Cijela prica i "problem" jeste sto mnogi uce druge kako nema potrebe drzati Zakon, i dovoljno je samo vjerovati. Ali kao sto rece Jakov: Vjera vez djela (tvorenje Tore) je mrtva, i zato djelima (tvorenjem Tore) pokazujemo nasu vjeru.
Čitao sam ja šta si pisao Eliezer. Problem je što ja ne mogu sa tobom i sličnima da se nadmudrujem Biblijskim citatima, zato što i Jehovini svjedoci daju neke citate kad hoće da opravdaju svoje dogme i nikad kraja tome.
Zato ja kad pišem, pišem o konceptu o kojem govori Biblija ili o konceptu u koji ja vjerujm. Ja bih mogao na stotine citata da ti dam, ali uzalud, jer ćeš i ti vaditi citate, kao što si to radio, i nikad kraja tome.
Konretno, evo ovaj citat Jakova. Potpuno si u pravu kada kažeš da ima onih koji misle da je Zakon ukinut na krstu ili ne znam šta, ili da su hrišćani oslobođeni od držanja Zakona, ali to ovdje nije tema. Zakon ne može biti ukinut, on je vječan.
Ja ovde potenciram da čovjek bez Hrista ne može da drži Zakon, odnosno svako navodno dobro djelo koje nije "u Hristu" su prljave haljine u Božjim očima. To što ti ne vjeruješ u to, u redu je, nemoj da vjeruješ.
Zato i ovaj citat Jakova moraš staviti u ukupan kontekst. Čovjek koji čini dobra djela i misli da ugađa Bogu u zabludi je. To je moja poenta. Ne može se Bogu ugoditi djelima. Zašto? Zato što je čovjek od pada Adama u 100 odsto paloj prirodi, egocentričnoj prirodi, ne može da bude nikako dobar sam od sebe. Djela mogu biti samo rod ili plod, ali ne sredstvo.
Dakle, ja mislim da je pred Bogom pogrešno ako čovjek smatra kao uslov spasenja vjera plus djela ili vjera i djela. Ne. Nikako. Nego vjera koja djeluje.
Mnogi će reći da se slažu sa ovime. Uzalud kažu, ako im um ne ide u tom pravcu i ako na taj način sagledavaju stvari.
Onaj citat Jakova dakle treba staviti u ovaj koncept:
Rimljanima 4:2 - "Jer ako se Avram opravdao djelima, imao bi čime da se hvali - ali ne pred Bogom. Jer šta kaže Pismo? „Avram je vjerovao Gospodu, i to mu je uračunato za pravednost.” A onome ko radi, plata se ne smatra darom, nego nečim što mu se duguje. Ali čovjeka koji se ne uzda u ono što radi, nego vjeruje u onoga koji opravdava bezbožnika, njegova vjera se uračunava u pravednost".Zato su Pavla optuživali Jevreji da je protiv Zakona, protiv Mojsija..., jer nijesu razumjeli ovo što priča. Potrebna je duhovna komponenta da bi se ovo razumjelo, a ne samo čitanje i analiziranje. Ako se čovjek ne rodi nanovo, uzalud čita, nikad neće spoznati istinu do kraja. Ja tako smatram.
Rimljanima 4:9 - "Jer kažemo da se vjera Avramu uračunala za prevednost. A kako mu se zaračunala? Kad je bio
obrezan ili neobrezan? Ne kad je bio obrezan, nego kad je bio neobrezan. I primio je znak – obrezanje - kao
pečat pravednosti vjere koju je imao još dok je bio neobrezan, da bude otac svima koji kao neobrezani veruju, da se i njima uračuna pravednost..."quote]
Zdravko Vučinić (citat): Kada se pominju pravednost i dobra djela u Bibliji, svakako da se ne misli na legalizam, već na vjeru, djela vjere itd... Postoji razlika između djela vjere i djela zakona.
A ko ovde prica o legalizmu?
Ne pričaš ti o legalizmu, ali djeluješ kao da si legalista. Možda griješim, ali na osnovu ovoga što sam čitao, tako mislim. Zašto to mislim? Jer nijesi primio jevanđelje. Možda si ga čuo, ali ga nijesi primio. Moguće da si ga čuo, ali od pogrešnih ljudi.
Jevanđelje je za mnoge ljude problematično. Zašto? Zato što udara na naš ego, a to je da čovjek sam ništa ne može da uradi da bi se spasao, već je to u potpunosti Božja stvar - i posvećenje, i novorođenje, i djela, i promjena karaktera itd itd. Dakle, čovjek je 100 odsto grešan. Uzalud se trudimo. To je jevanđelje. Prva stvar koju ti jevanđelje kaže jeste da u čovjeku nema ništa dobro i da sam ne može ništa da uradi. Ali čim ti jevanđelje kaže tu sumornu sliku o tebi, odmah prelazi na ono dobro, a to je da imamo Spasitelja itd itd itd (opširnije sam odgovorio članu Tako-je, pa pogledaj).
Da li se covjek moze spasiti tako sto vjeruje u Boga i kao odraz te svoje vjere drzi Toru?
Da ili ne!?
Biblijski koncept je da sve što čovjek vjeruje i radi mora biti dar od Boga, jer ako nije dar od Boga onda su to prljave haljine. Ti Eliezer ne možeš nikako da držiš Toru u potpunosti, kao ni jedan drugi čovjek uostalom, ako kroz tebe ne djeluje Bog.
Jer držanje Tore mora biti potpuno, ili smrtna kazna, jer, kao što piše, ako sagriješiš u jednome kao da si u svemu sagriješio.
Da bi Bog kroz tebe djelovao, iz tvoj perspektive prvo moraš da znaš da postoji Novi savez ili obnovljeni savez, kako god hoćeš nazovi ga.
U tome je poenta. Bog ne može sada da djeluje kroz tebe ako živiš u Starom zavjetu. To je prošlost. Sada imamo Novi zavjet ili savez. U tome se izgleda ja i ti razlikujemo i zato sam ti pominjao legalizam. Ja legalizmom smatram sve one koji žive po Starom savezu. U Novom savezu imamo realne stvari, a u Starom smo imali obećanja itd itd itd. Imamo Spasitelja, Prvosveštenika, koji služi za nas u Nebeskom Hramu. Ja smatram da izvan Njega ne može da se drži Zakon niti da se ugodi Bogu. Eto zašto sam ti ja pominjao legalizam.
To što ti možda ne vjeruješ u ovo što ja pričam, u redu je. Nešto slično sam napisao na jednoj od drugih tema, tamo gdje se bavimo Jevrejima, pa pročitaj i taj tekst ako možeš.
Pozdrav
13/11/2024, 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS