BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty13/11/2024, 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+64
KoljaD
Mato T
Semir
Batret
Jovana
RPreligiozan
Nikola Šavija
_Ivan_
Green
Radule
ljuba79
The_Fighter
Stefan68
Be snake and dove
ZoranJ
giga
Stefan
ro004
kuzma
Dejan79
Todorovic Slavko
NinkovicM
natalis
Breath
Mihajlo91
Nathanael
tihonov
godojevic
posmatrac
Nenad
Gresnik
Željko
N.K.
EMO
MiroslavB.
Matija Runje
Sionski
Kika
Boris7
Nesa
SnezaDjak
Storm
szabatka
SimaS
K.S.P.
Tako-je
Zdravko Vučinić
Eliezer
Nebojša
Sapinenti sat
Marko96
Enoh
peko
beka26
marijan
Iskren
Rab Boziji
bit će dobro
markoni
nema_ime
Vlatko
Petar
ProVokator
PavleS
68 posters

PITANJA - RELIGIJA

Vlatko

Broj komentara : 460
    Registration date : 2009-07-04

PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

Komentar  Vlatko 18/1/2010, 22:36

Točno, Bog je tako postavio da ljudi saznaju za nešto kad dođe vrijeme, nije kronološki strogo poredano.......kako su znali??
    Vjerovatno su tražili znakove, svako vrijeme je neke moglo pronaći......
    Vlatko

Komentar  Vlatko 22/1/2010, 17:37

Evo o tome da se mora ispuniti i biti točno što prorok govori:

14 Jer ti narodi, što ćeš ih protjerati iz posjeda njihova, slušaju gatare i vračare. A tebi Gospod, Bog tvoj, tako što ne dopušta.

15 Proroka iz sredine tvoje, između braće tvoje, kao što sam ja, podignut će ti Gospod, Bog tvoj. Njega slušajte!

16 Upravo za to na dan sastanka na Horebu molio si Gospoda, Boga svojega, kad si tražio: Ne mogu više da dulje slušam glas Gospoda, Boga svojega, i da više gledam taj silni oganj. Inače moram umrijeti.

17 Tada mi reče Gospod: Pravo je, što rekoše.

18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

20 A prorok, koji se usudi govoriti što u ime moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi!

21 Ako li pomisliš: Kako ću znati, koju riječ nije Gospod rekao?

22 Onda znaj: Ako se ono, što prorok govori u ime moje, ne zbude i ne ispuni, to je riječ, koje nije rekao Gospod. Drsko ju je izgovorio prorok. Ništa ga se ne boj!

To je sam Bog dao kao test.....
    Vlatko

Komentar  Vlatko 25/1/2010, 05:26

Šta će to točno značit kad Mesija napusti Svetinju nad svetinjama......
    Jer to vrijeme kad prestaje mogućnost pokajanja??
    A što će biti s onima koji sagriješe u tom periodu??
    Ili je to vrijeme kada se više neće moći prihvatiti objava, makar to mi nema logike......
    PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

Komentar  PavleS 25/1/2010, 20:40

Vlatko (citat):Šta će to točno značit kad Mesija napusti Svetinju nad svetinjama......
    Jer to vrijeme kad prestaje mogućnost pokajanja??
    A što će biti s onima koji sagriješe u tom periodu??
    Ili je to vrijeme kada se više neće moći prihvatiti objava, makar to mi nema logike......

Djelo Mesijine prvosvešteničke službe najbolje objašnjava Poslanica Jevrejima. Treba imati u vidu da je ova poslanica namijenjena Jevrejima obraćenim iz Judaizma, dakle ne iz paganizma, kako bi zagovrnici trećeg hrama i sistema žrtava željeli da prikažu cijeli Novi Zavjet. Tu se jasno govori da Mesija nastavlja svoje djelo iskupljenja kao Veliki Prvosveštenik, a sve prema tipologiji datoj u starozavjetnoj službi.
    Na isteku 6.000 godina, dakle polovinom 19. vijeka, Mesija je, prema proročanstvu iz Danila o 2300 dana i noći, prešao u Svetinju nad svetinjama (drugi dio Svetinje u kojoj se nalazi zavjetni kovčeg sa Zapovijestima) da izvrši konačno pomirenje u antitipskom Danu pomirenja. Ujedno to je i period istražnog suda koji se pominje u knjizi proroka Danila. Istražni sud je sud Božjem narodu koji se poziva na Mesijinu pomiriteljsku žrtvu. Ovaj period takodje izgleda da se poklapa sa zapečaćenjem 144.000 iz Otkrivenja 7. glava.
    Sve su prilike da se Drugi Hristov dolazak MOGAO desiti nedugo posle početka antitipskog Jom Kipura, ali da je Božji narod zabrljao, baš kao i stari Izrael na ulasku u obećanu Hanansku zemlju. Osnovni grijeh u oba slučaja bio je nevjerstvo.
    Iz toga proističe da je ovo period lutanja Božje crkve po pustinji gdje svjetovnost i želja za egipatskim (svjetovnim) stilom života prevladavaju nad nebeskim i vječnim vrijednostima.
    Isus je rekao da će "mladoženja zakasniti" ali ima i jasnih nagovještaja da će se taj period skratiti tako da ne možemo povlačiti vremensku analogiju sa lutanjem starog Izraela po pustinji.
    Kad se završi Mesijino posredovanje u Svetinji nad svetinjama, tada će svaki slučaj biti odlučen na život ili smrt. Stanovnici Zemlje će se polarizovati u dvije odvojene grupe, i to razdvajanje biće sve uočljivije, čak i golim okom, sa progresijom zla na Zemlji. A vidimo šta se sad radi, u poređenju sa stanjem morala od recimo prije 20 godina, da ne kažemo 50 ili više.
    Kao što je Isus pokazao na Zemlji da čovjek "rođen od žene i pokoran zakonu" može da živi životom bez grijeha, tako će i poslednja generacija pobožnih ljudi i žena doseći isti cilj. Oni će dakle jedan kraći period morati živjeti bez Posrednika na Zemlji, što ne znači da neće biti zaštićeni od strane Božjih anđela. Ova promjena i konačno zapečaćenje postići će se kroz izlivanje posebne sile Svetog Duha, mnogo veće nego na Pedesetnicu u vrijeme apostola.
    I da, to je vrijeme kad se objava neće moći prihvatiti (vidi knjigu proroka Amosa i druga mjesta). Zli će biti nepovratno zli jer više nema milosti da se zalaže za njih, kao što su na primjer stanovnici Sodoma ili prepotopna generacija prešli granicu odakle nema povratka. Njima se tada ispunjava Otkrivenje 9. glava i druga mjesta koja govore o sedam poslednjih zala.

Dalje slijedi milenijum u kojem se odvija revizionistički sud zlima na Nebu, zatim Treći dolazak, Hristovo konačno krunisanje za Cara Univerzuma, uništenje zlih, obnova planete Zemlje i - vječnost!
    Vlatko

Komentar  Vlatko 26/1/2010, 06:24

Ako se 6000 godina navršilo, onda je sigurno da Zemlja neće dočekat 2844 godinu, jer bi tada bilo preko 7000 godina.....
    Pa dobro, amo Pavle šta točno znači kad kažeš antitip, zašto ne prototip??
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 26/1/2010, 09:52

Vlatko (citat):Ako se 6000 godina navršilo, onda je sigurno da Zemlja neće dočekat 2844 godinu, jer bi tada bilo preko 7000 godina.....
    Pa dobro, amo Pavle šta točno znači kad kažeš antitip, zašto ne prototip??

"Antitip" je opšteprihvaćeni termin koji označava nešto što je prepoznato u ranijem simbolu ili tipu, dok je "prototip" originalni tip ili forma koja služi kao osnova ili standard za sledeće faze ili razvoj.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 26/1/2010, 22:56

Pa u hrvatskom jeziku, baš se ne koristi često, ustvari uopće ga nisam do sad čuo.....
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 27/1/2010, 00:18

Moguće. Područje Crne Gore i Srbije je znatno sklonije prihvatanju stranih izraza nego u Hrvatskoj gdje se traže adekvatni domaći izrazi. Mada "antitip" je skoro sasvim teološki pojam i teško da se još za nešto koristi.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 28/1/2010, 17:02

Pavle kako ide priča s nebima, drugo, treće, itd.. nebo
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 29/1/2010, 19:57

Svi su izgledi da je apostol Pavle mislio da je prvo nebo atmosfera, drugo prostranstvo univerzuma, a treće mjesto Božjeg prebivališta. To me inače prilično asocira na neke vizije koje je imala Elen Vajt. Sad tu treba biti oprezan jer Bog daje vizije i slike na način koji ljudi mogu da shvate, dok je realnost obično mnogo složenija.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 11/3/2010, 19:40

Vlatko

Komentar  Vlatko 17/7/2010, 17:54

Ajmo nastavit ovdje......čitam raspravu na ono threadu o adventistima....

E sad, ako Babilonska bludnica nije i RKC, koji je onda ono grad koji se spominje u Otkrivenju, jel se tu onda ustvari piše o uništenju Amerike?? Taj grad je Washington ili New York?? Sad mi više ništa nije jasno...a što će onda biti sa RKC, sa PC, itd...
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 17/7/2010, 22:58

Sve sam skloniji uvjerenju da se radi o otpalom protestantizmu, što naravno uključuje Ameriku. EGW je tako pisala ali "braća" su to "gramatički dotjerala." RKC svakako ima svoje mjesto u drugim proročanstvima.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 18/7/2010, 08:09

Mislim, znam ja da su sve današnje crkve(ljudske organizacije, otpale) i da Božja crkva sadržava samo vjerne Njemu. Najlakše bi to bilo predstaviti tako da teoretski uzmemo da će danas biti sudnji dan. Svi koji bi danas išli u raj su Božji narod na zemlji i tako je bilo u svim generacijama. Pričali smo već o tome i odavno razobličili onog Markoni-ja kao diletanta i da je Božja crkva duhovna dimenzija, a ne svjetovna, te da vjernog naroda ima u svim crkvama.

S druge strane, Ellen kada piše adventisti, očito misli na te ljude, a ne na članove SDA, jer je pisala za Millera i ekipu da su bili adventisti, ako se dobro sjećam, a SDA je formalno osnovana tek 1863, god.

Očito je da je Ellen zbog svojih ljudskih emocija, želja i nadanja ostala vjerna crkvi do smrti, a ovo što joj je Bog pokazivao u vizijama zadnjih vremena, znala je da se neće odnositi na veliki dio članova SDA. Ali opet, možda je mogla napraviti puno više kao nezavisna od bilo koje crkve....očito je to taj ljudski dio svega.

Što se tiče bludnice, onda bi bilo da je RKC dio zvijeri, a protestantizam ta bludnica što jaše na njoj. To se poklapa s onim što nas uče u školama, da je RKC dala neizmjeran doprinos zapadnoj kulturi i civilizaciji, ustvari svjetskoj, samo smo mi europljani više pogođeni time.

Tako da je to dio tog bezbožničkog sistema pod vodstvom sotone, a protestantizam onda ipak ima drugačiji status. Ali opet, zašto onda jednostavno nije još jedan rog ili više njih narastao na glavama te zvijeri, jer u biti jedno te isto su, ja ne vidim ameriku kao neko odvojemo područje, jako, jako su slični. I ta zvijer što izlazi iz zemlje, zašto nova zvijer, osim ako unaprijed nije bilo predviđeno da neće dijelit istu sudbinu na ovom svijetu. Očito će RKC nadživjet slom protestantizma i ostatak svijeta nadživjet slom amerike. Nemaju povezanu sudbinu, makar rade na istom cilju i za istog gospodara. Ista sudbina će ih zadesit tek na samom kraju, kad se Mesija vrati i sve zatre do kraja. I sad imamo te 2 zvijeri, a lažni prorok?? I zašto ta slika bludnice, kad imamo već tu zvijer koja liči janjetu, jer Vatikan je očito ugrađen u zvijer što izlazi iz vode, i onda imamo tu drugu zvijer, ali i bludnicu, lažnog proroka i ikonu. Zašto toliko razdvajanje simbola, kada se odnose praktički na iste stvari i sve je povezano. A i prije su neke stvari objašnjene, kroz crkve, pečate i trube.

PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/7/2010, 10:47

I ta zvijer što izlazi iz zemlje, zašto nova zvijer, osim ako unaprijed nije bilo predviđeno da neće dijelit istu sudbinu na ovom svijetu. Očito će RKC nadživjet slom protestantizma i ostatak svijeta nadživjet slom amerike. Nemaju povezanu sudbinu, makar rade na istom cilju i za istog gospodara. Ista sudbina će ih zadesit tek na samom kraju, kad se Mesija vrati i sve zatre do kraja. I sad imamo te 2 zvijeri, a lažni prorok??
    Prva zvijer je RKC. Zvijer koja izlazi iz zemlje su očito SAD. Lažni prorok je otpali protestantizam. U tim tekstovima je prikazano njihovo povezivanje i saradnja.
    Slika Vavilona daje perspektivu teškog duhovnog otpada koji će koštati života mnoge ljude. Zapravo Vavilon ispada kriv za sve smrti, što je u globalu tačno iz razloga što se Vavilon svo vrijeme lažno predstavlja kao crkva Božja a taj problem je prisutan još od Adamovog pada.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 18/7/2010, 17:29

Pa to sam i ja napisao u svom postu....

Ikona Zvijeri je vlast SAD-a

Capitol Hill i Kapitolij u Rimu, čak i onaj obelisk, povijesni posjeti pape, itd..

Pa i RKC se predstavlja kao Božja crkva, sve "crkve" se predstavljaju kao Božje i jedine prave.

Vlatko

Komentar  Vlatko 18/7/2010, 20:36

Inace, gotov je petrovicev prijevod Biblije na cirilici

http://www.mediafire.com/?lmmmwmxzjom

Uskoro ce i na latinici biti
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/7/2010, 22:08

Vlatko (citat):Inace, gotov je petrovicev prijevod Biblije na cirilici

Postavio sam tu Bibliju na mojem sajtu sa panelom za navigaciju (detaljnim sadržajem) i redukovao veličinu fajla tako da je puno bolja od verzije sa linka MP.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 18/7/2010, 23:49

Admin (citat):
    Vlatko (citat):Inace, gotov je petrovicev prijevod Biblije na cirilici

Postavio sam tu Bibliju na mojem sajtu sa panelom za navigaciju (detaljnim sadržajem) i redukovao veličinu fajla tako da je puno bolja od verzije sa linka MP.

Link?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 19/7/2010, 00:53

PavleS: komentar modifikovan dana: 8/11/2012, 10:33; prepravljeno ukupno 1 puta
    bit će dobro

Broj komentara : 3
    Registration date : 2010-10-11

Komentar  bit će dobro 14/10/2010, 14:10

Ne snalazim se još najbolje pa ako sam dv puta postavila isto pitanje ispričavam se!
    Slušala sam u predavanju da neki znanstvenici tvrde da je zemlja mlada stara tek nekoliko tisuća godina, drugi pak da je stara milijardu godina. Ja mislim da su i jedni i drugi u pravu jer je zemlja i stara i mlada. zemlja koju mi poznajemo datira od prvog grijeha dakle mlada je međutim izvorna zemlja koju je Bog stvorio je stara ali to nije ova zemlja koju mi poznajemo. Uglavnom zanima me bavi li se ko tom tematikom u ovom kontekstu i ako je di bi moglaa nešto pronaći? Što vi mislite o ovome?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 14/10/2010, 17:59

Pozdrav i hvala na učešću.
    U izvještaju o postanku (1. Mojsijeva, 1. glava), jasno stoji da je Bog u šestodnevu kakav danas poznajemo stvorio planetu Zemlju i vidljivi univerzum. To ne znači da prije toga nije stvarao jer očito jeste. Prema biblijskoj hronologiji, danas smo od tog događaja udaljeni oko 6150 godina (ne može se precizno izračunati). Zemlja i jeste stvorena sa prividnom starošću upravo kao što su stvoreni Adam i Eva kao odrasle jedinke, životinjske i biljne vrste itd. Posle pada u grijeh, aktivirani su određeni mehanizmi propadanja i degradacije stvorenog tako da je faktor proticanja vremena odnosno starenja postao problem koji je sve izraženiji (o tome govori i drugi zakon termodinamike). Iz tih razloga, jedini pouzdan izvještaj koji imamo o starosti Zemlje je isključivo Biblija, jer nauka nema nikakav realan polazni parametar na osnovu kojeg bi izvela računicu. Zapravo, neki okvirni pokazatelji do kojih nauka može doći svjedoče u prilog mladoj Zemlji.
    Što se tiče teorije evolucije, to su samo špekulacije, posebno licitiranje sa godinama. Sve te silne godine su im upravo i bile potrebne jer nemaju objašnjenja za poredak u materijalnom svijetu, da ne govorimo u oblasti duhovnog. Stoga su računali da će bajka o evoluciji biti ubjedljivija ako se navodno dešavala milijardama godina.
    Svaka normalna i razumna lako će doći do određenih zaključaka. Koliko su generacije naših predaka racionalnije i smislenije razmišljali, svjedoči i činjenica da oni nikad nijesu ni dovodili u pitanje Božje postojanje i stvaralačku silu već su to uzimali kao činjenicu.
    Vlatko

Komentar  Vlatko 17/10/2010, 17:16

Ellen je napisala da se 1844. navršilo 6000 god. od stvaranja planeta Zemlje, znači sad je prošlo točno 6166 god. od onda...
    bit će dobro

Broj komentara : 3
    Registration date : 2010-10-11

Komentar  bit će dobro 22/10/2010, 17:42

Imam jedno pitanje: Zna li tko od vas kako se izvorno na hebrejskom piše JAHVE mislim HVE ali nisam sigurna i da li se ADAM i EVA baš tako pišu na hebrejskom, a ako ne kako se piše? Hvala
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 22/10/2010, 20:41

Riječ Adam znači jednostavno Čovjek, a vuče korjen od riječi koja označava rumenu boju kože.
    Riječ Eva ili Chawwah na hebrejskom ima korjen u riječima "disati" ili "živjeti" (u našoj Bibliji stoji da je ona majka svim živima).
    Što se tiče glavnog Božjeg imena, Jevreji su izbjegavali da ga izgovaraju tako da se teško može tvrditi koji samoglasnici najviše odgovaraju između YHWH (Yod Heh Vav Heh), najvjerovatnije Jehova ili Jahve.
    Naravno različiti narodi i jezici imaju različite varijacije izgovora imena. Zapravo zbog pometnje i mijenjanja jezika teško je tvrditi bilo šta eksplicitno, ali očito da je izvorni jezik na Zemlji bio najbliži hebrejskom.

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 15/11/2024, 08:28