Ima u toj priči više važnih aspekata.Kalina7 (citat):Mozete li mi objasniti kakvu pouku ima onaj razgovor izmedju Hananejke i Hrista i zasto nije htio da se okrene kad ga je zvala i zasto joj je prvo zamjerio a onda rekao da joj je velika vjera ako je davala hleb od djece psima ? I zasto joj Hristos kaze da je poslat samo izgubljenim ovcama doma Izrailjevog ? Imam osjecaj da ovo ima neko preneseno ili dublje znacenje a ja pojma nemam da ga nesto bas najbolje razumijem.
Prvo, Mesija je došao tamo gdje je obećan i između Božjeg naroda kojemu je obećan. Hrist u ljudskom obličju je bio pojedinac, ograničen svojim djelokrugom, kako u pogledu misije o svom prvom dolasku, tako i fizičkim kretanjem. On nije mogao sebi dopustiti da ide po stranim zemljama, niti je tamo imao šta da traži, jer to ne bi bilo u skladu sa Planom spasenja. Kad Duh Božji vodi čovjeka, on se nalazi tamo gdje treba da bude, to je ono što važi za pripadnike Božjeg naroda, a neuporedivo više je značilo za Isusa. Njegov zadatak nije bio, niti je mogao biti, da ide po svijetu i širi dobru vijest, ali zato jeste Njegovim sledbenicima, podignutim iz postignuća koje je On ostvario.
U kontekstu ovog što je već rečeno, ima još jedna vrlo važna stvar. Plan spasenja realizuje Bog u saradnji sa ljudskim oruđima. Duh Božji vodi i usmjerava ljude u tom djelu. Pošto je ovo neprijateljska zemlja pod vlasti Sotone i palih anđela, a Bog poštuje slobodu izbora i igra po pravilima i načelima svog karaktera, dobra vijest tj. jevanđelje, nije puka informacija, nego sila na preobražaj karaktera. Taj Dar je istovremeno čist u sebi i po sebi, što znači da se ne možemo ophoditi s njim na nemaran način. U tu nemarnost spada i ono što se u Bibliji naziva "bacanje bisera pred svinje, ili svetinje psima." Konkretno, tamo gdje su ljudi otvoreni Božji neprijatelji, ili na prostorima gdje su demoni bukvalno "označili" svoju teritoriju i svoje ljude, nama nije mjesto. Ne možemo poći na heavy metal koncert sa Biblijom u ruci, izići na binu i kazati, "Prekinite sa muzikom, došao sam da podijelim s vama dobru vijest o spasenju." U takvom slučaju, baš kao što stoji u Bibliji, ti ljudi bi nas jednostavno rastrgli kao psi.
Sada se vraćamo onome što je Isus rekao ženi Hananejki. Dakle, zašto je Isus rekao da je poslat samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova, to smo već dijelom objasnili. "Dom Izraelov" je duhovna kategorija i odnosi se na one koji su na Božjoj strani ili koji znaju i čuvaju znanje o pravom Bogu. U Isusovo vrijeme, to je geografski bila Judeja, gdje je još uvijek bilo najviše ljudi okupljeno oko tipske hramske službe i slušalo Božje Riječi. Okolni narodi, uključujući Samariju i područje odakle je ova žena dolazila, imali su određenog znanja o pravom Bogu, ali im je više odgovarao koncept mješavine paganizma i izvorne religije (ja to nazivam paktom o nenapadanju sa demonima).
Vrlo je važno zapaziti da se Hananejka obraća Isusu izražavajući vjeru da je On Sin Davidov iz pročanstava o Mesiji, sposoban da Božjom silom riješi njen problem opsjednutosti njene ćerke demonom. Činjenica da je bila svjesna uzroka problema svoje ćerke, takođe je vrlo značajna.
Što se tiče Isusovih riječi da nije pravo da se od djece uzima hljeb i baca psima, to je figurativno izražavanje u kontektu onoga što sam gore naveo, i svakako se odnosi na ljude i nema veze sa stvarnim psima. Ljudi, usljed sudjelovanja u prljavštini grijeha, postaju nečisti kao psi ili svinje.
Ali Isusovo početno naizgled ignorisanje i ove naizgled oštre (ali istinite) riječi, bile su samo proba njene vjere. Ona nije odustala, niti je pokušala negirati to što je Isus rekao (tipa, nijesmo mi takvi, mi smo pravovjerni, junaci od junaka, ovo ono), već se uhvatila za te figurativne riječi nadovezujući se onim što se događa u realnosti, a to je da se psi hrane od ostataka hrane svojih gospodara. Time je priznala svoju poniznost i dokazala vjeru.
Epilog je poznat. Prava vjera nema ništa zajedničkog sa bolesnom sentimentalnošću u grijehu, i to je važno znati.
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI