PavleS (citat):
Hvala na sugestiji.
Sada je na redu tipologija 12 plemena (još nijesam siguran da li u jednom ili dva poglavlja), a nakon toga kao završno poglavlje ide Rana i pozna kiša. Kiša a ne "dažd", nema nikakve potrebe da koristimo arhaične izraze koji mogu samo zbuniti ili donekle sablazniti nekog ko se tek uči teologiji.
Svakako je "kiša" ljepši i razumljiviji izraz, ali napisao sam "dažd", jer je nedavno u jednom predavanju (A. Petrovića) spominjana ova riječ umjesto kiša, pa da se zna na što sam mislio.
PavleS (citat):
Inače, podjela na Jevreje i hrišćane iz drugih naroda je praktično vještačka, politička, pseudo vjerska, kako god, jer naravno glavna kvalifikacija Božjeg naroda je duhovna pripadnost. To se možda najbolje vidi u kontinuitetu koji pravi 12. glava Otkrivenja.
Kada sam rekao jevreje (odabrana skupina ljudi koja je imala zadatak prenjeti plan spasenja cijelom svijetu) i nejevreje mislio sam na podjelu koja je trajala do pojave prvih kršćana, jer ona dva prinesena kvasna kruha su se odnosila na tu kategoriju.
Svakako da ova kasnije podjela nakon pojave prvih kršćana nema nikakvog smisla, nego je duhovna pripadnost glavni kriterij Božjeg naroda.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI