Moraću malo više prostora da zauzmem da bih odgovorio.
E ovaj iskaz da je covjek gresan 100 odsto i da zbog toga treba ti vjera u pomazanika[a ne u Boga] nikako ne stima
Sta je onda sa bebom koja se rodi pa umre poslije par minuta, ili poslije nekog vremena, znaci posto ona je 100 odsto gresna, jer je takav covjek, a nije stigla da uzvjeruje da je Isus pomazanik, znaci ide poslije u smrt?
To nije realno nikako
Momak, ja unaprijed znam da je moja priča uglavnom uzaludna jer su ljudi odgajani u pogrešnom smjeru, njihove crkve, organizacije, religije su ih naučile legalizmu, odnosno spasenju djelima i slično.
Koncept jevanđelja mora biti na udaru, kao što je bio na udaru u vremenu apostola, kada Jevreji uopšte nijesu shvatali Pavla i ostale koji su im govorili o opravdanju vjerom itd.
Ovo što si gore rekao, i uostalom sve što si rekao, ne ide uz moju priču. Ja sam računao da će ti teško biti da shvatiš to što sam napisao koliko god da je jednostavno, jer je preduslov da to shvatiš duhovne prirode a ne čitanje. Ali ostavimo to za sada.
Pobrkao si grešnu prirodu sa krivicom. U Bibliji postoji grijeh, postoji prestup itd itd. To nije isto.
Ako ne vjeruješ u NZ ja i ti skoro da nemamo što da pričamo, jer ako ti krenem objašnjavati koncept opravdanja vjerom i druge istine preko SZ onda ćeš me baš teško razumjeti.
Na osnovu Biblije čovjek je 100 odsto grešan. Svaki čovjek. Bilo Jevrejin bilo neznabožac. To je odlično objašnjeno na početku poslanice Rimljanima. Svaki čovjek je pod grijehom, priroda mu je grešna. I priroda jedne bebe je grešna, i sam znaš da bebe sve hoće za sebe, pokazuju znake sebičnosti itd, jer je naša priroda grešna.
U Bibliji postoji više od 10 riječi za grijeh, u Starom i Novom Zavjetu, i svaka ima neko značenje. Na primjer, riječ „prestup” znači voljno, hotimično kršenje Zakona. Ali Zakon se ne može prestupiti bez poznanja Zakona. Preduslov za prestup je poznavanje Zakona. Beba ne zna Zakon. Beba nije mogla da odluči prihvata li Spasitelja ili ne.
Beba se rađa sa grešnom prirodom koju je naslijedila i osuđena je na smrt, kao što se svaki čovjek rađa sa grešnom prirodnom i osuđen je na smrt. Međutim, beba nije kriva, na nju nema krivice prestupa, svjesnog prihvatanja ili neprihvatanja Božjeg dara. Dakle, beba umire, ali nije kriva, i Bog može da tu bebu vaskrsne kad dođe vrijeme za to.
Nemoj da pomislim da si loš poznavalac Biblije, pa uzimaš primjer bebe. To je neozbiljno.
Jedno je grešna naslijeđena priroda zbog koje smo osuđeni "u Adamu", a drugo je prestup, svjesno kršenje Zakona itd itd.
Adamov grijeh bio je prestup zato što je on voljno prekršio Zakon. Kad mu je Eva donijela plod on je znao da je to zabranjeni plod. To je prestup.
Ima jedna uredba koju je Bog propisao u Tori:
5 Mojsijeva 24,16 Neka očevi ne budu pogubljeni zbog dece, i deca neka ne budu pogubljena zbog očeva. Neka svako bude pogubljen zbog sopstvenog greha.
Znaci ova uredba je dosla od Boga, sto znaci da je to njegova volja, tako da i Bog sudi po ovoj uredbi koju je sam i izrekao
Tako je, svaki čovjek odgovara za sebe i to je po Zakonu Božjem. Niko za nikog ne može da odgovara i da plati. Ali to nema veze sa onim što ja pričam o grešnoj prirodi i držanju Zakona.
Moraš da razdvojiš grijeh, prestup, krivicu itd, jer ako to ne razdvojiš imaćeš problem. Beba je rođena u grijehu, ali nije prestupila Zakon. Međutim, iako beba nije svjesna niti je počinila prestup, ona ipak umire. Zašto? Zato što je ta beba bila "u Adamu" kada je Adam počinio zlo i od tada smo svi osuđeni na smrt.
Mi umiremo zbog toga, a ne zbog ličnih grijeha.
Ako ovo ne shvatiš, teško možeš da ideš dalje. Dakle, čovjek umire zbog Adamovog prestupa, a ne zbog svojih grijeha.
Adamova smrt je postala univerzalna.
Evo ti jedan citat u prilog tome:
Rimljanima 5:12-14 - "Zato, kao što je kroz jednog čovjeka u svijet ušao grijeh i preko grijeha smrt, i tako se smrt proširila na sve ljude jer su svi sagrešili... Jer do Zakona je grijeh bio u svijetu, ali niko se nije teretio za grijeh kad nema zakona.
Ipak, smrt je od Adama do Mojsija carovala i nad onima koji nijesu počinili grijeh sličan prestupu kakav je počinio Adam, koji je tip onoga koji je imao da dođe".
Iz ovoga vidimo da se zbog Adamovog grijeha smrt prošiila na sve ljude, jer "su svi sagriješili". Beba nije sagriješila u smislu prestupa, kršenja Zakona, ali umire, i to je jedan od dokaza koji potvrđuju da je Adamov prestup uzrok smrti bebe.
Pogledaj u originalu, jer Pavle ovdje kod "svi su sagriješili" koristi aorist, što je prošlo istorijsko vrijeme, i to podrazumijeva jedan čin za sve koji se desio u prošlosti. Da je Pavle imao na umu da su to naši lični grijesi koji nam donose smrt, onda bi upotrijebio sadašnje trajno vrijeme ali on to ne čini.
Dakle, ljudi od Adama do Mojsija (do Sinaja) su griješili, ali nijesu prestupali, nijesu se teretili za grijeh, kao što ovdje piše, pa ipak su umirali. Oni, dakle, nijesu umirali zbog svojih ličnih grijeha, jer Zakon još nije bio dat na Sinaju.
Adamova smrt je postala univerzalna smrt, da tako kažemo. E sad ti treba da se pitaš da li onda Bog nepravdno sudi, kada je smrt zahvatila ljude zbog Adamovog prestupa (kazna je prenijeta sa oca na sinove).
Ne, momak, nema nikakvog prenošenja kazne sa oca na sinove, niti je Bog nepravedan. Nego treba da shvatiš ono što sam ti napisao prošli put, a to je da su svi ljudi bili "u Adamu" kad je on prestupio. Mi smo svi od Adama, od njegove krvi, svi smo bili "u njemu". Ako ovo ne shvatiš, onda ni Isusovu ulogu ne možeš da shvatiš, jer kao što smo bili "u Adamu", isto smo bili i "u Isusu". Osim što nas je zahvatilo sve što nam pripada "u Adamu", a to je smrt, ropstvo grijehu, pala priroda, isto nas je zahvatilo sve što je "u Hristu", a to je Njegova pravednost, ispunjenje Zakona itd. Stim da kada je u pitanju Isus, to je Božji dar, i dar se mora prihvatiti.
Čitaj Rimljanima 5:12 do 21, gdje Pavle poređuje Adama sa Hristom. Pavle tu želi iskoristiti Adama kao Hristov obrazac ili tip. On kaže drugim riječima: „Ono što nam se događa zbog Adama, na isti način nam se događa zbog Hrista.”
Pročitaj ovaj dio u Rimljanima. Ukupna namjera paralele u Rimljanima 5:12-21 između Adama i Hrista počiva na zamisli o
solidarisanju čovječanstva u Adamu i Hristu. Dakle, razlog zašto nas Bog osuđuje na smrt zbog Adamovog grijeha nije prenošenje krivice, već što sudjelujemo u Adamovom grijehu. Mi smo bili "u Adamu".
Kako kaže jedan dobar teolog, taj život koji je Adam prenio na svoju djecu je život koji je već sagriješio; to je život koji stoji
osuđen i to je život koji mora umrijeti. Isto tako, ali u drugom pravcu, je sa Hristom. Jedini način na koji Hristova pravednost može biti naša nije putem prenošenja, već zato što sudjelujemo u Hristovoj poslušnosti tj. uključeni smo u nju, bili smo "u Hristu".
Čitaj malo o ovome, ovo je život, ovo je jevanđelje...
jer ako sagriješiš u jednome u svemu si sagriješio
Takodje ova izjava nije nikada bila Bozji koncept, tako da slobodno mozemo reci da je ovo stvarno neistina
Da li si ti mene razumio šta sam ja ovdje rekao i u kom kontekstu. Prema Zakonu, plata za grijeh je smrt. Ako li pogriješiš u jednoj odredbi, kao da si pogriješio u svakoj. To je poenta. Poveži sve ovo sa gornjim navodima, ne uzvlači iz konteksta. Rekao sam ti šta je prestup. Čim je Adam napravio prestup odmah je trebao da umre, momentalno, jer je svjesno prestupio. Samo zahvaljujući Planu spasenja koji postoji od vječnosti, on je ostao da živi, dobio je šansu, ali ne šansu da čini dobra djela, jer to nije mogao više sam od sebe jer mu se priroda izopačila, nego šansu da vjerom prihvati Spasitelja, odnosno obećanje u Spasitelja.
U takvoj situaciji, prihvatanja vjerom obećanja u Spasitelja, Bog je mogao da interveniše u Adamov život i da Adam čini ono što je ugodno pred Bogom. Ali to nije Adam, ta dobra djela nijesu spontana jer je Adam dobar, nego Bog čini kroz Adama. To je razlika između legalizma i opravdanja vjerom.
Covjek znaci nije 100 odsto gresan od rodjenja, ali vremenom pocne da grijesi i pada, a ono sta ulazi u obzir jeste borba, vjecita borba izmedju dobra i zla, izmedju covjekovih pozuda koje ga mame i covjekove vjere u Boga i njegova obecanja koja covjeka podsticu da ide Bozjim putevima, i da kad padne ustaje
Ako ne ideš od pretpostavke da je čovjek 100 odsto grešan, onda imaš problem. Jevanđelje je isključivo za 100 odsto grešnike. Biblija je jasna po tom pitanju. Zato Bog kaže bez mene ne možete činiti ništa.
Čitaj uvod u Rimljanima gdje Pavle govori o neznabošcima i Jevrejima (dakle, obuhvatio je čitav svijet), gdje kaže da su svi grešni, da su svi krivi pred Bogom i nema nikoga pravednoga (ovdje koristi i citate iz SZ)
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI