Haahahabahaahahahaah.... zadnja recenica je pobijedila Bolja je ova subota za zene od osmog marta Osmi mart je samo jednom godisnje haahahahaha Ovo je nauka i u pravoslavlju, mene su na vjeronauci godinama ucili da je subota dan mrtvih i ide se na groblja i ne organizuju se nikakve proslave dok je nedelja dan vaskrsenja i tada npr.je najljepse organizovati svadbu ili tako nesto slicnoPavleS (citat):Šta znači "subota"?
Izvorsubota - ženski rod - Dan u sedmici.
Subota je u srpskom narodnom verovanju dan mrtvih. Stoga nije dobra za početak radova, jer oni neće napredovati, niti će čovek od njih imati koristi. Uoči subote ili na sam dan daju se podušja (daće i zadušnice). Tada vampiri spavaju. U martovske subote ne prežu se volovi i ne rade poljski radovi, da grad ne bi tukao letinu. Prema predanju, Bog je odobrio ženi da može tući muža samo subotom.
+19
JasnaRR
Jelena
Mato T
ro004
AlenK
Nenad
Jovana
Radule
Ivan__
kainos
PavleS
szabatka
Tako-je
Zdravko Vučinić
Storm
Eliezer
Splanzlajs
Vlatko
beka26
23 posters
ŠABAT, PROROČANSTVA, BIBLIJSKI KALENDAR...
Jovana- Broj komentara : 160
Registration date : 2015-08-30
Nenad- Broj komentara : 97
Registration date : 2014-07-23
Da li se proročanstvo o dva svedoka (biblija) da će posle tri i po dana oživeti odnosi na vremenski period od 1793-1796/7, čitao sam kod Elen Vajt ona kaže samo početni datum da je 1793. a onda posle kaže da je 1804. osnovano britansko biblijsko društvo i 1816. američko biblijsko društvo, ne kaže tačno od kad do kad je to "tri i po dana"?
PavleS- Admin
- Broj komentara : 3744
Registration date : 2008-11-01
Imaš to objašnjeno u knjizi Otkrivenje života i apokalipa smrti, u poglavlju "Dva svjedoka i proročanstvo o 1260 dana", podnaslov "Dva svjedoka ubijena pa oživljavaju".Nenad (citat):Da li se proročanstvo o dva svedoka (biblija) da će posle tri i po dana oživeti odnosi na vremenski period od 1793-1796/7, čitao sam kod Elen Vajt ona kaže samo početni datum da je 1793. a onda posle kaže da je 1804. osnovano britansko biblijsko društvo i 1816. američko biblijsko društvo, ne kaže tačno od kad do kad je to "tri i po dana"?
giga- Broj komentara : 66
Registration date : 2015-02-08
Jevrejima poslanice 4 poglavlja, predstavlja jedan od najvećih dokaza u prilog važnosti postovanja Subote u novom zavetu.
Ovo poglavlje je Amanet ili zaveštanje apostola Pavla
Hrisćanima u pogledu Subote i njenog značaja za spasenje i ulazak u Božje carstvo slave.
Naime, u Jevrejima poslanici 4 poglavlju - apostol Pavle koristi 2 izraza za reč "POČINAK"
Na prvom mestu to je Grčki izraz "Katapausis" ( Grcki: κατάπαυσις ).
Ovaj izraz se spominje u stihovima 1, 3, 5, 10, 11, Jevrejima
poslanice 4 poglavlja.
Na drugom mestu to je Jevrejski izraz "Sabbatismos"
Ovaj izraz se spominje u 9 stihu istog poglavlja, i odnosi se na Subotnji počinak ili svetkovanje Subote.
U nastavku je priložen ceo tekst 4 poglavlja Jevrejima poslanice sa naznačenim izrzima pocinak, i to na Grčkom ( katapausis ) i Jevrejskom (Sabbatismos ).
"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u POKOJ Njegov, ne zakasni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
Jer mi koji verovasmo ulazimo u POKOJ, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u POKOJ moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
Jer negde reče za sedmi dan ovako: i POČINU Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
I na ovom mestu opet: Neće ući u POKOJ moj.
Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
Jer da je Isus one doveo u POKOJ, ne bi za drugi dan govorio potom.
Dakle je ostavljeno još SUBOTNJE POČIVANJE narodu Božijem.
Jer koji uđe u POKOJ Njegov, i on POČIVA od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Da se postaramo, dakle, ući u taj POKOJ, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca"
Dakle, ovaj tekst govori o dve vrste počinka koji su usko povezani i imaju duhovni značaj za čoveka i njegovo spasenje.
Naime, Jevrejima poslanica poziva čoveka da ulaskom u Subotnji počinak svake sedmice ( predstavljen izrazom "Sabbatismos" ) uđe u drugu vrstu počinka ( predstavljenim izrazom "Katapausis" ) koji Bog daje danas, a koji u kontekstu biblije predstavlja predukus večnog života i ulaska u večni pokoj u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Tekst u Jevrejima poslanici jasno kaže "da Jevreji kojima je bilo objavljeno ili dato obećanje o pokoju - nisu ušli u taj pokoj odnosno u obećanu zemlju ili "Katapausis" jer nisu prethodno ušli u Subotni počinak "Sabbatismos" vec su kršili zapovest o Suboti"
Apostol Pavle zato u tekstu daje savet "da mi ne budemo neverni kao Jevreji koji su kršili Subotu "Sabbatismos" i iz tog razloga nisu ušli u Božji počinak i obećanu zemlju "Katapausis" već da se postaramo da
uđemo u taj počinak "Katapausis" u koji je jedino moguće ući ulaskom u Subotni pokoj ili "Sabatismos" svake sedmice, odnosno - poštovanjem Subote koja predstavlja simbol večnog Božjeg pokoja u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Zato apostol Pavle i piše u 9 stihu gde i koristi ovaj izraz
"Sabatismos" koji označava svetkovanje Subote - da je narodu Božjem ostavljen Subotnji odmor ili počivanje.
Izraz "počinak - katapausis" u Jevrejima poslanici ima više značenja.
On označava duhovni počinak u koji vernik ulazi ostvarivanjem lične
zajednice sa Bogom i napuštanjem greha i grešnog života i stanja u grehu u kome se do tada nalazio, to je oslobođenje iz ropstva greha.
On označava i konačni ulazak u počinak i nebesko carstvo prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Za razliku od toga, izraz "Sabbatismos" označava ulazak u Subotni mir svake sedmice, koji je preduslov da bi vernik ušao u pokoj ili "Katapausis"
Ovo poglavlje je Amanet ili zaveštanje apostola Pavla
Hrisćanima u pogledu Subote i njenog značaja za spasenje i ulazak u Božje carstvo slave.
Naime, u Jevrejima poslanici 4 poglavlju - apostol Pavle koristi 2 izraza za reč "POČINAK"
Na prvom mestu to je Grčki izraz "Katapausis" ( Grcki: κατάπαυσις ).
Ovaj izraz se spominje u stihovima 1, 3, 5, 10, 11, Jevrejima
poslanice 4 poglavlja.
Na drugom mestu to je Jevrejski izraz "Sabbatismos"
Ovaj izraz se spominje u 9 stihu istog poglavlja, i odnosi se na Subotnji počinak ili svetkovanje Subote.
U nastavku je priložen ceo tekst 4 poglavlja Jevrejima poslanice sa naznačenim izrzima pocinak, i to na Grčkom ( katapausis ) i Jevrejskom (Sabbatismos ).
"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u POKOJ Njegov, ne zakasni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
Jer mi koji verovasmo ulazimo u POKOJ, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u POKOJ moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
Jer negde reče za sedmi dan ovako: i POČINU Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
I na ovom mestu opet: Neće ući u POKOJ moj.
Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
Jer da je Isus one doveo u POKOJ, ne bi za drugi dan govorio potom.
Dakle je ostavljeno još SUBOTNJE POČIVANJE narodu Božijem.
Jer koji uđe u POKOJ Njegov, i on POČIVA od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Da se postaramo, dakle, ući u taj POKOJ, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca"
Dakle, ovaj tekst govori o dve vrste počinka koji su usko povezani i imaju duhovni značaj za čoveka i njegovo spasenje.
Naime, Jevrejima poslanica poziva čoveka da ulaskom u Subotnji počinak svake sedmice ( predstavljen izrazom "Sabbatismos" ) uđe u drugu vrstu počinka ( predstavljenim izrazom "Katapausis" ) koji Bog daje danas, a koji u kontekstu biblije predstavlja predukus večnog života i ulaska u večni pokoj u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Tekst u Jevrejima poslanici jasno kaže "da Jevreji kojima je bilo objavljeno ili dato obećanje o pokoju - nisu ušli u taj pokoj odnosno u obećanu zemlju ili "Katapausis" jer nisu prethodno ušli u Subotni počinak "Sabbatismos" vec su kršili zapovest o Suboti"
Apostol Pavle zato u tekstu daje savet "da mi ne budemo neverni kao Jevreji koji su kršili Subotu "Sabbatismos" i iz tog razloga nisu ušli u Božji počinak i obećanu zemlju "Katapausis" već da se postaramo da
uđemo u taj počinak "Katapausis" u koji je jedino moguće ući ulaskom u Subotni pokoj ili "Sabatismos" svake sedmice, odnosno - poštovanjem Subote koja predstavlja simbol večnog Božjeg pokoja u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Zato apostol Pavle i piše u 9 stihu gde i koristi ovaj izraz
"Sabatismos" koji označava svetkovanje Subote - da je narodu Božjem ostavljen Subotnji odmor ili počivanje.
Izraz "počinak - katapausis" u Jevrejima poslanici ima više značenja.
On označava duhovni počinak u koji vernik ulazi ostvarivanjem lične
zajednice sa Bogom i napuštanjem greha i grešnog života i stanja u grehu u kome se do tada nalazio, to je oslobođenje iz ropstva greha.
On označava i konačni ulazak u počinak i nebesko carstvo prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.
Za razliku od toga, izraz "Sabbatismos" označava ulazak u Subotni mir svake sedmice, koji je preduslov da bi vernik ušao u pokoj ili "Katapausis"
PavleS- Admin
Jevrejima 4. glava govori o suboti u kontekstu spasenja i pisac pravi poređenje sa starim Izraelom od kojih mnogi zbog nevjerstva i neposlušnosti Bogu nijesu ušli u istinski počinak.
Iako je činjenica da subota važi u svim vremenima, poenta u ovom odjeljku uopšte nije u tome niti pisac ističe da zbog nesvetkovanja subote nijesu primili spokoj i pravi počinak. Gornji tekst je klasična subotarska priča gdje se sve vrti oko svetkovanja subote.
Iako je činjenica da subota važi u svim vremenima, poenta u ovom odjeljku uopšte nije u tome niti pisac ističe da zbog nesvetkovanja subote nijesu primili spokoj i pravi počinak. Gornji tekst je klasična subotarska priča gdje se sve vrti oko svetkovanja subote.
Mato T- Broj komentara : 117
Registration date : 2016-08-17
Moramo biti vrlo oprezni da ne umanjujemo vrijednost Gospodnje subote u danima posljednjeg vremena.
Ulaskom Isusa u svetinju nad svetinjama (1844.) ušli smo u vrijeme koje se u Bibliji naziva "posljednji dani", te je na nebu počeo istražni sud, a na zemlji vrijeme pečaćenja.
Vidimo da svi koji prime pečat Božiji na čelo, da će imati zapisano Božje ime na čelu.
Znači pečat Božji je direktno povezan sa Božijim imenom. Zašto?
Ako pogledamo dekalog i izbacimo 4. zapovijed koja spominje Gospodnju subotu ostaju nam ostalih 9 zapovijedi na temelju kojih ne možemo zaključiti o kojem točno bogu se tu radi.
Zato Bog u četvrtoj zapovijedi daje svoj pečat ili potpis kojim pokazuje o kojem se tu Bogu radi. On tu kaže da je On onaj koji je sve stvorio za 6 dana i u sedmi dan počinuo, te nam na taj način dao obrazac kako da ga poštujemo i slavimo, te da primamo njegove blagoslove.
Istina o Gospodnjoj suboti je jedna od najvažnijih istina koja se ljudima treba prenjeti kroz evanđelje, jer o toj istini ovisi dali će ljudi primiti pečat Božiji (njegov autoritet i ime) ili će prihvatiti žig zvjerin (lažnu subotu ili sotonski autoritet).
Također treba naglasiti da samo formalno držanje subote bez prihvaćanja i svih ostalih istina dokazuje da odbacujemo Gospodnju, a prihvaćamo lažnu subotu.
Zanimljivo je da EGW u svojim spisima kaže da u vremenu protestantske reformacija svetkovanje subote nije bio kriterij za spasenje, jer znamo da prostestanti kada su se odvojili od RK crkve nisu odbacili svetkovanje nedjelje kao Gospodnjeg dana.
Objava o svetkovanju istinske Gospodnje subote se počela propovijedati prvom troanđeoskom vriješću i trajat će do drugog kristovog dolaska, tako da je na nama kao vijesnicima radosne vrijesti zadatak da širimo u potpunosti tu istinu, uz naravno i sve ostale biblijske istine.
Ulaskom Isusa u svetinju nad svetinjama (1844.) ušli smo u vrijeme koje se u Bibliji naziva "posljednji dani", te je na nebu počeo istražni sud, a na zemlji vrijeme pečaćenja.
Vidimo da svi koji prime pečat Božiji na čelo, da će imati zapisano Božje ime na čelu.
Znači pečat Božji je direktno povezan sa Božijim imenom. Zašto?
Ako pogledamo dekalog i izbacimo 4. zapovijed koja spominje Gospodnju subotu ostaju nam ostalih 9 zapovijedi na temelju kojih ne možemo zaključiti o kojem točno bogu se tu radi.
Zato Bog u četvrtoj zapovijedi daje svoj pečat ili potpis kojim pokazuje o kojem se tu Bogu radi. On tu kaže da je On onaj koji je sve stvorio za 6 dana i u sedmi dan počinuo, te nam na taj način dao obrazac kako da ga poštujemo i slavimo, te da primamo njegove blagoslove.
Istina o Gospodnjoj suboti je jedna od najvažnijih istina koja se ljudima treba prenjeti kroz evanđelje, jer o toj istini ovisi dali će ljudi primiti pečat Božiji (njegov autoritet i ime) ili će prihvatiti žig zvjerin (lažnu subotu ili sotonski autoritet).
Također treba naglasiti da samo formalno držanje subote bez prihvaćanja i svih ostalih istina dokazuje da odbacujemo Gospodnju, a prihvaćamo lažnu subotu.
Zanimljivo je da EGW u svojim spisima kaže da u vremenu protestantske reformacija svetkovanje subote nije bio kriterij za spasenje, jer znamo da prostestanti kada su se odvojili od RK crkve nisu odbacili svetkovanje nedjelje kao Gospodnjeg dana.
Objava o svetkovanju istinske Gospodnje subote se počela propovijedati prvom troanđeoskom vriješću i trajat će do drugog kristovog dolaska, tako da je na nama kao vijesnicima radosne vrijesti zadatak da širimo u potpunosti tu istinu, uz naravno i sve ostale biblijske istine.
AlenK- Broj komentara : 1
Registration date : 2016-10-27
- Post n°182
Vatra u domu na subotnji dan
Pozdrav svima,
Želim da postavim pitanje jer mi je malo nejasno bilo oko paljenja vatre u našim domovima na subotnji dan. (Druga Mojsijeva 35:3)
Jasno mi je bilo da radi pripremanja hrane nebi smeli da je palimo pošto se ista sprema dan ranije.
Ono što je pitanje je da li smemo paliti vatru radi ogrevanja?
Želim da postavim pitanje jer mi je malo nejasno bilo oko paljenja vatre u našim domovima na subotnji dan. (Druga Mojsijeva 35:3)
Jasno mi je bilo da radi pripremanja hrane nebi smeli da je palimo pošto se ista sprema dan ranije.
PavleS- Admin
Ako pogledamo 2. Mojsijevu 16:23 lako ćemo shvatiti da se zabrana loženja vatre na Šabat nije odnosila na potrebe grijanja već je bila vezana za spremanje hrane.AlenK (citat):Pozdrav svima,
Za pretpostaviti je da su pomenuti njemački naučnici bili u stvari jezuiti ili sl, pošto im je specijalnost da upravo na ovakav način manipulišu, slično kao što su "profesori" Vestkot i Hort napravili grčku verziju Novog Zavjeta od sinajskih i vatikanskih rukopisa, na osnovu koje su rađeni gotovo svi novi "prevodi". Gdje god se intelektualno može napraviti velika šteta po Božju Riječ i značajno uticati na "umne ljude" ovoga svijeta, tu se nađu i oni.
I taj Jonathan David Brown takođe se uklapa u klasične razrađene metode ciljane indoktrinacije.
Drago mi je da se neko javio sa relevantnim informacijama, jer izgleda da ima priličan broj ljudi koji su se upecali na priču o "pravom" lunarnom Šabatu. Uzgred, to je jedan od razloga što je ova tema javno pokrenuta.
PavleS: komentar modifikovan dana: 28/9/2013, 13:38; prepravljeno ukupno 1 puta---
-Ja sad i dalje ne shvatam najbolje po kom kalendaru svetkovati šabat,da li po lunarnom koji je Bog prvo dao ljudima ili po ,,novom,,kalendaru svake subote
I taj Jonathan David Brown takođe se uklapa u klasične razrađene metode ciljane indoktrinacije.
Drago mi je da se neko javio sa relevantnim informacijama, jer izgleda da ima priličan broj ljudi koji su se upecali na priču o "pravom" lunarnom Šabatu. Uzgred, to je jedan od razloga što je ova tema javno pokrenuta.
PavleS: komentar modifikovan dana: 28/9/2013, 13:38; prepravljeno ukupno 1 puta---
-Ja sad i dalje ne shvatam najbolje po kom kalendaru svetkovati šabat,da li po lunarnom koji je Bog prvo dao ljudima ili po ,,novom,,kalendaru svake subote
PavleS- Admin
To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
Tako i ide 6 i sedmi je šabat ali postoje tri vrste-tipa dana--Dan novog meseca-6 radnih dana i šabati.Ima tu još svega javiću se sigurno kad malo bolje proučim sve ovo,naravno i sa biblijskim stihovima ali glavno je da ne verujem nešto katolicima pa da mi njihovi kalendari koliko toliko određuju vreme.PavleS (citat):To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
PavleS- Admin
Sve što ti treba već stoji u ovoj temi. Ako insistiraš da se baviš besmislicama ulaziš na opasan teren gdje možeš otvoriti vrata duhovnim silama tame kao što se dešava osobama sklonim sektaškim ispadima.giga (citat):Tako i ide 6 i sedmi je šabat ali postoje tri vrste-tipa dana--Dan novog meseca-6 radnih dana i šabati.Ima tu još svega javiću se sigurno kad malo bolje proučim sve ovo,naravno i sa biblijskim stihovima ali glavno je da ne verujem nešto katolicima pa da mi njihovi kalendari koliko toliko određuju vreme.PavleS (citat):To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
Kako bata Pavle proučavanje biblije i biblijskog kalendara mogu biti besmislice a opasan teren je prihvatanje i držanje svega što ne dolazi od biblije...PavleS (citat):Sve što ti treba već stoji u ovoj temi. Ako insistiraš da se baviš besmislicama ulaziš na opasan teren gdje možeš otvoriti vrata duhovnim silama tame kao što se dešava osobama sklonim sektaškim ispadima.giga (citat):Tako i ide 6 i sedmi je šabat ali postoje tri vrste-tipa dana--Dan novog meseca-6 radnih dana i šabati.Ima tu još svega javiću se sigurno kad malo bolje proučim sve ovo,naravno i sa biblijskim stihovima ali glavno je da ne verujem nešto katolicima pa da mi njihovi kalendari koliko toliko određuju vreme.PavleS (citat):To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
PavleS- Admin
Za zdravorazumske biblijske naloge kao što je zapovijest o Suboti nije potrebno nikakvo proučavanje u kontekstu biblijskog kalendara. Biblijski kalendar je potreban za razumijevanje praznika, bata Giga. "Proučavanjem" stvari koje su same po sebi jasne a napadnute besmislicama, kao u ovom slučaju, prizivaš đavole da ti "preskoče u pomoć".giga (citat):Kako bata Pavle proučavanje biblije i biblijskog kalendara mogu biti besmislice a opasan teren je prihvatanje i držanje svega što ne dolazi od biblije...PavleS (citat):Sve što ti treba već stoji u ovoj temi. Ako insistiraš da se baviš besmislicama ulaziš na opasan teren gdje možeš otvoriti vrata duhovnim silama tame kao što se dešava osobama sklonim sektaškim ispadima.giga (citat):Tako i ide 6 i sedmi je šabat ali postoje tri vrste-tipa dana--Dan novog meseca-6 radnih dana i šabati.Ima tu još svega javiću se sigurno kad malo bolje proučim sve ovo,naravno i sa biblijskim stihovima ali glavno je da ne verujem nešto katolicima pa da mi njihovi kalendari koliko toliko određuju vreme.PavleS (citat):To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
Dobro bata Pavle neka bude tako ali kako da znam kad je subota,da gledam po ovom novom kalendaru što nam ga je skrojio papa ili da pogledam u bibliji šta ona kaže ako kaže nešto.Zdravorazumski je da zaključimo da posle toliko vremena neprijatelj napada sve samo da nas koliko toliko odvoji od Boga a takođe imamo i upozorenje da će biti pokušaja promene vremena i zakona,a subota se vrlo lepo uklapa u sve to,svi pričaju da će biti neki pokušaj ukidanja subote a niko da je možda i sklonjena na neku drugu stranu.PavleS (citat):Za zdravorazumske biblijske naloge kao što je zapovijest o Suboti nije potrebno nikakvo proučavanje u kontekstu biblijskog kalendara. Biblijski kalendar je potreban za razumijevanje praznika, bata Giga. "Proučavanjem" stvari koje su same po sebi jasne a napadnute besmislicama, kao u ovom slučaju, prizivaš đavole da ti "preskoče u pomoć".giga (citat):Kako bata Pavle proučavanje biblije i biblijskog kalendara mogu biti besmislice a opasan teren je prihvatanje i držanje svega što ne dolazi od biblije...PavleS (citat):Sve što ti treba već stoji u ovoj temi. Ako insistiraš da se baviš besmislicama ulaziš na opasan teren gdje možeš otvoriti vrata duhovnim silama tame kao što se dešava osobama sklonim sektaškim ispadima.giga (citat):Tako i ide 6 i sedmi je šabat ali postoje tri vrste-tipa dana--Dan novog meseca-6 radnih dana i šabati.Ima tu još svega javiću se sigurno kad malo bolje proučim sve ovo,naravno i sa biblijskim stihovima ali glavno je da ne verujem nešto katolicima pa da mi njihovi kalendari koliko toliko određuju vreme.PavleS (citat):To je sasvim jasno iz 4. Zapovijesti. Sedmični ciklus nema nikakve veze sa kalendarskim računanjem vremena koje je zavisno od kretanja Sunca ili Mjeseca. Osnova za Šabat je stvaranje 6+1.
PavleS- Admin
Promjena kalendara nije remetila sedmični ciklus baš zato što nije vezan ni za lunarne ni za solarne računice. Nakon sedmice stvaranja, 6+1 ciklus se dalje nastavio u tom istom kontinuitetu.
Stoga je čiko papa morao mijenjati dan odmora, prebaciti ga sa Subote na prvi dan sedmice. Promjene u kalendaru bile su pitanja astronomskih i drugih proračuna.
Stoga je čiko papa morao mijenjati dan odmora, prebaciti ga sa Subote na prvi dan sedmice. Promjene u kalendaru bile su pitanja astronomskih i drugih proračuna.
PavleS: komentar modifikovan dana: 9/11/2016, 22:43; prepravljeno ukupno 1 puta
Mato T- Broj komentara : 117
Registration date : 2016-08-17
Ova ekipa se bavi tocnim pracenjem biblijskog kalendara na temelju Tanaha, tako da nema tu govoro o brkanju redosljeda dana.
http://www.karaite-korner.org/holiday_dates.shtml
Slažu se dani s nekim drugim što sam i ja pronašao ali sve u svemu stvar je prosta samo treba odbaciti ono što nam je dosad bilo usađeno po pitanju kalendara i imena danova,pogledati šta kaže biblija po pitanju računanja i sve je u redu nema greške,nema napada na 4-tu zapovest i prati se 6 radnih dana i sedmi šabat.Mato T (citat):Ova ekipa se bavi tocnim pracenjem biblijskog kalendara na temelju Tanaha, tako da nema tu govoro o brkanju redosljeda dana.
PavleS- Admin
Bata Giga, kako stvari stoje ušao si u sektu lunija (avetinja, u slobodnom prevodu na crnogorski jezik). I šta kažeš, nejasna ti 4. zapovijest pa moraš računati po lunarnom kalendaru? Da li bi i nama pokazao šta kaže Biblija kako se računaju "danovi", pošto nam je to promaklo?giga (citat):Slažu se dani s nekim drugim što sam i ja pronašao ali sve u svemu stvar je prosta samo treba odbaciti ono što nam je dosad bilo usađeno po pitanju kalendara i imena danova,pogledati šta kaže biblija po pitanju računanja i sve je u redu nema greške,nema napada na 4-tu zapovest i prati se 6 radnih dana i sedmi šabat.Mato T (citat):Ova ekipa se bavi tocnim pracenjem biblijskog kalendara na temelju Tanaha, tako da nema tu govoro o brkanju redosljeda dana.
Naravno bata Pavle-ova bata,bato tepam svima a skraćeno je od brate-a promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
Postanak 1,14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.
Postanak 1,15 Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!" I tako se dogodi.
Psalam 104,19 Ti si stvorio mjesec da označuje vremena i sunce znade kada ima zaći.
Ezekiel 46,1 Ovako govori Jahve Gospod: `Vrata unutrašnjega predvorja, koja gledaju na istok, neka budu zatvorena šest radnih dana, a neka se otvaraju u dan subotnji; i u dan mlađaka neka se otvaraju.
Ezekiel 46,1 Ovako govori Gospodin BOG: Vrata unutarnjeg trijema, koja su okrenuta prema istoku, bit će zatvorena tijekom šest dana rada; ali u dan *šabata ona će biti otvorena; ona će biti jednako otvorena u vrijeme blagdana mladog *mjeseca.
Jezekilj 46,1 Ovako veli Gospod Gospod: vrata unutrašnjega trijema, koja gledaju na istok, neka su zatvorena u šest dana težatnijeh, a u subotu neka se otvoraju, i na dan mladine neka se otvaraju.---------
Amos 8,5 Kažete: "Kada će napokom proći mlađak, da prodajemo žito! Kada subota, da možemo otvoriti žitnice? Mi bismo smanjili mjeru, povećali uteg i varajući krivotvorili mjerila.
Amos 8,5 vi koji kažete: ”Kad će dakle mlad mjesec završiti, da možemo prodavati žito, i *šabat, da možemo otvoriti vreće s pšenicom, smanjujući efu, povećavajući sikal, krivotvoreći vagu lažljivu,-------
2. Kraljevima 4,23 On je upita: "Zašto da danas pođeš k njemu? Nije ni mlađak niti je subota." Ali ona odgovori: "Ostaj u miru!
2. Ljetopisa 7,8 Tako proslavi tada Salomon blagdan sedam dana i sav Izrael s njim, skup velik, od ulaska u Hamat do potoka egipatskoga.
2. Ljetopisa 7,9 U osmi dan održaše svečanu skupštinu; jer su posvetu žrtvenika bili obavljali sedam dana. Blagdan je bio trajao sedam dana.
2. Ljetopisa 7,10 Dvadeset trećega dana sedmoga mjeseca otpusti on narod kućama njihovim; a bili su radosni i dobre volje radi svega dobra, što ga je bio Gospod iskazao Davidu, Salomonu i svojemu narodu Izraelu.--------
Brojevi 10,10 Na dan svoje svečanosti, svojih blagdana ili svojih mjesečevih mlađaka, dok prinosite svoje paljenice i pričesnice, trubite u trube. Neka to za vas bude spomen pred Bogom vašim. Ja sam Jahve, Bog vaš.---
Brojevi 28,9 "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom.
Brojevi 28,10 Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici.
Brojevi 28,11 "Na početku vaših mjeseci prinosite Jahvi za paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca bez mane.
Brojevi 28,12 Za pojedinog junca kao prinosnicu: tri desetine najboljeg brašna zamiješena s uljem; za svakog ovna kao prinosnicu: dvije desetine efe najboljeg brašna zamiješena s uljem.
Brojevi 28,13 Za svako janje jednu desetinu efe najboljeg brašna zamiješena s uljem kao prinosnicu. To je paljenica spaljena na ugodan miris Jahvi.
Brojevi 28,14 Njihove ljevanice neka budu: na junca polovica hina vina; na ovna trećina hina; na janje četvrtina hina. To neka bude mjesečna paljenica na mlađak svakog mjeseca u godini.
Brojevi 28,15 Povrh trajne paljenice neka se Jahvi prinosi jedan jarac kao okajnica s njezinom ljevanicom."
Brojevi 28,16 "Prvoga mjeseca, četrnaestoga dana u mjesecu, Jahvina je Pasha,
Brojevi 28,17 a petnaestoga dana toga mjeseca jest blagdan. Neka se sedam dana jedu beskvasni hljebovi.
Brojevi 28,18 Prvog dana neka bude sveti saziv. Nikakva težačkog posla nemojte raditi.
Psalam 89,36 Jednom se zakleh svetošću svojom: Davida prevariti neću:
Psalam 89,37 potomstvo će njegovo ostati dovijeka, prijestolje njegovo preda mnom kao sunce,
Psalam 89,38 ostat će dovijeka kao mjesec, vjerni svjedok na nebu.
1. Samuelova 20,18 Potom reče Jonatan: "Sutra je mlađak mjesec. Opazit će se, da tebe nema, jer tvoje će mjesto ostati prazno.
1. Samuelova 20,19 A preksutra istom opazit će se, da te nema. Tada pođi na mjesto, gdje si se skrio na dan onoga udara, i sjedi tamo kod kamena!---
Luka 6,1 Jedne je subote prolazio kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli.
Luka 6,2 A neki farizeji rekoše: "Zašto činite što subotom nije dopušteno?
Luka 6,3 Odgovori im Isus: "Zar niste čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci?
Luka 6,4 Kako uđe u Dom Božji, uze, pojede i svojim pratiocima dade prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko, nego samo svećenici?
Luka 6,5 I govoraše im: "Sin Čovječji gospodar je subote!
Luka 6,6 Druge subote uđe u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla.-----
Izaija 66,23 Od mlađaka do mlađaka, od subote do subote, dolazit će svi ljudi da se poklone pred licem mojim" - govori Jahve.---
Israel left Egypt the night of Abib 15. Three months later, on the very same day, the 15th, they rested before the mount. (See Deuteronomy 16:1; Numbers 33:3; Exodus 19:1-2.), thus making the Sabbaths for the third month (as recorded in Exodus 19:1) fall on the 8th, 15th, 22nd, and 29th. The weekly Sabbaths for the first month (Exodus 12) and the second month (Exodus 16) fell on the same dates also; this is not possible on today's Gregorian Roman calendar which people use to identify their worship days.---
Aaron and his sons were sanctified for seven days beginning on New Moon Day (See Exodus 40: 2, 17). On the eighth day (which was also the 8th of the month), there was an assembly of the congregation. During the preceding seven days, they were not to leave the tabernacle. (See Leviticus 8:1- 13; 33-35; 9:1-5). From Exodus 40: 17 we learn that it was the first month (Abib) of the second year after their departure from Egypt, in which Passover was to be kept; this is a double confirmation that the Sabbaths for this month fell on 8th, 15th, 22nd, and 29th.---
Solomon kept the Feast of Tabernacles for seven days. On the 8th day (22nd of the month) they made a solemn assembly. Solomon sent the people away on the 23rd, being careful not to send them away on the 22nd, the Sabbath. (See 2 Chronicles 7:8-10). This places the Sabbath for the seventh month on 8th, 15th, 22nd, and 29th.----Solomon je otpustio ljude 23,pazeći da ih ne pošalje 22-og. -2. Ljetopisa 7,8 U to je doba Salomon svetkovao blagdan sedam dana i sav Izrael s njime, vrlo velik zbor, od Ulaza u Hamat pa do Egipatskoga potoka. 2. Ljetopisa 7,9 A osmoga su dana svetkovali svečani zbor, jer su posvetu žrtveniku svetkovali sedam dana i blagdan sedam dana. 2. Ljetopisa 7,10 Dvadeset trećega dana sedmoga mjeseca posla ljude k njihovim šatorima i odoše vesela i zadovoljna srca zbog dobra koje je Jahve učinio Davidu i Salomonu i svem narodu izraelskom.
The people began to sanctify on New Moon day of the first month and on the 8th of the month they went to the temple. On the 16th of the month, they "made an end" which was the first day of the work week. (2 Chronicles 29:17.)---2. Ljetopisa 29,17 Počeli su posvećivati prvoga dana prvoga mjeseca, a osmoga su dana istoga mjeseca ušli u Jahvin trijem; posvećivali su Jahvin Dom osam dana; šesnaestoga su dana prvoga mjeseca završili.
PASHA je uvek bila 14-og Abiba.Levitski zakonik 23,5 Četrnaesti dan prvoga mjeseca uvečer jest blagdan Pasha u čast Gospodu.---
Hristovo raspeće desilo se na Pashu,6-og dana u nedelji,Pasha se uvek pada 6-og dana u nedelji sledeći sedmi dan Šabat na 15 u mesecu-Marko 15,42 Već je bila večer, usto priprava, dan uoči subote.-Ivan 19,31 Bila je priprava. I Židovi zamoliše Pilata, da hi se raspetima prebile golijeni, i da bi se skinuli, da ne bi tjelesa ostala na križu u subotu. Ona subota bila je name veliki dan.--Ivan 19,42 Ondje dakle zbog priprave židovske, jer je bio blizu grob, položiše Isusa.---Levitski zakonik 23,6 Petnaesti dan istoga mjeseca slavi se blagdan nekvasnih kruhova u čast Gospodu. Tada jedite sedam dana kruhove nekvasne.--
Ramban, najpoznatiji židovski učitelj, je pisao o tome kako se u vrijeme Hrama koristio obzervacijski kalendar, a onda su ga promjenili. Gotovo je sigurno da ovaj današnji hebrejski kalendar nije bio onaj hebrejski kalendar.---Ovo zadnje nije provereno,ali šta je da je sekta,avetinja mesec se koristio za praćenje dana.
Postanak 1,14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.
Postanak 1,15 Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!" I tako se dogodi.
Psalam 104,19 Ti si stvorio mjesec da označuje vremena i sunce znade kada ima zaći.
Ezekiel 46,1 Ovako govori Jahve Gospod: `Vrata unutrašnjega predvorja, koja gledaju na istok, neka budu zatvorena šest radnih dana, a neka se otvaraju u dan subotnji; i u dan mlađaka neka se otvaraju.
Ezekiel 46,1 Ovako govori Gospodin BOG: Vrata unutarnjeg trijema, koja su okrenuta prema istoku, bit će zatvorena tijekom šest dana rada; ali u dan *šabata ona će biti otvorena; ona će biti jednako otvorena u vrijeme blagdana mladog *mjeseca.
Jezekilj 46,1 Ovako veli Gospod Gospod: vrata unutrašnjega trijema, koja gledaju na istok, neka su zatvorena u šest dana težatnijeh, a u subotu neka se otvoraju, i na dan mladine neka se otvaraju.---------
Amos 8,5 Kažete: "Kada će napokom proći mlađak, da prodajemo žito! Kada subota, da možemo otvoriti žitnice? Mi bismo smanjili mjeru, povećali uteg i varajući krivotvorili mjerila.
Amos 8,5 vi koji kažete: ”Kad će dakle mlad mjesec završiti, da možemo prodavati žito, i *šabat, da možemo otvoriti vreće s pšenicom, smanjujući efu, povećavajući sikal, krivotvoreći vagu lažljivu,-------
2. Kraljevima 4,23 On je upita: "Zašto da danas pođeš k njemu? Nije ni mlađak niti je subota." Ali ona odgovori: "Ostaj u miru!
2. Ljetopisa 7,8 Tako proslavi tada Salomon blagdan sedam dana i sav Izrael s njim, skup velik, od ulaska u Hamat do potoka egipatskoga.
2. Ljetopisa 7,9 U osmi dan održaše svečanu skupštinu; jer su posvetu žrtvenika bili obavljali sedam dana. Blagdan je bio trajao sedam dana.
2. Ljetopisa 7,10 Dvadeset trećega dana sedmoga mjeseca otpusti on narod kućama njihovim; a bili su radosni i dobre volje radi svega dobra, što ga je bio Gospod iskazao Davidu, Salomonu i svojemu narodu Izraelu.--------
Brojevi 10,10 Na dan svoje svečanosti, svojih blagdana ili svojih mjesečevih mlađaka, dok prinosite svoje paljenice i pričesnice, trubite u trube. Neka to za vas bude spomen pred Bogom vašim. Ja sam Jahve, Bog vaš.---
Brojevi 28,9 "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom.
Brojevi 28,10 Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici.
Brojevi 28,11 "Na početku vaših mjeseci prinosite Jahvi za paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca bez mane.
Brojevi 28,12 Za pojedinog junca kao prinosnicu: tri desetine najboljeg brašna zamiješena s uljem; za svakog ovna kao prinosnicu: dvije desetine efe najboljeg brašna zamiješena s uljem.
Brojevi 28,13 Za svako janje jednu desetinu efe najboljeg brašna zamiješena s uljem kao prinosnicu. To je paljenica spaljena na ugodan miris Jahvi.
Brojevi 28,14 Njihove ljevanice neka budu: na junca polovica hina vina; na ovna trećina hina; na janje četvrtina hina. To neka bude mjesečna paljenica na mlađak svakog mjeseca u godini.
Brojevi 28,15 Povrh trajne paljenice neka se Jahvi prinosi jedan jarac kao okajnica s njezinom ljevanicom."
Brojevi 28,16 "Prvoga mjeseca, četrnaestoga dana u mjesecu, Jahvina je Pasha,
Brojevi 28,17 a petnaestoga dana toga mjeseca jest blagdan. Neka se sedam dana jedu beskvasni hljebovi.
Brojevi 28,18 Prvog dana neka bude sveti saziv. Nikakva težačkog posla nemojte raditi.
Psalam 89,36 Jednom se zakleh svetošću svojom: Davida prevariti neću:
Psalam 89,37 potomstvo će njegovo ostati dovijeka, prijestolje njegovo preda mnom kao sunce,
Psalam 89,38 ostat će dovijeka kao mjesec, vjerni svjedok na nebu.
1. Samuelova 20,18 Potom reče Jonatan: "Sutra je mlađak mjesec. Opazit će se, da tebe nema, jer tvoje će mjesto ostati prazno.
1. Samuelova 20,19 A preksutra istom opazit će se, da te nema. Tada pođi na mjesto, gdje si se skrio na dan onoga udara, i sjedi tamo kod kamena!---
Luka 6,1 Jedne je subote prolazio kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli.
Luka 6,2 A neki farizeji rekoše: "Zašto činite što subotom nije dopušteno?
Luka 6,3 Odgovori im Isus: "Zar niste čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci?
Luka 6,4 Kako uđe u Dom Božji, uze, pojede i svojim pratiocima dade prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko, nego samo svećenici?
Luka 6,5 I govoraše im: "Sin Čovječji gospodar je subote!
Luka 6,6 Druge subote uđe u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla.-----
Izaija 66,23 Od mlađaka do mlađaka, od subote do subote, dolazit će svi ljudi da se poklone pred licem mojim" - govori Jahve.---
Israel left Egypt the night of Abib 15. Three months later, on the very same day, the 15th, they rested before the mount. (See Deuteronomy 16:1; Numbers 33:3; Exodus 19:1-2.), thus making the Sabbaths for the third month (as recorded in Exodus 19:1) fall on the 8th, 15th, 22nd, and 29th. The weekly Sabbaths for the first month (Exodus 12) and the second month (Exodus 16) fell on the same dates also; this is not possible on today's Gregorian Roman calendar which people use to identify their worship days.---
Aaron and his sons were sanctified for seven days beginning on New Moon Day (See Exodus 40: 2, 17). On the eighth day (which was also the 8th of the month), there was an assembly of the congregation. During the preceding seven days, they were not to leave the tabernacle. (See Leviticus 8:1- 13; 33-35; 9:1-5). From Exodus 40: 17 we learn that it was the first month (Abib) of the second year after their departure from Egypt, in which Passover was to be kept; this is a double confirmation that the Sabbaths for this month fell on 8th, 15th, 22nd, and 29th.---
Solomon kept the Feast of Tabernacles for seven days. On the 8th day (22nd of the month) they made a solemn assembly. Solomon sent the people away on the 23rd, being careful not to send them away on the 22nd, the Sabbath. (See 2 Chronicles 7:8-10). This places the Sabbath for the seventh month on 8th, 15th, 22nd, and 29th.----Solomon je otpustio ljude 23,pazeći da ih ne pošalje 22-og. -2. Ljetopisa 7,8 U to je doba Salomon svetkovao blagdan sedam dana i sav Izrael s njime, vrlo velik zbor, od Ulaza u Hamat pa do Egipatskoga potoka. 2. Ljetopisa 7,9 A osmoga su dana svetkovali svečani zbor, jer su posvetu žrtveniku svetkovali sedam dana i blagdan sedam dana. 2. Ljetopisa 7,10 Dvadeset trećega dana sedmoga mjeseca posla ljude k njihovim šatorima i odoše vesela i zadovoljna srca zbog dobra koje je Jahve učinio Davidu i Salomonu i svem narodu izraelskom.
The people began to sanctify on New Moon day of the first month and on the 8th of the month they went to the temple. On the 16th of the month, they "made an end" which was the first day of the work week. (2 Chronicles 29:17.)---2. Ljetopisa 29,17 Počeli su posvećivati prvoga dana prvoga mjeseca, a osmoga su dana istoga mjeseca ušli u Jahvin trijem; posvećivali su Jahvin Dom osam dana; šesnaestoga su dana prvoga mjeseca završili.
PASHA je uvek bila 14-og Abiba.Levitski zakonik 23,5 Četrnaesti dan prvoga mjeseca uvečer jest blagdan Pasha u čast Gospodu.---
Hristovo raspeće desilo se na Pashu,6-og dana u nedelji,Pasha se uvek pada 6-og dana u nedelji sledeći sedmi dan Šabat na 15 u mesecu-Marko 15,42 Već je bila večer, usto priprava, dan uoči subote.-Ivan 19,31 Bila je priprava. I Židovi zamoliše Pilata, da hi se raspetima prebile golijeni, i da bi se skinuli, da ne bi tjelesa ostala na križu u subotu. Ona subota bila je name veliki dan.--Ivan 19,42 Ondje dakle zbog priprave židovske, jer je bio blizu grob, položiše Isusa.---Levitski zakonik 23,6 Petnaesti dan istoga mjeseca slavi se blagdan nekvasnih kruhova u čast Gospodu. Tada jedite sedam dana kruhove nekvasne.--
Ramban, najpoznatiji židovski učitelj, je pisao o tome kako se u vrijeme Hrama koristio obzervacijski kalendar, a onda su ga promjenili. Gotovo je sigurno da ovaj današnji hebrejski kalendar nije bio onaj hebrejski kalendar.---Ovo zadnje nije provereno,ali šta je da je sekta,avetinja mesec se koristio za praćenje dana.
PavleS- Admin
Odavde počinje tvoj problem, ostalo je nepotrebno komentarisati jer nema veze sa predmetom o kojem pričamo.giga (citat):...promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
Mani se ovih gluposti jer kad otvoriš vrata jednoj besmislici slijedi niz drugih pa možeš završiti kao pločaši.
Mislim da iznad postoje stihovi za taj moj ,,problem,, ali dobro sve stoji samo treba da se prihvati a kad već pomenu pločaše,to je još jasnije objašnjeno samo narod je izgleda ohol ili neće da veruje šta na to jasno kaže biblija.Najbolje bi bilo da se javi neki Jevrej i ako može da se objasni kako kod njih ide taj neisprekidani niz a ne računajući prvi dan u novom mesecu.PavleS (citat):Odavde počinje tvoj problem, ostalo je nepotrebno komentarisati jer nema veze sa predmetom o kojem pričamo.giga (citat):...promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
Mani se ovih gluposti jer kad otvoriš vrata jednoj besmislici slijedi niz drugih pa možeš završiti kao pločaši.
PavleS- Admin
Znači i pločaš i mjesečar... Jevreji ti se samo mogu sprdati na ove gluposti.giga (citat):Mislim da iznad postoje stihovi za taj moj ,,problem,, ali dobro sve stoji samo treba da se prihvati a kad već pomenu pločaše,to je još jasnije objašnjeno samo narod je izgleda ohol ili neće da veruje šta na to jasno kaže biblija.Najbolje bi bilo da se javi neki Jevrej i ako može da se objasni kako kod njih ide taj neisprekidani niz a ne računajući prvi dan u novom mesecu.PavleS (citat):Odavde počinje tvoj problem, ostalo je nepotrebno komentarisati jer nema veze sa predmetom o kojem pričamo.giga (citat):...promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
A ja više ne mogu ni to, razbolim se kad vidim ovakve stvari. I onda treba da se čudimo što se normalni ljudi sprdaju na račun religije.
Tako obično i ide kad neko ne ume da objasni neke stihove ili neće da prihvati nešto što je jasno objašnjeno,jedino ostaje sprdnjaPavleS (citat):Znači i pločaš i mjesečar... Jevreji ti se samo mogu sprdati na ove gluposti.giga (citat):Mislim da iznad postoje stihovi za taj moj ,,problem,, ali dobro sve stoji samo treba da se prihvati a kad već pomenu pločaše,to je još jasnije objašnjeno samo narod je izgleda ohol ili neće da veruje šta na to jasno kaže biblija.Najbolje bi bilo da se javi neki Jevrej i ako može da se objasni kako kod njih ide taj neisprekidani niz a ne računajući prvi dan u novom mesecu.PavleS (citat):Odavde počinje tvoj problem, ostalo je nepotrebno komentarisati jer nema veze sa predmetom o kojem pričamo.giga (citat):...promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
A ja više ne mogu ni to, razbolim se kad vidim ovakve stvari. I onda treba da se čudimo što se normalni ljudi sprdaju na račun religije.
PavleS- Admin
Ti ne možeš čak ni da se postidiš od ukora, već prebacuješ lopticu na mene.giga (citat):Tako obično i ide kad neko ne ume da objasni neke stihove ili neće da prihvati nešto što je jasno objašnjeno,jedino ostaje sprdnjaPavleS (citat):Znači i pločaš i mjesečar... Jevreji ti se samo mogu sprdati na ove gluposti.giga (citat):Mislim da iznad postoje stihovi za taj moj ,,problem,, ali dobro sve stoji samo treba da se prihvati a kad već pomenu pločaše,to je još jasnije objašnjeno samo narod je izgleda ohol ili neće da veruje šta na to jasno kaže biblija.Najbolje bi bilo da se javi neki Jevrej i ako može da se objasni kako kod njih ide taj neisprekidani niz a ne računajući prvi dan u novom mesecu.PavleS (citat):Odavde počinje tvoj problem, ostalo je nepotrebno komentarisati jer nema veze sa predmetom o kojem pričamo.giga (citat):...promaklo nam je svima prvi dan u mesecu koji je isto bio neradan radi nekih svečanosti a od njega kreće brojanje 6 ,,radnih,,dana do šabata,
Ovo je još jedan dokaz da nema gorih sekti od adventističkih repova po svijetu.
Kako sam obaviješten, pločaši i mjesečari uglavnom crpe "informacije" sa sajta Word Last Chance koji prodaju priču o zemlji ravnoj ploči i lunarnom šabatu. Osim toga, promovišu iskrivljenu sliku o Elen Vajt koja, po njima, nije više prorok već Božji glasnik. Osnivač sekte je bivši adventista, bogati Egipćanin i navodno vlasnik kozmetičke kompanije Avon.
Od sada nadalje, na ovom forumu više nemate šta da tražite sve dok se eventualno ne dozovete pameti i javno izvinite svima koje ste možda pokolebali u vjeri svojim spinovima.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI