Dalje, ako tumacimo gore da se radi o jednom te istom pomazaniku[za termine pomazanik vodja i pomazanik], i ako zelimo testirati i dokazati da je taj pomazanik bio Isus i onda tumacimo na preskok, tj preskacemo tekst o jednom skroz drugom vodji koji dolazi poslije sa narodom i sve unistava,
Objasnio sam detaljno da tu nema preskoka, samo treba gledati tekst, kontekst, strukturu i treba samo malo dobre volje. Ali neću da se vraćam na to, nego ima novih stvari koje si rekao.
onda znaci Isus kada je umro prema vasoj tvrdnji bi trebao da prouzrokuje prestanak zrtvovanja i redovnog[svagdasnjeg] prinosa.
Da, on je to "prouzrokovao".
Ali koliko znamo Isus kada je umro zrtvovanja i redovni[svagdasnji] prinos nisu prestali, nego se sve i dalje vrsilo kao i prije, sto nam dokazuje da Isus nije prouzrokovao prestanak zrtvovanja i redovnog[svagdasnjeg] prinosa, a u prilog tome ako se vec moramo pozivati na Isusa mozemo navesti neke njegove izjave:
Matej 5:23 Ako, dakle, prinosiš dar na žrtvenik pa se setiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, 24 ostavi svoj dar pred žrtvenikom pa otiđi i prvo se pomiri sa svojim bratom, a onda se vrati i prinesi svoj dar.
Matej 5:17 „Nemojte da mislite da sam došao da ukinem Zakon[Toru] ili Proroke. Nisam došao da ih ukinem, nego da ispunim. 18 Zaista vam kažem: dok su nebo i zemlja, neće se ukinuti nijedno slovce ni crtica iz Zakona[Tore] dok se sve ne ispuni. 19 Ko, dakle, poništi i najmanju od tih zapovesti, i druge uči da tako čine - zvaće se najmanji u Carstvu nebeskom. A ko ih izvršava, i druge uči da tako čine - zvaće se velik u Carstvu nebeskom.
Ova dva citata nemaju veze sa prestankom važenja ili ukidanjem žrtvenog sistema. Prva izjava je data prije Isusove smrti dok je simbolika i dalje bila na snazi. Isus ne ukida Zakon. Ja vjerujem da je On zakonodavac, tako da je nemoguće ukidati Zakon. Žrtve su prestale jer je On prineo sebe na Žrtvu, a životinjske žrtve su bile simbolika i sjen koja je ukazivala na nešto što treba da se desi u budućnosti, a to je stvarna Žrtva koja zaista pomiruje čovjeka sa Bogom. Dakle, u SZ je to bilo obećanje, a u NZ je postalo realnost. Zato mi sada živimo u realnosti, a ne u prošlosti za razliku od nekih. Zemaljska služba je prenesena na Nebu, tamo gdje joj je pravo mjesto.
Takodje iako se ne bi pozivao na Pavla iz Tarsa, ipak cu koristeci Djela, da vam pokazem da sam Pavle iz Tarsa se drzi svega moguceg iz Zakona[Tore], a po vama kada ukines zrtve, onda se drzi samo "deset izjava":
Djela 18:18 Pavle je tamo ostao još dosta dana, a onda se pozdravio s braćom pa zajedno s Priskilom i Akilom otplovio prema Siriji, nakon što se u Kenhreji ošišao na kratko, jer je imao zavet.
Znamo da je zavjet dio Zakona[Tore] koji podrazumjeva i zrtve u Hramu.
Svi Jevreji koji su prihvatili da je Isus taj pomazanik su drzali Zakon sto podrazumjeva i zrtve u Hramu:
Djela 21:20 Kad su to čuli, slavili su Boga, a njemu su rekli: „Vidiš, brate, koliko hiljada vernika ima među Judejcima i svi se oni pravedno drže Zakona.
Djela 21:26 Tako je Pavle sutradan poveo one ljude, s njima se očistio i ušao u Hram da objavi svršetak dana obrednog čišćenja kad treba da se prinese prinos za svakog od njih.
Da je Pavle smatrao da je Isus kao pomazanik "ukinuo" zrtve i Hram nikada ne bi ni prisao Hramu, pa ne bi ni dolazio u Jerusalim, a kamoli prinosio zrtve u Hramu, kao sto vidimo da ipak jeste cinio.
Pavle takodje sa puteva zuri da stigne u Judeju i Jerusalim da proslavlja praznike iz Zakona[Tore], a znamo da i praznici podrazumjevaju zrtve u Hramu.
Dakle, svi Jevreji koji su bili prihvatili da je Isus taj pomazanik su i dalje sve drzali iz Zakona[Tore], sto ukljucuje i Hramske prinose.
Pa kako onda ako tvrdimo da je Isus taj pomazanik on prekida zrtvovanja i redovni prinos, kad su poslije njega i dalje se prinosile zrtve, a i sami njegovi sljedbenici su to cinili?
Razdvoji ono što Bog radi i smatra da treba da se radi, od onoga što ljudi rade i smatraju dobrim. Pavle je određene stvari radio kao kompromis i to je jasno iz Djela. Isto tako Pavle je na jednom mjestu kritkovao Petra za loše ponašanje, što samo pokazuje da su oni bili ljudi kao i mi i skloni da ponekad "padnu".
Međutim, loše sitiraš Pavla. Odnosno citiraš mjesta koja ne govore o tome što ti kažeš, nego govore o ovome što ja kažem. Pavle je obrezao i Timotija ako se sjećaš, ali ne možeš na osnovu toga da tvrdiš da je Pavle promovisao obrezanje.
Jasno se vidi iz njegovih spisa da nije promovisao obrezanje, a događaj sa Timotijem je konkretan događaj, kao što su i konkretni događaji kada se obredno čistio prema "savjetu" braće, kako bi udovoljio Jevrejima koji su ga smatrali za izdajnika.
Dakle, razdvoj neki konkretan događaj koji je posljedica slabosti ili kompromisa, od ideologije, od učenje ili od ukupne nauke koju neko naučava. Ukupna Pavlova nauka je da su žrtve ukinute, da je sistem zemaljskih žrtava i praznika ukinut jer imamo pravu Žrtvu i pravog Prvosveštenika, i ta služba je prenijeta na Nebo.
Čitaj poslanice i u to se uvjeri, a naročito je po tom pitanju jasna Poslanica Jevrejima koja je namijenjena Jevrejima koji su bili prihvatili Isusa ali su se kolebali u vjeri i htjeli da se vraćaju judaizmu.
Pavle pominje i riječi ukidanje, sve pominje. Govori o simbolici i životinjskoj krvi u SZ, pa onda prelazi na realnost, na Isusa, pa govori o Njegovoj ulozi na Nebu, Prvosvešteničkoj službi. Čitaj o tome, namjerno ti ne vadim te nedvosmislene citate. E to je Pavlova nauka, a ne nikako nauka o praznovanju praznika. On je jasan kada kaže da je pisani dokument prikovan na krst.
Ako nastaviš sa time da je Pavle vjerovao da se obredni sistem nastavlja, onda ću ti navoditi i nedvosmislene citate kojima ne treba tumačenje, a ako i nakon toga nastaviš sa svojom pričom, predaću se, jer a vama nekima se nikako ne može izgleda na razumnom nivou.
Međutim, ne volite vi apostola Pavla, jer je on "razarač" judaizma i legalizma. Zato je on za vas neki tamo Pavle iz Tarsa.
To nam govori da ako i jeste Isus pomazanik, da sve iz Zakona[Tore] je nemoguce ukinuti, da sad ne citiram sam Zakon[Toru] gdje Bog licno svojim glasom govori za sve odredbe da su VJECNE.
Vječno je ono što je vječno, a ono što nije vječno nije vječno. Ne možeš da kažeš da je sve vječno. Evo da ti kažem.
Na primjer, Zakon koji je Bog napisao na kamenim pločama je vječan, i to znamo iz Biblije, na više mjesta to možemo utvrditi. Uostalom taj Zakon se nalazi i na Nebu i vječan je kao i sam Bog.
Međutim, evo velikim slovima ću ti napisati, ŽRTVENI SISTEM KAD JE UVEDEN NIJE DAT ZA VJEČNOST, NEGO SAMO DOK NE DOĐE STVARNA ŽRTVA A TO JE POMAZANIK, dakle to samo po sebi nije vječno. Nelogično je da je nešto vječno, ako je to simbolika koja ukazuje na nešto mnogo veće što treba da dođe. Pa valjda, kada to nešto veće dođe, valjda ta simbolika prestaje sa značenjem.
Ako ti ovo nije jasno, ne mogu ja tu ništa. E sad, ako ti nećeš da vjeruješ da je Isus pomazanik, onda ti vjeruješ da žrtve još važe. Dakle, ne možeš nikako pomiriti Isusa u Hramu na Nebu i životinjske žrtve na zemlji. To ne ide zajedno. To može samo u Miroljubovoj teologiji i kod vas. Jedno je bilo simbolika, a drugo realnost. Kada se simbolika ispuni, ona više nema značaj, jer imamo realnost.
Dalje, što se tiče propisa o, na primjer, ženskom ciklusu koje si negdje pominjao i sličnim stvarima. Pa to je nakon nekoliko hiljada godina medicina otkrila da je savršen propis. Dakle to je za čovjekovo dobro. Dakle, dok je čovjeka taj propis važi. Ali, naravno, nije uslov spasenja, itd itd itd. Ali zapazi ovo sad: taj zakon nije vječan. Evo zašto. Pa jednog dana kada Bog obnovi zemlju ja vjerujem da žene neće imati mjesečnike, jer će biti savršeno zdrave. Ali Zakon je vječan (govorim o dekalogu), jer on odslikava Božji karakter. Dok su ostali propisi dati u funkciji čovjeka, ali oni neće uvijek važiti jer nema potrebe (na primjer, Isus je postao naša Žrtva i zemaljska krv nam ne treba itd itd).
Ja mislim da je ovdje sve jasno, ali neko izgleda neće da razumije.
A opet kazem ako uzimamo da je Isus taj pomazanik, vidimo istorijski da on stvarno nije prekinuo Hramsku sluzbu i redovno prinosenja, dok ako uzimamo po redu izvjestaj Danila uz tumacenje da je Isus pomazanik, i nakon sto je on odsjecen dolazi drugi vodja koji pustosi, onda bi taj vodja mogao da bude Tit Flavije Vespazijan jer istorijski imamo izvjestaj da je on razorio grad Jerusalim i Svetiliste[Hram], a samim tim cinom je prouzrokovao prestanak zrtvovanja i redovih[svagdasnjih] prinosa. I Tit sklapa savez[sporazum] nadmocnosti sa mnogim narodima koje je pokorio.
Neka bude da je Tit taj vođa. On jeste možda pouzrokovao prestanak žrtvenog sistema, ali kod Jevreja koji nijesu vjerovali u Hrista, kod Jevreja koji su i dalje živjeli u SZ, koji su i dalje vjerovali u simboliku prinošenja jagnjeće i juneće krvi, iako je tada Isus obavljao svoju službu na Nebu kao prava Žrtva.
U Danilu piše da će Pomazanik uspostaviti savez sa mnogima. Tu se misli savez svojom žrtvom sa Božjim narodom, a to su oni koji ga prihvataju. A oni koji su ga prihvatili oni nijesu prinosili žrtve.
Zavjesa u hramu se razderala odozgo na dolje upravo u vijeme dok je Isus umirao, što jasno govori da je na taj način hramska služba završila jer se ispunjava upravo tada jer je Isus upravo tada umirao.
I u tom trenutku smrti Isusa imaš dvije vrste ljude - oni koji su u vrijeme dok je Isus umirao bili u hramu i prinosili pashalnu žrtvu i gdje im se zavjesa pocijepala usred službe, i imaš one koji su u to vrijeme vjerovali da se prava Pasha prinosi, a to je Mesijin život. Dakle, kao što vidiš on je "prouzrokovao" prestanak žrtvenog sistema za one koji Njega vjeruju, a ti i svi ostali koji u to ne vjerujete vi prinosite žrtve koliko god hoćete i pripisujte Titu da vam je to uskratio.
Ako pitate gdje je sada Hram[Svetiliste], zasto ga nema, i da to mozda ukazuje da je ukinuto sve? Pa ja vas pitam gdje je hramska sluzba npr kroz istoriju Jevreja, evo npr dok je zivio bas prorok Danilo?
Ne pitam ja ništa.
Isus je rekao da od Hrama neće ostati kamen na kamenu. Ja vjerujem da je On to mislio za trajno. Dakle, nikad više na ovoj i ovakvoj zemlji u doslovnom Izraelu ili kako god hožeš, neće biti Božjeg hrama, ali zato vjerujem da će biti sotonskog hrama itd itd, ali o tome neki drugi put. Doći će vama mesija, ne brinite. On će se uklopiti i Jevrejima i Muslimanima i budistima, baš svima. Ne brini, samo se strpi još malo. Čak će i u hramu da sjedi.
Mozemo zakljuciti da sto se tice Svetilista i prinosa, da Svetiliste i prinosi istorijski gledano uvijek imaju periode prestanka i stanke, tj istorijski su povremeno postojali periodi bez Svetilista i prinosa. Ali i ti istorijski periodi potvrdjuju da period prestanka i stanke ne znaci ukidanje tih odredaba iz Zakona[Tore].
Da, da, samo sada nije u toku pauza ili stanka kao što ti kažeš ili možda tako misliš, nego je u toku Služba na Nebu koju vodi Prvosveštenik koji je Sebe prinio na Žrtvu. E to je razlika između nas. Vi mislite da je neka pauza, a mi mislimo da nema pauze, nego se dešava realnost na Nebu na koju su ukazivali simboli i žrtve iz prošlosti.
Vama smeta riječ UKINUTO. Evo ti bolja formulacija kad ti se diže kosa na glavi od riječi ukinuto: žrtveni sistem i služba nijesu ukinuti ako tako hoćeš, nego su sa zemlje prešli na Nebu (simbolika postala realnost), Svetilište nije ukinuto nego je na Nebu (građevina koja nije od ljudske ruke nego od Božje) itd itd. Dakle, sada sve imamo savršenije, a ti hoćeš da nas vratiš nazad.
Da li hoćeš da ti i dalje prilagođavam formulacije. Malo mi je smiješno, ali pokušavam da ti se prilagodim čak i rječnikom.
Ili možda bolje ovako: Ja i ti na Nebu a ti kažeš, Zdravko, zakoni o mjesečnom ciklusu nijesu ukinuti jer Bog kaže da je Tora vječna. A ja ti se odmah prilagodim jer ne želim da te vrijeđam, pa ti kažem: brate, Bog se pobrinuo da ni jedna žena više nema mjesečnik, sve su savršeno zdrave. I onda se ti zamisliš i pitaš se o čemu se tu radi. I onda shvatiš da imaš problem sa riječ UKINUTO ili NE VAŽI ili NEMA POTREBE ZA TIM.
Jer kad kazes da je Zakon[Tora] ukinut, onda moze se dati prostora za uvodjenje i legalizovanje svega sto je lose po Tori, kao npr: homoseksusalizam[protestanti i trad. hriscani vec to prihvataju kao normalno]; pedofilija; neprimjereni sekusalni odnosi bilo sa ljudima, bilo sa zivotinjama; ubacivanje zabavljanja i mjenjanja partnera prije ulaska u brak; otvaranje prostora za uvodjenje i praktikovanja nekog oblika idolopoklonstva kao sto vidimo na primjeru tradicionalnih hriscana; otvaranje prostora za uvodjenje i praktikovanja nekog oblika okulitzma, pa tako npr medju tradicionalnim hriscanima, pa i nekim prostestantima postoji "hriscanska" meditacija i joga i razni okultni rituali itd.
Ovi hrišćani koje ti pominješ su isti kao oni za koje je Isus rekao da ga ustima poštuju, ali im je srce daleko od njega. Nemoj da na Boga i Isusa gledaš kao na privilegiju hrišćana. Kakvi bre hrišćani. To je isto kao što su fariseji bili Avramova djeca. Niti su oni bili Avramova djeca, niti su ovi danas hrišćani.
Dakle, niko nije rekao da je Zakon ukinut. Razdvoj to. Evo sam ti dosta toga već ispričao. Žrtveni sistem je prestao ili ukinut, kako hoćeš, jer se odvija na Nebu, u realnosti, tako da u tom smislu Služba zapravo NIJE UKINUTA, kad već hoćeš da ti se prilagodim, ali nema zemaljsku primjenu, nego realnu, na Nebu.
Ajde momak, razmisli malo o svemu. Učini mi jednu uslugu. Pročitaj poslanicu Jevrejima, bez obzira šta misliš o Pavlu, pa mi javi ima li tu nešto da ti nije jasno. Mislim da bi mogao toliko da mi učniš.
Znaci zakljucak jeste da treba proucavati Zakon[Toru] i imati je u srcu, a ne govoriti sve je ukinuto, i da ne treba je izucavati i usadjivati u srce.
Znači zaključak jeste da nema ni spasenja, ni posvećenja, ni poslušnosti, ni ljubavi, ni djela, ni držanja zakona niti bilo čega ako nijesi "u Hristu". Kad te taj dio, u Hristu, malo više bude zanimao, javi se, pa da o tome pričamo, a manimo se žrtava i proročanstava koje ne želite da razumijete.
Pozdrav.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS