Čitav Stari zavjet tako precizno otkriva ko je Mesija da to niti najveći svjetski skeptici nisu mogli da obore.
To ovdje dobro objašnjava Walter Veith, a može se naci i mnoštvo drugih spisa, i još bolje vidjediti čitajući SZ.
Starozavetna mesijanska proročanstva
Prema rezultatima poznatih istraživača, više od 300 puta spomenut je Mesija u Starom zavetu, i to razdoblju od 1500 godina. Neki skeptici protive se primeni proročanstava u dokazivanju Hristovog
mesijanstva, tvrdeći da su napisana tokom Isusovog vremena ili posle njega. U svemu postoji nešto važno što moramo imati na umu. Konzervativni naučnici procenjuju da je poslednja starozavetna knjiga
napisana otprilike 450. godine pre Hrista. Međutim, oni koji tvrde da je u pitanju neki kasniji datum, ne mogu taj datum da učine ništa bližim od 250. godine pre Hrista. Razlog za to je grčki prevod Starog zaveta
koji je završen za vreme vladavine Ptolomeja Filadelfijskog (285 - 246. godine pre Hrista). Ovo je istorijska činjenica koja postavlja razmak od najmanje 250 godina između proročanstava iz Starog zaveta i njihovog
ispunjavanja u ličnosti Isusa Hrista.
U svojoj zanimljivoj knjizi, Dokaz koji zahteva presudu, (Evidence that Demands a Verdict) Džoš Mek Dauel navodi 60 starozavetnih proročanstava koje je Hristos ispunio u Novom zavetu. Bilo bi nemoguće
da u ovom kratkom pregledu govorimo o svih šezdeset, ali nekoliko možemo da izdvojimo:
1. Rođenje od device
»Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.« (Isaija 7,14)
»I ne znaše za nju dok ne rodi Sina svog prvenca, i nadede Mu ime Isus.« (Matej 1,18.24.25)
2. VitIejem
»A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji medu hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.« (Mihej 5,2)
»A kad se rodi Isus u Vitlejemu judejskom...« (Matej 2,1)
3. Služba i čuda
»Tada će se otvoriti oči slepima, i uši gluvima otvoriće se. Tada će hromi skakati kao jelen, i jezik nemog pevaće, jer će u pustinji provreti vode i potoci u zemlji sasušenoj.« (Isaija 35,5.6)
»I prohođaše Isus po svim gradovima i selima učeći po zbornicama njihovim i propovedajući jevanđelje o carstvu, i isceljujući svaku bolest i svaku nemoć po Ijudima.« (Matej 9,35)
4. Ulazak u Jerusalim
»Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom.« (Zaharija 9,9)
»I dovedoše ga k Isusu, i baciše haljine svoje na magare, i posadiše Isusa.« (Luka 19,35)
Poznato je da su različiti Ijudi, u razdoblju od najmanje pet vekova, napisali 29 proročanstava u vezi sa Mesijom, koja su se ispunila u svega 24 sata Njegovog života.
5. Izdao Ga je prijatelj
»I čovek mira mog, u kog se uzdah, koji jeđaše hleb moj, podiže na me petu.« (Psalam 41,9)
»...I Juda Iskariotski, koji Ga i predade.« (Matej 10,4)
6. 30 srebrnika i 7. Lončareva njiva
»I uzevši trideset srebrnika bacih ih u dom Gospodnji lončaru.« (Zaharija 11,13)
»I bacivši srebrnike u crkvi iziđe... A glavari sveštenički... kupiše za njih lončarevu njivu.« (Matej 27,5-
8. Optužba i Njegov stav
»Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih.« (Isaija 53,7)
»I kad Ga tužahu glavari sveštenički i starešine, ništa ne odgovori.« (Matej 27,12).
9. Bio je fizički zlostavljan
»Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezaknja; kar beše na Njemu našega mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.« (Isaija 53,5)
»Tada pusti im Varavu, a Isusa šibavši predade da se razapne.« (Matej 27,26)
10. Probodene ruke i noge
».. Probodoše ruke moje i noge moje.« (Psalam 22,16).
».. Onde razapeše Njega...«. (Luka 23,33)
11. Razapet sa zločincima
»... Jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince.« (Isaija 53,12)
»Tada raspeše s Njime dva hajduka, jednog s desne a jednog s leve strane.« (Matej 27,38)
12. Deljenje odeće i bacanje kocke
»Dele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju žreb.« (Psalam 22,18).
»A vojnici... uzeše Njegove haljine i načiniše četiri dela, svakom vojniku po deo, i dolamu; a dolama ne beše šivena nego izatkana sva s vrha do dna. Onda rekoše među sobom: Da je ne deremo, nego
da bacamo kocke za nju kome će dopasti.« (Jovan 19,23.24)
13. Ponuđeno sirće
»Daju mi žuč da jedem, i u žeđi mojoj poje me octom.« (Psalam 69,21)
»Dadoše Mu da pije sirće pomešano sa žuči, i okusivši ne hte da pije.« (Matej 27,34)
14. Nisu Mu polomljene kosti
»Čuva Gospod sve kosti njegove, nijedna se od njih neće slomiti.« (Psalam 34,20)
»A došavši na Isusa, kad Ga videše da je već umro, ne prebiše Mu noge.« (Jovan 19,33)
Strana 8 od 275
15. Sahranjen u grobu bogatog čoveka
»Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim.« (Isaija 53,9)
»... Dođe čovek bogat iz Arimateje, po imenu Josif... I uzevši Josif telo zavi ga u platno čisto. I metnuga u novi svoj grob što je bio isekao u kamenu.« (Matej 27,57-60)
Neki smatraju da su ova proročanstva bila slučajno ispunjena u Isusu. Prema nauci o verovatnoći, slučaj da bilo koje Ijudsko biće sve do danas ispuni jedan deo od ovih proročanstva (uključujući i proročanstvo o raspeću) je jedan prema sto hiljada milijardi.
Istina i naše vreme
Walter veith
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod: