PavleS (citat):
I Isus se obratio "legalističkim" učenicima i rekao im da su čisti ali ne svi (osim izdajnika) - Jovan 13:7-11.
Ajde da puno ne avetamo da vidimo kako dešavanja u gornjoj sobi komentira EGW u Čežnji vijekova. Evo nekih izjava:
„A posta i prepiranje među njima koji bi se držao među njima da je najveći.« Ovo prepiranje, nastavljeno i u Hristovom prisustvu, ožalostilo Ga je i ranilo. UČENICI SU SE DRŽALI SVOJE OMILJENE ZAMISLI DA ĆE ISUS USPOSTAVITI SVOJU VLAST I ZAUZETI POLOŽAJ NA DAVIDOVOM PRESTOLU. SVAKI OD NJIH JOŠ UVEK JE U SVOM SRCU ČEZNUO ZA NAJVIŠIM PRESTOLOM, U TOM CARSTVU. Procenili su sebe i druge i umesto da svoju braću smatraju dostojnijom sebe su stavljali na prvo mesto. Jakovljev i Jovanov zahtev da sednu s desne i leve strane Hristovog prestola kod ostalih je podstakao gnev. To što su se ova dva brata usudila tražiti najviši položaj toliko je uzbudilo ostalu desetoricu da im je zapretio rascep. Osećali su da se o njima pogrešno rasuđivalo, da se njihova vernost i darovi nisu dovoljno cenili. Juda je bio najoštriji prema Jakovu i Jovanu. Kad su učenici ušli u dvoranu za večeru, njihova srca bila su ispunjena osećajem uvređenosti. „...Pojavio se još jedan razlog za raspravu. Na svetkovinama je bilo uobičajeno da sluga opere noge gostima, pa su i ovom prilikom za to bile izvršene pripreme... Međutim, svaki učenik, popuštajući povređenom ponosu, odlučio je da ne izvrši dužnost sluge. Svi su izrazili hladnokrvni nemar, naoko nesvesni da bilo što moraju učiniti. Svojom šutnjom odbacili su mogućnost da se ponize...Tada je On, božanski Učitelj, ustao od stola. Odlažući gornju haljinu koja bi Mu smetala, uzeo je ubrus i zapregao se. Iznenađeni učenici posmatrali su sve to i u tišini čekali da vide što će uslediti. »Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojim beše zapregnut.« OVAJ POSTUPAK OTVORIO JE OČI UČENICIMA. Gorki stid i poniženje ispunili su im srce. Razumeli su neizgovoreni ukor i sebe sagledali u sasvim novom svetlu... Kao Petar i njegova braća, i mi smo oprani u Hristovoj krvi, pa ipak često u dodiru sa zlom čisto srce se uprlja. Mi moramo doći Hristu i primiti Njegovu milost koja očišćava. Petar se ustezao da svoje prašnjave noge prepusti dodiru svog Gospoda i Učitelja; koliko često mi dovodimo svoja grešna, prljava srca u dodir s Hristovim srcem! Koliko Ga žaloste naše zle ćudi, naša taština i naša gordost! Pa ipak, moramo Mu doneti sve naše slabosti i nečistoću. ON JEDINI MOŽE OPRATI I OČISTITI. Mi nismo spremni za zajednicu s Njim ako nismo očišćeni Njegovim uspešnim delovanjem. Isus je rekao svojim učenicima: »Vi ste čisti, ali ne svi.« ON JE OPRAO JUDINE NOGE, ALI MU SE SRCE NIJE POKORILO. Ono nije bilo očišćeno. Juda se nije potčinio Hristu...Ovaj obred je priprema koju je Hristos odredio za službu Svete večere. Dokle god se gaji gordost, neprijateljstvo i borba za prvenstvo, srce ne može stupiti u zajednicu sa Hristom. Nismo spremni da uzmemo zajedničko učešće u Njegovom telu i Njegovoj krvi. Zato je Hristos odredio da se prvo poštuje uspomena na Njegovu poniznost... Kad se ovako uči pouka o službi pripreme, budi se želja za uzvišenijim duhovnim životom. Božanski Svedok odgovoriće na ovu želju. Duša će biti uzdignuta. Mi možemo učestvovati u Svetoj večeri sa svešću da su nam gresi oprošteni. Sunce Hristove pravde ispuniće sve odaje uma i hrama duše. Posmatraćemo »jagnje Božije koje uze na se greh sveta.« (Jovan 1,29) Onima koji prihvataju duh ove službe, ona nikada ne može postat i samo svečanim obredom. Njena stalna pouka biće: »Iz ljubavi služite jedan drugome.« (Galatima 5,13)... Sve ovo sadržavale su Isusove reči: »Ja vam dadoh ugled da i vi tako činite kao što ja vama učinih.« To je bio cilj službe koju je zasnovao. Rekao je: »Kad ovo znate«, ako znate svrhu ovih pouka, »blago vama ako ga izvršujete.«
Prilikom pranja nogu Hristos je uverljivo dokazao da poznaje Judin karakter. »
Niste svi čisti« (Jovan 13,11), rekao je On. OVE REČI UVERILE SU LAŽNOG UČENIKA DA JE HRISTOS PROZREO NJEGOVU TAJNU NAMERU. Sad je Hristos govorio mnogo otvorenije... Dok su u tišini jeli, Isus je rekao: »
Zaista vam kažem, jedan između vas izdaće me.« Ove reči izazvale su zaprepaštenje i užas... Spasitelj je imao još jedan cilj. Svoju službu nije uskratio onome za koga je znao da je izdajnik. Učenici nisu mogli razumeti Njegove reči koje je izgovorio prilikom pranja nogu: »Niste svi čisti«, čak ni onda kad je za stolom izjavio: »Koji sa mnom hleb jede podiže petu svoju na me.« (Jovan 13,11.18) Ali, kasnije, kad je značenje postalo jasno, imali su razlog da razmišljaju o Božjem strpljenju i milosti prema najvećem grešniku...
Iz ovih komentara jasno vidimo da se izraz „niste svi čisti“ odnosi na Judinu izdaju koju je Isus razotkrio u gornjoj sobi, a ne na njihovu čistoću karaktera kojim su bili spremni za kraljevstvo Božje . Gotovo cijelo 13. poglavlje govori o tome i zato budimo oprezni da ne čupamo riječi iz konteksta.
Citirao bih još jedan zanimljiv detalj kada su učenici napustili sobu:
Posle himne izašli su. Probijali su se kroz zakrčene ulice, i prošavši kroz gradsku kapiju, uputili se prema Maslinskoj gori. Išli su lagano, svaki obuzet svojim mislima. Kad su se počeli spuštati prema brdu, Isus je rekao glasom punim duboke boli:
udariću pastira i ovce od stada razbeći će se.« (Matej 26,31) Učenici su slušali s bolom i čuđenjem. Setili su se kako su se u Kapernaumu mnogi u Sinagogi sablaznili i okrenuli od Isusa, kad je govorio o sebi kao hlebu života. Međutim, ova dvanaestorica nisu se pokazali nevernima. Petar je tada, govoreći u ime svoje braće, izrazio svoju odanost Hristu. Tada je Spasitelj rekao: »Ne izabrah li ja vas dvanaestoricu i jedan je od vas đavo?« (Jovan 6,70) U gornjoj sobi Isus je rekao da će Ga jedan od dvanaestorice izdati, a Petar Ga se odreći.
ALI SAD SU SE NJEGOVE REČI ODNOSILE NA SVE. Toliko o tome koliko su učenici bili čistog karaktera, nesebični i spremni za kraljevstvo Božje.
PavleS (citat):
Mato, ti brkaš stvari, i takav si kao tempirana bomba, posebno sa tim "antilegalističkim" stavovima lažnog jevanđelja, možeš samo štetu neku napraviti. Bolje ti je primiri, umjesto što se ponašaš kao silan paša, ali kako hoćeš, do tebe je.
Pavle brate ako može da me javno ne prozivaš bombašem samoubojicom da mi ne dođe policija na vrata i da me ne privedu kao talibana
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI