BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 26/7/2018, 14:07

  Nebojša (citat):Kako trinitarci objašnjavaju realnost posle plana spasenja, posle iskorenjivanja greha i smrti?

  Ako kažu da je zbog plana spasenja trojedini Bog morao da glumi i da podeli uloge, kako objašnjavaju npr. Otkrivenje 22:1, 3 i ostale tekstove gde se eksplicitno pominju dva prestola, nema jednog ili tri? Da li se po njima Bog vraća u prvobitno stanje jednakih uloga ili i dalje nastavlja da glumi? Ako se vraća, treba da bude jedan presto, ako nastavlja da glumi u raznim ulogama, treba da budu tri prestola. Kako uklapaju svoju teoriju sa dva prestola i ostali tekstovi iz Otkrivenja na obnovljenoj Zemlji i Nebu gde se konstantno spominju Otac i Jagnje? Nigde nisam našao objašnjenje za to, uvek se spominje trojstvo u kontekstu pre pada u greh i podela uloga zbog plana spasenja, nigde nema šta posle?
  Trojedini "bog" im glumac profesionalac, oni glumci amateri. Riječ glumac u korjenu odgovora riječi lažov.


  PavleS: komentar modifikovan dana: 26/7/2018, 17:23; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 26/7/2018, 14:19

  Interesantno je da Kuran uči da hrišćani vjeruju da je Trojstvo Otac, Marija i Sin (Sura 5:73-75, 116), što se poklapa sa prvobitnim konceptom trojstva: Nimrod, Semiramis, Tamuz. Kuran takođe navodi da je bog (otac) opštio sa Marijom da bi dobili sina (Sura 2:116; 6:100-101; 10:68; 16:57; 19:35; 23:91; 37:149-151; 43:16-19). Pošto je Muhamed kako piše Rivera bio pod velikim uticajem katolika (a nije imao posla sa pravim hrišćanima koji su već bili pod progonstvima) koji izvorno baštine taj pseudo hrišćanski koncept, onda ova tvrdnja Kurana ne treba da nas iznenađuje. U VII vijeku dogma o trojstvu uveliko je bila utvrđena.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 27/7/2018, 10:48

  Jedan jako važan osvrt na Hristovu božansku prirodu:

  Razumijevanje Isusovog božanstva
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/8/2018, 08:23

  Evo jednog klasičnog primjera kako adventistički teolozi manipulišu Biblijom zbog konformizma sa naukom o trojstvu.

  Mnogi (pogrešno) misle da su Biblijski komentari (Seventh-day Adventist Bible Commentaries) isključivo proizvod kompiliranja spisa Elen Vajt ili ih poistovjećuju sa zasebnom knjigom „Komentari biblijskih tekstova“ od Elen Vajt koja je takođe „uređivana“ od strane crkvenjaka.

  Dakle, serija Biblijskih komentara koja ukupno ima 12 tomova rezultat je rada crkvenih skolara koji je započet između 1953. i 1957. godine. Glavni urednik je bio Frensis D. Nikol. Godine 1980, urađena je revizija Komentara, sigurno ne slučajno, jer to je upravo godina kad je crkva i zvanično usvojila dogmu o trojstvu.

  Pogledajte jedan citat iz 5 toma:

  „Ja sam vaskrsenje i život―. Onaj koji je rekao: „Ja polažem život svoj da bi ga ponovo uzeo“, izašao je iz groba u život koji se nalazio u Njemu samome. Na krstu je umrla samo Njegova ljudska priroda; Božanstvo nije umrlo. U svom Božanstvu, Hristos je imao silu da raskine okove smrti. On je izjavio da u sebi samome ima život i može oživeti koga hoće. {5BC 1113.6}

  Dakle, prema ovom citatu, Isus je nezavisno, sam po sebi, mogao da se samouskrsne. Božanstvo Hristovo nije umrlo, već samo ljudska priroda. Ako je tako, onda ili u stvarnosti nije ni umro ili moramo vjerovati u dualizam dvije odvojene prirode, pri čemu ova druga, božanska, može da se odvoji i živi nezavisno od tijela. Gdje je ta priroda bila i šta je radila u međuvremenu dok je Isus bio u grobu, ostaje da nagađamo.

  Čim unesete bilo kakvu zabludu u svoje vjerovanje, ono što neminovno dolazi je iskušenje potčinjavanja Svetog Pisma za „potrebe“ crkve ili sekte. Najprije, tekst iz jevanđelja po Jovanu 10:17,18 je zloupotrijebljen. Isus kaže da dobrovoljno polaže svoj život da bi ga opet primio i da ima vlast da ga položi i opet primi. Na kraju konstatuje da je takav uput dobio od svog Oca, što ukazuje na savjet Oca i Sina oko Plana spasenja. Isus ne kaže da ima silu da sam sebe uskrsne. Zloupotrijebljen je i uvodni citat iz Jovana 11:25 „Ja sam uskrsenje i život.“ Hrist ne kaže da je On sam po sebi uskrsenje i život, već božanski KANAL života, što potvrđuje i izostavljeni nastavak istog stiha: „Ko vjeruje u mene, ako i umre, živjeće.“


  Pogledajte sada koliko jasnih biblijskih tekstova o ovom predmetu se „zaobilazi“, a zloupotrebljava jedan koji se pogrešno tumači:

  „Ali Bog ga je uskrsnuo oslobodivši ga okova smrti, jer nije bilo moguće da ga smrt zadrži.“ (Djela 2:24)

  „Tog Isusa Bog je uskrsnuo, čemu smo svi mi svjedoci.“ (Djela 2:32)

  „A kad su izvršili sve što je bilo napisano o njemu, skinuli su ga sa drveta i položili u grob. Ali Bog ga je podigao iz mrtvih.“ (Djela 13:29,30)

  „…koji vjerujemo u Onoga koji uskrsnu Isusa Hrista Gospoda našega iz mrtvih.“ (Rimljanima 4:24)

  „A Bog mira, koji je izveo iz mrtvih našeg Gospoda Isusa…“ (Jevrejima 13:20)

  „Koji kroz njega [Hrista] vjerujete u Boga, koji ga je podigao iz mrtvih i dao mu slavu, da biste svoju vjeru i nadu polagali u Boga.“ (1. Petrova 1:21)

  Ukoliko nijeste potpuno indoktrinirani, bez sposobnosti zdravog rezona, ili hipnotisani svojom crkvom/sektom, stvari su više nego jasne.

  Ali, da paradoks bude veći, ovakav citat neće koristiti samo zastupnici trojstva nego i oni koji se navodno bore protiv trojstva, ali takođe imaju usvojene jeresi po pitanju ljudske prirode (zbog vjerovanja u grijeh kao stanje) pa im je potreban Isus Hrist sa „božanskim umom“ (da bi pravdali jeres), čime se opet dolazi do statusa bogo-čovjeka, supermena ispod tjelesnog obličja. Tako se otvara prostor za niz novih nebuloza i hipotetičkih pretpostavki.

  Ljudi obično o Bogu razmišljaju u domenu moći a ne karaktera. Tako i tekst u Kološanima 2:9 „Jer u njemu [Hristu] nastava sva punina božanstva tjelesno“ tumače u tom pravcu, dok je Pavlova misao očito vezana za puni izraz božanskog karaktera oličenog u Isusu Hristu U TIJELU. To potvrđuju i stihovi u nastavku koji govore o našoj ispunjenosti i novom životu u Hristu nakon sahranjivanja starog kroz poistovjećivanje vjerom sa Njegovom smrću. Drugim riječima, nasleđe koje Sin prima od Oca postaje djelotvorno za nas kroz Hristovu misiju kako bismo i mi mogli primiti nasleđe u Hristu. Inače, velika je razlika između termina „nastava“ (katoikei na grč.; down-homing ili in-dwelling na eng.) i „živi“. Ovaj termin ukazuje da Isus kao čovjek na zemlji vjerom u poslušnosti prima, usvaja i manifestuje ono što dolazi od Oca, što je i praktično pokazivao i dokazivao u svom životu. Da je imao božansku silu ili prirodu sam po sebi, ne bi imao nikakvu potrebu da zavisi od Oca. Isti izraz se koristi na primjer u Luka 11:26, gdje se jasno može vidjeti značenje.

  Zato, pamet u glavu i dobro razmislite prije nego prihvatite nešto nenormalno i kontradiktorno Bibliji i zdravom razumu, samo zato što dolazi od nekog vjerskog „autoriteta“, bilo ustanove ili grupe. Ako ste zaista pošteni i cijelim srcem u vjeri, uvijek ćete biti opomenuti na vrijeme. Ali ako ignorišete taj tihi glas savjesti i razuma i osjećaja da nešto nije u redu i preferirate da vas „počešu“ tamo gdje vas potajno svrbi, na kraju ćete pasti kao žrtva zablude i sami postati promoter zablude.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/8/2018, 08:23

  Evo i kompletnog odjeljka iz 5 toma Biblijskih komentara, vezano za Hristovo uskrsenje. Kad se sve pažljivo pročita, može se dobiti ispravna slika kakvu je sigurno imala Elen Vajt ili pioniri Adventnog pokreta. Ali takođe je očita namjera urednika da sugerišu kako je Isus Bog kao i Otac, umjesto biblijskog načela Izvora i Kanala života u Ocu i Sinu. Zapazite da u prvom pasusu Elen Vajt u kondicionalu govori da božanstvu ne bi bilo moguće umrijeti, a ne da je božanski dio prirode preživio dok je ljudska priroda umrla.

  1, 2 (Matej 28:1)
  6 (Jovan 1:1-3, 14; Filipljanima 2:5-8; Kološanima 2:9; Jevrejima 1:6, 8; 2:14-17; Jevrejima 4:15). Božanstvo nije umrlo. - Da li je ljudska priroda Marijinog Sina bila promijenjena u božansku prirodu Sina Božjeg? Ne; dvije prirode bile su misteriozno pomiješane u jednoj osobi – čovjeku Hristu Isusu. U Njemu je nastavala sva punina Božanstva tjelesno. Kad je Hrist bio razapet, umrla je Njegova ljudska priroda. Božanstvo nije klonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće. Hrist, Bezgrešni, će spasti svakog sina i ćerku Adamovu koja prihvata spasenje koje im je ponuđeno, pristavši da postanu djeca Božja. Spasitelj je otkupio pali rod svojom vlastitom krvlju. {5BC 1113.2}

  Ovo je velika tajna, tajna koja se neće potpuno, sasvim razumjeti u svoj svojoj veličini dok se ne dogodi prenos (preobražaj) iskupljenih. Tada će sila i veličina snaga dara Božjeg ljudima biti shvaćena. Ali neprijatelj je odlučan da se ovaj dar tako mistifikuje da postane kao ništavan. (Letter 280, 1904). {5BC 1113.3}

  (Matej 28:5, 6)
  „Ja sam uskrsenje i život.“ Ovo je jezik koji može koristiti samo Božanstvo. Sve stvoreno živi voljom i silom Božjom. Oni su zavisni primaoci života Sina Božjeg. Koliko god bili sposobni i talentovani, koliko god bile velike njihove mogućnosti, oni se iznova napajaju životom od Izvora svega života. Samo Onaj koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti i životu mogao je kazati: „Ja imam vlast da položim svoj život, i imam vlast da ga opet uzmem.“ Sva ljudska bića na našem svijetu uzimaju svoj život od Njega. On je vrelo, izvor života. (Manuscript 131, 1897). {5BC 1113.5}

  „Ja sam uskrsenje i život.“ Onaj koji je rekao „Ja polažem svoj život, i mogu ga opet uzeti,“ izašao je iz groba u život koji je bio u Njemu samom. Ljudsko je umrlo; božansko nije umrlo. U svom božanstvu, Hrist je posjedovao silu da raskine okove smrti. On objavljuje da ima život u sebi da oživljava koga hoće. {5BC 1113.6}

  Sva stvorena bića žive voljom i silom Božjom. Oni su primaoci života Sina Božjeg. Koliko god bili sposobni i talentovani, koliko god bile velike njihove mogućnosti, oni se iznova napajaju životom od Izvora svega života. Samo Onaj koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti i životu mogao je kazati: „Ja imam vlast da položim svoj život, i imam vlast da ga opet uzmem.“ {5BC 1113.7}

  Sva stvorena bića žive voljom i silom Božjom. Oni su primaoci života od Sina od Hrista koji je opunomoćen pravom da daje besmrtnost. Život koji je On položio u ljudskoj prirodi opet je uzeo i dao ga čovječanstvu. „Ja sam došao,“ kaže On, „da bi mogli imati život, i da ga imaju u izobilju.“ (The Youth’s Instructor, August 4, 1898). {5BC 1113.8}

  Samo Otac je mogao osloboditi Hrista. – Onaj koji je umro za grijehe svijeta morao je ostati u grobu za određeno vrijeme. On je bio u tom kamenom zatvoru kao zatočenik božanske pravde. Bio je odgovaran Sudiji univerzuma. On je nosio grijehe svijeta, i samo Njegov Otac ga je mogao osloboditi. Jaka straža moćnih anđela pazila je na grob, i da se neka ruka podigla da ukloni tijelo, blistavi sjaj njihove slave bi položio bespomoćno na zemlju onog ko bi se to usudio. {5BC 1114.1}

  Postojao je samo jedan ulaz u grob, i niti ljudskom silom ni prevarom nije se mogla pomaći stijena koja je čuvala ulaz. Ovdje je Isus počivao tokom Subote. Ali proročanstvo je ukazivalo da će treći dan Hrist ustati iz mrtvih. Sam Hrist je uvjeravao svoje učenike u ovo. „Uništite ovaj hram,“ rekao je On, „i za tri dana ja ću da podignuti.“ Hrist nikad nije počinio grijeh, niti se prevara našla u Njegovim ustima. Njegovo tijelo moralo je izići iz groba neukaljano kvarenjem. (Manuscript 94, 1897). {5BC 1114.2}
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/8/2018, 08:24

  Kako su pioniri Adventnog pokreta razmišljali o odnosu između Oca i Sina i dogmi o trojstvu, jasno je iz njihovih stavova:

  Elen G. Vajt (1827-1915)

  Evo jedne vrlo jasne izjave Elen Vajt u pogledu trojstva:
  „Jednostavni jezik Svetog Pisma predstavlja Oca i Sina kao dvije različite ličnosti. Sa ovim pogledom na taj predmet postoje namjera i smisao u jeziku koji govori o Ocu i Sinu. Ali kazati za Isusa Hrista da je ‘isti i vječni Bog,’ čini ga svojim vlastitim sinom, i svojim ocem, i da je on došao sam od sebe, i otišao k sebi. A kad je Otac poslao Isusa Hrista, kojega Nebesa moraju primiti do vremena obnove, to će jednostavno biti Isus Hrist, ili vječni Otac koji šalje sebe.
  Mi nemamo mnogo simpatija ni prema unitarcima koji poriču Hristovo božanstvo niti prema trinitarcima koji smatraju da je Sin vječni Otac i govore tako maglovito o trojedinom Bogu. Dajte Gospodu svo božanstvo kojim ga Sveto Pismo zaogrće.“ (Advent Review and Herald of the Sabbat, BATTLE CREEK, MICE., THIRD-DAY, JUNE 6, 1871. NUMBER 25.)

  Džon N. Endrjus (1829–1883)

  PITANJE: Da li vidite još neke značajne istine koje Crkva uči koje nijesu jasno utemeljene na Bibliji?
  ODGOVOR: Da, doktrina o trojstvu; doktrinu koju je vrlo bitno znati za spasenje, nije eksplicitno i evidentno utemeljena u Bibliji, u smislu protestantske interpretacije. (Review and Herald, August 22, 1854)
  „Doktrina o trojstvu je prihvaćena na saboru u Nikeji 325-te godine. Ova doktrina uništava Božju ličnost i ličnost Njegovog Sina Isusa Hrista našeg Gospoda. Sramotne mjere kojima je ona nametana crkvi, o čemu piše na stranicama crkvene istorije, može postidjeti svaki vjernika koji u tu doktrinu vjeruje.“ (J.N. Andrews, Review and Herald, March 6, 1855)

  Džon N. Lofborov (1832-1904)

  PITANJE: Postoji li ozbiljna zamjerka na doktrinu trojstva?
  ODGOVOR: Postoje mnoge zamjerke, ali zbog ograničenosti prostora smanjićemo ih na samo sledeće tri: 1. Suprotna je zdravom razumu. 2. Suprotna je Bibliji. 3. Njeni korijeni su paganski i pogrešni.
  Ovim tačkama ćemo nakratko posvetiti pažnju po redu.
  1. Nije u sprezi sa zdravim razumom da govorimo da je tri bića jedno i da je jedno troje. Ili kako neki kažu i nazivaju Boga „trojedinim Bogom“ ili „tri-u-jednom-Bog.“ Ako su Otac, Sin i Sveti Duh sve troje Bog, to bi bilo tri Boga; jer tri puta jedan nije jedan, već tri. U nekom smislu oni jesu jedno, ali ne u ličnosti, kao što tvrde oni koji zagovaraju trojstvo.
  2. Kontradiktorno je Svetom pismu. Skoro svaki dio Novog Zavjeta koji otvorimo, govori o Ocu i Sinu, predstavlja njih dvoje kao dvije posebne osobe… Pročitajte sedamnaestu glavu Jovanovu i vidite da ono potpuno potkopava doktrinu trojstva.
  Da bismo vjerovali u tu doktrinu, kada čitamo Pismo, moramo vjerovati da je Bog poslao samog sebe na svijet, umro da spase svijet samom sebi, podigao samog sebe iz groba i uzdigao se na nebesa samom sebi, moli pred samim sobom na nebesima da spase svijet sebi, i jedini je posrednik između ljudi i sebe… Takođe moramo vjerovati da se Bog u vrtu molio sam sebi, da ga, ako je moguće, mimoiđe čaša, i hiljade drugih sličnih apsurdnosti.
  3. Korijeni su joj paganski i pogrešni. Umjesto da nas upućuje na Pismo za dokaz trojstva, upućeni smo na persijski trozubac, sa tvrdnjom da su oni dizajnirali to da bi podučavali ideju o trojstvu, i ako oni imaju doktrinu trojstva, mora da su je dobili nasleđem od Božjeg naroda. Ali ovo su sve pretpostavke, jer je sasvim sigurno da se jevrejske crkve nijesu držale takve doktrine. Gospodin Samerbel kaže, „Jedan moj prijatelj koji je bio prisutan u Njujorškoj sinagogi, upitao je Rabina da mu objasni riječ „elohim“. Pored nas je stajao sveštenik koji je zagovarao trojstvo i on je rekao, „pa to se odnosi na tri osobe u trojstvu“, tada je Jevrejin istupio i rekao mu da ne smije ponovo spomenuti tu riječ, jer bi morali da ga istjeraju iz sinagoge, jer u njoj nije dozvoljeno spominjanje bilo kakvih tuđih bogova.“ (Discussion between Summerbell and Flood on Trinity, p. 38.) Milman kaže da je ideja Trojstva pogrešna. (History of Christianity, p.34)
  Ova doktrina je uvedena u crkvu otprilike u isto vrijeme kada je počelo i klanjanje slikama, držanje dana sunca, i nije ništa drugo do remodelirana persijska doktrina. Trebalo joj je oko tri stotine godina otkad je prisutna da se razvije do onoga kakvu je danas znamo. Njen razvoj je započet oko 325-te i nije završen sve do 681-ve. Pogledajte u Milman’s Gibbon’s Rome, vol. IV, p. 422. Prihvaćena je u Španiji 589-te, u Engleskoj 596-te, u Africi 534-te. Gib. vol. IV, pp.114,345; Milner, vol. I, p.519. (J.N. Loughborough, Review and Herald, November 5, 1861)
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 5/9/2018, 01:06

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 7/10/2018, 14:21

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 11/12/2018, 11:10

  Mini serijal o istorijatu trojstva iz kojeg se mnogo toga može povezati i naučiti:

  Pagansko trojstvo (1)

  Pagansko trojstvo (2)

  Pagansko trojstvo (3)

  Pagansko trojstvo (4)

  Pagansko trojstvo (5)


  PavleS: komentar modifikovan dana: 15/1/2019, 17:57; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Željko

  Broj komentara : 27
  Registration date : 2014-01-30

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Željko 14/12/2018, 10:42

  Pavle izuzetan serijal. Konačno da se povežu neke stvari. Uvek mi je nekako bila enigma taj period od vremena Apostola pa do objava zvaničnih hrišćanskih dogmi.
  Hvala na ovome što radišTROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 311903
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 14/12/2018, 11:20

  Željko (citat):Pavle izuzetan serijal. Konačno da se povežu neke stvari. Uvek mi je nekako bila enigma taj period od vremena Apostola pa do objava zvaničnih hrišćanskih dogmi.
  Hvala na ovome što radišTROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 311903  
  Jeste, prava stvar. I povezanost sa okultizmom je očigledna iako je dat samo jedan primjer u 5. nastavku, ali dovoljno je i to.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Nebojša 15/12/2018, 21:28

  Da, hvala na svemu, iako ti se nikad nisam zahvalio pa možda deluje nezahvalno, zahvalan sam jer se cimaš da pišeš iako ne moraš i niko te ne tera na to.

  Ljudi su danas jako nezahvalni i ne cene tuđ trud i rad i misle da se podrazumeva da im neko nešto daje. Lepo je dobijati dobro, ali je još lepše davati. Trud je žrtva, a davanje je ljubav.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 13:15

  U knjizi Trojstvo i promjena Božjeg identiteta detaljno je izložena kompletna problematika ove dogme, uz obilje istorijskih i biblijskih dokaza. Poglavlja iz knjige nastaviće se objavljivati i na sajtu religija.me u vidu članaka.

  Trojstvo i promjena Božjeg identiteta
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 20:17

  PavleS (citat):Interesantno je da Kuran uči da hrišćani vjeruju da je Trojstvo Otac, Marija i Sin (Sura 5:73-75, 116), što se poklapa sa prvobitnim konceptom trojstva: Nimrod, Semiramis, Tamuz. Kuran takođe navodi da je bog (otac) opštio sa Marijom da bi dobili sina (Sura 2:116; 6:100-101; 10:68; 16:57; 19:35; 23:91; 37:149-151; 43:16-19). Pošto je Muhamed kako piše Rivera bio pod velikim uticajem katolika (a nije imao posla sa pravim hrišćanima koji su već bili pod progonstvima) koji izvorno baštine taj pseudo hrišćanski koncept, onda ova tvrdnja Kurana ne treba da nas iznenađuje. U VII vijeku dogma o trojstvu uveliko je bila utvrđena.
  Samo Trojstvo se provlači kroz celu Bibliju. Već u prvom stihu Biblije (1. Mojsijeva 1:1) je upotrebljena reč "Eloh’im", koja označava Boga, a doslovno Bogove (u množini). Takođe se prikriveno ukazuje na tri lica Boga:
  "Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama"
  1. Mojsijeva 3:22: "Zatim je Gospod Bog rekao: „Evo, čovek je postao kao jedan od nas u poznavanju dobra i zla."
  1. Mojsijeva 11:6-8: "Zatim je Gospod rekao: „Oni su jedan narod i svi govore jednim jezikom, i evo šta su počeli da rade. Šta god naume da urade, ništa im neće biti nedostižno. 7 Hajde da siđemo i da im napravimo pometnju u jeziku tako da ne razumeju jedan drugoga.” 8 Tako ih je Gospod odande rasejao po celoj zemlji i prestali su da zidaju grad."
  Opet se trojičnost Boga projavljuje kod velikog drveća u Mamri (1. Mojsijeva 18:1), kada se javljaju 'tri čoveka': "Posle se Gospod pojavio Avramu kod velikog drveća u Mamriji, dok je on za vreme dnevne žege sedeo na ulazu u šator. 2 Kad je podigao oči, video je tri čoveka kako stoje nedaleko od njega. Čim ih ugleda, s ulaza u šator potrča im u susret i pokloni se do zemlje. 3 Zatim reče: „Molim te, Gospode, ako sam našao milost u tvojim očima, nemoj proći pored svog sluge. 4 Dozvolite da se donese malo vode da vam se operu noge. Onda se odmorite pod ovim drvetom. 5 Doneću vam malo hleba da se okrepite, pa onda pođite dalje, jer ste zato i svratili kod vašeg sluge.”" Avram se obraća toj trojici kao jednom licu: „Molim te, Gospode, ako sam našao milost u tvojim očima, nemoj proći pored svog sluge.”
  Onda se na trojičnost Boga ukazuje u šestoj glavi Knjige proroka Isaije 6:8-9: "I čuo sam Gospodnji glas kako kaže: ‘Koga ću poslati? Ko će za nas ići?’ A ja sam odgovorio: ‘Evo mene, mene pošalji.’
  Isaija 6:3: serafimi tri puta pevali: "‘Svet, svet, svet je Gospod nad vojskama! Sva je zemlja puna njegove slave.’"
  Pa opet kod svešteničkog blagoslova u 4. Mojsijevoj 6:22-26: "22 Zatim je Gospod rekao Mojsiju: 23„Kaži Aronu i njegovim sinovima: ‘Ovako blagosiljajte Izraelove sinove: 24 ‘Neka te Gospod blagoslovi i neka te čuva. 25 Neka te Gospod obasja svojim licem i neka ti bude milostiv. 26 Neka Gospod obrati svoje lice k tebi i neka ti da mir.’ 27 I neka mojim imenom blagosiljaju Izraelove sinove, i ja ću ih blagosloviti.” (3 blagoslova)
  Knjiga Jošue Nunova 22: „22 Moćni Bog, Bog Gospod, on zna i Izrael neka zna. Ako smo to učinili da bismo se pobunili i bili neverni Gospodu, neka nas danas on ne poštedi." Ovaj stih u NRP bi bio bolji ovakav: "Bog, Gospod Bog, Bog nad bogovima, Gospod zna i Izrael neka zna:"
  Itd., slično u 110. psalmu: "1 Gospod je rekao mom Gospodu: „Sedi meni s desne
  strane, dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.”
  Negde se ukazuje na trojičnost Boga (Trojstvo, Presveto Trojstvo, Svetu Trojicu), a negde opet imamo odnos Boga Oca i Boga Sina. A u Novom zavetu ili savezu je Trojstvo uočljivo iz aviona. Tako i Marija sigurno nije tamo neka, bilo koja, Marija, jer šta kaže samo Sveto pismo, Luka 1: "48 Od sada će me svi naraštaji nazivati blagoslovenom (blaženom)", pa tek ovo iz iste glave: "41 Kad je Jelisaveta čula Marijin pozdrav, poskočilo je dete u njenoj utrobi. I Jelisaveta se ispunila Svetim Duhom 42 i na sav glas uzviknula: „Blagoslovena si ti među ženama i blagosloven je plod tvoje utrobe! 43 Otkud meni ta čast da majka mog Gospoda dođe k meni?"
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 20:28

  I prije ovoga na postove vezane za prevod Biblije sam znao da ste problematični. Samo uživajte sa "trojstvom" dok traje.
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 20:39

  PavleS (citat):I prije ovoga na postove vezane za prevod Biblije sam znao da ste problematični. Samo uživajte sa "trojstvom" dok traje.
  Član 7 Ustava Crne Gore: "Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu."
  Član 8 Ustava Crne Gore: "Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu."
  Da ne nabrajam ostale zakonske i druge propise.
  Izneo sam ono što sam uočio čitanjem, nikoga ne vređam, niti provociram i molim da se poštuje i moje mišljenje, uočavanje itd...
  Član 10 Ustava Crne Gore: "...Svako je obavezan da se pridržava Ustava i zakona."
  ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE ("Sl. list CG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon, 18/2014 i 42/2017)Član 17a: "Diskriminacijom po osnovu vjere i uvjerenja smatra se svako postupanje koje je suprotno načelu slobode vjeroispovijesti, odnosno svako nejednako postupanje, pravljenje razlike ili dovođenje u nejednak položaj lica po osnovu vjere ili ličnog uvjerenja, kao i pripadanja ili nepripadanja nekoj vjerskoj zajednici."
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 20:46

  Espero (citat):
  PavleS (citat):I prije ovoga na postove vezane za prevod Biblije sam znao da ste problematični. Samo uživajte sa "trojstvom" dok traje.
  Član 7 Ustava Crne Gore: "Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu."
  Član 8 Ustava Crne Gore: "Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu."
  Da ne nabrajam ostala zakonske i druge propise.
  Izneo sam ono što sam uočio čitanjem, nikoga ne vređam, niti provociram i molim da se poštuje i moje mišljenje, uočavanje itd...
  Člam 10 Ustava Crne Gore: "...Svako je obavezan da se pridržava Ustava i zakona."
  Što se mene tiče, možete vjerovati u šta god hoćete, niko vam ne smeta. Sugestija je samo da ne zloupotrebljavate Bibliju za dokazivanje takvih stvari pa se pozivajte na Konstantina, crkvene sabore, tradiciju i sl. To što ste vi navodno uočili su klasične priče trinitaraca koje ne mogu proći ni najblažu biblijsku provjeru. Nikad niko u starom Izraelu nije vjerovao u tri boga u jedan ili jedan u tri, a vi citirate hebrejsku Bibliju za navodne dokaze. Sve je to potanko objašnjeno u knjizi sa gornjeg linka.

  I ovo vaše pozivanje na Ustav je simptomatično.
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 21:14

  Verujem u jednog Boga, a ne u tri boga. Svaki tradicionalni hrišćanin će svoju veru ispovediti na isti način. Monoteizam a ne politeizam. Poštujem vaše stavove i vi poštujte moje. Na ovom forumu i sajtu Instituta sam našao dosta korisnih sadržaja, čitam i NRP uz ostale prevode i želim da bude i bolji. Bez vređanja molim. I naravno da ću se prvo pozivati na Bibliju i tražiti argumente u njoj.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 21:17

  Espero (citat):Verujem u jednog Boga, a ne u tri boga. Svaki tradicionalni hrišćanin će svoju veru ispovediti na isti način. Monoteizam a ne politeizam. Poštujem vaše stavove i vi poštujte moje. Na ovom forumu i sajtu Instituta sam našao dosta korisnih sadržaja, čitam i NRP uz ostale prevode i želim da bude i bolji. Bez vređanja molim. I naravno da ću se prvo pozivati na Bibliju i tražiti argumente u njoj.
  Pa da, monoteizam u politeizmu. Ima smisla. Smile
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 21:24

  Hrišćanstvo je postojalo i pre imperatora Konstantina. Hrišćanstvo je u Etiopiju prodrlo pre cara Konstantina, čak imamo i primer Etiopljanina iz Novog zaveta ili saveza. Etiopija je bila izvan granica Rimskog carstva i nije joj mogao on ništa nametnuti, isto kao i rimske pape kasnije i tamo imamo dosta toga izvornog iz prvih vekova, pa je čak sačuvano i dosta judejskih običaja poput podele na čiste i nečiste životinje (ne jede se svinjetina npr.) i nema nikakvog unitarstva kao ni politeizma.
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 21:33

  Pavle, ja sam tradicionalni hrišćanin kada je dogmatika u pitanju i tu delim osnove verovanja sa pravoslavnima, rimokatolicima, anglikancima i većinom protestanata i u te osnove ne diram ni ja ni većina. To su dogme ili dogmati. I mi kao i ti i tvoji istomišljenici tražimo argumente u Svetom pismu. A kod tebe postoji promena u stavovima. Pre veroispovedanje Adventističke crkve, pa je sad ona "otpala", sad unitarstvo, sutra ko zna šta. Svašta čitam i proučavam i to sve utiče u ovoj ili onoj meri na mene, kao i na svakoga, ali neke osnove ne diram.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 21:35

  Espero (citat):Hrišćanstvo je postojalo i pre imperatora Konstantina. Hrišćanstvo je u Etiopiju prodrlo pre cara Konstantina, čak imamo i primer Etiopljanina iz Novog zaveta ili saveza. Etiopija je bila izvan granica Rimskog carstva i nije joj mogao on ništa nametnuti, isto kao i rimske pape kasnije i tamo imamo dosta toga izvornog iz prvih vekova, pa je čak sačuvano i dosta judejskih običaja poput podele na čiste i nečiste životinje (ne jede se svinjetina npr.) i nema nikakvog unitarstva kao ni politeizma.
  Eto sad, nema baš veze sa predmetom ove priče ali neka bude. Unitarizam je problem skoro koliko i ovaj "monoteistički politeizam" sa navodno jednim Bogom ali trojicom upakovanima unutra. Vi djelujete kao obrazovana osoba, stvarno je nejasno kako ne vidite da to nema veze sa Biblijom a ni sa zdravim razumom. Ako ste crkveni vojnik, a izgleda da jeste i to visoko kotiran negdje, vi branite stavove svoje ustanove i tradiciju a ne Bibliju, to nije isto. Upravo zato je i bila sugestija da ne tražite podršku Biblije jer je u njoj za takve i slične stvari jednostavno nema.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 21:39

  Espero (citat):Pavle, ja sam tradicionalni hrišćanin kada je dogmatika u pitanju i tu delim osnove verovanja sa pravoslavnima, rimokatolicima, anglikancima i većinom protestanata i u te osnove ne diram ni ja ni većina. To su dogme ili dogmati. I mi kao i ti i tvoji istomišljenici tražimo argumente u Svetom pismu. A kod tebe postoji promena u stavovima. Pre veroispovedanje Adventističke crkve, pa je sad ona "otpala", sad unitarstvo, sutra ko zna šta. Svašta čitam i proučavam i to sve utiče u ovoj ili onoj meri na mene, kao i na svakoga, ali neke osnove ne diram.
  Pretpostavio sam, samo takve podrške nema u Bibliji. Kad tražimo podršku u Svetom Pismu za unaprijed stvorene ideje ili dogme to se nikako ne može završiti bez zloupotrebe biblijskih tekstova, to je poenta. Svaka zloupotreba udaljava nas od istine i Boga. Pa tako je i nastala tradicija i mnoštvo crkava. Ali samo sud Božji može otkriti punu istinu gdje je ko gradio.
  avatar
  Espero

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2019-01-12

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Espero 15/1/2019, 21:54

  Nisam ničiji vojnik, ni velikodostojnik, običan sam čovek i radnik. Čitam Sveto pismo godinama i imam mnoštvo prevoda. Proučavam religiologiju, dakle ne samo hrišćanstvo već i druge vere. Ali u hrišćanstvo sam prosto zaljubljen, isto kao i u Sveto pismo koje čitam već silne godine i nikako ga se načitati. Milina jedna, drži me ta zaljubljenost mnoge godine. Bibliju koristim i kao molitvenik. Kada je čitam to mi je ujedno i molitva. Tako preporučujem i drugima. I stvarno uz Bibliju postajem bolji čovek. Pre sam bio dosta grublji, nagao... Uz Bibliju čovek postane pitomiji. A u Novom zavetu/savezu se stvarno pominju i Otac i Sin i Duh Sveti. Neću više pisati na ovu temu. Prebacujem se na usavršavanje prevoda i potražiću argumente za navođenje nekih stvari iz rodoslova i sl.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS 15/1/2019, 22:06

  Espero (citat):Nisam ničiji vojnik, ni velikodostojnik, običan sam čovek i radnik. Čitam Sveto pismo godinama i imam mnoštvo prevoda. Proučavam religiologiju, dakle ne samo hrišćanstvo već i druge vere. Ali u hrišćanstvo sam prosto zaljubljen, isto kao i u Sveto pismo koje čitam već silne godine i nikako ga se načitati. Milina jedna, drži me ta zaljubljenost mnoge godine. Bibliju koristim i kao molitvenik. Kada je čitam to mi je ujedno i molitva. Tako preporučujem i drugima. I stvarno uz Bibliju postajem bolji čovek. Pre sam bio dosta grublji, nagao... Uz Bibliju čovek postane pitomiji. A u Novom zavetu/savezu se stvarno pominju i Otac i Sin i Duh Sveti. Neću više pisati na ovu temu. Prebacujem se na usavršavanje prevoda i potražiću argumente za navođenje nekih stvari iz rodoslova i sl.
  Dobro, bolje da bude korist neka, jer od ovog trinitizma može šteta samo.
  Uzgred, mi upravo spremamo jednu knjižicu "Biblijska imena i njihova značenja" pa će vjerovatno biti nekih korekcija oko imena, ako ništa drugo onda u domenu pravilnijeg izgovora. Mada moramo to brzo jer ćemo uskoro štampati Bibliju. Zato i vi ako znate nešto da se može korigovati, bolje što prije s tim izađite. Mi smo svjesni da mazoretski tekst iz 6. ili 7. vijeka ima grešaka. Ali opet ima ih i Septuaginta tako da se trudimo da se izvuče najbolje što se može.

  Sponsored content

  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA - Page 16 Empty Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 20:26