BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  avatar
  xyz_os

  Broj komentara : 8
  Registration date : 2010-12-22

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  xyz_os 13/2/2012, 12:55

  Molio bih biblijske argumente koji poriču nauku o trojstvu? Pošto je ovdje postavljen jedan video koji o tome govori, a nema prijevoda, pa nemogu sve razumjeti o čemu se govori, molio bih Pavla da iznese svoje agumente po ovom pitanju. Tekst koji sam pročitao o trojstvu kao poganskoj tvorevini ne spominje nikakve biblijske argumente nego neku nebitnu i nategnutu priču od prije 150 godina, tako da u tom tekstu nije ništa bitno rečeno. Znači pustimo priču šta je ko mislio, nego ajmo se baviti onim što kaže Biblija i donije adekvatan zaključak.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 13/2/2012, 13:55

  Osim onoga što je već stoji u tekstu "Trojstvo - paganska ideja o Bogu ili biblijsko učenje" , za koji smatram da nam daje veoma bitan pregled kako se ta nauka skoro pa iza scene mijenjala u jednoj crkvi, da bismo došli do prave spoznaje u čemu je zaista razlika između biblijskog i opšteg hrišćanskog gledišta, morali bismo imati pouzdane istorijske podatke kako, kada i ko je pustio ideju trojstva "u promet".
  Praksa pokazuje i dokazuje da sve, ali bukvalno sve, što svijet forsira po pitanju religije smrdi do neba. Učenje o trojstvu je mnogo bitno za zvaničnu hrišćansku crkvu, nekako isuviše bitno da bi tu bilo sve u redu. U Novom zavjetu ne vidimo da su vođene bilo kakve rasprave po pitanju trojstva, niti se taj pojam igdje pominje, a neki tekstovi, kao što je na primjer onaj iz Mateja 28 glave "krsteći ih u ime Oca, Sina i Svetog Duha" su naknadno ubačeni. Mislim da sličnih ubacivanja ili tendencioznih prevoda u Novom Zavjetu ima na više mjesta. To se prosto može osjetiti kad čovjek duže proučava.
  Ako neko ima neke pouzdane istorijske podatke, neka postavi.
  Vratiću se opet na ovu temu, ali kod nas u CG je vanredno stanje zbog snijega pa sam veoma zauzet.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 13/2/2012, 18:43

  Evo me ponovo nakratko.
  Dakle, ono što vjerujem da je nesporno iz Svetog Pisma su odvojene ličnosti Boga Oca kao, da se izrazimo zemaljskim jezikom, predsjedavajućeg koji živi u svjetlosti kojoj se ne može pristupiti i gdje direktan pristup ima samo Isus Hrist, koji je neka vrsta izvršnog direktora (mislim da je to najbliži nama blizak termin) neposredno uključenog u stvaranje, komunikaciju sa anđelima, ljudima i ostalim stvorenjima. Kao takav On jedini je i mogao da bude Iskupitelj.
  Što se tiče Božjeg Duha, tu su stvari suviše komplikovane za naše ograničeno shvatanje. Biću slobodan da iznesem svoje mišljenje i uvjerenje: doživljavam ga kao Božje prisustvo, bilo pojedinačno usmjereno na neku osobu, ili određeno područje čija veličina nije bitna.
  Evo nekih biblijskih naznaka za koje bih rekao da potvrđuju ovo što sam kazao:
  - Duh je taj koji oživljava (Jovan 6:63)
  - On je poput sveprisutnog utješitelja koga BOG ŠALJE u Hristovo ime (Jovan 14:26)
  - U Jovanu 15:26 Isus kaže da će On poslati Duha koji OD OCA IZLAZI (ili dolazi)
  - Duh upućuje na istinu ne govoreći sam od sebe i javlja budućnost - očito je u pitanju Duh koji usađuje istinu u ljudska srca ili nadahnjuje proroke (Jovan 16:13)
  - Iz Djela apostolskih 16:6, 7 vidimo kako Duh vrši uticaj na prijemčive osobe da odustanu od planova koji nijesu po Božjoj volji
  - Prilikom stvaranja Zemlje, Duh Božji je iz nekih razloga bio prisutan nad vodenim površinama (dok je izgleda cijela planeta bila okružena vodom - 1. Mojsijeva 1:2)
  - Duh Božji živi u pobožnim ljudima koji su prihvatili uslove Saveza (Rimljanima 8:9)
  - Taj isti Duh je vaskrsao Isusa iz mrtvih (Rimljanima 8:11 - vidi 2. Korinćanima 4:14 gdje se precizira da je činom vaskrsenja upravljao Bog Otac)
  Ima još puno tekstova ali da sad ne tražim sve citate.

  Dakle, svesti Duha Božjeg na ličnost jednako je diskutabilno i nepouzdano kao i nemušti jezik kojim teolozi trojstva objašnjavaju "trojedinog" Boga. To je suptilna i opasna nauka gdje se biblijski Bog neprimjetno zamjenjuje paganskim vavilonskim "trojstvom", kao što se recimo Tamuz ubacuje umjesto Isusa slavljenjem praznika koji su mu posvećeni. Iz raznih spiritističkih i new age iskustava (ima takve literature dosta na mojem sajtu), vidimo da demonima nije nikakav problem da se po potrebi predstavljaju čak i imenom Isusa Hrista.
  Ima nešto duboko okultno u svemu ovome što se falsifikuje oko Božje prirode, a vjerujem da što smo bliži kraju vremena da će i to izaći na površinu kao i ostali grijesi Vavilona.
  MaрkoЖ
  MaрkoЖ

  Broj komentara : 2
  Age : 33
  Registration date : 2013-05-02

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  MaрkoЖ 2/5/2013, 14:52

  Тројство - Отац, Син, Мајка
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 30/7/2013, 20:14

  U Novom revidiranom prevodu Biblije, IRI je dodao referencu na 1. Jovanova 5:7 koju smatramo veoma bitnom:
  Apostol Jovan ovdje ne raspravlja o Božoj prirodi niti podupire dogmu o trojstvu, već ističe da su navedeni činioci jedinstveni u svom svjedočanstvu na Nebu i na zemlji (uporedi sa Jovan 17,20-23). Ovaj tekst poznat kao Comma Johanneum nalazi se u samo osam poznih grčkih manuskripta, od kojih četiri imaju ovaj dio zabilježen na marginama. Nema dokaza da je taj stih postojao u nekom manuskriptu prije 15. ili 16. vijeka, iako je nekako ubačen u latinske rukopise u 4. i 5. vijeku.
  Najveći promoter dogme o trojstvu bio je Augustin (354-430), koja je postala zvanično učenje crkve po naredbi cara Teodosija 380. godine. Vidi takođe fusnotu za Matej 28,19.

  http://www.religija.me/biblija/Biblija-NRPw.pdf

  Dakle, očigledno je ovaj rukopis vremenom prepravljen pod snažnim pritiskom dogmi crkve poduprte državom. O vjerodostojnosti latinskih rukopisa suvišno je raspravljati.
  Glavna karakteristika lažirane crkveno-državne religije evidentno je bilo nastojanje da se napravi neka vrsta ekumenske vjere, prihvatljive svima. Zapravo na tom kompromisu počiva cijela njihova teologija od osnivanja do danas.
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 12/9/2013, 22:26

  Evo dva intersantna predavanja na ovu temu.
  Nažalost nemaju prevoda.

  Kolikao ima Božanskih osoba?  Da li SDA trinitarci u neznanju obožavaju Lucifera?
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 12/9/2013, 22:57

  Da li SDA trinitarci u neznanju obožavaju Lucifera?
  Nijesam odgledao predavanje, ali na ovo pitanje odgovor je jednostavan. SDA pioniri i EGW nijesu bili trinitarci niti je iko o tome raspravljao među njima jer su im stvari bile jasne, ali kad se napravila svjetska crkva, jedan od glavnih uslova da ih prizna "hrišćanska zajednica" bilo je uvođenje dogme o trojstvu, što su vješto isposlovali i onda lažirali sopstvenu istoriju. Tako se po ovom pitanju čika Dijablo ne može nesvjesno obožavati, napokon ne među onima koji vode crkvu, druga stvar je naivno vjerništvo. A svako za sebe treba da vidi ko mu je autoritet, Bog ili Generalna konferencija (ova družina jednookih na slici ispod).

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Sda-ge10
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 16/9/2013, 13:27

  Evo šta je vjerovala Elen Veith.
  Ovo je citat u kome ona govori o prirodi.


  Priroda nije Bog
  Oni koji posjeduju pravo znanje o Bogu neće postati toliko opčinjeni fizikalnim zakonima ili načinom na koji priroda funkcionira da previde ili odbiju priznati Božje stalno djelovanje u prirodi. Priroda nije Bog, niti je to ikada bila. Glas prirode svjedoči za Boga, ali priroda nije Bog. Kao djelo koje je On stvorio, ona svjedoči u korist Božje sile. Božanstvo je autor prirode. Prirodni svijet sam po sebi ne sadrži nikakvu silu osim one koju mu Bog priskrbljuje. Postoji osoba Boga, Oca; postoji osoba Krista, Sina. I „više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića Njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama.“ (Hebrejima 1:1-3) {1SM 293.1}
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 16/9/2013, 14:45

  beka26 (citat):Evo šta je vjerovala Elen Veith.
  Ovo je citat u kome ona govori o prirodi.


  Priroda nije Bog
  Oni koji posjeduju pravo znanje o Bogu neće postati toliko opčinjeni fizikalnim zakonima ili načinom na koji priroda funkcionira da previde ili odbiju priznati Božje stalno djelovanje u prirodi. Priroda nije Bog, niti je to ikada bila. Glas prirode svjedoči za Boga, ali priroda nije Bog. Kao djelo koje je On stvorio, ona svjedoči u korist Božje sile. Božanstvo je autor prirode. Prirodni svijet sam po sebi ne sadrži nikakvu silu osim one koju mu Bog priskrbljuje. Postoji osoba Boga, Oca; postoji osoba Krista, Sina. I „više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića Njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama.“ (Hebrejima 1:1-3) {1SM 293.1}
  Jasno je šta je ona vjerovala po pitanju Božje prirode. Na sličan način kao što je vođstvo SDA crkve plagijalo po njenim spisima (dodavali i oduzimali), na nekoliko mjesta u Novom Zavjetu pokušano je krivotvorenje oko trojstva u vrijeme ekumenskog objedinjavanja hrišćanstva i paganizma pod državni krov. Ali to nikad ne može uspjeti kako oni zamišljaju, jer uvijek ostanu drugi tesktovi koji otkrivaju istinu. Božja Riječ se ne može uništiti.
  Tako u poslanicama na mnogo mjesta nalazimo blagoslove upućene u ime Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista, ali nikad u ime Svetog Duha, jer niko od ranih hrišćana nije brkao pojmove, već je to samo po sebi bilo jasno.
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 16/9/2013, 17:51  Ako je ovo tačno (a izgleda da jeste) onda da je ovo jedna od najvećih usjpješnih prevara koje je Sotona izveo, stim da je prevario preo 99,9 %
  kršćana (ostale ne računam i onako su pod njegovom vlašću).

  Izaija 14,12 Kako si pao s neba, Svjetlonošo, sine Zorin! Kako si razmrskan na zemlji, ti koji oslabljuješ narode!
  Izaija 14,13 Mislio si u sebi: 'Penjem se na nebo, više zvijezda Božjih podižem prijestolje svoje na gori skupštine bogova naseljavam se na skrajnjem sjeveru.
  Izaija 14,14 Uzlazim u visine nad oblake, hoću da budem jednak Svevišnjemu!'

  Izgleda da je u ovome htijenju itekako dobro uspio (bar ovdje na zemlji ako nije mogao na nebesima). Nema ni jedne kršcanske crkve da ne vjeruje oficijelno u trojstvo, tj. tri božanske osobe, samo izleda da im je jedna lažna.
  I još nešto, ako iz sv. Pisma vidimo da Bog ima svoje duh koji zove i Sveti Duh kojim nadahnjuje ljude, takodjer možemo vidjeti da i Sotona ima svoj duh ( tzv. sotonski duh, nesveti duh) kojim nadahnjuje ljude da rade stvari koje su u skladu s njegovim karkterom.
  Da li to znači da su Sotona i njegov duh dvije različite osobe? Ne, jedna osoba. Onda:
  Bog Otac, Sin Isus Krist i nihov Sv. duh= DVIJE BOŽANSKE OSOBE

  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Nebojša 18/10/2013, 18:14

  beka26 (citat):

  Ako je ovo tačno (a izgleda da jeste) onda da je ovo jedna od najvećih usjpješnih prevara koje je Sotona izveo, stim da je prevario preo 99,9 %
  kršćana (ostale ne računam i onako su pod njegovom vlašću).

  Izaija 14,12 Kako si pao s neba, Svjetlonošo, sine Zorin! Kako si razmrskan na zemlji, ti koji oslabljuješ narode!
  Izaija 14,13 Mislio si u sebi: 'Penjem se na nebo, više zvijezda Božjih podižem prijestolje svoje na gori skupštine bogova naseljavam se na skrajnjem sjeveru.
  Izaija 14,14 Uzlazim u visine nad oblake, hoću da budem jednak Svevišnjemu!'

  Izgleda da je u ovome htijenju itekako dobro uspio (bar ovdje na zemlji ako nije mogao na nebesima). Nema ni jedne kršcanske crkve da ne vjeruje oficijelno u trojstvo, tj. tri božanske osobe, samo izleda da im je jedna lažna.
  I još nešto, ako iz sv. Pisma vidimo da Bog ima svoje duh koji zove i Sveti Duh kojim nadahnjuje ljude,  takodjer možemo vidjeti da i Sotona ima svoj duh ( tzv. sotonski duh, nesveti duh) kojim nadahnjuje ljude da rade stvari koje su u skladu s njegovim karkterom.
  Da li to znači da su Sotona i njegov duh dvije različite osobe? Ne, jedna osoba. Onda:
  Bog Otac, Sin Isus Krist i nihov Sv. duh= DVIJE BOŽANSKE OSOBE

  Ne znam koliko je realno porediti Stvoritelja sa stvorenjem, Boga sa Satanom. Nije isti Bog po svom bicu od njegovih stvorenja. Nije isto Sveti Duh i satanski, demonski, andjeoski ili coveciji duh.

  U prvoj recenici Biblije kada se sa hebrejskog prevede "Beresit bera Elohim'', bukvalan prevod bi bio ''I rece Bogovi'', dakle glagol u jednini, pa imenica u mnozini. To ukazuje da Bog ima vise lica. U hebrejskom kada se imenica zavrsava na ''aim'', kao sto je slucaj kod reci ''haim'' koja znaci zivot, to znaci u prevodu dva zivota, dual. Nepostoji jednina te reci. Kod imenice ''Elohim'' ima nastavak ''im'', koja oznacava mnozinu, ali vise od dva, nije dual. Kasnije se u Bibliji pominje Sveti Duh koji se uklapa u trece lice Boga.

  U SZ se samo nagovestava da postoje vise lica Boga. U NZ dolazi Isus, drugo lice, pa Sveti Duh, kada je Isus vaznesen. On trenutno deluje na ljude koji streme Bogu.

  Sto se tice ''vavilonskog trojstva'' (Nimrod, Semiramida i Tamuz), ocigledno je da je Satana pokusao i pokusava da kopira Boga jer je upoznat sa ''tri Bozja lica'' pre nego sto se Bog kao takav konacno otkrio ljudima. Isti je slucaj i sa ''devicom Marijom'' (nebeskom caricom), drugim Hristovim dolaskom (Antihristom) itd., jer ocito zna prorocanstva i kopira Bozje delovanje da bi prevario sto vise ljudi.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 18/10/2013, 19:38

  I ja sam nekad bio sklon da povjerujem kako je ta priča dobra, međutim, dublja provjera otkriva da ne drži vodu. Imaš na sajtu IRI tekstove o tome, kao i o Svetom Duhu.
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 18/10/2013, 20:04

  Ako je Sveti Duh osoba onda se prema toj logici možemo direktno obraćati Svetom Duhu, tražiti nešto, moliti se i sl. kao i Bogu Ocu i njegovom Sinu.
  Medjutim, ne znam da li se iko u Bibliji molio, obraćao ili tražio nešto izravno od  Svetog Duha, a ako je osoba mogao je, nego su  svi obraćali Bogu da pošalje svoga Duha, ili nešto uradi preko svoga Duha.
  Nikada se niko nije obraćao direktno Sv. Duhu kao osobi.

  Ovdje u otkrivenju vidimo prikaz Božijeg prijestolja i one koji se nalaze oko njega da obožavaju samo Boga Oca i Njegovog sina Isusa, ovdje nazvanog Jagnje.

  Otk. 5.U desnici Onoga koji je sedeo na prestolu video sam svitak ispisan iznutra i spolja, zapečaćen sa sedam pečata. 2 I video sam snažnog anđela kako objavljuje jakim glasom: „Ko je dostojan da otvori svitak i razlomi njegove pečate?” 3 Ali niko ni na nebu ni na zemlji ni ispod zemlje nije mogao da otvori svitak i pogleda u njega. 4 I ja sam mnogo plakao jer se nije našao niko dostojan da otvori svitak i pogleda u njega. 5 Ali mi jedan od starešina reče: „Ne plači. Evo, pobedio je Lav iz Judinog plemena, Davidov koren. On je dostojan da
  otvori svitak i njegovih sedam pečata.” 6 I video sam kako uz presto i usred četiri bića i usred starešina stoji Jagnje koje kao da je bilo zaklano. Ono je imalo sedam rogova i sedam očiju, koje predstavljaju sedam Božjih duhova poslatih po celoj zemlji. 7 Jagnje je otišlo i uzelo svitak iz desnice Onoga koji sedi na prestolu. 8 Kad je uzelo svitak, četiri bića i dvadeset i četiri starešine pali su ničice pred njim. Svaki je imao harfu i zlatne posude pune kada, koji predstavlja molitve svetih. 9 I oni su pevali novu pesmu: „Dostojan si da uzmeš svitak i otvoriš njegove pečate, jer si bio zaklan i svojom si krvlju otkupio Bogu ljude iz svih plemena i jezika i narodnosti i naroda, 10 i učinio si nas carevima i sveštenicima našem Bogu, i mi ćemo carovati nad zemljom.” 11 I pogledao sam i začuo glas mnogih anđela koji su bili oko prestola, živih bića i starešina. Bilo ih je na desetine hiljada i hiljade hiljada. 12 Govorili su snažnim glasom: „Jagnje zaklano dostojno je da primi moć i bogatstvo i mudrost i snagu i čast i slavu i blagoslov.” 13 I čuo sam svako stvorenje koje je na nebu i na zemlji i ispod zemlje i na moru, i sve što je u njima, kako govori: „Onome koji sedi na prestolu i Jagnjetu neka je blagoslov i čast i slava i moć u vekove vekova.” 7.9 Posle toga video sam veliko mnoštvo ljudi, koje niko nije mogao izbrojati, iz svih naroda i plemena i narodnosti i jezika, kako stoje pred prestolom i pred Jagnjetom, obučeni u duge bele haljine, s palminim granama u rukama. 10 Uzvikivali su jakim glasom: „Spasenje (dugujemo) našem Bogu, koji sedi na prestolu, i Jagnjetu!”
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 19/10/2013, 10:43

  Evo šta kaže Ignjacio Lojola, utemeljitelj jezuita, o trojstvu u svojim duhovnim vježbama.

  Drugo, gledat ću i promatrati tri Božanske Osobe kao na kraljevskom sjedištu ili na prijestolju njihova Božanskog Veličanstva, kako motre cijelo lice i oblinu zemlje, i sve narode u tolikoj zaslijepljenosti te kako ginu i silaze u pakao. Treće, motrit ću našu Gospu i anđela koji je pozdravlja paću to primijeniti na sebe da se okoristim takvim prizorom.

  U drugoj točki slušat ću što govore ljudi na zemlji, na kakav način, naime, razgovaraju, kako se zaklinju i proklinju itd., a isto tako što govore Božanske Osobe, naime: "Otkupimo ljudski rod", itd., a zatim što govore anđeo i naša Gospa. Onda ću to primjeniti na sebe da se okoristim njihovim razgovorom.

  Treća točka. Nakon toga motrit ću što li sve rade ljudi na zemlji: kako se među sobom tuku, ubijaju, srljaju u pakao itd.; isto tako što rade Božanske Osobe, kako, naime, tvore presveto Utjelovljenje Sina Božjega itd. Jednako ću promotriti što lične anđeo i naša Gospa, kako, naime, anđeo vrši poslaničku službu, a naša Gospa kako se ponizuje izahvaljuje Božanskom Veličanstvu. Onda ću to primijeniti na sebe da se što više okoristim svim tim.
  Na svršetku treba da izvršim razgovor, razmišljajući što li sve imam kazati trima Božanskim Osobama, ili Utjelovljenoj Vječnoj Riječi, ili Majci i našoj Gospi; i prema onome što budem ćutio u sebi molitću sve ono što će mi služiti da što bliže slijedim i nasljedujem našega Gospodina, koji se upravo utjelovio, i izmolit ću Oče naš.
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 23/10/2013, 12:10

  Evo još dva predavanja koja govore u trojstvu kao paganskoj tvorevini koja potiče iz Babilona. Simboli i koncept su ostali isti ili slični samo su se imena promjenila. Vjeovanje u trojstvo je isto kao i vjerovanje u Boba sunca koji se krije iza tog simbola. Zapazite da sve današnje pale crkve kao temelj svog vjerovanja i postojanja (temeljna doktrina) vjeruju u trojstvo.  avatar
  Melito

  Broj komentara : 2
  Registration date : 2013-10-30

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Melito 30/10/2013, 21:43

  Evo jedne stranice koja isto govori o ovoj temi, jos mi neke stvari nisu jasne, ali to je novi pocetak za mene sto se tice izucavanja ove teme....

  http://www.istinaotrojstvu.com
  Imaš neke naše tekstove na sajtu pa pogledaj, pa ako imaš pitanja ili nejasnoća izvoli. Pitaj šta te muči.

  Pozdrav
  avatar
  Melito

  Broj komentara : 2
  Registration date : 2013-10-30

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Melito 3/1/2014, 19:47

  Pozdrav ljudi dobre volje jos jednom postvaljam ovaj link jer su mnoge knjige do sada prevedene i postavljene na toj stranici. Svjedok sam da sve vise i vise adventista odbacuje trojstvo, i neki od njih su se dali na prevodjenje knjiga koje govore po tom pitanju. Npr Bozanstvo - crno na belo - citati EGW po pitanju Bozanstva, - Zivuci glas Gospodnjih proroka - sto su pioniri ucili po tom pitanju. Ko je trece lice Bozanstva? - izvrsna studija koja govori o Duhu Svetome. I na kraju zadnja knjiga koja je prevedena - Graditi na cvrstoj steni - vrlo dobra knjiga glede Bozanstva i tzv. trojstva, kad krenete morat cete ju procitati do kraja. Znaci otvorite ovu stranicu i gore s desne strane okacene su sve te knjige u PDF formatu. Svako dobro

  http://www.istinaotrojstvu.com/
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 20/1/2014, 16:57

  Čudna je ova doktrina o trojstvu, jer po njoj ispade da je Otac sam sebi  Sin, a da je Sin sam sebi Otac, pa onda da je Bog sam sebe sebi žrtvovao, sam se sebi molio i sl. Takodjer postoji još i Bog Duh Sveti koji je skupa sa Bogom Ocem i Bogom Sinom ustvari jedan Bog.
  Ne znam kome je prvom ova doktrina pala na pamet ali stvarno zbunjuje um i nema nikave  veze ni s logikom ni sa zdravim razumom.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 20/1/2014, 18:57

  Evo odakle:
  Šta znači skraćenica IHS? Izis – Horus – Set (Serapis). Ko su oni?

  U knjizi „The Outline of History“ autora H. G. Wells-a na strani 307 čitamo:

  „Trojstvo se sastojalo od boga Serapisa (=Oziris+Apis), boginje Izis (=Hator, božanstvo krave-mjeseca), i bogo-djeteta Horusa. Na ovaj ili onaj način, svi ostali bogovi su bili identifikovani sa nekim od ova tri aspekta tog boga, čak i bog sunca Mitra kod Persijanaca. I oni su bili međusobno prožeti; bili su trio, ali su takođe bili jedan.

  Brojne teorije egipatske religije, bez sumnje modifikovane i transformisane, prodrle su u teologiju hrišćanske Evrope, i oblikovale, kako je bilo, dio potke u tkanini moderne religijske misli. Hrišćanska teologija je uveliko organizovana i odgajana u aleksandrijskim školama, a Aleksandrija ne samo što je bila sastajalište Istoka i Zapada, već takođe mjesto gdje je stara teologija Egipta oživljena u kontaktu sa špekulativnom grčkom filozofijom.

  Međutim, zadužbina hrišćanske teološke teorije prema antičkoj egipatskoj dogmi nigdje nije upadljivija nego u doktrini o trojstvu. Iste termine koje koriste hrišćanski teolozi susrijećemo ponovo u egipatskim spisima i papirusima.

  Prvobitno, trojstvo je bilo trijada poput one koju nalazimo u vavilonskoj mitologiji. Ta trijada se sastojala od božanskog oca, žene i sina.

  Otac je postao sin a sin otac kroz svo vrijeme, a od obojice majka je bila samo druga forma.“

  New Bible Dictionary, 2 izdanje, J.D. Douglass, na strani 1221, priznaje da doktrina o trojstvu ne potiče iz Svetog Pisma, već iz filozofije pod uticajem paganizma:

  „Riječ trojstvo ne nalazi se u Bibliji, i premda je koristio Tertulijan u poslednjoj deceniji II vijeka, ona nije formalno našla svoje mjesto u teologiji crkve sve do IV vijeka.“
  Sve ove informacije nalaze se u članku pod nazivom Priroda i uloga Svetog Duha objavljenom na sajtu IRI.
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  beka26 20/1/2014, 19:23

  Onda znači da svi kršćani i koji drže šabat vjerujući u trojstvo zapravo se klanjaju drugom bogu, bez obzira što drže biblijski dan od odmora ne mole se biblijskom Bogu, čime direktno krše prvu i četvrtu zapovjed dekaloga, jer Bog traži da se klanjamo samo onome ko je stvorio nebo i zemlju itd. Takodjer su uništili Božiju osobnost, te razorili odnos izmedju Boga Oca i njegovog Sina.
  Da li su ovi kršćani već primili žig zvijeri, jer se klanjaju drugome Bogu /bogu nedjelje/, a da toga nisu ni svijesni ili su se samo upraljali doktrinama "žena".
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 20/1/2014, 20:06

  beka26 (citat):Onda znači da svi kršćani i koji drže šabat vjerujući u trojstvo zapravo se klanjaju drugom bogu, bez obzira što drže biblijski dan od odmora ne mole se biblijskom Bogu, čime direktno krše prvu i četvrtu zapovjed dekaloga, jer Bog traži da se klanjamo samo onome ko je stvorio nebo i zemlju itd. Takodjer su uništili Božiju osobnost, te razorili odnos izmedju Boga Oca i njegovog Sina.
  Da li su ovi kršćani već primili žig zvijeri, jer se klanjaju drugome Bogu /bogu nedjelje/, a da toga nisu ni svijesni ili su se samo upraljali doktrinama "žena".
  Odlična primjedba i na mjestu sasvim. Još u 19. vijeku pripadnici Adventnog pokreta imali su jasan stav oko ovog učenja, što znači da je to istina koja je obznanjena svijetu, te su, shodno tome, ljudi odgovorni za njeno ignorisanje ili negiranje. Iz ove mini studije može se jasno vidjeti šta se dalje desilo sa onima koji su željeli priznanje od svijeta i "hrišćanske zajednice". Da, ovdje se upravo radi o vještoj zamjeni biblijskog Boga Stvoritelja i Iskupitelja sa paganskim božanstvima antičkog svijeta.
  Postoje mnogi iskreni ljudi koji su za sada samo uprljani doktrinama "žena" (crkava), ali kad jednom dopre istina do njih, ne mogu se praviti ludi i zauzimati pasivni stav kao da to nije važno pitanje za spasenje. Za one koji svjesno lažu i promovišu ovakve stvari razložno je pretpostaviti da su primili žig zvijeri, ali sud pripada Bogu.
  avatar
  SimaS

  Broj komentara : 53
  Registration date : 2011-07-17

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  SimaS 16/3/2014, 15:12

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 16/3/2014, 15:40

  Odlično predavanje! Slučajno ili ne, prije nekih sat vremena upravo sam počeo članak koji se bavi Luciferom i trojstvom.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 16/3/2014, 19:43

  PavleS (citat):
  Odlično predavanje! Slučajno ili ne, prije nekih sat vremena upravo sam počeo članak koji se bavi Luciferom i trojstvom.

  Članak Lucifer i trojstvo
  avatar
  Vlatko

  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Vlatko 17/3/2014, 07:53


  Dobar je taj Mansour, gledao sam masu njegovih predavanja.

  Sponsored content

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 21:05