Po rodovima njihovim poznacemo ih, jel tako?Zdravko Vučinić (citat): Ali nije ovo poenta, poenta je njegova nauka.
A ukoliko je nekim slucajem Pavle i pisao tu famoznu poslanicu, nama Jevrejima - onda ga to cini ogromnim licemjerom, posto je i sam prinosio zrtve poslje Isusove smrti.
Ne kontas ti to bas najbolje, jer ne razumijes odnose u prvom vjeku oko razlicitih struja unutar Judaizma, razlicitih halaha razlicitih sekti (pristup primjene zapovjesti), ali polako... ima vremena, naucices ako budes htio.Zdravko Vučinić (citat): Kroz cijele poslanice vidiš ko mu je bio opozicija - judaisti, "čuvari Mojsijevog zakona", ovi što insistiraju na obrezanje i legalizam itd itd.
Samo analiziramo sta je Pavle ucio, na osnovu njegovih postupaka.Zdravko Vučinić (citat): Budite pošteni pa kažite, Pavle nije naučavao judaizam niti obrezanje niti ovo niti ono. Vi mu ne morate vjerovati, ali mu makar ne spočitavajte da je podržavao judaizam, a ustvari najviše ga je razarao.
Idemo redom, kao sto ti Misku u debati hoces da kazes, jedno po jedno.
Za sada vidimo da je Pavle ipak prinosio zrtve i da ga niko na to nije nagovorio - vec je to uradio pri cistoj svjesti i zdravoj pameti bez pritisaka sa strane.
Nemam ja problem da ti to bude "melem za dusu". Problem je samo sto Bog kaze drugacije i Pavle iz Tarsa radi drugacije.Zdravko Vučinić (citat): Poslanica Jevrejima je melem za dušu meni, a vama šamar, stoga Pavle iz Tarsa mora biti loš momak.
A jedini "samar" koji ovde postoji jeste samar teoriji o "prestanku zrtava" u Djelima 21, navodno od njenog autora koji jedno prica, drugo radi, trece misli.
Uzgrijed, kao sto se i sam pozivas na to (ali ne praktikujes) autoritet za religioznog Jevrejina jeste Bozji zakon ili Tora, ono sto Bog kaze - a ne neka pisanija za koja se ne zna ni ko je autor.
Crkveni oci koji su i pravili kanon i sakupili NZ su imali te nedoumice i dileme, ali ti bolje znas i od njih. Bar postuj to sto su ti ostavili u amanet.Zdravko Vučinić (citat): A ovi hrišćani što imaju dileme ko je pisao tu poslanicu...
To sto ti ne zelis da vidis, to je tvoj problem - ali zato oni koji ovo citaju, a zele nesto da nauce neka obrate paznju na stihove 17 i 18, gdje jasno pise da je jedna od namjera dolaska u Jerusalim pored priloga bila i ta da izvrsi nazirejski zavjet (Djela 18,18) i prinese zrtve po Zakonu.Zdravko Vučinić (citat): Ništa nevidimo suprotno. U Djelima 24 on samo govori o nečemu u šta se bio uvukao, kao kad neko odgovara na neke napade itd itd, ali nigdje on to promoviše.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI