BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

January 2022

SunMonTueWedThuFriSat
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar


+38
Dare1
Kika
Zmajche
Ivanpt33
kainos
PavleS
Marko90
darka
Željko
djolo
Pita
giga
Dušann
kadosh777
Djuka
Nino76
StanoR
Nebojša
Batret
zigozago
Paradoks
MarioD
Nenad
Dragana B.
maurico
Mato T
Sergej 92
Vlatko
JasnaRR
Zarko
Grubo
Stefan93
Noemi
-GoRsKi-
_Ivan_
Jovana
ljuba79
Zdravko Vučinić
42 posters

  PITANJA - RELIGIJA

  avatar
  JasnaRR


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2017-05-25

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR 8/9/2021, 18:58

  Postovni Pavle, zanima me kako to demoni mogu da udju i izađu iz čoveka, odnosno kakva su to bića, da li imaju neki materijalni oblik nama nepoznatog sastava, ili su kao neki duhovi. Da li je to samo figurativno da oni mogu da udju u čoveka, a ustvari ulaze u njegov um putem neke vrste sugestije, nadahnuća, hiplnoze ili šta već.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3713
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 8/9/2021, 20:03

  JasnaRR (citat):Postovni Pavle, zanima me kako to demoni mogu da udju i izađu iz čoveka, odnosno  kakva su to bića, da li imaju neki materijalni oblik nama nepoznatog sastava, ili su kao neki duhovi. Da li je to samo figurativno da oni mogu da udju u čoveka, a ustvari ulaze u njegov um putem neke vrste sugestije, nadahnuća, hiplnoze ili šta već.  
  U suštini postoje spoljni uticaji demona na čovjeka putem ubacivanja sugestija ili privremenog pristupa umu koji se nalazi u alfa režimu, ali posjednutost je najteži oblik interakcije sa demonima. Ta opsjednutost je stvarna jer jedan ili više demona kao duhovna bića zaposijedaju osobu (ili neku životinju) koja postaje njihovo prebivalište. Tada imaju punu kontrolu nad njom.

  JasnaRR and Kojot87 like this post

  avatar
  JasnaRR


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2017-05-25

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR 8/9/2021, 21:05

  Hvala na odgovoru.

  Kojot87 likes this post

  avatar
  Kojot87


  Broj komentara : 1
  Registration date : 2021-12-03

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Religijska pitanja i nedoumice

  Komentar  Kojot87 3/12/2021, 21:26

  Ovako imam 33 god,verujem da postoji 1 bog,nekrsten sam,pravoslavlje mi je najblize  zbog porodicnog nasledja,okoline,itd...Uvek sam imao na umu da treba da se krstim.Poceo sam da proucavam Bibliju,slusam razne debate...Tek sam zagrebao vrh ledenog brega.Uglavnom cini mi se da nijedna Hriscanska zvanicna religija ne prati originalna ucenja Isusa i njegovih apostola,a sektama se nikad ne bih pridruzio jer prvo sto nisu naslednici direktno isusovog puta i njegove price,drugo svaku sektu je osnovao obican covek,tako da mi njihova prica ne pije vodu.E sad imam gomilu pitanja,i konstatacija(za pocetak):  • Da li je Isus bog ili je bozji sin?


  • Ako je samo bozji sin,da li je u rangu sa nama obicnim smrtnicima koji smo isto bozja deca,ili ipak nije?


  • Dalje mi se ne svidja sto u Bibliji ne moze nista da se protumaci crno-belo vec iz nekih delova se moze zakljuciti da je Isus bog,a iz nekih da nije

     

  • Sa druge strane mi se svidja kod muslimana to sto oni nemaju nedoumica jer Kuran nema 500 verzija,nije prepravljan,nema milion verskih zajednica koje tumace Kuran svaka na svoj nacin.Ili mozda oni samo to tako predstavljaju ne znam,jer jos nisam procitao Kuran niti sam se bavio ozbiljno Islamom.  • Dalje pitanje svetog trojstva,to je tek da ti mozak eksplodira.Sta iz cega ishodi?  U starom zavetu se ne pominje sveto trojstvo,vec samo bog Jehova.Bibliju maltene 70 i nesto % cini stari zavet,a stari i novi zavet u poredjenju jedan sa drugim ne da imaju kontradiktornosti,nego je nerealno.

   

  • Sta predstavlja pojam svetog duha i koja je uopste potreba da se on predstavlja? Ako je bog jedan,i ako je Isus bog,sta ce tu i sveti duh u celoj toj prici to verujem da 90% hriscana nema pojma.

   

  • Takodje sam saznao da je tek u 4. veku Konstantin na Nikejskom saboru doneo odluku da crkva postuje sveto trojstvo.A pre toga je bilo x filozofa sa svojim teorijama o bogu,Isusu i svetom duhu.Dakle ispade da je to bilo samo politicko pitanje.

  Kojot87 likes this post

  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3713
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 3/12/2021, 23:44

  Pozdrav Kojote87.

  ...verujem da postoji 1 bog,nekrsten sam,pravoslavlje mi je najblize  zbog porodicnog nasledja,okoline,itd...
  Porodično nasleđe i okolina ne predstavljaju nikakvo mjerilo istine, ako tražite istinu.

  Da li je Isus bog ili je bozji sin?
  Biblija je vrlo decidna po tom pitanju, ako dopustite Riječi Božjoj da bude to što jeste, standard za provjeru religijske istine.

  Ako je samo bozji sin,da li je u rangu sa nama obicnim smrtnicima koji smo isto bozja deca,ili ipak nije?
  Doslovni Sin Božji kroz koga i za koga je sve stvoreno nikako ne može biti u rangu sa nama. Isus kao Sin čovječiji je bio čovjek kao mi, s razlikom natprirodnog utjelovljenja i identiteta koji je ostao.

  Dalje mi se ne svidja sto u Bibliji ne moze nista da se protumaci crno-belo vec iz nekih delova se moze zakljuciti da je Isus bog,a iz nekih da nije
  Velika većina Biblije je doslovna, baš onako kako piše, kako u istorijskom tako i u teološkom dijelu. Postoje djelovi koji su poetski, simbolički ili izraženi figurativno ali oni su lako prepoznatljivi.

  Sa druge strane mi se svidja kod muslimana to sto oni nemaju nedoumica jer Kuran nema 500 verzija,nije prepravljan,nema milion verskih zajednica koje tumace Kuran svaka na svoj nacin.Ili mozda oni samo to tako predstavljaju ne znam,jer jos nisam procitao Kuran niti sam se bavio ozbiljno Islamom.
  Kuran je neupozdan spis i itekako ima više verzija ali je to religija koja zabranjuje preispitivanje.

  Dalje pitanje svetog trojstva,to je tek da ti mozak eksplodira.Sta iz cega ishodi?  U starom zavetu se ne pominje sveto trojstvo,vec samo bog Jehova.Bibliju maltene 70 i nesto % cini stari zavet,a stari i novi zavet u poredjenju jedan sa drugim ne da imaju kontradiktornosti,nego je nerealno.
  To je potpuno strano učenje Svetom Pismu. Trojstvo potiče iz paganizma a u hrišćanstvo je unijeto kao proizvod kompromisa napravljenih pod okriljem Rimske imperije i problematičnih učenja neobraćenih okultista i filozofa.
  Detaljno o tome imate u knjizi sa donjeg linka:
  TROJSTVO I PROMJENA BOŽJEG IDENTITETA

  Sta predstavlja pojam svetog duha i koja je uopste potreba da se on predstavlja? Ako je bog jedan,i ako je Isus bog,sta ce tu i sveti duh u celoj toj prici to verujem da 90% hriscana nema pojma.
  U najkraćem: „Duh” (grč. pneuma; heb. ruah), sa najčešćim opisnim i prisvojnim pridevima „sveti”, „Božji”, „Gospodnji”, „Hristov”… može se prevesti kao „dah (životni)” (Post. 2,7; Jov 33,4), od Boga (Prop. 12,7; Jov 34,14-15). Duh takođe predstavlja Božju prisutnost i silu (Ps. 139,7; Jvn. 15,26) i poistovećuje se sa Božjim umom (Isa. 40,13; Rim. 11,34; 1. Kor. 2,11), koji može na poseban način delovati kroz posvećene nadahnute osobe (Mat. 10,19-20; 12,28; 1. Sol. 4,8; 1. Jov. 4,13) i čije prisustvo je neophodnost za spasenje (Ef. 4,30; Rim. 8,9; Gal. 4,6), što je jednako prebivanju Oca i Sina u vernicima (Dela 5,32; Jvn. 14,23.26; Gal. 2,20; Ef. 3,16-17; 1. Sol. 4,8 ).
  Detaljnije u knjizi sa gornjeg linka.

  Takodje sam saznao da je tek u 4. veku Konstantin na Nikejskom saboru doneo odluku da crkva postuje sveto trojstvo.A pre toga je bilo x filozofa sa svojim teorijama o bogu,Isusu i svetom duhu.Dakle ispade da je to bilo samo politicko pitanje.
  Biblija je jasna po tom pitanju. Zabunu su unijeli teolozi i okultisti zadojeni grčkom filozofijom i paganskim pogledima na Božanstvo. Pod okriljem Rimske imperije ti kompromisi su uobličeni u dogme i nametnuti silom.

  Preporučujem vam da redom i sistematski proučavate ako želite da na kraju sklopite pravilan mozaik istine.

  Kojot87 likes this post

  avatar
  JasnaRR


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2017-05-25

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR 21/12/2021, 19:48

  Poštovani Pavle, molim vas da mi date tumačnje jednog stiha u Svetom Pismu:Matej 3,11 "Ja dakle kršćavam vas vodom za pokajanje; a onaj što ide za mnom, jači je od mene; ja nijesam dostojan njemu obuće ponijeti; on će vas krstiti Duhom Svetijem i ognjem."

  Dakle,nije mi bas potpuno jasno o kakvom se tu ognjenom (vatrenom) krštenju radi?
  Da li se tu govori o "kršenju" ognjem onih koji nisu vernici tj.oni koji nisu prihvatili Hrista,s obzriom da stihovi Matej 3,10 i Matej 3,12 govori o ognju u negativnoj konotaciji, kao unistenju.
  Da li to može da znači da prvi put kada je Isus dosao, dosao je kao nas Spasitelj da nas krsti Duhom Svetim, a sledeći put kada se vrati , dolazi kao Sudija da krsti ljude u oganj.

  Hvala.

  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3713
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/12/2021, 21:58

  JasnaRR (citat):Poštovani Pavle, molim vas da mi date tumačnje jednog stiha u Svetom Pismu:Matej 3,11 "Ja dakle kršćavam vas vodom za pokajanje; a onaj što ide za mnom, jači je od mene; ja nijesam dostojan njemu obuće ponijeti; on će vas krstiti Duhom Svetijem i ognjem."

  Dakle,nije mi bas potpuno   jasno o kakvom se tu ognjenom (vatrenom) krštenju radi?
  Da li se tu govori o "kršenju" ognjem onih koji nisu vernici tj.oni koji nisu prihvatili Hrista,s obzriom da stihovi Matej 3,10 i Matej 3,12 govori o ognju u negativnoj konotaciji, kao unistenju.
  Da li to može da znači da prvi put kada je Isus dosao, dosao je kao nas Spasitelj da nas krsti Duhom Svetim, a sledeći put kada se vrati , dolazi kao Sudija da krsti ljude u oganj.

  Hvala.

  Baš sam taj stih detaljno kontrolisao za novo izdanje Biblije NRP.
  Tačan prevod glasi: Ja vas krštavam u vodi, za pokajanje. Ali za mnom dolazi moćniji od mene - ja nisam dostojan ni obuću da mu ponesem. On će vas krstiti u Duhu svetom i ognju.

  Stvar je prilično jednostavna i jasna što se ognja tiče. Radi se o provođenju kroz iskušenja i nevolje radi izgradnje karaktera. Slika zlata pročišćenog u ognju je poznata biblijska simbolika koja se primjenjuje na vjernike (Otkrivenje 3:18). Dakle, poenta je da stvari ne funkcionišu ako se ide linijom manjeg otpora i traži vlastiti komfor. Otuda neophodnost krštenja u Duhu i u ognju.
  avatar
  baxterhr1


  Broj komentara : 3
  Registration date : 2022-01-03

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Nedoumica o ovlasti krštenja

  Komentar  baxterhr1 3/1/2022, 22:46

  Poštovani,

  u vašoj knjizi Osnovna biblijska vjerovanja stoji sljedeće:

  "Prema novosaveznom učenju, krštenje nikada nije samostalan čin, već je svjedok ovog obreda uvijek najmanje jedan čovjek
  koji je sam obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri, koji ima hrišćansko iskustvo i koji, kao takav, ima prava da obavi uronjavanje
  nakon što se uvjerio da se krštenik pokajao i od srca prihvatio
  spasonosnu vjeru zasnovanu na svim važnim istinama Svetog
  Pisma.
  "

  Zanima me tko određuje koji je čovjek "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri" i koji kao takav smije valjano krstiti drugu osobu i je li moguće da to bude i osoba koja sama nije krštena jer nije srela osobu koja ispunjava navedene preduvjete?

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3713
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 3/1/2022, 23:09

  baxterhr1 (citat):Poštovani,

  u vašoj knjizi Osnovna biblijska vjerovanja stoji sljedeće:

  "Prema novosaveznom učenju, krštenje nikada nije samostalan čin, već je svjedok ovog obreda uvijek najmanje jedan čovjek
  koji je sam obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri, koji ima hrišćansko iskustvo i koji, kao takav, ima prava da obavi uronjavanje
  nakon što se uvjerio da se krštenik pokajao i od srca prihvatio
  spasonosnu vjeru zasnovanu na svim važnim istinama Svetog
  Pisma.
  "

  Zanima me tko određuje koji je čovjek "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri" i koji kao takav smije valjano krstiti drugu osobu i je li moguće da to bude i osoba koja sama nije krštena jer nije srela osobu koja ispunjava navedene preduvjete?

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Svaki ozbiljan hrišćanin je prepoznat kao takav duže vremena i ima iskustva u radu sa onima koji tek trebaju da se krste. Naravno da je riječ o čovjeku koji je i sam kršten, u protivnom bilo bi apsurdno da neko ko sam nije kršten polaže pravo da obavlja taj čin.
  avatar
  baxterhr1


  Broj komentara : 3
  Registration date : 2022-01-03

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  baxterhr1 3/1/2022, 23:32

  PavleS (citat):
  baxterhr1 (citat):Poštovani,

  u vašoj knjizi Osnovna biblijska vjerovanja stoji sljedeće:

  "Prema novosaveznom učenju, krštenje nikada nije samostalan čin, već je svjedok ovog obreda uvijek najmanje jedan čovjek
  koji je sam obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri, koji ima hrišćansko iskustvo i koji, kao takav, ima prava da obavi uronjavanje
  nakon što se uvjerio da se krštenik pokajao i od srca prihvatio
  spasonosnu vjeru zasnovanu na svim važnim istinama Svetog
  Pisma.
  "

  Zanima me tko određuje koji je čovjek "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri" i koji kao takav smije valjano krstiti drugu osobu i je li moguće da to bude i osoba koja sama nije krštena jer nije srela osobu koja ispunjava navedene preduvjete?

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Svaki ozbiljan hrišćanin je prepoznat kao takav duže vremena i ima iskustva u radu sa onima koji tek trebaju da se krste. Naravno da je riječ o čovjeku koji je i sam kršten, u protivnom bilo bi apsurdno da neko ko sam nije kršten polaže pravo da obavlja taj čin.

  Ako nisam član nijedne vjerske organizacije jer sam uvjeren da su one sve samo ne na Božjemu putu i da su njihova krštenja stoga bezvrijedna - jer nisu, dakle, udijeljena od osoba koje su "obraćen(e) i utemeljen(e) u istinskoj vjeri", nego od pripadnika blasfemičnih sljedbi (adventističke, katoličke, pravoslavne, baptističke, evengeličke i svih ostalih) i ktome su sva učinjena u ime podvaljenog i izmišljenog trojstva - gdje da izvan tih zloćudnih organizacija nađem osobu koja bi me krstila, a sama je krštena od čovjeka koji je "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri"?

  Unaprijed hvala.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3713
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 4/1/2022, 11:58

  baxterhr1 (citat):
  PavleS (citat):
  baxterhr1 (citat):Poštovani,

  u vašoj knjizi Osnovna biblijska vjerovanja stoji sljedeće:

  "Prema novosaveznom učenju, krštenje nikada nije samostalan čin, već je svjedok ovog obreda uvijek najmanje jedan čovjek
  koji je sam obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri, koji ima hrišćansko iskustvo i koji, kao takav, ima prava da obavi uronjavanje
  nakon što se uvjerio da se krštenik pokajao i od srca prihvatio
  spasonosnu vjeru zasnovanu na svim važnim istinama Svetog
  Pisma.
  "

  Zanima me tko određuje koji je čovjek "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri" i koji kao takav smije valjano krstiti drugu osobu i je li moguće da to bude i osoba koja sama nije krštena jer nije srela osobu koja ispunjava navedene preduvjete?

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Svaki ozbiljan hrišćanin je prepoznat kao takav duže vremena i ima iskustva u radu sa onima koji tek trebaju da se krste. Naravno da je riječ o čovjeku koji je i sam kršten, u protivnom bilo bi apsurdno da neko ko sam nije kršten polaže pravo da obavlja taj čin.

  Ako nisam član nijedne vjerske organizacije jer sam uvjeren da su one sve samo ne na Božjemu putu i da su njihova krštenja stoga bezvrijedna - jer nisu, dakle, udijeljena od osoba koje su "obraćen(e) i utemeljen(e) u istinskoj vjeri", nego od pripadnika blasfemičnih sljedbi (adventističke, katoličke, pravoslavne, baptističke, evengeličke i svih ostalih) i ktome su sva učinjena u ime podvaljenog i izmišljenog trojstva - gdje da izvan tih zloćudnih organizacija nađem osobu koja bi me krstila, a sama je krštena od čovjeka koji je "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri"?

  Unaprijed hvala.
  Javite se na institut@religija.me ili ovdje na forumu u pp.
  avatar
  baxterhr1


  Broj komentara : 3
  Registration date : 2022-01-03

  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  baxterhr1 4/1/2022, 18:34

  PavleS (citat):
  baxterhr1 (citat):
  PavleS (citat):
  baxterhr1 (citat):Poštovani,

  u vašoj knjizi Osnovna biblijska vjerovanja stoji sljedeće:

  "Prema novosaveznom učenju, krštenje nikada nije samostalan čin, već je svjedok ovog obreda uvijek najmanje jedan čovjek
  koji je sam obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri, koji ima hrišćansko iskustvo i koji, kao takav, ima prava da obavi uronjavanje
  nakon što se uvjerio da se krštenik pokajao i od srca prihvatio
  spasonosnu vjeru zasnovanu na svim važnim istinama Svetog
  Pisma.
  "

  Zanima me tko određuje koji je čovjek "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri" i koji kao takav smije valjano krstiti drugu osobu i je li moguće da to bude i osoba koja sama nije krštena jer nije srela osobu koja ispunjava navedene preduvjete?

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Svaki ozbiljan hrišćanin je prepoznat kao takav duže vremena i ima iskustva u radu sa onima koji tek trebaju da se krste. Naravno da je riječ o čovjeku koji je i sam kršten, u protivnom bilo bi apsurdno da neko ko sam nije kršten polaže pravo da obavlja taj čin.

  Ako nisam član nijedne vjerske organizacije jer sam uvjeren da su one sve samo ne na Božjemu putu i da su njihova krštenja stoga bezvrijedna - jer nisu, dakle, udijeljena od osoba koje su "obraćen(e) i utemeljen(e) u istinskoj vjeri", nego od pripadnika blasfemičnih sljedbi (adventističke, katoličke, pravoslavne, baptističke, evengeličke i svih ostalih) i ktome su sva učinjena u ime podvaljenog i izmišljenog trojstva - gdje da izvan tih zloćudnih organizacija nađem osobu koja bi me krstila, a sama je krštena od čovjeka koji je "obraćen i utemeljen u istinskoj vjeri"?

  Unaprijed hvala.
  Javite se na institut@religija.me ili ovdje na forumu u pp.

  Hvala na odgovoru.

  Sponsored content


  PITANJA - RELIGIJA - Page 24 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 26/1/2022, 14:47