Tako je... ja se spasavam vjerom u Boga i drzanjem Zakona. Sto bi Jakov rekao i to potpisujem, spasavem se i vjerom i djelima![/b]
Evo došli smo do vrhunca. Ti ne vjeruješ u ono što ja vjerujem. Ti si u SZ, a ja u NZ i to je poenta. Šta da radimo sad tim povodom. Ništa, osim istražuj malo sva mesijanska prorčanstva iz SZ, a ima ih baš mnogo, i vidi da li se baš sva ispunjavaju u Isusu. Ako se ispunjavaju, onda uzmi u obzir da živimo pod NZ. A ako se u tvojim očima možda ta prorčanstva ne ispunjavaju na Isusu, onda nam daj alternativu. Šta drugo da ti kažem.
Skoro si sve dobro rekao, samo sto prvi uslov svih uslova je vjera u Boga, a drugi uslov je da se drzi Zakon svim srcem i dushom. Pa ako se nekada i pogrijesi - kada se covjek iskreno pokaje i nastavi da tvori pravdu, on zivi.
Da, ali naša vjera, nas koji vjerujemo u Isusa se umnogome razlikuje od tvoje, zato ti mene ne razmiješ, a ja tebe razmijem i zato cijelo vrijeme mislim da si u zabludi, imaš pokrivalo, kako kaže Pavle. Zato ti ne možeš da shvatiš kad ja kažem da čovjek ne može da drži zakon bez Boga. Nije ovo matematika, mora malo duhovnosti.
Zdravko Vučinić (citat): Na primjer, žrtve su se prinosile dok prava Žrtva nije prinesena i nastavila sa službom na Nebu. Ili, praznici su praznovani dok nijesu ispunjeni. Dakle, ti to možeš da zoveš kako hoćeš, ali kad se nešto ispuni to je ispunilo svoju svrhu. Dalje, obrezanje je bilo pečat opravdanja vjerom. Ali to je bilo vrijeme kada se vjerovalo u obećanja itd itd.
Sve ovo sto si naveo pokazuje samo koliko plitko razmisljas o Bogu i Njegovom zakonu, pri tome tako olako odredjujes sta treba ili ne treba da se mijenja, sta je izgubilo svoju svrhu i sl. - time jasno oduzimajuci od onoga sto sam Bog kaze.
Šta sam oduzeo. Nijesam ništa oduzeo. Bog se javio u tijelu i objasnio nam značenje zakona i svega ostalog i uspostavio NZ. To je razlika između nas, jer mi živimo pod NZ. Shvati to jednom.
Jevreji su izopačili svaki zakon, svaku zapovjest su prekratili, skrojili, ovo, ono itd. Mi ništa ne oduzima niti dodajemo, kod nas sve važi, ali ne može da važi nešto što je bilo simbolika i još se ta simbolika ispunila.
Tvoj prigovor bi trebao da glasi ovako: Zdravko ti misliš da se simbolika ispunila, ali ja ti kažem da nije, SZ ne govori o Isusu nego o jednom drugom mesiji koji će nekada doći itd itd.
Dakle, kod nas nema ukidanja, ali ima ispunjenja. Pasha se zaklala za nas, a vi koljite jagnjad. Eto to je razlika.
Zdravko Vučinić (citat): Dakle, vidiš da ništa nije ukinuto...
Ma ja... ta tvoja infantilna objasnjenja su kao kada neko kaze:
"Vidis, nisam ja tebi ukrao nesto, ja sam samo to pozajmio bez tvog znanja jer to svakako tebi i nije trebalo pa sam ja ustvari tebi ucinio uslugu".
Mogao bi malo više da ovako pišeš, jer onda to govori koliko si u pravu. Samo nastavi.
Tako isto moj Zdravko i kod katolika se sve ispunilo, i oni su samo uredili novi smisao "u Hristu" i oni ustvari na pravi nacin drze Zakon i nista nisu ukinuli.
Nije tako. Sve stavljaš u isti koš. Oni kažu Bog je dao šabat, a mi smo uspostavili nedelju. Mi ne kažemo tako. Mi kažemo Bog je dao žrtve, ali je Isus umro i ispunio tu simboliku i sada služi na Nebu pa zemaljske žrtve više nemaju značaj jer su ispunile svrhu. Ti nazovi ovo ukidanje, prekrajanje ili kako hoćeš, ali ovo je razumno objašnjenje.
Naravno, tvoj argument može biti da Isus nije Mesija nego da mi još čekamo mesiju, ali onda se ne bi bavili zakonom nego pitanjem ko je mesija i uzeli u obzir mnoštvo mesijanskih prorčanstagva pa da ih testiramo istorijski na Isusa.
Kada bi dobio jedan euro svaki put kada cujem ovu "nije zakon ukinut" bio bih do sada bogat covjek. Jer pricao sam sa pravoslavcima, katolicima, protestantima itd itd. i svi do jednog nisu nikada rekli "zakon je ukinut", nego da to sada ima novi smisao i da je to samo produbljeno a u stvari i malo djete vidi da je ukinuto, tj. ne vazi vise, nije obavezno itd.
I malom djetetu je jasno da to i de fakto i de jure znaci dodavanje ili oduzimanje Zakonu![/b]
Kad ti sve to stavljaš u isti koš, u redu. Nastavi a tim, jer ogoljavaš sebe kojeg si nivoa shvatanja.
Zdravko Vučinić (citat): Evo sam ti rekao šta mislim o tvojoj tvrdnji da je zakon ukinut.
I time si pokazao koliko si neozbiljan i koliko ubijas u mozak... Ne mozes sjediti na dvije stolice, ili zivis po Zakonu ili ne zivis. A to sto ti svoje ne-zivljenje pojasnjavas samom sebi nekim imaginarnim konceptima, vjeruj mi nisi prvi u istoriji koji je to izmislio.
Nijesam ja ništa izmislio. Ja samo nastavljam nešto što postoji već 6000 godina, ili već 2000 godina u većoj svjetlosti. Dakle, ja sam jedan u nizu. Nema tu ništa novo.
Evo ti još konkretnije. Ja ne živim po zakonu, ako te to zanima. Zašto? Jer ne mogu, nemam tu moć jer je moja priroda pala priroda. Ja pokušavam da živim u Hristu, a ako do toga dođe to će dovesti do ispunjavanja zakona.
Ja sam u bankrotu kada je u pitanju moja pravednost. Meni treba Spasitelj, a ne zakon, jer zakon ne može da saosjeća samnom, zakon može samo da kaže - smrt jer mi se ne pokoravaš 100 odsto.
Znam da je teško ovo shvatiti, ali nikad se ne zna.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI