isti izraz koje Pavao upotrebljava kad kaže "Da vas nitko ne osuđuje za SUBOTE i mladine?" "Subota" u množini! Jer se govori i obrednim subotama iz obrednog zakonika!

  Milijune kršćana je Sotona prevario da vjeruju laž! Jer je tvrdio da Isus nije ispunio svoju vlastitu riječ! A anđeo kaže ženema "Uskrsnu, kako je i KAZAO". (Mt.28:6.) Na čemu dakle sad nedeljari zasnivaju svoju doktrinu ? Na obožavanju BAALA ? feničanskog boga Sunca!?????? Jer je u svih istočnih naroda glavni festival obožavanja svojih "bogova" ? kumira ? bila nedjelja. Prvi dan tjedna, posvećen 'bogu suncu'!

  Vjerujem da će te i sami provjeriti sve ovo. Jer Bog obnavlja sve institucije svete vjere, kako se kraj približava, pozivajući svaku dušu u "zaklon Svemogućega"! Prije nego se oluja uništenja sruči na nepokajani svijet! Dio po dio Bog razotkriva sotonsku tamu u koju su umovi kroz vjekove bili zavijeni. U koju ih je gurnula velika Bludnica izdavši sveto Evanđelje i zamjenivši ga krivovjerjem, na propast tolikih duša!

  Suđenje Isusu nije se odvijalo na Pashu. Nego na dan priprave za Pashu! Dakle u ? srijedu.

  A sam Isus je Pashu blagovao dan ranije nego ostali Izraelci. Dakle, sa svojim učenicima, Isus je imao Pashu u ? utorak navečer! Jer drugačije i ne može biti. Pošto znamo kronologiju i redoslijed kasnijih događanja!
  A nije slučajno da je Isus propet na križ upravo u srijedu ? sredinu tjedna! Kao što je simbolički i u Danijelu najavljenu "a u polovici tjedna? "! Ovdje je doduše princip, "dan za godinu"! Ali ima i duboki smisao da je propet u sred svijeta, u sred tjedna, u sred života!!!
  A točno na Pashu Židovi su došli kod Pilata, rimskog namjesnika, i kazali "Gospodaru, opomenusmo se da ovaj lažac kaza još za života, 'treći dan ustat ću'! " (Mt.27:62?64.) I tražili su stražu na grob!" Jer da posljednja prijevara ne bude gora od prve"! I u četvrtak (dakle na Pashu) rimski vojnici su išli čuvati grob! A svi imate Bibliju, da provjerite!

  Jer se sam blagdan Pashe, dakle onaj glavni dan ? računao kao subota.(iz obrednog zakona) Bio je potpuno neradni, i zvao se ? subota! Što inače i znači 'shabbat' ? "odsječeno" "odvojeno" "posvećeno". Ta spomenuta subota ? može biti i ? četvrtak! (Ivan.19: 31.) Jer za ondašnje Židove to je bio "Veliki dan". Apostol Ivan to djelomice rasvjetljava riječima "onaj dan bijaše Veliki blagdan"! Dakle, očito, to nije bila tek "obična" Subota iz četvrte Zapovijedi.

  Ako je Isus umro u petak, onda nisu mogla proći TRI PUNA dana, a da ipak uskrsne u ? nedjelju!

  To je činjenica o kojoj su i ugledni teolozi raspravljali.

  Jer u ondašnjem Izraelskom narodu, svi veliki vjerski i nacionalni blagdani su bili ? neradni! I nazivani su ? subotama! "šabat" ? odmor!
  One godine kad je Isus pogubljen pasha je padala u ? četvrtak a "dan priprave" bila je ? srijeda ! Bio je to "veliki dan"! I svi su žurili završiti pripravu prije nego sunce zađe. Jer Židovi računaju dan od zalaska do zalaska sunca, u skladu s prvom stranicom Biblije: "I bijaše večer, pa jutro? dan prvi"! (Postanak. 1:5.)

  I u skladu s Mojsijevim naukom? od Boga, "od večeri do večeri, počinak subotni da vam bude?"! itd.

  Isus je razapet na "dan priprave" ? ne u petak, pripravu za regularnu subotu, sedmi dan tjedna ? JER TO NIGDJE U EVANĐELJIMA NE PIŠE! Nego u srijedu (pripravu za PASHU, koja je padala sutradan ? četvrtak. A počinjala odmah sa zalaskom sunca u srijedu navečer) malo prije zalaska sunca. Računajući od tada ? tri se dana završavaju ? malo prije zalaska sunca u ? Subotu !!!

  Pojedini teolozi pokušavaju izvrtati činjenice. Tvrdeći da se ovdje radi o suboti redovnoj, iz tjednog ciklusa. Međutim, evanđelja to ne potvrđuju!
  Koji dan je bila TA subota???

  Subota ? sedmi dan, bila je u sedmi dan!

  I nedjelja je ? kao i milenijima do tada ? bila u prvi dan tjedna
  Iz Levitske knjige možemo razabrati, da su u starom Izraelu svi blagdani nazivani ? subotama! Međutim ? četvrta zapovijed Dekaloga je bila posebno obdržavana i ODVOJENA! Tako ako je "trubni dan" ili "obrtni dan" Kad se prvo klasje obrtalo rukama svećenika i prikazivalo pred Bogom u Hramu ? simbolički predstavljajući buduću žetvu? duhovnu žetvu po žrtvi Sina Božjega. Svi ti dani su bili neradni? blagdani! Dan prije takvoga dana, nazivan je "dan priprave"! Kao što je i petak, redovno bio priprava za tjedni odmor! Bez obzira ako je i dva blagdana padalo tjekom toga radnog tjedna i bili su neradni!

  Teolozi su istraživanjima točno utvrdili: pasha je one godine padala u ? ČETVRTAK! To je bio, kako veli Sv.Ivan "bijaše ono veliki dan"! dakle 'zapovjedni blagdan'! A priprava je padala u ? srijedu! A Isus je razapet na DAN PRIPRAVE za ondašnju pashu. A kazao je da će ? poput Jone proroka "biti TRI DANA I TRI NOĆI u srcu zemlje "! Ne više, i ne manje.
  Dakle, ne, vremenski u smislu točno od zalaska sunca do zalsaka sunca, nego od časa kad izdahne na križu ? pa dok uskrsne!

  Dakle 72 sata? unutar trodnevlja!

  Isus je umro malo prije nego je sunce zašlo nad Judejom! Jer su ga ? izvještavaju nas evanđelisti ? u žurbi skinuli i povili u platno i stavili u novi grob 'isklesan u stijeni'! Jer su žurili "zato što bješe priprava?" I sunce je već tonulo na zapadu.

  U Izraelaca dan počinje navečer. I na drugom mjestu piše "A nedjelja osvitaše"

  Znate li kad je to?

  To je kad u subotu navečer zađe sunce, i (po jednoj struji unutar Židova, odn. rabinskoj školi, kad se pojavi prva zvijezda na nebu. Po drugima kad se pokažu tri prve zvijezde na nebu. Tako se svađaju Aškenzi i Sefardi) prva se zvijezda zablista, završila subota i otpočela nedjelja!
  Pažljivo i s otvorenim srcem iščitajte svete tekstove, vidjet će te? otkrit će vam se "čudesni putevi Gospodnji"! Zato kaže da su neki došli na grob "kad je prvi dan u tjednu OSVITAO"! To je bilo? u subotu navečer, kad je zašlo sunce! I samo tako i može biti. Ako znamo kako su Židovi, a i istočni narodi računali jedan dan.

  "Osvitati" znači "upravo se mijenjao dan"!

  Proučavao sam izvješća u sva četiri evanđelja, uspoređivao? provjeravao, i ostao zapanjen!

  Hvala Bogu na "njegovu neizrecivom daru"!

  A kako to, da neki učenici jesu znali da je Gospodin Uskrsnuo a neki nisu znali?
  Objašnjenje je jednostavno. Moramo se vratiti u način života onoga vremena: Vrata Jeruzalema zatvarala su se odmah poslije zalaska sunca ? radi sigurnosti! (Jer na istoku, kad sunce zađe, vrlo brzo i noć padne). Vrata na Jeruzalemu su otvarali i zatvarali rimski vojnici. Držali stražu, obilazili grad (ophodnje). A svi Isusovi sljedbenici, naravno, nisu bili iz Jeruzalema. Nego i iz mnogih mjesta izvan grada, te naselja oko Jeruzalema. Zato su oni izvan grada mogli doći vrlo rano u nedjelju ujutro, na grob. A oni iz Jeruzalema još nisu mogli doći. Jer nisu mogli niti izaći kroz kapije, jer su se otvarale, tek kad bi sunce skroz obasjalo glavnu kapiju i 'Kulu Davidovu'.

  Kad se pročula vijest da je grob prazan, da Gospodina tamo nema, s jedne strane nastala je radost, a s druge nevjerica i tuga, da ga netko nije odnio. U tom ozračju kontradiktornih informacija koje su stizale do razočaranih učenika, možemo razumjeti situaciju kako nam je evanđelisti predočavaju! Čitamo:

  "A poslije zalaska subote, na osvitanje prvog dana tjedna dođe Marija Magdalena i druga Marija da vide grob". (Matej.28:1.)

  Ove dvije vjerne žene su na Isusov grob došle, po zapadnom shvaćanju: u subotu navečer, odmah poslije zalaska sunca, a ne u nedjelju ujutro! Jer u Židova dan počinje sa ? zalaskom sunca! Potom čitamo dalje:
  "I gle zemlja se zatrese veoma; jer anđeo Gospodnji siđe s neba, te pristupivši ODBACI KAMEN S VRATA GROBNIH i sjeđaše na njemu! A lice njegovo bijaše kao munja i odijelo njegovo kao snijeg! I od straha pred njim, uzdrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi "! (Matej.28: 2?4.)
  U ovom tekstu se IZRIČITO kaže (od očevidaca i evanđelista) da je Isus Krist uskrsnuo u subotu! Kako znamo ovaj opis anđela, i sve što se dogodilo? Ako tada tamo nije bilo ni jednog evanđeliste niti Isusova učenika? Znamo, jer su to sve pri punoj svijesti vidjeli ? rimski stražari . Oni su to tako i ispričali i u dvoru Velikog svećenika. Tako su za to ? preko Nikodema i Josipa saznali i apostoli i evanđelisti? zapisali, kao vječno svjedočanstvo!
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 8/11/2009, 14:27

  Neko me to već ranije pitao pa me to podstaklo da napišem članak upravo na tu temu. Evo linka:

  http://religija.me/osnove/TRI_DANA_I_TRI_NOCI_U_SRCU_ZEMLJE.pdf


  PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2012, 10:35; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Vlatko


  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko 8/11/2009, 15:03

  Pa to onda ispada da su papisti u pravu, kad kažu da se svetkuje nedjelja, što je protivno bibliji usput....
  Ali ni računica ne valja, jer nisu večerali na pashu, nego na dan pripreme za pashu, znači dan prije....
  A ako je počelo u četvrtak naveče(petak, jer se mjeri od zalaska sunca/izlaska zvjezda), onda je uskrsnuo u nedjelju naveče/ponedjeljak po njihovom načinu računanja......također niti ne štima raspeće, jer su ga thjeli razapeti prije zalaska sunca, jer je taj dan počinjao šabat, a šabat je ime za sve božje praznike, ne samo za 7 dan tjedna.....a te godine je šabat/pasha bio u četvrtak..
  Znači, ne bi oni mesiju išli razapet na pashu, nego su to napravili dan prije, do zalaska sunca.....
  Razapet je u srijedu( onaj passover, ako se ne varam), četvrtak je pasha, petak je priprema za šabat, subota je šabat, u subotu kasno popoden prije zalaska sunca je uskrsnuo, nedjelja je dan prvina, to je kad su marija i ekipa išli na grob, makar ako je bio praznik, ne znam da li su smjeli, tak da se možda ni to ne uklapa....

  NE ŠTIMA RAČUNICA, puno je bolja u onom gore tekstu....
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 8/11/2009, 15:24

  Nedjelja nema šta da se svetkuje, niti postoji ijedan razlog za to osim paganskih naklapanja koja su promovisala i raširila razna tajna društva (čuvari "drevnih misterija" obožavanja Sotone). Te godine kad je Isus razapet, u prvi dan sedmice bio je Praznik prvina, što potvrđuje i apostol Pavle u Korinćanima poslanici.
  Objašnjenja koja su data u Bibliji sasvim su jasna (čak i u lošijim prevodima) o kojim danima je riječ tako da "tumačenja" liberalnih teologa koji tragaju za nekakvim novotarijama imaju težinu isto koliko i zajednička "molitva" i paljenje svijeća Madone i Bendžamina Netanjahua za Šabat prije nekoliko dana.

  Sponsored content


  PITANJA - RELIGIJA - Page 2 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 20/5/2022, 14:51