szabatka (citat): Pa ajde onda napisite konacno od kad se racunaju sedmice, ko je mesija ili bolje receno ko su mesije, prvi drugi ili koliko ih vec ima, sta se desilo u poslednjoj sedmici ?
Vec ti je ostavljeno u detalje na par linkova, sve po godinama kako istorijski ide samo nisi citao. A ja sam svakako planirao da dam neka razmisljanja sam, ali prije toga htio sam da postavim neke temelje u diskusiji sto ocigledno nije moguce (ionako bi to domacini ismijavali i vjerovatno brisali, pa ne bih da bacam bisere a usput dovoljno je da iskritukujem njihovu istinu i da pokazem koliko rupa ustvari ima pa ce onima koji zele da istrazuju i to biti dovoljno) - jer previse je predrasuda, od famoznih prorockih godina, tumbanja sedmica, do toga da navodno Bozji sluga ili Pomazanik ukida zrtvu i prinos - iako je kroz cijelu knjigu Danijela to "posao" paganskih osvajaca. Tamid je dio zrtve i prinosa pa opet Isus ispade dobrica a papa sam Djavo - a kad sve to gleda jedan Tora Jevrejin jasno mu je da ukinuti ili jedno ili drugo je svejedno znak otpada. Zato sretno sa tom pricom.
szabatka (citat): Dok to ne napisete jedini koji je nudi objasnjenje je ZV i dotle njegovo i vazi jer vaseg ni nema.
U istrazivanju nije poenta da se covjeku sve da na tacni, da se sazvaka i napravi dogma. Poenta je da vidimo sta zaista tekst kaze, pa onda da eventualno pricamo o ispunjenjima ukoliko su se desila.
To sto mozda ja nemam odgovore na neka pitanja, ne znaci da je bilo koji drugi odgovor ispravan i istinit.
Istrazivanje podrazumjeva kriticko razmisljanje i sagledavanje odredjene teme iz vise uglova, a ne pravljenjem prica za malu djecu sa masom pretpostavki i predrasuda, gdje sam tekst ostane u drugom planu.
Jedan od dobrih primjera tog puta je Pavle, Jevrejima poslanica i ono sto je Pavle zaista radio.
Pa tako masa hriscana sa kojim sam pricao obicno mashu Jevrejima poslanicom ili Pavlom kada kritikuju Jevreje jer to navodno "razara Judaizam" u teoloskom smislu i nema vise potrebe za zrtvama, raznim zakonima iz Tore i sl. Tu je Pavle tata-mata, iako je pitanje sta je on tu pisao i sta se sve tu njemu stavilo u usta (jer ako su zaista sve te prtpostavke na mjestu onda je Pavle jedan o vecih licemjera u kontekstu religije). A kada im ja obicno uzvratim pitanjem:
A otkuda to da Pavle prinosi zrtve dugo nakon Isusove smrti?
U 99% slucajeva ljudi me prvo iznapadaju da lazem, i da ne postoji takvo nesto.
U 1% slucajeva ljudi pomalo kroz maglu i znaju za to ali to prelecu sa svojim objasnjenjima koje citaju u raznim komentarima kako je on tu pao, kako je nagovoren da to uradi i sl. - sto je samo hefitn pokusaj izbjegavanja "problema".
Jer, niko jos nikada nije odgovorio, ko ga je nagovorio da se na to zavjetuje u Kenhreji mjesecima prije dolaska u Jerusalim kada nije bilo nikakvog pritiska sa strane? Znao je da taj zavjet ukljucuje zrtve! A ono sto je zanimljivo u odbrani pred Festom, nakon prinosenja zrtvi, kao jedan od razloga za dolazak (pored priloga) u Jerusalim navodi zelju da prinese zrtve (sto je jasno iz konteksta jer se zavjetovao u Kenhreji).
szabatka (citat): Rood ovde pominje da se sve odigralo tacno u dan. Jedno od zanimljivih hriscanskih obajsnjenja
Sa Rudom bi se dalo ozbiljnije pricati, jer on koliko sam shvatio vjeruje da Tora vazi u svom integralnom obliku, i svjestan je da Isus kao Mesija ni u snu ne moze da ukine bilo sta - jer ukinuti zrtvu i prinos znaci ukinuti i sam tamid, sto je njemu ocigledno jasno posto ne odbacuje Toru. A sto se tice tumacenja, ako nista bar mu je jasno da sedmice ne mogu da budu godine po principu "dan za godina" - vec da je jedino moguce racunanje izvan doslovnih sedmica u kontekstu Shabatnih godina, ova prorocanstva tumaci u vise slojeva (sam princip ima smisla), tako da ovo je mnogo ozbiljnija prica bez obzira na razliku u odredjenim zakljuchcima. Tako da i on ovo prorcannstvo izmedju ostalog gleda i u buducem ispunjenju, sto se ovde nipodastava cesto kao jezuitski stav.
Eto... pogledah ti Ruda (nemam predrasuda), tako da bi bio red da i ti poslusas i procitas ono sto sam ostavio (kao zanimljivost), kad vec nisam mogao sam da pisem svoje vidjenje u detalje od pocetka, jer "ubijam u mozak".
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI