Evo jednog klasičnog primjera kako adventistički teolozi manipulišu Biblijom zbog konformizma sa naukom o trojstvu.
Mnogi (pogrešno) misle da su Biblijski komentari (Seventh-day Adventist Bible Commentaries) isključivo proizvod kompiliranja spisa Elen Vajt ili ih poistovjećuju sa zasebnom knjigom „Komentari biblijskih tekstova“ od Elen Vajt koja je takođe „uređivana“ od strane crkvenjaka.
Dakle, serija Biblijskih komentara koja ukupno ima 12 tomova rezultat je rada crkvenih skolara koji je započet između 1953. i 1957. godine. Glavni urednik je bio Frensis D. Nikol. Godine 1980, urađena je revizija Komentara, sigurno ne slučajno, jer to je upravo godina kad je crkva i zvanično usvojila dogmu o trojstvu.
Pogledajte jedan citat iz 5 toma:
„Ja sam vaskrsenje i život―. Onaj koji je rekao: „Ja polažem život svoj da bi ga ponovo uzeo“, izašao je iz groba u život koji se nalazio u Njemu samome. Na krstu je umrla samo Njegova ljudska priroda; Božanstvo nije umrlo. U svom Božanstvu, Hristos je imao silu da raskine okove smrti. On je izjavio da u sebi samome ima život i može oživeti koga hoće. {5BC 1113.6}
Dakle, prema ovom citatu, Isus je nezavisno, sam po sebi, mogao da se samouskrsne. Božanstvo Hristovo nije umrlo, već samo ljudska priroda. Ako je tako, onda ili u stvarnosti nije ni umro ili moramo vjerovati u dualizam dvije odvojene prirode, pri čemu ova druga, božanska, može da se odvoji i živi nezavisno od tijela. Gdje je ta priroda bila i šta je radila u međuvremenu dok je Isus bio u grobu, ostaje da nagađamo.
Čim unesete bilo kakvu zabludu u svoje vjerovanje, ono što neminovno dolazi je iskušenje potčinjavanja Svetog Pisma za „potrebe“ crkve ili sekte. Najprije, tekst iz jevanđelja po Jovanu 10:17,18 je zloupotrijebljen. Isus kaže da dobrovoljno polaže svoj život da bi ga opet primio i da ima vlast da ga položi i opet primi. Na kraju konstatuje da je takav uput dobio od svog Oca, što ukazuje na savjet Oca i Sina oko Plana spasenja. Isus ne kaže da ima silu da sam sebe uskrsne. Zloupotrijebljen je i uvodni citat iz Jovana 11:25 „Ja sam uskrsenje i život.“ Hrist ne kaže da je On sam po sebi uskrsenje i život, već božanski KANAL života, što potvrđuje i izostavljeni nastavak istog stiha: „Ko vjeruje u mene, ako i umre, živjeće.“
Pogledajte sada koliko jasnih biblijskih tekstova o ovom predmetu se „zaobilazi“, a zloupotrebljava jedan koji se pogrešno tumači:
„Ali
Bog ga je uskrsnuo oslobodivši ga okova smrti, jer nije bilo moguće da ga smrt zadrži.“ (Djela 2:24)
„Tog
Isusa Bog je uskrsnuo, čemu smo svi mi svjedoci.“ (Djela 2:32)
„A kad su izvršili sve što je bilo napisano o njemu, skinuli su ga sa drveta i položili u grob.
Ali Bog ga je podigao iz mrtvih.“ (Djela 13:29,30)
„…koji vjerujemo u
Onoga koji uskrsnu Isusa Hrista Gospoda našega iz mrtvih.“ (Rimljanima 4:24)
„A
Bog mira, koji je izveo iz mrtvih našeg Gospoda Isusa…“ (Jevrejima 13:20)
„Koji kroz njega [Hrista] vjerujete u Boga,
koji ga je podigao iz mrtvih i dao mu slavu, da biste svoju vjeru i nadu polagali u Boga.“ (1. Petrova 1:21)
Ukoliko nijeste potpuno indoktrinirani, bez sposobnosti zdravog rezona, ili hipnotisani svojom crkvom/sektom, stvari su više nego jasne.
Ali, da paradoks bude veći, ovakav citat neće koristiti samo zastupnici trojstva nego i oni koji se navodno bore protiv trojstva, ali takođe imaju usvojene jeresi po pitanju ljudske prirode (zbog vjerovanja u grijeh kao stanje) pa im je potreban Isus Hrist sa „božanskim umom“ (da bi pravdali jeres), čime se opet dolazi do statusa bogo-čovjeka, supermena ispod tjelesnog obličja. Tako se otvara prostor za niz novih nebuloza i hipotetičkih pretpostavki.
Ljudi obično o Bogu razmišljaju u domenu moći a ne karaktera. Tako i tekst u Kološanima 2:9 „Jer u njemu [Hristu] nastava sva punina božanstva tjelesno“ tumače u tom pravcu, dok je Pavlova misao očito vezana za puni izraz božanskog karaktera oličenog u Isusu Hristu U TIJELU. To potvrđuju i stihovi u nastavku koji govore o našoj ispunjenosti i novom životu u Hristu nakon sahranjivanja starog kroz poistovjećivanje vjerom sa Njegovom smrću. Drugim riječima, nasleđe koje Sin prima od Oca postaje djelotvorno za nas kroz Hristovu misiju kako bismo i mi mogli primiti nasleđe u Hristu. Inače, velika je razlika između termina „nastava“ (katoikei na grč.; down-homing ili in-dwelling na eng.) i „živi“. Ovaj termin ukazuje da Isus kao čovjek na zemlji vjerom u poslušnosti prima, usvaja i manifestuje ono što dolazi od Oca, što je i praktično pokazivao i dokazivao u svom životu. Da je imao božansku silu ili prirodu sam po sebi, ne bi imao nikakvu potrebu da zavisi od Oca. Isti izraz se koristi na primjer u Luka 11:26, gdje se jasno može vidjeti značenje.
Zato, pamet u glavu i dobro razmislite prije nego prihvatite nešto nenormalno i kontradiktorno Bibliji i zdravom razumu, samo zato što dolazi od nekog vjerskog „autoriteta“, bilo ustanove ili grupe. Ako ste zaista pošteni i cijelim srcem u vjeri, uvijek ćete biti opomenuti na vrijeme. Ali ako ignorišete taj tihi glas savjesti i razuma i osjećaja da nešto nije u redu i preferirate da vas „počešu“ tamo gdje vas potajno svrbi, na kraju ćete pasti kao žrtva zablude i sami postati promoter zablude.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI