BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty13/11/2024, 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+16
Nikola Šavija
Be snake and dove
Jovana
ljuba79
Nathanael
giga
Enoh
SimaS
Eliezer
Vlatko
Nebojša
Tako-je
beka26
Zdravko Vučinić
Ivan Maslovara
PavleS
20 posters

SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

Ivan Maslovara

Broj komentara : 5
    Registration date : 2013-10-04

SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

Komentar  Ivan Maslovara 14/10/2013, 00:35

PavleS (citat):Evo ti je kolega objasnio kako prepoznati jevrejskog mesiju. Izgleda da će CNN direktno prenosit pa da se i mi goji malo edukujemo...

Ljudi koji ne vole ono sto je istina pokusavaju da kompromituju one koje nose istinu jer nemaju dokaze protiv onoga sto se prica. To je onaj sistem - "kad ne mozemo da se borimo protiv istine, boricemo se protiv nosioca istine". Radi se o tome da tvi optuzujete druge ljude i plus na to i pravite karikature(kao vi se salite) i usput ste isplagijali razne dogme.Nema potrebe da se mnogo pravite pametni jer ce napadi na vas biti sve jaci a vasi argumenti ce biti sve vise zasnovani na neistinama. Sad ste vi kao navodno merodavni da utvrdjujete sta je istina, a ne Bog i Sveto Pismo. Drago mi je da su dosli neki ljudi od kojih bi trebali nesto da naucite. Ja sam iznenadjen kolko ovaj institut nazaduje i zaista nisam imao zelju ni volje da bilo sta prozborim sa vama.

Sto se tice isecka.

Gornji isecak je izmontiran, ali i takav pokazuje da rabin Isak Asijel ima mnogo bolje razumevanje pitanja Mesije od Jerotica, koji zastupa klasicno savremeno hriscansko verovanje. Jerotic prica klasicne neistine, naziva Varavu "zilotom", iako on nije bio zilot nego razbojnik, "objasnjava" jevrejski pogled na Mesiju koji nije jevrejski, ni rabinski, nego antisemitski, kaze da su Jevreji vodili oktobarsku revoluciju u Rusiji, a znamo da su to radili jezuiti, itd. Sve sto je rekao rabin o Mesiji je tacno, ja bih samo mogao na to da dodam identitet Mesije.

Dalje, savremenbi hriscani veruju u laznog Mesiju. Oni deklarativno prihvataju da je Isus Hristos Mesija, ali posto ne citaju Bibliju i veruju paganskim pricama koje im se serviraju, sutra kada Sotona bude simulirao Hrista, oni ce ga vecinski prihvatiti. To se i danas vidi po sistemu vrednosti koji "hriscani" prihvataju. Najnemoralnije drzave su one gde su ovakvi "hriscani" u vecini.

Takodje, sam termin "Mesija" na hebrejskom znaci "pomazanik, neko ko je odredjen za neku Bozju misiju". U Bibliji imamo opis o obnovljenju Izraela i velikom cudu obracenja Izraelaca u poslednja vremena. Sigurno je da ce to obracenje Bog podstaknuti preko odredjenih ljudi koji ce tada biti Njegovi "pomazanici" (ili mozda jednog coveka).

Mislim da savremeni Jevreji imaju mnogo bolje razumevanje Mesije od onih koji sebe nazivaju hriscanima, tj. razumevanje koje je mnogo blize biblijskom.
    PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

Komentar  PavleS 14/10/2013, 09:35

O reinkarnacijo Miroljuba Petrovića, opet ti. E neka si se vratio da nam rečeš za ovu montažu. Vidi se da je čovjek pravi poznavalac pitanja Mesije. Kakav Jerotić, ko ti je taj? Jel misliš da mi uopšte slušamo te TV likove?
    Ja mislim da su mu montirali i kad je teta Lujza Čikone zvana Madona (Gospa) dolazila u Budvu da održi koncert da joj sprema košer hranu, nego srećom bili su skuvali raštana nekog pa nije obidovala od tog mesa što je Isak spremio. Ada kolege kabalisti ako se neće pomagati, ne znam ko će... Nego koliko vidim po novinama odmetnu se teta u islam...
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 14/10/2013, 10:16

Ivan Maslovara (citat):
    PavleS (citat):Evo ti je kolega objasnio kako prepoznati jevrejskog mesiju. Izgleda da će CNN direktno prenosit pa da se i mi goji malo edukujemo...

Ljudi koji ne vole ono sto je istina pokusavaju da kompromituju one koje nose istinu jer nemaju dokaze protiv onoga sto se prica. To je onaj sistem - "kad ne mozemo da se borimo protiv istine, boricemo se protiv nosioca istine". Radi se o tome da tvi optuzujete druge ljude i plus na to i pravite karikature(kao vi se salite)  i usput ste isplagijali razne dogme.Nema potrebe da se mnogo pravite pametni jer ce napadi na vas biti sve jaci a vasi argumenti ce biti sve vise zasnovani na neistinama. Sad ste vi kao navodno merodavni da utvrdjujete sta je istina, a ne Bog i Sveto Pismo. Drago mi je da su dosli neki ljudi od kojih bi trebali nesto da naucite. Ja sam iznenadjen kolko ovaj institut nazaduje i zaista nisam imao zelju ni volje da bilo sta prozborim sa vama.

Sto se tice isecka.

Gornji isecak je izmontiran, ali i takav pokazuje da rabin Isak Asijel ima mnogo bolje razumevanje pitanja Mesije od Jerotica, koji zastupa klasicno savremeno hriscansko verovanje. Jerotic prica klasicne neistine, naziva Varavu "zilotom", iako on nije bio zilot nego razbojnik, "objasnjava" jevrejski pogled na Mesiju koji nije jevrejski, ni rabinski, nego antisemitski, kaze da su Jevreji vodili oktobarsku revoluciju u Rusiji, a znamo da su to radili jezuiti, itd. Sve sto je rekao rabin o Mesiji je tacno, ja bih samo mogao na to da dodam identitet Mesije.

Dalje, savremenbi hriscani veruju u laznog Mesiju. Oni deklarativno prihvataju da je Isus Hristos Mesija, ali posto ne citaju Bibliju i veruju paganskim pricama koje im se serviraju, sutra kada Sotona bude simulirao Hrista, oni ce ga vecinski prihvatiti. To se i danas vidi po sistemu vrednosti koji "hriscani" prihvataju. Najnemoralnije drzave su one gde su ovakvi "hriscani" u vecini.

Takodje, sam termin "Mesija" na hebrejskom znaci "pomazanik, neko ko je odredjen za neku Bozju misiju". U Bibliji imamo opis o obnovljenju Izraela i velikom cudu obracenja Izraelaca u poslednja vremena. Sigurno je da ce to obracenje Bog podstaknuti preko odredjenih ljudi koji ce tada biti Njegovi "pomazanici" (ili mozda jednog coveka).

Mislim da savremeni Jevreji imaju mnogo bolje razumevanje Mesije od onih koji sebe nazivaju hriscanima, tj. razumevanje koje je mnogo blize biblijskom.
    Otkud ti Maslovara. Kad slušaš ovog rabina, kojeg sam i ja lično upoznao, vidi se da pojma nema, da je u zabludi (govorim po pitanju Mesije), jednostavno ne zna šta priča. Ali to je ista matrica kao kod svih religija. Svi čekaju nekog mesiju - jevreji, muslimani, jehovini svjedoci čekaju da Hrist nevidljivo dođe, budisti, ovi, oni. Zar ne vidiš da sotona priprema prevaru sa svim religijama da kada se pojavi kao Hrist da će prevara biti velika. Naravno da će većina hrićana biti u toj priči (katolici, pravoslavci, većina protestanata).
    Svi će biti prevareni osim malog broja istinski obraćenih hrišćana (vjerovatno će tu biti i Jevreja) čija glavna karakteristika sigurno neće biti pripadnost nekoj crkvi, nego vjera kao u vrijeme apostola.

Inače, Maslovara, dolaziš ovdje sa komentarima, a ne daješ bilo kakve odgovre samo navodiš neke Miroljubove stavove i izvlačiš citate iz konteksta. Ostao si dužan puno odgovora. Mi se pomučili da ti izađemo u susret, a tebe nema.
    Nemoj da ti drugi vode glavu pa da ti govore šta treba da radiš a šta ne. Evo ti na našem sajtu novi članak Spasenje Jevreja u očima apostola Pavla, pa pročitaj. Ali nemoj kao do sada da počneš da izvlačiš citate koje si pogrešno shvatio, nego ako hoćeš, komentariši konkretne stvari, ono što mi navodimo, pa tu pronađi neku manu. Pročitaj ovaj tekst što sam predložio.
    Tako-je

Broj komentara : 98
    Registration date : 2013-10-09

Komentar  Tako-je 14/10/2013, 10:43

---Zar ne vidiš da sotona priprema prevaru sa svim religijama da kada se pojavi kao Hrist da će prevara biti velika. Naravno da će većina hrićana biti u toj priči (katolici, pravoslavci, većina protestanata).

ovakva tvoja prica ukazuje da ce svi drugi se pokloniti Sotoni, a da hriscani su najblizi Bogu[katolici, pravoslavci, protestanti], i da kao i oni ce dijelom pasti pred Sotonom, ali kao inace su na dobrom putu, ali to ti je velika zabluda

Pozdrav
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 11:31

ovakva tvoja prica ukazuje da ce svi drugi se pokloniti Sotoni, a da hriscani su najblizi Bogu [katolici, pravoslavci, protestanti], i da kao i oni ce dijelom pasti pred Sotonom, ali kao inace su na dobrom putu, ali to ti je velika zabluda
    Kako bi ti dobro došlo da promovišemo crkve, a, jedva bi dočekao. Ovako, pošto se nemaš zašta uhvatiti karikiraš izjave. Ne znam kako uopšte imate obraza da se uključujete u razgovor na ovakvim mjestima, mogu shvatiti jezuite i agente kojima je posao da spamuju, ali takvi kao ti nijesu dorasli ni kod vojvode da morališu.
    Tako-je

Komentar  Tako-je 14/10/2013, 11:49

E moj PavleS, opusti se, nesto si previse nervozan[vjerovatno si takav i inace], a vidim imas i pojacan sindrom tog "vojvode" koga stalno spominjes, koristis rijecnik koji ne prilici poboznom covjeku, takodje takvo ponasanje i rijecnik kritikujes kod drugih, a sam si takav

Uglavnom, Svevisnji najbolje zna
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 12:03

To je netolerancija na glupost, ne nervoza.

Dakle, evo još jednom velikim slovima da se bolje vidi:
    SAMO BIBLIJSKI RELIGIOZNI OBRAĆENI LJUDI BIĆE U STANJU PRAVITI RAZLIKU IZMEĐU ISTINE I OBMANE U POSLEDNJOJ NAJVEĆOJ PREVARI, ili čak i u manjim pitanjima istine i zablude kao što su neka od ovih na forumu. Kod god bili i gdje god bili na Zemlji.
    ISTINA NIJE INFORMACIJA VEĆ SPOZNAJA - POZNANJE.
    ISUS JE TO OBJASNIO U NEKIM OD SVOJIH KLJUČNIH IZJAVA:
    - Poznaće istinu i ona će vas osloboditi (od ropstva grijehu i svakovrsnim zabludama, religijske i svjetovne prirode).
    - JA SAM (JHVH) Put, Istina i Život, niko neće doći Ocu osim kroz Mene (kraj priče o drugim putevima spasenja).
    - Tada Mu govorahu: Gde je otac tvoj? Isus odgovori: Ni mene znate ni Oca mog; kad biste znali mene, znali biste i Oca mog.

Eliezer

Broj komentara : 128

Komentar  Eliezer 14/10/2013, 12:53

PavleS (citat):To je netolerancija na glupost, ne nervoza.
    Isto to i "vojvoda" zbori, a ti ga optuzujes za "neciste usne". SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 918427 
    Eliezer

Komentar  Eliezer 14/10/2013, 13:11

PavleS (citat):  JA SAM (JHVH) Put, Istina i Život, niko neće doći Ocu osim kroz Mene (kraj priče o drugim putevima spasenja).
    Pisano je:

I uči ih naredbama i zakonima Njegovim, i pokazuj im PUT kojim će ići i šta će raditi. => Tora je PUT!

Pravda je Tvoja pravda večna, i Zakon Tvoj ISTINA. => Tora je ISTINA!

Jer nije prazna reč (Tora) da za nju ne marite, nego je ŽIVOT vaš. => Tora je ŽIVOT!

Da rezimiramo:

Tora ili Bozji zakon je PUT, ISTINA i ŽIVOT! SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 918995 

Meni ovo lici na jako ozbiljan "put spasenja", a ne na "status quo". cheers 

PavleS (citat): JA SAM (JHVH)  
    Ovde mi nikada do kraja nije bila jasna logika i zdrav razum... znaci ako ja kazem...

"JA SAM Eliezer"

...to u stvari znaci JHVH je Eliezer!? SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM - Page 5 432577
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 13:14

Bolje bi ti bilo da se posvetiš ovome ispod "nervoze" i "tolerancije" pa pusti vojvodu. Da je dopustio da umre njegovo "ja" i obrati se kako treba, ne bi danas dolazio u situaciju da se vraća na pozicije koje su skoro istovjetne tvojima. Uzgred, po tom mišljenju ima li šanse da prođe Beth Din u Londonu da se konvertuje i preseli u Izrael?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 13:16

Pisano je:

I uči ih naredbama i zakonima Njegovim, i pokazuj im PUT kojim će ići i šta će raditi. => Tora je PUT!

Jer nije prazna reč (Tora) da za nju ne marite, nego je ŽIVOT vaš. => Tora je ŽIVOT!
    E da, živi Bog nije Istina, ali mrtvo slovo jeste. Eliezere ŽIVI ODNOS zanima Boga, a ne tvoje citiranje Tore.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 13:32

Ovde mi nikada do kraja nije bila jasna logika i zdrav razum... znaci ako ja kazem...

"JA SAM Eliezer"

...to u stvari znaci JHVH je Eliezer!?
    Ahm.
    A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam prije nego se Avraam rodio.
    Tada uzeše kamenje da bace na Njega; a Isus se sakri, i izađe iz hrama prošavši između njih i otide tako.
    Ovima je očigledno bilo jasno...
    I bivšem torašu Pavlu svakako:
    I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stijene koja iđaše za njima: a stijena bješe Hristos.
    Eliezer

Komentar  Eliezer 14/10/2013, 13:38

PavleS (citat):Bolje bi ti bilo da se posvetiš ovome ispod "nervoze" i "tolerancije" pa pusti vojvodu. Da je dopustio da umre njegovo "ja" i obrati se kako treba, ne bi danas dolazio u situaciju da se vraća na pozicije koje su skoro istovjetne tvojima. Uzgred, po tom mišljenju ima li šanse da prođe Beth Din u Londonu da se konvertuje i preseli u Izrael?
    S obzirom na njegove "marketinske sposobnosti" i intelektualne sposobnosti, koje nisu nimalo naivne, predvidjam mu svjetlu buducnost u Londonu (pretpostavljam da se tu ne trazi pretjerano puno), a za Izrael totalni fijasko, kao sto sam cuo da je bilo i sa Amerikom... jer i ako ode (veliko pitanje), tamo takvih kao sto je on ima da zgrces lopatama i tamo ce biti samo jedan od... dok je u Srbiji tata mata i "mali Mojsije", tako da sumnjam da ce ikad za stalno napustiti Srbiju i preseliti se u prirodu o kojoj ga Jelena ucila.

Da se odmah razumijemo, posto sam citao Jelenu (imam sve njene knjige koje sam dobio na poklon od poznanika), generalno podrzavam tu njenu pricu o zdravlju i prirodi, al' mi on misterija... drvlje i kamenje na one "jadne" ljude po forumu ako slucajno nece na selo, a on sam zivi u soliteru koliko sam cuo. Smile

Eliezer (citat):
    PavleS (citat):Pisano je:

E da, živi Bog nije Istina, ali mrtvo slovo jeste. Eliezere ŽIVI ODNOS zanima Boga, a ne tvoje citiranje Tore.
    Jesam ja sta izmislio? To su Bozje rijeci a ne moje!

Nigdje nisam rekao da Bog nije istina, i jasno je i iz tih stihova da Bog jeste istina, ali posto je Njegov zakon odraz Njega samog onda je i taj Zakon isto tako ISTINA za nas zivot, da bi vjerom u Boga po njemu zivjeli.

ZIVI ODNOS podrazumjeva zivot u skladu sa Zakonom, i bas zato sam ti i naveo jasna ucenje iz Tanaha koji to potvrdjuju, jer si prethodno negirao taj koncept.
    Eliezer

Komentar  Eliezer 14/10/2013, 13:46

PavleS (citat): Ahm.
    Lako ti se sa mnom zezat... al' hajd. scratch 

PavleS (citat): Ja sam prije nego se Avraam rodio.
    Kakve veze ovo ima sa "Ja sam = JHVH". U cijeloj toj izjavi "Ja sam" je samo licna zamjenica, a ovo "prije" je vjerovatno razlog bunta.

Mislim, evo ja ti zaista kazem za sebe: "JA SAM poslje sto se Avram rodio".

Siguran sam da ti ovo "Ja sam" nista posebno nece znaciti jer ide sa "poslje" umjesto "prije".
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 13:52

Kakve veze ovo ima sa "Ja sam = JHVH". U cijeloj toj izjavi "Ja sam" je samo licna zamjenica, a ovo "prije" je vjerovatno razlog bunta.

Mislim, evo ja ti zaista kazem za sebe: "JA SAM poslje sto se Avram rodio".

Siguran sam da ti ovo "Ja sam" nista posebno nece znaciti jer ide sa "poslje" umjesto "prije".
    Sad mudruješ i razvodnjavaš priču, nemoj domaći smo. Odlično su oni razumjeli šta je rekao.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2013, 14:08

Eliezer (citat):ZIVI ODNOS podrazumjeva zivot u skladu sa Zakonom, i bas zato sam ti i naveo jasna ucenje iz Tanaha koji to potvrdjuju, jer si prethodno negirao taj koncept.
    Zar ne znate, braćo - jer govorim onima koji poznaju zakon - da je Zakon gospodar čovjeku dok je čovjek živ? Tako je udata žena zakonom vezana za muža dok je on živ, a ako joj muž umre, oslobođena je muževljevog zakona. Dakle, dok joj je muž živ, biće nazvana preljubnicom ako pripadne drugom čovjeku. Ali ako joj muž umre, slobodna je od njegovog zakona, i nije preljubnica ako pripadne drugom čoveku. Tako ste i vi, braćo moja, posredstvom Hristovog tijela umrli Zakonu, kako biste pripali drugome, onome koji je ustao iz mrtvih, da bismo donosili plod koji je Bogu na slavu. Jer kad smo živjeli po tijelu, grešne strasti koje je pobuđivao Zakon djelovale su u našim udovima da bismo donosili plod koji vodi u smrt. A sada smo oslobođeni Zakona, jer smo umrli onome što nas je sputavalo, da bismo bili sluge na novi način, po Duhu, a ne na stari način, po slovu. (Rimlljanima 7:1-6)
    Dakle, Muž je umro da nas izbavi, jer djela Zakona to ne mogu ni na koji način.

Recite mi, vi koji želite da budete pod zakonom: Zar ne čujete šta kaže Zakon? Na primjer, napisano je da je Avram imao dva sina, jednog sa sluškinjom i jednog sa slobodnom ženom. Ali sin sluškinje rođen je po tijelu, a sin slobodne po obećanju. To sve ima i simbolično značenje, jer te žene predstavljaju dva saveza. Jedan je s gore Sinaj i rađa djecu za ropstvo - to je Agara. Agara predstavlja Sinaj, goru u Arabiji, i odgovara današnjem Jerusalimu, jer je u ropstvu sa svojom decom. A gornji Jerusalim je slobodan, on je naša majka. Jer napisano je: „Raduj se, nerotkinjo koja ne rađaš! Kliči i uzvikuj, ti što nisi u porođajnim bolovima, jer djece napuštene žene ima više nego djece one koja ima muža.” A mi smo, braćo, djeca obećanja, kao što je bio Isak. Ali kao što je onda onaj koji je bio rođen po tijelu progonio onoga koji je bio rođen po Duhu, tako je i sada. Ali šta kaže Pismo? „Otjeraj sluškinju i njenog sina, jer sin sluškinje neće biti naslednik sa sinom slobodne žene.” Zato, braćo, nismo djeca sluškinje, nego djeca slobodne žene. (Galatima 4:21-31)
    Vlatko

Broj komentara : 460
    Registration date : 2009-07-04

Komentar  Vlatko 14/10/2013, 14:20

Pavle, pa nemoj tako, pa kako će jevreji zaslužiti spasenje?

Ako samospasenje svojim držanjem Zakona ne vrijedi, što će oni jadni onda raditi?

Kome će popovati o obrezanim pimpekima i što to znači za Boga?
    Tako-je

Komentar  Tako-je 14/10/2013, 15:16

PavleS: "jer djela Zakona to ne mogu ni na koji način."

Da zivot sa vjerom[koja takodje podstice pokajanje] po instrukcijama datim u Tori ne donosi onaj konacni zivot, onda je Bog nametnuo ljudima nesto nemoguce, i cak stalno pozivao na to nemoguce da se tvori, gdje je tu razum?

U Tori pise da zapovesti nisu na nebesima pa da ih je nemoguce dosegnuti i izvrsavati:
    Tora - 5 Mojsijeva
    30,11 Ova zapovest koju ti danas dajem nije preteška za tebe niti je predaleko od tebe. 12 Nije na nebesima da bi rekao: ‘Ko će se za nas popeti na nebesa da nam je skine i objavi je pa da po njoj postupamo?’ 13 Nije ni preko mora da bi rekao: ‘Ko će za nas preći more da nam je donese i objavi je pa da po njoj postupamo?’ 14 Jer je ta reč sasvim blizu tebe, u tvojim ustima i u tvom srcu, da bi po njoj postupao.

Sam Isus kaze da ce u carstvo nebesko uci samo oni koji izvrsvaju volju[Tora] oca koji je na nebesima, i da je dzabe na bilo sta se pozivati, a ciniti bezakonje[ne tvoriti Toru sa vjerom], sto znaci da vi cak promovisete koncept koji ni sam Isus nije promovisao

Znaci oduvijek je bilo da vjera i djela su jedno, a na kraju ce Sudija da ocjeni i presudi po pravdi
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 14/10/2013, 16:37

Tako-je (citat):PavleS: "jer djela Zakona to ne mogu ni na koji način."

Da zivot sa vjerom[koja takodje podstice pokajanje] po instrukcijama datim u Tori ne donosi onaj konacni zivot, onda je Bog nametnuo ljudima nesto nemoguce, i cak stalno pozivao na to nemoguce da se tvori, gdje je tu razum?

U Tori pise da zapovesti nisu na nebesima pa da ih je nemoguce dosegnuti i izvrsavati:
    Tora - 5 Mojsijeva
    30,11 Ova zapovest koju ti danas dajem nije preteška za tebe niti je predaleko od tebe. 12 Nije na nebesima da bi rekao: ‘Ko će se za nas popeti na nebesa da nam je skine i objavi je pa da po njoj postupamo?’ 13 Nije ni preko mora da bi rekao: ‘Ko će za nas preći more da nam je donese i objavi je pa da po njoj postupamo?’ 14 Jer je ta reč sasvim blizu tebe, u tvojim ustima i u tvom srcu, da bi po njoj postupao.

Sam Isus kaze da ce u carstvo nebesko uci samo oni koji izvrsvaju volju[Tora] oca koji je na nebesima, i da je dzabe na bilo sta se pozivati, a ciniti bezakonje[ne tvoriti Toru sa vjerom], sto znaci da vi cak promovisete koncept koji ni sam Isus nije promovisao

Znaci oduvijek je bilo da vjera i djela su jedno, a na kraju ce Sudija da ocjeni i presudi po pravdi

Da bi čovjek razumio Biblijske istine nije dovoljno da čita i istražuje, nego mora Bog da mu otvori oči. Dakle, nije u pitanju znanje nego poznanje. Isto tako apostoli su malo toga znali dok im Bog nije otvorio oči. Ovo je Biblijski stav.
    Isto je i sa djelima. Ne može čovjek da drži djela, nego samo Božje djelovanje kroz čovjeka. Zašto čovjek ne može da drži djela? Zato što je čovjek 100 odsto grešan, ima palu prirodu i to se nemože promijeniti do Drugog Hristovog dolaska.
    Zar misliš da čovjek može da voli svoje neprijatelje i da blagosilja one koji ga kunu, kao što Isus kaže. Ne može nikako. Uzalud se trudiš jer to ne možeš postići. Zato što je ta ljubav o kojoj Isus govori Božji dar kroz Sveto duha. Kroz takvu ljubav i djelovanje Svetog duha u čovjeka, onda čovjek čini ono što je ugodno pred Bogom.
    Apostol Pavle je insistirao na ovome, jer je to jevanđelje. Onda su ga judaisti i ostali legalisti napali da je protiv zakona i slično. Nije on bio protiv zakona, nego su ga judaisti pogrešno shvatili. On je bio protiv legalizma. Pavle objašnjava, naročito u Rimljanima, da je čovjek 100 grešan i da u njemu nema ništa dobro, te da se zakon ne može tvoriti ljudskim trudom, nego Božjim djelovanjem kroz čovjeka.
    Uostalom, još od stvaranja prvih ljudi, Adama i Eve, Božja zamisao je da On prebiva u ljudima i da oni na taj način odražavaju Njegov karakter. Ali to se izopačilo padom u grijeh, ljudska priroda je postala pala priroda, sebična priroda koja ne može da čini dobro, jer sve što čovjek radi, čak iako izgleda kao dobro, okaljano je sebičnim motivima. Zato nam treba Bog i Spasitelj.

Dakle, i kada je u pitanju istina i kada su u pitanju djela, i kada je u pitanju opravdanje i kada je u pitanju posvećenje, uvijek je to Božjim djelovanjem i Božjom zaslugom, a ne nikako ljudskom, da se ne bi neko hvalio time.
    Čovjekov udio od početka do kraja je vjera. Bog u toj situaciji onda djeluje na čovjekov um i srce i čovjek onda mijenja svoje navike, svoj pravac, počinje da voli, mijenja svoje sebične motive itd.

Ali sve ovo što pišem mora se osjetiti da bi se shvatilo. Potrebna je duhovnost. Tjelesan čovjek ovo teško može da shvati.

Vlatko

Komentar  Vlatko 14/10/2013, 16:43

Tora - 5 Mojsijeva

Reci ti meni kako će se spašavati žene, jer znamo da se one ne mogu obrezati?

Obrezanje je uvjet saveza, a kako žene onda mogu ući u savez s Bogom?
    Vlatko

Komentar  Vlatko 14/10/2013, 16:55

Zdravko Vučinić (citat):

Tora - 5 Mojsijeva

Da bi čovjek razumio Biblijske istine nije dovoljno da čita i istražuje, nego mora Bog da mu otvori oči. Dakle, nije u pitanju znanje nego poznanje. Isto tako apostoli su malo toga znali dok im Bog nije otvorio oči. Ovo je Biblijski stav.
    Isto je i sa djelima. Ne može čovjek da drži djela, nego samo Božje djelovanje kroz čovjeka. Zašto čovjek ne može da drži djela? Zato što je čovjek 100 odsto grešan, ima palu prirodu i to se nemože promijeniti do Drugog Hristovog dolaska.
    Zar misliš da čovjek može da voli svoje neprijatelje i da blagosilja one koji ga kunu, kao što Isus kaže. Ne može nikako. Uzalud se trudiš jer to ne možeš postići. Zato što je ta ljubav o kojoj Isus govori Božji dar kroz Sveto duha. Kroz takvu ljubav i djelovanje Svetog duha u čovjeka, onda čovjek čini ono što je ugodno pred Bogom.
    Apostol Pavle je insistirao na ovome, jer je to jevanđelje. Onda su ga judaisti i ostali legalisti napali da je protiv zakona i slično. Nije on bio protiv zakona, nego su ga judaisti pogrešno shvatili. On je bio protiv legalizma. Pavle objašnjava, naročito u Rimljanima, da je čovjek 100 grešan i da u njemu nema ništa dobro, te da se zakon ne može tvoriti ljudskim trudom, nego Božjim djelovanjem kroz čovjeka.
    Uostalom, još od stvaranja prvih ljudi, Adama i Eve, Božja zamisao je da On prebiva u ljudima i da oni na taj način odražavaju Njegov karakter. Ali to se izopačilo padom u grijeh, ljudska priroda je postala pala priroda, sebična priroda koja ne može da čini dobro, jer sve što čovjek radi, čak iako izgleda kao dobro, okaljano je sebičnim motivima. Zato nam treba Bog i Spasitelj.

Dakle, i kada je u pitanju istina i kada su u pitanju djela, i kada je u pitanju opravdanje i kada je u pitanju posvećenje, uvijek je to Božjim djelovanjem i Božjom zaslugom, a ne nikako ljudskom, da se ne bi neko hvalio time.
    Čovjekov udio od početka do kraja je vjera. Bog u toj situaciji onda djeluje na čovjekov um i srce i čovjek onda mijenja svoje navike, svoj pravac, počinje da voli, mijenja svoje sebične motive itd.

Ali sve ovo što pišem mora se osjetiti da bi se shvatilo. Potrebna je duhovnost. Tjelesan čovjek ovo teško može da shvati.
    APSOLUTNO, jer ta vjera je bila uvjet i u raju i OPET će biti u obnovljenom raju. Sve drugo je laž, prodavanje magle i sigurna smrt i propast. Ljudi su stvoreni savršeni, na sliku Boga i bez prekršaja i pada MORALNI ZAKON im ne bi ni trebao! To je bio ORIGINALNI BOŽJI DIZAJN, Bog nije dekalogom lupao Adama po glavi, niti će to raditi u budućem raju. Da su Eva (Iša) i Adam (Iš) vjerovali Bogu, a ne ocu laži, i danas bi bili u raju. Ali teško je to vidjeti pored tolike "moralnosti"... Vjera u Božje riječi i procjene je jedini VJEČNI uvjet. Kada grijeha više ne bude, sam Zakon nema smisla, ali držanje Božjih riječi itekako ima smisla, jer Bog će "šefovati" i u raju. Samo se više nećemo baviti tjelesnim otpadom i posljedicama griješnog tijela, nego drugim stvarima.
    Tako-je

Komentar  Tako-je 14/10/2013, 17:05

Zdravko, ja mislim da si razumio na sta ja mislim, nema potrebe za izvrtanjem rijeci

Znaci vjera i djela su jedno, i to je oduvijek bilo tako, i to ne znaci da ces se ti spasiti ako sve to imas, jer Sudija ocjenjuje da li si imao dovoljno

Ja nisam ni na jednom mjestu napisao da se samo formalnim izvrsavanjem zapovjesti covjek spasava, jer vjera igra tu vaznu ulogu i to ja ne sporim, i tako je uvijek bilo, a takodje ako ste razumni znate da u djelima se moze pogrijesiti, jer ono sto je vazno jeste da se poslije pokajes[na sta te vjera podstice] i priznas grijeh, pa nastavis da i dalje imas vjeru i ugodna djela, pa kad opet padnes, opet trebas da se dignes, znaci bitno je dizanje gdje te vjera i Bozja obecanja podsticu na sve to

A ono sto ja naglasavam jeste da su Bozje instrukcije i savjeti definisani u Tori, to je to
    Tako-je

Komentar  Tako-je 14/10/2013, 17:12

Reci ti meni kako će se spašavati žene, jer znamo da se one ne mogu obrezati?

Vlatko, ovo tvoje pitanje mi je bez ikakvog smisla, jer obrezanje je znak saveza, i odnosi se na muskarce, znaci muskarci prema Tori treba da se i fizicki obrezu, a i da obrezu srce, znaci duhovno, dok zene se ne trebaju fizicki obrezivati, vec samo trebaju obrezati srce, i tvoriti sve ostalo sto se odnosi na njih, a zapisano je u Tori, i tako zene ulaze u savez sa Bogom

Ti imas pogresan pogled na obrezanje
    Vlatko

Komentar  Vlatko 14/10/2013, 17:14

Tako-je (citat):Zdravko, ja mislim da si razumio na sta ja mislim, nema potrebe za izvrtanjem rijeci

Znaci vjera i djela su jedno, i to je oduvijek bilo tako, i to ne znaci da ces se ti spasiti ako sve to imas, jer Sudija ocjenjuje da li si imao dovoljno

Ja nisam ni na jednom mjestu napisao da se samo formalnim izvrsavanjem zapovjesti covjek spasava, jer vjera igra tu vaznu ulogu i to ja ne sporim, i tako je uvijek bilo, a takodje ako ste razumni znate da u djelima se moze pogrijesiti, jer ono sto je vazno jeste da se poslije pokajes[na sta te vjera podstice] i priznas grijeh, pa nastavis da i dalje imas vjeru i ugodna djela, pa kad opet padnes, opet trebas da se dignes, znaci bitno je dizanje gdje te vjera i Bozja obecanja podsticu na sve to

A ono sto ja naglasavam jeste da su Bozje instrukcije i savjeti definisani u Tori, to je to
    Definirani su u Novom Zavjetu, Sin Božji nam ih je osobno objasnio! Imamo posrednika i zagovornika na nebu. SVOJ ŽIVOT je stavio kao kriterij, a njegov život je bio život oslanjanja na Boga. Zaboravi model: Pročitam, nalupam, izvršim. Tako se Mesija NIKADA nije ponašao. Jesi li ti ikada u životu čitao evanđelja?

Vlatko: komentar modifikovan dana: 14/10/2013, 19:02; prepravljeno ukupno 1 puta
    Vlatko

Komentar  Vlatko 14/10/2013, 17:14

Tako-je (citat):Reci ti meni kako će se spašavati žene, jer znamo da se one ne mogu obrezati?

Vlatko, ovo tvoje pitanje mi je bez ikakvog smisla, jer obrezanje je znak saveza, i odnosi se na muskarce, znaci muskarci prema Tori treba da se i fizicki obrezu, a i da obrezu srce, znaci duhovno, dok zene se ne trebaju fizicki obrezivati, vec samo trebaju obrezati srce, i tvoriti sve ostalo sto se odnosi na njih, a zapisano je u Tori, i tako zene ulaze u savez sa Bogom

Ti imas pogresan pogled na obrezanje
    Ma stvarno?

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 15/11/2024, 01:26