Generalno, sve crkve nastupaju kao da je autoritet njihovih upravnih organa zagarantovan, kao da je Bog dužan da se pokorava i upravlja po njima, šta god radili, i da je to trajno nasleđe, nešto što im oduvijek pripada. U stvarnosti to je jednako pogrešno koliko i recimo tvrdnja pojedinca "jednom spašen, zauvijek spašen".
Za života Elen Vajt, malo tijelo Generalne konferencije postajalo je s godinama sve problematičnije. Šta bi jedna takva osoba rekla da ih vidi danas, nije teško pretpostaviti. Moguće da bi se ta ocjena sažela u jednoj rečenici: Ono su za šta su registrovani - komercijalna korporacija.
Za života Elen Vajt, malo tijelo Generalne konferencije postajalo je s godinama sve problematičnije. Šta bi jedna takva osoba rekla da ih vidi danas, nije teško pretpostaviti. Moguće da bi se ta ocjena sažela u jednoj rečenici: Ono su za šta su registrovani - komercijalna korporacija.
EGW 1875. godine:
„Pokazano mi je da se sud nijednog čovjeka ne smije podrediti sudu ma kojeg drugog čovjeka. Ali kad se ispoljava sud Generalne konferencije, koja je najviši autoritet koji Bog ima na zemlji, privatna nezavisnost i privatni sud ne smiju se zadržavati, već se treba potčiniti.“ - Svjedočanstva za Crkvu, Vol. II strana 492 {PK 422} (1875).
1890-ih:
„Glas Generalne konferencije predstavljen je kao autoritet koji treba slijediti kao glas Svetoga Duha. Ali kada su članovi Generalne konferencije postali upleteni u poslovnim aferama i finansijskim zavrzlamama, sveti, uzvišeni karakter njihovog rada u velikoj mjeri se izgubio.“ - Rukopis 33, 1895. {14MR 278}
„Što se tiče glasa Generalne konferencije, nema glasa od Boga kroz to tijelo koji je pouzdan.“ {17MR 178} (1895)
„Glas iz Battle Creeka, koji se smatrao kao autoritet u savjetovanju kako djelo treba vršiti, nije više glas Božji.“ {17MR 185} (1896).
„Prošlo je nekoliko godina od kada sam smatrala Generalnu konferenciju kao glas od Boga.“ {17MR 216} (1898).
1901:
„Da ti ljudi (lideri) trebaju stojati na svetom mjestu, da budu kao glas Božji ljudima, kao što smo nekada vjerovali da Generalna konferencija treba biti, to je prošlost.“ - Bilten Generalne konferencije 1901 strana 25 {PC422}
„Gospod objavljuje da Njegova Crkva ne treba da se upravlja po ljudskim pravilima ili prvenstvu. Ljudi nijesu u stanju da vladaju crkvom. Bog je naš Vladar. Ja sam potlačena mišlju diskutabilnog ljudskog upravljanja koje se vidi u našem djelu. Bog kaže, dalje ruke. Vladajte sobom prije nego što pokušate vladati drugima. Čudne stvari su rađene, ono na šta se Bog gnuša. Jer ljudi koji tvrde da je glas njihovih savjeta u njihovoj prošloj upravi glas Božji, za mene su gotovo kao hula.“ - Rukopis 35, 1901. {17MR 250.1}
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI