Znaci li to da Sveti Duh ishodi iz Oca i Sina ili iz Oca? Da li je SIn postajao i prije nego sto je preuzeo ljudski oblik?
+34
Nikola
JasnaRR
pujo
Aleksandar1204
Ivan__
_Ivan_
Batret
Radule
Dejan79
protivnik
Željko
giga
Srdjan Zr
ljuba79
Be snake and dove
Goran Šušljić
Breath
Jovana
N.K.
Nathanael
kainos
kadosh777
Zdravko Vučinić
Taki
Enoh
Sionski
Bogomdani
Vlatko
SimaS
Melito
Nebojša
beka26
MaрkoЖ
xyz_os
38 posters
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA
Taki- Broj komentara : 24
Локација : Podgorica
Registration date : 2014-06-16
- Post n°76
Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA
PavleS- Admin
- Broj komentara : 3744
Registration date : 2008-11-01
- Post n°77
To o "ishođenju" je crkvena terminologija. Sveti Duh ili Božji Duh je Božja prisutnost, a mehanizme te prisutnosti ne znamo, niti se Biblija time bavi. Ta prisutnost je živa i životodavna tako da je pogrešno govoriti o Duhu Božjem kao o bezličnoj sili ili energiji. S druge strane, još opasnije po duhovno zdravlje je proizvoditi Duha Božjeg u ličnost kao što su Bog Otac ili Bog Sin, jer se time širom otvaraju za djelovanje demonskih duhova, što je više nego očito u tzv. duhovnim probuđenjima, hartizmatskom pokretu, i uopšte među onima koji si puni priče o duhovnim darovima, govorenju jezika, iscjeljenjima i sl.Taki (citat):Znaci li to da Sveti Duh ishodi iz Oca i Sina ili iz Oca? Da li je SIn postajao i prije nego sto je preuzeo ljudski oblik?
Zdravko Vučinić- Broj komentara : 483
Registration date : 2013-10-03
- Post n°78
Taki (citat):Znaci li to da Sveti Duh ishodi iz Oca i Sina ili iz Oca? Da li je SIn postajao i prije nego sto je preuzeo ljudski oblik?
PavleS ti je kratko odgovorio na prvi dio pitanja. Što se tiče drugog dijela pitanja, da, Sin je postojao prije nego što je postao čovjek. Biblija kaže da je Sin jedinorođeni od Oca, ili jediniti takve vrste ili jedinstveni. On je rođeni Sin. Kao takav On je jedno sa Ocem i oni imaju zajednički Duh.
Enoh- Broj komentara : 112
Registration date : 2013-05-12
- Post n°79
Kazes Pavle da Fajt veruje u trojstvo?Gde si to video?Meni je jedna drugarica iz crkve rekla da je gledala neko njegovo predavanje(ne seca se koje tacno) gde je govorio o nekim stvarima koje su paganskog porekla i spomenuo je trojstvo samo u prolazu,govoreci:"Kao i trojstvo,koje je paganskog porekla."Znas li ista o tome?
PavleS- Admin
- Post n°80
Fajt polovično odbacuje paganske ideje o trojstvu, tj. on kaže u doktrini za javnost RKC propagira Oca, Sina i Svetog Duha (što bi trebalo da je ispravno, po njemu), dok u tajnosti oni obožavaju oca, majku i sina (vavilonsko trojstvo). To je polovična istina, i Fajt je jednostavno nedorečen po tom pitanju.Enoh (citat):Kazes Pavle da Fajt veruje u trojstvo?Gde si to video?Meni je jedna drugarica iz crkve rekla da je gledala neko njegovo predavanje(ne seca se koje tacno) gde je govorio o nekim stvarima koje su paganskog porekla i spomenuo je trojstvo samo u prolazu,govoreci:"Kao i trojstvo,koje je paganskog porekla."Znas li ista o tome?
kadosh777- Broj komentara : 14
Registration date : 2014-07-06
- Post n°82
Zdravko Vučinić (citat):Taki (citat):Znaci li to da Sveti Duh ishodi iz Oca i Sina ili iz Oca? Da li je SIn postajao i prije nego sto je preuzeo ljudski oblik?
PavleS ti je kratko odgovorio na prvi dio pitanja. Što se tiče drugog dijela pitanja, da, Sin je postojao prije nego što je postao čovjek. Biblija kaže da je Sin jedinorođeni od Oca, ili jediniti takve vrste ili jedinstveni. On je rođeni Sin. Kao takav On je jedno sa Ocem i oni imaju zajednički Duh.
Zdravko kratko bih se osvrnuo na ovu tvoju izjavu. Kažeš za Isusa: "On je rođeni Sin." Ako je nešto rođeno onda nije postojalo iz vječnosti nego je postojao daleko u kontinuumu vječnosti jedan trenutak kada se Isus rodio od Oca. Ne znam kakvo je tvoje vjerovanje po tom pitanju, ali ja osobno ne vjerujem da se Isus "rodio", tj. da je nastao od Oca u jednom trenutku kao novo Božansko biće. Trojstvo meni ne predstavlja problem. Vjerovati u Trojstvo ili ne za mene je manje važno, jer stječem dojam da ljudi ne vjeruju u riječ "Trojstvo", a ne u Oca, Sina i Duha Svetoga kao ravnopravne i cjelovite ličnosti Božanstva. Ako imamo tri lica onda ne vidim u čemu je problem oko te riječi Trojstvo?! Evo, ja ću umjesto "Trojstvo" koristiti riječ "Elohim". Vjerujem da su Elohim = Otac, Sin i Duh Sveti, ako griješim molim te da me ispraviš. Po meni i "JHWH" označava Oca, Sina i Duha Svetoga, ako griješim opet me ispravi. Ove svoje tvrdnje temeljim na nekoliko stihova iz SZ, npr. DK 1.Moj 19,24: "Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja." Umjesto "Gospod" ide "JHWH". Moramo pročitati i nekoliko odlomaka ranije, npr. 1. Moj 18,13 da bi nam bilo jasno tko je tko u 19,24. Sličnih stihova ima nekoliko u SZ. E, sad, dajem si za pravo da vjerujem da je JHWH = Otac, Sin, Duh Sveti. Riječi "jedinorođeni", "prvorođeni", "Otac", "Sin", pa i "Sveti Duh", "Božje oko", "Božja ruka", i mnoštvo sličnih riječi su po meni antropomorfizmi. Bog koristi takve slike da bi ljudi lakše razumjeli na - ljudskom jeziku - Božanstvo i Njegovo djelovanje. Ako je Kraljevstvo Nebesko u kojem sada Bog prebiva nešto što "oko nije vidjelo i uho čulo" onda kako da nam Bog na takvom jeziku objasni svoj lik, oblik, postojanje i djelovanje kad smo psihofizički ograničeni na ovoj zemlji da shvatimo to savršenstvo. Ne znam jesam li bio dovoljno jasan po ovom pitanju.
Isus je po meni utjelovljeni Jahve, Duh Sveti je Božanska sila koja djeluje na zemlji (npr. Jehovini svjedoci ne vjeruju da je ličnost nego samo sila, a ja vjerujem da je Duh Sveti ličnost Boga JHWH. Ne moram biti u pravu, ali stvar je isključivo moje vjere.), a Otac je također isti JHWH, ali u izvornom liku kojeg nikad nitko nije vidio. Napominjem da po meni stvar tako funkcionira i moje shvaćanje sa ovozemaljskim mozgom dalje ne dopire u ovom trenutku. Smatram da nije problem u "Trojstvu" nego u tome što ljudi ne žele Isusa prihvatit kao vrhovnog Boga i onog koji je dao svoj život za nas i pokazao nam put kojim nam je ići. Više im se sviđa "tamo neki" Jahve sa dugom sijedom bradom i udaljen milijardama ly od Zemlje.
PavleS- Admin
- Post n°83
Po tebi možda označava, ali ne i po Bibliji.Po meni i "JHWH" označava Oca, Sina i Duha Svetoga, ako griješim opet me ispravi. Ove svoje tvrdnje temeljim na nekoliko stihova iz SZ, npr. DK 1.Moj 19,24: "Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja." Umjesto "Gospod" ide "JHWH". Moramo pročitati i nekoliko odlomaka ranije, npr. 1. Moj 18,13 da bi nam bilo jasno tko je tko u 19,24.
Iz konteksta cijelog ovog događaja, vidimo da se Avram sreo sa dva anđela i samim Gospodom. Taj Gospod je naravno Isus Hrist, koji ne učestvuje u direktnoj akciji zatiranja regiona Sodoma i Gomora, ali ima ulogu IZVRŠNOG nalogodavca, što je ustaljeni obrazac u odnosima Boga Oca i Boga Sina prilikom stvaranja i drugih događaja. Ovaj tekst dokazuje da je Isus JHWH, ali da je to i Bog Otac koji se u trenutku izvršenja kazne nalazio na drugoj lokaciji tj. na Nebesima. Apsolutno nema nikakve naznake da u ovoj izvršnoj naredbi učestvuje i neka treća ličnost (Sveti Duh), kao ni na drugim mjestima u Bibliji kad je u pitanju odnos unutar Božanstva.
Isus jeste BOŽJI JEDINOROĐENI SIN, upravo onako kako ga naziva cijela Biblija, a naše nije da se bavimo kako je do tog odnosa unutar Božanstva došlo. I tu nema nikakvih metafora ni pretvaranja da bi ljudi "lakše razumjeli".
U doktrini o trojstvu ne zna se ko kome šta dolazi i sve je metafora i igranje uloga koje nijesu stvarne.
- Post n°84
PavleS (citat):Po tebi možda označava, ali ne i po Bibliji.Po meni i "JHWH" označava Oca, Sina i Duha Svetoga, ako griješim opet me ispravi. Ove svoje tvrdnje temeljim na nekoliko stihova iz SZ, npr. DK 1.Moj 19,24: "Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja." Umjesto "Gospod" ide "JHWH". Moramo pročitati i nekoliko odlomaka ranije, npr. 1. Moj 18,13 da bi nam bilo jasno tko je tko u 19,24.
Iz konteksta cijelog ovog događaja, vidimo da se Avram sreo sa dva anđela i samim Gospodom. Taj Gospod je naravno Isus Hrist, koji ne učestvuje u direktnoj akciji zatiranja regiona Sodoma i Gomora, ali ima ulogu IZVRŠNOG nalogodavca, što je ustaljeni obrazac u odnosima Boga Oca i Boga Sina prilikom stvaranja i drugih događaja. Ovaj tekst dokazuje da je Isus JHWH, ali da je to i Bog Otac koji se u trenutku izvršenja kazne nalazio na drugoj lokaciji tj. na Nebesima. Apsolutno nema nikakve naznake da u ovoj izvršnoj naredbi učestvuje i neka treća ličnost (Sveti Duh), kao ni na drugim mjestima u Bibliji kad je u pitanju odnos unutar Božanstva.
Isus jeste BOŽJI JEDINOROĐENI SIN, upravo onako kako ga naziva cijela Biblija, a naše nije da se bavimo kako je do tog odnosa unutar Božanstva došlo. I tu nema nikakvih metafora ni pretvaranja da bi ljudi "lakše razumjeli".
U doktrini o trojstvu ne zna se ko kome šta dolazi i sve je metafora i igranje uloga koje nijesu stvarne.
Može par pitanja?
1. Je li Duh Sveti ličnost kad ga Isus naziva Braniteljem?
2. Je li Sveti Duh JHWH?
3. Je li Isus rođen i tko ga je rodio? Kojeg je spola Bog? Drugo, je li Isus stvoren?
4. Zašto je Isus negdje "jedinorođen", a negdje "prvorođen"? Ako je prvorođenac' tko je drugorođenac? Kad nema antrpomorfizama ovo su logično postavljena pitanja.
5. Složili smo se da je Isus Jahve, kao i Otac, je li po tebi Duh Sveti samo sila od Oca ili ličnost kao Isus i Otac?
6. Kako objašnjavaš činjenicu pojave Duha Svetog kao ličnosti kad je Ivan krstio Isusa? U Mt 3,16 se Duh spustio kao ličnost u vidu goluba na očigled okupljenima.
PavleS- Admin
- Post n°85
1. Ne znam za taj tekst u kojem se Duh Božji naziva "branitelj". Svakako da nije ličnost.Može par pitanja?
1. Je li Duh Sveti ličnost kad ga Isus naziva Braniteljem?
2. Je li Sveti Duh JHWH?
3. Je li Isus rođen i tko ga je rodio? Kojeg je spola Bog? Drugo, je li Isus stvoren?
4. Zašto je Isus negdje "jedinorođen", a negdje "prvorođen"? Ako je prvorođenac' tko je drugorođenac? Kad nema antrpomorfizama ovo su logično postavljena pitanja.
5. Složili smo se da je Isus Jahve, kao i Otac, je li po tebi Duh Sveti samo sila od Oca ili ličnost kao Isus i Otac?
6. Kako objašnjavaš činjenicu pojave Duha Svetog kao ličnosti kad je Ivan krstio Isusa? U Mt 3,16 se Duh spustio kao ličnost u vidu goluba na očigled okupljenima.
2. Nije.
3. Na glupa pitanja ne odgovaram.
4. Isus je JEDINOROĐEN, ili jedini te vrste, a "prvorođen" ili "prvjenac" je samo u kontekstu spasenja ljudi kojima je u svemu prvi.
5. Već smo objasnili u više članaka.
6. Po tvojoj logici, Sveti Duh je onda golub. Kad si već načeo ovo pitanje, a dobro je što jesi, biću iskren: veoma sam sumnjičav prema ovom tekstu tj. pretpostavljam da je dodat negdje u vrijeme kad je Konstantin naredio da se određeni novozavjetni tekstovi prilagode paganskoj misterijskoj religiji. Rimski pagani su mnogo prije Isusovog vremena vjerovali da je golub legendarni duh, pratilac Venere, simbol ženske prokreativne energije. Semiramis je takođe prikazivana sa golubom na glavi, a slične predstave imali su Indusi, Goti i Kelti. Po pravilu to je uvijek bilo povezano sa "trojstvom" ili božanskom trijadom, gdje postoji treći (ženski) član.
- Post n°86
1. Ne znam za taj tekst u kojem se Duh Božji naziva "branitelj". Svakako da nije ličnost.
2. Nije.
4. Isus je JEDINOROĐEN, ili jedini te vrste, a "prvorođen" ili "prvjenac" je samo u kontekstu spasenja ljudi kojima je u svemu prvi.
6. Po tvojoj logici, Sveti Duh je onda golub. Kad si već načeo ovo pitanje, a dobro je što jesi, biću iskren: veoma sam sumnjičav prema ovom tekstu tj. pretpostavljam da je dodat negdje u vrijeme kad je Konstantin naredio da se određeni novozavjetni tekstovi prilagode paganskoj misterijskoj religiji. Rimski pagani su mnogo prije Isusovog vremena vjerovali da je golub legendarni duh, pratilac Venere, simbol ženske prokreativne energije. Semiramis je takođe prikazivana sa golubom na glavi, a slične predstave imali su Indusi, Goti i Kelti. Po pravilu to je uvijek bilo povezano sa "trojstvom" ili božanskom trijadom, gdje postoji treći (ženski) član. [/quote]
Iv 14:26: "Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." - Ako Duh Sveti nije ličnost zašto u ovom stihu je? Ne vidim ga kao silu od Sina, a niti od Oca. Očito je i ovaj stih nadopisan ili izvrnut.
Šta je po tebi onda Duh Sveti?
Kažeš da je nadopisano? Šta kom štima to fali, a šta ne štima to je nadopisano. To je odličan pristup jer tako je svatko u pravu i svi sve zovu antikristima i otpadnicima.
Čini mi se da sve iz NZ treba proći kroz filter SZ, ali po viđenom mislim da ti ni takav pristup ne štima.
2. Nije.
6. Po tvojoj logici, Sveti Duh je onda golub. Kad si već načeo ovo pitanje, a dobro je što jesi, biću iskren: veoma sam sumnjičav prema ovom tekstu tj. pretpostavljam da je dodat negdje u vrijeme kad je Konstantin naredio da se određeni novozavjetni tekstovi prilagode paganskoj misterijskoj religiji. Rimski pagani su mnogo prije Isusovog vremena vjerovali da je golub legendarni duh, pratilac Venere, simbol ženske prokreativne energije. Semiramis je takođe prikazivana sa golubom na glavi, a slične predstave imali su Indusi, Goti i Kelti. Po pravilu to je uvijek bilo povezano sa "trojstvom" ili božanskom trijadom, gdje postoji treći (ženski) član. [/quote]
Iv 14:26: "Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." - Ako Duh Sveti nije ličnost zašto u ovom stihu je? Ne vidim ga kao silu od Sina, a niti od Oca. Očito je i ovaj stih nadopisan ili izvrnut.
Kažeš da je nadopisano? Šta kom štima to fali, a šta ne štima to je nadopisano. To je odličan pristup jer tako je svatko u pravu i svi sve zovu antikristima i otpadnicima.
Čini mi se da sve iz NZ treba proći kroz filter SZ, ali po viđenom mislim da ti ni takav pristup ne štima.
Vlatko- Broj komentara : 460
Registration date : 2009-07-04
- Post n°87
kadosh777 (citat):1. Ne znam za taj tekst u kojem se Duh Božji naziva "branitelj". Svakako da nije ličnost.
2. Nije.
6. Po tvojoj logici, Sveti Duh je onda golub. Kad si već načeo ovo pitanje, a dobro je što jesi, biću iskren: veoma sam sumnjičav prema ovom tekstu tj. pretpostavljam da je dodat negdje u vrijeme kad je Konstantin naredio da se određeni novozavjetni tekstovi prilagode paganskoj misterijskoj religiji. Rimski pagani su mnogo prije Isusovog vremena vjerovali da je golub legendarni duh, pratilac Venere, simbol ženske prokreativne energije. Semiramis je takođe prikazivana sa golubom na glavi, a slične predstave imali su Indusi, Goti i Kelti. Po pravilu to je uvijek bilo povezano sa "trojstvom" ili božanskom trijadom, gdje postoji treći (ženski) član.
Što ti nije jasno? To je Duh koji izlazi od Oca, točnije to je Očev duh, Otac ga šalje. Nije to jedino mjesto koje govori o Božjem duhu. To je bilo moguće jer sada su ispunjeni uvjeti da se moglo postati posvojeno Božje dijete i Bog sada direktno može učiti svoju djecu, kao što je učio i svog Sina. Sjeti se da je Mesija izjavio da ne govori od svojeg, nego samo ono što je čuo od Oca.
Zašto je to tebi neprihvatljivo? Jel zbog toga što ne vjeruješ da Otac ima Sina? Vi židovi inače ne vjerujete u "dvospolce" i "Božju djecu". Ja mislim da s ovom pričom ideš zato da diskreditiraš Sina, točno to je Mansour objašnjavao u svojim predavanjaima, zato je uspostavljena doktrina trojstva, da se obezvrijedi Sina, njegovu službu i poziciju. Preko Duha kao zasebne ličnosti, napad na Sina i njegove ovlasti.
- Post n°88
Vlatko (citat):kadosh777 (citat):1. Ne znam za taj tekst u kojem se Duh Božji naziva "branitelj". Svakako da nije ličnost.
2. Nije.
Što ti nije jasno? To je Duh koji izlazi od Oca, točnije to je Očev duh, Otac ga šalje. Nije to jedino mjesto koje govori o Božjem duhu. To je bilo moguće jer sada su ispunjeni uvjeti da se moglo postati posvojeno Božje dijete i Bog sada direktno može učiti svoju djecu, kao što je učio i svog Sina. Sjeti se da je Mesija izjavio da ne govori od svojeg, nego samo ono što je čuo od Oca.
Zašto je to tebi neprihvatljivo? Jel zbog toga što ne vjeruješ da Otac ima Sina? Vi židovi inače ne vjerujete u "dvospolce" i "Božju djecu". Ja mislim da s ovom pričom ideš zato da diskreditiraš Sina, točno to je Mansour objašnjavao u svojim predavanjaima, zato je uspostavljena doktrina trojstva, da se obezvrijedi Sina, njegovu službu i poziciju. Preko Duha kao zasebne ličnosti, napad na Sina i njegove ovlasti.
Ja sam mislio da samo admin ovdje odgovara na pitanja jer želim čuti stručno mišljenje. Ne znam šta da ti odgovorim i kako da ti pristupim kad ne čitaš sve što sam napisao.
Dakle, ti kažeš da Sveti Duh izlazi od Oca. U redu, ja nisam rekao da je to netočno nego samo da je moje mišljenje da je Sveti Duh ličnost. Ne trebaš nadobudno ispoljavati svoje znanje kao da ćeš me prosvijetlit jer već sam čuo stotinjak teorija u prilog i protiv Trojstva i teško da ćeš me baš ti iznenadit nečim novim. Zato malo polakše i pokaži strpljenje.
Ja nisam Židov. Tvoj problem je što na osnovu nicka stvaraš predrasude i odmah osuđuješ. S tobom je rasprava u biti završena jer si oko sebe napravio "kineski zid" predrasuda prema meni i zato nikad ništa novo ne možeš naučiti jer smatraš da imaš najveću svjetlost i da si najpametniji. To je tvoja stvar, da ne kažem problem.
Misliš da mi je doktrina o Trojstvu potrebna da diskreditiram Sina? Nisi pročitao šta sam ranije napisao. Evo ja kažem da je tebi ne vjerovanje u Trojstvo diskreditacija Sina jer Ga smatraš nižim od Oca, a po Trojstvu Isus je jednak Ocu. Nadalje, ja nisam tvrdio da vjerujem u Trojstvo, za razliku od tebe sveznalca, ja ostavljam po ovom pitanju sve mogućnosti otvorene. Jedno sigurno znam, Isus je Jahve i za mene ovdje priča završava, a je li Duh ličnost ili samo Božja djelujuća sila manje mi je bitno.
"Preko Duha kao zasebne ličnosti, napad na Sina i njegove ovlasti." - Ako mi možeš ovo pojasnit bio bih ti jako zahvalan. Zaista ne razumijem gdje ovdje vidiš napad na Sina? Duh je Branitelj, glas savjesti, otvara oči da uočimo dobro od zla i želi da slijedimo dobro, itd., itd., itd., a Krist vrši posredničku službu u Nebeskom Hramu. Gdje ti tu vidiš da Duh diskreditira Isusa? Isus je poslao Duha kako bi Ga ovaj diskreditirao? Ja to ne gledam tako. Tebi su puna usta Krista, a istovremeno nastupaš kao da bi mi glavu otkinuo zato jer se ne slažem sa tvojim besprijekorno točnim mišljenjem.
Ako misliš da na nebu postoji hijerarhija u Božanstvu slobodno ti bilo, ja ne mislim da Isus ne zna "ni dana ni časa" (Mt 24,36) svog dolaska, a tvoja je stvar ako ti to misliš. Po tvojoj teoriji Otac je veći Bog od Sina i to mi je dovoljno da vidim na kakvom si putu.
Da se vratim na tvoju priču iz prvog odlomka. Tu pričaš svašta o Duhu i Sinu. Molim te da mi odgovoriš na jedno pitanje. Je li Duh (Sv. Duh) bio prisutan u SZ?
Otac je učio Sina. Kako je Isus mogao spoznati da je Mesija, a da ga Otac nije poučio? Pa to je logično kad se Sin rodio kao čovjek, a ne kao Bog, i o tome možemo raspravljat jer je 50% gena direktno dobio od Duha Božjeg pri začeću, a ne od ovozemaljskog oca pa Ga nazivaju i "Bogočovjekom". Po meni, nakon uskrsnuća Isus više nije bio čovjek ni Bogočovjek nego Bog kakav je bio i prije rođenja u Betlehemu. To se može jasno vidjeti kad Ga nisu prepoznali po izgledu nakon uskrsnuća. Ovo su teme za širu raspravu i nikada se svi nećemo usuglasiti.
Za mene je važno da prihvaćam Isusa kao svog Otkupitelja i Boga. Imam puno pravo i pouzdanje pozvati se na Njegove zasluge pred Ocem i milošću dobiti Vjenac slave. Isus će uskoro doći, a onda će mi sve ove nejasnoće biti otkrivene, a prepirke i filozofiranja vode kad bitangovanju i lijenosti jer ništa se praktično ne radi osim što se dangubi. Pogotovo me žalosti kad vidim napuhanost od ljudi koji razmišljaju o Bogu na jedan drugačiji način. Laodiceja!
PavleS- Admin
- Post n°89
Nije "branitelj" nego "utješitelj", i to dva sasvim različita pojma. U doslovnom prevodu "parakletos" označava nešto je blizu da pomogne čovjeku koji to traži, prosvijetli ga.Iv 14:26: "Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh." - Ako Duh Sveti nije ličnost zašto u ovom stihu je? Ne vidim ga kao silu od Sina, a niti od Oca. Očito je i ovaj stih nadopisan ili izvrnut.
Nema nikakvih problema sa ovim tekstom.
Ali da ne bi ispalo da su šeme koje nabacuješ o NZ da svako uzima po svom nahođenju što mu odgovara, a negira ono što "ne štima" ili tvrdi da je to naknadno dopisano, evo da budem jasan oko toga.
1) Činjenica je da su vršeni pokušaji manipulacije sa biblijskim tekstovima, kako bi se neki od njih prilagodili vavilonskoj misterijskoj religiji. Tako je recimo do velikih devijacija u jevrejskoj starozavjetnoj religiji došlo u vrijeme i posle vavilonskog ropstva. Odatle imamo spise poznate kao starozavjetne apokrife, između ostalog.
U hrišćanskom dobu, kad su okultisti počeli da se bave hrišćanstvom, takođe se manipulisalo. Zna se da je to radio Origen, kojeg masonska literatura označava kao velikog upućenika ili inicijata. U vrijeme kad je lažirano hrišćanstvo (tačnije ekumensko hrišćanstvo) stavljeno pod državni krov Rimske imperije, poznato je i to da je Konstantnin naložio "crkvenom ocu" Euzebiju da "prilagodi" određene novozavjetne tekstove. Ali pravi hrišćani su prepoznali prevare i generalno to odbacili, tako da su negdje u 5. ili 6. vijeku Bibliju morali staviti van domašaja naroda ili u indeks zabranjene literature, da im više ne bi smetala.
Isplagijani i oštećeni biblijski spisi, ponovo su aktivirani u vrijeme protestantske reformacije, kad teolozi otpalih crkava, posebno RKC, nijesu mogli da ospore ili negiraju ono što su protestantni iznijeli na svjetlost dana.
2) Zbog prepisivanja kopija NZ kroz vjekove, ponekad i prevodilačkih predrasuda, pojedini spisi su ipak oštećeni, ili su se zadržali neke elementi manipulisanja tekstovima.
3) Kako mi danas možemo da znamo koji su tekstovi sumnjivi ili nijesu vjerodostojni?
Ovo je najvažnije pitanje u našoj priči. Prvi i osnovni pristup je poređivanje prepisa. Neki biblijski naučnici su se pošteno time bavili i zaključili da postoje neki dopisani tekstovi, kao što je recimo onaj u krštenju u ime trojstva u Matej 28:19 ili u 1. Jovanovoj 5:7.
Drugi važan indikator za prepoznavanje lažiranih tekstova je unošenje elemenata paganskih vjerovanja. Tako se recimo za tekst o Isusovom krštenju koji govori o spuštanju Svetog Duha u obliku goluba istraživanjem vavilonske religije, hinduizma i grčko-rimskih vjerovanja može jasno ustanoviti da se radi upravo o tome. U cijelom svijetu je i dan danas rašireno vjerovanje o tzv. golubu mira, koji i papa pušta prilikom nekog paganskog rituala.
Zbog toga sam kazao da je taj tekst vrlo sumnjiv, a ne zato što mi smeta jer si ti navodno time dokazao da je Sveti Duh ličnost. Uzgred, niko ozbiljan ne bi na osnovu ovog teksta dokazivao da je Sveti Duh ličnost. Kad smo već kod toga, tekt u Mateju ukazuje da je Isus navodno u viziji ("otvoreno" nebo)vidio goluba kako se spušta, i da ga je samo On vidio, dok se iz ostalih jevanđelja to ne može zaključiti, već da je to bila vidljiva manifestacija za sve prisutne.
Dakle, kad se bavimo ovakvim stvarima, vodič nam nipošto ne smiju biti naše predrasude ili unaprijed kreirana teologija, već isključivo kompletno Božje otkrivenje kroz Bibliju, zajedno sa nužnim poznavanjem istorije i obmana kojima se demoni služe preko paganskih religija i vjerovanja.
Zdravko Vučinić- Broj komentara : 483
Registration date : 2013-10-03
- Post n°90
[/quote]kadosh777 (citat):
Zdravko kratko bih se osvrnuo na ovu tvoju izjavu. Kažeš za Isusa: "On je rođeni Sin." Ako je nešto rođeno onda nije postojalo iz vječnosti nego je postojao daleko u kontinuumu vječnosti jedan trenutak kada se Isus rodio od Oca. Ne znam kakvo je tvoje vjerovanje po tom pitanju, ali ja osobno ne vjerujem da se Isus "rodio", tj. da je nastao od Oca u jednom trenutku kao novo Božansko biće. Trojstvo meni ne predstavlja problem. Vjerovati u Trojstvo ili ne za mene je manje važno, jer stječem dojam da ljudi ne vjeruju u riječ "Trojstvo", a ne u Oca, Sina i Duha Svetoga kao ravnopravne i cjelovite ličnosti Božanstva. Ako imamo tri lica onda ne vidim u čemu je problem oko te riječi Trojstvo?! Evo, ja ću umjesto "Trojstvo" koristiti riječ "Elohim". Vjerujem da su Elohim = Otac, Sin i Duh Sveti, ako griješim molim te da me ispraviš. Po meni i "JHWH" označava Oca, Sina i Duha Svetoga, ako griješim opet me ispravi. Ove svoje tvrdnje temeljim na nekoliko stihova iz SZ, npr. DK 1.Moj 19,24: "Tada pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda s neba dažd od sumpora i ognja." Umjesto "Gospod" ide "JHWH". Moramo pročitati i nekoliko odlomaka ranije, npr. 1. Moj 18,13 da bi nam bilo jasno tko je tko u 19,24. Sličnih stihova ima nekoliko u SZ. E, sad, dajem si za pravo da vjerujem da je JHWH = Otac, Sin, Duh Sveti. Riječi "jedinorođeni", "prvorođeni", "Otac", "Sin", pa i "Sveti Duh", "Božje oko", "Božja ruka", i mnoštvo sličnih riječi su po meni antropomorfizmi. Bog koristi takve slike da bi ljudi lakše razumjeli na - ljudskom jeziku - Božanstvo i Njegovo djelovanje. Ako je Kraljevstvo Nebesko u kojem sada Bog prebiva nešto što "oko nije vidjelo i uho čulo" onda kako da nam Bog na takvom jeziku objasni svoj lik, oblik, postojanje i djelovanje kad smo psihofizički ograničeni na ovoj zemlji da shvatimo to savršenstvo. Ne znam jesam li bio dovoljno jasan po ovom pitanju.
Isus je po meni utjelovljeni Jahve, Duh Sveti je Božanska sila koja djeluje na zemlji (npr. Jehovini svjedoci ne vjeruju da je ličnost nego samo sila, a ja vjerujem da je Duh Sveti ličnost Boga JHWH. Ne moram biti u pravu, ali stvar je isključivo moje vjere.), a Otac je također isti JHWH, ali u izvornom liku kojeg nikad nitko nije vidio. Napominjem da po meni stvar tako funkcionira i moje shvaćanje sa ovozemaljskim mozgom dalje ne dopire u ovom trenutku. Smatram da nije problem u "Trojstvu" nego u tome što ljudi ne žele Isusa prihvatit kao vrhovnog Boga i onog koji je dao svoj život za nas i pokazao nam put kojim nam je ići. Više im se sviđa "tamo neki" Jahve sa dugom sijedom bradom i udaljen milijardama ly od Zemlje.
Možeš da vjeruješ šta hoćeš, to je tvoje pravo, ali evo ti neka objašnjenja koja će ti možda pomoći da bolje razumiješ ovu temu.
Otac i Sin su dvije posebne ličnosti, a ne nikakva Božja lica ili antropomorfizmi.
„Za nas postoji jedan Bog Otac od koga je sve, i mi u Njemu, i jedan Gospod, Isus Hrist, kroz koga
je sve, i mi kroz Njega“ (1. Korinćanima 8:6).
„A ovo je život vječni: da upoznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao“ (Jovan 17:3).
„Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Hristos Isus“ (1. Timoteju 2:5).
„Zato savijam kolena pred Ocem našeg Gospoda Isusa Hrista“ (Efescima 3:14).
„A znamo da Sin Božji dođe, i dao nam je razum da upoznamo Boga Istinitog, i da budemo u istinitom Sinu njegovom Isusu Hristu“ (1. Jovanova 5:20).
Ima i drugih dokaza u Bibliji koji govore da su Otac i Sin dvije zasebne ličnosti.
Takođe, Biblija nas obavještava da je Otac Bog Hristu:
„Isus joj reče: ‘Nemoj me doticati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi mojoj braći i reci im: ‘Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu’” (Jovan 20:17).
„Oko devet sati povika Isus veoma glasno: ‘Eli, Eli, lama azavtani? ‘ („Bože moj, Bože
moj, zašto si me ostavio?”)(Matej 27:46).
Takođe, Biblija kaže za Oca da je glava ili poglavar Hristu:
„Ali želim da znate da je svakom mužu glava Hristos, a ženi je glava muž, a Hristu je poglavar Bog“ (1. Korinćanima 11:3).
Biblija kaže da Sin nije stvoren, nego da je rođen, ili da je proistekao od Oca u vječnosti, prije mjerljivih vremena, a kako i kada se to desilo i na koji način, mi to ne znamo.
„On je slika nevidljivog Boga, prvorođeni prije svakog stvorenja“ (Kološanima 1:15).
„Jer kome je od anđela Bog ikada rekao: „Ti si moj sin, ja te danas rodih”? I još: „Ja ću biti njegov otac, a on će biti moj sin” (Jevrejima 1:5).
Bog je u jednom trenutku u vječnosti dao da Sin proizađe od Njega i postane vidljiv kako bi Otac kroz Sina boravio u vidljivom obličju među stvorenim bićima. Otac je preko Sina stvarao sve što postoji u svemiru.
„Bog, koji je u prošlosti mnogo puta i na mnogo načina govorio našim praočevima preko svojih proroka, u ovim posljednjim danima obratio se nama preko Sina, koga je postavio za naslednika svega i kroz koga i svijet stvori“ (Jevrejima 1:1-2).
„Jer je kroz njega sve bilo stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo da su to prestoli ili uprave ili poglavarstva ili vlasti. Sve je stvoreno kroz njega i za njega. On je prije svega, i sve je u njemu objedinjeno. On je glava tijela, zajednice pozvanih, koji je početak, prvorođeni iz mrtvih, da u svemu bude prvi. Jer je Božja volja bila da sva punina prebiva u njemu...“ (Kološanima 1:15-19).
Sin ima život u sebi kao što Otac ima život u sebi, a to je izvorni, nepozajmljeni, vječni život i zato je samo taj život mogao biti ponuđen kao otkupnina za grešnog čovjeka, kako bi spasenje bilo pravedno.
„Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi“ (Jovan 5:26).
Kako je ovaj život dat Hristu? Njegovim božanskim rođenjem i nasleđem, jer je On jedinorodni Sin. To je Očev život koji je Hrist naslijedio proizilaženjem ili rođenjem od Oca.
"Zatim će, na kraju, kad uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati carstvo svom Bogu i Ocu. 25 Jer on
treba da caruje sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod njegove noge. Kao poslednji neprijatelj biće uništena smrt. Jer Bog je sve „pokorio pod njegove noge”. A kad kaže da je „sve pokoreno”, jasno je da je pokoreno sve osim onoga koji mu je sve pokorio. A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima (1. Korinćanima 15:24-28)
Ovdje apostol Pavle jasno uči da Bog nije podređen Hristu, ali da je Hrist podređen Bogu, koji Mu je dao sav autoritet. Bog je Hristu dao vlast da On može biti sve u svemu i iznad svega. Otac sve stavlja pod vlast Sina, jer je On Njegov Sin, naslednik svega itd itd. Ali Otac sebe ne stavlja pod Sinovu vlast. (A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima)
Prema Bibliji, postoji jedan, jedini apsolutni Bog koji je Otac svih i postoji Sin Božji - Gospod Isus Hrist koji je naš Spasitelj, kome je Otac sve podredio i koji je naš Spasitelj.
Zato u Bibliji imamo jasan stav šta je prava vjera, a to je:
„Ko ne poštuje Sina, ne poštuje ni Oca koji ga je poslao“ (Jovan 5:23).
Čovjek može da poštuje Boga isključivo vjerujući u Njegovog Sina, a ne tako što moralno živi, ili ima organsku baštu, ili živi izvan sistema? Zašto je to tako? Zato što je Bog tako odredio:
„Jer Božje svjedočanstvo je u tome da je on posvjedočio o svom Sinu. Ko vjeruje u Sina Božjeg, prihvata svjedočanstvo koje mu je dato. Ko ne vjeruje Bogu, učinio ga je lažljivcem, jer ne vjeruje u svjedočanstvo kojim Bog svjedoči o svom Sinu. A u ovome je to svjedočanstvo: Bog nam je dao vječni život, i taj život je u njegovom Sinu. Ko ima Sina, ima život, a ko nema Sina Božjeg, nema život“ (1. Jovanova 5:9-12).
Moralan život, na Biblijski način, je moguć samo onima koji imaju Sina. O tome se radi. To je prava vjera. Prava vjere ili spasenje je u Sinu, a ne u djelima i tehnikama. Kad imamo Sina onda na dobijamo Svetog Duha na dar da bi mogli živjeti ugodan život pred Bogom i suzbili našu grešnu prirodu. Takav je redosljed, a ne obrnuto.
Biblija uči da Otac i Sin imaju isti Duh.
„Ali vi ne živite po tijelu, nego po Duhu, ako Božji Duh zaista prebiva u vama. Ali ako neko nema Hristov Duh, taj nije Njegov“ (Rimljanima 8:9).
Očev Duh ili Hristov Duh je Sveti Duh. To nije neka treća ličnost, treće lice ili energija.
Biblija potpuno razotkriva ili razara nauku o trojstvu koja ima pagansko porijeklo. Ustvari, trojstvo je tačka koja veže uglavnom sve hrišćanske crkve, na čelu sa katoličkom, ali i adventističkom. To je ono što ih spaja. To je Vavilon.
Zdravko Vučinić: komentar modifikovan dana: 7/7/2014, 09:17; prepravljeno ukupno 1 puta
PavleS- Admin
- Post n°91
To je pogrešno, i Biblija to nigdje ne uči, već da je Bog Otac neka vrsta Predsjedavajućeg, a Bog Sin ima izvršnu ulogu....po Trojstvu Isus je jednak Ocu.
Pogledaj pažljivo poslednji video materijal koji je postavljen na ovoj temi."Preko Duha kao zasebne ličnosti, napad na Sina i njegove ovlasti." - Ako mi možeš ovo pojasnit bio bih ti jako zahvalan.
Još jedan tekst iz kojeg se jasno vidi da je Bog Otac predsjedavajući. Isus, kao Sin čovječiji na zemlji, je bio zavisan od Božjeg Duha kao svi ostali....ja ne mislim da Isus ne zna "ni dana ni časa" (Mt 24,36) svog dolaska, a tvoja je stvar ako ti to misliš.
Nema tu veći i manji Bog, nego prosta logika i odnos Otac - Sin ukazuje ko je ko u hijerarhiji na Nebu. Za Isusa Biblija kaže da je punina Božanstva tjelesno, i sa njim stvorena bića mogu neposredno komunicirati, dok ne mogu sa Bogom Ocem, čak ni anđeli zaklanjači ne gledaju u Njega.Po tvojoj teoriji Otac je veći Bog od Sina i to mi je dovoljno da vidim na kakvom si putu.
Imaš tekstove na sajtu IRI koji se time detaljno bave. Pojačano prisustvo Duha Božjem u NZ je rezultat ostvarenja ključne faze Plana spasenja, kada se vjernicima otvara mnogo nesporedniji pristup spasenju.Je li Duh (Sv. Duh) bio prisutan u SZ?
Glavni razlog neprepoznavanja je njihova zatvorenost predrasudom da je "gotovo" sa njihovim nadama u Mesiju.Po meni, nakon uskrsnuća Isus više nije bio čovjek ni Bogočovjek nego Bog kakav je bio i prije rođenja u Betlehemu. To se može jasno vidjeti kad Ga nisu prepoznali po izgledu nakon uskrsnuća
Isus je zadržao obličje čovjeka, čak i ožiljke od klinova kojima je bio prikovan za krst. Naravno da se po vaskrsenju radi o proslavljenom obličju, kakvo će primiti i spaseni.
- Post n°92
Zadovoljan sam odgovorom. Hvala!Možeš da vjeruješ šta hoćeš, to je tvoje pravo, ali evo ti neka objašnjenja koja će ti možda pomoći da bolje razumiješ ovu temu.
Otac i Sin su dvije posebne ličnosti, a ne nikakva Božja lica ili antropomorfizmi.
„Za nas postoji jedan Bog Otac od koga je sve, i mi u Njemu, i jedan Gospod, Isus Hrist, kroz koga
je sve, i mi kroz Njega“ (1. Korinćanima 8:6).
„A ovo je život vječni: da upoznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao“ (Jovan 17:3).
„Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovjek, Hristos Isus“ (1. Timoteju 2:5).
„Zato savijam kolena pred Ocem našeg Gospoda Isusa Hrista“ (Efescima 3:14).
„A znamo da Sin Božji dođe, i dao nam je razum da upoznamo Boga Istinitog, i da budemo u istinitom Sinu njegovom Isusu Hristu“ (1. Jovanova 5:20).
Ima i drugih dokaza u Bibliji koji govore da su Otac i Sin dvije zasebne ličnosti.
Takođe, Biblija nas obavještava da je Otac Bog Hristu:
„Isus joj reče: ‘Nemoj me doticati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi mojoj braći i reci im: ‘Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu’” (Jovan 20:17).
„Oko devet sati povika Isus veoma glasno: ‘Eli, Eli, lama azavtani? ‘ („Bože moj, Bože
moj, zašto si me ostavio?”)(Matej 27:46).
Takođe, Biblija kaže za Oca da je glava ili poglavar Hristu:
„Ali želim da znate da je svakom mužu glava Hristos, a ženi je glava muž, a Hristu je poglavar Bog“ (1. Korinćanima 11:3).
Biblija kaže da Sin nije stvoren, nego da je rođen, ili da je proistekao od Oca u vječnosti, prije mjerljivih vremena, a kako i kada se to desilo i na koji način, mi to ne znamo.
„On je slika nevidljivog Boga, prvorođeni prije svakog stvorenja“ (Kološanima 1:15).
„Jer kome je od anđela Bog ikada rekao: „Ti si moj sin, ja te danas rodih”? I još: „Ja ću biti njegov otac, a on će biti moj sin” (Jevrejima 1:5).
Bog je u jednom trenutku u vječnosti dao da Sin proizađe od Njega i postane vidljiv kako bi Otac kroz Sina boravio u vidljivom obličju među stvorenim bićima. Otac je preko Sina stvarao sve što postoji u svemiru.
„Bog, koji je u prošlosti mnogo puta i na mnogo načina govorio našim praočevima preko svojih proroka, u ovim posljednjim danima obratio se nama preko Sina, koga je postavio za naslednika svega i kroz koga i svijet stvori“ (Jevrejima 1:1-2).
„Jer je kroz njega sve bilo stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo da su to prestoli ili uprave ili poglavarstva ili vlasti. Sve je stvoreno kroz njega i za njega. On je prije svega, i sve je u njemu objedinjeno. On je glava tijela, zajednice pozvanih, koji je početak, prvorođeni iz mrtvih, da u svemu bude prvi. Jer je Božja volja bila da sva punina prebiva u njemu...“ (Kološanima 1:15-19).
Sin ima život u sebi kao što Otac ima život u sebi, a to je izvorni, nepozajmljeni, vječni život i zato je samo taj život mogao biti ponuđen kao otkupnina za grešnog čovjeka, kako bi spasenje bilo pravedno.
„Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi“ (Jovan 5:26).
Kako je ovaj život dat Hristu? Njegovim božanskim rođenjem i nasleđem, jer je On jedinorodni Sin. To je Očev život koji je Hrist naslijedio proizilaženjem ili rođenjem od Oca.
"Zatim će, na kraju, kad uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati carstvo svom Bogu i Ocu. 25 Jer on
treba da caruje sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod njegove noge. Kao poslednji neprijatelj biće uništena smrt. Jer Bog je sve „pokorio pod njegove noge”. A kad kaže da je „sve pokoreno”, jasno je da je pokoreno sve osim onoga koji mu je sve pokorio. A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima (1. Korinćanima 15:24-28)
Ovdje apostol Pavle jasno uči da Bog nije podređen Hristu, ali da je Hrist podređen Bogu, koji Mu je dao sav autoritet. Bog je Hristu dao vlast da On može biti sve u svemu i iznad svega. Otac sve stavlja pod vlast Sina, jer je On Njegov Sin, naslednik svega itd itd. Ali Otac sebe ne stavlja pod Sinovu vlast. (A kad mu sve bude pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome koji mu je sve pokorio, da Bog bude sve svima)
Prema Bibliji, postoji jedan, jedini apsolutni Bog koji je Otac svih i postoji Sin Božji - Gospod Isus Hrist koji je naš Spasitelj, kome je Otac sve podredio i koji je naš Spasitelj.
Zato u Bibliji imamo jasan stav šta je prava vjera, a to je:
„Ko ne poštuje Sina, ne poštuje ni Oca koji ga je poslao“ (Jovan 5:23).
Čovjek može da poštuje Boga isključivo vjerujući u Njegovog Sina, a ne tako što moralno živi, ili ima organsku baštu, ili živi izvan sistema? Zašto je to tako? Zato što je Bog tako odredio:
„Jer Božje svjedočanstvo je u tome da je on posvjedočio o svom Sinu. Ko vjeruje u Sina Božjeg, prihvata svjedočanstvo koje mu je dato. Ko ne vjeruje Bogu, učinio ga je lažljivcem, jer ne vjeruje u svjedočanstvo kojim Bog svjedoči o svom Sinu. A u ovome je to svjedočanstvo: Bog nam je dao vječni život, i taj život je u njegovom Sinu. Ko ima Sina, ima život, a ko nema Sina Božjeg, nema život“ (1. Jovanova 5:9-12).
Moralan život, na Biblijski način, je moguć samo onima koji imaju Sina. O tome se radi. To je prava vjera. Prava vjere ili spasenje je u Sinu, a ne u djelima i tehnikama. Kad imamo Sina onda na dobijamo Svetog Duha na dar da bi mogli živjeti ugodan život pred Bogom i suzbili našu grešnu prirodu. Takav je redosljed, a ne obrnuto.
Biblija uči da Otac i Sin imaju isti Duh.
„Ali vi ne živite po tijelu, nego po Duhu, ako Božji Duh zaista prebiva u vama. Ali ako neko nema Hristov Duh, taj nije Njegov“ (Rimljanima 8:9).
Očev Duh ili Hristov Duh je Sveti Duh. To nije neka treća ličnost, treće lice ili energija.
Biblija potpuno razotkriva ili razara nauku o trojstvu koja ima pagansko porijeklo. Ustvari, trojstvo je tačka koja veže uglavnom sve hrišćanske crkve, na čelu sa katoličkom, ali i adventističkom. To je ono što ih spaja. To je Vavilon.
Enoh- Broj komentara : 112
Registration date : 2013-05-12
- Post n°93
Kazes Pavle da se samo u Mateju raspoznaje da je samo Isus video otvoreno nebo i Duha gde silazi na njega kao goluba,a kod Marka i Luke ne stoji tako i to je tacno.Ali moramo uzeti u obzir jednu stvar.Matej je bio jedan od dvanaestorice apostola a Marko i luka nisu.Luka je pisao Jevandjelje na osnovu onoga sto je cuo od Pavla msm,a Marko od Petra.Sto znaci da je Matejev opis najverodostojniji i da je verovatno samo Isus video otvoreno nebo i Duha kako silazi na njega.
- Post n°94
alhemicar (citat):
Pogledao sam video. Predavanje je odlično. Moram priznati da sam oduševljen i da sam naučio neke nove stvari. Svakom sekundom videa otvarale su mi se oči sve više. Uvijek sam vjerovao da je Isus Božji Sin i time Bog, ali nisam znao kako je On "nastao" i to je bio problem. Morat ću ponovo sve spise od Ellen G. White detaljno proučiti.
Dobio sam odgovor koji sam htio i promjenio sam mišljenje o Trojstvu!
Hvala Bogu! Hvala Zdrvku, Pavlu, i ostalima!
Vlatko- Broj komentara : 460
Registration date : 2009-07-04
- Post n°95
kadosh777 (citat):alhemicar (citat):
Pogledao sam video. Predavanje je odlično. Moram priznati da sam oduševljen i da sam naučio neke nove stvari. Svakom sekundom videa otvarale su mi se oči sve više. Uvijek sam vjerovao da je Isus Božji Sin i time Bog, ali nisam znao kako je On "nastao" i to je bio problem. Morat ću ponovo sve spise od Ellen G. White detaljno proučiti.
Dobio sam odgovor koji sam htio i promjenio sam mišljenje o Trojstvu!
Eto vidiš, ali sam ja pun predrasuda. Pogledaj i druga njegova predavanja, istražuj, traži istinu, ne ide drugačije.
PavleS- Admin
- Post n°96
Bogu hvala da posle dužeg vremena dočekamo nekog ko nije došao da minira biblijski koncept već s namjerom da sazna istinu.Dobio sam odgovor koji sam htio i promjenio sam mišljenje o Trojstvu!
SimaS- Broj komentara : 53
Registration date : 2011-07-17
- Post n°97
hvala Bogu
evo i ja se pridruzujem ovoj radosti da kroz zajednico traganje i ponekad i koju jacu rec dodjemo do istine
evo i ja se pridruzujem ovoj radosti da kroz zajednico traganje i ponekad i koju jacu rec dodjemo do istine
PavleS- Admin
- Post n°99
Ima koristi od ovoga, ali nema nikakve potrebe natezati se oko teksta koji je ubačen kad je zaživjelo Konstantinovo (rimsko) "jevanđelje", negdje posle 325. godine. Onda su 381. godine na saboru u Konstantinopolisu dodali svom simbolu vjere dionicu o Svetom Duhu kao trećem licu Božanstva i crkvi. Dotle taj simbol vjere (kredo) i nije bio tako loš, ali su ga na pomenutom saboru dokusurili.
Vrlo slična istorija ponovila se u Adventističkoj crkvi (potpuno ista matrica zastranjivanja).
Vrlo slična istorija ponovila se u Adventističkoj crkvi (potpuno ista matrica zastranjivanja).
kainos- Broj komentara : 67
Registration date : 2012-12-21
- Post n°100
Ne kradite materijal koji nasa grupa mukotrpno prevodi. Salim se, drago mi je da je clan kadosh777 uvidio pravu istinu o Isusu - jedino na stranici relgija.me i na forumu se za Isusa kaze Bog Sin - niti Biblija niti Duh prorostva nikad tako nisu Isusa nazivali, nego Sin Bozji je najbolji termin - citajte spise duha prorostva i vidite. Gdje kadosh777 nestao, da jos raspravljamo.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI