maurico (citat):Dobro Nebojša,ja ti zahvaljujem na nadopuni obrazlaganjem.Da si svetiji subotom razumio sam po tome da srce treba iznad svega "podgrijati u mikrovalnoj"Budući da se ovaj tekst odnosi na subotnji dan i podgrijavanje hrane u pećnici ti savjetuješ da isto tako treba i srce da se podgije,a ja pak kažem da bez obzira na subotu srce treba podgrijavati kako subotom tako identično i svakim drugim danom.Ovo mi svakako moraš odgovoriti jer ispada da smo u skroz nasuprotnim uvjerenjima,pa te stoga pitam,zašto si subotu stavio u istu klasu sa obrezanjem i nečistom hranom?Po meni jedino je opravdano ako si pod obrezanjem mislio na obrezanje srca,a pod nečistom hranom na nečistu i poganu teologiju.Tebe naprimjer ne dira previše ako subotom nešto radiš,već te duh osvjedočava samo ako počiniš neke grijehe srca.Možda sam u krivu ali ako bi ja subotom nešto išao raditi to bi me proganjalo isto tako kao da sam ispoljio neke grijehe srca.Neznam dal griješim ali držanje subote bi po meni bilo spoj neprakticiranja poslova sa pažnjom na posvećenost srca.Možda i sada pogriješim u davanju ove izjave ali razlika koju čini držanje šabata od ostalih dana trebala bi biti mirovanje (nerad)uz maximalnu posvećenost Bogu,ali posvećenost Bogu mora biti sastavni dio našeg života i u svaki drugi dan u tjednu.Razlika je po meni u NERADU i MIROVANJU,ako netko bolje zna odmah da me demantira,i molim da mi objasniš zašto je šabat po tebi za tjelo.
Nisi me razumeo, srce je prioritet. Činjenje ili nečinjenje određenih fizičkih radnji nema težinu u Božjim očima kao čisto srce.
Tu su grešili fariseji, ondašnji i današnji.
Šabat, obrezanje i nečista hrana mogu biti i duhovni i telesni. Za Šabat sam ti odgovorio u gornjem postu. Što se tiče obrezanja, Bog traži da obrežemo srce. Ako smo fizički obrezani a ne duhovno naše obrezanje postaje neobrezanje.
Slično je i sa nečistom hranom. Ako konzumiraš čistu fizičku hranu (nejedeš svinjetinu, zečetinu itd.) a hraniš se duhovno nečistom (čitaš raznoraznu svetsku ispraznu literaturu, gledaš svašta na tv-u i sl.) koja ti prlja srce, ti postaješ nečist iako formalno se hraniš zdravo.
Isus kaže "mir svoj dajem vam, ne dajem vam onako kako ga svet daje..."
Švajcarci vekovima nisu ratovali, žive u "miru". Imaju finansijsku i egzistecijalnu sigurnost. Sređena je kao nijedna zemlja.
Oni se nalaze na vrhu liste po upotrebi antidepresiva, po suicidu itd. Da li oni imaju mir? Imaju, ali mir koji daje svet. Oni u duši imaju nemir, nespokoj, nesigurnost. Zato što nemaju mir koji Hrist daje. Zato što ga ne poznaju. Oni kada bi sutra držali Šabat kada bi uveli neki zakon i dalje ne bi imali mir, jer bi ga držali formalno neobrezanog srca.
Ko neobreže srce i ko ne jede čistu duhovnu hranu, taj ne može da ima mir na Šabat.
Ti sad hoćeš da ja tebi kažem da ne peglaš košulju na Šabat jer to spada u rad. Dokle god tako razmišljaš bićeš pod bremenom, a Isus kaže da je Njegov jaram blag i Njegovo breme lako. A tebi su, ne znam ko, stavili težak jaram koji te opterećuje i unosi ti nemir.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI