Probudih se jutros raspoložen na shabat, pa da dam ovim ljudima još jednu šansu.
Malo sam jos gledao hebrejski tekst za ovaj dio 9:25, jer sam prosli put bio usmjeren na 9:27, pa znaci:
Danilo 9
25 Zato treba da znaš i da razumeš: Od časa kad izađe reč da se obnovi i izgradi Jerusalim do pomazanika vođe biće sedam sedmica, a šezdeset i dve sedmice on[grad Jerusalim] će se obnavljati i on biće izgrađen sa četvrtastom površinom i istaknutim delom, ali u zbunjeno doba. 26 A posle šezdeset i dve sedmice pomazanik će biti odsečen i ništa mu neće ostati.
Znaci jednostavno:
* od kad izadje RIJEC, znaci od najave da se treba obnoviti Jerusalim treba proci 7 sedmica do pomazanika - znaci tada dolazi pomazanik
* zatim 62 sedmice se obnavlja Jerusalim
* Poslije 62 sedmice pomazanik je odsjecen
Ovdje vam fali da nam rastumačite istorijski ili futuristički šta ovi događaji i sedmice znače. Kad ko dolazi, koja je početna tačka, koliko će da živi taj pomazanik itd itd itd. Ipak, da bi smo uvidjeli da smo mi u zabludi, treba mi alternativa za moja uvjerenja.
Evo još jednom za ostale što ovo prate.
Sad ću da idem na ruku Eliezeru i Tako-je sa stihovima, i da im njihovim stihovima pokažem da griješe, i time završavamo tu polemiku.
9:25 Zato treba da znaš i da razumeš: Od časa kad izađe reč da se obnovi i izgradi Jerusalim do pomazanika vođe biće sedam sedmica, a šezdeset i dve sedmice on[grad Jerusalim] će se obnavljati i on biće izgrađen sa četvrtastom površinom i istaknutim delom, ali u zbunjeno doba. 26 A posle šezdeset i dve sedmice pomazanik će biti odsečen i ništa mu neće ostati.
Mora da je ovo iz nekog „talmudskog“ tanaha prevod, ajde tako da ga nazovem.
Prvo, problem je sa znakovima interpunkcije koji tada nijesu postojali čini mi se. Ali dobro, idemo dalje.
Vi ste stavili zarez baš nakon 7 sedmica, kako bi ste izdvojili taj dio od 62 sedmice, a jasno je da taj period povezan, a to vidimo na kraju gdje piše da će pomazanik biti odsječen nakon 62 sedmice. U nekim prevodima nakon 7 sedmica stoji
i još 62 sedmice. Dakle, povezano je u svakom slučaju.
Po ovoj vašoj logici, pomazanik dolazi nakon 7 sedmica od kada izađe riječ da se sagradi Jerusalim. A onda će 62 sedmice da se gradi Jerusalim. A onda će nakon 62 sedmice pomazanik biti ubijen.
E sad treba da objasnite, da li je ovih 7 sedmica u okviru 62 sedmice, ili se na 7 dodaje 62. Takođe, pomazanik dolazi nakon 7 sedmica, a po ovome što pišete trebalo bi da živi još 62 sedmice iliukupno 62 sedmice pa da bude ubijen.
Da nemamo ni jedan drugi stih iz Danila 9 vidjeli bi da je ovo smiješno i da pokušavate da opravdate ono što se ne može opravdati, a još nam ne dajete alternativu.
Evo vaše logike još jednom:
Posljednja zapovest koja se odnosi na obnovu Jerusalima izdata je za vrijeme cara Artakserksa Longimana 457. godine prije nove ere. Citati iz Knjige Jezdrine, iz 7. poglavlja, još više razjašnjavaju ovaj događaj. Dakle znamo kad je izašla riječ, ne bih da se ponavljam. Ta godina, 457 godina prije nove ere, je početna tačka, jer je tada izašla riječ.
Od ove riječi za obnovu Jerusalima pa nakon 7 doslovnih sedmica nije došao nikakav pomazanik. Takođe, nemamo ni jedan izvještaj da je obnova grada trajala 62 sedmice. Takođe, nemamo nikakav izvještaj da je nakon takve obnove, nakon 62 sedmice, ubijen bilo kakav pomazanik. Bez obzira da li računate sedmice kao doslovne sedmice ili ih pretvarate u godine, ništa od ovoga nema smisla.
Takođe, ako uzmeze bukvalne sedmice, po vašoj logici pomazanik će živjeti isto koliko će trajati obnova Jerusalima. Ako uzmemo doslovnu cifru od 62 sedmice, to znači da je to nešto više od godinu dana, što je u oba slučaja, i gradnje grada i života pomazanika, besmisleno niti se može podržati drugim stihovima iz tanaha.
A ako sedmice pretvorimo u godine onda je još veći problem, naročito što taj vaš pomazanik treba baš dugo da živi. U svim slučajevima, ovo su vaše besmislene tvrdnje.
Međutim, ove tvrdenje su još besmislenije samo kada se vratimo koji citat unazad, gdje se daje prorčanstvo o 70 sedmica za Jevreje.
Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu da se okonča prestup, da se učini kraj grehu, da se očisti krivica, da se uvede večna pravednost, da se stavi pečat na viziju i na proročanstva i da se pomaže Sveti nad svetima.
Po vašoj logici sve ovo je trebalo da se desi u okviru godinu i po dana, ako sedmice uzimamo doslovno, a od kada izađe riječ da se sagradi Jerusalim, jer je jasno da je to početna tačka. A ako ne uzmemo sedmice doslovno nego pretvorimo ih u dan za godinu (kao što mi radimo), onda je vaš koncept u totalnom raspadu i neodrživ je, jer se u tom periodu od nešto manje od 500 godina upravo desilo sve ovo što prorčanstva kažu.
Šta sam htio da kažem svime ovim. Vama je bitno da pronađete neku manu i da napadnete tumačenja za koja mi tvrdimo da su ispunjena U GODINU, baš kako piše, a da istovremeno ne nudite odgovor na ta proročanstva.
Čitao sam ja talmudska objašnjenja Danila. Kad kažem talmudska, mislim na razne jevrejske organizacije i sajtove i ovo što nam vi pokazujete. Ja vjerujem da je to i vama smiješno i neozbiljno, ali je problem što se ne možete otkačiti od tih vjerovanja.
Zamislite koliko ide taj vaš prkos, da posle svega ne prihvatate objašnjenja iz Danila 9 koja su DOSLOVNO ispunjena, 100 odsto tačno u vrijeme baš kako piše, i još se sva ta objašnjenja i pročanstva uklapaju u sva druga prorčanstva koja su data u Tanahu a tiču se Mesije.
Dakle, sve je do tačke ispunjeno vezano za Isusa, ali vama to nije dovoljno, nego dajete ovdje neko objašnjenje o 7 i 62, pa se ubiste da nam objasnite da je 7 ono, a 62 ovo, a na kraju ne dajete nikakvo rješenje, na koga se to odnosi, gdje je to, da li se to ispunjava, da li se to možda još čeka, pa da objasnite tačku po tačku (od kada izađe riječ za Jerusalim, pa ko daje tu riječ, pa koja je to godina, pa ko je taj pomazanik, pa kad je došao ili kad treba da dođe, pa ovo, pa ono, pa povezati bašp sve kako piše). Za razliku od vas mi sto povezali. I ne samo to, nego se SVE uklapa u GODINU. I ne samo to, nego se sve uklapa u ostala prorčanstva o Mesiji iz Tanaha.
Evo uzmimo da čak ja ovdje pojma nemam, ali makar je moje objašnjenje Danila mnogo razmnije u odnosu na vaše. Mene bi sramota bilo da insistiram na takvim stvarima. Makar bi ćutao.
Ja znam da nerazum može da ide u beskonačnost, pa da se tvrdi da je sve to stvar budućnosti, da će riječ za gradnju Jerusalima biti u budćnosti, pa ovo, pa ono, ali šta da radimo sa ostalim citatima, cijelom knjigom Danila, cijelim tanahom, kako sve ostalo ukopiti u taj futuristički scenario itd. Dakle, lako je izvući nešto iz konteksta, pa tvrditi nije 7, nije 62, ali treba to ukopiti, treba uporediti. Za razliku od vas mi smo to uradili i sve se lijepo uklapa.
Moguće da je naš razum problematičan, da imamo poblema sa logikom, da smo zaslijepljeni... Moguće. Ali sa svojom sadašnjom sviješću, razumom i voljom za istinu, nezavisno od nasleđa, ja smatram da su tumačenja Danila koja su data na sajtu IRI validna, prolaze filtere istorije, gramatike, egzegeze itd itd itd.
Ne vrijeđam, ne omalovažavam, nego možda ponekad pišem slobodnije. Ali onoga trenutka kad dobijem alternativu, kada mi neko objasni:
- da to što se nakon 7 sedmica (49 godina) od kada je zaista izašla riječ obnovio Jerusalim.
- da to što je nakon 7+62 (483 godine) došao Mesija, Isus Hrist.
- i što je baš u polovini sedmice (27 godine nove ere) ubijen ili odsječen,
Dakle, kada mi neko objasni da je sve ovo neka fikcija, fatamorgana, slučajnost, da je tu neka greška u gramatici, da je riječ "on" na pogrešnom mjestu, da sve to nema veze sa mozgom itd, ja ću se zaista predati i prihvatiti to novo učenje na koje još nijesam naišao. I to vrlo rado ću ga prihvatiti, jer ja živim za istinu.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI