BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty13/11/2024, 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+34
Nikola
JasnaRR
pujo
Aleksandar1204
Ivan__
_Ivan_
Batret
Radule
Dejan79
protivnik
Željko
giga
Srdjan Zr
ljuba79
Be snake and dove
Goran Šušljić
Breath
Jovana
N.K.
Nathanael
kainos
kadosh777
Zdravko Vučinić
Taki
Enoh
Sionski
Bogomdani
Vlatko
SimaS
Melito
Nebojša
beka26
MaрkoЖ
xyz_os
38 posters

TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

Komentar  Zdravko Vučinić 4/2/2016, 19:08

giga (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):Danas smo počeli sa objavljivanjem serijala tekstova o Trojstvu, što ustvari predstavljaju poglavlja iz knjige koja će uskoro biti izdata.
    Nadam se da smo na jasan i jednostavan način razjasnili ovu temu sa svih aspekata i dokazali da je u pitanju nauka paganskog porijekla i veoma suptilna prevara koja ima za cilj da prevari mnoge iskrene hrišćane.

Prvi tekst:

Šta je "Trojstvo" u koje vjeruje većina hrišćana

Nemojte da čekate dugo na nastavak Very Happy Ja ovo delim svuda i svakome u nadi da će nekom biti od koristi.

Kad je tako ubrzaćemo.
    PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 11 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

Komentar  PavleS 5/2/2016, 13:07

Bog je jedan i ima rođenog Sina
    Info za one koje interesuje ova tema, ovo će ići dan za danom pa ćemo na kraju postaviti sve linkove.
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 5/2/2016, 23:00

Statistike i reakcije nam govore da postoji veliko interesovanje za temu o trojstvu koju smo započeli. Da kažem da će svakodnevno ići po jedan zaseban članak (poglavlje) i biće sve interesantnije. Vjerujem da smo obradili tu temu kvalitetno sa svih aspekata. Bavili smo se i argumentima koji se koriste u prilog trojstva kako bi otklonilio sve nedoumice da se zaista radi o paganizmu koji je Sotona preko svojih ljudskih oruđa uvukao među hrišćane.

Tokom pisanja i istraživanja shvatio sam da u svoj toj priči o trojstvu možda najveće "ispiranje mozga" (nadam se da se niko neće uvrijediti) postoji u adventizmu gdje bi trebala da istina bude najbliža vjernicima.
    Katoličko trojstvo odmah pada u oči kao nešto pagansko, ali adventističko trojstvo je suptilnije ali istovremeno besmisleno i teatralno, i to se dijelom može vidjeti u prvom poglavlju iz ovog serijala "Šta je trojstvo u koje vjeruje većina hrišćana".
    Ono što me šokiralo jeste način kako adventisti objašnjavaju trojstvo. Pitanje je uopšte da li neki od njih vjeruju u to što pričaju. Shvatio sam da su im lični interesi važniji od istine, a lični interesi se najbolje štite kada branite instituciju koja vam daje privilegije.Maltene po svaku cijenu brane trojstvo, a argumenti su im toliko besmisleni da je to šokantno zaista. Tužno je ko su ljudi koji predstavljaju adventističke teologe i naučnike. Samo zamišljam kako bi se osjećala Elen Vajt da je danas živa.

Što se tiče vjernika koji slijede adventističku crkvu definitivno da i tu postoje problemi, ne postoji želja za istinom, ljude je strah da se odreknu nekog zajedništva, nekog kolektivizma koji daje lažnu sigurnost, postoji strah i neodlučnost da se suprostave establišmentu, da se kaže nešto u korist istine... Posljedica toga je da vjernici onda ubjeđuju sami sebe da je trojstvo ipak istina bez obzira što je konfuzno, kao što ubjeđuju sebe da oni nijesu odgovrni za stanje u crkvi i sve ono što kompromituje crkvu. Naravno da su odgovorni, nego nemaju hrabrosti i vjere da stanu na strani istine po svaku cijenu.

Osnivači adventnog pokreta su bili antitrinitarci i njihovi spisi su prilično falsifikovani kako bi se sa vjernicima manipulisalo, odnosno kako bi mogli vjernike ubjeđivati kako "crkva nikad neće pasti" i da "crkva nije Vavilon" iako ima sve karakteristike Vavilona.

Ova crkva je "pala" - stavljena pod kontrolu jezuita još prije više od 30 godina kada su izglasali trojstvo kao zvaničnu doktrinu i kada su promijenili logo crkve koji je sada okultan i ekumenistički. Oni su tada razapeli Hrista kao institucija.
    To je više nego jasno kada se analizira stanje u crkvi sa svih aspekata. Osim rijetkih pojedinaca, mislim da većina ljudi u adventizmu spava kao i ostali hrišćanski svijet. To je žalosno.

U bliskoj perspektivi kada se počnu odigravati događaji ujedinjenja religija neminovno će pojedinci adventisti morati napustiti svoje crkve, jer njihova crkva "neće protiv svijeta" u to budite sigurni. Oni su kao institucija slično kao Jevreji u vrijeme Hrista.
    Kada bi pojedinci izašli Bog bi ih mogao mnogo više iskoristiti za djelo i kao primjer ostalom svijetu i hrišćanima.

Samim tim što se zadržavaju u Vavilonu onda su i oni podložni raznim zabludama i problemima. Kada se događaji pokrenu shvatiće da su, makar u zadnjih 30 godina, bili u Vavilonu svjesno ili nesvjesno.

Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 6/2/2016, 11:51

Željko

Broj komentara : 27
    Registration date : 2014-01-30

Komentar  Željko 6/2/2016, 20:35

Sve pohvale Zdravko. Tako lepo i jasno pišeš bez religijskih zamagljivanja i zbunjivanja ljudi. Pročitao sam tekstove u jednom dahu. Posebno mi se dopada što si navodio direktne citate iz Biblije (Vaš prevod), a ne da tražim po referencama kada se samo navedu, pa bude po malo zamorno svaki se čas prebacivati sa teksta na reference u Bibliji. Kada se vidi koliko ima direktnih citata iz Biblije koji tako jasno poništavaju dogmu o trojstvu, nameće se prosto pitanje kako je moguće da su se toliki ljudi tako navukli na pogrešno razumevanje prirode odnosa Boga Oca i Sina Božjeg našeg Gospoda Isusa Hrista? Naravno, rekao si da će to ići u narednim nastavcima, što jedva čekam, mada mi je prateći ovaj forum to već poprilično jasno.
    Pozdrav za tebe i Pavla
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 6/2/2016, 21:17

Željko (citat):Sve pohvale Zdravko. Tako lepo i jasno pišeš bez religijskih zamagljivanja i zbunjivanja ljudi. Pročitao sam tekstove u jednom dahu. Posebno mi se dopada što si navodio direktne citate iz Biblije (Vaš prevod), a ne da tražim po referencama kada se samo navedu, pa bude po malo zamorno svaki se čas prebacivati sa teksta na reference u Bibliji. Kada se vidi koliko ima direktnih citata iz Biblije koji tako jasno poništavaju dogmu o trojstvu, nameće se prosto pitanje kako je moguće da su se toliki ljudi tako navukli na pogrešno razumevanje prirode odnosa Boga Oca i Sina Božjeg našeg Gospoda Isusa Hrista? Naravno, rekao si da će to ići u narednim nastavcima, što jedva čekam, mada mi je prateći ovaj forum to već poprilično jasno.
    Pozdrav za tebe i Pavla

U nekim od narednih nastavaka bice obradjeni i argumenti zastupnika trojstva kojima se ljudi pokusavaju zbuniti. Ima par tekstova na kojima temelje svoje vjerovanje, ali ti tekstovi koje smo obradili ne mogu da negiraju jasno biblijsko ucenje o Ocu i Sinu. Bice jos jasnih dokaza koji negiraju trojstvo. Takodje, bice zanimljivo kad se pocnemo baviti Svetim Duhom kao i istorijatom trojstva. U svakom slucaju u naredne 2 do 3 sedmice bice svakodnevno po jedno poglavlje
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 11:14

protivnik

Broj komentara : 10
    Registration date : 2016-02-07

Komentar  protivnik 7/2/2016, 13:29

Isus nije JHVH licno ?
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 14:15

protivnik (citat):

Isus nije JHVH licno ?

Postoji posebno poglavlje oko te teme i bice objavljeno narednih dana kada dodje na red. I ko je Jahve i ko je andjeo Jahvin, da li se i zasto Hrist izjednacava sa Jahveom itd, a sve u kontekstu teme o trojstvu
    protivnik

Komentar  protivnik 7/2/2016, 15:14

Zdravko Vučinić (citat):
    protivnik (citat):

Isus nije JHVH licno ?

Postoji posebno poglavlje oko te teme i bice objavljeno narednih dana kada dodje na red. I ko je Jahve i ko je andjeo Jahvin, da li se i zasto Hrist izjednacava sa Jahveom itd, a sve u kontekstu teme o trojstvu

Cemu onda sluzi forum?
    Jeste ili nije, to se moze reci, a objave neka razlazu na stihove ako ce... Nisam ni pitao za objasnjavanje vec samo jednostavan kratak odgovor
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 16:11

protivnik (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):
    protivnik (citat):

Isus nije JHVH licno ?

Cemu onda sluzi forum?
    Jeste ili nije, to se moze reci, a objave neka razlazu na stihove ako ce... Nisam ni pitao za objasnjavanje vec samo jednostavan kratak odgovor

Kada bi moja procjena bila da je tvoje pitanje dobronamjerno vjerovatno bi dobio takav odgovor, kratko jasno. Ali posto si "protivnik", sto je prevod od "sotona", onda sam rekao da sacekas dok ne dodje na red, a uskoro ce.
    Upravo smo i to pitanje obradili detaljno i onda se strpite malo ako vas zanima.

To sto ste pitali je isto kao da pitate da li je Isus Bog? Ja vam odgovaram da je Isus Sin Bozji...
    Za neke detalje o ovoj temi sacekajmo i idemo redom...
    protivnik

Komentar  protivnik 7/2/2016, 16:40

Zdravko Vučinić (citat):
    Kada bi moja procjena bila da je tvoje pitanje dobronamjerno vjerovatno bi dobio takav odgovor, kratko jasno. Ali posto si "protivnik", sto je prevod od "sotona", onda sam rekao da sacekas dok ne dodje na red, a uskoro ce.
    Upravo smo i to pitanje obradili detaljno i onda se strpite malo ako vas zanima.

To sto ste pitali je isto kao da pitate da li je Isus Bog? Ja vam odgovaram da je Isus Sin Bozji...
    Zasto si pomislio da sam protivnik vas ?
    Pisete objave a direktnog odgovora nema ni u jednoj, zato sam ovde postavio pitanje.
    Naravno da nije problem moj username.
    Ako je pitanje direktno i bez uvijanja, ne znaci da nije dobronamjerno.
    Mislim da i ostale zanima direktan odgovor.
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 16:49

protivnik (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):

Zasto si pomislio da sam protivnik vas ?
    Pisete objave a direktnog odgovora nema ni u jednoj, zato sam ovde postavio pitanje.
    Naravno da nije problem moj username.
    Ako je pitanje direktno i bez uvijanja, ne znaci da nije dobronamjerno.
    Mislim da i ostale zanima direktan odgovor.

Eto pomislio sam da si protivnik iz nekog iskustva sa protivnicima koji postavljaju uglavnom ista pitanja. Ti si u prethodnom postu dobio odgovor ali ti se ne svidja ocigledno
    protivnik

Komentar  protivnik 7/2/2016, 16:54

Zdravko Vučinić (citat):

Eto iskreno ne svidja mi se odgovor, jer nije.
    Evo zbog ostalih:
    Da li je Sin Bozji JHVH licno ?
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 17:20

protivnik (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):

Evo zbog ostalih:

Sin Bozji je licno Sin Bozji. Ocigledno je to problem svih problema. Ovaj nas serijal ima oko 30 nastavaka i to je obradjeno sa svih aspekata, zato neka redom idu tekstovi...
    protivnik

Komentar  protivnik 7/2/2016, 17:42

Zdravko Vučinić (citat):
    protivnik (citat):
    Zdravko Vučinić (citat):

Evo zbog ostalih:

Sin Bozji je licno Sin Bozji. Ocigledno je to problem svih problema. Ovaj nas serijal ima oko 30 nastavaka i to je obradjeno sa svih aspekata, zato neka redom idu tekstovi...
    Ako ima neko sa foruma kome je ovo dovoljan odgovor, neka se javi, da ne bude da pravim problem,
    sigurno bi bilo fer i korektno prema svim clanovima da se jasno odgovori, koliko god da je nastavaka
    ljuba79

Broj komentara : 127
    Registration date : 2015-07-23

Komentar  ljuba79 7/2/2016, 19:21

Neprijatelj oduvek zeli da mistifikuje i omalovazi odnos Oca i Sina. Pokusava da vekovima nipodistava tu Hristovu zrtvu, npr. u varijacijama - Hrist je Bog i Svojom silom je uspeo da ne sagresi u otelovljenju...ili znao je da ce vaskrsnuti, pa mu je to bila zrtva na kratko, tri dana...po tome postoje mnogi i veci mucenici u doba inkvizicije..."Sveci"...
    Znaci, zeli da nam skloni pogled sa Golgote, a to je srz Jevandjelja...Ta velicina Zrtve, odnosno ljubavi Bozije ka gresnicima! Za sada, po meni jedan od najvecih dokaza je paralela, dve, po meni veoma bolne situacije - koje pokazuju sta je AGAPE ljubav -
    1.)Tvorac koji daje Sina za otpadnike, tj Sin koji kaze - Oprosti im Oce - ne znaju sta rade...!!! Najezim se toj velicini u jednoj recenici!
    2.)Paralela, (sto je najbolje - sve nam je nacrtano u Starom Zavetu) - je slika noza u Avramovoj ruci iznad Isaka!!! Sta je sad to - to nisu otac i sin? U tome je i cela poenta...Ja imam sina...Kakva li je samo vera potrebna zamahnuti nozem...Ali, Bog zaustavlja Avrama kao predsliku, a u SVOM slucaju ide do kraja!!! Sta kaze Hrist - Oce - zasto si me ostavio??!! Kakva bol, znoj sa krvlju izmesan...

Neka mi sada neko kaze, vadeci slova sa tackama(naravno bitno je IME, ne napadam te "protivnice"), dokazivajuci teoretiku, da su u pitanju uloge, ko - vecnost, trio bozanstvo...a usput tu je i neka treca uloga, koja je tako slicna svoj onoj katolickoj nauci...Neki dan cujem za propovedaonicom - kaze: bog sveti duh...Ima onih koji se licno i mole svetom duhu, separisu trio...pa to radi i Papa i nekad Ignjacio Lojola...

Tu se nadovezuje - OPRAVDANJE VEROM!!! Jedino je Sinovljeva zrtva validna zamena za nas! Ne mozemo mi nista ponuditi za spasenje, ne mozemo drzati zakon nasom silom! To je pogresan motiv! Kada shvatimo telesnost, sklonost, bednost nase prirode(a usput mozemo i znati Bibliju napamet, ali dzaba) i zavapimo Bogu da umesto nas gleda u Hrista(molitva u Hristovo ime), tad dobijamo silu Njegovog duha na posvecenje...Tad gledajmo u zakon kao ogledalo...Tad se moze reci - jaram nije tezak...

Ova opomena o trojstvu kao laznoj nauci, koja se otkriva u poslednje vreme - je veliko budjenje, otkrivanje istine, i povlaci za sobom mnoga shvatanja...Drugacije se cita Biblija...To su sitne kapi "poznog dazda"...
    Opet, ne treba ratovati, jer sta kaze Hrist - to da je Sin(Matej 16.,16-17) ? Kaze - parafraziram, ..."nisu ti to krv i telo objavili, vec Otac Moj..."
    Hvala Mu sto nam otkriva, ali ne mislimo da stojimo...Neka bude svakom po veri, ali meni je ova vera - o istini o Ocu i Sinu mnogo skladnija, logicnija, ima smisla i ima potvdu Biblije...

ps. Ima li neko neki dokaz, razradu tvrdnje da je Matej 28;19 izmenjen - ubacen stih?
    Znam za ono "svedoci na nebu" - 1. Jovanova 5;7,(ima na sajtu IRI lep clanak o tome), ali ovaj je isto jako bitan...

Svako dobro, samo nastavite sa ovim clancima, hvala...
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 20:31

ljuba79 (citat):
    Tu se nadovezuje - OPRAVDANJE VEROM!!! Jedino je Sinovljeva zrtva validna zamena za nas! Ne mozemo mi nista ponuditi za spasenje, ne mozemo drzati zakon nasom silom! To je pogresan motiv! Kada shvatimo telesnost, sklonost, bednost nase prirode(a usput mozemo i znati Bibliju napamet, ali dzaba) i zavapimo Bogu da umesto nas gleda u Hrista(molitva u Hristovo ime), tad dobijamo silu Njegovog duha na posvecenje...Tad gledajmo u zakon kao ogledalo...Tad se moze reci - jaram nije tezak...

Ova opomena o trojstvu kao laznoj nauci, koja se otkriva u poslednje vreme - je veliko budjenje, otkrivanje istine, i povlaci za sobom mnoga shvatanja...Drugacije se cita Biblija...To su sitne kapi "poznog dazda"...
    Opet, ne treba ratovati, jer sta kaze Hrist - to da je Sin(Matej 16.,16-17) ? Kaze - parafraziram, ..."nisu ti to krv i telo objavili, vec Otac Moj..."
    Hvala Mu sto nam otkriva, ali ne mislimo da stojimo...Neka bude svakom po veri, ali meni je ova vera - o istini o Ocu i Sinu mnogo skladnija, logicnija, ima smisla i ima potvdu Biblije...

Getsimanija i Golgota potpuno negiraju trojstvo. Mislim da smo u ovih 4-5 nastavaka dokazali da postoji Bog koji ima rođenog Sina kojeg je dao za spasenje čovjeka, bez mistifikovanja tog odnosa.
    Međutim, zastupnici trojstva prelaze preko činjenice da se više od 100 puta pominje Sin Božji u Bibliji, kao i na desetine puta da je On potpuna različita ličnost od svog Oca, ali će zato doći sa jednim ili dva stiha koje dvosmisleno tumače da pravdaju svoju teologiju. Poručujem im da čitaju o Getsimani i Golgoti kako u Bibliji tako i u Čežnji vjekova pa neka sami sa svojom savješću rasčiste da li je Sin stvarno Sin ili igra ulogu Sina.
    Isto tako, oni će preći preko više od 100 pominjanja Sina Božjeg u Bibliji ali će se zato uhvatiti za jednu riječ koja može da znači rođen ili ne mora da znači rođen pa će oko toga da prave teologiju da Sin nije ustvari Sin nego igra ulogu Sina i da rođenje nije stvarno nego metaforičko. Ili će se uhvatiti za to da li je Isus Jahve ili nije Jahve, pa ako je Isus Jahve onda postoji trojstvo, a ako Isus nije Jahve a u Bibliji se može izvući zaključak da je Jahve, onda je trojstvo ispravno. A možda odgovor leži u nečem trećem a ne u onome što njihove crkve kažu. Sve ovo je posljedica indoktrinacije u crkvi čiji vjernici unaprijed polaze od pretpostavke da je crkva u pravu, ne uzimajući u obzir da možda nije u pravu, ili da je možda tačno to što Biblija kaže da Sotona vlada cijelim svijetom a to znači i svim institucijama ovog svjetskog sistema uključujući i crkve.
    U narednim nastavcima biće odgovori i na neka od ovih pitanja koja sam ovdje pomenuo vezano za argumente koje koriste zastupnici trojstva.  

ps. Ima li neko neki dokaz, razradu tvrdnje da je Matej 28;19 izmenjen - ubacen stih?
    Znam za ono "svedoci na nebu" - 1. Jovanova 5;7,(ima na sajtu IRI lep clanak o tome), ali ovaj je isto jako bitan...

Ne ide tako lako sa dokazima da je Matej 28:19 ubačen kao što je lako dokazivo da je ubačen tekst 1. Jovanova 5:7, iako tekst u Mateju ne govori o Božjoj prirodi niti o odnosu između Oca, Sina i Svetog Duha, ali zato imamo na više mjesta u Bibliji da se krštenje obavljalo isključivo "u ime Isusa Hrista" što je popuno logično jer krštenje je direktno povezano sa Hristovom smrću i vaskrsenjem.
    Spremio sam poglavlje i oko Mateja 28:19, kao i oko 1. Jovanove 5:7 i to će biti uskoro na sajtu...
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 7/2/2016, 22:00

Nije tako teško kao izgleda, iako je davna prošlost. Očigledno je da je ta promjena urađena negdje posle 325. godine u sprezi crkva-država, jer već 380. godine, trojstvo je po naredbi cara Teodosija postala zvanična dogma njihove ekumenske crkve.
    Carevi su bili veliki trojičnici, iako većina od njih nitkovi, ubice i idolopoklonici.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 7/2/2016, 22:04

Ako ima neko sa foruma kome je ovo dovoljan odgovor, neka se javi, da ne bude da pravim problem,
    sigurno bi bilo fer i korektno prema svim clanovima da se jasno odgovori, koliko god da je nastavaka
    Kad se trojičnici dohvate svoje nauke, tu odmah počinje nemušti jezik i kvazi intelektualne egzibicije, od kojih normalnu osobu može samo da zaboli glava. Stoga je ulazak na njihov teren veoma komplikovan i nezahvalan. Jedno od takvih poglavlja slijedi sjutra.
    Valjda ćemo i mi sva ova pitanja raščistiti do Trojičina dana. Ima vremena. Smile
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 22:08

Za one koji su pitali da li je Isus Hrist Jahve lično, za sada, dajemo jedan tekst koji odgovara djelimično na ono što pitaju, ali ipak neka se strpe dok ne dođe red na taj nastavak kada je ovo pitanje detaljnije obrađeno. Autor teksta je adventista koji ne vjeruje u trojstva.

Isusovo božanstvo

Od samog trenutka kad sam javno izjavio da ne vjerujem u doktrinu Trojstva mnogi su došli kod mene s pitanjem: "Da li je Isus Bog?"
    Moj kratki odgovor na ovo pitanje je: DA i NE!
    Svakako, za mnoge je moj odgovor besmislen, kako može biti Bog, a ipak da ne bude Bog.
    Prije nekoliko mjeseca pronašao sam jedan citat sestre White, u kome ona kaže istu stvar: Isus jeste Bog, ali ipak nije Bog. Evo citata:
    "Gospod Isus Hristos, jedinorođeni Sin Božji, jeste uistinu Bog u beskonačnosti, ali ne i u ličnosti "(UL 367)
    Što to znači? Kako može Isus biti Bog u beskonačnosti, a ipak ne biti Bog u ličnosti?
    Da vidimo najpre šta znači biti "Bog u beskonačnosti".
    Reč "beskonačnost" znači "beskonačan, koji nema granice ili ograničenja, beskrajan, vrlo velik" (Praktični rečnik Rumunskog jezika, str 161)
    Dakle, reč "beskonačnost" znači "bezgraničan, neograničen."
    Da li je Isus Hristos beskonačan u svojoj prirodi? Božja reč jasno kaže:
    "Jer u Njemu stanuje sva punina božanstva" Col. 2, 9
    Izraz "sva punina božanstva" označava da je Isus potpuno božansko bide koje poseduje sve božanske osobine. Drugim riječima, On je beskonačan u ljubavi, snazi, znanju, prisutnosti itd..
    Ellen White je napisala: "...Načinjena je savršena žrtva, jer je Bog tako ljubio svijet, da je dao svoga jedinorodnoga Sina" - ne sina stvorenog, kao što su anđeli, niti sina usvojenog, kao što je grešnik kome je oprošteno, nego Sina rođenog prema jasnoj Očevoj slici i u svoj svetlosti veličanstva, Jedan koji je jednak Bogu u autoritetu, ......i božanskom savršenstvu. U Njemu je stanovala sva punina božanstva tjelesno." (ST, 30 Maja 1895)

Ovdje nam sestra White kaže da je Isus Hristos "jednak Ocu u autoritetu, dostojanstvu i božanskom savršenstvu" i pošto je Otac beskonačan u svim ovim aspektima znači da je i Sin beskonačan u njima.
    To znači da je Isus Hristos u potpunosti Bog u Svojoj prirodi, jer samo božanska priroda je beskonačna. Isus Hristos jeste beskonačno božansko bide ili Bog u beskonačnosti.

Ali, ko je Isus Hristos u Svojoj ličnosti? Vidjeli smo u citatu gore da On nije Bog u ličnosti. Ko je onda On u ličnosti i ko je Bog u ličnosti? U 8 svedočanstvu imamo citat koji nam daje jasan odgovor na ovo pitanje:
    „Sveto Pismo jasno ukazuje na srodstvo između Boga i Hrista i isto tako jasno predočava ličnost i osobitost i Jednog i Drugog... Bog je Otac Hristov; Hristos je Sin Božji" 8T 268

Dakle, prema rečima sestre White, u Bibliji su nam vrlo jasno otkrivene ličnosti Boga i Hrista. Ona kaže da je Bog Otac Bog u ličnosti. Isus Hristos u Svojoj ličnosti nije Bog nego je Božji Sin. Doktrina trojstva ovde čini veliku grešku tvrdedi da su Otac, Sin i Sveti Duh, svi Bogovi u svojim ličnostima i time uskraduju istinu Pisma o ličnosti Isusa kao jedinog doslovnog Božjeg Sina. Poricajuči istinu da je Isus Božji Sin ova doktrina poriče i istinu da je Bog Isusov Otac. Jovan kaže da je to doktrina Antihrista (1 Jov. 2, 22).
    Evo još jednog citata Duha proroštva koji de potvrditi ovo što sam rekao do sada:
    "Hristos je jedno s Ocem, ali su Hristos i Bog dvije različite ličnosti" (RH 1 Juna 1905)

Zaključak: Biblija govori vrlo jasno o Bogu Ocu kao o "jedinom pravom Bogu" (Jov. 17, 3; Ef. 17, 3, Ef. 4, 6; 1 Jovanova 5, 20, Juda 25). On je Bog u prirodi (beskonačnosti), ali i u ličnosti; izvor života i vrhovni Gospodar svemira (1 Kor. 8, 6).
    "Starac je Bog Otac. Psalmista veli: »Pre nego što se gore rodiše i sazda zemlja i vasiljena, i od veka i do veka ti si Bog." Psalam 90, 2. Onaj koji je začetnik svega života i izvor svih zakona predsedovade na ovome sudu." (GC 479)
    “Samo Bog je predstavljen kao Veliki... On (Bog) je otkriven kao monrah svemira, spreman da uspostavi Svoje večno carstvo – Starac, živi Bog, Izvor svake mudrosti, Upravitelj prošlosti, Otkrovitelj budučnosti." 16 MR 334

Biblija isto tako uči veoma jasno da je Isus Hristos jedinorođeni Sin Božji. U Svojoj prirodi On je potpuno Bog na isti način na koji je sin jednog čoveka, u svojoj prirodi ljudsko biče. Buduči Sin, Isus je primio od Svog Oca sve što ima: božansku prirodu, život, autoritet, snagu itd.
    "Jer kao što Otac ima život u sebi, tako dade i Sinu da ima život u sebi" Jovan 5, 26
    "Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva punina" Kol. 1, 19
    "Hristos je sve primio od Boga, ali je uzeo da bi dao. Tako u nebeskim dvorovima, u svojoj službi za sva stvorena bida: kroz ljubljenog Sina Očev život izliva se na sve; a preko Sina život se vrada, u hvali i radosnoj službi, kao plima ljubavi, velikom Izvoru svega. I tako kroz Hrista krug dobročinstava se zatvara, predstavljajudi karakter velikog Darodavca – zakon života." DA 21
    "Bog je Otac Hristov; Hristos je Sin Božji. Hristu je bio dat uzvišen položaj. On je bio izjednačen sa Ocem. Svi saveti Božji bili su dostupni i Njegovom Sinu" 8T 268
    "Naš veliki Primer je bio uzdignut da bude jednak sa Bogom" 2T 426
    "Veliki Stvoritelj je sakupio svu nebesku vojsku da u prisutnosti svih anđela može dati posebnu čast svome Sinu. Sin je bio postavljen na prijesto sa Ocem, i mnoštvo anđela se sakupilo oko Njih. Otac je tada objavio da je to bila Njegova odluka da Hristos, Njegov Sin, bude jednak sa Njim, tako da gde je On da je prisutan Njegov Sin, to je isto kao da je On Sam prisutan. Reč Sina je trebalo slušati isto kao i reč Oca.........." SR 13

"Neki od anđela su saučestvovali sa sotonom u njegovoj pobuni, a drugi su se odlučno borili za čast i mudrost Božju priznajudi autoritet Njegovog Sina. Tako je među anđelima izbio sukob. Težnja sotone i njegovih saučesnika bila je da se izmeni Božja vladavina. Želeli su da zavire u Njegovu nedokučivu mudrost i da doznaju sa kakvom namerom je uzvisio Isusa i dao Mu tako neograničenu silu i vlast. Nisu hteli da priznaju autoritet Sina." EW 146
    Slava Bogu za ovu istinu!
    Kraj teksta

Danas sam bio sa porodicom i Pavlom Simovićem malo u šetnju blizu mora pa sam odgovarao preko telefona na forum, pa sam sada iskoristio i dao malo više detalja.

Ako vjerujemo da je Elen Vajt Božji prorok onda ona kaže da je Isus Bog po prirodi, ali ne i u ličnosti, što je logično i zdravorazumski i biblijski jer Sin ima Oca koji je jedan, jedini apsolutni, samopostojeći Bog.
    U dosadašnjem serijalu smo objavili više nego dovoljno argumenata da je Otac zaista Otac svom Sinu i da je Bog Hristov Otac, ali isto tako da Hrist ima Očevu prirodu, Božansku, i da je po prirodi Bog.

Sve argumente zastupnika trojstva sam dobro proučio pa i argumente da je Isus Jahve, ali se ti argumenti ne mogu posmatrati izolovano kako oni to rade gotovo uvijek i to ćemo dokazati u ovom serijalu.
    Na primjer, tačno je da možemo dokazati da je Isus Jahve. Ali isto tako je tačno da možemo dokazati da postoji anđeo Jahvin koji je Jahve (ne anđeo sličan Jahvi ili predstavlja Jahvu nego je Jahve). Zatim Bog obećava Izraelcima da će im poslati anđela kojeg trebaju slušati, koji nosi „Božje ime“ i koji im „neće oprostiti grijehe“ ako se budu bunili protiv Njega. Ko je anđeo koji nosi Bože ime i koji može da oprašta grijehe? Zatim postoji tekst gdje se spominju dva Jahvea, kada je spaljen Sodom i Gomor itd itd. Zatim imamo da Jahve daje zapovjesti, pa na drugo mjesto da su zapovjesti date preko posrednika itd.

Dragi zastupnici trojstva nije to baš tako jednostavno kao što vi mislite i samo jednostavno kažete Isus je Jahve i to znači da je trojstvo tačno, gotovo, ajmo sad svi kući. Polako malo.
    Biblija kaže više od 100 puta da je Isus Sin Božji. Pođimo od te pretpostavke da je to baš tako kako piše, a ne od vavilonske (crkvene) pretpostavke da je Bog trojstvo, i onda u kontekstu toga analizirajmo sve stihove o Jahvi pa da vidimo da li je Sin Jahve zato što je izjadnačen sa Ocem, Jahveom (jedno su po prirodi kao što kaže gornji tekst i zato što Otac sve radi preko Sina), ili je Isus Jahve u smislu jedan jedini apsolutni samopostojeći Bog. Ajde da vidimo šta je od ovoga tačno, ali pošteno se pozabavimo time.
    Ubrzo ide poglavlje upravo o ovome i to sa dosta detalja. Kao što sam rekao, obradili smo glavne argumente zastupnika trojstva, ali je problem što oni sve posmatraju izolovano. Oni zaista imaju problem kada moraju da kažu da više od 100 pominjanja Sina Božjeg u Bibliji znači da Biblija to ne misli tako nego metaforički, i onda ispadaju smiješni i neozbiljni i jezuiti im se smiju, koji su im i ubacili takvu nauku.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 7/2/2016, 22:27

Sasvim jasno, a više je nego očito zašto je današnja HAC-erka potpuno zapostavila djela pionira Adventnog pokreta, uključujući EGW. Promijenili su teologiju, a promijenili su i Boga.

Uzgred, dogma o trojstvu potpuno obesmišljava veliku borbu. Između koga se vodi veliki viševjekovni sukob? Između HRISTA i SOTONE. Zašto? Zato što pobuna Sotone od samog početka pobune nije usmjerena protiv Boga Oca, već protiv Hrista, čiji je status poželio. Sotona se ne bori protiv tri su-vječna lica Božanstva. To bi bilo potpuno besmisleno, beznadežno i glupo. On je samo želio da bude treći, kao Hrist, i eto cijele priče o "trojstvu" u jednoj rečenici. Ali polako ćemo, redom.
    protivnik

Komentar  protivnik 7/2/2016, 23:14

Zdravko Vučinić (citat):
    Moj kratki odgovor na ovo pitanje je: DA i NE!

Jesam li puno pitao ?

Zdravko Vučinić (citat):
    Zatim Bog obećava Izraelcima da će im poslati anđela kojeg trebaju slušati, koji nosi „Božje ime“ i koji im „neće oprostiti grijehe“ ako se budu bunili protiv Njega. Ko je anđeo koji nosi Bože ime

Matej 12,32
    Ali tko rekne protiv duha svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem.

Opet si na pocetku ?
    Zdravko Vučinić

Komentar  Zdravko Vučinić 7/2/2016, 23:25

Dragi ugledni adventisti koji ste za trojstvo i protiv trojstva, molimo vas da to pitanje prvo rasčistite u Vavilonu (u vašoj crkvi) pa onda ko pobijedi neka dođe ovdje gdje baštinimo vrijednosti Adventnog pokreta da postavlja pitanja, da polemiše ili raspravlja, ali sa dobrom namjerom i iskrenom željom a ne da se pravi pametan bez znanja osnovnih biblijskih polazišta.
    Serijal o trojstvu se nastavlja i biće sve interesantnije, čitajte i uživajte, pa da vidimo da li tu ima nešto nejasno ili netačno...
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 7/2/2016, 23:33

Ja sam i pozvao na strpljenje sve one što ih mnogo bode ovo pitanje pa uskaču i troluju kao pomamljeni. Primirite ovo do Trojičina dana pa ako ih je trojica da zajedno slavimo. Može li? Smile

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Similar topics

-

Danas je 15/11/2024, 05:03