Kalina7 (citat): PavleS (citat): Kalina7 (citat):Efescima poslanica 2 glava 16 stih: ,,...i da oboje u jednom telu pomirio s Bogom posredstvom krsta..." Mozda je pravilnije: i da JE oboje u jednom telu/tijelu pomirio... ili npr.:
,,i da oboje u jednom tijelu pomiri s Bogom...
I jos ovo. Oce li ovo izdanje biti na ekavici ili ijekavici ?
"Da" je višak. Što bi rekli Podgoričani, kao da smo pravopis učili u "Pavle Rovinski".
Ekavica ostaje, ako nizašta drugo onda zbog poštovanja prema liku i djelu najvećeg srpskog junaka iz Crne Gore koji je otpočeo, istina neslavno, rad na ovom projektu.
Opet, s druge strane, Srbi nijesu ispoštovali Vuka nego su ekavizirali njegov NZ.
A sto ga Srbi nijesu ispostovali ? Je li prvobitni NZ bio na ijekavici ? I kako je neslavno poceo rad na ovom projektu ? Nisam znala za to. Ovo su mi novosti.
Ova odrednica "najveći srpski junak" odnosi se naravno na Miroljuba Petrovića, koji je svojevremeno pompezno najavio Bibliju Novi savremeni prevod kao "najbolju" jer je prevođena direktno sa hebrejskog. Međutim, pod pritiskom zainteresovane javnosti, ispostavilo se da je samo jevanđelje po Mateju rađeno kao prevod problematične verzije rabina Šem Tova koja datira negdje iz 14. vijeka, koji posao je završio ne manje znameniti Žele Stanojević.
Kako su se problemi sa novom Biblijom umnožavali, tako smo mi shvatili da treba priskočiti junaku u pomoć i stvar završiti kako valja.
Što se tiče Vuka Karadžića, on je kao Crnogorac porijeklom iz Petnjice pisao na ijekavici, pa tako i Novi Zavjet. Pošto je crkva bila veliki protivnik da se izdaje Biblija na narodnom jeziku, sa njihove tačke gledišta iz razumljivih razloga
Vukov projekat teško da bi ikad uspio da nije bilo njegovih "prosvetiteljskih" uporišta tj. masonskih veza da se to izgura do kraja.
Danas je Vukova verzija NZ uglavnom ekavizirana, mada može da se nađe i na ijekavici, makar je moglo kad sam ja nabavljao Bibliju DK.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI