Pozdrav
Odgovor Nebojši.
Nebojša (citat):Ne bi bilo lose da objasnite (IRI) ukratko, kada budete imali vremena, biblijske stihove koje Miroljub citira u predavanju ''Najvazniji dogadjaj'' iz serijala ''Poslednji dogadjaji''. Nisam nasao na sajtu da se o tome govori
Objasniću vam nešto o tome, ali bih vam predložio da pročitate naše dvije analize gdje se govori o tom konceptu koji Miroljub propagira, i gdje se komentarišu ti citati.
Evo vam linkovi:
http://www.religija.me/?p=2091 i
http://religija.me/osnove/Bozji_narod_i_poslednji_dogadjaji.pdfKada ovo pročitate onda ćete možda imati pitanja ili vam možda nešto neće biti jasno. Evo izdvojiću nešto iz tih tekstova i dodatno ti pojasniti neke stvari.
Za početak, Petrović u tim predavanjima koje navodiš naglašava redosljed, prioritete i učenje knjiga u Starom zavjetu: Tora, istorijske knjige, zatim 15 proročkih knjiga, a koje se bave
opisom Božjih kazni zbog otpada i obećanja o oslobođenju, izlazak Jevreja iz ropstva, prvi i drugi Hristov dolazak.
On sve to obuhvata u tom serijalu. Međutim, Petrović nigdje ne pominje aspekte
trećeg Hristovog dolaska i konačne realizacije Plana spasenja i konačne obnove Zemlje kojim obiluju upravo proročke knjige Starog zavjeta koje i ti “Nebojša” navodiš.
Dakle preskače nešto što je možda najvažnije, a to je
konačna obnova. Zato Petrović projektuje oslobođenje o kojem proroci govore na doslovni Izrael koji će Bog navodno okupiti pred kraj vremena, a ne na
konačno oslobođenje predviđeno Planom spasenja i obnovom Zemlje.
Tu se vidi koliko je površan.
Zašto Petrović sve to radi, zašto projektuje proročke objave na doslovni Izrael, a ne recimo na konačnu obnovu, a vidjećemo na šta su zaista proroci mislili?
Zato što Miroljub ima grešku u temelju, griješi u startu, a to je da pod Božji narod podrazumijeva doslovni, fizički Izrael. Dakle, kada neki prorok kaže nešto o Izraelu, Petrović to odmah projektuje na doslovni Izrael, ne uzimajući u obzir da možda to nije doslovni Izrael, već možda duhovni Izrael (kosa mu se diže na glavi od ovoga duhovni Izrael, ali vidjećemo šta Biblija kaže).
Zato Petrović ne koristi puno u svojoj teologiji Novi zavjet, poslanice apostola itd, jer se tamo jasno navodi ko je Božji narod i ko je Božji Izrael, a to je da su to
vjerni ljudi iz svih nacija, plemena i jezika, a ne nikako doslovni Izraelci ili Jevreji.
Evo da pogledamo ko je Božji narod, pa onda da vidimo na koga se odnose ti citati koje on navodi i koje si ti ovdje naveo, i da vidimo da li je to moje objašnjenje razumno.
Površnim čitanjem Biblije dolazi se do dva moguća odgovora ko je Božji narod:
fizički Izrael (fizički potomci Abrahama, Jevreji), ili
duhovni Izrael (svi ljudi koji su obraćeni Bogu).
Biblija je apsolutno jasna – Bog svoj narod naziva Izrael i jasno objavljuje da je to
duhovni Izrael, odnosno svi ljudi, iz bilo kojih krajeva svijeta i bez obzira na fizičko porijeklo ili nasleđe, koji su obraćeni i vjerni Bogu (da ne ulazim sada u detalje o vjeri).
Ti vjerni ljudi se, dakle, nazivaju Izrael.
Zašto je Bog pozvao Avrama, oca fizičkih Jevreja, da izađe iz mjesta u kojem je živio, a ne nekog drugog? Imao je
jaku vjeru i bio je moralan, što su
glavne karakteristike da bi neko postao stvarni
Izrael.
„Vjerom je Avram, kad je bio pozvan, poslušao i otišao na područje koje je trebalo da dobije u nasljedstvo. Otišao je, iako nije znao kuda ide. Vjerom se kao stranac nastanio u obećanoj zemlji kao u tuđini i živeo je u šatorima sa Isakom i Jakovom, sunasljednicima istog obećanja. Jer je očekivao grad koji ima prave temelje, čiji je graditelj i tvorac Bog“ (Jevrejima 11,8‐10).
Ne samo što je Avram imao snažnu vjeru, nego vidimo da je njegova vjera sezala dalje od obećanog potomstva i nasleđa u zemlji Hanan (kasnije Izrael) - a sezala je do konačnog ispunjenja Božjeg obećanja,
“jer je očekivao grad koji ima prave temelje, čiji je graditelj i tvorac Bog“. Kao što vidiš, prije nego što su i nastali fizički Jevreji ili fizički Izraelci, njihov praotac Avram je gledao na konačnu obnovu, a ne na ovozemaljsku.
Ime Izrael je zapravo duhovno - onaj kome pobjedu daje Bog, pobjednik sa Bogom, čovjek koji se borio sa Bogom itd itd. Jakov se borio sa Bogom. To je bila borba sa Bogom, u smislu pobjede nad grešnim karakterom uz Božju pomoć i želje da ga Bog vodi kroz život. I Bog mu je promijenio ime u Izrael.
Izrael je u suštini pokajani grešnik koji se istrajno drži Boga, koji je napustio grijeh i kojeg Bog blagosilja. Izrael je grešnik koji ima novi karakter. Apsolutno je u pitanju duhovna kategorija.
Apostol Pavle, koji je po rođenju bio Jevrejin ili fizički Izraelac, kaže:
„Nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela“ (Rimljanima 9,6). Kako je moguće da nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela. Pa zato što to nije fizička ili genetska kategorija, nego duhovna. Postoje, dakle, Izraelci po tijelu, Avramovo fizičko potomstvo, i postoje duhovni Izraelci koji žive u skladu sa Božjom vjerom, objavom i Zavjetom.
Kao što vidiš, nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela, odnosno fizičko nasleđe nije to koje čini Izrael, nego nešto drugo. O tome govori cijela Biblija.
Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na tijelu; nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga“ (Rimljanima 2).
Zapazi ovo sad. U 2. Mojsijevoj 19,5.6 Bog je oslobođene Izraelce nazvao
„sveti narod, carsko sveštenstvo“. Apostol Petar isti izraz
„sveti narod, carsko sveštenstvo“ u 1. Petrovoj 2,9.10 primjenjuje na na ljude koji su prihvatili Hrista.
Dakle, Bog nije mislio na Izrael kao naciju, tjelesne potomke Jakova, nego na duhovne ljude svih nacija koji su vjerom u Boga postali Izraelci — pobjednici s Bogom.
Ako su Izraelci oni koji vjeruju Bogu i drže Zakon, onda proročanstva o
obnovi Izraela ne mogu biti vezana za državu Izrael i za Jerusalim, nego za
konačnu obnovu Izraela - iskreno religiozne ljude širom svijeta, svih nacija.
Kada se uzme u obzir većina konkretnih citata iz ovih proročkih knjiga koje Petrović koristi u prilog svojim tezama, a koje si ti Nebojša naveo, jasno je da se oni odnose na
konačno oslobođenje, nakon trećeg Hristovog dolaska, obnovom Zemlje. To je ono što je
krajnja i najvažnija Božja namjera sa svojim narodom - Izraelom (duhovnim).
Proroci iz Starog zavjeta koje navodiš pišu o lokalnoj slici ropstva i izbavljenja Izraela, i kroz sve to najavljuju najveći od svih događaja –
konačno izbavljenje Božjeg Izraela, i služe se proročkim jezikom, posebnim izrazima, literalnim stilom itd itd. Sve to treba uzeti u obzir, a najviše kontekst.
U tim proročanstvima često se smjenjuju događaji koje u stvarnosti dijele duga vremenska razdoblja ili pripadaju različitim fazama Plana spasenja tako da je njihovim vađenjem iz ukupnog konteksta moguće dokazivati razna stanovišta.
Slične metode kao proroci koristio je Isus kada je objašnjavao učenicima posledak vremena – znači, lokalni događaj i njegova univerzalna primjena. Petrović to radi obrnuto – univerzalni događaj (konačno oslobođenje) svodi na lokalnu primjenu (oslobođenje i obnova doslovne države Izrael).
Preplitanje lokalnih i univerzalnih događaja može da bude zbunjujuće za čitaoce u početku, zato treba čitati cijelu Bibliju i u razmatranje uzeti čitav kontekst kada je u pitanju Božja namjera sa čovječanstvom i šta sve Plan spasenja predviđa.
Dakle, radi se o proročkom jeziku koji treba pažljivo sagledati i staviti u kontekst cijele Biblije, a ne vaditi stvari iz konteksta.
Evo objašnjenja nekih od citata koje si naveo, da vidiš kako se to lijepo uklapa u sve ovo što sam ti napisao.
Jeremija 16,14
Jeremija 23,7.8
Jeremija 12,14.15
Jeremija 30,10.11
Jeremija 31,10-14
Jeremija 31,31-37
Jeremija 50,4.20
Jeremija 23,7-8: „Zato dolaze dani”, govori Gospod, „kad se više neće govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je Izraelove sinove izveo iz egipatske zemlje’, nego će se govoriti: ‘Živ bio Gospod koji je potomstvo Izraelovog doma izveo i doveo iz sjeverne zemlje i iz svih zemalja po kojima sam ih rasijao i oni će živjeti u svojoj zemlji.“
Sličan citat je i u Jeremija 16, 14-15: „Zato dolaze dani’, govori Gospod, ‘kad se više neće govoriti: ‘Tako živ bio Gospod koji je Izraelove sinove izveo iz egipatske zemlje!’ Umesto toga, govoriće se: ‘Tako živ bio Gospod koji je Izraelove sinove izveo iz sjeverne zemlje i iz svih zemalja po kojima ih je rasijao!’ Vratiću ih u zemlju njihovu koju sam dao njihovim praočevima“.Pitamo se koji je to događaj koji će biti veće sabiranje Božjeg naroda od izvođenja iz Egipta? Bez dileme, može biti samo
konačno izbavljenje i ništa drugo. To je ono što je Božja namjera sa svojim narodom (konačno oslobođenje) i o tome cijela Biblija govori. Sjetimo se koju je zemlju i grad čekao praotac Jevreja, Avram - konačno obnovljenu.
Naravno da su Božji ljudi gledali mnogo dalje od ove zemlje oskrnavljene grijehom. Ali pogledaj da citatu iz Jeremija 23,7-8 prethodi ovaj citat:
„Evo, dolaze dani, govori Gospod, kada ću Davidu podići pravedan izdanak. Car će vladati i postupaće razborito, sprovodiće pravdu i pravednost u zemlji. U njegovim danima Juda će se spasti, Izrael će živeti spokojno. A on će se zvati ‘Gospod je naša pravednost’.“Vidimo da je u pitanju klasično mesijansko proročanstvo, u kojem se govori o jednoj široj slici i obnovi, i to proročkim stilom rečeno.
Zapazi dalje: Evo jedan od vaših citata,
Jeremija 30, 10-11: „Ne boj se, Jakove, slugo moj!“, govori Gospod. „Ne plaši se, Izraele! Jer ću te ja izbaviti iz daleke zemlje i tvoje potomstvo iz zemlje njihovog zarobljeništva. Vratiće se Jakov, biće miran i spokojan i niko ga neće plašiti. Jer ja sam s tobom“, govori Gospod, „da te spasem. Istrijebiću sve narode po kojima sam te rasijao. Ali tebe neću istrijebiti. Kazniću te koliko treba, neću te ostaviti bez kazne.“Međutim, samo se vrati koji red unazad i čitaj: Jeremija 30,4-9. U toj dionici piše, između ostalog:
„Tog dana“, govori Gospod nad vojskama, „slomiću jaram s njihovog vrata i pokidaću njihove okove. Neće više tuđincima sluga biti. Služiće Gospodu, svom Bogu, i Davidu, svom caru, koga ću im podići.“Prije zaključka ovog citata, pogledaj još nešto. Na primjer, Petrović iznosi i stihove poput Jeremija 33,4-13. 17-26. Pogledajte šta piše između toga, u Jeremija 33,14-16:
„‘Evo, dolaze dani’, govori Gospod, ‘kad ću ispuniti dobru riječ koju sam dao Izraelovom domu i Judinom domu. U tim danima i u to vrijeme učiniću da Davidu nikne pravedan izdanak, i on će pokazivati pravdu i pravednost u zemlji. U tim danima Juda će se spasti, Jerusalim će živjeti spokojno i zvaće se ‘Gospod je naša pravednost’.“Kao što vidiš, i ono gore iz Jeremije i ovo sad, odnosi se na mesijanska proročanstva koja daju i sliku konačne obnove, naročito kada uzmeš u obzir čitav Biblijski kontekst, ko je Božji narod i način kako su pisali proroci. Ne mogu se samo izvlačiti citati ako se ne uzme kontekst poglavlja, knjige i sve ostalo.
Isaija 11,11.12
Isaija 11,15.16
Isaija 49,22.23
Isaija 65,20
Slično je i sa ovim navodima iz Isaije.
Isaija 11: 11,12,15,16: Tog dana Gospod će još jednom pružiti ruku da iz Asirije, iz Egipta, iz Patrosa, iz Husa, iz Elama, iz Senara, iz Emata i s morskih ostrva skupi ostatak svog naroda koji bude preostao. Podići će zastavu narodima i sabraće rasejane Izraelove sinove i s četiri kraja zemlje skupiće rasute Judine sinove.
Gospod će isušiti zaliv Egipatskog mora i u žaru svog duha zamahnuće svojom rukom na reku. Udariće na sedam njenih nabujalih rukavaca i učiniće da ih ljudi prelaze u sandalama. A za ostatak njegovog naroda koji bude preostao, biće pripremljen širok put iz Asirije, kao što je bio pripremljen Izraelu onog dana kad je izašao iz egipatske zemlje.
Petrović se služi, ne samo ovim citatima, nego i ovim iz Isaija 11,6-12, koji počinje sa sljedećim stihom:
„Vuk će boraviti s jagnjetom, leopard će ležati s jaretom, tele i mladi lav i uhranjena životinja zajedno će biti, a mali dječak vodiće ih. Krava i medvjedica zajedno će jesti, a njihovi mladunci zajedno će ležati. Lav će jesti slamu kao bik. Dijete koje sisa igraće se nad kobrinom rupom, dijete koje je prestalo da sisa stavljaće ruku na rupu zmije otrovnice. Zlo se više neće činiti niti će se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna znanja o Gospodu kao što je more puno vode“.Isaija 11 glava je kasično mesijansko proročanstvo koje daje sliku konačne obnove. Evo pogledaj to. Isaija 11,1-5 koji prethodi stihu 11,6, govori o Mesiji,
"koji će pogubiti zle dahom svojih usana".
Otkrivenje Jovanovo 19,11 i 2. Solunjanima 2,8 precizno nas obavještavaju kada će se to dogoditi.
Iza Isaija 11,1-5, u istoj glavi, proroku se daje viđenje stanja na novoj zemlji, počevši od stihova 11,6‐9 pa dalje ovo što smo naveli gore.
U pitanju je, dakle, preplitanje lokalnih i univerzalnih događaja kojima su se služili proroci. I sad se pojavi Miroljub i kaže da se to odnosi na doslovnu zemlju Izrael. Ma kakvi. Čitava Biblija govori ko je stvarno Božji narod.
Evo da vidiš dalje šta se radi u Isaiji.
Idemo na
Isaija 65,20-25: „Neće tamo više biti odojčeta koje bi živjelo svega nekoliko dana, niti stare osobe koja ne bi proživjela sve svoje godine. Biće mlad i onaj ko umre sa sto godina, a grešnik će biti proklet čak i ako bude imao sto godina. Oni će graditi kuće i stanovaće u njima, sadiće vinograde i ješće njihov rod. Neće oni graditi, a neko drugi se naseliti, neće oni saditi, a neko drugi jesti. Jer će dani mom narodu biti kao dani drvetu, i moji će izabranici uživati u plodovima svojih ruku. Neće se uzalud truditi niti će rađati djecu koju će nevolja snaći, jer su oni potomstvo koje je Gospod blagoslovio, oni i njihovi potomci. Prije nego što me prizovu, ja ću im se odazvati; dok još budu govorili, ja ću ih uslišiti. Vuk i jagnje zajedno će pasti, lav će jesti slamu kao goveče, a zmija će se hraniti prahom. Zlo se više neće činiti niti će se pustošiti na svoj mojoj svetoj gori’, kaže Gospod.“Ovo su takođe stihovi koji u nizu koji govore o konačnoj obnovi, a ne o lokalnoj obnovi (Izrael). Pogledajte šta ovim citatima prethodi.
Isaija 65,17: Jer, evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Ono što je prije bilo neće se u sjećanje vraćati niti će se u srcu javljati.“ Osim toga, u Isaija 66,22 ponavlja se ista misao:
„Jer kao što nova nebesa i nova zemlja koje stvaram stoje preda mnom, govori Gospod, tako će stajati i vaše potomstvo i vaše ime.“
Ovo je sve jasno ko želi da mu bude jasno.
Pazi Isaija 60. glava, koju Petrović takođe citira, završava na sljedeći način:
„U tvojoj zemlji neće se više slušati o nasilju, niti o pustošenju i zatiranju unutar tvojih granica. Svoje zidine zvaćeš Spasenjem i svoja vrata Slavom. Neće ti danju sunce svetlost biti niti će ti sjajan mjesec svjetlost slati, nego će Gospod biti tvoja vječna svetlost, Bog tvoj biće tvoja ljepota. Tvoje sunce više neće zalaziti, niti će tvoj mjesec sjaj gubiti, jer će Gospod biti tvoja vječna svetlost, i završiće se dani tvoje žalosti. Svi u tvom narodu biće pravedni, oni će nastaniti zemlju dovijeka, biće mladica koju sam ja zasadio, djelo mojih ruku, meni na ljepotu. Od malog će postati hiljada i od neznatnog silan narod. Ja, Gospod, ubrzaću to kad bude vrijeme.“ Isa 60, 18-22). Ovdje je više nego jasno da se radi o obnovljenoj zemlji u očima proroka.
Jezekilj 28,25.26
Jezekilj36,16-38
Jezekilj 37,21-23
Jezekilj 39,25-29
Čitava knjiga Jezekilja govori o konačnoj obnovi i konačnom nasleđu. Ta obnova je duhovna, i jedan potpuno različit narod, narod mira, duha i vjere, nasljeđuje obećanu zemlju i spasenje (vidi posebno odjeljak 36,16–38).
Bog nigdje ne nalaže da se fizički gradi hram opisan u viziji Jezekilja (o tome ima na našem sajtu).
Na primjer, u Jezekilj 47. glavi su opisi vrlo slični onima koje nalazimo u Otkrivenju vezano za obnovljenu Zemlju (vidi posebno 1, 7, 8, 9 i 12 stih).
I tako se mogu uzimati citati iz raznih knjiga i projektovati na doslovni Izrael. To ne ide. Kao što sam rekao, Božji narod je duhovni Izrael, a ne fizički potomci.
Osim toga, proročke vizije i izjave se prepliću kao što vidimo. Na jednom mjestu vidiš da se govori o obnovi Izraela (mogao bi možda pomisliti da se ovdje misli na ovu današnju jezuitsko-masonsku tvorevinu zvanu Izrael), ali odmah posle tog citata ili prije tog citata vidiš stihove o novom nebu ili zemlji, tačno vidiš da su to karakteristike kada sve bude savršeno, kada Bog sve obnovi, a uz to sve se govori prorčkim jezikom, posebnim stilom itd itd.
Takođe, mnoga od tih preplitanja u citatima su mesijanska prorčanstva (kao što si vidio pominje se David, Davidov kojen, izdanak itd itd) i istovremeno govore o konačnoj obnovi.
Kada se uzme čitav kontekst Biblije onda je lako doći do zaključaka, ali kada se uzme neki citat bez bilo kakvh drugih instrukcija, onda se sve i svašta može dokazivati. Baš sve.
Nebojša, u Bibliji imaš vremenska prorčanstva, dakle prorčanstva koja imaju svoje vrijeme, kao i pročonstva za sami kraj OVE zemlje, opisana u Danilu i Otkrivenju. Tu se nigdje ne pominje bilo kakva obnova bilo kakve države niti se pravi fizička podjela među narodima. Takođe, apostoli nikad nijesu pominjali njišta slično o fizičkom Izraelu.
I na kraju, ni jedan ozbiljan teolog kroz istoriju nikad ništa slično nije tvrdio da bi se Izrael mogao obnoviti.
A sva ta priča je naročito šuplja kad se uzme u obzir da predviđa uspostavljanje teokratije i žrtvenog sistema. E tek onda shvatiš da je to samo jedna u nizu manipulacija koje se vrlo jednostavno razotkrivaju ako čovjek ima volje.
Oprosti što sam bio malo duži, ali moralo je. Pročitaj ovo pažljivo, kao i eventualno ona dva teksta koja sam predložio. Onda možeš da kažeš da li ima tu da ti nešto ne štima ili ti nije jasno.
Nemoj da zamjeriš, ali ovdje ima ljudi koji ne žele da saznaju istinu niti da kvalitativno polemišu, već misle da sve znaju. Zato ću i ja na osnovu tvojih eventualnih pitanja vidjeti da li si pročitao sve ovo o čemu pričam i da li imaš unaprijed utvrđene stavove i da li te zaista zanima istina.
Sve najbolje
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS