BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty TREĆI HRAM U JERUSALIMU - BOŽJI ILI SOTONSKI PLAN?

  Komentar  PavleS 7/8/2010, 17:59

  Jerusalim, Zapadni zid (ili Zid plača). Šta rade ovi ljudi?  PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2017, 13:21; prepravljeno ukupno 2 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 7/8/2010, 18:10

  Neki od nvestitora za izgradnju "trećeg hrama":  PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2017, 13:23; prepravljeno ukupno 2 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 7/8/2010, 18:21  PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2017, 13:23; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/1/2012, 16:48

  Serijal koji nudi dosta korisnih informacija.
  Napomena: Veliki dio vjerovanja iznesenih u filmu zasniva se na Kuranu i sa svime što nema podršku u Bibliji, apsolutno se ne slažem. Ipak dobro je saslušati argumente svih sudionika oko potencijalno veoma bitnih dogadjaja koji nas očekuju u bližoj budućnosti.  PavleS: komentar modifikovan dana: 4/1/2012, 21:35; prepravljeno ukupno 2 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/1/2012, 16:59

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/1/2012, 17:06  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 6/3/2012, 21:00

  DISPENZACIONALIZAM – ODAKLE, KAKO, ZAŠTO?

  Mnogi iskreni proučavaoci Biblije zbunjeni su dispenzacionalističkim idejama.
  Šta je dispenzacionalizam?
  Dispenzacionalizam je lažna nauka koju su stvorili Katolička crkva i spiritizam i koja je široko prihvaćena u protestantskim crkvama. Njena svrha je da se spriječi ispunjenje proročanstva o obraćenju Jevreja u poslednje dane. Ovo zvuči apsurdno zato što se u dispenzacionalističkoj teologiji radi samo o Jevrejima. Medjutim, to je zaista istina.
  Dispenzacionalizam tvrdi da je Izrael ostao Božji izabrani narod i da se period milosti za njih od 490 godina iz Danilovog proročanstva nikada nije završio. Godina 34. posle Hrista je prema tome godina obraćenja Savla a ne toliko kamenisanja Stefana; Izrael kao nacija nije odbacio Isusa - samo su vjerske vodje to učinile (tako je uništenje Jerusalima očigledno bio nepravedan sud). Oni su i dalje bili Božji izabrani narod i svjedoci za Boga kroz vjekove koji su slijedili, progonjeni od strane otpalih hrišćana. U poslednje dane Bog će ih skupiti ponovo i ispuniti sva obećanja koja je dao u Starom zavjetu. Formiranje savremene države Izrael 1948. je prvi korak ka tome i ko god blagosilja Izrael biće blagosloven, a ko god proklinje Izrael biće proklet. Postoje i neka poznatija učenja, kao što su: ponovno gradjenje hrama u Jerusalimu, ponovno uvodjenje žrtvenih službi i čak pojavljivanje šekine, Armagedonska bitka na Bliskom Istoku (na osnovu teksta u Otkrivenju vidimo da nečisti duhovi izazivaju koncentraciju snaga koja su usmjerene protiv Boga, tako da neki katastrofični scenario na Bliskom istoku pred drugi Hristov dolazak nije isključen), pojava antihrista u budućnosti, pojava dva (fizička) svjedoka, 144.000 su samo Jevreji i tako dalje.
  Šta je osnova dispenzacionalizma? Osnova dispenzacionalizma je mišljenje da su Jevreji kao nacija još uvijek Božji izabrani narod. Ako to prihvatimo, ako prihvatimo da su oni svjedoci za Boga u isto vrijeme sa hrišćanskom crkvom, onda imamo temelj na kome sve dispenzacionalističke ideje mogu da se grade i dalje razvijaju. To je šizofrena ideja. Novi zavjet uči da je prije Hrista kao i od Njega pa nadalje postojao i postoji samo jedan Izrael. Prije njega - Izraelci: Jevreji zajedno sa obraćenim paganima i posle Njega - hrišćani: obraćeni Jevreji i obraćeni pagani. Jer čak i kad se radi o blizancima, samo jedan od njih može biti prvjenac, a ne obojica. Ova šizofrena ideja podupire se sa dva argumenta:

  1) Teorija o odbacivanju i zamjeni nije tačna. („Izrael Staroga zavjeta stoji zamijenjen hrišćanskom crkvom koja je naslijedila sve privilegije i božanske blagoslove date Avramu i jevrejskim prorocima, prepuštajući Jevrejima samo prokletstva i sudove.”, The Mystery of Israel, by J.B. Doukhan, p. 11.)
  2) Otpalo hrišćanstvo ne može biti potpuni svjedok za Boga zato što iako su oni prihvatili Hrista, oni su odbacili Njegov zakon. Zato im je potreban susvjedok za Boga, tj. Jevreji koji su odbacili Hrista, ali jos uvijek drže Njegov zakon i to ih kvalifikuje da budu svjedoci za Boga.

  PITANJE PRVJENACA
  Izrael nije bila najstarija, najveća, najbogatija niti najjača nacija na svijetu. Naprotiv. Znanje o Bogu koje su posjedovali, istina koju su čuvali, bilo je ono što ih je kvalifikovalo da postanu nacija-prvjenac.
  Koja je bila uloga Izraela kao nacije koju je Bog izabrao da bude Njegov sin prvjenac medju drugim nacijama koje nisu znale pravoga i živoga Boga? Trebalo je da budu vidjelo svijetu koji je bio u tami neznanja, vidjelo koje dolazi od Boga i treba da dopre do najudaljenijih krajeva neukog svijeta. Trebalo je pripreme svijet za prvi dolazak Isusa ukazujući takodje na Njegov slavni drugi dolazak. Trebalo je da privuku narode sebi da bi tako našli put do Boga koji je nudio spasenje i njima pod istim uslovima pod kojima ga je ponudio svom izabranom narodu.
  Ali negde idući tim putem Izrael je prezreo svoje prvenaštvo i izgubio ga. On je htio prednosti samo za sebe, ne i za svoju braću. Kada je svoju braću nazvao „psima”, izgubio je svoju porodicu, izgubio je svoje sveštenstvo i izgubio je svoje prvenaštvo, jer je prezreo Brata koji je bio stariji od njega. „Samo ih je njihovo zlo srce nevjerstva, kojim je upravljao Sotona, navelo da sakriju svoju svjetlost umjesto da njome obasjaju okolne narode; bio je to taj isti licemjerni duh koji ih je naveo da slijede ili razvratne običaje neznabožaca, ili da se ograde od svih, puni ohole isključivosti, kao da Božja ljubav i Božje staranje pripadaju samo njima.” PP, str. 334.

  Biblijske činjenice o prvenaštvu:
  1. Božji prvenac je čuvar znanja o Bogu i istine o planu spasenja.
  2. Prvenaštvo može da se izgubi zbog neposlušnosti i da se da drugom bratu u Božjoj porodici.
  3. Gubljenje prvenaštva ne znači gubljenje prava na spasenje - bivši prvjenac ostaje brat, on ne postaje „pas”.
  4. Postoji uvijek samo jedan prvjenac u odredjeno vrijeme, čak iako on možda ima brata blizanca (npr. Isav i Jakov). Zato je nemoguće da Izrael nastavi da bude prvjenac zajedno sa Hrišćanskom crkvom. Implicirati tako nešto značilo bi rušiti model prvjenca kroz istoriju Božjeg plana spasenja. Takodje, kad neko izgubi prvenaštvo, to ne znači da je izgubio svoje pravo na spasenje. Medjutim, ovdje treba istaći da je pojam novozavjetne Božje zajednice  isključivo duhovne prirode i da u Božjoj objavi nema apsolutno nikakvih indicija da je zvanična hrišćanska crkva nosilac poruke o spasenju - naprotiv!

  SVETA LOZA
  1. Sveta loza završila se sa Isusom. Njena svrha bila je ispunjena. On je bio „Sjeme” u kome su svi narodi blagosloveni.
  2. Isus Hrist je bio taj koji je sjeo na Davidov presto. Pošto je On Car Nebeskog Carstva a ne zemaljskog, Njegova vladavina označava kraj teokratske države ovdje na zemlji.
  3. Davidov šator označava sve one koji su prihvatili Hrista, i Jevreje i neznabošce. Oni su sada gradjani novoga Carstva čiji je Car Isus Hristos.
  4. Konačno, Isusov zemaljski rodoslov otkriva činjenicu da striktno jevrejsko nasledje nije bilo presudno već duhovna pripadnost Bogu!
  5. U ljudskim lozama preci odredjuju karakter svojih potomaka. U svetoj lozi bilo je sasvim drugačije: Potomak je odredio svoje pretke. To je razumljivo, jer je On postojao čak i prije nego što su oni bili rodjeni. Ne samo da je On njih izabrao, već su pod uticajem Svetoga Duha njihovi karakteri bili formirani tako da su se mogli udostojiti da budu preci tako časnog Sina.

  BOŽJI VJEČNI ZAVJET
  1. Vječni zavjet, zavjet milosti i „novi” zavjet ili „drugi” zavjet kako ga Pavle naziva, svi se oni odnose na isti zavjet koji Bog sklapa sa svakim čovjekom u svako doba bez obzira na njegovu rasu, starost, pol ili materijalne islove, radi spasenja od grijeha i njegovih posledica. Izrazi „stari“ ili „prvi“ odnose se takodje na isti zavjet u sredini ljudske istorije kada je postojala zemaljska svetinja sa mnogim žrtvama i ljudima kao sveštenicima i posrednicima i, budući da je bio „slika i sjen nebeskih stvarnosti” (Jevr. 8:5), Isus „izbrisa obveznicu koja nas svojim propisima optuživaše i bješe protiv nas, i ukloni je prikovavši je na krst” (Kol. 2:14). Vječni zavjet je univerzalan, može se prihvatiti samo individualno i odgovornost je takodje individualna. Kada čovjek vjerom udje u zavjetni odnos sa Bogom, Bog ga opravdava, daje mu silu da živi svetim životom u skladu sa Njegovim zakonom, prosvjetljuje ga svojim Duhom, daje mu duhovni rod (Gal. 5:22,23) i duhovne darove (1.Kor. 12:11). Poslušnost Božjem zakonu je posledica spasenja.
  2. Zavjet i (za)kletva se odnosi na zavjet sklopljen izmedju Boga i Njegovog izabranog naroda, Izraela, on je jedinstven, njegova svrha je, ne spasenje, već jevandjeoska misija koja je trebalo da se ostvari specijalnom metodom prosperiteta u odredjenom vremenu ljudske istorije. Ovaj zavjet je sklopljen kolektivno i odgovornost je takodje bila kolektivna. Ovaj zavjet nije bio nezavistan; naprotiv, bio je neodvojiv od vječnog zavjeta. Poslušnost Božjem zakonu bila je uslov za primanje ne samo duhovnih blagoslova nego i uslov za primanje neobičnih materijalnih blagoslova. On je trajao od Mojsija do Stefana.
  3. Kraj zavjeta i (za)kletve i gubljenje zemaljskih blagoslova, zemaljske države i zemaljske svetinje nikada nije značilo za Jevreje gubljenje mogućnosti da udju u vječni zavjet sa Bogom. Tako je teorija o odbacivanju i zamjeni po kojoj Jevreji nemaju pravo na spasenje čisti nonsens. Naravno u savez sa Bogom ulaze kao pojedinci.
  4. Pošto je zavjet i (za)kletva bio sklopljen radi evangeliziranja svijeta metodom prosperiteta jedne superiorne nacije u periodu od Mojsija do Stefana, ne može se očekivati da Jevreji koji danas žive ponove istoriju svojih otaca iz starih vremena. Oni jedino mogu da sklapaju vječni zavjet sa Bogom kao i bilo koji drugi narod, pošto u Novom zavjetu „nema razlike izmedju Judejaca i Helena (Grka)” (Rim. 10:12).

  DISPENZACIONALIZAM U ISUSOVO VRIJEME
  Dispenzacionalisti Hristovog vremena tvrdili su iste stvari koje danas tvrde njihovi savremeni simpatizeri: da će njihovo carstvo konstituisano kao teokratska država nastaviti da postoji zato što Božja obećanja koja se tiču zemaljske slave i superiornosti Izraela moraju da se ispune po svaku cijenu; da će sam Mesija podržati njihovo buduće postojanje kao izabrane nacije; da je Njegov primarni zadatak bio da potčini neprijatelje Izraela; da Danilovo proročanstvo o odredjenom vremenu „odsiječenom” specijalno za Jevreje ne bi moglo da se razumije Božje raskidanje zavjeta i (za)kletve sa njima; da to proročanstvo ne treba ni da se proučava; da je njihov prosperitet, dobrobit i spasenje Božji jedini izbor pošto nijedan drugi narod na svijetu nije čak ni uzet u obzir za spasenje; da ih njihova djela zakona preporučuju za spasenje i da mora da je po srijedi neka zabuna s Božje strane pošto s njima nije razgovarao toliko dugo vremena; da je Bog bio vezan zavjetom koji je sklopio sa Avramom i da su oni, budući da su djeca Avramova, jedini legitimni naslednici svih blagoslova obećanih njemu.
  Koji je bio Božji odgovor na ova očekivanja?
  Božji odgovor na ova očekivanja bio je trostruk: Jovan Krstitelj, Isus Hrist i Stefan.
  Vrlo važno je zapaziti da se svaka Isusova propovijed ili priča o carstvu vezivala za CARSTVO NEBESKO a ne zemaljsko.
  1. Judaizam je u dane kada je hrišćanstvo već bilo osnovano u suštini bio dispenzacionalizam. Bio je to reaktivni pokušaj agitatora infiltriranih u novozavjetnu zajednicu koji su pokušavali da:
  a) natjeraju te obraćenike da se vrate starozavetnom uredjenju;
  b) vrate istoriju plana spasenja od „boljeg” na „dobro”;
  c) od nebeskog Jerusalima uporedjenog sa majkom pravih naslednika Božjeg nasledstva i sa slobodnom ženom, Sarom, koja je imala obećanje, vrate vjernike natrag na zemaljski Jerusalim uporedjen sa robinjom, Agarom, čiji sin nije bio obećani naslednik (Gal. 4:24-31);
  d) od obrezanja srca odvojenog od svjetovnih aspiracija i želja i potpuno posvećenog i „vjenčanog” sa nebeskim Ženikom u ljubavi vječnog zavjeta, okrenu natrag na obrezanje tijela koje za one u Hristu nije imalo nikakav značaj, pošto nijedan pravi hrišćanin iz Jevrejstva nikada nije ni pomislio da ne sklapa brak sa hrišćankom iz ne-Jevrejstva;
  e) od stvarnosti i ispunjenja u Hristu skrenu natrag na sjenke i običaje koji su ukazivali na te stvarnosti;
  f) od slobode u Hristu vrate se natrag u ropstvo.
  2. Posledica uticaja ovih „agitatora” i „grupe iz obrezanja” bila je pogubna za obraćenje Jevreja koji su na kraju prestali da se pridružuju apostolskoj crkvi. Uticaj saveremenih dispenzacionalista je takodje poguban pošto oni tvrde da je jevrejska nacionalnost još uvijek važan predmet, jer su oni još uvek izabrani Božji narod i nikada nisu ni prestali da budu izabrani narod. Taj uticaj, ako se ne spriječi, mogao bi da spriječi obraćenje Jevreja u svijetu u današnje vrijeme.

  SAVREMENI DISPENZACIONALIZAM
  1. Dispenzacionalizam je reakcija vjerskog Vavilona na Reformaciju i njeno obilježavanje pape kao antihrista.
  2. Takav odgovor nije bio nov; u svojoj suštini to je bio farisejski judaizam u vrijeme kada je radosna vijest o nebeskom Carstvu počela da se objavljuje i to je bio glavni razlog što su Jevreji odbacili jevandjelje i Mesiju.
  3. U vrijeme apostola neki vjernici su dodali judaističkoj zbrci govorenje nerazumljivih jezika; u današnje vrijeme dispenzacionalizam ima veliku podršku harizmatičnih pokreta.
  4. Dva svjedoka iz Otkrivenja mogu jedino da budu Stari i Novi zavjet koje je vjerni ostatak koristio u toku perioda od 1260 proročkih dana i noći. Pošto je sveta Božja Riječ istinita, ova simbolička slika koju je tako protumačio Duh proroštva ne može u isto vrijeme da se odnosi na lažnu i nevjernu Hrišćansku crkvu niti na otpale i nevjerne Jevreje.
  5. Dispenzacionalizam i farisejski judaizam su u osnovi iste doktrine.
  6. Ove „judejske bajke” se intenziviraju kad god Božji narod prolazi kroz neke ranjive periode.
  7. Uticaj ovih doktrina je bio fatalan za obraćenje Jevreja u ranoj apostolskoj crkvi i mogao bi biti fatalan u sadašnje vrijeme zato što ih protestantski dispenzacionalistički propovjednici guraju natrag u stari nacionalni ponos i aroganciju. Pored toga, današnji Izrael finansirali su i gurali osvjedočeni satanisti koji su u direktnoj vezi sa jezuitima i masonima i raznim drugim okultističkim pokretima, "krojači" svjetske politike i ekonomije itd. Nije teško procijeniti koliko je to dijametralno suprotno i udaljeno od mogućnosti Božjeg blagoslova.

  BOŽJI SAVRŠENI PLAN SPASENJA
  Ni za trenutak ne treba sumnjati u to da su Jevreji uključeni u vječni zavjet neprekidno od prvog Jevrejina, Avrama, do poslednjeg na ovoj zemlji. I ne samo Jevreji, sva „plemena, jezici, koljena i narodi” uključeni su u njega. Božji savršeni plan spasenja bio je prvi put sklopljen sa Adamom, ocem svih ljudi. I Jevreji i neznabošci su grane Božjeg maslinovog drveta.
  Vezano za ovaj predmet takodje je korisno pogledati teme Miroljub Petrović i bejzbol palice (pošto je Petrović zagovornik dispenzacionalizma), Treći hram u Jerusalimu? i Država Izrael danas .


  PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2017, 13:20; prepravljeno ukupno 4 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 20/6/2012, 21:51

  Reakcija "Crnog pape" na pitanje o jezuitskoj zakletvi... Obratite takođe pažnju na reklamne panoe učesnika skupa.  Adolfo Nicolas, the new Black Pope of the Jesuit Order, the 30th Superior General of the Society of Jesus, since January 28, 2008. He is the Most Powerful Man on Earth, who rule over the Maritime Laws (business) and the Space Laws. He controls all the banking system, Freemasonry around the World and the Secret Services too (CIA, FBI, NSA, SIS, MI6, Scotland Yard, Mossad, CSIS, DGSE, FSB). The Vatican owns 60% of all Israel lands and the Land of the Temple Mount for their Third Solomon's Temple where they want their throne.

  Adolfo Nikolas, novi Crni papa Jezuitskog reda, 30-i general nastojnik Društva Isusovog od 28. Januara 2008. On je najmoćniji čovjek na zemlji koji vlada morem i obalom. On kontroliše cjelokupan bankarski sistem, svjetsku masoneriju i tajne službe (CIA, FBI, NSA, SIS, MI6, Scotland Yard, Mossad, CSIS, DGSE, FSB). Vatikan posjeduje 60% zemlje u Izraelu i teren na kojem će se graditi njihov treći Solomunov hram gdje žele svoj prijesto.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:10

  Na sajtu IRI u komentarima članka Miroljub Petrović i ja na putu za Izrael osoba pod imenom Ivan Maslovara požalila se na loš tretman što se navodno ignorišu njegove poruke, te ih stoga sve prenosimo ovdje gdje ima prostora.

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 23/09/2013 u 11:29

  Ovo sto pricate je veoma vazno, jer to je metod kojim se Sotona sluzi. Dakle, sve sto pise u Bibliji Sotona izvrce, pa se gradnja Bozjeg Hrama prikazuje kao gradnja sotonskog hrama, itd, da bi se na kraju sam Sotona predstavio kao Hristos i ljudi ga docekali kao Boga, a Bozji narod i sve sto je povezano sa Bogom ce biti izvrtano ruglu i unistenju. Pitanje gradnje Treceg Hrama je kao i pitanje Hristovog ponovnog dolaska, dakle u pitanju su prorocanstva Bozje volje koje niko u svemiru ne moze da spreci. Dakle, danas zivimo na planeti gde se jako mali broj ljudi bavi svojim zdravljem. Ali, kad dodje bolest (nevolja), onda mnogi pocnu da se bave pitanjem zdravlja. Tako ce i ovo covecanstvo, kada ga zadese velike nevolje, poceti da se bavi teoloskim pitanjima. Posto je Isus – jevrejski Mesija, logicno je da ce ga Jevreji najlakse prihvatiti. Hriscani kada cuju da je Mesija Jevrejin, da je obrezan, da praznuje Shabat, da ne jede svinjetinu, odmah ce da ga odbace i da prihvate “mesiju” koji ce da im ispunjava sve zelje. Znamo ko je taj “mesija”. Dakle, tvoj nacin razmisljanja po ovom pitanju je skroz pogresan postovani Zdravko V. Oni koji su iskreno i otvorenog uma citali Bibliju nemaju dileme po ovom pitanju.
  ZdravkoV (citat):Poslano 23/09/2013 u 16:48 | Kao odgovor na Ivan Maslovara.

  Poštovani gospodine. Poznajem taj rječnik koji koristite zato što sam ga i ja nekada koristio, i to vjerovatno revnije nego vi. I ja sam nekada bio “jevrejin”, u smislu shvatanja religije kao što sada vi shvatate. Naravno, to sam bio do onog trenutka kada sam počeo malo da mislim svojom glavom i da ne vjerujem u ono što volim da vjerujem ili ono što mi neko priča, nego u ono što je istina, pa makar mi se to uopšte ne dopadalo.

  Kada se već bavimo konretnom temom evo nekih osvrta na vaše stavove.

  - Mesija nije jevrejski mesija, nego Mesija svih ljudi, spasitelj svih ljudi ili kako ga Biblija naziva i kako On sam sebe naziva – Sin čovječji. Svako ko poznaje Hrista, ko zna osnove Plana spasenja, zna da je On Spasitelj svih ljudi.

  - Već 2000 godina svi iskreni sljedbenici Isusa Hrista koji su poznavali u nekoj minimalnoj mjeri Sveto Pismo znaju da Mesija ima fizički jevrejsko porijeklo, da je bio obrezan, da nije jeo svinjetinu, da je praznovao shabat itd, i oni su ga prihvatili kao takvog. Neki od njih su bili i veliki reformatori kroz istoriju i vođe raznih pokreta, koji su bili proganjani i istrebljivani i jedini koji su upirali prstom kroz istoriju na sistem vladavine i vjerskog mraka koji je trajao pod rimskim biskupom i njegovom institucijom.

  - Sa druge strane, postojali su i oni koji su takođe već 2000 godina iskreno prihvatali Isusa za Mesiju, a koji možda nijesu imali sve informacije koje navodiš (o svinjetini, obrezanju itd) jer ne čitaju Bibliju dovoljno ili su prihvatali stavove drugih ljudi. Ali to su bili dobronamjerni ljudi koji imaju velike šanse da budu spaseni.

  - I, naravno, postoje oni koji se deklarativno izjašnjavaju da prihvataju Isusa za Mesiju (mnogi su članovi hrišćanskih crkava). Ovi možda znaju a možda i ne znaju da je Mesija fizički došao iz jevrejske loze, da nije jeo svinjetinu ili da je praznovao shabat. Međutim, to njima nije ni važno, jer oni samo deklarativno prihvataju Isusa za Mesiju. To su ovi koje ti pominješ da će odbaciti Mesiju. Oni su ga već odbacili ili traže nekog mesiju koji će im ispunjavati želje (sveštenici, ovi oni itd). Naravno, tu će biti onih koji će se okrenuti na Božju stranu kad bude nevolja.

  - Ali, postoji i četvrta grupa, a to su ostali vjerski pokreti po svijetu koji znaju ili ne znaju za Isusa, a ne prihvataju ga kao Mesiju već 2000 godina. Među njima su i fizički Jevreji.
  Iz ove četvrte grupe do kraja istorije planete biće onih koji će prihvatiti Isusa za Mesiju, ali sigurno to neće biti neko kolektivno obraćenje, već pojedinačno, što u stvari i jeste suština obraćenja. Biće vjerovatno Jevreja koji će prihvatiti Isusa za Mesiju.

  Dakle, vidimo da postoji nekoliko grupa ljudi koji prihvataju ili ne prihvataju Isusa za Mesiju.
  Međutim, argumente koje ste iznijeli u prilog tome da će Ga za Mesiju najprije ili najlakše prihvatiti Jevreji su loši argumenti, koji su se i istorijski pokazali kao netačni.
  Zamisli da su apostoli u svoje vrijeme govorili “neznabošci neće prihvatiti Mesiju, kad budu znali da je On obrezan, da je praznovao shabat, da nije jeo svinjetinu, da je praznovao pashu itd itd”.
  Šta se desilo – neznabošci su Ga prihvatili, a Jevreji odbacili.
  Ne samo što su Ga Jevreji odbacili, nego su proganjali apostole i hrišćane. Kako Biblija naziva te Jevreje – “čuvari Mojsijevog zakona” itd.
  Oni su odbacili Hrista, a ne neznabošci, bez obzira što nije jeo svinjetinu, što je bio obrezan itd.
  Dakle, te argumente o tome kakav je Mesija i ko će Ga prihvatiti bolje nemojte koristiti, jer prema Bibliji Bog je taj koji preko Svetog Duha osvjedočava ljude o istini, a mi smo samo zaduženi da propovijedamo a ne da ubjeđujemo i da se bavimo time ko bi mogao da prihvati Mesiju a ko ne.
  Pa vidite da je istorija pokazala da su Ga odbacili oni koji navodno praznuju shabat, koji ne jedu svinjetinu, koji su obrezani, a prihvatili Ga oni za koje bi ste vi i slični vama rekli da ga sigurno neće prihvatiti.
  I dodatno, Biblijska proročanstva su nam kazala da će Jevreji odbaciti Mesiju, što ih je koštalo stradanja, rasijanja po svijetu, rušenja Hrama na onaj način kako se to desilo itd itd. Ustvari, oni su kao narod konstantno odbacivali Boga, još iz starih vremena, osim pojedinaca. Tako se nastavilo i kasnije, u Novom zavjetu. Na primjer, apostol Pavle je jedan od takvih pojedinaca iz Jevrejskog naroda.

  Istražuj malo i čitaj upravo apostola Pavla da vidiš kakvi su nekada bili neznabošci koji su prihvatili Hrista. Ovi današnji hrišćani su mila majka za one nekadašnje koji su se bavili magijom, pijančili, bludničili, lagali, krali itd itd.

  E sad je pitanje zašto su Jevreji stvarno odbacivali Hrista, tada i kroz istoriju. Zašto su Ga odbacivali oni za koje ti misliš da bi trebalo da Ga prihvate prije hrišćana?
  Evo zašto: zato što nijesu bili obraćeni, nijesu prihvatali jevanđelje, nijesu znali šta je jevanđelje, mislili su da je jevanđelje prinošenje žrtava, obrezanje, činjenje nekog napora u svojoj sili, bili su legalisti, formalisti, htjeli su da se svojim naporima spasu, insistirali su na nekim spoljnim djelima, na nekom svom shvatanju zakona, a stvarni Zakon se inače ne može održati kaže Biblija, osim u Hristu (to je druga tema, to spada u jevanđelje), insistirali su na Hramu, na onim stvarima na koje insistiraju i danas oni koji govore o obnovi Izraela.

  Što se konkretno tiče gradnje hrama, to je jedno od učenja koje spadaju u tzv. dispenzacionalizam koji ima više nekih pravaca i razmišljanja, ali svi u suštini projektuju obnovu države Izrael kao nekada u staro vrijeme.
  U pitanju je, dakle, samo jedna u nizu teoloških obmana i zavrzlama. Hrist je prorekao rušenje hrama. Nije On to prorekao za privremeno nego za trajno.
  Kojim slučajem da su Jevreji prihvatili Isusa za Mesiju u ono vrijeme nakon vaskrsenja, da li bi se nastavila hramska služba. Naravno da ne bi, jer je simbolika ispunjena i postala je realnost u Hristovoj žrtvi, vaskrsenju i sada u Njegovoj ulozi na Nebu kao našeg Prvosveštenika.
  Na ovim temama su insistirali Jevreji iz doba apostola koji su odbacivali Hrista. Apostol Pavle je dosta napora uložio da im objasni da su te stvari prošlost.
  Zato i postoji poslanica Jevrejima, koja je napisana za Jevreje koji su prihvatili Hrista a koji su počeli da se kolebaju i vraćaju judaizmu. Tu im Pavle najjasnije objašnjava šta je judaizam i koliko je poguban i prevaziđen.

  Država Izrael nikada više neće biti obnovljena (ovaj Izrael danas je jezuitsko-masonska tvorevina i oni su to objelodanili stavivši magijski znak na državnoj zastavi, ali to je druga tema) i hram nikada više neće biti sagrađen (osim sotonskog hrama).
  Pored mnoštva dokaza i jasnih Biblijskih navoda oko ovoga što kažem (naročito je važna poslanica upravo Jevrejima), postoji jedan koji je najjači, a to je da od vaskrsenja Isus Hrist obavlja ulogu Prvosveštenika u Nebeskom hramu.
  To je jedno od najvažnijih Biblijskih učenja. Dakle, on je sada naš Prvosveštenik, koji je prije toga Sebe prinio na žrtvu. Božji narod ne treba bilo kakav hram na zemlji ni bilo kakve žrtve, koje su bile samo simbolika koja je ukazivala na realnost koja se ispunila i još se ispunjava, jer to što nam treba nalazi se u Nebeskom hramu.
  To je ta realnost – Isus Hrist i Njegova služba na Nebu, na koju su nekada ukazivali simboli. Plan spasenja ide dalje, sada se odvija na Nebu, žrtve i rituali su prošlost i bili su samo simbolika.
  Zato svi vi kojima je srce pri Izraelu i pri Jevrejima čitajte poslanicu Jevrejima, jer vam ona objašnjava kakva je to nauka judaizam ili bolje rečeno kombinacija mesijanstva i judaizma.

  Tačno je da će na svijet doći nevolja, tačno je da će teološka pitanja biti na dnevni red. Ali koja teološka pitanja? Sigurno ne neka periferna, nego stvarna. A šta je najvažnije teološko pitanje svih vremena? Definitvno to je jevanđelje Isusa Hrista. Ne neko novo jevanđelje, i ne neka nova priča, nego baš ono koje su propovijedali apostoli i reformatori. Problem je u neshvatanju i izvrtanju jevanđelja.
  Kad čovjek shvati šta je jevanđelje onda zna da mu ne treba ni hram, ni obrezanje, ni ritualne žrtve, nego Spasitelj, ono na što ukazuje čitava Biblija i što je postalo realnost, a što je Jevreji kao narod nikad nijesu uspjeli da vide, osim pojedinci. Naravno, da ne bude zabune, kroz Spasitelja nam treba posvećenje, odnosno život koji je ugodan pred Bogom. Takav život je jedino moguć u Hristu. To spada u jevanđelje, i o tome treba da se priča, a ne o zabludama i sotonsko-jezuitsko-masonskim prevarama.

  Nadam se da sam uspio da vam ukažem na neke stvari. Evo sam nekoliko puta pročitao i mijenjao ovo što sam vam napisao, dodavao i oduzimao, u nadi da vam bude što jasnije. Tu smo ako treba još nešto dodatno.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:12

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 02/10/2013 u 19:47

  Pre sto krenemo osvrnimo se na ovo a to je da poslednjih godina, a naročito nekoliko prethodnih meseci svetski mediji su puni izveštaja o nemilim i tragičnim događanjima u Izraelu. Palestinski ljudi-bombe i naoružane samoubice masakriraju tinejdžere po disko klubovima i kafićima, radnike i đake koji ujutro čekaju autobuse da idu na posao i u školu, ljude i žene na pretrpanim pijacama dok kupuju bakaluk, narod na prazničnim skupovima, usnule porodice u krevetima i sve u svemu sve Jevreje bez obzira na pol i starost do kojih mogu doći. Začudo, sve zemlje sveta, među kojima prednjači hrišćanska Evropa, uz izuzetak Amerike, za sve ovo osuđuju Izrael i odriču mu pravo da se odbrani. Brojne antiizraelske i u suštini antijevrejske izjave, pamfleti, knjige i demonstracije širom sveta, paljenje sinagoga po Evropi, skrnavljenja jevrejskih groblja, narastajuće antijevrejsko osećanje u svetu i sve veća izolacija Izraela pokazuju da je jevrejomrstvo i te kako živo i da nikada umrlo nije. Kao rezultat svega, ortodoksni rabini i učitelji u Izraelu su prošle jeseni izdali saopštenje u kome ovu situaciju nazivaju “mukom Jakovljevom” (Jer. 30:7-11) i pozivaju na molitvu za izbavljenje Izraela sve Jevreje ma gde bili. Za verne u Hristu sve ovo bi trebalo da bude znak da su poslednji dani poslednjih vremena izuzetno blizu.

  Znam za propovedi i ucenja pre dvadesetak godina o duhovnom obnovljenju Izraela kome će prethoditi obnovljenje jevrejske državnosti. Mada je Izrael već postojao u svojim biblijskim granicama, prihvatanje Isusa kao Mesije i Izbavitelja od strane Jevreja je izgledalo nestvarno ili bar kao daleka budućnost. Situacija je prilično podsećala na stanje pre Drugog svetskog rata, kada su malobrojni prorokovali sa propovedaonica da će Bog ponovo uspostaviti jevrejsku državu, na šta se sumnjičavo odmahivalo glavom. Teološki pogled po kome je Crkva zamenila Izrael, a hrišćani Jevreje je bio tako čvrsto uvrežen da se takva izjava smatrala maltene bogohulnom. Kada su mlade Ujedinjene nacije 1948. godine izglasale deklaraciju kojom je uspostavljena podela Palestine na jevrejski i arapski deo, a odmah potom proglašena država Izrael, svi su ostali bez reči. Božje čudo je bilo očigledno i neporecivo. A onda, posle Šestodnevnog rata 1967. kada je Jerusalim oslobođen i granice proširene do Jordana i ceo Sinaj osvojen, izgledalo je kao da je povratak Hrista pitanje časa, samo – nije bilo verujućih Jevreja, ili je bar tako izgledalo.

  U međuvremenu, nekako paralelno sa rastom cionističkog pokreta koji je težio uspostavljanju doma za Jevreje i narastajuće političke klime koja je tome pogodovala, naročito posle rata kada su užasi nacizma postali očigledni, bujalo je i duhovno seme duboko skriveno od površnih pogleda. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka Bog je počeo da otkriva istinu o Svome sinu sve većem broju Jevreja. To više nisu bili samo pojedinačni slučajevi, u Berlinu je uoči holokausta bilo oko četrdesetak zajednica sačinjenih gotovo isključivo od verujućih “iz obrezanja”. Međutim, sve je to bilo sporadično i nije privlačilo pažnju. Prava promena je nastala početkom sedamdesetih godina kada se desilo strahovito probuđenje. Najpre desetine, a potom stotine, pa hiljade Jevreja su počele da prihvataju Isusa kao Mesiju i Spasitelja Izraela. Danas se njihov broj procenjuje na bar tri stotine hiljada u Americi, Kanadi, Evropi i Izraelu! I taj broj svakodnevno raste. Pred našim očima se gotovo svakodnevno ispunjavaju drevna proroštva. Naš naraštaj bi vrlo lako mogao biti onaj koji će posvedočiti povratak Isusa Hrista, Mesije i Izbavitelja.

  Međutim, sve ovo kao da ne dopire do svesti ogromne većine hrišćana. Recimo, “Svetski savet crkava” koji okuplja sve veće i vodeće denominacije u Evropi i svetu (ne i u Americi) već godinama uporno predvodi anti-Izraelsku kampanju i zalaže se okončanje “nezakonite okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela”. Veliki broj jugoslovenskih crkava su članovi ovog saveta i potpisnici istih dokumenata. Interesantno je i tužno posmatrati kako religiozni svet ponovo srlja u slepu i otvorenu mržnju prema onima kojima je Sin Božji prvo došao. Mada je i to deo Božje promisli, ipak je teško ne osvrnuti se na razloge koji se najpre kriju u jevrejomrstvu preuzetom od grčko-rimske kulture i brižno negovanom od strane istorijskog hrišćanstva, kao i nekritičkom prihvatanju istog od strane protestantizma. Mada se mnogo toga takođe, može objasniti zanemarivanjem Svetog pisma, pa čak i teologijom zasnovanoj na otvorenom nepoštovanju Božje Reči, ima i onoga što definitivno zadire u oblast demonskog i satanskog uticaja. Jer, kako razumeti mizo-judaizam, ili mržnju prema Jevrejima među narodima sa kojima oni nikada nisu bili u istorijskom dodiru, kao na primer Japancima, ili u Australiji gde ih donedavno nije ni bilo? Ako se u našim srcima javlja odbojnost prema Jevrejima (naročito ako lično ne poznajemo ni jednoga, niti nam je ikada naneo nepravdu ili oštetio nas) trebali bi da razmislimo, pod čijim smo uticajem i odakle to dolazi? Od Boga zasigurno ne.

  Možda ne bi bilo zgoreg ukratko se podsetiti šta Biblija jasno govori o odnosu Boga, Jevreja i Izraela… i naravno hrišćana.

  Kakav je odnos Boga prema Jevrejima?

  Jevreji su jedini narod na zemlji stvoren suverenom voljom Gospoda Boga.

  Mada je tačno da Gospod umnožava narode i zatire ih (Jov 12:23), vlada nad kraljevstvima zemaljskim (Dan. 5:21), postavlja i skida vladare (Dan. 2:21), ipak Jevreji su jedini narod u čijem stvaranju je imao neposredan i očigledan uticaj.

  “I reče Mojsije i sveštenici Leviti svemu Izrailju govoreći: Pazi i čuj Izrailju, danas si postao narod Gospoda Boga svog.” (5. Moj. 27:9)

  “Da te danas postavi sebi za narod i da ti On bude Bog, kao što ti je rekao i kao što se zakleo ocima tvojim, Avramu, Isaku i Jakovu.” (5. Moj. 29:13)

  “Jer Gospod neće ostaviti narod svoj radi velikog imena svog; jer Gospodu bi volja da vas učini svojim narodom.” (1. Sam. 12:22)

  Već iz prvih glava Biblije se može videti da je Bog imao izabrane pojedince, potom porodice i na kraju plemena koja su postala narod iz koga je trebao da se rodi Njegov Sin po telu. Ovo Gospod nije učinio ni sa jednim drugim narodom.
  Božji zaveti sa Jevrejima su večni i bezuslovni

  Veoma je interesantno da je izraz Novi zavet veoma neprecizan prevod kaine diatheke sa Grčkog jezika, a što promiče većini čitalaca. U Grčkom se novi kaže – neos, i označava ono što je novo, a ranije nije postojalo. Nasuprot tome, kaine ne znači – novo, već ono što je već postojalo, ali je sada obnovljeno. Tako u stvari, prevod kaine diatheke treba da bude – Obnovljeni zavet. Stari, koji je zbog neverstva i greha – pokvaren obnovljen je, ali sada na nešto izmenjenim osnovama. Nema više volujske i jareće krvi za očišćenje greha, umesto nje je krv Sina Božijeg; nejevrejima je takođe zagarantovano spasenje verom i pridodati su Božjem narodu. On time produžava svoje trajanje i odatle dolazi smisao – večan.

  “Ako sinovi njegovi ostave zakon moj, i ne uzidu u zapovestima mojim; Ako pogaze uredbe moje, i zapovesti moje ne sačuvaju, Onda ću ih pokarati prutom za nepokornost, i ranama za bezakonje njihovo; Ali milosti svoje neću uzeti od njega, niti ću prevrnuti istinom svojom; Neću pogaziti zavet svoj, i šta je izašlo iz usta mojih neću poreći. Jednom se zakleh svetošću svojom; zar da slažem Davidu? Seme će njegovo trajati doveka, i presto njegov kao sunce preda mnom; On će stajati uvek kao mesec i verni svedok u oblacima.” (Ps. 89:30-37)

  “Ovako veli Gospod: Ako možete ukinuti zavet moj za dan i zavet moj za noć da ne bude dana ni noći na vreme, Onda će se ukinuti i moj zavet s Davidom, slugom mojim, da nema sina koji bi carovao na prestolu njegovom, i s Levitima sveštenicima slugama mojim.” (Jer. 33:20-21)

  Kao što vidimo, dan i noć se još uvek izmenjuju. Ako je ovo istina, onda je dakle istina i da su Božji zaveti sa Jevrejima još uvek na snazi.

  Postoje propovedi pre nekih dvadesetak godina o duhovnom obnovljenju Izraela kome će prethoditi obnovljenje jevrejske državnosti. Mada je Izrael već postojao u svojim biblijskim granicama, prihvatanje Isusa kao Mesije i Izbavitelja od strane Jevreja je izgledalo nestvarno ili bar kao daleka budućnost. Situacija je prilično podsećala na stanje pre Drugog svetskog rata, kada su malobrojni prorokovali sa propovedaonica da će Bog ponovo uspostaviti jevrejsku državu, na šta se sumnjičavo odmahivalo glavom. Teološki pogled po kome je Crkva zamenila Izrael, a hrišćani Jevreje je bio tako čvrsto uvrežen da se takva izjava smatrala maltene bogohulnom. Kada su mlade Ujedinjene nacije 1948. godine izglasale deklaraciju kojom je uspostavljena podela Palestine na jevrejski i arapski deo, a odmah potom proglašena država Izrael, svi su ostali bez reči. Božje čudo je bilo očigledno i neporecivo. A onda, posle Šestodnevnog rata 1967. kada je Jerusalim oslobođen i granice proširene do Jordana i ceo Sinaj osvojen, izgledalo je kao da je povratak Hrista pitanje časa, samo – nije bilo verujućih Jevreja, ili je bar tako izgledalo.

  U međuvremenu, nekako paralelno sa rastom cionističkog pokreta koji je težio uspostavljanju doma za Jevreje i narastajuće političke klime koja je tome pogodovala, naročito posle rata kada su užasi nacizma postali očigledni, bujalo je i duhovno seme duboko skriveno od površnih pogleda. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka Bog je počeo da otkriva istinu o Svome sinu sve većem broju Jevreja. To više nisu bili samo pojedinačni slučajevi, u Berlinu je uoči holokausta bilo oko četrdesetak zajednica sačinjenih gotovo isključivo od verujućih “iz obrezanja”. Međutim, sve je to bilo sporadično i nije privlačilo pažnju. Prava promena je nastala početkom sedamdesetih godina kada se desilo strahovito probuđenje. Najpre desetine, a potom stotine, pa hiljade Jevreja su počele da prihvataju Isusa kao Mesiju i Spasitelja Izraela. Danas se njihov broj procenjuje na bar tri stotine hiljada u Americi, Kanadi, Evropi i Izraelu! I taj broj svakodnevno raste. Pred našim očima se gotovo svakodnevno ispunjavaju drevna proroštva. Naš naraštaj bi vrlo lako mogao biti onaj koji će posvedočiti povratak Isusa Hrista, Mesije i Izbavitelja.

  Međutim, sve ovo kao da ne dopire do svesti ogromne većine hrišćana. Recimo, “Svetski savet crkava” koji okuplja sve veće i vodeće denominacije u Evropi i svetu (ne i u Americi) već godinama uporno predvodi anti-Izraelsku kampanju i zalaže se okončanje “nezakonite okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela”. Veliki broj jugoslovenskih crkava su članovi ovog saveta i potpisnici istih dokumenata. Interesantno je i tužno posmatrati kako religiozni svet ponovo srlja u slepu i otvorenu mržnju prema onima kojima je Sin Božji prvo došao. Mada je i to deo Božje promisli, ipak je teško ne osvrnuti se na razloge koji se najpre kriju u jevrejomrstvu preuzetom od grčko-rimske kulture i brižno negovanom od strane istorijskog hrišćanstva, kao i nekritičkom prihvatanju istog od strane protestantizma. Mada se mnogo toga takođe, može objasniti zanemarivanjem Svetog pisma, pa čak i teologijom zasnovanoj na otvorenom nepoštovanju Božje Reči, ima i onoga što definitivno zadire u oblast demonskog i satanskog uticaja. Jer, kako razumeti mizo-judaizam, ili mržnju prema Jevrejima među narodima sa kojima oni nikada nisu bili u istorijskom dodiru, kao na primer Japancima, ili u Australiji gde ih donedavno nije ni bilo? Ako se u našim srcima javlja odbojnost prema Jevrejima (naročito ako lično ne poznajemo ni jednoga, niti
  nam je ikada naneo nepravdu ili oštetio nas) trebali bi da razmislimo, pod čijim smo uticajem i odakle to dolazi? Od Boga zasigurno ne.

  Možda ne bi bilo zgoreg ukratko se podsetiti šta Biblija jasno govori o odnosu Boga, Jevreja i Izraela… i naravno hrišćana.

  Izabrani su od Boga za naročitu svrhu

  Izbor se sastoji samo u ispunjenju naročite svrhe koju Gospod ima za njih, a što drugima već prema svojoj promisli nije poverio. Kao što se iz sledećih stihova može videti.

  “A Gospod se tebi danas zarekao da ćeš mu biti narod osobit, kao što ti je govorio, da bi držao sve zapovesti Njegove; I da će te podignuti nad sve narode, koje je stvorio hvalom, imenom i slavom, da budeš narod svet Gospodu Bogu svom, kao što ti je govorio.” (5. Moj. 26:18-19)

  “Jer si ti narod svet Gospodu Bogu svom, tebe je izabrao Gospod Bog tvoj da mu budeš narod osobit mimo sve narode na zemlji.” (5. Moj. 7:6)

  “… s obzirom na izbor Bog ih voli zbog otaca. Jer Bog se ne kaje za svoje blagodatne darove i poziv.” (Rim. 11:29 Čarnić)

  Božji izbor se često od strane nejevreja pogrešno shvata kao favorizovanje Jevreja od strane Boga, što u opšte nije tačno, jer pred Bogom nema povlašćene nacije. Njima su povereni odgovornost i poziv na pokornost zapovestima i svetost (Ps. 147:19-20), Sveta Pisma (Rim. 3:2) i darovi za koje se Gospod ne kaje, to jest neće promeniti mišljenje i poveriti ih drugima.
  Zenica su Njegovog oka

  Sledeći stih predstavlja proroštvo o poslednjim danima. Bilo bi dobro pročitati ceo odlomak (Zah. 2:1-13), jer jasno govori o vremenu posle razorenja Drugog hrama i izgnanstva Jevreja koje ga je pratilo.

  “Jer ovako veli Gospod nad vojskama: Za slavom posla me k narodima, koji vas opleniše; jer ko tiče u vas, tiče u zenicu oka Njegovog.” (Zah. 2:8 )

  Prethodni stih se ne odnosi generalno na sve hrišćane, kako se to popularno i pogrešno smatra, a što je iz celog teksta više nego očigledno. Trebalo bi ovo imati na umu kada se nanosi bol i patnja Jevrejima, jer se u stvari nanosi bol i patnja Bogu za šta će uslediti Njegov odgovor.
  Voljeni su od Boga…

  Gospod kaže kroz proroka Jeremiju, “Ljubim te ljubavlju večnom…” svome narodu. Njegova ljubav je večna, bezuslovna i neprolazna. Stoga i nastavlja, “…zato ti jednako činim milost.” (Jer. 31:3). Da li se ovo izmenilo u Novom zavetu?

  “… Bog ih voli.” (Rim. 11:28 Čarnić)

  Očigledno da nije.
  …i nisu od Njega odbačeni,

  Teško je pojmiti kako je moguće da su mnogi hrišćani kroz vekove, a i danas tumačili i tumače sledeće stihove upravo suprotno od onoga što oni jasno govore, a to je da Jevreji – nisu odbačeni od Boga?

  “Govorim, dakle: eda li Bog odbaci narod svoj? Bože sačuvaj! Jer sam i ja Izrailjac od semena Avraamovog, od kolena Venijaminovog. Ne odbaci Bog narod svoj, koji napred pozna.” (Rim. 11:1-2)

  “Govorim, dakle: eda li se spotakoše da padnu? Bože sačuvaj! Nego je njihova pogreška spasenje neznabošcima, da bi se i oni razdražili.” (Rim. 11:11)

  Smisao predhodnih stihova je jasan, da je Bog zaista i to potpuno odbacio svoj narod onda bi i on sam, Pavle, bio odbačen. Znači, ne radi se o odbačenosti, već o pogrešci i slepilu koje im je palo u deo radi spasenja neznabožaca. A Pismo kaže da slepome ne treba podmetati nogu, ili gluvoga psovati, nego pokazati milost (3. Moj. 19:14), jer je to u direktnoj srazmeri sa našom ljubavlju prema Bogu (1. Jn. 5:2,3) i povlači blagoslov, ili kletvu sa sobom (5. Moj. 27:18).

  “Ovako veli Gospod, koji daje sunce da svetli danju, i uredbe mesecu i zvezdama da svetle noću, koji raskida more i buče vali njegovi, kome je ime Gospod nad vojskama: Ako tih uredbi nestane ispred mene, govori Gospod, i seme će Izrailjevo prestati biti narod preda mnom na vek. Ovako veli Gospod: Ako se može izmeriti nebo gore i izvideti temelji zemaljski dole, tada ću i ja odbaciti sve seme Izrailjevo za sve što su učinili, veli Gospod.” (Jer. 31:35-37)

  Vredi li reći da se Božji zakoni koji vladaju u prirodi nisu izmenili za zadnjih dve hiljade godina? Ako jesu, onda je i Gospod odbacio Jevreje kao narod.
  Od svih naroda na zemlji Bog je Jevreje izabrao za svoje nasledstvo

  Narednih nekoliko stihova su veoma zanimljivi, jer daju kako proročku perspektivu, tako i pogled na odnos Boga prema Jevrejima u ukupnom planu spasenja.

  “Blago narodu, kome je Bog Gospod, plemenu, koje je On izabrao sebi za nasleđe.” (Ps. 33:12)

  “I od dojilica dovede ga da pase narod Njegov, Jakova, i nasledstvo Njegovo, Izrailja.” (Ps. 78:71)

  “I biće poznat Gospod Misircima, i poznaće Misirci Gospoda u to vreme, i služiće Mu žrtvama i darovima, i zavetovaće zavete Gospodu, i izvršavaće. Tako će Gospod udariti Misir, i udarivši isceliće, jer će se obratiti ka Gospodu, umoliće Mu se, i isceliće ih. U to će vreme biti put iz Misira u Asirsku, i Asirac će ići u Misir i Misirac u Asirsku, i služiće Gospodu Misirci s Asircima. U to će vreme Izrailj biti treći s Misircima i Asircima, i biće blagoslov posred zemlje. Jer će ih blagosloviti Gospod nad vojskama govoreći: Da je blagosloven moj narod misirski i asirski, delo ruku mojih, i nasledstvo moje, Izrailj.” (Isa. 19: 21-25)

  Iako su svi narodi koji Ga veruju “moj narod”, Jevreji su ne samo Njegov narod, već i “nasledstvo moje”, Njegova lična svojina.
  II. ODNOS BOGA PREMA IZRAELU

  Obećana zemlja ili zemlja Izraelova je oduvek imala značajno mesto u odnosu Boga i sa Jevrejima. Mada vrlo često Izrael u Pismu označava narod, Gospod takođe ima na umu i fizičku, geografsku lokaciju koja je vezana za Njegove zavete i obećanja. Tamo će se Hrist vratiti i iz Jerusalima vladati nad svim narodima (Otk. 21:22). Jasno je da se u Božjim očima ništa nije izmenilo i da je Zavet sa Jevrejima Vecan i bezuslovan. Pozdrav !
  pavles (citat):Poslano 02/10/2013 u 22:56 | Kao odgovor na Ivan Maslovara.

  Ma niko kao Jevreji, dobrice prave, a zli svijet ih mrzi i proganja. Simpatična priča, nedostaje samo obraćenje Bogu. Kad upoznamo makar jednog Jevreja koji je zaista obraćen (ne kažem da ih nema), posvetićemo mu jednu stranicu na sajtu. Do tada bez jeftine demagogije PLEASE. Inače radiće jedna nepopularna sprava.


  PavleS: komentar modifikovan dana: 3/10/2013, 20:48; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:14

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 01:48 | Kao odgovor na ZdravkoV.

  Bog se lično zakleo da će zaštititi Izrael

  Cela istorija jevrejskog naroda je prepuna uspona i padova, robovanja, izgnanstava, povrataka i izbavljenja. Bez obzira na duhovno stanje svog naroda, Bog ih je iznova i iznova vraćao u njihovu zemlju i ratovao protiv njihovih neprijatelja i mrzitelja, znacima i čudima.

  “Pustiću strah svoj pred tobom, i uplašiću svaki narod na koji dođeš, i obratiću k tebi pleći svih neprijatelja tvojih. Poslaću i stršljene pred tobom, da teraju Jeveje, Hananeje i Heteje ispred tebe.” (2. Moj. 23:27-28)

  “Daće ti Gospod neprijatelje tvoje koji ustanu na te da ih biješ; jednim će putem doći na te, a na sedam će puteva bežati od tebe.” (5. Moj. 28:7)

  “Evo, ja ću učiniti Jerusalim čašom za opijanje svim narodima unaokolo, koji će opsesti Jerusalim ratujući na Judu. I u taj ću dan učiniti Jerusalim teškim kamenom svim narodima; koji ga god budu hteli dignuti, satrće se, ako bi se i svi narodi zemaljski sabrali na nj. U taj ću dan, govori Gospod, učiniti da svi konji budu plašljivi i svi konjanici bezumni; i otvoriću oči svoje na dom Judin, i oslepiću sve konje narodima. Te će govoriti glavari Judini u srcu svom: jaki su mi stanovnici jerusalimski Gospodom nad vojskama, Bogom svojim. U onaj ću dan učiniti da glavari Judini budu kao ognjište u drvima i kao luč zapaljen u snopovima, te će proždreti i nadesno i nalevo sve narode unaokolo, a Jerusalim će još ostati na svom mestu, u Jerusalimu. I Gospod će sačuvati šatore Judine najpre, da se ne diže nad Judom slava doma Davidovog i slava stanovnika jerusalimskih. U onaj će dan Gospod zaklanjati stanovnike jerusalimske, i najslabiji među njima biće u taj dan kao David, i dom će Davidov biti kao Bog, kao anđeo Gospodnji pred njima. I u taj dan tražiću da istrebim sve narode koji dođu na Jerusalim…” (Zah. 12:2-10)

  “Jer ovako govori Gospod: i roblje junaku uzeće se i plen jakome oteće se, jer ću se ja preti s onima koji se s tobom pru, i sinove tvoje ja ću izbaviti; I koji ti krivo čine, nahraniću ih njihovim mesom i opiće se svojom krvlju kao novim vinom; i poznaće svako telo da sam ja Gospod Spasitelj tvoj i Izbavitelj tvoj, jaki Bog Jakovljev.” (Isa. 49:25-26)

  U zadnjih pedeset godina Izrael je bio napadnut pet puta od kudikamo nadmoćnijeg nepriatelja i svih pet puta pobedio. Poznati su slučajevi koji se ne mogu drugačije objasniti, nego kao direktan upliv Božje ruke. Za vreme borbi na Sinaju tokom Šestodnevnog rata su dobro ukopani Egipćani čuli i videli približavanje izraelske armije kako nadire uz pratnju stotina tenkova i bežali glavom bez obzira, a da u toj oblasti nije bilo ni jednog jedinog izraelskog vojnika! Ili, prilikom prebrojavanja odreda dešavalo se da su izraelski oficiri pronalazili vojnika više koji je, na pitanje ko je odgovarao sa “Ja sam vojnik vojske nebeske!” Ovakvih i sličnih slučajeva je bilo mnogo.
  Ko napadne Jevreje će pašće pod Božju osudu

  Bog je rekao Avramu i kasnije više puta to isto ponovio njegovim potomcima:

  “… prokleću one koji tebe usproklinju …” (1. Moj. 12:3)

  U Mateju se nalazi veoma interesantan odlomak u kome Isus Hrist, govoreći narodima sveta sabranim pred Sobom, naziva Jevreje svojom “malom braćom”.

  “I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste. Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Jer ogladneh, i ne dadoste mi da jedem; ožedneh, i ne napojiste me; Gost bejah, i ne primiste me; go bejah, i ne odenuste me; bolestan i u tamnici bejah, i ne obiđoste me. Tada će Mu odgovoriti i oni govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna ili žedna, ili gosta ili gola, ili bolesna ili u tamnici, i ne poslužismo Te? Tada će im odgovoriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednom od ove moje male braće, ni meni ne učiniste. I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni.” (Mt. 25:40-46)

  Bez obzira na univerzalnu primenu ovih stihova na sve verne koji su pravedni u Njegovim očima, ima više od jednog primera koji upućuju da se u užem smislu to može tumačiti kao o Jevrejima. Uporedi sa Jevrejima 2:12-16 gde kaže, “‘Objaviću tvoje ime svojoj braći, usred skupštine hvaliću te…’ Ne prima se, naime, anđela, nego se prima Avraamova semena. Stoga je bilo potrebno da u svemu bude sličan braći.” (Čarnić)
  III. O JEVREJIMA I IZRAELU U POSLEDNJIM DANIMA

  Naredni odlomci predstavljaju celu seriju ispunjenih proročanstava koja su više nego zapanjujuća. Još više zapanjuje da su široki slojevi hrišćana gotovo potpuno nesvesni onoga što se dešava i nesposobni da vide da se reči Pisma ispunjavaju slovo po slovo pred njihovom ocima.

  Jevreji će se vratiti u zemlju Izraelovu

  1948. godine je proglašena država Izrael po prvi put posle devetnaest vekova, kao dom i utočište jevrejskom narodu i to na tlu na kome se i istorijski nalazila. Kada se zna da je Hitler razmišljao da Jevreje protera na Madagaskar i tamo im omogući zasebnu državu, a Staljin planirao da ih sve protera u azijske oblasti Sovjetskog saveza, sledeći stihovi zvuče neverovatno.

  “U to ću vreme podignuti opali šator Davidov, i zatvoriću mu pukotine, i opraviću mu šta je razvaljeno, i opet ću ga sagraditi kao što je bio pre, da bi nasledili ostatak edomski i sve narode na koje se priziva ime moje, govori Gospod, koji čini ovo. Evo, idu dani, govori Gospod, kad će orač stizati žeteoca, i koji gazi grožđe sejača, i gore će kapati slatkim vinom, a svi će se humovi rastapati. I povratiću roblje naroda svog Izrailja, i opet će sagraditi puste gradove i naseliće se, i nasadiće vinograde i piti vino iz njih, i načiniće vrtove i jesti rod iz njih. I posadiću ih u zemlji njihovoj, i neće se više iščupati iz zemlje svoje, koju im dadoh, govori Gospod Bog tvoj.” (Amos 9:11-15)

  Bog se očigledno nije slagao sa zamislima svetskih vladara. Uistinu, pusti gradovi i sela koji su napušteni ležali stotinama godina su sada ponovo naseljeni. Pa, čija je reč ostala, reč ljudi, ili Reč živoga Boga?
  Narodi će im pomoći da se vrate u svoj dom

  Političke odluke Generalne konferencije Ujedinjenih nacija, kao i finasijska i materijalna pomoć Evrope i Amerike posle Drugog svetskog rata su svakako odigrale značajnu ulogu u uspostavljanju i opstanku mladog Izraela. I dok Biblija takvu pomoć naroda proriče, oni koji se protive njegovom postojanju to nazivaju veštačkim održavanjem jevrejske države.

  “Ovako veli Gospod Gospod: Evo, podignuću ruku svoju k narodima, i k plemenima ću podignuti zastavu svoju, i doneće sinove tvoje u naručju, i kćeri tvoje na ramenima će se nositi.” (Isa. 49:22)
  Vratiće se radujući se uprkos poteškoćama

  Nastanak Izraela je usledio po stravičnom istrebljenju evropskih Jevreja i njihovom progonu širom sveta. Ni naseljavanje nije išlo lako, jer se odvijalo uprkos siromaštvu, stalnoj opasnosti od ratova sa arapskim susedima i negostoljubivosti samog tla na kome se ono odvijalo. Ipak, Jevreji su se vraćali i vraćaju se sa pesmom i suzama radosti.

  “Tako oni koje iskupi Gospod neka se vrate i dođu u Sion pevajući, i veselje večno neka bude nad glavom njihovom; radost i veselje neka zadobiju, a žalost i uzdisanje neka beži.” (Isa. 51:11)
  Izrael će postati poljoprivredno čudo

  Tlo u Izraelu je ispošćeno vekovnim ekstenzivnim stočarstvom koje su Arapi tamo praktikovali po svome dolasku i još i danas praktikuju. Ovce i koze su bukvalno ogolele brda i uništile šume koje su tamo nekada postojale i celu zemlju pretvorile u sivu pustinju sa tek po kojim busenom trave ovde-onde. Priobalne oblasti su peskovite, a krajevi oko malobrojnih reka močvarni i malarični. Sve jedno, jevrejski doseljenici su se upravo naseljavali u takvim negostoljubivim oblastima, isušivali močvare, a od peščanih dina pravili zelene oaze. Svi krajevi Izraela koji su pod njegovom direktnom upravom su zeleni i svedočanstvo poljoprivrednog čuda o kome Pismo i govori. Oblasti u kojima žive Arapi su i dalje go pesak i kamen na kamenu.

  “Jer će Gospod utešiti Sion, utešiće sve razvaline njegove, i pustinju njegovu učiniće da bude kao Edem i pustoš njegova kao vrt Gospodnji, radost će se i veselje nalaziti u njemu, zahvaljivanje i pevanje.” (Isa. 22:6)

  “Otvoriću reke na visovima, i izvore usred dolina, pustinju ću obratiti u jezero vodeno, i suvu zemlju u izvore vodene. Posadiću u pustinji kedar, sitim, mirtu i maslinu; posadiću u pustoj zemlji jelu, brest i šimšir.” (Isa. 41:18-19)

  Od samih početaka doseljenici su pošumljavali goleti i sadili travu otpornu na suvu klimu koja tamo vlada. Ta praksa se ni danas ne napušta uprkos namernom sečenju mladica od strane Arapa i požara koje oni izazivaju.

  “Evo, idu dani, govori Gospod, kad će orač stizati žeteoca, i koji gazi grožđe sejača, i gore će kapati slatkim vinom, a svi će se humovi rastapati.” (Amos 9:13)

  Zahvaljujući pogodnoj klimi i pažljivom navodnjavanju, postižu se i dve do tri žetve godišnje. Izrael je jedan od najvećih svetskih proizvođača limuna i pomorandži.
  Jerusalim će biti vraćen Jevrejima

  1967. kada su udružene snage Arapske lige napale Izrael, najveći broj žrtava među izraelskim vojnicima, njih oko šest stotina, su pale oslobađajući Jerusalim. Vekovni vapaj i zakletva svih prethodnih generacija: “Le šana ha-ba be-Jerušalajim” – iduće godine u Jerusalimu, je došla do svoga ispunjenja.

  “Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca.” (Luka 21:24)

  Ovo je znak da se vremena neznabožaca bliže kraju!
  Sav će Izrael biti spasen

  Božje isčekivanje je upravljeno ka izbavljenju Njegovog naroda. To će biti duhovni preporod i povratak Bogu celog naroda. U ovom trenutku većina Izraelaca, njih 60-80 posto nisu uopšte religiozni i prema jevrejstvu se odnose kao prema tradiciji koju dele sa ostalima, ili neophodnosti zbog zajedničkog porekla i istorije progonstava.

  “Jer vam, braćo, neću zatajiti tajnu ovu (da ne budete ponositi), slepoća Izrailju pade u deo dokle ne uđe neznabožaca koliko treba. I tako će se spasti sav Izrailj, kao što je napisano: Doći će od Siona Izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova.” (Rim. 11:25-26)

  I dok Pavle upućuje da je duhovno slepilo privremeno, deo Božjeg plana da dovede neznabošce k’ sebi, istorijska Crkva i hrišćanstvo su sve učinili da upravo ponosom, mržnjom i progonstvima to slepilo prodube i opravdaju ga među Jevrejima. Međutim, Bog ima drugačije namere, On želi da sav Izrael bude spasen. Ako smo nešto mogli da naučimo iz prethodnih proroštava, onda bi trebalo da verujemo da je i ovo na putu ispunjenja. Neka nam služi kao opomena da svakoga dana stotine Jevreja ponovo prilaze Bogu verujući da je Isus njihov Mesija i Izbavitelj. U Izraelu broj zajednica sačinjenih isključivo od verujućih iz obrezanja je u neprestanom porastu, tako da su i njihove vlasti pokušale da zakonom zabrane prelazak Jevreja u hrišćanstvo.
  Svi narodi će se klanjati Bogu i Hristu u Jerusalimu

  Ovo proroštvo je još uvek stvar budućnosti i verujem da mnogi očekuju njegovo ispunjenje sa radošću. Samo, Jerusalim u narednim stihovima nije simbolično ime za Vatikan, Konstantinopolj, Hilandar,Vašington, ili središte bilo koje hrišćanske organizacije, grupe, ili pokreta.

  “Ovako veli Gospod nad vojskama: Revnujem za Sion velikom revnošću, i velikim gnevom revnujem za nj. Ovako veli Gospod: Vratih se u Sion i naselih se usred Jerusalima, i Jerusalim će se zvati grad istiniti, i gora Gospoda nad vojskama sveta gora.” (Zah. 8:2-3)

  “I ko god ostane od svih naroda koji dođu na Jerusalim, svak će dolaziti od godine do godine da se pokloni caru Gospodu nad vojskama i da praznuje praznik senica.” (Zah. 14:6)

  Reč Gospodnja proroku Zahariji kaže, “…a Jerusalim će još ostati na svom mestu, u Jerusalimu”, a ne ovde, ili tamo. Dakle, sudbina i budućnost hrišćana je neraskidivo vezana za Jevreje i Izrael.
  IV. O ODNOSU HRIŠĆANA PREMA JEVREJIMA I IZRAELU

  Pogledajmo na kraju šta Pismo kaže o stavu hrišćana prema Njegovom “nasledstvu”. Ne zaboravimo da ćemo zajedno sa njima deliti mesto na novoj zemlji i novom nebu koje će Gospod Bog stvoriti i da ono što sledi su Njegove zapovesti i očekivanja specifično namenjena dozvanima iz neobrezanja, nejevrejima koji su Njegov narod.
  Ljudi i narodi koji blagosiljaju Izrael će imati Božji blagoslov i uživaće Božju naklonost

  Božje srce se nije izmenilo od vremena Avrama do danas. Njegova Reč je još uvek na snazi i važi za sve one na koje se priziva Njegovo ime.

  “Blagosloviću one koji tebe uzblagosiljaju, i prokleću one koji tebe usproklinju; i u tebi će biti blagoslovena sva plemena na zemlji.” (1. Moj. 12:3)

  Kako se ovaj blagoslov ogleda u praksi neka pokažu sledeći stihovi.

  “A sluga jednoga kapetana – koga je on cenio – beše bolestan na umoru. Čuvši za Isusa posla k njemu judejske starešine moleći ga da dođe i izleči njegovog slugu. A kad oni dođoše Isusu, moljahu ga usrdno govoreći: zaslužuje da mu to učiniš; jer voli naš narod i podigao nam je sinagogu.”

  “… I kad su se izaslanici vratili kući, nađoše slugu zdrava.” (Lk. 7:1-5, 10 Čarnić)

  Blagoslov nije samo molitva upućena Bogu, već i aktivan stav ljubavi, milosti i dobročinstva prema Jevrejima kao Njegovom narodu, što se može videti iz predhodnog odlomka. Kako je ovo daleko od osuda, izliva mržnje i gorčine, kao i svesne zlobe i progonstava!
  Hrišćanima je zapoveđeno da se mole za “mir Jerusalima”…

  “Ištite mira Jerusalimu; neka bude dobro onima koji ljube Tebe!” (Psa. 122:6)
  …i teše “moj narod”

  “Tešite, tešite narod moj, govori Bog vaš.” (Isa. 40:1)

  Ko da teši? Jevreji sami sebe? Ne, nego verni iz neobrezanja – oni kojima je Gospod uistinu Bog će to i činiti. Zašto? Za sve patnje kako one kroz koje ih je Bog proveo, tako i one koje su im hrišćani i narodi sveta naneli mimo Božje volje. “Gle, biće ih koji će se sabirati na te, ali neće biti od mene; koji se god saberu na te, pašće.” (Isa. 54:15).

  Ali, umesto da teše Njegov narod, oni su ga mučili i kinjili, i time su u stvari, sebe doveli do pada. O, da bi Bog dao svojoj deci iz neobrezanja da progledaju i shvate koliko su nepravdi učinili Njegovim ovčicama iz “ovog” tora (Jvn. 10:16) i koliko su kletve na sebe navukli!
  Umesto zaključka

  Crkva je u mnogome zanemarila, pa i potpuno okrenula leđa onome što Sveto pismo uči i upućuje u pogledu odnosa vernih u Hristu iz neobrezanja prema Izraelu i Jevrejima i time se direktno suprotstavila Gospodu. Umesto vernosti Božjoj Reči, vekovima su preovladavali prezir i mržnja koji i dan danas tinjaju u srcima i svesti mnogih. Dug je put do pomirenja, a njemu valja da prethodi duboko pokajanje i vapaj Bogu i Njegovom narodu za oproštenjem. Na nama je da načinimo prvi korak i njime verno nastavimo.

  Naham, naham ami!
  Tešite, tešite moj narod!
  (Isa. 40:1)

  Ša'alu šalom Jerušalajim!
  Molite se za mir Jerusalima!
  (Psa. 122:6)
  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 01:57 | Kao odgovor na ZdravkoV.

  Hrišćanima je zapoveđeno da se mole za “mir Jerusalima”…

  “Ištite mira Jerusalimu; neka bude dobro onima koji ljube Tebe!” (Psa. 122:6)
  …i teše “moj narod”

  “Tešite, tešite narod moj, govori Bog vaš.” (Isa. 40:1)

  Ko da teši? Jevreji sami sebe? Ne, nego verni iz neobrezanja – oni kojima je Gospod uistinu Bog će to i činiti. Zašto? Za sve patnje kako one kroz koje ih je Bog proveo, tako i one koje su im hrišćani i narodi sveta naneli mimo Božje volje. “Gle, biće ih koji će se sabirati na te, ali neće biti od mene; koji se god saberu na te, pašće.” (Isa. 54:15).

  Ali, umesto da teše Njegov narod, oni su ga mučili i kinjili, i time su u stvari, sebe doveli do pada. O, da bi Bog dao svojoj deci iz neobrezanja da progledaju i shvate koliko su nepravdi učinili Njegovim ovčicama iz “ovog” tora (Jvn. 10:16) i koliko su kletve na sebe navukli!
  Umesto zaključka

  Crkva je u mnogome zanemarila, pa i potpuno okrenula leđa onome što Sveto pismo uči i upućuje u pogledu odnosa vernih u Hristu iz neobrezanja prema Izraelu i Jevrejima i time se direktno suprotstavila Gospodu. Umesto vernosti Božjoj Reči, vekovima su preovladavali prezir i mržnja koji i dan danas tinjaju u srcima i svesti mnogih. Dug je put do pomirenja, a njemu valja da prethodi duboko pokajanje i vapaj Bogu i Njegovom narodu za oproštenjem. Na nama je da načinimo prvi korak i njime verno nastavimo.

  Naham, naham ami!
  Tešite, tešite moj narod!
  (Isa. 40:1)

  Ša'alu šalom Jerušalajim!
  Molite se za mir Jerusalima!
  (Psa. 122:6)
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:16

  pavles (citat):Poslano 03/10/2013 u 12:31 | Kao odgovor na Ivan Maslovara.

  Dobro, Jevreji su vječni, imaju najbolju porodicu, niko osim njih ne može razumjeti pitanje Mesije jer je “previše složeno” za ostale narode, Miroljub Petrović je najveći junak posle Mojsija, itd… Nego u međuvremenu bolje razmisli šta će biti kad se probudite. Jel ti misliš da imamo vremena za tvoje spamovanje? Evo izreklamiraću ti sajt pa koga interesuju te priče, neka ide tamo ili kod vojvode na CPS:
  http://dobriljudi.info
  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 02:53 | Kao odgovor na pavles.

  Postovani pavales, ti mozes da kritikujes, da se ne slazes, ali ako budes bio nepristojan, videcu iz cije kuhinje dolazis. To za Jevreje ti i nije neka kritika jer obracenih Jevreja zaista ima puno, nemoj da si neposten. Slobodno iznesi argumente i pokazi da sam u zabludi, ako imas takve argumente.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:16

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 13:21 | Kao odgovor na ZdravkoV.

  Poštovani Zdravko kako mi mozes objasniti naredne stihove pošto se Bog lično zakleo da će zaštititi Izrael ?

  Prvi tekst o obnavljanju drzave Izrael, u poslednjim vremenima, spominje Mojsije koji kaze da kada Bog bude razjurio Jevreje po celom svetu zbog njihovog greha, i kada bude od njihove zemlje napravio pustinju, onda ce, u poslednjim vremenima, oni da se obrate Bogu i da ce Bog ponovo da ih okupi u zemlju njihovih predaka.

  Dalje kroz sve prorocke knjige Tanaha govori se o tom velikom dogadjaju. Ono sto bi hriscanima trebalo da bude veoma jasno i prepoznatljivo, jesu prorocanstva iz Otkrivenja. Na primer, i 11. poglavlju se govori o tome da ce u poslednjim vremenima neznabosci oskvrniti Sveti Grad, a postoji samo jedan Sveti Grad u Bibliji, a to je Jerusalim.

  Takodje, u istom poglavlju se jasno kaze koji je to “Sveti Grad”, i kaze se da je to “grad u kojem je i nas Gospod bio razapet”. Takodje se u istom poglavlju kaze da ce “neznabosci gaziti crkvu Bozju”. Koju “crkvu Bozju” ce gaziti? Cak se jasno spominje “porta”, “oltar”. Postoji samo jedna crkva, odnosno Hram u Bibliji, sa portom, oltarom itd.

  Takodje se za poslednje vreme spominje “ukidanje zrtve svagdasnje”, i to se jasno spominje za sam kraj istorije, u prorocanstvima iz 11. i 12. poglavlja Danila. Svako ko malo poznaje Bibliju zna sta je “tamid” ili “zrtva svagdasnja”. To je zrtva koja se prinosi u Hramu ujutru i uvece, najvaznija zrtva, zrtva za ceo narod. Dakle, mali rog ce “ukinuti zrtvu svagdasnju”, a to ne moze da uradi ako nema Hrama i prinosenja te zrtve. I posle svega ovoga dodju liberalni hriscani da mudruju kako je to sve simbolika i kako tu nista nije doslovno. Pa po toj nakaradnoj filozofiji ni Hrisov dolazak onda nije doslovan. Ni Stvaranje ni Potop nisu doslovni

  Cela istorija jevrejskog naroda je prepuna uspona i padova, robovanja, izgnanstava, povrataka i izbavljenja. Bez obzira na duhovno stanje svog naroda, Bog ih je iznova i iznova vraćao u njihovu zemlju i ratovao protiv njihovih neprijatelja i mrzitelja, znacima i čudima.

  “Pustiću strah svoj pred tobom, i uplašiću svaki narod na koji dođeš, i obratiću k tebi pleći svih neprijatelja tvojih. Poslaću i stršljene pred tobom, da teraju Jeveje, Hananeje i Heteje ispred tebe.” (2. Moj. 23:27-28)

  “Daće ti Gospod neprijatelje tvoje koji ustanu na te da ih biješ; jednim će putem doći na te, a na sedam će puteva bežati od tebe.” (5. Moj. 28:7)

  “Evo, ja ću učiniti Jerusalim čašom za opijanje svim narodima unaokolo, koji će opsesti Jerusalim ratujući na Judu. I u taj ću dan učiniti Jerusalim teškim kamenom svim narodima; koji ga god budu hteli dignuti, satrće se, ako bi se i svi narodi zemaljski sabrali na nj. U taj ću dan, govori Gospod, učiniti da svi konji budu plašljivi i svi konjanici bezumni; i otvoriću oči svoje na dom Judin, i oslepiću sve konje narodima. Te će govoriti glavari Judini u srcu svom: jaki su mi stanovnici jerusalimski Gospodom nad vojskama, Bogom svojim. U onaj ću dan učiniti da glavari Judini budu kao ognjište u drvima i kao luč zapaljen u snopovima, te će proždreti i nadesno i nalevo sve narode unaokolo, a Jerusalim će još ostati na svom mestu, u Jerusalimu. I Gospod će sačuvati šatore Judine najpre, da se ne diže nad Judom slava doma Davidovog i slava stanovnika jerusalimskih. U onaj će dan Gospod zaklanjati stanovnike jerusalimske, i najslabiji među njima biće u taj dan kao David, i dom će Davidov biti kao Bog, kao anđeo Gospodnji pred njima. I u taj dan tražiću da istrebim sve narode koji dođu na Jerusalim…” (Zah. 12:2-10)

  “Jer ovako govori Gospod: i roblje junaku uzeće se i plen jakome oteće se, jer ću se ja preti s onima koji se s tobom pru, i sinove tvoje ja ću izbaviti; I koji ti krivo čine, nahraniću ih njihovim mesom i opiće se svojom krvlju kao novim vinom; i poznaće svako telo da sam ja Gospod Spasitelj tvoj i Izbavitelj tvoj, jaki Bog Jakovljev.” (Isa. 49:25-26)

  U zadnjih pedeset godina Izrael je bio napadnut pet puta od kudikamo nadmoćnijeg nepriatelja i svih pet puta pobedio. Poznati su slučajevi koji se ne mogu drugačije objasniti, nego kao direktan upliv Božje ruke. Za vreme borbi na Sinaju tokom Šestodnevnog rata su dobro ukopani Egipćani čuli i videli približavanje izraelske armije kako nadire uz pratnju stotina tenkova i bežali glavom bez obzira, a da u toj oblasti nije bilo ni jednog jedinog izraelskog vojnika! Ili, prilikom prebrojavanja odreda dešavalo se da su izraelski oficiri pronalazili vojnika više koji je, na pitanje ko je odgovarao sa “Ja sam vojnik vojske nebeske!” Ovakvih i sličnih slučajeva je bilo mnogo.

  Dalje kako mi mozes objasni sledece, U Bibliji se kaze ko napadne Jevreje će pašće pod Božju osudu

  Bog je rekao Avramu i kasnije više puta to isto ponovio njegovim potomcima:

  “… prokleću one koji tebe usproklinju …” (1. Moj. 12:3)

  U Mateju se nalazi veoma interesantan odlomak u kome Isus Hrist, govoreći narodima sveta sabranim pred Sobom, naziva Jevreje svojom “malom braćom”.

  “I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste. Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Jer ogladneh, i ne dadoste mi da jedem; ožedneh, i ne napojiste me; Gost bejah, i ne primiste me; go bejah, i ne odenuste me; bolestan i u tamnici bejah, i ne obiđoste me. Tada će Mu odgovoriti i oni govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna ili žedna, ili gosta ili gola, ili bolesna ili u tamnici, i ne poslužismo Te? Tada će im odgovoriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednom od ove moje male braće, ni meni ne učiniste. I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni.” (Mt. 25:40-46)

  Bez obzira na univerzalnu primenu ovih stihova na sve verne koji su pravedni u Njegovim očima, ima više od jednog primera koji upućuju da se u užem smislu to može tumačiti kao o Jevrejima. Uporedi sa Jevrejima 2:12-16 gde kaže, “‘Objaviću tvoje ime svojoj braći, usred skupštine hvaliću te…’ Ne prima se, naime, anđela, nego se prima Avraamova semena. Stoga je bilo potrebno da u svemu bude sličan braći.” (Čarnić)

  Ovo takodje da mi objasnis, U Bibliji se kaze da će narodi pomoći Jevrejima da se vrate u svoj dom

  Političke odluke Generalne konferencije Ujedinjenih nacija, kao i finasijska i materijalna pomoć Evrope i Amerike posle Drugog svetskog rata su svakako odigrale značajnu ulogu u uspostavljanju i opstanku mladog Izraela. I dok Biblija takvu pomoć naroda proriče, oni koji se protive njegovom postojanju to nazivaju veštačkim održavanjem jevrejske države.

  “Ovako veli Gospod Gospod: Evo, podignuću ruku svoju k narodima, i k plemenima ću podignuti zastavu svoju, i doneće sinove tvoje u naručju, i kćeri tvoje na ramenima će se nositi.” (Isa. 49:22) .Pa Vratiće se radujući se uprkos poteškoćama

  Nastanak Izraela je usledio po stravičnom istrebljenju evropskih Jevreja i njihovom progonu širom sveta. Ni naseljavanje nije išlo lako, jer se odvijalo uprkos siromaštvu, stalnoj opasnosti od ratova sa arapskim susedima i negostoljubivosti samog tla na kome se ono odvijalo. Ipak, Jevreji su se vraćali i vraćaju se sa pesmom i suzama radosti.

  “Tako oni koje iskupi Gospod neka se vrate i dođu u Sion pevajući, i veselje večno neka bude nad glavom njihovom; radost i veselje neka zadobiju, a žalost i uzdisanje neka beži.” (Isa. 51:11)

  “Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca.” (Luka 21:24) Ovo je znak da se vremena neznabožaca bliže kraju!

  Pogledajmo na kraju šta Pismo kaže o stavu hrišćana prema Njegovom “nasledstvu”. Ne zaboravimo da ćemo zajedno sa njima deliti mesto na novoj zemlji i novom nebu koje će Gospod Bog stvoriti i da ono što sledi su Njegove zapovesti i očekivanja specifično namenjena dozvanima iz neobrezanja, nejevrejima koji su Njegov narod.
  Ljudi i narodi koji blagosiljaju Izrael će imati Božji blagoslov i uživaće Božju naklonost

  Božje srce se nije izmenilo od vremena Avrama do danas. Njegova Reč je još uvek na snazi i važi za sve one na koje se priziva Njegovo ime.

  “Blagosloviću one koji tebe uzblagosiljaju, i prokleću one koji tebe usproklinju; i u tebi će biti blagoslovena sva plemena na zemlji.” (1. Moj. 12:3)

  Kako se ovaj blagoslov ogleda u praksi neka pokažu sledeći stihovi.

  “A sluga jednoga kapetana – koga je on cenio – beše bolestan na umoru. Čuvši za Isusa posla k njemu judejske starešine moleći ga da dođe i izleči njegovog slugu. A kad oni dođoše Isusu, moljahu ga usrdno govoreći: zaslužuje da mu to učiniš; jer voli naš narod i podigao nam je sinagogu.”

  “… I kad su se izaslanici vratili kući, nađoše slugu zdrava.” (Lk. 7:1-5, 10 Čarnić)

  Blagoslov nije samo molitva upućena Bogu, već i aktivan stav ljubavi, milosti i dobročinstva prema Jevrejima kao Njegovom narodu, što se može videti iz predhodnog odlomka. Kako je ovo daleko od osuda, izliva mržnje i gorčine, kao i svesne zlobe i progonstava!
  Hrišćanima je zapoveđeno da se mole za “mir Jerusalima”…

  “Ištite mira Jerusalimu; neka bude dobro onima koji ljube Tebe!” (Psa. 122:6)
  …i teše “moj narod”

  “Tešite, tešite narod moj, govori Bog vaš.” (Isa. 40:1)

  Ko da teši? Jevreji sami sebe? Ne, nego verni iz neobrezanja – oni kojima je Gospod uistinu Bog će to i činiti. Zašto? Za sve patnje kako one kroz koje ih je Bog proveo, tako i one koje su im hrišćani i narodi sveta naneli mimo Božje volje. “Gle, biće ih koji će se sabirati na te, ali neće biti od mene; koji se god saberu na te, pašće.” (Isa. 54:15).

  Ali, umesto da teše Njegov narod, oni su ga mučili i kinjili, i time su u stvari, sebe doveli do pada. O, da bi Bog dao svojoj deci iz neobrezanja da progledaju i shvate koliko su nepravdi učinili Njegovim ovčicama iz “ovog” tora (Jvn. 10:16) i koliko su kletve na sebe navukli!

  Ljudi su zame,aro;o, pa i potpuno okrenula leđa onome što Sveto pismo uči i upućuje u pogledu odnosa vernih u Hristu iz neobrezanja prema Izraelu i Jevrejima i time se direktno suprotstavila Gospodu. Umesto vernosti Božjoj Reči, vekovima su preovladavali prezir i mržnja koji i dan danas tinjaju u srcima i svesti mnogih. Dug je put do pomirenja, a njemu valja da prethodi duboko pokajanje i vapaj Bogu i Njegovom narodu za oproštenjem. Na nama je da načinimo prvi korak i njime verno nastavimo.

  Svi ljudi imaju Bozje darove, i ti darovi su karakterne osobine koje Bog koristi da bi delovao na druge ljude da budu bolji i ti ocigledno imas taj dar sudeci po tvom radu

  Cenim zaista tvoj rad ali moram reci da si po ovom pitanju doso do skroz pogresno zakljucka a ako nije tako onda sam ja u velikoj zabludi. Veliki pozdrav Zdravko i Bog ti pomogo !
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:17

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 15:30 | Kao odgovor na pavles.

  Postovani vidim da ste izbrisali moje postove koje se temelje na Bibliji i bas vidim da je kod kos bas popularna ta spreva za ciscenje. Ali bi samo da kazem kako mozemo prepoznati Laznog hrista od pravog Hrista. Hristos se prepoznaje na osnovu Mojsijevih i prorockih knjiga, tako da mogu da ga prepoznaju samo oni koji citaju pomenute knjige. Jedini koji citaju te knjige su Jevreji (i retki iz drugih naroda). Generacija Jevreja iz prvog veka nije citala Bibliju, nego je verovala svojim zabludelim religijskim vodjama, pa su grdno postradali, ali su njihove generacije ipak sacuvale dovoljno morala da opstanu. Sa druge strane, ostali narodi, posto ne citaju Bibliju, nema sanse da upoznaju Hrista (osim retkih pojedinaca koji citaju Bibliju), vec po istom obrascu stradanja veruju svojim zabludelim religijskim vodjama i idu u propast. Na osnovu biblijskih prorocanstava (koja ti nisi citao, a pravis se kao da jesi), sadasnja generacija Jevreja ce se susresti sa velikim nevoljama i bice prisiljeni da preispitaju svoje religijske stavove jer ce jasno shvatiti da samo Bog moze da ih izbavi. Posto oni jedini imaju neko znanje iz teologije, logicno je ono sto pise u Bibliji, a to je da ce se okrenuti svome Bogu i Njegovom Mesiji, i to ce biti mozda najveci dogadjaj u ljudskoj istoriji, koji ce podstaci mnoge ljude iz svih naroda da prihvate Boga Biblije – jevrejskog Boga.
  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 15:54 | Kao odgovor na pavles.

  Ja se mukom ispisa poslanicu a vi opet sa vasom ”popularnom spravom” Hajde ljudi smarram vas za ozbiljnu ekipu i dajte budite ozbiljni. Dakle vi blejite ceo dan u toplim fiteljama i obmanjujete sebe kako ste pobozni. Dobro je to sto jos imate malo karekternih osobina inace bih se ne samo ja nego mnogo ljudi u vas potpuno razocaralo, ovako imate sansu da osvetlite obraz, ako ne danas onda sigurno jednog dana. Napisacu ponovo poslanicu a to je: Kako prepoznati laznoh hrsta od pravog Hrista? Hristos se prepoznaje na osnovu Mojsijevih i prorockih knjiga, tako da mogu da ga prepoznaju samo oni koji citaju pomenute knjige. Jedini koji citaju te knjige su Jevreji (i retki iz drugih naroda). Generacija Jevreja iz prvog veka nije citala Bibliju, nego je verovala svojim zabludelim religijskim vodjama, pa su grdno postradali, ali su njihove generacije ipak sacuvale dovoljno morala da opstanu. Sa druge strane, ostali narodi, posto ne citaju Bibliju, nema sanse da upoznaju Hrista (osim retkih pojedinaca koji citaju Bibliju), vec po istom obrascu stradanja veruju svojim zabludelim religijskim vodjama i idu u propast. Na osnovu biblijskih prorocanstava (koja ti nisi citao, a pravis se kao da jesi), sadasnja generacija Jevreja ce se susresti sa velikim nevoljama i bice prisiljeni da preispitaju svoje religijske stavove jer ce jasno shvatiti da samo Bog moze da ih izbavi. Posto oni jedini imaju neko znanje iz teologije, logicno je ono sto pise u Bibliji, a to je da ce se okrenuti svome Bogu i Njegovom Mesiji, i to ce biti mozda najveci dogadjaj u ljudskoj istoriji, koji ce podstaci mnoge ljude iz svih naroda da prihvate Boga Biblije – jevrejskog Boga.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 3/10/2013, 20:20

  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 15:58 | Kao odgovor na Ivan Maslovara.

  Izvinjavam se zbog duplog teksta malo vam je zguzvano ovde.
  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 16:06 | Kao odgovor na ZdravkoV.

  Pojasnio si zbilja dosta ali sam ti poslao poruku da mi pojasnis jos neke stvari naravno to je neko izbrisao. Dakle mog komentara nema. Treba ljudi da znaju kakvim se trikovima sluzite.
  ZdravkoV (citat):Poslano 03/10/2013 u 17:01 | Kao odgovor na Ivan Maslovara.

  Ivane, izgleda da je bilo spamova i slično. Niko ovdje ne briše bilo šta namjerno. Ne služimo se takvim stvarima, osim kada neko vrijeđa. Odgovoriću ti malo kasnije i na to tvoje pismo koje si meni napisao i na ovo što si sa Pavlom razmijenio.
  Ivan Maslovara (citat):Poslano 03/10/2013 u 18:04 | Kao odgovor na ZdravkoV.

  Uredu Zdravko, ocekujem odgovor, i slazem se da postoji mogucnost da sam negde pogresio, i spreman sam da promenim svoj stav ako mi neko ponudi dokaze. Treba da znas da nekada nisam znao za Boga i da sam se ismejavao onima koji veruju u Boga, pa sam pod pritiskom dokaza promenio svoj stav. Dakle, ja sam otvoren za svaku pozitivnu promenu.

  Evo i Pavlu da se zahvalim (uprkos njegovom nedolicnom ponasanju) na postavljenoj reklami i na dobroj volji i zelji da se nesto pozitivno promeni u Srbiji, kao i da se stane na put najodvratnijim oblicima satanizma. Ovde postoji Bozji i Sotonin ugao, a mi ovde raspravljamo o tim uglovima zar ne?. Ne moze Pavle da odvali glupost i da kazes “Miroljub Petrovic je najveci junak posle Mojsija, itd” ”jevreji nikad nece prihvatiti Isusa”… Istina da bude Miroljub je junak kao i Zdravko. A Jevreji ce naravno da prihvati Isusa kad budu u nevolji. Bas kako Bog kaze: ”kad budete u nevolju trazicete me i plakacete zamnom kojeg ste proboli kao za prvencem. Pavle bi trebao da se javlja ako ima nesto argumentovano da kaze a ako nema bolje da se ne ukljucuje jer ce takvim ponasanjem samo da se kompromituje i da bude jedan deo velike mase sa kojom se manipulise.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 4/10/2013, 09:49

  Dok čekamo na diskutantne, evo jednog vrlo bitnog zapažanja. Molim vas da prvo pažljivo pročitate uvodni tekst kojim je započeta ova tema.
  Pošto je Miroljub Petrović jedan od glavnih zagovornika dispenzacionalizma, a njegov uticaj je toliki da se čak reflektuje u rečniku osoba koje stoje u odbranu njegove teologije, postaviću jedan citat sa foruma CPS-a koji pokazuje da je sve u uvodnom članku sasvim tačno.

  Miroljub Petrovic (citat):Odgovorio 08.06.2009 23:06
  boZo je napisao:
  vi ste jednom prilikom rekli da papa moze da bude mali rog. a da nikako ne moze da bude antihrist. a isto ste rekli da crni papa upravlja celom situacijom a da je beli tu kao figura. moje pitanje je onda da li je moguce da je stvarno beli-rog a crni-antihrist? samo sto se jos nije prestavio kao lazni spasitelj. ali mu zato beli papa priprema teren naj taj nacin sto ga krije iza sebe.
  Sotona je onaj koji se predstavlja kao lazni Hrist i on je antihrist. "Mali rog" priprema put za Sotonu. Ko ce biti "mali rog" u tumacenju prorocanstava za poslednja vremena, videcemo. Papa je glavni favorit.
  Kao što vidimo, Petrović nagađa ko će biti "mali rog" (antihrist) za "poslednja vremena" (poslednja vremena u ovom kontekstu su dispenzacionalistički scenario), iako je to iz vremenskih i drugih proročanstava, posebno iz Danila i Otkrivenja, savršeno jasno. Za još jasniju sliku ko je lansirao teologiju koju Petrović promoviše, pogledajte temu Idejni tvorci preterističkih i futurističkih proročanstava.
  Time on skida hipoteku sa papstva što je i cilj onih koji su sve to osmislili. Koliko je Petrović ovoga svjestan i da li je uopšte, to ne mijenja suštinu stvari. Ono što je činjenica je da on pokazuje istu aroganciju i sujetu kakvu su demonstrirali judaisti prvog vijeka koji su progonili apostola Pavla, i koji su na kraju uspjeli vratiti jevrejsku naciju na pozicije suprotstavljene Hristovoj misiji. Isti taj duh se zapaža kod svih dispenzacionalista i navodnih Jevreja poslednjeg vremena. Stoga je dispenzacionalizam poguban u tri pravca:
  1) on sprečava Jevreje da shvate istinu, pokaju se i istinski obrate Bogu, jer podstiče stari duh arogancije i fantazija o nadmoćnoj naciji koja će vladati drugima;
  2) on udaljava hrišćane od osnovnih istina apsolutno neophodnih za ispravno poimanje posletka vremena;
  3) on na suptilan i podmukao način potpuno negira misiju Mesije (Isusa Hrista).

  Pošto na forumu gospodina Petrovića mogu opstati samo njegovi sledbenici, a on sam je previše ohol i sujetan da bi posjećivao druga mjesta, uključujući i ovaj forum, ili diskutovao na njima, pozivam sve one koji će ovo pročitati, a nalaze se u toj priči, neka mu slobodno ovo prenesu. Dakle, Petrović širi pogubnu teološku zabludu, i sve što radi, radi u svojoj sili. Ne bih želio licitirati sa njegovim konačnim spasenjem, ali ukoliko se JAVNO ne pokaje i odbaci svoje zablude, ovo se nikako ne može dobro završiti. Stoga, svi vi koji ste potpali pod njegov uticaj ili se pronašli u dispenzacionalizmu, pamet u glavu dok ne bude kasno.
  avatar
  Ivan Maslovara

  Broj komentara : 5
  Registration date : 2013-10-04

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  Ivan Maslovara 4/10/2013, 14:50

  Dok cekamo na odgovorima, evo jednog kratkog zapazanja. Dispenzacionalizam je jedna od sotonskih prevara. Ona se ne spominje u svetim spisima. Dispenzacionalizam nije proizvod ljudskog nego Sotoninog umovanja, jedna od mnogih varijacija verovanja u laznu nauku Antihrista. Ako Bibliju citate simbolicki, onda ne mozete da razumete to sto Bog govori , ali ako je citate onako kako pise, onda nema problema

  Ako cemo da budemo realni, svaki onaj ko je bio u Izraelu i druzio se sa Jevrejima zna da su Jevreji nesto drugo, jedan poseban narod, kako Pavle kaze "pitoma maslina". Oni su se odvojili od Boga, ali i kao takvi, tesko se mogu izjednaciti sa drugim paganima i neznaboscima. Cinjenica je da su neki medju njima najgori pagani sto postoje (Soros, Holbruk, Rokfeler, Rotsild i slicni), ali generalno, oni su sacuvali mnoge moralne elemente i njima ce biti najlakse da se okrenu svom Bogu kad se u skoroj buducnosti ova planeta bude tresla kao "pijan covek", kako pise u Bibliji (kad Bog zatrese ovu planetu) .Bog sa posebnom paznjom gleda na Izrael, i zato ja to naglasavam.
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  Zdravko Vučinić 4/10/2013, 16:37

  Odgovor Ivanu Maslovari

  Ivane, najlogičnije je u početku bilo da ti ostaviš komentar na tekst “Miroljub Petrović i ja na putu za Izrael”, umjesto da kreneš u opravdanje svog koncepta Izraela. Mislim da treba da daš primjedbe na tekst, na konstatacije iz teksta, da dokazima negiraš ono što tamo piše, a ovako si razvodnio priču i tjeraš me da ponavljam iste stavove kao iz teksta.
  Ispoštovaću te i prokomentarisati sve ono što mislim da je značajno, ali tražim da pročitaš ponovo moj tekst i da se na njega osvrneš. Za razliku od nekih ljudi, ja imam dosta strpljenja kada je u pitanju polemika o religiji, iako to može u nekim situacijama da bude kontraproduktivno.

  Za početak, navodiš brojne citate iz proročkih knjiga kako bi opravdao svoj koncept. Polako. Ne možeš to tako. Da bi ušao u proročke knjige mora da se napravi temelj. Jedan od temelja je utvrđivanje ko je Božji narod. Nakon što nedvosmisleno utvrdimo da je Izrael duhovna kategorija i da su duhovni Izraelci Božji narod, onda je lako uklopiti sve te citate koje navodiš. Pročitaj moj tekst gdje objašnjavam zašto je Izrael duhovna kategorija.
  Proročke knjige koje navodiš sadrže različite vrste proročanstava, od mesijanskih, do konačne obnove Izraela. Ali ta obnova nije ovozemaljska, nego konačna, nakon Trećeg Hristovog dolaska. Zato treba ozbiljnije da pročitaš onaj moj početni tekst.
  Kao što sam rekao tamo, proroci iz Starog zavjeta pišu o lokalnoj slici ropstva i izbavljenja Izraela i kroz sve to najavljuju najveći od svih događaja – konačno izbavljenje Božjeg naroda. Ali koriste proročki jezik. To je važno da zapaziš, koristi se proročki jezik.
  Slično je sa knjigama Danilo i Otkrivenje gdje se koristi proročki, simbolički jezik.
  Ne možeš sve bukvalno shvatiti, jer je to proročki jezik. Na primjer, Hram ne mora uvijek biti doslovan Hram, jer to može biti u proročkom jeziku i hram Svetog duha, a to je Božji narod.
  Ili na primjer, 1260 dana je doslovno tri i po godine, ali proročki to je 1260 godina. Vrlo je važno da na taj način čitaš proročanstva.
  Zato kad pojedini proroci govore o Izraelu, preko neke lokalne slike, to ne znači da oni govore o fizičkom Izraelu i bukvalnoj državi Izrael, već proročki to je proročanstvo o konačnoj obnovi, obnovi zemlje, što je najvažnije od svega.
  Slične metode kao proroci koristio je Isus kada je objašnjavao učenicima posledak vremena – znači, lokalni događaj u priči a njegova univerzalna primjena.
  Vi tumačite obrnuto, univerzalni događaj (konačno oslobođenje) svodite na lokalnu primjenu (oslobođenje i obnova države Izrael).
  Pogledajmo jedan poznati primjer iz Biblije koji nam dosta govori o tome kakvim su se jezikom služili proroci. Prorok Ezekijel daje opis pada Sotone, kroz priču o lokalnom caru Tirskom:
  „Sine čovečiji, nariči nad carem Tira i reci mu: ‘Ovako kaže Gospod: ‘Ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti i savršeno si lijep. Bio si u Edenu, vrtu Božjem. Pokrivalo te je svako drago kamenje, rubin, topaz, jaspis, hrizolit, oniks, žad, safir, tirkiz, smaragd i zlato; tamburine i svirala bili su ti pripremljeni onog dana kad si bio stvoren. Bio si pomazani heruvim zaštitnik, ja sam te postavio. Bio si na svetoj gori Božjoj. Hodio si usred plamenih stena. Bio si besprekoran na svojim putevima od dana kad si stvoren pa sve dok se u tebi nije našla nepravednost“ (Ezekijel 28,25-26).
  Preplitanje lokalnih i univerzalnih događaja može da bude zbunjujuće za čitaoce u početku, zato treba čitati cijelu Bibliju i u razmatranje uzeti čitav kontekst kada je u pitanju Božja namjera sa čovječanstvom i šta sve Plan spasenja predviđa.
  U tim proročanstvima često se smjenjuju događaji koje u stvarnosti dijele duga vremenska razdoblja ili pripadaju različitim fazama Plana spasenja tako da je njihovim vađenjem iz ukupnog konteksta moguće dokazivati razna stanovišta.

  Uostalom Ivane, pitanje za tebe. Šta je važnije, formiranje doslovne države Izrael i Jerusalima, ili konačna obnova duhovnog Izraela. Ovo drugo, naravno. I to su znali i proroci i veliki ljudi vjere. Oni nijesu čekali neku zemlju ili teritoriju ovdje, nego konačnu zemlju, ili Nebeski Hanan, da tako kažemo.
  Sjećaš se kako je Bog pozvao Abrahama da ide u tuđu zemlju i on je vjerom poslušao. Ali pazi šta kaže apostol Pavle, koji je dobro shvatao proročanstva :
  „Vjerom je Avram, kad je bio pozvan, poslušao i otišao na područje koje je trebalo da dobije u nasljedstvo. Otišao je, iako nije znao kuda ide. Vjerom se kao stranac nastanio u obećanoj zemlji kao u tuđini i živeo je u šatorima sa Isakom i Jakovom, sunasljednicima istog obećanja. Jer je očekivao grad koji ima prave temelje, čiji je graditelj i tvorac Bog“ (Jevrejima 11,8‐10).
  Iz ovog teksta vidiš de Abraham sa svojim potmcima bio sunaslednik istog obećanja, i očekivao je grad. Koji grad? Vi bi ste rekli Jerusalim. Nije Jerusalim, nego grad koji ima prave temelje čiji je graditelj i tvorac Bog. Dakle, radi se okonačnoj obnovi i to je ono što je suština religije. Konačna obnova, a ne lokalna, ovozemaljska. Isto je mislio i apostol Petar, imaš to u njegovim spisima.
  Dakle, prije nego što su i nastali fizički Jevreji, njihov praotac Avram je gledao na konačnu obnovu, a ne na ovozemaljsku. To je proročki pogled.
  Slično je i sa žrtvenim sistemom. U Starom zavjetu su bili Hram, žrtve, sveštenička služba i slično. Sada imamo pravu Žrtvu-Isusa, imamo Prvosveštenika-Isusa i Hram na Nebu. Dakle, nema više vraćanja na stari sistem, nego gledamo naprijed, imamo pravog Prvosveštenika, pravi Hram, a ne da zamiljamo ponovo neki zemaljski hram.
  E to je taj pogled koji moramo imati, a ne neki lokalni pogled. Zato je važno da na taj način razmišljaš. Pročitaj moj tekst još jednom. Oko ovoga možemo još da pričamo, ali na taj način treba da gledaš na stvari.
  Tek nakon što se stvari pravilno sagledaju, onda se mogu shvatiti i stihovi koje navodiš. To su proročki stihovi, ne zaboravi to. Naravno, važno je prethodno jasno razgraničiti ko je Božji narod. Kao što sam rekao Božji narod je Izrael, ali kao duhovna kategorija. Nemoj to nikad da zaboraviš.
  Na primjer, apostol Pavle, koji je po rođenju bio Jevrejin ili fizički Izraelac, kaže: „Nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela“ (Rimljanima 9,6). Kako to da nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela?
  Postoje, dakle, Izraelci po tijelu, Avramovo fizičko potomstvo, i postoje duhovni Izraelci, obraćeni ljudi, istinski religiozni ljudi. Ovi drugi su Izrael u Božjim očima, a ne oni prvi, i zato Pavle kaže nijesu Izrael svi koji potiču od Izraela. Ovo je valjda jasno.
  U 2. Mojsijevoj 19,5.6 Bog je oslobođene Izraelce nazvao „sveti narod, carsko sveštenstvo“. Apostol Petar isti izraz „sveti narod, carsko sveštenstvo“ u 1. Petrovoj 2,9.10 primjenjuje na na ljude koji vjeruju u Hrista. Dakle, Bog nije mislio na Izrael kao naciju, tjelesne potomke Jakova, nego na duhovne ljude svih nacija koji su vjerom u Boga postali Izraelci - pobjednici s Bogom.
  Ovo mora da ti bude jasno Ivane.

  Molio bih te da se ubuduće fokusiramo na jednu oblast, a da ne razvodnjavamo priču i pravimo kilometarske postove. Idemo redom, malo po malo, ako si naravno zainteresovan za istinu.

  Evo još nekih mojih osvrta na djelove tvojih dugačkih postova.

  Tvoj citat: Kako prepoznati laznoh hrsta od pravog Hrista? Hristos se prepoznaje na osnovu Mojsijevih i prorockih knjiga, tako da mogu da ga prepoznaju samo oni koji citaju pomenute knjige. Jedini koji citaju te knjige su Jevreji (i retki iz drugih naroda).

  Jevreji ne čitaju Mojsijeve knjige. To je njihov problem od kada postoje te knjige, to je njihov problem kroz Stari zavjet, u vrijeme Hrista i sve do sada. Oni nikad nijesu čitali Mojsijeve knjige nego su vjerovali svojim vođama, što pokazuje da su loši karakteri. Zato su i odbacili Mesiju. Dolazak Mesije je bio i vremenski predskazan a oni to nijesu vidjeli. U godinu su mogli da znaju kada će Mesija doći. Niti su čitali, niti sada čitaju te knjige.

  Tvoj citat: Na osnovu biblijskih prorocanstava (koja ti nisi citao, a pravis se kao da jesi), sadasnja generacija Jevreja ce se susresti sa velikim nevoljama i bice prisiljeni da preispitaju svoje religijske stavove jer ce jasno shvatiti da samo Bog moze da ih izbavi. Posto oni jedini imaju neko znanje iz teologije, logicno je ono sto pise u Bibliji, a to je da ce se okrenuti svome Bogu i Njegovom Mesiji, i to ce biti mozda najveci dogadjaj u ljudskoj istoriji, koji ce podstaci mnoge ljude iz svih naroda da prihvate Boga Biblije - jevrejskog Boga.

  Ovo je pisao Miroljub Petrović, ili si ga prekopirao. Ja nijesam čitao proročanstva dok sam vjerovao Miroljubu. Kad sam počeo da ih čitam video sam koliko su stavovi o obnovi Izraela i Hrama nakaradni, i odbacio sam takvo učenje. Na našem sajtu imaš članke o skoro svim proročanstvima koja su protumačena na jedini mogući ispravan način. Inače, Jevreji nemaju nikakvo znanje iz teologije. To je priča onih koji plasiraju poroizraelsku priču, kao što je Miroljub, to su zablude da Jevreji čitaju Toru. Oni pojma nemaju o teologiji, niti su ikada imali. To je pokazala istorija i iskustvo. Oni su žrtve svog teološkog neznanja, a ne pobožnog života. Naravno, uvijek je bilo pojedinaca iz tih redova koji su bili primjer drugima.

  Tvoj citat: Dalje kroz sve prorocke knjige Tanaha govori se o tom velikom dogadjaju.

  Kao prvo, ni jedna proročka knjiga ne govori o bilo kakvoj obnovi države Izrael na kraju vremena, nego o konačnoj obnovi. To je taj veliki i najveći događaj – konačna obnova. To je konačni Božji plan. Samo što vi to svodite na lokalni karakter. Kao što sam rekao, u pitanju je prorčki jezik.
  Izrael je duhovna kategorija, to nikad nemoj da zaboraviš. Jakov je bio grešnik koji se promijenio i postao Izrael. To je duhovna kategorija. Izrael su oni koji kao Jakov promijene svoj život. Možeš da čitaš opširnije o tome na našem sajtu.
  Zašto Bog kaže da je On Bog Abrahamov, Isakov i Jakovljev? Oni su reprezenti Izraela. Ali duhovne kategorije su ih svrstale u reprezente Izraela (duhovnog Izraela). Oni su duhovni oci, da tako kažemo. Ali zašto?
  Abraham predstavlja vjerne. On je otac svih koji vjeruju. On je vjerovao u nemoguće i pokazalo se kao ispravno. Apostol Pavle ga hvali zbog vjere a ne zbog djela, djela su mu bila plod vjere. Što se tiče Isaka, on ništa posebno nije uradio da bi mi to pamtili, ali je on važan jer je rođen “odozgo”, Božjim djelovanjem, jer je Abraham bio star, kao i Sara. Isak dakle reprezentuje one koji se rađaju “odozgo”. To je novorođenje. Isus je rekao Nikodimu: „Ukoliko se ne rodiš odozgo, ukoliko se nanovo ne rodiš ne možeš ući u carstvo nebesko”.
  Pavle kaže „Jer u Hristu Isusu, niti obrezanje ni neobrezanje ništa ne koristi, već novo stvorenje.” Mi smo djeca obećanja, kaže Pavle. To je ono što predstavlja Isak. Znači Isak predstavlja novorođene. Jakov je sa druge strane neko ko je promijenio karakter, ko je istrajao u vjeri. Zato mu je promijenjeno ime u Izrael. To je apsolutno duhovna kategorija.
  Ovi ljudi predstavljaju tri osobine, tri kvaliteta. Ne spasavaju se njihovi doslovni potomci.
  To Pavle dokazuje u poslanici Rimljanima, naročito 9 glava stihovi 6-13, kada kaže da Izrael nijesu svi koji potiču od Izraela.
  Kod Boga se, dakle, spasavaju oni koji vjeruju (Abraham), koji su nanovo rođeni(Isak) i oni koji se mijenjaju kroz vjeru i ne odustaju, već istrajavaju do kraja(Jakov).
  Jevreji nijesu na ovaj način shvatili Boga, već na pogrešan način– a to je da genetika, odnosno fizičko nasledstvo ima neki uticaj. Nema nikakav uticaj. Apostol Pavle je jasan po tom pitanju.

  Tvoj citat: Ono sto bi hriscanima trebalo da bude veoma jasno i prepoznatljivo, jesu prorocanstva iz Otkrivenja. Na primer, i 11. poglavlju se govori o tome da ce u poslednjim vremenima neznabosci oskvrniti Sveti Grad, a postoji samo jedan Sveti Grad u Bibliji, a to je Jerusalim. Takodje, u istom poglavlju se jasno kaze koji je to “Sveti Grad”, i kaze se da je to “grad u kojem je i nas Gospod bio razapet”. Takodje se u istom poglavlju kaze da ce “neznabosci gaziti crkvu Bozju”. Koju “crkvu Bozju” ce gaziti? Cak se jasno spominje “porta”, “oltar”. Postoji samo jedna crkva, odnosno Hram u Bibliji, sa portom, oltarom itd.

  Opet ista greška. Prvo moraš da znaš da je Otkrivenje knjiga koja je data u simbolima. Otkrivenje je knjiga simbola, koje treba protumačiti. Dakle, ne možeš sve u Otkrivenju da tumačiš doslovno. Za bolje razumijevanje treba vidjeti kroz Bibliju iste te riječi, pa vidjeti koje još značenje mogu da imaju.
  Na primjer, Svetinja ili Hram je mjesto u kojem je Bog prisutan, što direktno asocira na Božji hram, ali i na hram Svetog Duha, a to je Božji vjerni narod. Neznabošci, dakle, mogu da gaze i Božje vjerne ljude, ne mora da bude doslovan Hram. Isto tako, Sveti grad je doslovno Jerusalim, ali proročki može biti Božji narod. Otkrivenje je knjiga simbola, proročka knjiga, i na taj način se jedino može tumačiti. Možemo o ovome detaljnije, ali ajde da prvo savladamo Danila.

  Tvoj citat: Takodje se za poslednje vreme spominje “ukidanje zrtve svagdasnje”, i to se jasno spominje za sam kraj istorije, u prorocanstvima iz 11. i 12. poglavlja Danila. Svako ko malo poznaje Bibliju zna sta je “tamid” ili “zrtva svagdasnja”. To je zrtva koja se prinosi u Hramu ujutru i uvece, najvaznija zrtva, zrtva za ceo narod. Dakle, mali rog ce “ukinuti zrtvu svagdasnju”, a to ne moze da uradi ako nema Hrama i prinosenja te zrtve. I posle svega ovoga dodju liberalni hriscani da mudruju kako je to sve simbolika i kako tu nista nije doslovno. Pa po toj nakaradnoj filozofiji ni Hrisov dolazak onda nije doslovan. Ni Stvaranje ni Potop nisu doslovni.

  Pitanje svakdašnje žrtve je veoma jasno ko čita Bibliju. Ajde da to pojasnimo.

  Pogledajmo ova dva stiha za početak:
  Danijel 11,31 - "I podići će se mišice, koje on šalje, i oskrnaviće svetilište, tvrđavu, i ukinuće svakidašnju žrtvu. I postaviće gadost koja pustoši."
  Danijel 12,11 - "Od vremena kada bude ukinuta svakidašnja žrtva i postavljena gadost koja pustoši, biće hiljadu dvesta i devedeset dana".

  Važno je da ove stihove o svakidašnjoj žrtvi i gadosti koja pustoši stavimo u ukupan kontekst. Ne možemo sad na osnovu slobodnog tumačenja ova dva stiha, da gradimo neke teorije o Izraelu ili novom Hramu. Imamo Hram na Nebu i Prvosveštenika Isusa u Nebeskom Hramu, i u tom kontekstu treba staviti i ukidanje žrtve svakdašnje.
  Ajde da uzmemo ovaj drugi citat (Dan 12,11), gdje se pominje i 1290 dana. Da ne bih detaljisao(čitaj naš sajt i tekstove koji se nalaze u poglavlju Danilo i Otrkivenje), ovo proročanstvo je dio proročanstva o 2300 dana. Dakle, 1290 je u okviru 2300, dakle ovaj period je smješten u okviru 2300, i dolje ćeš dobizi potvrdu ovoga.
  Snažno je dokazano da se 2300 dana-godina ostvarilo i završilo 1844 godine, kada je na Nebu počeo istražni sud, prelaskom Isusa u Svetinju nad Svetinjama. Nadam se da si saglasan, a ako nijesi i to ću ti objasniti i dokazati.
  E sad, šta je ovo 1290 dana-godina:
  Godine 554, Justinijan je ostvario konačnu obnovu zapadnog rimskog carstva, ali tom prilikom desilo se nešto veoma neobično. Vjerska vlada rimskog biskupa-pape (priznatog 538. godine) tada je takođe preuzela svu svjetovnu moć rimske imperije koja je nazvana Svetom rimskom carevinom. Ona se maskirala i predstavila svijetu kao Hristova vlada, carstvo Božje. Rimski biskup uveo je obred MISE prema kojem sveštenik pretvara hljeb i vino u tijelo i krv Isusa Hrista, što bi značilo da oni prilikom svakog obreda dovode Hrista sa neba i ponavljaju raspeće.
  Falsifikat je bio potpun, cijeli svijet obmanut, a Hristova STVARNA SLUŽBA u prvom odjeljenju Nebeske svetinje zamijenjena „gadošću pustošnom. Gadost koja pustoši je zamijenjena služba, lažna služba. To je gadost koja pustoši. Tako je ukinuta, oborena ili zamijenjena svakdašnja žrtva koju je Isus za nas obavljao na Nebu (na to Isusovo djelo su u Starom zavjetu ukazivale žrtve koje je prinosio sveštenik). Dakle, ne mora da postoji Hram da bi se ukinula žrtva svakdašnja. Ova svakdašnja žrtva za nas je bila na Nebu. I to je mali rog ukinuo, uvođenjem mise. Misa je najpoštovaniji događaj u istoriji čovječanstva. Na milijarde i miljarde ljudi imaju poseban odnos prema misi. Ja to znam jer sam po rođenju katolik.
  Dakle, nema nikakvog Hrama na zemlji, jer je to prošlost, sad imamo Hram na Nebu i sve treba staviti u taj kontekst.
  E sad, ako dodamo 1290 godina od 554 n.e., dolazimo do 1844. godine! (Od vremena kada bude ukinuta svakidašnja žrtva i postavljena gadost koja pustoši, biće hiljadu dvesta i devedeset dana").
  Dakle, od kada je postavljena lažna služba na zemlji(najveća prevara i hula), umjesto stvarne Isusove službe za nas na Nebu, prolazi 1290 godina. To razdoblje je, dakle, vrijeme napada na tamid-svakdašnju žrtvu. I dolazi se do 1844 godine. Dakle, papstvo ili mali rog je ukinulo svakdašnju žrtvu tokom tog perioda.
  Niko ko je vjerovao u taj lažni rimski religijski sistem nije znao da Isus za nas obavlja službu na Nebu i da postoji svakdašnja žrtva na Nebu (svakdašnja žrtva iz Starog zavjeta je na to ukazivala).
  Zato ljudi kao što si ti ili Mirljub zaboravljaju da mi imamo Prvosveštenika sada na Nebu, koji tamoobavlja svoju ulogu koju Mu je Bog namijenio za nas, a na šta su ukazivali simboli i žrtve iz Starog zavjeta.

  Zašto je do 1844 bila ukinuta svakdašnja žrtva. Zato što je do tada trajala Isusova služba u Svetinji (opet su na to ukazivale službe tokom Starog zavjeta). 1844 godine Isus je prešao u Svetinji nad svetinjama (proročanstvo o 2300 godina).
  Hristovim prelaskom u drugo odjeljenje Nebeske svetinje(1844), počeo je istražni sud najavljen u proroštvu, a tamid-svakdašnja žrtva je završena te godine, ona od te godine ostaje u sjenci prvog odjeljenja gdje vjerni Božji narod više nema šta da traži.
  Zato apostol Pavle kaže Jevrejima da gledaju na Nebeski hram.
  Ivane, stvari su aktuelne u Nebeskom hramu, a ne treba nam zemaljski. Tamid je postojao nekada u Stari zavjet simbolično, a onda nakon Hristovog vaskrsenja tamid je postojao stvarno na Nebu gdje je Isus obavljao tu službu. Papstvo je uvelo misu, ukinuvši ovdje kod ljudi stvarni tamid koji se odvijao na Nebu. Da su ljudi znali da neko za njih na Nebu obavlja službu, ne bi vjerovali u ovozemaljske službe, mise i žrtve (misa i rituali).
  I ti Ivane treba da stvari posmatraš na taj način, a ne da projektuješ Hram na zemlji. Mi imamo Hram na Nebu i tamo se odvijaju glavne stvari. Zemaljski Hram je bio samo sjenka.
  U istom kontekstu shvati i Danilo 11,31 - "I podići će se mišice, koje on šalje, i oskrnaviće svetilište, tvrđavu, i ukinuće svakidašnju žrtvu. I postaviće gadost koja pustoši."

  Evo ti sad ona potvrda koju sam ti najavio gore. Danilo 8 glava: „Dokle će trajati vizija o svakidašnjoj žrtvi i o prestupniku koji izaziva pustošenje, i o prepuštanju svetog mjesta i vojske gaženju? Tada mi je on rekao: „Do dvije hiljade i trista dana, svetinja će se očistiti.”
  To je ono razdoblje(1290) vrijeme napada na tamid-svakdašnju žrtvu, a završeno je 1844(do 2300 dana svetinja će se očistiti).
  Hristovim prelaskom u drugo odjeljenje nebeske svetinje, kao što sam ti gore napisao, počeo je istražni sud najavljen u proroštvu! Ponavljam. Tamid-svakdašnja žrtva tada ostaje u sjenci prvog odjeljenja gdje Božji narod više nema šta da traži.
  Sada Isus obavlja službu u Svetinji nad Svetinjama. Tamid je prošlost od 1844. Dakle, zaboravi na tamid u zemaljskom konetkstu (to je sjen koja se ispunila u nebeskom kontekstu).

  Tvoj citat: U zadnjih pedeset godina Izrael je bio napadnut pet puta od kudikamo nadmoćnijeg nepriatelja i svih pet puta pobedio. Poznati su slučajevi koji se ne mogu drugačije objasniti, nego kao direktan upliv Božje ruke. Za vreme borbi na Sinaju tokom Šestodnevnog rata su dobro ukopani Egipćani čuli i videli približavanje izraelske armije kako nadire uz pratnju stotina tenkova i bežali glavom bez obzira, a da u toj oblasti nije bilo ni jednog jedinog izraelskog vojnika! Ili, prilikom prebrojavanja odreda dešavalo se da su izraelski oficiri pronalazili vojnika više koji je, na pitanje ko je odgovarao sa “Ja sam vojnik vojske nebeske!” Ovakvih i sličnih slučajeva je bilo mnogo.

  U istoriji Bog je pomagao Jevreje kao svoj narod. Jevreji su odbacili Boga, odbacili su Mesiju, kao posljednji poziv kao narodu, njihovu sadašnju državu je osnovala jezuitsko-masonska mašinerija.
  A da bi svakome bilo jasno ko stoji iza ze države, oni su stavili pentagram na zastavi, što je okultni simbol. Mi koji znamo da čitamo te simbole, znamo čiji je to simbol i zašto je tu stavljen, a vi što vidite drugačije vi kažete da je to Božja država. U redu ako tako mislite, ali to nema veze sa realnošću. Izrael je potpomognut od Rimske crkve, preko Amerike, jer papstvo hoće da objedini svjetske religije iz Jerusalima. itd O tome jasno govori Alberto Rivera. To se radi perfidno i treba stvari gledati iz različitih uglova. Izrael je važan segment za formiranje Novog svjetskog poretka.

  Evo nekoliko mojih osvrta na tvoju komunikaciju sa Pavlom.

  Tvoj citat: Začudo, sve zemlje sveta, među kojima prednjači hrišćanska Evropa, uz izuzetak Amerike, za sve ovo osuđuju Izrael i odriču mu pravo da se odbrani. Brojne antiizraelske i u suštini antijevrejske izjave, pamfleti, knjige i demonstracije širom sveta, paljenje sinagoga po Evropi, skrnavljenja jevrejskih groblja, narastajuće antijevrejsko osećanje u svetu i sve veća izolacija Izraela pokazuju da je jevrejomrstvo i te kako živo i da nikada umrlo nije. Kao rezultat svega, ortodoksni rabini i učitelji u Izraelu su prošle jeseni izdali saopštenje u kome ovu situaciju nazivaju "mukom Jakovljevom" (Jer. 30:7-11) i pozivaju na molitvu za izbavljenje Izraela sve Jevreje ma gde bili. Za verne u Hristu sve ovo bi trebalo da bude znak da su poslednji dani poslednjih vremena izuzetno blizu.

  Ivane, ako se malo ozbiljnije pozabaviš ovom tematikom vidjećeš da sve to što se događa u svijetu i sa Izraelom je dio scenarija vladara svijeta. Izrael je osnovan da bi se manipulisalo sa ljudima, da bi sotona preko papstva sagradio hram u Jerusalimu i varao (čitaj Alberta Riveru o tome), zbog kontrateze Arapima zbog nafte i slično.
  Ta navodna kampanja protiv Izraela je samo antiteza. To je potrebno vladarima svijeta (svaka teza ima antitezu, Hegel i jezuiti).
  Izrael se lijepo uklapa za stvaranje sukoba, za eventualno pokretanje trećeg svjetskog rata (čitaj Alberta Pajka koji je prije više od 100 godina rekao da će biti rat između muslimana i Jevreja). Pajk je bio mason 33 stepena, znači bio je satanista. On je još tada znao za taj sukob koji će se konstruisati itd itd.
  Dakle, Izrael je samo priča za naivne. Izraelom rukovodi rimka crkva, preko jezuitsko-masonske mašinerije. Na njihovoj zastavi je pentagram, magijski simbol. Najveći izraelski državnici su masoni 33 stepena, što znači da su satanisti i pod kontrolom su svjetskih vladara.
  Narod izraelski je topovsko meso, slično kao i muslimani. I jednima i drugima upravljaju isti satanisti. Nema tu nikakve vjere, osjećanja, religije, sve je to plan za formiranje novog svjetskog poretka itd.

  Jevreji inače ne postoje, osim možda nekoliko procenata. Ovi što se predstavljaju kao Jevreji, to su nekadašnji pagani koji su primili judaizam (hazari i drugi). Jevreji su zaista rasejani i nestali, kako je proročantvo predskazalo, jer su odbili i poljednji Božji poziv - da prihvate Njegovog Sina Isusa Hrista. Zato je onako razoren hram (za trajno), zato su onako pobijeni, zato su rasejani.
  Pa to i Miroljub zna, i onda mora da izmišlja nove teze da bi to uklopio u svoju priču, pa kaže da će se pronaći izgubljena plemena i da će se DNK analizom to utvrditi.
  Kad vidiš ove današnje Jevreje, vidiš im boju kože, građu i slično, tačno vidiš da se razlikuju od drugih semita. Nijesu to pravi fizički Jevreji, većinom nijesu. Ali o tome možemo da pričamo.

  Prema Biblijskim proročanstvima, kamenovanjem Stefana Jevreji kao nacija izgubili su svoj status. To je ispunjeno i Isus je to jasno rekao da će se njima oduzeti carstvo a dati drugima. Isus je rekao i da neće ostati kamen na kamenu od Hrama. Zar misliš da bi o Isus rekao kada bi Bog imao namjera da opet gradi Hram. Ne. Isus je znao da je to rušenje za trajno.
  Da su Jevreji kojim slučajem tada prihvatili Hrista, da li bi nakon vaskrsenja bilo hramske službe? Naravno da ne bi bilo službe, jer nakon vaskrsenja Isus započinje službu u Nebeskom Hramu, a rituali i žrtve u starom Hramu su ispunjeni.
  Zato apostol Pavle kaže u Poslanici Jevrejima da treba gledati na Hrista na Nebu, na Njegovu službu u Hramu itd, a ne vraćati se judaizmu koji je bio sjenka onoga što je sada realnost, a to je Hrist i Njegova služba kao našeg Prvosveštenika na Nebu.
  Ovo je vrlo važno da zapaziš, jer Božji plan spasenja ima svoje faze. Sada smo u fazi kada je Isus prešao u Svetinji nad svetinjama. Dakle, služba se odvija kao što je to nekad predskazivla služba u starom Hramu. Nama više ne treba Hram, jer se služba odvija na Nebu.

  Ti, Ivane, i slični kao ti, očekujete neke događaje, neke stvari koje navodno treba da se dese, a u potpunosti zanemarujete da se na Nebu odvija služba, upravo sada. Na tu službu su nekada ukazivali rituali i žrtve u starom Hramu, a to je sada postalo realnost na Nebu. Mi imamo Žrtvu, imamo Hram, imamo Službu. To je na Nebu. To je prava služba, koja zaista čisti od grijeha. Judaizam je prošlost. Ne treba nam Hram ovdje. Ali zato satanistima treba hram, a vi nasjedate na to.

  Tvoj citat: Pitanje Mesije je slozeno teolosko pitanje i njega mogu da razumeju samo oni koji su ozbiljno citali i proucavali Bibliju. To pitanje, u prvom koraku, nije centralno.

  Nego šta je centralno pitanje nego pitanje Spasitelja. Suština Bilije, religije i života je pitanje Mesije. To je ključ. Pitanje Mesije je upravo centralno pitanje.

  Tvoj citat:Jevreji imaju najjacu porodicu, najzdraviji su narod (za to postoji obilje naucnih cinjenica) i najvise se pomazu izmedju sebe. Odmah iza njih su Muslimani, a hriscani su daleko iza njih.

  Kakvi bre muslimani. Možda čak i ne poznaješ ni jednog muslimana, a tako pričaš. Ja ih znam mnogo i vjeruj mi nije tako. Nego se vi ložite na te priče o strogoći itd itd, ali to je samo prazna priča. Bio sam u Izrael više puta, brat mi je tamo živio itd itd, i dobro znamo kakve su jevrejske porodice.

  Tvoj citat: To sto hriscani imaju neka teoloska i naucna znanja, malo im vredi kad se to ne pokazuje u prakticnom zivotu.

  Pravi hrišćani su onakvi kako Bog to voli, a takozvani hrišćani su ovo o čemu ti govoriš. Razdvoji to.

  Tvoj citat: Moje misljenje je da su Jevreji danas "najbolji hriscani", ili "najmanje losi hriscani" i da ce oni mnogo lakse da se okrenu Hristu (kad dodje nevolja), nego sto ce liberalni hriscani ekumenisti da prihvate da zive moralno.

  Jednom od tvojih istomišljenika sam odgovorio na slično pitanje.
  Ko je prihvatio Hrista nakon njegovog vasrsenja? Neznabošci. Ko ga je odbacio? Jevreji.
  Po tvojoj logici, neznabošci onog vremena su trebali da odbace Hrista, a da ga Jevreji prihvate, a desilo se obrnuto.
  Ostavi Bogu to pitanje ko će prihvatiti a ko neće.

  Tvoj citat: Mnogo jednostavnije pitanje od pitanja Mesije je pitanje obrezanja. Zasto se hriscani ne obrezuju, kada je Isus bio obrezan i kada se zna da je jedan od najucestalijih oblika raka kod zena rak grlica materice, a on se javlja samo kod zena ciji su muzevi neobrezani? To je mnogo jednostavnije teolosko pitanje od pitanja Mesije.

  Što se tiče obrezanja, to je perierno pitanje u ovom trenutku. Za razliku od vas mi smatramo da je pitanje jevanđelja i Mesije suštinsko pitanje, a da je pitanje obrezanja i slično, periferno. U tome se mi razlikujemo.
  Na čemu su insistirali Jevreji u vrijeme apostola: na obrezanju, hramu, ovom, onom... Šta im je Pavle rekao: Zaboravite to, okrenite se Hristu. Čitaj poslanicu Jevrejima, koja je pisana Jevrejima koji su prihvatili Isusa za Mesiju, a koji su se kolebali u vjeri i koji su htjeli da vraćaju judaizmu. Čitaj to.
  Šta Pavle kaže takvima. Kaže im da imamo Isusa, Prvosveštenika u Nebeskom Hramu itd. To znači da nam ne trebaju stare žrtve i hram koji su bili sjenka realnosti koja je došla, a to je Isus.
  Pitanje obrezanje više nema značajan teološki smisao kao što je nekada imalo. To su periferne stvari u poređenju sa pitanjima kao što su Mesija, jevanđelje, opravdanje vjerom, posvećenje vjerom itd itd. Ovo su ključne teme Biblije.
  To što pojedincima više leže teme kao što su kažnjavanje, blaćenje, osuđivanje, gledanje na mane drugih, ukazivanje na periferne teme, spasenje djelima, legalizam, učini ovo da bi te Bog gledao naklono ili učini ono da bi zaradio vječni život, pođi u Izrael, uči hebrejski jezik itd itd, to je vaš problem, kao što je bio problem Jevreja prvog vijeka kojima je Pavle očitao lekciju, posebno u Poslanici Jevrejima.

  Evo ti jedan detalj koji možda ne znaš: to što propagira Miroljub niko u istoriji hrišćanstva već 2000 godina nije propagirao. Bilo je možda nekih koji su tvrdili da bi moglo doći do obraćenja Izraela i slično (i danas ima nekih crkava koje nešto slično kažu), ali niko ozbiljan nije tvrdio da će se prinositi žrtve, niko ozbiljan nije tvrdio da vremenska proročanstva, dakle proročanstva koja su jasno vremenski razgraničena, da imaju dvostruko značenje itd itd. To je neozbiljno. To je inače jezuitska kreacija.
  Zar misliš da baš niko nije ništa znao, i da Bog nije imao svoje ljude kroz istoriju, nego smo morali da čekamo danas nekoga da nam kaže da će se ponovo prinositi žrtve i slično. Zar ima veće gluposti nego tvrditi da će se prinositi žrtve, a znamo da je Mesija u Nebeskom Hramu i služi za nas.

  Ivane, ti kada bi do kraja znao teološke stavove Miroljuba Petrovića, ti bi se u najmanju ruku sablaznio, ako si ozbiljan čovjek.
  Evo ti jedan primjer. Miroljub tvrdi da vremenska prorčanstva (1260 dana, 1290 itd) imaju dvostruno značenje - istorijski i za posljednje vrijeme.
  Čitanjem Biblije do ovakvog shvatanje se nikako ne može doći, ali je Miroljubu to potrebno da bi u sve to nekako uklopio obraćenje Izraela i hram. Međutim, i pored toga, on to loše uklapa, jer se to ne može nikako uklopiti. Ali ima tu i nekih njegovih "bisera".
  Na primjer, možda nijesi znao, ali Miroljub vjeruje da se proročanstvo o smrtnoj rani zvjeri iz Danila i Otkrivenja (koje se apsolutno ispunilo hapšenjem pape i privremenim oduzimanjem ovlašćenja papstvu), odnosi i na posljednje vrijeme. Prema Miroljubu, smrtna rana zvjeri biće obraćenje Jevreja i gradnja hrama.
  Ali ono što je interesantno je da Biblija piše da će se smrtna rana iscijeliti (to je jasno ispunjeno obnavljanjem papstva i povećanjem njihove moći itd), ali Miroljub da bi to proročanstvo uklopio u njegovu teologiju, on kaže da će Jevreji ponovo pasti i da će tada navodno Sotona ili papstvo zauzeti hram u Jerusalimu, i to će biti zacjeljivanje smrtne rane zvjeri.
  Zamisli, prema Miroljubovoj teoriji koju vam nije do kraja otkrio (jer je zaista sablažnjavajuće), Izrael će se obratiti, biće raja u Izraelu, biće ono što vam on priča, ali onda će Izrael opet pasti.
  Dakle, vidiš koliko je ovdje neznanja, zabluda.

  Ili zamisli hrišćanina koji vjeruje da je Isus Mesija i Prvosveštenik u Nebeskom Hramu, da povjeruje u nečiju priču da će morati da prinosi žrtve ponovo.
  Mislim da sam ti dovoljno rekao koliko je sva ta priča o judizmu neozbiljna.

  Dakle, komentarisao sam ono što mislim da je naznačajnije, jer si puno pisao. Skrati malo. I nemoj da ponavljaš citate i tako dokazuješ svoje tvrdnje. Kao što sam rekao, to su proročke izjave koje se moraju ukopiti u ukupan koncept Biblije (ko je Božji narod, faze plana spasenja itd itd), a ne obrnuto, da čitav koncept Biblije uklapamo u citate koji su potpuno pogrešno shvaćeni. To su bile pročke izjave koje kao takve moraš razumjeti, isto kao i Danilo i Otkrivenje.

  Nastojmo da skratimo ove postove

  Za sad toliko  avatar
  Ivan Maslovara

  Broj komentara : 5
  Registration date : 2013-10-04

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Odgovor za Zdravka Vucinica

  Komentar  Ivan Maslovara 4/10/2013, 21:47

  Hajde ovako za pocetak pre nego sto krenemo.  Moj glavni argument na koji se pozivam jeste taj da Isus nije doneo nikakvu novu nauku, vec je dosao da pokaze kako treba da se zivi, da ljude pozove na pokajanje i da ispuni jedan deo biblijskim prorocanstava vezano za Plan spasenja covecanstva.

  Osvrnimo se sta Bog kaze u Jeremiji 31,31, kao i na mnogim drugim mestima kaze da ce uspostaviti "nov zavet" sa Izraelcima sa Izraelom i sa Judom. U vreme Mojsija, Bog je uspostavio zavet (pravilniji prevod je "savez") sa Izraelcima, ali su naredne generacije odbacile taj savez i doslo je do ispunjenja onog dela ugovora koji je Bog imao sa Izraelcima vezano za njihov progon (kaznjavanje). Bog kaze da ce doci dan kada ce On sa jednom novom generacijom Izraelaca (Jevreja) uspostaviti "novi zavet" (savez). Dakle radi se o obracenju Jevreja.

  U Bibliji pise da se Bozji Plan Spasenja sastoji u tome da postoji jedna drzava na Zemlji, kao sto je nekada postojala Nojeva Barka, koja ce biti mesto gde ce Bozji narod moci bezbedno da zivi pod natprirodnom Bozjom zastitom, jer bez te zastite narod nikada ne bi mogao da opstane u okruzenju mnogobrojnijih neznabozackih naroda. Ta drzava bi trebala da bude videlo drugim narodima, pa da zainteresovani pojedinci mogu da se prikljuce toj Bozjoj drzavi, ili da pokusaju da u svojoj drzavi (ako je to moguce) zive po Bozjim zakonima.

  Kada je Isus dosao na Zemlju, On je zeleo da pozove Jevreje na pokajanje i da sa njima udje u savez, bas kao nekada u vreme Mojsijevo, dakle da obnovi ono sto su prethodne generacije porusile. Iz jevandjelja se jasno vidi da je Isus govorio i propovedao iskljucivo Jevrejima, i onim ne-Jevrejima koji su dosli da slusaju sta se prica Jevrejima. Ucenicima je Isus strogo zabranjivao da idu medju neznabosce (vidi Matej 10,5). Dakle, Isus poziva pre svega Jevreje na pokajanje, posto su oni poznavali teologiju, sa zeljom da obnovi projekat.

  Cak su na kraju Jevandjelja po Mateju hriscanski prevodioci su dodali reci, kako navodno Isus kaze: "Idite naucite sve narode krsteci ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha."  Recimo to u hebrejskom tekstu ne postoji. Isus samo kaze: "Idite i naucite ih sve sto sam vam zapovedio."

  Znamo da su Isusovi ucenici obilazili jevrejske sinagoge u Rimskom carstvu i govorili su o Mesiji i o planu spasenja. Sve poslanice "crkvama", kako pise u savremenim prevodima, su poslanice pisane jevrejskim sinagogoama (ovo je vrlo vazno zapaziti) u kojima su ljudi prihvatali Isusa za Mesiju. Dakle, Isus i ucenici pozivaju pre svega Jevreje na pokajanje, jer jedino oni citaju Toru i zakone pomocu kojih moze da se udje u savez sa Bogom a ne kako ti tvrdis da Jevreji ne citaju pomenute knjige. Znas i sam Zdravko iz tvog dugogotisnjeg rada na ovo polju da ne-Jevreji smatraju da Tora ne vazi, da je prevazidjena, da je ukinuta, da je izmenjena itd, itd, i to je crna pogibija jer savez sa Bogom nije moguc. Moguc je preko savesti, ali to je mnogo teska opcija u posrnulom nemoralnom svetu.

  Bozji Plan Spasenja uvek ostaje isti, a to je da se uspostavi teokratska drzava koja ce biti videlo drugim narodima, i to ce se desiti u buducnosti kao ispunjenje Isusovog prorocanstva o "propovedanju jevandjelja po celom svetu" kada teokratska drzava bude videlo celom svetu.

  Sto se tice izjava Apostol Pavle on je narocito govorio po sinagogama gde je bilo puno ne-Jevreja i ucio je ljude kako treba raditi sa ne-Jevrejima koji se okrecu Bogu, pa je stalno bio u sukobu sa fanaticnim Jevrejima koji su prihvatali Isusa za Mesiju, ali su jos bili pod uticajem farisejskog ucenja i zato Apostol Pavle govori na specivican nacin i njegove izjave treba gledati u tom kontekstu, on je bio Apostol za neznabozce.

  Zdravko kaze: Za pocetak, navodiš brojne citate iz prorockih knjiga kako bi opravdao svoj koncept. Polako. Ne možeš to tako. Da bi ušao u prorocke knjige mora da se napravi temelj. Jedan od temelja je utvrdivanje ko je Božji narod. Nakon što nedvosmisleno utvrdimo da je Izrael duhovna kategorija i da su duhovni Izraelci Božji narod, onda je lako uklopiti sve te citate koje navodiš.

  Lako moze da se proveri sta znaci glagol "laavor" pametan si covek i ukapiraces. Rec ima svoje geografsko znacenje, ali ima i duhovno, kao i drugi nazivi za Bozji narod

  Zdravko kaze: Prorocke knjige koje navodiš sadrže razlicite vrste prorocanstava, od mesijanskih, do konacne obnove Izraela. Ali ta obnova nije ovozemaljska, nego konacna, nakon Treceg Hristovog dolaska.

  Nebeskoj obnovi predhodi zemaljska obnova kao slika nebeske obnove. Cak i Isus kaze: "Spasenje dolazi od Jevreja" Svim ostalim narodima spasenje dolazi od Jevreja u poslednje dane. Trebe da se zna da ce Antihrista da prihvate svi neozbiljni ljudi, ali na osnovu biblijskih prorcanstava, u poslednjim vremenima obraceni Jevreji ce biti najbolji Hristovi vojnici.

  Zdravko kaze: Pogledajmo jedan poznati primjer iz Biblije koji nam dosta govori o tome kakvim su se jezikom služili proroci. Prorok Ezekijel daje opis pada Sotone, kroz pricu o lokalnom caru Tirskom:

  Posto znamo da Bibliska prorocansta zaista imaju dve projekcije. Recimo u istorijskoj projekciji jarac predstavlja Aleksandra Makedonskog (cara grckog), a ovan Medo-persijsko carstvo. U projekciji za poslednje vreme "car grcki" predstavlja nekog drugog, kao sto u knjizi proroka Isaije "car tirski" predstavlja Sotonu, a ne doslovno tirskog cara iako je tirski car simbol Sotone jer je mrzeo Izrael, i planirao je kako da ga unisti, pa je Bog njega unistio preko Aleksandra Makedonskog.

  Zdravko kaze: Molio bih te da se ubuduce fokusiramo na jednu oblast, a da ne razvodnjavamo pricu i pravimo kilometarske postove. Idemo redom, malo po malo, ako si naravno zainteresovan za istinu.

  Slazem se, gorim od zelje za istinom.

  Zdravko kaze: Važno je da ove stihove o svakidašnjoj žrtvi i gadosti koja pustoši stavimo u ukupan kontekst. Ne možemo sad na osnovu slobodnog tumacenja ova dva stiha, da gradimo neke teorije o Izraelu ili novom Hramu. Imamo Hram na Nebu i Prvosveštenika Isusa u Nebeskom Hramu, i u tom kontekstu treba staviti i ukidanje žrtve svakdašnje.  

  Sta znaci "zrtva svagdasnja" koju ce ukinuti "mali rog" glavni Sotonin sluga u poslednje vreme? "Zrtva svagdasnja" ili "tamid" je zrtva koja se prinosila u Hramu ujutru i uvece, i to je bila zrtva za ceo narod. Ljudi iz celog Izraela su znali da se prinosi zrtva i za njihove grehe i molili su se za oprostenje. Ta zrtva ukazuje na Hristovu zrtvu, i to je vrhunac ce biti pobune "mali rog" bude ukinuo tu zrtvu koja ukazuje na Hristovu zrtvu.

  Dakle, zrtveni sistem dat u Bibliji ukazuje na razlicite aspekte Plana Spasenja, a Hristova zrtva je jedan od tih aspekata. Ali, ako su se neki dogadjaji iz Plana Spasenja i desili na Pashu (kao Isusova zrtva), to ne znaci da je Praznik Pashe ukinut. Isus kaze na toj Pashi kada je ubijen: "Ovo cinite meni za spomen." Dakle, obelezavanjem Pashe mi obelezavamo i podsecamo se na ono sto se desilo.

  Zdravko kaze: Ti, Ivane, i slicni kao ti, ocekujete neke dogadaje, neke stvari koje navodno treba da se dese, a u potpunosti zanemarujete da se na Nebu odvija služba, upravo sada. Na tu službu su nekada ukazivali rituali i žrtve u starom Hramu, a to je sada postalo realnost na Nebu. Mi imamo Žrtvu, imamo Hram, imamo Službu. To je na Nebu. To je prava služba, koja zaista cisti od grijeha. Judaizam je prošlost. Ne treba nam Hram ovdje. Ali zato satanistima treba hram, a vi nasjedate na to.


  Ja ne propagiram judaizam, nego biblijski koncept. Ti to mozes da zoves judaizam, hriscanstvo, islam, kako hoces.  Dakle, nemoj da mesas ono sto ne moze da se mesa. Odmah da kazem da u pitanju nije centralno pitanje, tako da si ti podigo  prasinu koja bi trebalo polako da se slegne. Nekome to pitanje moze da bude vazno, ali sigurno da to nije pitanje koje odredjuje da li ce neko biti spasen ili ne. A sad konacno pitanje za tebe Zdravko jeste: Da li je Isus bio prvosvestenik u nebeskom Hramu i pre nego sto je dosao kao covek na zemlju? Naravno da je bio. Hram na zemlji je samo slika Hrama na Nebu i onoga sto se tamo desava vezano za Plan Spasenja. To sto je Isus i dalje prvosvestenik u nebeskom Hramu uopste ne iskljucuje zemaljski Hram, vec ga samo potvrdjuje. Logicno je da ljudi na zemlji budu upoznati sa onim sto se desava u nebeskom Hramu, a to je najbolje moguce preko zemaljskog Hrama. Dalje, ako nema Treceg Hrama na zemlji, koja je svrha pisanja opisa Hrama u knjizi proroka Jezikilja u 40-45. poglavlju? Vidimo da ce se u tom Hramu prinositi zrtve, da ce svestenici jesti meso od zrtava, da niko ko je "neobrezana srca i neobrezana tela" nece moci da udje u taj Hram (ta zapovest vazi samo za drzavu Izrael) i sve ono sto je i nekada vazilo u Izraelu dok je bio slobodan? Dalje, o kakvoj se "zrtvi svagdasnjoj" govori da ce je ukinuti mali rog? O kakvom se Hramu govori u Otkrivenju 11. poglavlju gde su opisani poslednji dogadjaji? Itd, itd. Dakle, sve bi ovo trebalo da se odbaci ili da se prihvati neka teska simbolika, da bi moglo da se objasni na neki drugi nacin koji nije doslovan, i sasvim logican, ako pratimo sve ono sto pise od prve knjige Biblije do poslednje.

  Zdravko kaze: Nego šta je centralno pitanje nego pitanje Spasitelja. Suština Bilije, religije i života je pitanje Mesije. To je kljuc. Pitanje Mesije je upravo centralno pitanje.

  Centralno pitanje je Isus i sto je najvaznije i ono sto je uslov spasenja. Problem sa savremenim Jevrejima, kao i sa vecinom ljudi na planeti zemlji, je taj sto ne citaju Bibliju. Danasnji hriscani veruju da je Isus iz Nazareta Mesija, zato sto im je neko to rekao, pa oni veruju. A kad bi pitali hriscane: "Zasto je Isus Mesija?" oni ne bi znali da odgovore. Pitanje Isusovog mesijanstva je teolosko pitanje. Potrebno je znati biblijska prorocanstva, da bi se znalo da je Isus Mesija. Takodje, potrebno je znati Bibliju da bi se razumelo sta je to "Mesija" i zasto On dolazi. E sad, kad dodje nevolja, onda ljudi itekako citaju Bibliju. Kada je bio onaj udar na  centar trgovacki u Nju Jorku 11. septembra, posle toga su tri sedmice sve crkve bile non  stop pune, a Biblije su se prodavale u ogromnim kolicinama. Slicna je situacija i sa ljudima koji nezdravo zive. Tek kad dodje bolest, oni odlucuju da se uozbilje i pocnu zdravo da zive.

  Kada Jevreji dodju uskoro u veliku nevolju, pocece ozbiljnije da citaju Bibliju, kao sto kaze Bog: "Kad budete bili u nevolji, trazicete me."

  Zdravko kaze: Kakvi bre muslimani. Možda cak i ne poznaješ ni jednog muslimana, a tako pricaš. Ja ih znam mnogo i vjeruj mi nije tako. Nego se vi ložite na te price o strogoci itd itd, ali to je samo prazna prica. Bio sam u Izrael više puta, brat mi je tamo živio itd itd, i dobro znamo kakve su jevrejske porodice.

  Ti si se Zdravko kretao na pogresnim mestima, verovatno neka ruzna mesta, mozda nisi  bio u stanju da se spoji sa duhovno ozbiljnim ljudima ili da zapocnes neku ozbiljniju pricu, pa sad pljujes po drugima, umesto da gleda svoje nedostatke.

  Zdravko kaze: Jednom od tvojih istomišljenika sam odgovorio na slicno pitanje.
  Ko je prihvatio Hrista nakon njegovog vasrsenja? Neznabošci. Ko ga je odbacio? Jevreji.
  Po tvojoj logici, neznabošci onog vremena su trebali da odbace Hrista, a da ga Jevreji prihvate, a desilo se obrnuto.
  Ostavi Bogu to pitanje ko ce prihvatiti a ko nece.  


  Ostavicemo Bogu ali neke neistene sto si izreko da demantujem. To je kao da si rekao: "Srbi su odbacili Ratka Mladica." Sad treba da citas malo jevandjelja i da vidis kako je jevrejski narod voleo Isusa, kako su ga docekali kao cara pre nego sto je bio razapet.  Ali, jevrejski religiozni lideri su mrzeli Isusa jer im je kvario biznis - reketirane i zaglupljivanje naroda, pa su trazili od okupatora (Romljana) da ga likvidiraju bez ikakvog otpora naivnog i zabludelog naroda kojie Isus naziva ''ovde bez bastira''  Apostol Pavle Jevrejima jasno kaze da imaju "pokrivalo" na ocima da ne vide neke stvari, ali da dolazi dan kada ce se to "pokrivalo" ukloniti i "tada ce se spasiti sav Izrael", kaze Pavle. Ali ti znas bolje. Danas ima jako malo pravih Jevreja, i pravo je cudo kako Bog vodi tok ljudske istorije. Ali, kao Veliki Majstor, On ce na kraju uspeti da neke ljude podstakne da Mu se okrenu i da preko njih napravi veliko obracenje i cudo propovedanja istine o zivom Bogu Stvoritelju pre konacnog suda nad ovim pobunjenim covecanstvom.

  Zdravko kaze: Što se tice obrezanja, to je perierno pitanje u ovom trenutku. Za razliku od vas mi smatramo da je pitanje jevandelja i Mesije suštinsko pitanje, a da je pitanje obrezanja i slicno, periferno. U tome se mi razlikujemo.


  Fizicko obrezanje nije uslov spasenja. Ali, postoje ljudi koji zele da budu "Bozji svestenici" (ili kako Bog kaze "carsko svestenstvo", "narod svet", "blago mimo svih naroda na zemlji" - vidi 2. Mojsijeva 19. poglavlje), dakle postoje ljudi koji hoce da se izgradjuju da budu bliski Bogu sto je moguce vise, i oni onda upraznjavaju i neke detalje koji nisu vazni za spasenje, ali ulepsavaju zivot kao slag na torti (i torta bez slaga je ukusna). Recimo kada se govori o izgradnji buduceg novog Hrama u Jerusalimu, Bog kaze: "Nijedan stranac neobrezanog srca i neobrezanog tela da ne ulazi u moju svetinju." (Jezekilj 44,9)

  Zdravko kaze: Na cemu su insistirali Jevreji u vrijeme apostola: na obrezanju, hramu, ovom, onom... Šta im je Pavle rekao: Zaboravite to, okrenite se Hristu. Citaj poslanicu Jevrejima, koja je pisana Jevrejima koji su prihvatili Isusa za Mesiju, a koji su se kolebali u vjeri i koji su htjeli da vracaju judaizmu. Citaj to.
  Šta Pavle kaže takvima. Kaže im da imamo Isusa, Prvosveštenika u Nebeskom Hramu itd. To znaci da nam ne trebaju stare žrtve i hram koji su bili sjenka realnosti koja je došla, a to je Isus.
  Pitanje obrezanje više nema znacajan teološki smisao kao što je nekada imalo. To su periferne stvari u poredenju sa pitanjima kao što su Mesija, jevandelje, opravdanje vjerom, posvecenje vjerom itd itd. Ovo su kljucne teme Biblije.
  To što pojedincima više leže teme kao što su kažnjavanje, blacenje, osudivanje, gledanje na mane drugih, ukazivanje na periferne teme, spasenje djelima, legalizam, ucini ovo da bi te Bog gledao naklono ili ucini ono da bi zaradio vjecni život, podi u Izrael, uci hebrejski jezik itd itd, to je vaš problem, kao što je bio problem Jevreja prvog vijeka kojima je Pavle ocitao lekciju, posebno u Poslanici Jevrejima.

  idt idti...... Drzava Izrael je stvorena kao jedno posebno mesto na kojem ce ziveti narod koji je oznacen kao "carsko svestenstvo" i "narod svet". Od svestenika se trazi mnogo vise nego od ostalog naroda. Bog se Avramovim potomcima, onima preko Isaka i Jakova, otkrio na poseban nacin prilikom izlaska iz Egipta i prilikom svega ostalog do ulaska u Obecanu zemlji, kao i kasnije, i Bog je rekao da je zemlja Izrael "Erec Akodesh", sto mnogi prevode kao "Sveta Zemlja", sto je pogresan prevod. "Erec Akodesh" znaci "Zemlja Svetinje", dakle Zemlja koja je odredjena za svete stvari, i u zemlji Izrael MORAJU da se postuju zakoni koji je Tvorac dao za one koji treba da budu videlo drugim narodima. Dakle, Bog je odredio Jevreje za Bozje svestenike i dao im zakone.

  Ukoliko se Bozji narod u Izraelu ne bude drzao zakona koje je Tvorac dao, onda ce "Zemlja Svetinje", kako pise u Bibliji, "izbljuvati njene stanovnike".

  U Bozjima zapovestima se kaze, na primer, da je Bog ZAPOVEDIO Izraelcima da ne smeju da se klanjaju suncu, mesecu i nebeskim telima, a drugim narodima je dopustio da se klanjaju tome (5. Mojsijeva 4,19), jer oni ne znaju mnoge stvari koje Izraelci znaju.

  Takodje, Izraelcima je dato da moraju da se obrezuju, da moraju da praznuju Shabat (uspomenu na Stvaranja), Pashu (uspomenu na najvece cudo izbavljenja), da se obrezuju (najvazniji zakon higijene kada je u pitanju polni odnos) itd. U drzavi Izrael to je OBAVEZNO, a oni koji nece to da drze idu pod mac. Van Izraela to ne mora da se drzi i za nedrzanje tih zapovesti van Izraela nije propisana smrtna kazna.

  Kada je Isus dosao, i kada su apostoli krenuli da uce neznabosce o Zivom Bogu, oni su jasno ucili da gore pomenute stvari nisu najvaznije, vec je najvaznije da se ljudi ne klanjaju idolima (da ne prizivaju demone), da se ne kurvaju (najgori oblik duhovnog rastakanja) i da ne jedu crkotine i krv (najgori vid fizickog rastakanja). A oni koji ovo uspeju da prihvate, onda je lako za sve ostalo. Isto vazi i danas.

  Dakle, postoje zakoni za Izrael, za svestenstvo, i zakoni za ostale narode. Narodi koji ne znaju za Boga (neznabosci) treba najpre da uce elementarne stvari, pa posle neke druge stvari (praznike, obrezanje itd). Sigurno je da oni koji prihvate da se ne kurvaju, da ne idolopoklonisu i da ne jedu smece, lako mogu da prihvate sve ostalo.

  Zdravko kaze: Ivane, ti kada bi do kraja znao teološke stavove Miroljuba Petrovica, ti bi se u najmanju ruku sablaznio, ako si ozbiljan covjek.
  Evo ti jedan primjer. Miroljub tvrdi da vremenska prorcanstva (1260 dana, 1290 itd) imaju dvostruno znacenje - istorijski i za posljednje vrijeme.


  Biblijska prorocanstva zaista imaju najmanje dve projekcije i to ne tvrdi samo Miroljub. Na primer, Isus u Mateju 24. poglavlju govori o razorenju Jerusalima, ali u isto vreme govori i o svom drugom dolasku. U Danilu takodje postoje dve projekcije prorocanstva - istorijska i za poslednje vreme.  Dakle uistinu Blijska prorocanstva imaju najmanje dve projekcije. Primer : Isus govori o razorenju Jerusalima, ali u isto vreme i o svom drugom dolasku. Slicno imas i u Isaiji gde Bog govori o Jovanu Krstitelju, ali u isto vreme i o Iliji za svoj drugi dolazak.

  Zdravko kaze:Ivane, ako se malo ozbiljnije pozabaviš ovom tematikom vidjeceš da sve to što se dogada u svijetu i sa Izraelom je dio scenarija vladara svijeta. Izrael je osnovan da bi se manipulisalo sa ljudima, da bi sotona preko papstva sagradio hram u Jerusalimu i varao (citaj Alberta Riveru o tome), zbog kontrateze Arapima zbog nafte i slicno.
  Ta navodna kampanja protiv Izraela je samo antiteza. To je potrebno vladarima svijeta (svaka teza ima antitezu, Hegel i jezuiti).
  Izrael se lijepo uklapa za stvaranje sukoba, za eventualno pokretanje treceg svjetskog rata (citaj Alberta Pajka koji je prije više od 100 godina rekao da ce biti rat izmedu muslimana i Jevreja). Pajk je bio mason 33 stepena, znaci bio je satanista. On je još tada znao za taj sukob koji ce se konstruisati itd itd.
  Dakle, Izrael je samo prica za naivne. Izraelom rukovodi rimka crkva, preko jezuitsko-masonske mašinerije. Na njihovoj zastavi je pentagram, magijski simbol. Najveci izraelski državnici su masoni 33 stepena, što znaci da su satanisti i pod kontrolom su svjetskih vladara.
  Narod izraelski je topovsko meso, slicno kao i muslimani. I jednima i drugima upravljaju isti satanisti.  Nema tu nikakve vjere, osjecanja, religije, sve je to plan za formiranje novog svjetskog poretka itd.

  Jevreji inace ne postoje, osim možda nekoliko procenata. Ovi što se predstavljaju kao Jevreji, to su nekadašnji pagani koji su primili judaizam (hazari i drugi). Jevreji su zaista rasejani i nestali, kako je prorocantvo predskazalo, jer su odbili i poljednji Božji poziv - da prihvate Njegovog Sina Isusa Hrista. Zato je onako razoren hram (za trajno), zato su onako pobijeni, zato su rasejani.
  Pa to i Miroljub zna, i onda mora da izmišlja nove teze da bi to uklopio u svoju pricu, pa kaže da ce se pronaci izgubljena plemena i da ce se DNK analizom to utvrditi.
  Kad vidiš ove današnje Jevreje, vidiš im boju kože, gradu i slicno, tacno vidiš da se razlikuju od drugih semita. Nijesu to pravi fizicki Jevreji, vecinom nijesu. Ali o tome možemo da pricamo.


  Jevreji jesu raseljeni ali prorocansto o povretku se ispunjava a cefre se krecu na hiljadama godisnje a broj se sve vise i vise uvecava (imas na internet podatke) Ja nisam rekao da je tamo stanje savrseno, nego govorim generalno o moralnosti jednog drustva i uticaju religije na njega. Ako bismo ga poredili sa onim kako bi Bog zeleo da on bude, ali je Izrael jedini preko koga Bog moze nesto da uradi u ovom svetu. Takodje, Izrael je jedini koji pruza otpor svetskom satanizmu (uticajni religiozni deo drzave) i Izrael je jedino bezbedno mesto na planeti zemlji za religiozne ljude. Ostali deo planete je postao NDH, samo jos nisu poceli svuda da kolju i ubijaju neistomisljenike, a to ce se desiti vrlo uskoro. Pored toga, Izrael je najlepse mesto za zivot po svim pitanjima. To zna svaki onaj ko je bio bar jedan dan u Izraelu.Cinjenica je da je i u Izraelu veliki duhovni otpad, ali je stanje daleko iznad bilo cega sto mi mozemo i da zamislimo .Ja samo kazem gde ima najvise morala, a ne gde je savrseno. Svidelo se to nekome ili ne, cinjenica je da je ovaj svet postao svet ludaka i nemoralnih ljudi, kojim vladaju satanisti. I cinjenica je da ce Bog morati da dopusti klanicu u vidu nekog razornog rata. Ko hoce da se laze da se to nece desiti, neka zivi u iluzijama. Isus kaze: "Bice ratova, gladi i pomora, i zemlja ce se tresti po svetu." To je pred nama i to ne moze da se spreci jer su ljudi poludeli. Naravno da Bog sve to dopusta, ali i vodi na nacin da se zdravo tkivo sacuva. Bog se pita, a On je rekao sta ce da uradi i dao je plan spasenja.

  Zdravko kaze: Ili zamisli hrišcanina koji vjeruje da je Isus Mesija i Prvosveštenik u Nebeskom Hramu, da povjeruje u neciju pricu da ce morati da prinosi žrtve ponovo.
  Mislim da sam ti dovoljno rekao koliko je sva ta prica o judizmu neozbiljna.


  Pitanje za tebe Zdravko da li Jevrejina, koji ispunjava Bozije zakone, ne radi na Shabat (ne govorim o adventistickoj suboti), ceka da se izgradi Hram, a pritom priznaje Isusa iz Nazareta kao Mesiju, slavi dan Vaskrsenja i ceka Njegov ponovni dolazak, treba smatrati jeretikom? Pa naravno da ne. I pitanje sta je uslovno? Uslovno recimo da ljudi u Nineviji propasti ukoliko ne odbace greh. Sta je problem? Kakve veze uslovno prorocanstvo ima sa opisom izgradnje Hrama u knjizi Jezekiljevoj, sa opisom povratka Izrailjaca u zemlju svojih praoceva u poslednjim vremenima, o cudu koje ce se desiti u Izraelu koje ce premasiti cudo izlaska iz Egipta kada narodi iz celog sveta budu dolazili u Izrael da se raspituju za izraelskog Boga?

  Uslovna prorocanstva nisu prorocanstva u pravom smislu reci, vec upozorenje - "ako se ne pokajes, propasces, ako se pokajes, spasices se". Nigde u Bibliji, nikada, Bog nije dao detaljan opis nekog dogadjaja koji ce da se desi, a da se to moze nazvati "uslovnim prorocanstvom", pa da se to posle nije desilo. Ja sam cuo pricu jednog "pametnjakovica" koji kaze da je opis Hrama u knjizi Jezekiljevoj "uslovno prorocanstvo", jer navodno, "da su se Jevreji obratili svom Bogu, On bi im omogucio da sazidaju Hram opisan u knjizi Jezekiljevoj, ali posto se nisu obratili, onda to prorocanstvo vise ne vazi".

  Ljudi treba da znaju ko siri tu nakaradnu pricu o "uslovnim prorocanstvima". Tu pricu sire oni koji za sebe kazu da su "jedina Bozja crkva", da ce Bog preko njih navodno da zavrsi posao na zemlji, i da niko ko se ne obrati u njihovu crkvu (citaj sektu) nece biti spasen. To je klasicna sektaska prica koju imaju svi sektasi. Tako i onaj navodno pravoslavni Djakovac tvrdi da Enriko nece biti spasen zato sto nije tolazio na liturgiju...

  Ali treba da se zna ko jos siti tu pricu, i odakle zaista dolazi ta prica. Bivsi satanisti su na vise mesta izjavili da Sotona ubedjuje svoje sledbenike da je Hristov drugi dolazak na zemlju samo uslovan, i da ako Sotona uspe da ucini, preko svojih ljudi na zemlji i demona, da na planeti Zemlji ne bude nijednog Bozjeg sledbenika, onda Isus nece ni dolaziti na Zemlju, jer su ga svi zivi na Zemlji odbacili, i onda ce Sotona sa svojim sledbenicima moci da napravi svoje "carstvo" na Zemlji (kako su glupi, majko mila!!!). Dakle, Sotona tumaci da je Hristov drugi dolazak uslovan. Po toj filozofiji zaista i Hristov dolazak moze da bude uslovan. Ali to je cirkus od teologije.

  E sad u praksi ispada da su samo telesni Jevreji ujedno i duhovni Jevreji, jer ove ostale biblijski koncept ne interesuje (izuzev retkih pojedinaca).


  Mi razgovaramo kao braca, i ne moramo da se u svemu slozimo, mozemo posteno da porazgovaramo i izmesemo jedan drugom argumente. Pozdrav do sledeceg javljanja.


  Ivan Maslovara: komentar modifikovan dana: 5/10/2013, 02:02; prepravljeno ukupno 2 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 4/10/2013, 23:37

  Koliko vidim naoštrili ste pera, biće ovdje boja ljutoga Smile 
  Ivan - kao da čitam spise nekog direktnog duhovnog potomka vojvode Miroljuba, ali bolje da ne pričam ništa da se ne ljutite Smile
  Dragi moji teolozi, samo jedna mala primjedbica. Tamid je neprekidna svakidašnja žrtva, što znači da se obavlja i u nebeskoj Svetinji i posle ispunjenja 2300 dana, jer se obavljao i u tipskoj službi na Dan očišćenja (nije prekidan), iz prostog razloga što postoji potreba za oproštenjem na svakodnevnoj osnovi sve dok traje posrednička služba.
  Ivanu će biti mnogo teško da prihvati da cijela ta dispenzacionalistička priča ne drži vodu, ali ako uspije, eto novog apostola Pavla - umjesto vojvode Miroljuba od Kuča Very Happy Sjeme mora "umrijeti" i biti "sahranjeno" da bi donijelo rod, nema drugog puta, čak ni za vitezove i vojvode.
  avatar
  Ivan Maslovara

  Broj komentara : 5
  Registration date : 2013-10-04

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Odgovor za Pavla

  Komentar  Ivan Maslovara 5/10/2013, 00:25

  Pavle, Biblijska prorocanstva jasno govore da ce u tom zemaljskom Trecem Hramu da sluze svestenici od roda Sadokovog Cadikovog, Hristos jeste prvosvestenik u Nebeskom Hramu, ali sluzba u zemljaskom Hramu ukazuje na sluzbu na Nebu. Sluzba na Nebu nije ukinuta i nece biti ukinuta sve dok se ne zavrsi ceo Plan Spasenja. Isti je slucaj u sa zemaljskim Hramom. Biblija je po tom pitanju jasna.
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/10/2013, 03:21

  Odgovor Ivanu Maslovari 2

  Ivane, nemoj da mi zamjeriš ali ja mislim da si ti odnekud doslovno prepisao Miroljubove riječi ili ti je ovo on pisao. Moguće da griješim, ali moja poenta je da ti uopšte nijesi pročitao što sam ja napisao, niti si to uzeo u obzir. Tako ja mislim. Nego si doslovno odguslao Miroljubovu teoriju ili ti je on ovo pisao. Čak mi nijeste odgovorili na najvažnije stvari, nego ste samo rekli svoje mišljenje, a ne nikako odgovor na jasne Biblijske istine.
  Izgleda da ću morati da izvinem Pavlu Simoviću koji mi je rekao da je ova priča sa tobom nesvrsishodna i da si ti neko ko ne može da primi istinu, a ja ga kritikovao zbog toga.
  Priča stvarno postaje nesvrsishodna, jer ponavljaš nešto što nema veze sa realnošću, a uopšte ne uzimaš u obzir realnost, logiku, osnove Biblije…  

  Moraš da znaš neke stvari koje nikad ne smiješ da zaboraviš, a to je da Biblijske istine ne spadaju znanje, nego u poznanje. Šta to znači? To znači da možeš da budeš vrhunski intelektualac, da imaš više fakulteta, da si obdaren u svakom smislu, ali da nemaš pojma o Biblijski istinama. Zašto? Zato što znanje o ovim istinama daje Bog preko Svetog duha. On osvjedočava. Apostoli pojma nijesu imali dok im nijesu otvorene oči, dok im Bog nije otvorio oči. To jasno piše u jevanđeljima, bukvalno piše da su im otvorene oči.
  Znanjem i trudom može da se bude dobar kreacionista, dobar ljekar prirodne medicine i slično, ali kad dođeš na teologiju, tu su stvari drugačije. Zašto? Zato što postoje uslovi, a to je da čovjek bude istinski obraćen. Zato imamo brojne naučnike, filozofe, ove, one, koji ne mogu da shvate osnovne stvari o Božjim istinama. Zašto? Zato što je to domen duhovnosti.
  Najbolji teolozi kroz istoriju su bili skromni ljudi. Tek kad su shvatili da ne mogu da se oslone na sebe i svoje znanje, tada im je Bog otvarao oči.

  Evo, iz korektnosti još jednom ću da se osvrnem na tvoje stavove i to će biti posljednji put, ako procijenim da kod tebe nema bilo kakvog pomaka u razumijevanju onoga što sam rekao.

  Za početak, savjetujem ti da pročitaš poslanicu apostola Pavla Jevrejima koja je namijenjena Jevrejima koji su prihvatili Isusa za Mesiju a koji su se kolebali u vjeri i htjeli da se vrate judaizmu. To je upravo štivo koje treba tebi. Ubuduće prihvatam polemiku ako budemo poglavlje po poglavlje analizirali poslanicu Jevrejima.

  Tvoj citat: Osvrnimo se sta Bog kaze u Jeremiji 31,31, kao i na mnogim drugim mestima kaze da ce uspostaviti "nov zavet" sa Izraelcima sa Izraelom i sa Judom. U vreme Mojsija, Bog je uspostavio zavet (pravilniji prevod je "savez") sa Izraelcima, ali su naredne generacije odbacile taj savez i doslo je do ispunjenja onog dela ugovora koji je Bog imao sa Izraelcima vezano za njihov progon (kaznjavanje). Bog kaze da ce doci dan kada ce On sa jednom novom generacijom Izraelaca (Jevreja) uspostaviti "novi zavet" (savez). Dakle radi se o obracenju Jevreja.

  Kakvo bre obraćenje Jevreja. Pogledajmo Jevrejima 8,6-13, gdje se govori o novom savezu koji Bog sklapa sa Izraelovim domom i potvrđuje da je Izrael zapravo duhovna kategorija koja označava Božji narod, što nam pomaže da lakše shvatimo stihove iz proročkih knjiga Starog zavjeta.
  „A sada je Isus dobio službu koja je uzvišenija od one prethodne, pa je postao posrednik saveza koji je isto tako bolji od onog prethodnog, saveza koji je zakonski utemeljen na boljim obećanjima. Jer da je onaj prvi savez bio bez mane, ne bi bio potreban drugi. Jer prekoravajući narod, Bog kaže: „‘Evo, dolaze dani’, kaže Gospod, ‘kad ću s Izraelovim domom i s Judinim domom sklopiti novi savez, koji nije kao onaj savez koji sam sklopio s njihovim praočevima onog dana kad sam ih uzeo za ruku da ih izvedem iz egipatske zemlje, jer oni nisu ostali u mom savezu, pa više nisam mario za njih’, kaže Gospod. ‘Jer ovo je savez koji ću sklopiti s Izraelovim domom posle tih dana’, kaže Gospod. ‘Svoje zakone staviću u njihov um i upisaću ih u njihova srca. Biću njihov Bog, i oni će biti moj narod. I niko više neće učiti svog bližnjeg i svog brata, govoreći: ‘Upoznaj Gospoda!’ Jer će me svi oni poznavati, od najmanjeg do najvećeg. Jer ću im oprostiti njihova bezakonja i više se neću sećati njihovih greha’.“ Kad kaže „novi savez“, onaj prethodni čini zastarelim. A ono što je staro i zastarijeva, blizu je nestanka.“ (Jevrejima 8,6-13)

  Upravo ovdje Pavle citira te tekstove koje ti pominješ iz Jeremije o novom savezu. Vidiš da je sklopljen novi savez, zar ne vidiš da je Isus posrednik tog saveza itd. Šta još treba da vam se napiše.
  Evo pogledaj još jednom potvrde ovoga što ti govorim i šta gornji stihovi govore:
  1. Isus je dobio službu uzvišeniju od prethodne – dakle ono prethodno nam ne treba (hram, žrtve, rituali itd itd, zato što to sad imamo na Nebu.
  2. Isus je postao posrednik saveza koji je bolji od prethodnog saveza – kao što piše stari savez je zastario.
  3. Pazi još jednom šta je novi savez: ‘Svoje zakone staviću u njihov um i upisaću ih u njihova srca. Biću njihov Bog, i oni će biti moj narod. I niko više neće učiti svog bližnjeg i svog brata, govoreći: ‘Upoznaj Gospoda!’ Jer će me svi oni poznavati, od najmanjeg do najvećeg…
  Znaš li ti šta ovo znači. U Starom Zavjetu Bog je dao zakon na kamenim pločama, u Novom ih stavlja u srca, ali šta to znači? To znači da će Bog mijenjati karakter ljudima, da će nam dati želju u srcu da se pokoravamo itd itd. To se dešava kad upoznaš Isusa. Tu nema zanja i intelekta, tu treba duhovnost.
  Evo dodatne potvrde u istom citatu: I niko više neće učiti svog bližnjeg i svog brata, govoreći: ‘Upoznaj Gospoda!’ Jer će me svi oni poznavati, od najmanjeg do najvećeg…
  Na šta Pavle ovdje misli? Postojaće lični odnos sa Isusom Hristom.  Novi Zavjet ne postavlja distancu između čovjeka i Boga. U Starom Zavjetu Bog je bio tamo gore a mi ovdje dolje i morali smo da se pokoravamo da ne bi bili kažnjeni. U Novom Zavjetu Bog i mi smo sjedinjeni i ne moramo opominjati “upoznaj Boga” jer svako od najmanjeg do najvećeg će ga poznavati. Drugim riječima, imaćemo lično znanje o Njemu. Zato naše proučavanje i naš intelekt nijesu dovoljni. Potreban je odnos sa Isusom, poseban odnos itd itd. O ovome može da se priča dosta, zato čitaj poslanicu Jevrejima.

  Tvoj citat: Dakle, Isus poziva pre svega Jevreje na pokajanje, posto su oni poznavali teologiju, sa zeljom da obnovi projekat.

  Tačno, ali su oni odbili, zato Isus kaže da će se Božje carstvo uzeti njima i dati drugom narodu, da će im se ostaviti pusta kuća, da neće ostati kamen na kamenu od Hrama itd itd.
  Dakle, oni su to odbili. Ljudi, jeste li vi normalni, pa znate li da su proročanstva jasno predskazala da će se Jevrejima kao naciji dati konačna šansa, vrijeme milosti, ali su oni to odbacili. To se u dan ispunilo.
  „Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu da se okonča prestup, da se učini kraj grijehu, da se očisti krivica, da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat na viziju i na proročanstva i da se pomaže Sveti nad svetima. Zato treba da znaš i da razumiješ: Od časa kad izađe riječ da se Jerusalim obnovi i ponovo sagradi pa do pomazanika Princa, biće sedam sedmica, i još šezdeset i dvije sedmice; ulica će se ponovo sagraditi s zidom i opkopom, ali u teško vrijeme. A posle šezdeset i dvije sedmice pomazanik će biti pogubljen i ništa mu neće ostati. A grad i sveto mjesto uništiće narod jednog vođe koji dolazi. I kraj tome biće s bujicom uništenja. I do kraja će biti rat. Pustošenja su ono što je određeno. I on će tokom jedne sedmice potvrditi savez sa mnogima, a u polovini te sedmice ukinuće žrtvu i žrtveni dar. I na krilima idolopoklonstva doći će onaj koji pustoši. I sve do istrebljenja, ono što je određeno izlivaće se i na onoga koji leži opustošen.“ (Danilo 9,24‐27)
  Jevreji se nijesu pokajali kao nacija u periodu koji im je određen. Sam Isus nam daje potvrdu toga na više mjesta u jevanđeljima, zbog čega je začuđujuće kako možete da tvrdite da će se Jevreji kao nacija obratiti i ponovno uspostavljanje hramske službe.
  U Matej 21,33-44 Isus je ispričao priču u kojoj jasno saopštava da su Jevreji kao nacija odbacili i konačni Božji poziv:
  „Bio jedan domaćin koji je zasadio vinograd, ogradio ga plotom, iskopao u njemu muljaču i sazidao kulu pa ga iznajmio nekim vinogradarima i otputovao. Kad se približilo vrijeme berbe, posla on vinogradarima svoje sluge da uzmu njegove plodove. A vinogradari uhvatiše njegove sluge pa jednog pretukoše, drugog ubiše, a trećeg kamenovaše. Onda im posla druge sluge, više njih nego prvi put, ali i s njima postupiše na isti način. Na kraju im posla svog sina, govoreći: ‘Mog sina će poštovati.’ Ali, kad vinogradari ugledaše sina, rekoše jedan drugom: ‘Ovo je naslednik. Hajde da ga ubijemo i uzmemo njegovo nasledstvo.’ I uhvatiše ga, izbaciše iz vinograda i ubiše. Šta će, dakle, vlasnik vinograda uraditi ovim vinogradarima kada dođe?”. „Pogubiće zločince bez milosti“, odgovoriše mu, „a vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima, koji će mu dati plodove u vrijeme berbe.“ Isus ih upita: „Zar nikad niste čitali u Pismima: ‘Kamen koji graditelji odbaciše postade kamen ugaoni. Gospod to učini i to je divno u našim očima’? Zato vam kažem: biće vam oduzeto Božije carstvo i dato narodu koji donosi njegove plodove. I ko god padne na taj kamen, smrskaće se; a na koga on padne, zdrobiće ga.“  
  Zar vam ovo nije jasno.

  Tvoj citat: Znamo da su Isusovi ucenici obilazili jevrejske sinagoge u Rimskom carstvu i govorili su o Mesiji i o planu spasenja. Sve poslanice "crkvama", kako pise u savremenim prevodima, su poslanice pisane jevrejskim sinagogoama (ovo je vrlo vazno zapaziti) u kojima su ljudi prihvatali Isusa za Mesiju. Dakle, Isus i ucenici pozivaju pre svega Jevreje na pokajanje, jer jedino oni citaju Toru i zakone pomocu kojih moze da se udje u savez sa Bogom a ne kako ti tvrdis da Jevreji ne citaju pomenute knjige.

  Pa jasno je da je istina trebala da ide prvo Jevrejima jer su imali najveće znanje. Isus je htio da preko Jevreja propovijeda jevanđelje ostatku svijeta, ali su oni to odbili. Isteklo im je vrijeme milosti. Čitaj prethodne citate. Oni su to odbili. Zato apostoli kažu “okrećemo se neznabošcima”.

  Tvoj citat: Znas i sam Zdravko iz tvog dugogotisnjeg rada na ovo polju da ne-Jevreji smatraju da Tora ne vazi, da je prevazidjena, da je ukinuta, da je izmenjena itd, itd, i to je crna pogibija jer savez sa Bogom nije moguc. Moguc je preko savesti, ali to je mnogo teska opcija u posrnulom nemoralnom svetu.

  Vidi se da ti je Miroljub ili pomogao ili pisao. Nema veze šta misle ne-Jevreji o Tori. Važna je istina.

  Tvoj citat: Bozji Plan Spasenja uvek ostaje isti, a to je da se uspostavi teokratska drzava koja ce biti videlo drugim narodima, i to ce se desiti u buducnosti kao ispunjenje Isusovog prorocanstva o "propovedanju jevandjelja po celom svetu" kada teokratska drzava bude videlo celom svetu.

  Neki Crnogorci bi na ovo kazali: Ne avetaj. Kakva bre teokratska država. Znaš li ti šta je propovijedanje jevanđelja. To je ono što su radili apostoli. To će se desiti u budućnosti. Ali ti i slični kao ti to ne možete da projektujete, jer se rukovodite time kakve su današnje crkve, pa ne vjerujete da one to mogu da odrade. Pa ko kaže da će crkve to da odrade. Crkve su, kao i Jevreji, pod kontrolom jezuitsko-masonske mašinerije, osim pojedinaca.
  Radiće ljudi koje Bog podigne, kao nekad apostoli. Morate u to vjerovati, a ne projektovati kakav je ko. To je Božja stvar.

  Tvoj citat: Sto se tice izjava Apostol Pavle on je narocito govorio po sinagogama gde je bilo puno ne-Jevreja i ucio je ljude kako treba raditi sa ne-Jevrejima koji se okrecu Bogu, pa je stalno bio u sukobu sa fanaticnim Jevrejima koji su prihvatali Isusa za Mesiju, ali su jos bili pod uticajem farisejskog ucenja i zato Apostol Pavle govori na specivican nacin i njegove izjave treba gledati u tom kontekstu, on je bio Apostol za neznabozce.

  Poslanica Jevrejima je bila upućena Jevrejima koji su prihvatali Isusa za Mesiju a koji su se kolebali u vjeri i htjeli da se vraćaju judaizmu. Dakle, to je namijenjeno samo njima. Zato treba da čitate to štivo. Treba od Boga da tražite istinu a ne od vašeg ega ili vašeg mozga.

  Tvoj citat: Lako moze da se proveri sta znaci glagol "laavor" pametan si covek i ukapiraces. Rec ima svoje geografsko znacenje, ali ima i duhovno, kao i drugi nazivi za Bozji narod

  Jesi li ti čitao šta sam ja rekao.

  Tvoj citat: Sta znaci "zrtva svagdasnja" koju ce ukinuti "mali rog" glavni Sotonin sluga u poslednje vreme? "Zrtva svagdasnja" ili "tamid" je zrtva koja se prinosila u Hramu ujutru i uvece, i to je bila zrtva za ceo narod. Ljudi iz celog Izraela su znali da se prinosi zrtva i za njihove grehe i molili su se za oprostenje. Ta zrtva ukazuje na Hristovu zrtvu, i to je vrhunac ce biti pobune "mali rog" bude ukinuo tu zrtvu koja ukazuje na Hristovu zrtvu.

  Ivane, počni da se moliš Bogu da ti otvori oči i mani se nakaradne teologije. Svakdašnju žrtvu je u Starom zavjetu prinosio sveštenik. Sve je to ukazivalo na Hrista. Hristos je nakon smrti preuzeo ulogu našeg Prvosveštenika na Nebu. Sve ono što je bilo simbolično u Starom zavjetu, sada je na Nebu postalo realnost. Tamid se odvija na Nebu, kao što su ukazivali simboli i rituali iz Starog zavjeta. Taj tamid je ukino mali rog, uvođenjem mise. Misa je kontrateza tamidu. Osim toga, vidimo vrijeme ukidanja tamida – 1290 dana. Dakle, od kada je misa uvedena plus 1290 dana-godina, dolazimo do 1844 godine. Tada je Isus prešao u Svetinju nad svetinjama i stvari su od tada drugačije (Pavle Simović je u svom prethodnom posu nešto dodao, ali to je široka tema pa možda drugi put o tome)
  Dakle, ne trebaju nam zemaljski hramovi, jer se služba odvija na Nebu.
  Ne može zemaljski hram da sada bude slika Nebeskog hrama, zato što se na Nebu odvijaju te stvari u realnosti, simbolika je ispunjena i ispunjava se, ne može se opet vratiti simbolici. Isus je ukinuo zemaljske žrtve i prinos, jer je Sebe prinio.

  Tvoj citat: Dakle, zrtveni sistem dat u Bibliji ukazuje na razlicite aspekte Plana Spasenja, a Hristova zrtva je jedan od tih aspekata. Ali, ako su se neki dogadjaji iz Plana Spasenja i desili na Pashu (kao Isusova zrtva), to ne znaci da je Praznik Pashe ukinut. Isus kaze na toj Pashi kada je ubijen: "Ovo cinite meni za spomen." Dakle, obelezavanjem Pashe mi obelezavamo i podsecamo se na ono sto se desilo.

  Žrtveni sistem je bila simbolika koja je ukazivala na realnost koja treba da dođe. Ta realnost je došla. To je Isus Hrist. On je umro, pa vaskrsnuo, i obavlja službu kao Prvosveštenik na Nebu. Sve ono što su ukazivale žrtve i simboli sada se odvija na Nebu u realnosti. Mi imamo Hram na Nebu i imamo pravog Prvosveštenika koji služi za nas. Isus je prorekao rušenje Hrama. On to nije prorekao za privremeno, nego za trajno. Čak i da su Jevreji prihvatili Isusa prestala bi hramska služba, jer se služba počela odvijati na Nebu, u realnosti, onako kako su prethodno ukazivale žrtve i simboli.

  Tvoj citat: A sad konacno pitanje za tebe Zdravko jeste: Da li je Isus bio prvosvestenik u nebeskom Hramu i pre nego sto je dosao kao covek na zemlju? Naravno da je bio. Hram na zemlji je samo slika Hrama na Nebu i onoga sto se tamo desava vezano za Plan Spasenja. To sto je Isus i dalje prvosvestenik u nebeskom Hramu uopste ne iskljucuje zemaljski Hram, vec ga samo potvrdjuje.

  Hristova žrtva je ta koja Njegovu svešteničku službu čini validnom. Bez Hristove žrtve mi ne bi smo imali sveštenika, morao je da položi život prvo.
  Jevrejima 9, 24: Jer Hristos nije ušao u sveto mesto načinjeno rukama, koje je kopija onog stvarnog, već u samo nebo, da se sada pojavi pred Božjim licem za nas. I nije ušao da bi mnogo puta prinosio sebe, kao što prvosveštenik svake godine ulazi u sveto mesto s tuđom krvlju,  jer bi inače trebalo da mnogo puta strada od postanka sveta…
  Možeš da razumiješ Isusovu ulogu. On je Prvosveštenik, on je sve. Ne trebaju nam juneća i jagnjeća krv više, ne trebaju nam ljudi sveštenici, ne treba nam hram na zemlji, sada imamo realnost na Nebu. Ta se služba stvarno odvija na Nebu.

  Tvoj citat: Dalje, ako nema Treceg Hrama na zemlji, koja je svrha pisanja opisa Hrama u knjizi proroka Jezikilja u 40-45. poglavlju?

  Prvo, ne postoji nalog za gradnju ovog hrama. Nigdje to ne piše. Dalje, Jevreji nikad nijesu shvatili da je to bio nalog za gradnju Hramu. Oni su nakon ove vizije gradili Hram, ali ne ovakav, nego drugi. Kad savladaš neke lekcije, znaćeš i šta je sa ovom vizijom.

  Tvoj citat: O kakvom se Hramu govori u Otkrivenju 11. poglavlju gde su opisani poslednji dogadjaji? Itd, itd. Dakle, sve bi ovo trebalo da se odbaci ili da se prihvati neka teska simbolika, da bi moglo da se objasni na neki drugi nacin koji nije doslovan, i sasvim logican, ako pratimo sve ono sto pise od prve knjige Biblije do poslednje.

  Ne, nego ćemo da vjerujemo da nas juneća i jagnjeća krv spasavaju, i da se Isus šalio kad je rekao da neće ostati kamen na kamenu od Hrama, i da je to mislio za privremeno.
  Pa vi vjerujete u simboliku, da treba klati životinje i raditi rituale. Mi vjerujemo u realnost, a to je Isus Hrist u Nebeskom Hramu. On je sada u Svetinji nad Svetinjama, gdje traje istražni sud. Mi znamo da Biblija ovo potvrđuje.

  Tvoj citat: Kada Jevreji dodju uskoro u veliku nevolju, pocece ozbiljnije da citaju Bibliju, kao sto kaze Bog: "Kad budete bili u nevolji, trazicete me."

  Oni su bili u nevoljama, sve im je Bog davao, nudio, opraštao, ali su oni to odbili konačno. Morate to da shvatite, oni su odbili. To se ispunilo 34. godine nove ere, kamenovanjem Stefana. Oni su kao nacija tada izgubili status izabranog naroda. Ispunilo se prorčanstvo od 70 sedmica. Kao što Isus kaže, carstvo se daje drugom narodu, oni  su se spotakli na kamen spoticanja. Kao što su apostoli rekli, okrećemo se neznabošcima.

  Tvoj citat: Ti si se Zdravko kretao na pogresnim mestima, verovatno neka ruzna mesta, mozda nisi  bio u stanju da se spoji sa duhovno ozbiljnim ljudima ili da zapocnes neku ozbiljniju pricu, pa sad pljujes po drugima, umesto da gleda svoje nedostatke.

  Ko bre pljuje po bilo kome. Ne pljujem ja po nikome. Moji nedostaci nemaju veze sa istinom. Istina je istina, kakav god ja bio.

  Tvoj citat: To je kao da si rekao: "Srbi su odbacili Ratka Mladica." Sad treba da citas malo jevandjelja i da vidis kako je jevrejski narod voleo Isusa, kako su ga docekali kao cara pre nego sto je bio razapet.  Ali, jevrejski religiozni lideri su mrzeli Isusa jer im je kvario biznis - reketirane i zaglupljivanje naroda, pa su trazili od okupatora (Romljana) da ga likvidiraju bez ikakvog otpora naivnog i zabludelog naroda kojie Isus naziva ''ovde bez bastira''  

  Nijesam ja rekao da su Ga Jevreji odbacili, nego je sam Isus rekao da je svojima došao i da ga svoji odbaciše. Bilo je ljudi koji su Ga voljeli, ali većina Jevreja Ga je odbacila.

  Tvoj citat: Fizicko obrezanje nije uslov spasenja. Ali, postoje ljudi koji zele da budu "Bozji svestenici" (ili kako Bog kaze "carsko svestenstvo", "narod svet", "blago mimo svih naroda na zemlji" - vidi 2. Mojsijeva 19. poglavlje), dakle postoje ljudi koji hoce da se izgradjuju da budu bliski Bogu sto je moguce vise, i oni onda upraznjavaju i neke detalje koji nisu vazni za spasenje, ali ulepsavaju zivot kao slag na torti (i torta bez slaga je ukusna).

  Zašto citiraš Mojsija ovdje. Ako citiraš Mojsija moraš da poznaješ jevanđelje da bi shvatio šta znači sveti narod. To nije fizička kategorija, nego duhovna. Evo ti i dokaz.
  Apostol Petar neznabošce koji su prihvatili Hrista(hrišćane) naziva carsko sveštenstvo, izabrani rod, svet narod, Božji narod.
  Evo ti citat ako ga možda ne znaš.
  Ali vi ste „izabrani rod, carsko sveštenstvo, svet narod, narod koji je Božje vlasništvo, da biste objavljivali vrline onoga koji vas je iz tame pozvao u svoju čudesnu svetlost. Jer nekad niste bili narod, a sad ste Božji narod. Ranije vam nije bila poka- zana milost, a sada vam je pokazana milost. 1 Petrova 9-10.

  Tvoj citat: Drzava Izrael je stvorena kao jedno posebno mesto na kojem ce ziveti narod koji je oznacen kao "carsko svestenstvo" i "narod svet". Od svestenika se trazi mnogo vise nego od ostalog naroda.

  Evo smo razjasnili gore ko je carsko sveštenstvo i svet narod. To su istinski vjernici, hrišćani. Nemojte da brkate istinske hrišćane sa lažnima.

  Tvoj citat: Takodje, Izraelcima je dato da moraju da se obrezuju, da moraju da praznuju Shabat (uspomenu na Stvaranja), Pashu (uspomenu na najvece cudo izbavljenja), da se obrezuju (najvazniji zakon higijene kada je u pitanju polni odnos) itd. U drzavi Izrael to je OBAVEZNO, a oni koji nece to da drze idu pod mac. Van Izraela to ne mora da se drzi i za nedrzanje tih zapovesti van Izraela nije propisana smrtna kazna.

  Kakav bre mač, o čemu pričaš. Koga su to apostoli poslali pod mač ili su insistirali na mač. Koga je to Isus poslao na mač ili insistirao da ide pod mač. O čemu pričaš bre.
  Teokratija je postojala pod Starim zavjetom, kada je to bilo potrebno. To više ne egzistira. Izađi iz prošlosti.

  Jevanđelje je suština religije. Problem je što je ovdje neko pobrkao shvatanje jevanđelja.
  Pod Novim zvjetom, vjernik dobija osvjedočenje o istini od Svetog duha i uz to dobija najveći dar, a to je agape ljubav. O ovoj ljubavi Pavle je potrošio dosta stranica. Ta bezuslovna, nesebična i od Boga data ljubav(agape) nam treba da bi ispunili ono što je Isus tražio, a to je da volimo neprijatelje, da budemo savršeni itd itd. To mi ne možemo našom silom, to mora Bog da nam da preko Sveto duha. Kako kaže Novi zavjet, ljubav je ispunjenje zakona.  Kako Pavle kaže, ako nemaš ljubavi niko i ništa si.
  Nego Ivane, to je vama teško shvatiti. Vi se sprdate sa ovim stvarima. Vi idete u drugu krajnost pa kažete pusti ljubav, drži zakon. Zakon drži svako ko voli Hrista i živi za Njega. To je pravi hrišćanin, pravi Izrael.
  Dok vi “jevreji” pokušavate da držite zakon da bi ste dobili naklonost od Boga ili da se spasite od kazne. To se zove legalizam. Božji zakon mogu da drže samo pravi hrišćani, jer im Bog daje silu za to. Zato je potrebno obraćenje, novorođenje. Isus kaže da ako se čovjek ponovo ne rodi ne može biti spašen. Ovo su biblijske istine, a neke periferne teme na kojima insistirate.
  U vašem slučaju vi se svojim silama trudite da držite zakon. Samo se vi trudite. Međutim, uzalud se trudite, jer Bog to naziva “prljave haljine”. Takva djela su prljave haljine, jer nijesu motivisana ljubavlju nego zbog izbjegavanja kazne ili sticanja naklonosti pred Bogom. Apostol Pavle razara ovaj legalizam.

  Miroljub je mene nekad učio nekim igrama riječi na hebrejskom. Evo vam jednu igru riječi iz jevanđelja, ali na grčkom.
  U  Jovanu 21,15-17. U ovim stihovima Isus pita Petra tri puta da li ga voli i Petar tri puta odgovara da ga voli. U našim Biblijama se čini da su sva tri Isusova  pitanja, kao i Petrovi odgovori, isti. Međutim, nije tako.
  U prva dva pitanja postavljena Petru Isus upotrebljava riječ „agape” (tako piše na grčkom), nesebičnu, bezuslovnu ljubav, ljubav koja nikada neće prestati. Petar odgovara upotrebljavajući riječ „filos”, ljudsku ljubav. Treći put Isus pita Petra da li ga voli upotrebljavajući riječ „filos”, a on Mu odgovara da ga voli upotrebljavajući istu riječ (fileo). Vidimo da u originalu postoji igra riječi, koja se ne može prenijeti u naš jezik na pravi način. Ovoga nema ni na hebrejskom.
  Isus je u suštini pitao Petra: “voliš li me bezuslovno?”, a on je odgovarao da ga voli , ali se služio riječju koja je označavala površnu, nesigurnu, ljudsku ljubav. Drugim riječima, Petar je odgovorio: “Gospode, Ti dobro znaš kako je površna i nesigurna moja ljubav!”, ili “to je jedina vrsta ljubavi za koju sam ja kao čovjek sposoban”. Ovaj promjenljivi, nepouzdani „filos” je jedina vrsta ljubavi koju ljudska bića mogu sama od sebe proizvesti. I najveća ljudska ljubav ima u sebi tragove sebičnosti.
  Dakle, novozavjetni pisci su imali na raspolaganju nekoliko riječi za ljubav. To je na grčkom jeziku. Pustite taj hebrejski, učite malo i grči, zar ne vidite da postoji značenje. Ovakvih primjer ima koliko hoćete u Bibliji, koja imaju smisla samo na grčkom. Tako je i sa Otkrivenjem. Ne možete vi da shvatate Otkrivenje ako vjerujete da je pisano na hebrejskom. Vi vjerovatno čekate otkriće da je Otkrivenje pisano na hebrejskom i tek da se onda bavimo proročanstvima.

  Tvoj citat: Biblijska prorocanstva zaista imaju najmanje dve projekcije i to ne tvrdi samo Miroljub. Na primer, Isus u Mateju 24. poglavlju govori o razorenju Jerusalima, ali u isto vreme govori i o svom drugom dolasku. U Danilu takodje postoje dve projekcije prorocanstva - istorijska i za poslednje vreme.  Dakle uistinu Blijska prorocanstva imaju najmanje dve projekcije. Primer : Isus govori o razorenju Jerusalima, ali u isto vreme i o svom drugom dolasku. Slicno imas i u Isaiji gde Bog govori o Jovanu Krstitelju, ali u isto vreme i o Iliji za svoj drugi dolazak.

  Pobrkao si nešto. Ja sam rekao da Miroljub tvrdi da vremenska prorčanstva imaju dvije projekcije, a ne ova koja ti navodiš. To nije isto. Postoje proročanstva koja su vremenski ograničena, i ne mogu se tumačiti dvojako. Naveo sam da se radi o 1260, 1290, 2300 itd. To su vremenska proročanstva koja su ispunjena, I nemaju nikakav dvojaki karakter. Dakle, ja govorim o vremenskim proročanstvima.

  Tvoj citat. Takodje, Izrael je jedini koji pruza otpor svetskom satanizmu (uticajni religiozni deo drzave) i Izrael je jedino bezbedno mesto na planeti zemlji za religiozne ljude.

  Ovo je tačno možda sa tvoje tačke gledišta. Izrael je jezuitsko-masonska tvorevina. Oni to i ne kriju. Čak su i svoj simbol stavili na zastavi i po drugim mjestima po Izraelu. Njihove vođe su redom satanisti, 33 stepen masonerije, dakle u funkciji Novog svjetskog poretka. Izrael je samo antiteza arapskom svijetu, za javnost, I pogodan da se stvaraju sukobi sa arapima da bi se izazvao neki rat. Zna se kako je osnovan Izrael, ko je kupovao zemlju tamo itd.
  Kakvo bezbjedno mjesto za religiozne ljude. O čemu pričaš. Svugdje u svijetu je bezbjedno ako ne propagiraš Biblijski koncept i da je Isus jedini istinski put.

  Tvoj citat: Pored toga, Izrael je najlepse mesto za zivot po svim pitanjima. To zna svaki onaj ko je bio bar jedan dan u Izraelu.Cinjenica je da je i u Izraelu veliki duhovni otpad, ali je stanje daleko iznad bilo cega sto mi mozemo i da zamislimo .Ja samo kazem gde ima najvise morala, a ne gde je savrseno.

  Čak i da je sve ovo tačno, ne možemo na osnovu toga praviti teologiju koja nije zasnovana na Bibliji.

  Tvoj citat: I cinjenica je da ce Bog morati da dopusti klanicu u vidu nekog razornog rata. Ko hoce da se laze da se to nece desiti, neka zivi u iluzijama. Isus kaze: "Bice ratova, gladi i pomora, i zemlja ce se tresti po svetu." To je pred nama i to ne moze da se spreci jer su ljudi poludeli. Naravno da Bog sve to dopusta, ali i vodi na nacin da se zdravo tkivo sacuva. Bog se pita, a On je rekao sta ce da uradi i dao je plan spasenja.

  Naravno da će biti frke, rata, krize. Slijedi teror. Zbog toga je opasno da vjerujete u to što vjerujete, jer kada satanisti počnu sa planovima o gradnji hrama u Jerusalimu vi ćete misliti da je to Božja ruka. Moguće da ćete tek tada shvatiti da ste bili u zabludi (ako budemo živi do tada).
  Rivera kaže da Rim ima plan o hramu. Čak ima i plan da se mise održavaju subotom i nedeljom.
  Novi svjetski poredak se sprema, a vi vjerujte u priču o hramu.

  Tvoj citat: Ljudi treba da znaju ko siri tu nakaradnu pricu o "uslovnim prorocanstvima". Tu pricu sire oni koji za sebe kazu da su "jedina Bozja crkva", da ce Bog preko njih navodno da zavrsi posao na zemlji, i da niko ko se ne obrati u njihovu crkvu (citaj sektu) nece biti spasen. To je klasicna sektaska prica koju imaju svi sektasi. Tako i onaj navodno pravoslavni Djakovac tvrdi da Enriko nece biti spasen zato sto nije tolazio na liturgiju...

  Pustite tu priču. Niko ovdje ne govori o uslovnim proročanstvima. Gdje sam ja pomenuo tu riječ. Pronađi je pa da vidimo gdje sam je upotrijebio. Pusti crkve. Neka pričaju šta hoće. Bog će podići ljude iz ranih krajeva da završe posao, možda će tu biti i članova iz crkava. Inače, ta crkva na koju aludirate je u takođe u jezuitsko-masonskom sistemu. Pogledajte im samo logo, obrnuti krst. Dakle, pustite njih i ta uslovna proročanstva koja oni pominju.
  Institut za religijska istraživanja Crne Gore nema veze sa crkvama, mi propovijedamo Isusovo jevanđelje.

  Tvoj citat: E sad u praksi ispada da su samo telesni Jevreji ujedno i duhovni Jevreji, jer ove ostale biblijski koncept ne interesuje (izuzev retkih pojedinaca).

  Prema Bibliji, Bog gleda na srce, na pobude. Pošto je to tako, onda mi ne možemo da sudimo o ljudima kako mi hoćemo. Pustite tu priču. I Ilija je mislio da je on jedini na Božjoj strani, pa je dobio informaciju da ih ima još 7.000. Kad dođe nevolja, ustaće oni od kojih se najmanje nadate.

  Tvoj citat Pavlu Simoviću: Pavle, Biblijska prorocanstva jasno govore da ce u tom zemaljskom Trecem Hramu da sluze svestenici od roda Sadokovog Cadikovog, Hristos jeste prvosvestenik u Nebeskom Hramu, ali sluzba u zemljaskom Hramu ukazuje na sluzbu na Nebu. Sluzba na Nebu nije ukinuta i nece biti ukinuta sve dok se ne zavrsi ceo Plan Spasenja. Isti je slucaj u sa zemaljskim Hramom. Biblija je po tom pitanju jasna.

  Kakav bre Sadokov rod, kakav bre hram. Služba u zemaljskom hramu iz Starog zavjeta je ukazivala na ono što će se dešavati u Nebeskom hramu. Dakle, simbolika se ispunila Isusovom smrću, i nastavilo se ispunjavati Njegovom službom na Nebu. To je Novi savez. Bolji savez. Krv Hristova umjesto juneće i jagnjeće itd itd. Nema više vraćanja na simboliku. Čitaj poslanicu Jevrejima.
  Ja prosto ne mogu da vjerujem da neko može da vjeruje u vraćanje simbolike, čak i da nemamo Bibliju koja je jasna po tom pitanju.

  Zaključak

  Ivane, molim te skrati malo postove. Osim toga, čitaj pažljivo šta ti pišem.
  Nemoj da preskačeš ozbiljne stvari. Moli se Bogu za istinu. To je jedini način. Nemoj da zatvaraš prilaze Bogu. Oholost i ponos su najbolje barijere za Svetog Duha. Za istinu ne pomaže intelekt, naporan rad ili ne znam što, za to je potrebna Božja sila. Potrebno je da te Bog osvjedoči, ali moraš da mu to omogućiš.
  Na našem sajtu ima odličnih analiza koje daju objašnjenje šta je stvarno jevanđelje, o planu spasenja, o opravdanju vjerom, o raskrinkavanju teologije o obnovi Izreaela. Mislim da je bolje da sve to pročitaš uz molitvu, da razmisliš koji dan o svemu, pa da se onda uključiš u polemiku.
  Ja ću sigurno prekinuti diskusiju ako nastaviš po starom, jer će to biti trošenje energije i, kako Pavle Simović kaže, nesvrsishodna priča. Daj neki novi kvalitet ovoj našoj priči.
  Ajde da se bavimo poslanicom Jevrejima. Evo spreman sam da idemo poglavlje po poglavlje, pa da vidiš šta to apostol Pavle poručuje Jevrejima koji su vjerovali u Isusa, ali im je pri srcu bio judaizam, odnosno, hram, žrtve, obrezanje i ostalo.

  Evo sam te ispoštovao, na shabat sam do 3 sata ujutro ostao da napišem sve ovo. Nadam se da neće biti uzaludno.

  Pozdrav
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  beka26 5/10/2013, 18:08

  Svaka časta Zdravku na strpljivosti i kvaliteti izlaganja na  ovu temu, te  mogu samo da se u potpunosti složim sa njegovim vidjenjem stvari.
  Ivan ima u potpunosti  iskrivljen pogled na posljedak vremena i plan spsenjenja, i miješa duhovni izrael sa doslovnim izraelskim narodom, koji su usput 90%  kazarskog porijekla, a i sa većinom ostalog se ne slazzem kao npr.

  Iz jevandjelja se jasno vidi da je Isus govorio i propovedao iskljucivo Jevrejima, i onim ne-Jevrejima koji su dosli da slusaju sta se prica Jevrejima. Ucenicima je Isus strogo zabranjivao da idu medju neznabosce (vidi Matej 10,5)
  Ovaj gore citat je netačan jer se iz ovog teksta vidi da je Isus dva dana propovjedao Samarjanima koji su bili pagani.

  Ivan 4,9 Žena mu Samarijanka odgovori "Kako? Ti, Židov, možeš iskati od mene, žene Samarijanke, da se napiješ?" - Židovi naime nijesu družili sa Samarijancima.
  Ivan 4,10 Isus joj odgovori: "Kad bi ti znala dar Božji i onoga, koji ti govori: 'Daj mi da se napijem', ti bi ga zamolila, i on bi ti dao vodu živu."
  Ivan 4,11 žena mu odgovori: "Gospodine, ni zahvatiti nemaš čim, a studenac je dubok. Odakle ćeš uzeti vodu živa?
  Ivan 4,12 Jesi li ti veći od našega oca Jakova, koji nam dade ovaj studenac, i sam je pio iz njega, i sinovi njegovi, i stoka njegova?"
  Ivan 4,13 Isus joj odgovori: "Svaki, koji pije od ove vode, opet će ožednjeti.
  Ivan 4,14 A koji pije od vode, koju ću mu ja dati, neće ožednjeti dovijeka. Nego voda, što ću mu ja dati, bit će u njemu izvor vode, što teče u život vječni."
  Ivan 4,15 Tada ga zamoli žena: "Gospodine, daj mi te vode, da ne žednim više i da ne dolazim ovamo po vodu."
  Ivan 4,16 Isus još reče: "Idi, zovni muža svojega i dođi onda opet ovamo!"
  Ivan 4,17 Žena odgovori: "Nemam muža." Isus joj reče: "Pravo si rekla: 'Nemam muža.'
  Ivan 4,18 Jer si imala pet muževa, i sad koga imaš, nije ti muž. To si pravo rekla."
  Ivan 4,19 Reče mu žena: "Gospodine, vidim, da si ti prorok.
  Ivan 4,20 Oci su se naši klanjali Bogu tamo na gori, a vi kažete, da je u Jerusalemu mjesto, gdje se mora klanjati Bogu."
  Ivan 4,21 Isus joj reče: "Vjeruj mi, ženo, dolazi čas, kad se nećete klanjati Ocu ni na onoj gori tamo ni u Jerusalemu.
  Ivan 4,22 Vi ne znate, čemu se klanjate; mi znamo, čemu se klanjamo jer spasenje dolazi od Židova.
  Ivan 4,23 Ali dolazi čas, i već je tu, kad će se pravi klanjaoci klanjati Ocu u duhu i u istini; jer takve klanjaoce traži Otac.
  Ivan 4,24 Bog je duh, i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i u istini."
  Ivan 4,25 Žena mu odgovori: "Znam, da dolazi Krist - to jest Pomazanik. Kad on dođe, sve će nam reći."
  Ivan 4,26 Tada joj reče Isus: "Ja, koji govorim s tobom, sam On."
  Ivan 4,27 U taj čas dođoše učenici njegovi. Oni su se čudili, što je govorio sa ženom. Ali ni jedan ne upita: "što tražiš od nje?" ili: "Što govoriš s njom?"
  Ivan 4,28 Žena ostavi svoj krčag, otide u grad i reče ljudima:
  Ivan 4,29 "Dođite! Vidite čovjeka, koji mi reče sve, što sam učinila! Da nije to Krist?"
  Ivan 4,30 Tada izađoše iz grada i dođoše k njemu.
  Ivan 4,31 Uto su ga molili učenici: "Učitelju, jedi!"
  Ivan 4,32 A on im reče: "Ja imam da jedem jelo, za koje vi ne znate."
  Ivan 4,33 Tada učenici rekoše jedan drugome: "Da mu tko nije donio da jede?"
  Ivan 4,34 Isus im reče: "Jelo i moje, da činim volju onoga, koji me je poslao, i da izvršim djelo njegovo.
  Ivan 4,35 Ne govorite li vi: 'Još četiri mjeseca, i dolazi žetva?' Eto, velim vam, podignite oči svoje i promatrajte njive! One su već bijele za žetvu.
  Ivan 4,36 I koji žanje, prima plaću i skuplja plod za život vječni, da se raduju zajedno koji sije i koji žanje.
  Ivan 4,37 Jer ovdje pristaje poslovica: 'Jedan sije, drugi žanje.'
  Ivan 4,38 Ja vas poslah da žanjete, gdje se vi ne trudiste; drugi se trudiše, a vi u posao njihov uđoste."
  Ivan 4,39 Mnogi Samarijanci iz onoga grada vjerovaše u njega, jer je svjedočila žena: "On mi reče sve, što sam učinila."
  Ivan 4,40 Samarijanci izađoše dakle k njemu i zamoliše ga, da ostane kod njih. Tako osta ondje dva dana.
  Ivan 4,41 I mnogo ih više vjerova zbog nauke njegove.
  Ivan 4,42 Oni rekoše ženi:, "Sad ne vjerujemo više zbog izjave tvoje; jer sami čusmo i znamo: "Ovaj je zaista Spasitelj svijeta."
  Ivan 4,43 Poslije dva dana otide odatle u Galileju.

  To da u novom Izraelskom hramu koji treba da bude izgrdjen  ce ponovo biti uspostavljen žrtveni sistem bila bi teška hula i uvreda   Isusu na chiju zzrtvu je pasha i upućivala.

  1. Korinćanima 5,7 Očistite stari kvasac da budete novo tijesto, kao što i jeste beskvasni jer već je žrtvovana Pasha naša, Krist.

  To bi značilo da Isusova žrtva nissta ne vrijedi.

  Osim toga Isus je striktno naredio apostolima da krenu sa propovjedanjem jevandjelja nenabosscima nakon kamenovanja Stjepana sto se vidi iz ovog teksta:

  Djela apostolska 10,11 I vidje nebo otvoreno i sud nekakav gdje silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
  Djela apostolska 10,12 U kome bijahu sva četvoronožna na zemlji, i zvjerinje i bubine i ptice nebeske.
  Djela apostolska 10,13 I postade glas k njemu: ustani, Petre! pokolji i pojedi.
  Djela apostolska 10,14 A Petar reče: nipošto, Gospode! jer nikad ne jedoh što pogano ili nečisto.
  Djela apostolska 10,15 I gle, glas opet k njemu drugom: što je Bog očistio ti ne pogani.
  Djela apostolska 10,16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
  Djela apostolska 10,17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vidje, i gle, ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
  Djela apostolska 10,18 I zovnuvši pitahu: stoji li ovdje Simon prozvani Petar?
  Djela apostolska 10,19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: evo tri čovjeka traže te;
  Djela apostolska 10,20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
  Djela apostolska 10,21 A Petar sišavši k ljudima poslanijem k sebi od Kornilija reče: evo ja sam koga tražite; što ste došli?
  Djela apostolska 10,22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovjek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda Jevrejskoga, primio je zapovijest od anđela svetoga da dozove tebe u svoj dom i da čuje riječi od tebe.
  Djela apostolska 10,23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sjutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja bješe u Jopi pođoše s njim.
  Djela apostolska 10,24 I sjutradan uđoše u Žesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
  Djela apostolska 10,25 A kad Petar šćaše da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
  Djela apostolska 10,26 I Petar ga podiže govoreći: ustani, i ja sam čovjek.
  Djela apostolska 10,27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se bijahu sabrali.
  Djela apostolska 10,28 I reče im: vi znate kako je neprilično čovjeku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednoga čovjeka ne zovem pogana ili nečista;
  Djela apostolska 10,29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
  Djela apostolska 10,30 I Kornilije reče: od četvrtoga dana do ovoga časa ja postih, i u deveti sahat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovjek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
  Djela apostolska 10,31 I reče: Kornilije! uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
  Djela apostolska 10,32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
  Djela apostolska 10,33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapovjeđeno.
  Djela apostolska 10,34 A Petar otvorivši usta reče: zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
  Djela apostolska 10,35 Nego u svakom narodu koji se boji njega i tvori pravdu mio je njemu.
  Djela apostolska 10,36 Riječ što posla sinovima Izrailjevijem, javljajući mir po Isusu Hristu, ona je Gospod svima.
  Djela apostolska 10,37 Vi znate govor koji je bio po svoj Judeji počevši od Galileje po krštenju koje propovijeda Jovan:
  Djela apostolska 10,38 Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom svetijem i silom, koji prođe čineći dobro i iscjeljujući sve koje đavo bješe nadvladao; jer Bog bijaše s njim.
  Djela apostolska 10,39 I mi smo svjedoci svemu što učini u zemlji Judejskoj i Jerusalimu; kojega i ubiše objesivši na drvo.
  Djela apostolska 10,40 Ovoga Bog vaskrse treći dan, i dade mu da se pokaže,
  Djela apostolska 10,41 Ne svemu narodu nego nama svjedocima naprijed izbranima od Boga, koji s njim jedosmo i pismo po vaskrseniju njegovom iz mrtvijeh.
  Djela apostolska 10,42 I zapovjedi nam da propovijedamo narodu i da svjedočimo da je on narečeni od Boga sudija živijem i mrtvijem.
  Djela apostolska 10,43 Za ovo svjedoče svi proroci da će imenom njegovijem primiti oproštenje grijeha svi koji ga vjeruju.
  Djela apostolska 10,44 A dok još Petar govoraše ove riječi, siđe Duh sveti na sve koji slušahu riječ.
  Djela apostolska 10,45 I udiviše se vjerni iz obrezanja koji bijahu došli s Petrom, videći da se i na neznabošce izli dar Duha svetoga.
  Djela apostolska 10,46 Jer ih slušahu gdje govorahu jezike, i veličahu Boga. Tada odgovori Petar:
  Djela apostolska 10,47 Eda može ko vodu zabraniti da se ne krste oni koji primiše Duha svetoga kao i mi?
  Djela apostolska 10,48 I zapovjedi im da se krste u ime Isusa Hrista. Tada ga moliše da ostane kod njih nekoliko dana.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 5/10/2013, 20:54

  Ivan Maslovara (citat):Pavle, Biblijska prorocanstva jasno govore da ce u tom zemaljskom Trecem Hramu da sluze svestenici od roda Sadokovog Cadikovog, Hristos jeste prvosvestenik u Nebeskom Hramu, ali sluzba u zemljaskom Hramu ukazuje na sluzbu na Nebu. Sluzba na Nebu nije ukinuta i nece biti ukinuta sve dok se ne zavrsi ceo Plan Spasenja. Isti je slucaj u sa zemaljskim Hramom. Biblija je po tom pitanju jasna.
  Ahm, nerado ali opet moram malo da posredujem, jer ovo što ću sada iznijeti vojvoda Petrović te nikad neće naučiti.
  Mesija je stekao pravo i može obavljati antitipsku prvosvešteničku službu ISKLJUČIVO nakon što je sebe prinio na žrtvu za grijehe čovječanstva, dakle POSLE vaskrsenja, nikako prije i u nijednom drugom periodu. Ovo je krajnje važno, jer i ta činjenica ne samo što potpuno obara svaku dispenzacionalističku priču, već takođe i navodnu potrebu za hrišćanskim hramovima /crkvama ili bilo kakvim drugim crkavama i svešteničkim službama.
  Dok smo radili reviziju prevoda Biblije, u Jevrejima poslanici našli smo jedan vrlo interesantan redak, kojeg prevodioci očigledno nijesu imali namjeru precizno prevesti, opravdano je pretpostaviti iz gore navedenih razloga (jer i Jevreji i hrišćani bi htjeli hramove i sveštenike, lažne posrednike).
  "A gdje su grijesi oprošteni, nema više [hramske] žrtve za grijeh." (Jevrejima 10:17)
  Dakle, ignorisanje jasne Božje Riječi može vas (generalno govorim) samo staviti izvan okrilja Božje milosti i blagoslova, ukoliko to činite namjerno posle dolaska u poznanje istine.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  PavleS 5/10/2013, 21:04

  Što se tiče navodnog hebrejskog jevanđelja po Mateju, Šem Tov je toliko nepouzdan da nijedan ozbiljni biblijski naučnik to ne uzima u razmatranje. Kao što je na nekim mjestima Isusovim riječima dodavao rabinske nebuloze, to mu izvjesno ne bi bio problem i da oduzme s kraja jevanđelja, gdje se kaže da je ono namijenjeno svim narodima. Problem sa tim tekstom je što su u vrijeme pravljenja kompromisne crkveno-državne ekumenske religije pokušali preinačiti neke redke u korist trojstva koje je postalo imperativ otpale vjere. Novi Zavjet poznaje samo krštenje u Isusovo ime, što se može kristalno jasno vidjeti. u NRP Bibliji to smo naravno ispravili i dali referencu. Mnogi zlonamjerni ljudi pokušavali su na razne načine oštetiti Bibliju, ali Bog je tako mudro uredio stvari da to njima nije moguće. Bog na neki čudesan način ponavlja određene obrasce kroz svoju Riječ, ali to je viša nauka za nas.

  Sponsored content

  SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM Empty Re: SAVREMENI IZRAEL I DISPENZACIONALIZAM

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 20:35