BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

May 2022

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


+38
Dare1
Kika
Zmajche
Ivanpt33
kainos
PavleS
Marko90
darka
Željko
djolo
Pita
giga
Dušann
kadosh777
Djuka
Nino76
StanoR
Nebojša
Batret
zigozago
Paradoks
MarioD
Nenad
Dragana B.
maurico
Mato T
Sergej 92
Vlatko
JasnaRR
Zarko
Grubo
Stefan93
Noemi
-GoRsKi-
_Ivan_
Jovana
ljuba79
Zdravko Vučinić
42 posters

  PITANJA - RELIGIJA

  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 15/9/2017, 21:01

  Nije ti stvarno lako priznati da si pogriješio i da poštuješ poganske proslave i  blagdane Rođendana i sl. , đaba ti filozofija , znam da ti je žao , ajde reci 'naglas' da ti je žao što podržavaš Rođendane . Možeš i ti pogriješiti , nije valjda da pričaš urbi et orbi ? Ima bit da sam se zamjerio velikom nepogrešivom teologu koji je učio od samih crkvenih otaca . .Nebojša ajde pokaži ti meni tu ljubav , da je na djelu vidim , a ne samo demagogija .

  A to oko tvog napada na Zakon neću puno komentirati , znaš dobro da nisam na toj vašoj clayton - vučinić adresi i me bilo kojim sofizmima nećeš pridobiti . Samo nemoj mahati sa par citata koje sve anarhijske struje koriste protiv istine . Kad je riječ o Zakonu , potpuno iste citate koristiš kao papisti , dalje netrebam ništa objašnjavati .

  Koristiš filozofiju da obraniš misteriju , tako to uvijek ide .


  Sergej 92: komentar modifikovan dana: 15/9/2017, 21:20; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 15/9/2017, 21:24

  Utvrdili smo da je rođendan ista stvar kao svi drugi poganski blagdani i da je gad koji treba u svakom slučaju izbjegavati i ne samo to , nego ga razotkrivati i na taj način izbavljati ljude iz tog velikog zla . U Pismu imamo čak primjer da je Herod nakon rođendanske proslave otkinuo glavu Krstitelju , ako se ne varam , ispravite me ako nije tako . Faraon je Josipa zakinuo na proslavi , nije ga se sjetio jer je bio zauzet slavljenjem svog velikog dana i uživao svih čulima . Znamo što La Vey piše da je rođendan veći sotonski blagdan od svih drugih . Prirodno je da ja postavim onda pitanje dali onda možemo da 'evangeliziramo' po javnim kućama ako nas netko pozove u goste . Jer puno manja sotonska proslava je to , nego ovo . Možemo onda na Noć Vještica postavim si pitanje , ako nas raja pozove , valjda je to ok od nas ? Ništa ja ovdje ne cementiram i nisam ja ovdje nikakva stijena braćo , nego se uzdam u Isusa , ja samo postavljam pitanja na umjetnički način . Nemojte vi ništa da se uzrujavate što napadam omiljene blagdane mnogih ljudi . Nije Pavao išao po poganskim proslavama i podržavao ljude , nego je išao i direktno ukazao na lažnost njihove religije , iako je bio blag i pun ljubavi Božje koja ga je gonila na to , on je izgubio glavu . Taj isti Pavao NIJE kao što Nebojša govori išao na rođendane i bio 'za ekipu' nego je glavu izgubio jer ' nije bio za ekipu ' .

  Ali daleko od mene da ću podržati sestru u tome , bolje bratski savjet , nego da je ohrabrim u tome zlu , pa da krv bude na mojim rukama . Najmanje što mogu za nju učiniti je da rečem istinu !
  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 21/9/2017, 08:14

  Što je Pavle sa brijanjem , koja su biblijska pravila i preporuke za brijanje ? I ostali koji znaju o tome neka odgovore slobodno . Kažu neki fanatici da je čak grijeh da se brije . Ono što sam ja našao je da su poganski stilovi brijanja bili u čast Suncu kojemu su se klanjali . Kosa i brada su se oblikovale , pa je Bog zabranio svom narodu da i on na taj način oblikuje kosu i bradu . Po mom mišljenju treba se brijati i treba se šišati čovjek redovno , da izgleda normalno , a ne da od sebe pravi fanatika .

  Isto tako u biti isti problem samo druga krajnost je da neki vidim puštaju dugu kosu , iako to Pismo jasno zabranjuje kao nešto što je feminizacija , a svaka feminizacija (kod muškarca) ako je pretjerana , je gad pred Bogom . Postoji jedan određeni nivo 'ženskosti' koju i muškarac mora imati da bi bio potpun muškarac i zdrav muškarac . Ali što mislite o tome da je trend , ne samo danas , nego čak i u prošlim stoljećima , u svakoj kulturi čak na svijetu , da muškarac želi imati dobru frizuru i da pati ako nemože , ako gubi kosu radi muških hormona i muškog stila gubljenja kose . Prema onome što sam vidio , samo protestanti su bili lišeni tih problema , ostale kulture da ih tako nazovem su imale sve u pravilu problem sa gubitkom kose i rješavali to na čudne načine . Možda je čak to došlo preko nebiblijskih žena koje su cijenile da muškarac ima finu 'kosicu' i da ga lakše spuste na nivo koji Sotona želi i da ga zagospodare i da se Đavo naruga tako i muškarcu i ženi , a Boga uvrijedi . Vidim da ima dosta kompleksa i problema sa time , pa bi htio da pomognete tim ljudima sa savjetima .
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 21/9/2017, 10:51

  Sergej 92 (citat):Što je Pavle sa brijanjem  , koja su biblijska pravila i preporuke za brijanje ? I ostali koji znaju o tome neka odgovore slobodno .  Kažu neki fanatici da je čak grijeh da se brije . Ono što sam ja našao je da su poganski stilovi brijanja bili u čast Suncu kojemu su se klanjali . Kosa i brada su se oblikovale , pa je Bog zabranio svom narodu da i on na taj način oblikuje kosu i bradu . Po mom mišljenju treba se brijati i treba se šišati čovjek redovno , da izgleda normalno , a ne da od sebe pravi fanatika .

  Isto tako u biti isti problem samo druga krajnost je da  neki vidim puštaju dugu kosu , iako to Pismo jasno zabranjuje kao nešto što je feminizacija , a svaka feminizacija (kod muškarca) ako je pretjerana , je gad pred Bogom .  Postoji jedan određeni nivo 'ženskosti' koju i muškarac mora imati da bi bio potpun muškarac i zdrav muškarac . Ali što mislite o tome da je trend , ne samo danas , nego čak i u prošlim stoljećima , u svakoj kulturi čak na svijetu , da muškarac želi imati dobru frizuru i da pati ako nemože , ako gubi kosu radi muških hormona i muškog stila gubljenja kose . Prema onome što sam vidio , samo protestanti su bili lišeni tih problema , ostale kulture da ih tako nazovem su imale sve u pravilu problem sa gubitkom kose i rješavali to na čudne načine . Možda je čak to došlo preko nebiblijskih žena koje su cijenile da muškarac ima finu 'kosicu' i da ga lakše spuste na nivo koji Sotona želi i da ga zagospodare i da se Đavo naruga tako i muškarcu i ženi , a Boga uvrijedi . Vidim da ima dosta kompleksa i problema sa time , pa bi htio da pomognete tim ljudima sa savjetima .

  Biblijska religija podrazumijeva vjeru u poslušnosti Bogu i spontanom nenametljivom ispoljavanju pobožnog karaktera, i nije skup pravila za demonstriranje fanatizma.
  Krajnosti u teologiji i krajnosti u praktičnom životu uvijek su kontraproduktivne i za onog ko ih manifestuje i za one koji to posmatraju.

  Uvijek će se naći oni koji će spremnije sprovoditi razne „propise“ kao izraz svoje „vjere“ umjesto da primire i normalno se ponašaju u svemu. Takvi su takođe spremniji da prime sektaška učenja ili da povjeruju u besmislice.

  Što se tiče brade i kose, svaka normalna osoba će se potruditi da izgleda pristojno, shodno svojim mogućnostima. Nekome lijepo stoji brada, drugome ne stoji, nekome pristaje malo duža kosa drugome ne, opet sve u skladu sa opštom kulturom življenja, bez nepotrebnog ekstremizma i isticanja tjelesnosti.

  Spoljni pokazatelji devijantnosti u ponašanju, napadnom isticanju izgleda, neprimjerenom oblačenju i sl. istovremeno su indikator neuravnoteženog karaktera i problematične religioznosti. Druga krajnost u zapuštenosti i neurednosti takođe je odraz lošeg karaktera, lošeg vaspitanja, gubitka zdravog dostojanstva ličnosti, lijenosti, ekstremizma u religiji…

  Naravno da zdravu biblijski religioznu osobu suvišno je govoriti o slijeđenju običaja, praksi i modnih trendova koji imaju otvorena okultna i satanistička obilježja.
  avatar
  Nebojša


  Broj komentara : 143
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša 21/9/2017, 11:39

  Sergej 92 (citat):Što je Pavle sa brijanjem  , koja su biblijska pravila i preporuke za brijanje ? I ostali koji znaju o tome neka odgovore slobodno .  Kažu neki fanatici da je čak grijeh da se brije . Ono što sam ja našao je da su poganski stilovi brijanja bili u čast Suncu kojemu su se klanjali . Kosa i brada su se oblikovale , pa je Bog zabranio svom narodu da i on na taj način oblikuje kosu i bradu . Po mom mišljenju treba se brijati i treba se šišati čovjek redovno , da izgleda normalno , a ne da od sebe pravi fanatika .

  Isto tako u biti isti problem samo druga krajnost je da  neki vidim puštaju dugu kosu , iako to Pismo jasno zabranjuje kao nešto što je feminizacija , a svaka feminizacija (kod muškarca) ako je pretjerana , je gad pred Bogom .  Postoji jedan određeni nivo 'ženskosti' koju i muškarac mora imati da bi bio potpun muškarac i zdrav muškarac . Ali što mislite o tome da je trend , ne samo danas , nego čak i u prošlim stoljećima , u svakoj kulturi čak na svijetu , da muškarac želi imati dobru frizuru i da pati ako nemože , ako gubi kosu radi muških hormona i muškog stila gubljenja kose . Prema onome što sam vidio , samo protestanti su bili lišeni tih problema , ostale kulture da ih tako nazovem su imale sve u pravilu problem sa gubitkom kose i rješavali to na čudne načine . Možda je čak to došlo preko nebiblijskih žena koje su cijenile da muškarac ima finu 'kosicu' i da ga lakše spuste na nivo koji Sotona želi i da ga zagospodare i da se Đavo naruga tako i muškarcu i ženi , a Boga uvrijedi . Vidim da ima dosta kompleksa i problema sa time , pa bi htio da pomognete tim ljudima sa savjetima .

  To je kao kada bismo upoređivali Šalmanasara V sa bradom i Nerona bez brade, a obojica su ratovali protiv Božjeg naroda. Prvi je živeo u 8. veku pre Hrista a drugi u 1. veku posle Hrista. U Asirskom carstvu je bio jedan običaj, u Rimskom drugi. U starom Egiptu su npr. brijali sve dlake, ne samo bradu i kosu, a Josif je bio zamenik faraona. Verovatno je i on imao sličan "styling". Ne kažem da je i on sve to radio, ali se oblačio kao i Egipćani, imao je egipatsko ime, živeo je u toj kulturi itd. Ono što ga je razlikovalo od egipatskih mnogobožaca je poslušnost istinitom Bogu.
  Slično je i danas, papa Francisko se brije, dok se vaseljenski patrijarh ne brije. Obojica dolaze iz različitih kultura, ali što je još važnije obojica su neposlušni Bogu, a da ironija bude veća "predstavljaju" Boga.
  Ili Čedomir Jovanović (srpski liberalni političar koji se bori za uspostavljanje evropskih tj. satanskih zakona i vrednosti). Da li je bio bliži Bogu dok se brijao ili sada kada je pustio bradu?

  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 21/9/2017, 13:33

  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):Što je Pavle sa brijanjem  , koja su biblijska pravila i preporuke za brijanje ? I ostali koji znaju o tome neka odgovore slobodno .  Kažu neki fanatici da je čak grijeh da se brije . Ono što sam ja našao je da su poganski stilovi brijanja bili u čast Suncu kojemu su se klanjali . Kosa i brada su se oblikovale , pa je Bog zabranio svom narodu da i on na taj način oblikuje kosu i bradu . Po mom mišljenju treba se brijati i treba se šišati čovjek redovno , da izgleda normalno , a ne da od sebe pravi fanatika .

  Isto tako u biti isti problem samo druga krajnost je da  neki vidim puštaju dugu kosu , iako to Pismo jasno zabranjuje kao nešto što je feminizacija , a svaka feminizacija (kod muškarca) ako je pretjerana , je gad pred Bogom .  Postoji jedan određeni nivo 'ženskosti' koju i muškarac mora imati da bi bio potpun muškarac i zdrav muškarac . Ali što mislite o tome da je trend , ne samo danas , nego čak i u prošlim stoljećima , u svakoj kulturi čak na svijetu , da muškarac želi imati dobru frizuru i da pati ako nemože , ako gubi kosu radi muških hormona i muškog stila gubljenja kose . Prema onome što sam vidio , samo protestanti su bili lišeni tih problema , ostale kulture da ih tako nazovem su imale sve u pravilu problem sa gubitkom kose i rješavali to na čudne načine . Možda je čak to došlo preko nebiblijskih žena koje su cijenile da muškarac ima finu 'kosicu' i da ga lakše spuste na nivo koji Sotona želi i da ga zagospodare i da se Đavo naruga tako i muškarcu i ženi , a Boga uvrijedi . Vidim da ima dosta kompleksa i problema sa time , pa bi htio da pomognete tim ljudima sa savjetima .

  To je kao kada bismo upoređivali Šalmanasara V sa bradom i Nerona bez brade, a obojica su ratovali protiv Božjeg naroda. Prvi je živeo u 8. veku pre Hrista a drugi u 1. veku posle Hrista. U Asirskom carstvu je bio jedan običaj, u Rimskom drugi. U starom Egiptu su npr. brijali sve dlake, ne samo bradu i kosu, a Josif je bio zamenik faraona. Verovatno je i on imao sličan "styling". Ne kažem da je i on sve to radio, ali se oblačio kao i Egipćani, imao je egipatsko ime, živeo je u toj kulturi itd. Ono što ga je razlikovalo od egipatskih mnogobožaca je poslušnost istinitom Bogu.
  Slično je i danas, papa Francisko se brije, dok se vaseljenski patrijarh ne brije. Obojica dolaze iz različitih kultura, ali što je još važnije obojica su neposlušni Bogu, a da ironija bude veća "predstavljaju" Boga.
  Ili Čedomir Jovanović (srpski liberalni političar koji se bori za uspostavljanje evropskih tj. satanskih zakona i vrednosti). Da li je bio bliži Bogu dok se brijao ili sada kada je pustio bradu?


  Pa nisi baš u pravu , nije isto tadašnji Egipat vs Sodoma ( čitaj današnji svijet ) .Kad proučiš malo povijest oblačenja i brijanja i šišanja u svim najvećim civilizacijama , vidit ćeš nešto drugačije . Naime te kulture su sve odreda sve do prije 150 -200 godina poštivale neke osnovne zakonitosti koje se nisu smjele kršiti . Ovo danas nije Egipat , nego Sodoma i sudjelovati u današnjim gadostima je veliki problem . Danas su žene žrtve sotonske mode , protuprirodne mode koja je gadost pred Bogom . To sam direktno rekao jednom bratu koji ima ženu koja se oblači tako , pa se žestoko uvrijedio i ja sam sada legalistički fanatik za takve .Ne bi Josip u Sodomi i netom prije Potopa bio 'dio ekipe' , nego bi bio kao Noa ! Tako da NE stoji tvoje povezivanje Josipa u Egiptu , Bog sigurno ne bi tolerirao Josipa , niti ga sačuvao , da je postao nešto što je pod kategorijom gadost i hula . Da je Josip strigao bradu i kosu da da štovanje Suncu , to sigurno ne bi bilo tolerirano . Glupo je uspoređivati jedan Egipat koji je imao neka osnovna pravila i današnju Sodomu i Gomoru koju vidimo nažalost često u svojim životima . Ono što mi danas moramo gledati je daleko nemoralnije nego što je Josip u Egiptu gledao . Ali Bog u svojoj svemogući , milosti i sažaljenju nam pruža i u ovom vremenu mogućnost da budemo normalni i da se sačuvamo od zla . Sodoma i Gomora je bolja bila nego današnja bijeda od čovječanstva , u to sam siguran . Ipak su geni bili 'svježiji' , ova danas izopačenost je sigurno najgora u povijesti .

  avatar
  Nebojša


  Broj komentara : 143
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša 21/9/2017, 15:23

  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):Što je Pavle sa brijanjem  , koja su biblijska pravila i preporuke za brijanje ? I ostali koji znaju o tome neka odgovore slobodno .  Kažu neki fanatici da je čak grijeh da se brije . Ono što sam ja našao je da su poganski stilovi brijanja bili u čast Suncu kojemu su se klanjali . Kosa i brada su se oblikovale , pa je Bog zabranio svom narodu da i on na taj način oblikuje kosu i bradu . Po mom mišljenju treba se brijati i treba se šišati čovjek redovno , da izgleda normalno , a ne da od sebe pravi fanatika .

  Isto tako u biti isti problem samo druga krajnost je da  neki vidim puštaju dugu kosu , iako to Pismo jasno zabranjuje kao nešto što je feminizacija , a svaka feminizacija (kod muškarca) ako je pretjerana , je gad pred Bogom .  Postoji jedan određeni nivo 'ženskosti' koju i muškarac mora imati da bi bio potpun muškarac i zdrav muškarac . Ali što mislite o tome da je trend , ne samo danas , nego čak i u prošlim stoljećima , u svakoj kulturi čak na svijetu , da muškarac želi imati dobru frizuru i da pati ako nemože , ako gubi kosu radi muških hormona i muškog stila gubljenja kose . Prema onome što sam vidio , samo protestanti su bili lišeni tih problema , ostale kulture da ih tako nazovem su imale sve u pravilu problem sa gubitkom kose i rješavali to na čudne načine . Možda je čak to došlo preko nebiblijskih žena koje su cijenile da muškarac ima finu 'kosicu' i da ga lakše spuste na nivo koji Sotona želi i da ga zagospodare i da se Đavo naruga tako i muškarcu i ženi , a Boga uvrijedi . Vidim da ima dosta kompleksa i problema sa time , pa bi htio da pomognete tim ljudima sa savjetima .

  To je kao kada bismo upoređivali Šalmanasara V sa bradom i Nerona bez brade, a obojica su ratovali protiv Božjeg naroda. Prvi je živeo u 8. veku pre Hrista a drugi u 1. veku posle Hrista. U Asirskom carstvu je bio jedan običaj, u Rimskom drugi. U starom Egiptu su npr. brijali sve dlake, ne samo bradu i kosu, a Josif je bio zamenik faraona. Verovatno je i on imao sličan "styling". Ne kažem da je i on sve to radio, ali se oblačio kao i Egipćani, imao je egipatsko ime, živeo je u toj kulturi itd. Ono što ga je razlikovalo od egipatskih mnogobožaca je poslušnost istinitom Bogu.
  Slično je i danas, papa Francisko se brije, dok se vaseljenski patrijarh ne brije. Obojica dolaze iz različitih kultura, ali što je još važnije obojica su neposlušni Bogu, a da ironija bude veća "predstavljaju" Boga.
  Ili Čedomir Jovanović (srpski liberalni političar koji se bori za uspostavljanje evropskih tj. satanskih zakona i vrednosti). Da li je bio bliži Bogu dok se brijao ili sada kada je pustio bradu?


  Pa nisi baš u pravu , nije isto tadašnji Egipat vs Sodoma ( čitaj današnji svijet ) .Kad proučiš malo povijest oblačenja i brijanja i šišanja u svim najvećim civilizacijama , vidit ćeš nešto drugačije .  Naime te kulture su sve odreda sve do prije 150 -200 godina poštivale neke osnovne zakonitosti koje se nisu smjele kršiti . Ovo danas nije Egipat , nego Sodoma i sudjelovati u današnjim gadostima je veliki problem .  Danas su žene žrtve sotonske mode , protuprirodne mode koja je gadost pred Bogom . To sam direktno rekao jednom bratu koji ima ženu koja se oblači tako ,  pa se žestoko uvrijedio i ja sam sada legalistički fanatik za takve .Ne bi Josip u Sodomi i netom prije Potopa bio 'dio ekipe' , nego bi bio kao Noa ! Tako da NE stoji tvoje povezivanje Josipa u Egiptu ,  Bog sigurno ne bi tolerirao Josipa , niti ga sačuvao , da je postao nešto što je pod kategorijom gadost i hula . Da je Josip strigao bradu i kosu da da štovanje Suncu , to sigurno ne bi bilo tolerirano . Glupo je uspoređivati jedan Egipat koji je imao neka osnovna pravila i današnju Sodomu i Gomoru koju vidimo nažalost često u svojim životima . Ono što mi danas moramo gledati je daleko nemoralnije nego što je Josip u Egiptu gledao . Ali Bog u svojoj svemogući , milosti i sažaljenju nam pruža i u ovom vremenu mogućnost da budemo normalni i da se sačuvamo od zla .  Sodoma i Gomora je bolja bila nego današnja bijeda od čovječanstva , u to sam siguran . Ipak su geni bili 'svježiji' , ova danas izopačenost je sigurno najgora u povijesti .


  Ne upoređujem ja Egipat sa sadašnjim svetom, već kažem da je bitna poslušnost Bogu a ne nošenje odnosno ne nošenje brade.
  To je potpuno druga stvar što ti pričaš o današnjoj modi, slažem se da ima svega i svačega kao nikada pre.

  Što se tiče Josifa, on je imao Božju naklonost jer je verovao Bogu i slušao ga, a ne zato što se oblačio ili nije oblačio kao Egipćani i sl. Npr. on je odbio ženu čoveka čijim je domom upravljao, dakle slušao je Boga, nije počinio blud. To Bog gleda, srce, a ne frizuru i oblačenje (naravno da se podrazumeva da ne pravimo egzibicije od frizura i garderobe).

  Dalje, u 1. Mojsijevoj 41:14 piše : Faraon je poslao po Josifa, da ga brzo dovedu iz zatvora. A on se obrijao i ošišao, presvukao i izašao pred faraona.

  To ne znači da je obrijao glavu i bradu i obukao neku neprimerenu odeću, ali MORAO je da se PRILAGODI egipatskoj kulturi jer je bio ROB i nije mogao da se pojavi u "jevrejskom izdanju". To je za Boga nebitno, On je gledao da li može da preko Josifa izvede plan spasenja a ne kakvu je bradu nosio.

  Pa onda u nastavku 1, Mojsijeva 41:42, 43 : Tada je faraon skinuo pečatni prsten sa svoje ruke i stavio ga Josifu na ruku, obukao ga u haljine od finog lanenog platna i stavio mu oko vrata zlatan lanac. Osim toga zapovedio je da ga voze u počasnim kolima odmah iza faraonovih kola i da pred njim viču "Avrek" (što znači "na kolena" ili "klanjajte se").

  Dakle, nije Josif odbio pečatni prsten koji je verovatno imao neki okultni simbol i haljinu koja je verovatno bila po egipatskoj "modi" ili zlatan lanac oko vrata. I nije se bunio što mu se klanjaju iako treba samo Bogu da se klanja. Bog gleda srce i pobude i zato je i dalje imao Njegovu naklonost posle primanja raznoraznih egipatskih običaja i sl. koje su u Božjim očima nebitne.

  I dalje u 1. Mojsijevoj 41:45 : Posle toga faraon je dao Josifu ime Psontomfanih i dao mu je za ženu Asenetu , kćer Potifere, sveštenika iz Ona (Heliopolisa što znači grad sunca jer su egipćani obožavali boga sunca, Ra).

  Dakle dobio je ženu sveštenika koji je obožavao boga Sunca. I kasnije dobio dva sina sa njom, Jefrema i Manasiju, ali nije odstupio od Boga.

  U 1, Mojsijevoj 50:2, 3 piše : Zatim je Josif zapovedio svojim slugama, lekarima, da balsamuju njegovog oca. Tako su lekari balsamovali Izraela, i za to im je trebalo punih četrdeset dana, jer im je obično toliko bilo potrebno za balsamovanje. Egipćani su ga sedamdeset dana oplakivali.

  I u poslednjem stihu 1. Mojsijeve piše da su i Josifa balsamovali i stavili u kovčeg u Egiptu.

  Znači nije morao Josif da radi neke stvari po egipatskoj tradiciji, ali suština je da je do kraja bio sa Bogom i da je Bog preko njega stvorio narod za dalji korak u planu spasenja.

  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 21/9/2017, 16:00

  dobro rečeno Nebojša ..

  A recite mi što mislite o tome da ljudi na sastanke dolaze u odjeći koja je u bojama , a ne samo da je crna , smeđa i sl. boje i samo odijela i cipele i 'gospodska ' odjeća . Dali postoji strogo propisano puritansko pravilo da iz 1800'tih ili možemo da obučemo nešto što je pristojno , ali da ima boje . Jeli moraju cipele , ili se mogu i tenisice za nas obične smrtnike obući ? Vidio sam da u otpalim crkvama i crkvicama su svećenici obučeni u odijela , fine cipele se nose i sl. Tako i vjernici , čak i u najsiromašnijim obiteljima se ima za odijelo i sl. Mene su osuđivali u crkvama što sam neozbiljan i ne ulažem u odijela , cipele , sako , automobile i te stvari i navike . Ima bit da odijelo za njih ipak čini čovjeka .

  avatar
  Nebojša


  Broj komentara : 143
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša 21/9/2017, 17:20

  Sergej 92 (citat):dobro rečeno Nebojša ..

  A recite mi što mislite o tome da ljudi na sastanke dolaze u odjeći koja je u bojama , a ne samo da je crna , smeđa i sl. boje  i samo odijela i cipele i 'gospodska ' odjeća . Dali postoji strogo propisano puritansko pravilo da iz 1800'tih ili možemo da obučemo nešto što je pristojno , ali da ima boje . Jeli moraju cipele  , ili se mogu i tenisice za nas obične smrtnike obući ? Vidio sam da u otpalim crkvama i crkvicama su svećenici obučeni u odijela , fine cipele se nose i sl. Tako i vjernici , čak i u najsiromašnijim obiteljima se ima za odijelo i sl. Mene su osuđivali u crkvama što sam neozbiljan i ne ulažem u odijela , cipele , sako , automobile i te stvari i navike . Ima bit da odijelo za njih ipak čini čovjeka .

  U suštini sve jarke i drečave boje su neozbiljne i privlače pažnju. S druge strane sve tamne boje su ozbiljne, otmene i neupadljive.

  Sami neznabošci znaju šta je pristojno a šta nije i zato postoji kodeks oblačenja kada se ulazi u neku javnu ustanovu. Slično je i sa neobaveznim susretima, zdrav razum nam govori da li upadamo u oči i šta je primereno kojoj situaciji.

  Ja lično ne volim odela i kravate niti to nosim, ali neću sigurno da se pojavim kao Edi Rama (predsednik Albanije)  u belim adidas patikama i odelu, već ću to zdravorazumski da uklopim bez savetovanja modnog stručnjaka  Smile .
  avatar
  Sergej 92


  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 21/9/2017, 21:19

  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):dobro rečeno Nebojša ..

  A recite mi što mislite o tome da ljudi na sastanke dolaze u odjeći koja je u bojama , a ne samo da je crna , smeđa i sl. boje  i samo odijela i cipele i 'gospodska ' odjeća . Dali postoji strogo propisano puritansko pravilo da iz 1800'tih ili možemo da obučemo nešto što je pristojno , ali da ima boje . Jeli moraju cipele  , ili se mogu i tenisice za nas obične smrtnike obući ? Vidio sam da u otpalim crkvama i crkvicama su svećenici obučeni u odijela , fine cipele se nose i sl. Tako i vjernici , čak i u najsiromašnijim obiteljima se ima za odijelo i sl. Mene su osuđivali u crkvama što sam neozbiljan i ne ulažem u odijela , cipele , sako , automobile i te stvari i navike . Ima bit da odijelo za njih ipak čini čovjeka .

  U suštini sve jarke i drečave boje su neozbiljne i privlače pažnju. S druge strane sve tamne boje su ozbiljne, otmene i neupadljive.

  Sami neznabošci znaju šta je pristojno a šta nije i zato postoji kodeks oblačenja kada se ulazi u neku javnu ustanovu. Slično je i sa neobaveznim susretima, zdrav razum nam govori da li upadamo u oči i šta je primereno kojoj situaciji.

  Ja lično ne volim odela i kravate niti to nosim, ali neću sigurno da se pojavim kao Edi Rama (predsednik Albanije)  u belim adidas patikama i odelu, već ću to zdravorazumski da uklopim bez savetovanja modnog stručnjaka  Smile .

  to je zanimljivi razmišljanje Smile ali nema u Pismu nikakve potvrde , nigdje to nisam pročitao , poštovanje prema Bogu se ne iskaziva krajnostima , nego normalnošću .

  ako je nešto krajnost i 'loše' : kričave - jarke boje , onda nevalja ništa osim poći u drugu krajnost pa nositi tamne boje . . . to je nebiblijski , to mi miriše na puritanski i amiški fanatizam . umjesto da su se razvijali duhovno i tjelesno i skroz ostavili trojstva , božiće i lošu prehranu i piće i sve bitne stvari shvatili , oni su se bavili mučenjem tijela .

  zlatna sredina je bitna , iako Biblija ne kaže zlatna sredina , nigdje se ne veliča patnja i tamne boje , osim ako Bog odluči da nas stavi u poziciju progonstva da nas očisti . mi ako svjesno idemo u krajnost i patnju , sami smo krivi i ispadamo čudaci i paćenici bez potrebe .

  ako jarke boje otkrivaju jednu krajnost uma - nezrelost i sl. , onda tamne otkrivaju drugu krajnost uma - rigidnost

  nigdje u Pismu nisam pročitao savjet da se oblače ljudi u tamne boje i ponižavaju na službama , nego imaš savjete poput' nosi uvijek haljine bijele ' 'raduj se ' i sl. dok kad želiš izraziti pokajanje onda se oblače u kostrijet .

  te običaje oblačenja u tamno i izigravanje paćeništva su protestanti naslijedili od poganstva iz kojeg su izašli , ali očito ne skroz , trojstva , pjesme katoličke i mnogo šta drugo su dugo još zadržavali . asketizam je poganska tradicija , popovi te uče da moraš da se mučiš i da budeš siromah i sl. , da je grijeh svaki užitak , da treba da hodaš na koljenima i da se dokažeš u religiji na takve načine . Pismo sve to ukorava .

  svakako na službama je bitna jednostavnost u oblačenju , ali koga briga za odjeću ako više nema službe na kojoj se priča o istinskoj teologiji , religiji . . sve crkve , sekte i kultovi su pod kontrolom Đavla i zar je bitno što mi nosimo kad se negdje u pećinama okupimo , ovo pitanje je nebitno . obucite šta imate , najbolje što možete , netreba se opterećivati sa ovim pitanjem . htio sam ukazati samo na to da su crkvenjaci obučeni u odijela , dok su im žene u kratke suknje često i uske pantalone . djeca skaču i zbijaju šale po crkvama i izrugivaju se sa svim tim cirkusom , pametnija djeca nego roditelji .

  dijelom podržavam tvoju poantu , ali nigdje u Pismu nema savjeta da se oblačimo na puritanski način , to je jedna krajnost koja otkriva strah od Božje kazne . ako smo mi ispovjedili grijehe Isusu Kristu , mi nemamo što tugovati kao na pogrebu , došli smo da se radujemo i slavimo Boga , a ne da plačemo . Nije nikakav znak poštovanja oblačiti jarke boje , isto tako nije znak poštovanja ni oblačiti tamne boje .

  avatar
  maurico


  Broj komentara : 112
  Registration date : 2016-09-24

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico 30/9/2017, 16:52

  Pavle,pred više mjeseci bili smo se osvrnuli na temu KRAJ VREMENA MILOSTI.
  Budući da sam ja bio izašao iz adventističke "struje" vjerovanja,u kojoj sam boravio kao PRIJATELJ,između ostalih zbunjujućih adventističkih učenja obratio sam ti se pitanjem da li vrijeme milosti završava za sve živuće stanovnike planete zemlje u istom(jednakom)trenutku,tj.neposredno pred vrijeme velikih nevolja,točnije,proglasom Nedjeljnog zakona.Naime,izjavio sam da je adventističko vjerovanje suprotno od toga,tj da vrijeme milosti za neke ističe ranije a za neke kasnije.U našem dijalogu ja sam razumio i pohranio istinu da ipak vrijeme milosti završava, za sve,istodobno.Ali,čitajući tekst E.White,priznajem da sam opet zbunjen,jer se njen tekst slaže sa adventnim učenjem razlike o kraju vremena milosti za pojedine grupe ljudi.Pa tako čitamo:"Vrijeme razornih Božjih kazni predstavljaće vrijeme milosti za one koji do tada nisu imali prilike da saznaju istinu.Gospod će u svojoj milosti nježno pogledati na njih.Njegovo srce puno samilosti bit će ganuto i njegova ruka će još uvijek biti ispružena da spašava takve."-(R.H.5 jul 1906)(7BC 979.3).
  Temeljem ovog teksta razvidno je da ljudima koji su bili u prilici da spoznaju istinu(kao što smo npr.mi)vrijeme milosti ističe svakako prije razornih Božjih kazni,dok neupućenima ta milost traje i dok kazne djeluju na licu Zemlje.Moje pitanje glasi,dal se E.White ovo o nejednakom kraju vremena milosti za ljude,možda samo snilo,ili je ipak tu objavu primila od Gospoda?Ako je ovo istina onda sam ja živio u laži i konfuziji vjerujući da će kraj vremena milosti za sve živuće ljude nastupiti istodobno. Hvala.
  avatar
  Mato T


  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Mato T 30/9/2017, 22:09

  Dok se brat Pavle ne javi rekao bih svoje mišljenje po pitanju te izjave EGW, pošto uz Bibliju dosta čitam i proučavam spise EGW. Prije svega bih rekao da ti je Pavle dobro odgovorio na pitanje o kraju sveopćeg vremena milosti, a evo i zašto kada spominjemo EGW.

  U VB čitamo sljedeće:
  "Kada  se  obјavljivanje  Treće  vesti  završi,  milost više ne zastupa grešne stanovnike Zemlje. Božјi narod јe završio svoјe  delo; on јe primio pozni dažd ili osveženje od Gospodnje prisutnosti i spreman јe za čas iskušenja koјi јe pred njim. Anđeli žure amo tamo na Nebu. Јedan anđeo vrativši se sa Zemlje, obјavljuјe da јe njegovo delo izvršeno, da јe „pečat Božјi“ stavljen na  Njegov narod. Tada Isus prestaјe sa svoјim posredovanjem u gornjoј svetinji. On podiže svoјe ruke i glasno izgovara: „Svrši se!“, a sve anđeoske čete skidaјu svoјe krune dok On svečano obјavljuјe: „Ko čini nepravdu, neka čini јoš nepravdu, i ko јe pogan, neka se јoš pogani i ko јe pravedan, neka јoš čini pravdu; i ko јe svet, neka se јoš sveti. “ Otkrivenje 22,11. Svaki slučaј јe odlučen bilo za život ili smrt. Hristos јe izvršio pomirenje za svoј narod i izbrisao njegove grehe."

  Znači ovdje je sasvim jasno da nakon sveopćeg kraja vremena milosti kada završi Kristova Prvosvećenička služba nema spasenja. Izjava EGW koju si citirao se jedino može odnositi na period prije kraja općeg vremena milosti ili u vremenu posljednje opomene (vrhunac objave treće anđeoske vijesti ili glasna vika) stanovnicima zemlje. Znači izjava se odnosi na one koji će u zadnjem trenutku prihvatiti objave treće anđeoske vijesti i na one koji će je odbaciti i na taj način zatvoriti sami sebi vrata spasenja. Kada se uzme sve u obzir, jasno je da se izraz "vrijeme razornih Božjih kazni " ne odnosi na 7 posljednjih zala koji započinju kada se povuče sveopća milost sa zemlje, nego na period netom prije toga događaja, kada će također dolaziti do određenih prirodnih katastrofa, ali koje će biti ublažene sveopćom Božjom milošću.

  Nevjerovatno je to kako crkva ASD i određeni ljudi vade neke izjave EGW iz konteksta i prilagođavaju ih nekim svojim fantazijama. Ovo je "mala maca" kakvih sam se tumačenja i teorija navodno temeljenim na spisima EGW naslušao od Adventista i onih koji su izašli iz te denominacije. Ljudi doslovno sakate te spise, pogotovo kada koriste kompilacije da dokažu nešto.
  avatar
  maurico


  Broj komentara : 112
  Registration date : 2016-09-24

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico 1/10/2017, 00:02

  Hvala brate Mato,shvatio sam kroz tvoje objašnjenje bit navedenog teksta.Osobito mi je pomoglo to što si razdvojio "vrijeme razornih Božjih kazni"od vremena "7 poslijednjih zala",što ja nisam učinio pa mi se sve pomješalo.Zahvalan na odgovoru.
  avatar
  giga


  Broj komentara : 71
  Registration date : 2015-02-08

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  giga 17/11/2017, 11:44

  Pozdrav,da li možemo nekako da otkrijemo koji je praznik bio u Jovanovom 5-om poglavlju kad je iscelio u subotu,u 4-oj glavi kaže da je još 4 meseca do žetve i da su ga mnogi primili jer su videli šta je sve uradio u Jerusalimu na praznik,a u 6-om poglavlju kaže da se približavala Pasha i nikako ne mogu da odredim koji je praznik,možda neko zna da li Elen govori o tom događaju o izlečenju u Betezdi i kad se dogodio,ako zna biću zahvalan Smile
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 17/11/2017, 19:53

  giga (citat):Pozdrav,da li možemo nekako da otkrijemo koji je praznik bio u Jovanovom 5-om poglavlju kad je iscelio u subotu,u 4-oj glavi kaže da je još 4 meseca do žetve i da su ga mnogi primili jer su videli šta je sve uradio u Jerusalimu na praznik,a u 6-om poglavlju kaže da se približavala Pasha i nikako ne mogu da odredim koji je praznik,možda neko zna da li Elen govori o tom događaju o izlečenju u Betezdi i kad se dogodio,ako zna biću zahvalan Smile
  Moguće da je u pitanju bio praznik zvani Purim, ustanovljen u vrijeme Estere (vidi Estera 9:20-23), a koji se slavio u februaru ili martu po našem računanju vremena. Te godine izgleda da je padao na sedmičnu Subotu. Pashu Jovan pominje tek u 6. glavi tako da nije Pasha, iako se Jovan očito nije mnogo opterećivao hronologijom.
  avatar
  giga


  Broj komentara : 71
  Registration date : 2015-02-08

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  giga 18/11/2017, 10:25

  PavleS (citat):
  giga (citat):Pozdrav,da li možemo nekako da otkrijemo koji je praznik bio u Jovanovom 5-om poglavlju kad je iscelio u subotu,u 4-oj glavi kaže da je još 4 meseca do žetve i da su ga mnogi primili jer su videli šta je sve uradio u Jerusalimu na praznik,a u 6-om poglavlju kaže da se približavala Pasha i nikako ne mogu da odredim koji je praznik,možda neko zna da li Elen govori o tom događaju o izlečenju u Betezdi i kad se dogodio,ako zna biću zahvalan Smile
  Moguće da je u pitanju bio praznik zvani Purim, ustanovljen u vrijeme Estere (vidi Estera 9:20-23), a koji se slavio u februaru ili martu po našem računanju vremena. Te godine izgleda da je padao na sedmičnu Subotu. Pashu Jovan pominje tek u 6. glavi tako da nije Pasha, iako se Jovan očito nije mnogo opterećivao hronologijom.
  To je to mali razmak između praznika,bravo i hvala Pavle.
  avatar
  giga


  Broj komentara : 71
  Registration date : 2015-02-08

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  giga 18/11/2017, 22:10

  Još samo ovo zaboravio sam,kako razumete ovu scenu jer ne mogu da se objasnim s nekima,da li je David pojeo tek stavljene ili tek sklonjene svete hlebove-1 Samuel 21.6 Tada mu je sveštenik dao ono što je sveto jer tamo nije bilo drugog hleba osim hleba koji je bio stavljen pred Gospoda, a zatim sklonjen ispred njega kako bi se stavio svež hleb onog dana kad se onaj skloni.
  avatar
  JasnaRR


  Broj komentara : 37
  Registration date : 2017-05-25

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR 20/11/2017, 21:20

  giga (citat):Još samo ovo zaboravio sam,kako razumete ovu scenu jer ne mogu da se objasnim s nekima,da li je David pojeo tek stavljene ili tek sklonjene svete hlebove-1 Samuel 21.6 Tada mu je sveštenik dao ono što je sveto jer tamo nije bilo drugog hleba osim hleba koji je bio stavljen pred Gospoda, a zatim sklonjen ispred njega kako bi se stavio svež hleb onog dana kad se onaj skloni.

  Možda ovaj stih razreši nedoumicu, ali ja sam shvatila da je pojeo tek stavljene (posvećene) hlebove.
  "On im reče: „Zar nikad niste čitali šta je David učinio kad mu je nestalo hrane i kad su ogladneli on i njegovi ljudi? Kako je ušao u Božji dom, kad je Abijatar bio sveštenički poglavar, i pojeo hlebove za pokazivanje koje ne sme da jede niko osim sveštenika, a dao je i onima koji
  su bili s njim?" Jev.po Marku 2,25
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 20/11/2017, 21:42

  JasnaRR (citat):
  giga (citat):Još samo ovo zaboravio sam,kako razumete ovu scenu jer ne mogu da se objasnim s nekima,da li je David pojeo tek stavljene ili tek sklonjene svete hlebove-1 Samuel 21.6 Tada mu je sveštenik dao ono što je sveto jer tamo nije bilo drugog hleba osim hleba koji je bio stavljen pred Gospoda, a zatim sklonjen ispred njega kako bi se stavio svež hleb onog dana kad se onaj skloni.

  Možda ovaj stih razreši nedoumicu, ali ja sam shvatila da je pojeo tek stavljene (posvećene) hlebove.  
  "On im reče: „Zar nikad niste čitali šta je David učinio kad mu je nestalo hrane i kad su ogladneli on i njegovi ljudi? Kako je ušao u Božji dom, kad je Abijatar bio sveštenički poglavar, i pojeo hlebove za pokazivanje koje ne sme da jede niko osim sveštenika, a dao je i onima koji
  su bili s njim?" Jev.po Marku 2,25
  Smile Jasno je iz oba teksta koji su hljebovi bili u pitanju. Naravno oni povučeni sa stola koje je samo sveštenik smio da konzumira. Dakle, "prekršaj" se sastojao u tome što su David i društvo pojeli hljebove koje je smio jesti samo sveštenik, ne i u ostavljanu stola bez hljebova, što je po Zakonu bilo strogo zabranjeno. Ti hljebovi su nazivani "hljebovima prisutnosti" jer su stalno stajali na stolu. To je razlika.
  avatar
  JasnaRR


  Broj komentara : 37
  Registration date : 2017-05-25

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR 20/11/2017, 21:48

  PavleS (citat):
  JasnaRR (citat):
  giga (citat):Još samo ovo zaboravio sam,kako razumete ovu scenu jer ne mogu da se objasnim s nekima,da li je David pojeo tek stavljene ili tek sklonjene svete hlebove-1 Samuel 21.6 Tada mu je sveštenik dao ono što je sveto jer tamo nije bilo drugog hleba osim hleba koji je bio stavljen pred Gospoda, a zatim sklonjen ispred njega kako bi se stavio svež hleb onog dana kad se onaj skloni.

  Možda ovaj stih razreši nedoumicu, ali ja sam shvatila da je pojeo tek stavljene (posvećene) hlebove.  
  "On im reče: „Zar nikad niste čitali šta je David učinio kad mu je nestalo hrane i kad su ogladneli on i njegovi ljudi? Kako je ušao u Božji dom, kad je Abijatar bio sveštenički poglavar, i pojeo hlebove za pokazivanje koje ne sme da jede niko osim sveštenika, a dao je i onima koji
  su bili s njim?" Jev.po Marku 2,25
  Smile Jasno je iz oba teksta koji su hljebovi bili u pitanju. Naravno oni povučeni sa stola koje je samo sveštenik smio da konzumira. Dakle, "prekršaj" se sastojao u tome što su David i društvo pojeli hljebove koje je smio jesti samo sveštenik, ne i u ostavljanu stola bez hljebova, što je po Zakonu bilo strogo zabranjeno. Ti hljebovi su nazivani "hljebovima prisutnosti" jer su stalno stajali na stolu. To je razlika.

  Hvala puno na pojašnjenju.
  avatar
  giga


  Broj komentara : 71
  Registration date : 2015-02-08

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  giga 21/11/2017, 14:54

  JasnaRR (citat):
  PavleS (citat):
  JasnaRR (citat):
  giga (citat):Još samo ovo zaboravio sam,kako razumete ovu scenu jer ne mogu da se objasnim s nekima,da li je David pojeo tek stavljene ili tek sklonjene svete hlebove-1 Samuel 21.6 Tada mu je sveštenik dao ono što je sveto jer tamo nije bilo drugog hleba osim hleba koji je bio stavljen pred Gospoda, a zatim sklonjen ispred njega kako bi se stavio svež hleb onog dana kad se onaj skloni.

  Možda ovaj stih razreši nedoumicu, ali ja sam shvatila da je pojeo tek stavljene (posvećene) hlebove.  
  "On im reče: „Zar nikad niste čitali šta je David učinio kad mu je nestalo hrane i kad su ogladneli on i njegovi ljudi? Kako je ušao u Božji dom, kad je Abijatar bio sveštenički poglavar, i pojeo hlebove za pokazivanje koje ne sme da jede niko osim sveštenika, a dao je i onima koji
  su bili s njim?" Jev.po Marku 2,25
  Smile Jasno je iz oba teksta koji su hljebovi bili u pitanju. Naravno oni povučeni sa stola koje je samo sveštenik smio da konzumira. Dakle, "prekršaj" se sastojao u tome što su David i društvo pojeli hljebove koje je smio jesti samo sveštenik, ne i u ostavljanu stola bez hljebova, što je po Zakonu bilo strogo zabranjeno. Ti hljebovi su nazivani "hljebovima prisutnosti" jer su stalno stajali na stolu. To je razlika.

  Hvala puno na pojašnjenju.
  To i ja pričam Smile Isto je važno napomenuti da su se oni-hlebovi,menjali svake subote-3Moj.24, 8 Svake Subote neka ga on postavlja pred Gospodom. To je trajan savez sa Izraelovim sinovima--.i samim tim je Isusova izjava bila na mestu i David je kao i učenici, subotom jeo ono što navodno ne sme,a nisam znao da se nazivaju,,hlebovi prisutnosti,,pa ako se ima još neka informacija na tu temu nije loše podeliti.
  avatar
  Pita


  Broj komentara : 81
  Registration date : 2017-08-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Pita 3/12/2017, 09:09

  Dobar dan svima! Htjela sam da pitam kakvi su vasi stavovi po pitanju krstenja male djece? Da li treba krstiti malo dijete, i ako ne mozete li mi ukratko napisati objasnjenja, hvala puno unaprijed!
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS 3/12/2017, 11:21

  Pita (citat):Dobar dan svima! Htjela sam da pitam kakvi su vasi stavovi po pitanju krstenja male djece? Da li treba krstiti malo dijete, i ako ne mozete li mi ukratko napisati objasnjenja, hvala puno unaprijed!

  Ključni novosavezni tekstovi povezani sa krštenjem pokazuju da su priznanje, pokajanje, očišćenje, umiranje grijehu i uskrsavanje u novi život vrlo usko povezani s krštenjem. Ovaj obred takođe pretpostavlja vjerovanje u Isusa i očišćenje savjesti. Misao o očišćenju je dominantna. Prema tome, krštenje po svojoj srži simbolički predstavlja očišćenje od grijeha i ulazak u novi život vjere i saveza sa Bogom, obdaren Svetim Duhom. To znači da kandidati za krštenje mogu biti samo odrasle osobe.

  U svjetlosti tekstova u Djelima apostola, propovijedanje jevanđelja ili proučavanje Pisma i obraćenje kandidata i njegovo izražavanje vjere u Gospoda Isusa Hrista uvijek su prethodili krštenju (Djela 8:12-13, 35-38; 16:30-33). Sve to potvrđuje činjenicu da kandidati za krštenje nisu mogli biti djeca i novorođenčad.

  Međutim, neki biblijski tekstovi govore o obraćenju i krštenju domaćinstva: (1) „A krstih i Stefanin dom!“ (1. Korinćanima 1:16); (2) Lidija: „A kada se krsti ona i kuća njena!“ (Djela 16:15); (3) čuvar tamnice u Filibi: „I krsti se on i svi njegovi odmah!“ (Djela 16:33); (4) „A Krisp, starješina zbornički, vjerova Gospoda sa svim domom svojim!“ (Djela 18:8 ); „Koji će ti kazati riječi kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj!“ (Djela 11:14) Ovdje se izvjesno radi o prihvatanju vjere članova porodice na osnovu stava nosioca domaćinstva ili glave kuće, što je uobičajena biblijska praksa. Drugim riječima, malo dijete ne može da se krsti i nema nikakve potrebe za krštenjem ako su nosioci porodice u vjeri, jer oni su odgovorni za djecu.
  avatar
  Pita


  Broj komentara : 81
  Registration date : 2017-08-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Pita 3/12/2017, 12:53

  Hvala puno na odgovoru!
  avatar
  Dragana B.


  Broj komentara : 10
  Age : 41
  Registration date : 2017-01-18

  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Jelisije

  Komentar  Dragana B. 22/12/2017, 15:21

  pozdrav,

  Može li komentar na ove stihove:

  ” 20 Zatim je Jelisije umro i sahranili su ga. Čete moabskih razbojnika obično su početkom godine napadale zemlju. 21 Kad su jednom sahranjivali jednog čoveka, ugledali su razbojnike pa su bacili mrtvaca u Jelisijev grob. Kad se mrtvac dotakao Jelisijevih kostiju, oživeo je i stao na svoje noge.

  Meni bi ovaj stih bio glavni adut za svete mošti PITANJA - RELIGIJA - Page 13 918995 Question

  Sponsored content


  PITANJA - RELIGIJA - Page 13 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 20/5/2022, 16:11