Nebojša (citat):
Nisi me razumeo. Biblija jeste celina, ali se deli na SZ i NZ. Da nije tako ne bi se ni zvao SZ i NZ. Moja kritika je usmerena na LEGALIZAM, insistiranje na držanju zakona bez Hrista. To što sam napisao u gornjem postu uopšte ne implicira na Avrama i to sve što si napisao o zakonu, pravednosti itd. Kažem samo da džabe držiš zakon ako nemaš Hrista. To je novo u NZ. Hrist. Ko se drži zakona u kontekstu fariseja (držanje Šabata i sl.), što rade neki, još je u SZ. Ne poznaje Hrista.
Razumijem te brate, ali ajde ti probaj mene razumiti
. Nema ništa novo u NZ, a da to nije bilo u SZ po pitanju Zakona i legalizma. Legalizam je isti i u SZ i u NZ. Pravednost je ista i u SZ i u NZ. I u jednom i u drugom slučaju se zadobijala vjerom, a ta vjera je kao svoju potvrdu imala u poslušnošću zakonu (djelima). SZ ne predstavlja legalizam kao što ti to vidiš. SZ otkriva Krista (našu pravednost) kao i NZ. Oni koji su u legalizmu nisu u SZ, nego su pod prokletstvom zakona, jer zakon donosi prokletstvo onome tko ga ne vrši. To što su Izraelci prilagodili Božji standard pravednosti sebi i mislili da mogu steći pravednost u svojoj sili je druga priča. Htio sam samo naglasiti da imaš malo krivi pogled na SZ što rezultira ovakvim izjavama.
Nebojša (citat):
Isus diže na viši nivo sve (govorim o onima koji insistiraju na zakonu, ne govorim o pravednosti pre Hrista i Avramu itd.), što se vidi u njegovim izjavama oko za oko zub za zub, preljubi, zakletvi, bližnjima, zločinu ubistva itd., kada kaže "Čuli ste da je rečeno..." u Mateju 5. glava. To je viši nivo, to je moj termin pa možda zvuči neprikladno, ali nazovi kako hoćeš činjenica je da je Hrist "unapredio" ili "modifikovao" jer je tada bilo potrebno jedno, a pošto je odbijen od strane Izraelaca i zbog otpada i zbog plana spasenja uopšte, potrebno je drugo. Jednostavno je zastarelo, ne možeš da vadiš iz konteksta reči pa da kažeš "zakon je večan". Sve je to Božji zakon. I Hristove izjave su Božji zakon. Nije samo SZ Božji zakon. I nisu samo proroci "proroci" (proroci iz SZ). I Otkrivenje je proročanstvo, i Jovan je prorok. Ali suština je da o one dve najveće zapovesti vise sav zakon i proroci. Jer od ljubavi nema većeg zakona. To kaže Isus.
Ako si mislio da Isus diže
njihovo (legalističko) shvaćanje zakona na viši nivo, onda to može proći. Isus legalistima otkriva duhovnu realnost zakona koju je on imao i u SZ i to nije ništa novo. Ovu duhovnu realnost zakona su shvaćali svi vjerni ljudi u SZ koji su se opravdavali kroz Krista prakticirajući žrtveni zakon koji je ukazivao na Spasitelja. To su bili Adam, Abel, Enoh, Noa, Abram, Jakov, Josip, Mojsije, Jošua, Kaleb, David, Izaija, Jeremija, Samuel, Ilija, Daniel itd itd...
Jedina nova zapovijed koju Isus daje svojim učenicima je bila "Ljubite jedni druge kao što sam JA ljubio vas". Pošto je Bog tada osobno u ljudskom biću boravio među ljudima ova zapovijed je zato i izrečena.Učenici su bili svjedoci Božje ljubavi što bi se reklo iz prve ruke.
Što se tiče ovoga oko za oko, zub za zub itd. Izraelski narod je tokom izvođenja iz Egipta, na putu do obećanje zemlje i u obećanoj zemlji primio najveću mogući svjetlost koju jedan narod može primiti i svjesno bez prisile pristao na Savez na Sinaju. U srazmjeri sa svijetlošću koju su primili ide i odgovornost za odbacivanje te svijetlosti. Zato im je Gospod dao i uputstva kako da se sankcionira odbacivanje te svijetlosti, a ta svijetlost se zasnivala na Dvije zapovijedi ljubavi koje se spominju u SZ i iz kojeh je proizišao moralni zakon ili Dekalog i sve ostale upute i odredbe vezane za njega koje su proizašle od njega. Također su postojale i odredbe i upute za odbacivanje svjetlosti po pitanju žrtvenog zakona kroz koji je Bog izraelcima otkrio kompletnu sliku plana spasenja.
Znači pošto je Izrael svojevoljno pristao da bude Božji narod sklopivši savez sa Bogom na Sinaju, a svrha tog naroda je trebala biti da Bog preko njih otkrije radosnu vijest (evanđelje) svim ljudima na zemlji, oni su nažalost neprestano kršili taj savez i navlačili na sebe sve veće i veće prokletstvo što je na kraju rezultiralo raspećem samog Spasitelja. Ispunjenje Božje volje da osigura spasenje svim ljudima kao što vidimo nije zavisila od toga dali će Izraelci biti vjerni ili ne, ali svakako da bi manje duša propalo i bilo izgubljeno za vječnost da su se Izraelci držali saveza koji su sklopili na Sinaju. Ovo je jako zanimljiva tema i dalo bi se o tome puno pričati.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI