BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/11/2011, 18:06

  Novi savremeni prevod Svetog Pisma urađen je na inicijativu Centra za prirodnjačke studije i Miroljuba Petrovića. Na donjoj skeniranoj slici može se vidjeti ko je sve bio uključen u pripremi i izdavanju.

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Biblij10

  Na početku ovog projekta, novi prevod je pompezno najavljivan kao najbolji i najtačniji, direktno sa hebrejskog itd. Kad je sve odrađeno, na pitanja članova foruma Miroljuba Petrovića ko je radio na prevodu Biblije, odgovor je bio da su prevodioci bili skromni i željeli ostati anonimni. Međutim, ispostavilo se da se zapravo radi o „Novom svjetskom prevodu“ tzv. Jehovinih svjedoka, koji je samo prerađen u smislu izmjene određenih spornih tekstova za koje je svakom ozbiljnom istraživaču Biblije jasno da su „podešeni“ prema učenjima te organizacije, s tim što je pridodato Šem Tovovo Jevanđelje po Mateju prevedeno sa hebrejskog od strane Instituta za hebrejski jezik i književnost iz Beograda.

  Evo sada citata sa foruma g-dina Petrovića u kojem on odgovara na pitanja o porijeklu prevoda:
  …Novi prevod Biblije je radila jedna grupa prevodioca koji su zeleli da ostanu anonimni. Taj prevod je dospeo u ruke jedne protestanske verske zajednice, ali sam i ja dosao do tog prevoda (covek iz te ekipe mi je doneo prevod). Ovi protestanti su objavili taj prevod Biblije za svoje potrebe i ta verzija nema da se kupi na trzistu. Institut za hebrejski jezik je izvrsio pregled tog prevoda, uneo odredjene ispravke, poredjao knjige kao sto je u originalnoj Bibliji, ubacio fusnote i dodatak, i dao izdavacu da stampa.

  E sad, posto su ovi protestanti objavili novi prevod sa odredjenim ispravkama pre Instituta za hebrejski jezik, onda je to povod satanistima da osporavaju nas rad.

  Ja nemam nista protiv da protestanti objavljuju nove prevode Biblije na savremenom srpskom jeziku. Cak mi je drago zbog toga, da ne bih ja morao da radim posao oko objavljivanja Biblije (posto nasa crkva nije zainteresovana da se bavi novim prevodom Biblije, nego jos objavljuje stari prevod sa apokrifnim knjigama koje je rimska crkva ubacila u Bibliju da bi opravdala neka svoja pogresna ucenja).

  Cak sam razgovarao sa ovim protestantima i pitao ih zasto ne prodaju Bibliju sa novim prevodom, a oni su rekli da je ona namenjena za njihove clanove i za ljude koji sa njima proucavaju Bibliju.

  Dakle, postoji novi savremeni prevod koji su uradili pobozni i vredni ljudi, a taj prevod nije dostupan ljudima. Ovi nece da prodaju Bibliju, i onda ja uzmem taj prevod koji mi je covek doneo, angazujem ljude iz Instituta za hebrejski jezik da se prevod pregleda, pokaze se da je prevod odlican, uneli smo odredjene korekcije, fusnote i dodatak, i knjiga je postala dostupna svima. Posao je bio mukotrpan, preko godinu i po dana smo radili na pregledu prevoda, prelomu, i ostalom, ali mislim da je to bio sjajan posao.

  Dakle, u okviru ovoga sto sam naveo, satanisti pokusavaju da nadju neku zamerku da bi osporili nas rad, kao i rad prevodioca.

  http://www.creation6days.com/diskusije/forum/viewthread.php?thread_id=4&highlight=Novi+savremeni+prevod&pid=31202#post_31202

  Vrlo interesantna argumentacija. Da sumiramo:
  - prevodioci su želeli ostati anonimni;
  - prevod je „dospio“ u ruke „jedne protestantske zajednice“;
  - čovjek iz te „ekipe“ je donio prevod za M.P.;
  - ovi protestanti su objavili taj prevod „za svoje potrebe“???? (zašto bi neko sa čistim namjerama to uradio);
  - ta verzija prevoda služi samo za ČLANOVE te vjerske zajednice;
  - Institut za hebrejski jezik je izvršio „određene ispravke“ i poređao knjige Starog Zavjeta kao u hebrejskom Tanahu (Starom Zavjetu);
  - konačno, Petrović naglašava da se „prevod pokazao odličan“;
  - i naravno svi koji pokušaju tražiti zamjerke ovom prevodu, prema Petrovićevom mišljenju su "satanisti".

  Očigledno je da se radi o „prevodu“ tzv. Jehovinih svjedoka. Sada da vidimo zašto oni kriju imena prevodilaca i zašto se pomenuti prevod koristi za interne potrebe te organizacije.
  Naprije, evo linka sa prevodom Novi svet od JS:
  http://www.watchtower.org/sb/bible/index.htm
  Prevodioci su ostali „anonimni“ iz dva ključna razloga:
  1) Prevod su radila nestručna lica, tendenciozno ubacujući riječi ili im mijenjajući smisao kako bi opravdali učenja tzv. „Kule stražare“.
  2) Već duže vrijeme politika tzv. Jehovinih svjedoka je da skrivaju imena autora zbog velikih kompromitacija i protivrječnosti u svojim ranijim izdanjima (kako je koji predsjednik dolazio tako su se učenja mijenjala).
  Uostalom evo linka prema jednom vrlo korisnom blogu o manipulacijama JS, čiji autor je neki pravoslavni teolog koji očito misli svojom glavom i sam istražuje:
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/
  Posebnu pažnju skrećem na sledeće članke, mada vrijedi sve pročitati:
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2011/06/prevod-novi-svet.html
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2011/11/kingdom-interlinear-translation.html
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2011/06/cupanje-iz-konteksta.html
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2011/06/sakrivene-poruke-i-slike-demona-u.html
  http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2011/04/trik-sa-navoenjem-drugih-prevoda.html (obavezno pogledati)

  Evo sada i skenirane privatne prepiske koju je ovaj pravoslavni teolog vodio sa Miroljubom Petrovićem:
  http://www.pouke.org/forum/topic/15798-novi-savremeni-prevod-instituta-za-hebrejski-iz-beograda/


  PavleS: komentar modifikovan dana: 7/2/2016, 11:43; prepravljeno ukupno 4 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/11/2011, 18:20

  Posjetioci mojeg sajta mogu vidjeti da sam postavio ovaj prevod za preuzimanje u pdf-u gdje sam dodao "bookmarks" tj. kompletan sadržaj sa hiperlinkovima:
  http://pavlescg.bc-cetinje.com/files_2010/Biblija_nsp.pdf

  Dakle, cilj pokretanja ove teme nipošto nije da se omalovaži Biblija i dovede u nepotrebnu sumnju, već da se ustanovi istina od koje nam svima može biti samo bolje. Nakon što smo ustanovili, i očigledno ne samo mi, odakle zapravo potiče Novi savremeni prevod, koncentrisaćemo se na ukazivanje na sumnjive i sporne djelove.
  Za početak, evo nešto iz Novog Zavjeta:

  KOLOŠANIMA POSLANICA 2:16, 17
  Novi savremeni prevod: "Zato neka vas niko ne osuđuje zbog jela i pića, ili zbog praznika ili mladina ili Šabata, jer je to samo senka onoga što dolazi, a stvarnost je Hristos."

  Karadžić: "Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo."

  Komentar: Na prvi pogled nema velike razlike. Ali iz podvučenjih djelova možete zapaziti da Pavle govori u svršenom vremenu (perfektu), dok se iz NSP može zaključiti kako je to stvar budućnosti. Ovo je vrlo važno jer ako je to stvar budućnosti onda je žrtveni sistem i dalje na snazi, što naravno ide u prilog pro-izraelskoj priči o trećem hramu i sl. koju zagovara Petrović.

  MATEJ 13:23
  Novi savremeni prevod (Šem Tov): A posejano na dobru zemlju, to je onaj koji sluša reč i razume je, koji rod rađa i donosi, dobrim delima. Tako izađe od jednog stotinu, od drugog šezdeset, a od trećeg trideset. Ovaj što daje stotinu taj je čistog srca i svetog tela. Onaj što daje šezdeset, taj je odvojen od žene. A treći što daje trideset, taj je u svetom braku i telom i srcem.

  Karadžić: A posejano na dobroj zemlji to je koji sluša reč i razume, koji dakle i rod rađa, i donosi jedan po sto, a jedan po šezdeset, a jedan po trideset.

  Komentar: Ovdje nalazimo dodatno objašnjenje priče o sijaču, nešto što Isus nikada ne bi izjavio. Očito se radi o rabinskom mudrovanju, pridodatom originalnom tekstu.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/11/2011, 18:53

  Za sve one koje zanima dublje istraživanje originalnih tekstova na hebrejskom i grčkom, evo linkova za interlinearnu Bibliju.
  STARI ZAVJET: http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/Hebrew_Index.htm
  NOVI ZAVJET: http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/Greek_Index.htm

  Tekstovi sa uporednim prevodom se otvaraju u pdf fajlovima (svako poglavlje je zasebni fajl). Neophodni uslov je naravno znanje engleskog jezika, a hebrejski i grčki su poželjni.
  Istu ovu interlinearnu Bibliju u formi softverske aplikacije za instalaciju na svom računaru možete preuzeti sa mojeg sajta:
  http://pavlescg.bc-cetinje.com/baza/Interlinear_Bible.zip
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/11/2011, 22:48

  Slike koje najbolje govore o porijeklu organizacije Jehovinih svjedoka:

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0110
  List "Kula stražara i Glasnik Hristove prisutnosti": Pored ostalih "viteških" okultnih simbola zapazite masonski krst

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0210
  Veliko masonsko groblje

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0310
  Masonska piramida Charles Taze Russell-a (Čarls Tejz Rasel), osnivača JS, na istom groblju (slika bez zuma)

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0410
  Natpis na piramidi "Watch Tower Bible and Tract Society" (Kula stražara - Biblijsko i traktatsko društvo)

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0510
  Na ovoj slici je prikazan masonski krst, simbol Vitezova templara. Rasel je koristio isti simbol

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Js0610
  Masonska dvorana za sastanke. Zapazite izgled krsta


  PavleS: komentar modifikovan dana: 24/11/2011, 13:02; prepravljeno ukupno 2 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/11/2011, 23:14

  Osnivači vjerskih pokreta Mormona i Jehovinih svjedoka pripadaju iluminatskoj krvnoj liniji. Čarls Tejz Rasel koji je osnovao Društvo Kule stražare je potomak okultne porodice Rasel, koja je takođe osnovala famozno Društvo Lobanja i kosti na univerzitetu Jel (Yale). Čarls Rasel je bio satanista, i pedofil prema svjedočanstvu njegove žene, kao i prijatelj Rotšilda. U stvari Rotšildi su "pustili u pogon" Jehovine svjedoke, zajedno sa drugim iluminatskim bankarima kroz "doprinose" od organizacija kao što su B'nai B'rith. Ovo je dokazano na sudu 1922. godine. Jedan od ključnih ljudi koji su bili u ovo upleteni je Frenk Goldman koji je kasnije postao predsjednik B'nai B'rith. Zašto bi jedna organizacija koja je (u teoriji) uspostavljena da pomaže jevrejskom narodu i promoviše jevrejsku vjeru svojim sredstvima lansirala Jehovine svjedoke??? Ime Rotšild je odgovor na ovo pitanje. Takođe je bitno prepoznati taktiku kojom se satanisti služe, a to je postavljanje što većeg broja lažnih putokaza. Rasel ne samo što je bio mason visokog ranga već i Vitez templar. On je promovisao cionizam, još jednu Rotšildovu tvorevinu u korist svojih prijatelja i bankara.

  Dakle, kao što se može zapaziti postoji veza (makar na višim nivoima među gazdama) između tzv. Jehovinih svjedoka i cionizma. Sad možemo i da se zapitamo kako i zašto su Jehovini svjedoci ustupili svoj "prevod" Biblije Miroljubu Petroviću. Vremenom ćemo vjerovatno znati i odgovor na ovo pitanje.


  PavleS: komentar modifikovan dana: 24/11/2011, 13:04; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  marijan

  Broj komentara : 33
  Registration date : 2011-05-05

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  marijan 18/11/2011, 10:43

  Ivan 16:27
  Karadžić
  Jer sam Otac ima ljubav к vama kao što vi imaste ljubavi k meni, i vjerovaste da ja od Boga iziđoh.

  a evo kod Miroljuba Petrovića i JS isto piše :

  Naime, sam Otac vas voli jer ste vi voleli mene i verovali ste da sam ja izašao kao Očev zastupnik

  znači, Miroljub je zaboravio skloniti tu rečenicu "Očev zastupnik" jer po tome ispada da je Isus ipak stvoren...
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 15/3/2012, 20:37

  I Čak Noris istražuje misteriju simbioze prevoda "Novi svet" i "Novog savremenog prevoda" Svetog pisma...

  Chuck_Norris- - poruka glasi:
  biblija22 - poruka glasi:
  BIBLIJA RASKRINKANA U POTPUNOSTI https://www.youtube.com/watch?v=Nhbl4RHie30
  Ostaje još da raskrinkamo kako je došlo do saradnje Željka Stanojevića i Miroljuba Petrovića sa Jehovnim svedocima i kakav dil je napravljen da bi se Biblija JS objavila kao "prevod sa hebrejskog i grčkog" Instituta za hebrejski jezik i književnost - i doživljaj je potpun!
  Evo šta misli Chuck Norris, a vi doktori i eminentni stručnjaci, posebno u domenu rada brojnih online fakulteta i drugih ustanova, možete dati svoj komentar:
  Pošto su Jehovini svedoci bliski Jevrejima u negiranju Isusovog božanstva, tu su se poklopili interesi obe strane za dalji dogovor koje detalje istražuju moji rendžeri. Ovim putem pozivamo potomka brdskog guvernera da se lepo ispovedi na forumu svojim vernim fanovima i uštedi nam trud.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 17/5/2012, 11:58

  Evo i reklame za novu Bibliju (1:50)

  avatar
  Vik

  Broj komentara : 34
  Age : 40
  Локација : Srbija
  Registration date : 2012-08-11

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Vik 12/8/2012, 21:27

  Imam Bibliju NSP i potpuno mi odgovara u tumacenju nekih biblijskih tekstova...ako se vama ne dopada ne koristite... meni odgovara bilo koji prevod... kome je dato da razume taj ce RAZUMETI. Exclamation Exclamation Exclamation
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 12/8/2012, 21:38

  Vik (citat):Imam Bibliju NSP i potpuno mi odgovara u tumacenju nekih biblijskih tekstova...ako se vama ne dopada ne koristite... meni odgovara bilo koji prevod... kome je dato da razume taj ce RAZUMETI. Exclamation Exclamation Exclamation
  Sasvim tačno. Još od prvog čitanja Biblije mogao sam osjetiti da nešto nije u redu sa određenim tekstom, mada nezahvalno je govoriti o subjektivnim iskustvima. NSP je mogao znatno bolje da se odradi, posebno važi za NZ.
  avatar
  Vik

  Broj komentara : 34
  Age : 40
  Локација : Srbija
  Registration date : 2012-08-11

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Vik 12/8/2012, 21:49

  Odgovara meni i Vuk i Danicic, i prevod Bakotic i bilo koji engleski prevod ... uporedim vise prevoda i to je to... nema savrsenog prevoda... ORIGINALI SU NA HeBREJSKOM I GRCKOM...cak i latinski prevodi skrecu sa konteksta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 2/12/2012, 21:00

  U donjem video klipu na debati o Jehovinim svjedocima učestvuju bivši članovi krovne organizacije WatchTower iz Bruklina (NYC - USA) i eksperti za njihova učenja.
  U ovom dijelu, riječ je o prevodu Biblije "Novi svet", osobi koja je to odradila i šta zapravo stoji iza cijele te priče.

  avatar
  Vik

  Broj komentara : 34
  Age : 40
  Локација : Srbija
  Registration date : 2012-08-11

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Vik 5/12/2012, 16:51

  Bas tako...zloupotreba za sopstvene materijalisticke potrebe bounce
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 10/1/2013, 20:01

  Evo spiska nekih osakaćenih tekstova u Novom savremenom prevodu (dovoljno je napraviti poređenja sa prevodom Daničić - Karadžić Biblijom, koja je rađena po Prihvaćenom tekstu):

  2 Samuilova 21:19
  Jov 19:26
  Jov 26:5
  Priče Solomunove 8:22
  Mihej 5:2
  Matej 13:51
  Matej 17:21
  Matej 18:11
  Matej 19:16, 17
  Matej 23:14
  Matej 25:13
  Marko 2:17
  Marko 6:11
  Marko 10:21,24
  Marko 13:14
  Luka 9:55, 56
  Luka 11:2
  Jovan 3:13
  Jovan 6:33
  Jovan 6:47
  Jovan 16:16
  Djela 2:30
  Djela 9:28
  Djela 13:42
  Djela 15:23
  Djela 16:7
  Djela 22:16
  Rimljanima 8:1
  Rimljanima 9:5
  Rimljanima 14:10
  1 Korinćanima 5:7
  1 Korinćanima 15:47
  Efežanima 3:9
  Kološanima 1:14
  1 Timoteju 3:16
  2 Timoteju 4:1
  Jevrejima 1:2
  1 Petrova 1:22
  1 Jovanova 4:3
  Otkrivenje 5:14
  Otkrivenje 14:5
  Otkrivenje 22:14

  Zašto su sporni, biće vam mnogo jasnije ako pogledate sledeća dva vezana predavanja prof. dr Waltera Veitha na tu temu:  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 30/1/2013, 14:04

  Obratite pažnju na Petrovićevu fusnotu na Luka 24:46 gdje je povezao Hristovo pozivanje na prorečenih tri dana i tri noći sa Danilom 9:27! Kao što je svakom ozbiljnom istraživaču Biblije poznato, Danilova vremenska proročanstva su vezana i mogu se pravilno protumačiti isključivo na jedan način, što uključuje i vrijeme milosti dato jevrejskoj naciji (nešto što Petrović želi zakamuflirati).
  Sam Isus je u Mateju 12:40 „tri dana i tri noći“ povezao sa Jonom i njegovim iskustvom (vidi Jona 2:1).
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 14/3/2013, 22:39

  Pitanje na forumu CPS-a od korisnika "Ontolog"
  14.03.2013.
  Zanima me šta zaista piše u Jovanovom Jevanđelju 8:25 U sinodskom prevodu Isus kaže za sebe da je Početak, a u vašem "Što vam uopšte i govorim."

  Da li je tu u pitanju neka grčka reč koju je teško prevesti na srpski, ili je nešto drugo u pitanju ?
  Birisano naravno.

  Dan ranije doktor nije propustio priliku da pohvali Novi savremeni prevod kao "najbolji":
  Svi prevodi su manje-vise dobri, samo sto katolicki i novi pravoslavni prevod imaju apokrifne (lazne) knjige koje nisu deo kanona Biblije. Najbolji prevod na nasem jeziku je ovaj sa donjeg linka:
  mediafire.com ?lmmmwmxzjom
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 14/4/2013, 23:30  Zapazite konstataciju Petrovića da je prevod tzv. Jehovinih svjedoka "Novi svet" jedan od najboljih prevoda Biblije na srpskom jeziku Shocked To pokazuje samo o kakvom se neznanju radi oko elementarnih pitanja ispravnosti biblijskog, posebno novozavjetnog teksta...
  avatar
  Enoh

  Broj komentara : 115
  Registration date : 2013-05-12

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Enoh 12/5/2013, 11:49

  Vidim da ima dosta zamerki na ovaj savremeni prevod Biblije centra za prirodnjacke studije.Da li se ona moze citati ili se treba izbegavati,malo sam zbunjen??Hvala.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 12/5/2013, 11:56

  Enoh (citat):Vidim da ima dosta zamerki na ovaj savremeni prevod Biblije centra za prirodnjacke studije.Da li se ona moze citati ili se treba izbegavati,malo sam zbunjen??Hvala.
  Može se čitati, nego postoji najmanje 500 ozbiljnih grešaka u tekstovima koje čitaoca mogu navući na sasvim pogrešne zaključke.
  avatar
  Enoh

  Broj komentara : 115
  Registration date : 2013-05-12

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Enoh 12/5/2013, 12:41

  Pa onda bi se mozda trebao izbegavati taj novi prevod,jer to nije mala stvar.Da onda citam taj uporedo sa Danicic-Karadzic i da iz ovog drugog vadim zakljucke??
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 12/5/2013, 12:48

  Enoh (citat):Pa onda bi se mozda trebao izbegavati taj novi prevod,jer to nije mala stvar.Da onda citam taj uporedo sa Danicic-Karadzic i da iz ovog drugog vadim zakljucke??
  Daničić - Karadžić je dobar jer je rađen po Prihvaćenom tekstu (Textus Receptus), iako ima nekih grešaka.
  Institut za religijska istraživanja napravio je reviziju novog prevoda, verziju koja nije išla u štampu tako da se može još ispraviti poneka greška (ukoliko je ostala):
  http://www.religija.me/biblija/Biblija-NRP.pdf

  Možda zvuči pretenciozno, ali ovo je sigurno najtačnija Biblija koja postoji na ex YU govornom području.


  PavleS: komentar modifikovan dana: 21/1/2017, 13:09; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Enoh

  Broj komentara : 115
  Registration date : 2013-05-12

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Enoh 12/5/2013, 12:56

  Moj problem je sto ne mogu da citam Bibliju na racunaru,procitao sam jednom ovaj novi prevod centra za prirodnjacke studije jedva.Treba mi bas kao knjiga,tako da msm da cu naruciti ovaj novi.Zasto vi ne odstampate tu vasu ali da popravite sadrzaj knjiga Starog Zaveta??
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  PavleS 12/5/2013, 13:11

  Enoh (citat):Moj problem je sto ne mogu da citam Bibliju na racunaru,procitao sam jednom ovaj novi prevod centra za prirodnjacke studije jedva.Treba mi bas kao knjiga,tako da msm da cu naruciti ovaj novi.Zasto vi ne odstampate tu vasu ali da popravite sadrzaj knjiga Starog Zaveta??
  Potrebna su dosta velika sredstva jer knjiga mora biti dobro prošivena, štampana na finom papiru i korice u tvrdom povezu. Drugi razlog što čekamo je da se isprave sve moguće greške, jer Biblija je velika i uvijek se može desiti da nešto ostane kako ne treba.
  U međuvremenu, ova online verzija se može štampati u A4 formatu u svakoj malo bolje opremljenoj kopirnici i povezati za nekih 10-15 eura po primjerku.

  Što se tiče redosleda knjiga u Starom Zavjetu, mislimo da je on bolji u opšteprihvaćenoj Bibliji nego u Tanahu, jer Jevreji su klasirali knjige u tri grupe od kojih je Ketuvim najmanje bitna, a tu su recimo svrstali proroka Danila, jednu od najvažnijih knjiga za posledak vremena.
  avatar
  Enoh

  Broj komentara : 115
  Registration date : 2013-05-12

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Enoh 12/5/2013, 21:04

  E izvini sto sam dosadan,nadam se da ne zameras,samo trazim istinu.Gledam predavanje Waltera Veitha-Menjanje reci i vidim da on uporedjuje razne prevode Biblije sa prevodom kinga Jamesa,pa mi palo napamet da skinem tu Bibliju i da uporedjujem sa ovim novim prevodom,zanima me tvoje misljenje?Hvala.
  avatar
  Vlatko

  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Vlatko 12/5/2013, 21:16

  EGW je koliko je sjećam koristila King James verziju i odobravala ju.

  Ako želiš biti što bliže izvornom tekstu, čitaj prijevode hebrejskog teksta(imaš direktno engleske prijevode hebrejskog teksta, riješ po riječ), makar za puni smisao bi trebalo znati hebrejski, znači staviti u kontekst, jer radikalno su drugačiji jezici. Ovako ćeš se morati moliti da shvatiš kontekst teksta, jer konačno to znaje nosi Duh Sveti i daje ga kome hoće. To je ta zadnja linija ispravnosti, ljudski razum i procesiranje jezika jednostavno nisu dovoljni.

  Sponsored content

  BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD Empty Re: BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 21:07