BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 16/1/2012, 01:03

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 13/3/2012, 17:53

  Evo iskustva i savjeta Dejana Jovanovića iz Kragujevca:

  Želeo bih da čitaoci ovog teksta budu svesni da moja namera nije da propagiram nikog, ni bilo šta, niti ko stoji iza mene. Želja mi je samo da na osnovu proučavanja ove tematike i primene na sebi iznesem što objektivnije mišljenje, koliko god se ono često ni meni ne sviđa i ne odgovara nekim mojim doskorašnjim navikama i željama. A vi sami prosudite koliko je ono objektivno.
  U tom smislu sam uzeo i rizik da dajem i lično mišljenje i procenu knjiga i da dam jedan, možda previše lični ton celoj priči, iako sam hteo da pre svega budem odmeren i ne previše neposredan.
  Videćete i iz iskustva jednog mog istomišljenika, koji je malo pre mene počeo da primenjuje ovaj pristup, takođe zbog zdravlja, postepen razvoj i kristalisanje mišljenja koje vodi ka nekim stavovima koje zastupaju pristalice prirodne higijene, frutarijanizma i Arnolda Ereta (Arnold Ehret). Suštinske razlike među njima su minimalne, skoro da ih i nema. Samo druga imena i drugi ljudi koji su došli kroz dugu praksu, prvo na sebi pa drugima, do skoro identičnih zaključaka. Tu mogu pridružiti i svetski čuvenog narodnog lekara Rudolfa Brojsa (Rudolf Breuss), koji se od prethodnih suštinski razlikuje jedino po tome što je svoju efikasnu terapiju (koja se po njemu i naziva „Brojsova terapija“) zasnovao na sokovima određenog povrća u određenoj srazmeri sa dodatkom čajeva, koji opet zavise od vrste bolesti. Ako se pažljivije prouči njegova terapija videće se da je to vrlo slično lekovitom gladovanju (ili lekovitom postu) koji je do savršenstva razvio Arnold Eret, samo uz dodatak sokova. A opet, Brojs je to razvio (koliko sam zaključio, možda grešim) na osnovu Hipokratove metode lečenja, čak je i trajanje sam terapije isto. A pošto sama Brojsova terapija traje 42 dana i eventualno se primenjuje 1 do 2 puta godišnje, u ostalom periodu on preporučuje sve što i drugi presnojelci. Čak mu je i ishrana u prelaznim periodima pre i posle terapije slična onoj koju savetuje Arnold Eret da se primenjuje pre i posle potpunih postova (velika je verovatnoća da je Brojs koristio Eretovo iskustvo u kombinaciji sa Hipokratovom metodom).
  Ako bi tu dodali Normana Vokera (Norman Walker), koji je od njih živeo najduže, neki tvrde i 116 i više godina, ali najmanje 99, pri čemu je, po meni bitnija stavka od dužine života to što je do zadnjeg dana bio na nogama i radio kao da nema tolike godine i još uz sve to umro u snu, vidi se da je i njegov pogled skoro isti kao i kod ovih prvih navedenih (frutarijanci, prirodna higijena, eretovci), samo sa dodatkom sokova od povrća.
  Ernst Ginter (Ernst Gunter) je imao malo širi pogled od njih pa je jeo „sve i svašta“ sirovo, što lično mislim da nije dobro, ne zato što mi se to ne sviđa, već zato što nije u toj meri efikasno kao ovo prvo, što se potvrdilo u dužini životnog veka Gintera (samo 80 godina), ali treba imati u vidu da je on to počeo primenjivati tek sa 50 i nešto godina života. Helmut Vandmaker (Helmut Wandmaker), koji je to iz nužde počeo primenjivati sa 40-tak godina života, a tek možda od svojih 60-tih je prešao samo na voće, nešto povrća i orašastih plodova i semenki, živeo je preko 90 (nedavno je umro).
  Po Lorin Dej (Lorine Day) ... hirurg i profesor, možda najcelovitiji pogled na zdravlje, vrlo sličan higijeničarima (naturopatama kako ih jos zovu po drugom imenu njihovog pravca-naturopatija) koje su uzgred osnovala grupa iskrenih američkih lekara (među njima i Dr Silvester Graham, poznatiji po grahamovom hlebu), ali koje ima znatno veće medicinsko znanje od tih lekara koji su živeli znatno pre nje, tim pre što je i predavač i evo je žive i zdrave u skoro 80 godina kako polemiše sa svojim kolegama lekarima na razne teme, počevši od vakcina pa do lečenja vida... lično je i meni pomoglo da uvidim neke aspekte koji se ne tiču samo zdravlja ... osim što je Dr Dej sveobuhvatnija u smislu najsavremenijih saznanja po pitanju nekih drugih tema, to znači da podržavam i njen pristup lečenju bolesti.
  Uglavnom, kad se njihove tvrdnje stave na papir pa se analitički razmatraju , objektivno i nepristrasno, verujem da svako može doći do sledećih činjenica i zaključaka, do kojih sam i lično došao, a vidim i osobe sa kojima sam kontaktirao, i to nezavisno jedni od drugih. Opet napominjem, proverite, možda grešimo!
  U bar 90% slučajeva oni govore i uče iste stvari, iako su po nekim pitanjima isključivi i nepomirljivi. Bitno je da ta sporna pitanja čine veliku manjinu i da njihov praktičan uticaj na celu stvar i nije toliko bitan.
  Na osnovu mog dosadašnjeg, verujem nepristrasnog proučavanja, ličnog iskustva i razmene iskustva sa drugima, prinuđen sam da u praktičnom smislu podržavam ono što podržavaju i pristalice društva „prirodna higijena“, Dr Lorin Dej, kao i frutarijance (kao što napomenuh-po meni, nema suštinskih razlika među njima). Ali opet napominjem da ih ne podržavam u smislu da sam njihov pristalica ili član, jednostavno je njihov način najefikasniji i najsveobuhvatniji i najcelovitiji (najpotpuniji)! To sam utvrdio na svojoj koži! I nisam jedini, nego jedan od velikog mnoštva, među kojima ima i mnogo priznatih i poznatih stručnjaka.
  Druga je stvar što su se neki njihovi pripadnici uzoholili zbog tog, nesumnjivo najefikasnijeg i najboljeg pristupa koji imaju po pitanju tematike zdravlja, savršene linije i najdužeg života, pa se u svojim komentarima prema svojim neistomišljenicima ponašaju isključivo, nepopustivo, nadmeno, često i sa nipodaštavanjem. I pljuju po svemu što se ne slaže sa njihovim gledištem, iako su objektivno u pravu u skoro svim slučajevima. Neka čitaoci ovih redova sami prosude sam trebao da zbog nekolicine bahatih, nadmenih ... jednom rečju nereprezentativnih predstavnika tih pravaca, odbacim svu praktičnu korist njihovih učenja. Da li je sa prljavom vodom trebalo baciti i dete? Ne, nikako, tim pre što je u pitanju bilo zdravlje i život! Morao sam biti objektivan i pored svega onog što me je nerviralo i iritiralo, naći najefikasniji pristup problemu!
  Na primer, čitajući knjigu Helmuta Vandmakera „ Presna hrana umesto kuvane“ , ostavimo na stranu njegov, često iritantni i isključivi stil pisanja. U slučaju lečenja moje konkretne bolseti, trebao sam da ostavim žitarice! Pa to je ne moguće! Kako kad to najviše volim, dnevno sam jeo i po veknu ipo hleba i to belog (one“integralne“, „ražane“, jednom rečju farbane, nisam hteo pošto sam u porodici imao pekara koji mi je objasnio kako se u većini pekarskih radnji spremaju). O špagetama i ostalim testeninama da ne pričam. Bukvalno sam znao da se davim u tome. Peciva, pogače, proje ... (u prvo vreme kad sam prestao sa tim, dešavalo mi se da sanjam tu hranu, kao pušač cigarete kad ih ostavi). Plus, Vandmaker to iznosi na jedan, bar meni, vrlo iritirajući način. I odbacio sam taj stav i nastavio da jedem žitarice, doduše sirove, kako ih E. Ginter preporučuje (tu on debelo greši, ne samo po mom skromnom mišljenju, nego pre svega mišljenjima drugih i onome što je praksa pokazala). I nisam imao značajnijih pomaka na bolje. Onda sam opet uzeo da čitam Vandmakera i neke koji govore isto, samo na jedan mekši i odmereniji način (ne može se Vandmakeru puno zameriti, pa on je za vreme 2.sv. rata bio oficir Vermahta na ruskom frontu) i uradio tako. I poboljšanja su odmah krenula! Isto je bilo i sa nekim drugim stavkama. Napominjem da treba nepristrasno razmotriti činjenice bez obzira na stil i karakter pisca, da bi se izvukla najveća korist!
  Konkretno, taj pisac (Vandmaker) je iritirao i moje roditelje i ... ali su po meni, njegove 2 knjige koje imate na sajtu, knjige sa najviše argumentovanih dokaza (iako ima spornih po meni) i iz njih sam ubedljivo izvukao najveću korist. Tačnije da njih nisam imao, daleko bih bio od ovog napretka.
  (ali druge Vandmakerove mane koje ćeš navesti u opisu njegovih knjiga-nekad u svojoj oficirskoj isključivosti i želji da ubedi nešto, izvodi pogrešne zaključke i koristi pogrešne izvore, kao ono o onom arapskom presnojelcu koji tvrdi da i jedno kuvano jelo mesečno utiče na nemogućnost izlečenja, što bi se moglo možda zaključiti i na iskustvu Kristin Nolfi, ali teorija o kiselo-baznoj ravnoteži, iskustvo mnogih, uključujući Alana Dražića, mene, kao i pre svega Lorin Dej koja je i malo kuvane hrane dodavala govore da nije naglasak na sto posto presnoj hrani (najbolje je to, nego na kiselo-baznoj ravnoteži, tako da može i nešto kuvanog. Naravno da je za izlečenje teških i „neizlečivih“ bolesti u početku pametno jesti samo hranu koja ima bazni uticaj na telo, znači isključivo presno, ali kasnije kad se ozdravi to nije neophodno, dovoljno je za održanje 80:20 Bazno:kiselo). Čak je i potrebno, Malahov čak govori o problemima onih koji su se očistili pa i dalje nastavili samo na hrani koja daje baznu reakciju.
  A eto, malo je trebalo da zbog iritirajućeg stila pisanja odbacim te knjige i izgubim dragoceno vreme. Druga knjiga mu je u puno odmerenijem i prihvatljivijem stilu, i svakako vam savetujem da ih pročitate i primenite. Uz to, u tim knjigama su izložena i neka najnovija naučna otkrića koja argumentuju taj stav prema ishrani, pored mnogih, baš zanimljivih, korisnih i ubedljivih primera iz prakse, i ako bi se izuzeo taj stil pisanja, vrlo su korisne i praktične, tako da sam prinuđen da im dam veću preporuku nego drugim knjigama.
  Na kraju, što se tiče razgovora sa stručnjacima koji uzimaju od 50 pa na više eura po satu ragovora (bar meni su toliko tražili). Zašto bi ste im vi davali stotinak i više eura, jer sve to i mnogo, mnogo više, naćicete u ove dve knjige od Vandmakera, a uz ostale knjige, verujem da možete postati i veći stručnjak od tih ljudi, ako sve to proučite, primenite i razmenjujete iskustva sa drugima. To što čujete u razgovoru, iako ima određenih prednosti, ne može se porediti sa onim u pisanom obliku, koje uvek možete proveriti, podsetiti se, a i znatno je opširnije i detaljnije.
  A Eret i Šelton su pravi veterani i stručnjaci, iza kojih stoje na desetine hiljada izlečenih ljudi, mnogih od „neizlečivih“ bolesti. Možete pogledati moje opširnije mišljenje o vrednosti njihovog učenja i knjiga na posebnoj strani.

  A sad moje mišljenje kako bi ishrana trebalo da izgleda u zavisnosti od ciljeva koji se žele postići:

  Kako bi obroci trebalo da vam izgledaju bez obzira koja ste ciljna grupa:

  - što više mono obroka (jedna vrsta hrane po obroku) Zašto? Poseban list i istraživanje od Popova. Pogledajte kratko obrazloženje na osnovu istraživanja i biće vam jasno. Jednostavno, najlakše se i najkvalitetnije vari, a i najbrže, pa možete u najkraćem roku preći na drugi obrok bez rizika da vam je prethodni obrok ne svaren i sve posledice koje to donosi (pa poseban list iz onog kuvara od Slađana i njegove žene koji su radili na teol.) Na prim. kilo banana, kilo pomorandži, 150 grama mesa ili ribe ...
  - kad kombinujete namirnice u jednom obroku, trudite se pridržavate onih prostih pravila o kombinovanju hrane i ne prelazite više od 3 različite vrste hrane u jednom obroku (baš kad imate želju za gurmanlukom prekršite, ali ne preterujte, ni u količini ni u raznovrsnosti-jednom kad osetite prednost mono obroka sam organizam će vas terati na to).
  - do 30 grama proteina po obroku (više ne može da se asimiluje, iskoristi nego se izbacuje i opterećuje jetru i bubrege)
  - pravljenje dovoljnog razmaka između obroka da se završi varenje i tablice
  - sokovi od povrća

  DODATAK PROSA
  Kao jedna od vrlo retkih, možda i jedina namirnica koja i termički obrađena ima baznu reakciju u telu (tako bar mnogi tvrde)
  Razlog zašto sam dodao proso u moju ishranu, nije ni zbog želje za nekadašnjom ishranom, ni zbog nekih dodatnih pozitivnih zdravstvenih efekata. Iako se o prosu govori u superlativima, moje iskustvo je da ipak izaziva negativne efekte u odnosu na sirovu hranu (stvara sluz, začepljuje creva i izaziva nadutost). Pa zašto sam ga dodao, svaki 2. dan? Da bih uneo dodatnu količinu proteina kroz hranu sa minimalnom kiselom reakcijom na organizam. Planiram da ponovo dodam i presno mleko, pa da ih naizmenično uzimam, jedan dan proso, jedan dan mleko, iako sam se konačno bio rešio problema sa sluzi u sinusima i plućima kad sam prekinuo sa mlekom, čak iako je bilo i presno. Ako me pitate zašto to radim, kad sam se lično uverio da mi je za zdravlje ubedljivo najbolje da budem na presnom voću, povrću, orašastim plodovima i semenkama, bio bih neiskren ako bi vam bilo šta drugo rekao da još nisam u praksi do kraja rasčistio šta mi je bitnije: potpuno zdravlje ili neki prethodni izgled kada sam dizao tegove u kombinaciji sa prihvatljivim zdravljem. Možda to zvuči totalno nerazumno, ali probajte da razumete nekog ko je celog svog dosadašnjeg veka dizao tegove i hteo da bude masivnije pojave, a podsetio bih vas i na ogromnu populaciju onih koji, ne da ne mogu, nego ne žele da se oslobode štetnih navika kao što su alkohol, duvan, ždranje ... iako svesni da će ih to kad tad koštati zdravlja. Ne usuđujem se reći da sam mnogo ili uopšte bolji od njih. Doduše, ako mi opet bude gorelo pod nogama, vratiću se na striktnu frutarijansku ishranu, sem ako ne bude kasno za to.
  Nebitno je šta ja radim, samo sam hteo da budem brutalno pošten i iskren i sve vam ovo iznosim da bih vam rekao za ono što sam lično ustanovio da je nejefikasnije, najzdravije, najbolje i najjednostavnije!!! A ostalo je stvar lične mudrosti, razuma ili ludosti, ličnog izbora svakog od nas šta ćemo činiti sa svojim zdravljem i životom.

  I OPET NAPOMINJEM: ovako striktan, frutarijanski režim ishrane je neophodan samo u dva slučaja:
  1. da bolujete od „neizlečivih“ bolesti tipa tumor, autoimune bolesti ...
  2. želite baš savršeno zdravlje i vrlo dug život
  Za ostale, delimična ili potpuna zamena žitaica prosom i pasterizovanih mlečnih proizvoda sirovim mlekom (ne onim kupovnim) ja prava blagodat i korak unapred u odnosu na uobičajenu ishranu! Posebno ako se umereno konzumiraju, što se može videti i iz iskustva onog čoveka iz Hrvatske i njegovih alergija koje zvanična medicina nije mogla izlečiti. Pa sami izaberite šta želite i u skladu sa tim činite.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 13/3/2012, 17:59

  Jedna sjajna knjiga iz koje se može mnogo naučiti o tome kako steći i očuvati odlično zdravlje putem pravilne ishrane:
  http://pavlescg.bc-cetinje.com/files_2012/Elaine_Hollingsworth--Preuzmite_kontrolu_nad_svojim_zdravljem_i_otrgnite_se_industriji_bolesti.pdf
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 25/5/2012, 17:41

  EVO JEDNE IZVANREDNE KNJIGE KOJA NA JASAN NAČIN IZNOSI UZROKE BOLESTI I PROPADANJA LJUDSKOG ORGANIZMA I DAJE PRAKTIČNE SAVJETE KAKO MOŽEMO UŽIVATI U ZDRAVOM ŽIVOTU I PRODUŽENOJ MLADOSTI:

  http://pavlescg.bc-cetinje.com/files_2012/Apsolutno_zdravlje.pdf
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty HRANA I ZDRAVLJE BY WALTER VEITH

  Komentar  beka26 14/9/2012, 15:38

  U ovom predavanju dr. Walter Veith objašnjava uloge ugljikohidrata, bjelančevina i masti u prehrani.




  Dr. Walter veith govori o tome kako način života utječe na zdravlje.



  Je li meso još uvijek sigurno za prehranu? Dr. Walter Veith objašnjava opasnosti vezane uz konzumaciju mesa.



  Najnovija znanstvena istraživanja o mlijeku i kako ona utječu na naš život



  Walter Veith objašnjava kako dobiti dovoljno hranjivih tvari kroz vegansku prehranu, uz to i mnogi recepti i savjeti.

  avatar
  Tako-je

  Broj komentara : 98
  Registration date : 2013-10-09

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Tako-je 22/10/2013, 08:01

  Zanima me kako spremate zitarice da budu mekane za jelo, a i dalje zive[sirove]???

  Pozdrav
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 22/10/2013, 10:51

  Tako-je (citat):Zanima me kako spremate zitarice da budu mekane za jelo, a i dalje zive[sirove]???

  Pozdrav
  Potapanje u vodi nekoliko sati ili preko noći zavisno od žitarice. Imaš na našem sajtu prirodnamedicina.org nekoliko knjiga o sirovoj hrani koje govore o tome, ako te zanima.
  Ja lično ne koristim mnogo žitarice na ovaj način. Dovoljno je preko hljeba, integralnog naravno. A kad ih potopiš pa omekšaju, ako to radiš zbog unosa nekih sastojaka, onda ih u blender promiješaj sa voćem i dobijaš ukusnu i energetski jaku kašu.
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 23/10/2013, 15:47

  Možda bi nekim članovima foruma bilo korisnije da malo porade i na svom zdravlju umjesto što se nadgornjavaju citatima, jer bi u tom slučaju potpomogli i duhovnu stranu svog bića. Zato svima preporučujem detoksifikaciju organizma. Ne mora da bude po našim programima, može i detoksifikacija samo postom na sokovima. O tome ima detaljnije na našem portalu http://buditezdravi.info/ .

  Evo i jedan tekst o tome: http://buditezdravi.info/index.php/detoksifikacija/item/455
  avatar
  Tako-je

  Broj komentara : 98
  Registration date : 2013-10-09

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Tako-je 25/10/2013, 15:27

  Da li se moze pasulj i druge vrste takvih mahunarki, kao sto je pasulj, jesti sirov?

  I kako se sprema?

  Pozdrav SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI 87860 
  Storm
  Storm

  Broj komentara : 17
  Registration date : 2013-10-21

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Storm 25/10/2013, 16:30

  Tako-je (citat):Da li se moze pasulj i druge vrste takvih mahunarki, kao sto je pasulj, jesti sirov?

  I kako se sprema?

  Pozdrav SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI 87860 
  Pasulj ne možeš da jedeš sirov. Uzmi jednu stav u obzir. Sve što se ne može jesti sirovo nije dobro za jelo.

  Prava hrana za nas je voće i samo voće. nema se tu što filozofirat. Tvorac nam je tako ostavio, to čitamo na prvoj stranici Biblije.
  A da je to odlična hrana, voće za nas.-nauka je to dokazala. Jer voće sadrži sve što je potrebno organizmu. A prije svega voda kao glavni i u najvećem postotku prisutna tvar u hrani. Nadalje vitamini, enzimi, minerali i fotona, odnosno svjetla. Bjelančevina i nema tako puno zavisi od vrste. Neki pojedincni bi se začudili"kako sad, a bjelančenine najbitnije za rast i razvoj organizma". Krivo!
  Teorija o bjelančevinama - pogrešna predodžba da su bjelančevine najbitniji sastavni dio tijela koje bez njih ne može funkcionirati. Ljudi pretjeruju sa unosom bjelančevina. Majčino mlijeko npr. sadrži samo 2,5-3% bjelančevina - to je dovoljano za temelj, rast i razvoj novog tijela. Inače, tijelo biokemijskim procesima može proizvesti dodatne bjelančevine ako nam je to potrebno.
  Glavni sastojak naše krvi je ugljikohidrat kemijski poznat kao šećer (grožđani šećer) kojeg dobivamo iz zrelog voća (i manjim dijelom iz povrća).
  Životinje koje se hrane žitom i biljkama, također pretvaraju tu hranu u grožđani šećer.
  Ljudska krv sadrži previše bijelih krvnih zrnaca (to su otpadne tvari). To daje bijelu boju cijelom ljudskom tijelu. Pore na koži su začepljene bijelom suhom sluzavosti - zato koža izgleda bijelo, blijedo, slabokrvno. Bijela krvna zrnca se povećavaju tokom probave hrane bogate bjelančevinama.
  Najvažni sastojci krvi su šećer i željezo. Crvenu boju krvi daje bjelančevina koja je spoj šećera i željeznog oksida (hrđe).
  Post i hrana bez sluzavosti utjeću na povećanje crvenih krvnih zrnaca. To daje tijelu tamniju put.
  Čovjeku je potreba tekuća hrana. takva je hrana namjenjena čovjeku. A to je voće. Mada je voće u krutom stanju na pogled i dodir. No, uzimanjem iste u organizam ona se žvakanjem pretvara u tekućinu. Poslije uzimanje takve hrane ne treba piti vode.
  Voće se jede na prazan želudac, i to najbolje samo jednu vrstu voća po obroku.

  I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu! Postanak 1:29
  avatar
  beka26

  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  beka26 25/10/2013, 18:55

  Ne slažem se da je samo voće nemjenjeno za čovjekovu prehranu, mada jeste najbolje, ali mora se jesti i povrće (po mogućnosti sirovo) naročito zeleni dio radi klorofila i železa koje obilno sadrži. Takodjer može i kuhano samo što se kuhanjem unuštavaju enzimi (preko 50 stepeni c).
  Kruh od integralnih žitarica je dobar, a proso, amarat i kvinoja su najbolje jer jedine djeluju bazno. Može i mahunarke (ako pustite da proklijaju djeluju bazno) i meso od tzv. čistih  životinja.
  U osnovi najbolje je da prehrana sadrži najmanje 70 % namirnica koje djeluju bazno i 30 % posto koje djeluju kiselo.

  Postanak 9,3 Sve, što se miče, što živi, neka vam bude za hranu: kao nekoć zeleno bilje, tako vam sada sve dajem,
  Postanak 9,4 Samo mesa, što još ima u sebi svoju snagu životnu, naime krv, ne smijete jesti.

  Ako sam dobro izračunao od potopa gledajući u samo 500 godina životni vijek je samnjen od nekih 900 godina na 100-tinjak godina. Noa je npr. zivio 950 g. a Abraham 170 , a to je za deset generacija. Izgleda da je Abraham bio rodjen i živio za vrijeme Noe, a Noin sin Šem živio je (prema mojim izračunima) duže od Abrahama.
  Šem je umro 602 g. poslije potopa, a Abraham oko 480 g.
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 25/10/2013, 20:26

  Prava hrana za nas je voće i samo voće. nema se tu što filozofirat. Tvorac nam je tako ostavio, to čitamo na prvoj stranici Biblije.
  A da je to odlična hrana, voće za nas.-nauka je to dokazala. Jer voće sadrži sve što je potrebno organizmu. A prije svega voda kao glavni i u najvećem postotku prisutna tvar u hrani. Nadalje vitamini, enzimi, minerali i fotona, odnosno svjetla. Bjelančevina i nema tako puno zavisi od vrste. Neki pojedincni bi se začudili"kako sad, a bjelančenine najbitnije za rast i razvoj organizma". Krivo!
  Jeste voće najbolje, ali je greška vjerovati da treba samo jesti voće. Jedan obrok dnevno voća je sasvim dovoljan, ostala jedan ili dva obroka može biti ostala zdrava hrana. Naravno, ponekad i dva voćna obroka treba praktikovati, a ponekad uzeti nekoliko dana i biti na voću. Kad se tako mnogo jede voće, onda treba piti cijeđene sokove od povrća itd.
  Biljke nijesu hranljive kao nekad, ne zaboravi to. Zato treba jesti raznovrsno i koristiti prirodne dodatke, poput cijeđenih sokova, kvasca, morskih algi itd itd itd.

  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 19/11/2013, 22:10

  KAKO SPRIJEČITI I IZBORITI SE SA VIRUSIMA, INFEKCIJAMA, GRIPOM, PREHLADOM...

  Jačanje imunog sistema je uslov da se čovjek zaštiti od virusa, gripa, prehlada, infekcija... Naročito je to važno u zimskim mjesecima kada haraju virusi. Postoje različiti načini jačanja imunog sistema i samim tim zaštite od virusa i infekcija.

  Za ljude koji nemaju vremena ili iz nekog drugog razloga ne žele da sami pripremaju prirodne napitke i mješavine za jačanje imuniteta, preporučuju se tinkture pripremljene prema receptima vodećeg ljekara prirodne medicine na svijetu, dr Ričarda Šulca.

  IMUNO 2 – Biljna formula za jačanje imunog sistema.

  Dejstvo: Pojačava imuni sistem, ima snažno antibakterijsko dejstvo, naročito djelotvorno kod gripa i prehlada. Poželjno je koristiti preventivno.
  Sastojci: Bijeli luk, crni luk, đumbir, ren, ljuta aleva paprika.

  IMUNO 1 – Biljna formula za jačanje imunog sistema.

  Dejstvo: Pojačava imuni sistem u borbi protiv bolesti, virusa i infekcija. Povećava broj ćelija imunog sistema i imuno-hemikalija u krvi i tijelu.
  Sastojci: Ehinacea, bijeli luk, ljuta aleva paprika.

  IMUNO ZA DJECU – Biljna formula za jačanje imunog sistema djece.

  Dejstvo: Pojačava imuni sistem djece u borbi protiv bolesti, virusa i infekcija. Povećava broj ćelija imunog sistema i imuno-hemikalija u krvi i tijelu.
  Sastojci: Ehinacea.

  ANTIBIOTIK – Biljna formula sa antibakterijskim dejstvom.

  Dejstvo: Aktivno djeluje protiv bakterija, virusa, parazita, gljivica, i čisti jetru.
  Sastojci: Bijeli luk, đumbir.

  Predlažemo i najbolje moguće namirnice koje se mogu koristiti kroz ishranu, napitke, čajeve...

  Bijeli luk

  Ma koliko da vam se njegov miris možda ne sviđa, treba da znate da taj miris izaziva upravo ona supstanca koja je najefikasnije u njemu - alicin. Alicin je prirodni ubica bakterija i gljivica. Što je još interesantnije, dokazano je da svjež bijeli luk ima i antivirusna svojstva. U pitanju je pojedinačno naljekovitija biljka na svijetu. Povrh svega, bijeli luk je bogat antioksidansima. Pomaže da se izbaci sluz iz bronhija i pluća, što ga čini veoma poželjnom namirnicom ukoliko imamo problema sa infekcijama gornjeg dijela disajnih puteva. U kombinaciji sa crnim lukom je posebno koristan, jer i crni luk sadrži sumporna ideja koja pomažu imunitetu i djelovanju bijelih krvnih zrnaca, a crni luk još posebno pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa. Bijeli luk snižava krvni pritisak, holesterol, dijabetes, otčepljuje arterije, neophodan je u borbi protiv raka... Bijeli luk se može jesti, ili koristiti kao napitak. Jedna doza napitka - 3 do 5 češnjaka promiješati u blender sa jednim cijeđenim limunom i jednom čašom vode. Doza se može povećavati i koristiti nekoliko puta na dan, zavisno od potreba. Osobe sa niskim krvnim pritiskom moraju biti opreznije.

  Ehinacea

  Neki od najboljih ljekara prirodne medicine na svijetu, poput dr Ričarda Šulca, kazaće vam da je biljka ehinacea najbolja na svijetu za jačanje imuniteta, a naročito njen korjen. Od korjena i uopšte ehinacee mogu se pripremati čajevi i tinkture. Ehinacea pomaže tijelu da u kratkom roku stvori veći broj T-ćelija(prirodne ubice) i drugih ćelija koje štite organizam i uništavaju strane napadače. Ehinacea je ljekovita protiv prehlade, gripa i groznice, kao i svih vrsta infekcija, vreline i otoka. Poznata je i kao lijek protiv raka.

  Đumbir

  Đumbir je poznat po tome što ubrzava cirkulaciju, zagrijeva, i pomaže da preguramo prehladu u početnoj fazi. On takođe umanjuje bolove u mišićima (koji se javljaju tokom gripa). Ali, manje je poznato da đumbir pomaže tijelu da ubije virus gripa, kao i da podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. Ovo su otkrila nedavna kineska i indijska proučavanja. Veoma je lako dodati đumbir u ishranu. Naprosto dodate malo nasjeckanog svježeg ili u đumbira prahu u supu, salatu i sl. A možete i da pripremite đumbir čaj sa limunom, najviše korišćeno sredstvo protiv prehlada u zapadnim zemljama, ali i cijediti ga u sokovnik ili blender zajedno sa bijelim lukom i limunom. Đumbir je zdrav za kompletan organizam.

  Ljuta paprika i ren

  O ulozi vitamina C u održavanju imuniteta već i vrapci znaju, o tome ne treba pričati previše. Ono što je manje poznato jeste koji su najbogatiji izvori ovog vitamina. Svježa paprika, posebno ona ljuta, ima znatno više vitamina C od limuna i pomorandže koji se obično preporučuju. Znatno više vitamina C od limuna sadrži i ren, koji još pritom sjajno "čisti" zapušen nos i sinuse! Dakle, navalite na papričice i ren! Osim toga, ljuta paprika je biljka koja ubjedljivo najbolje poboljšava cirkulaciju u organizmu.

  Šargarepa

  Možda nijeste znali, šargarepa je prirodni borac protiv infekcija. Pošto je veoma bogata beta-karotinom i drugim karotinoidima, ona pomaže rad imunog sistema tako što pomaže tijelu da poveća proizvodnju NK ćelija (ćelija koje proždiru bakterije) i T-ćelija, koje su tijelu potrebne da se bori protiv infekcija i mikroba. Redovno konzumiranje svježe iscijeđenog soka od šargarepe donijeće vam povećan unos beta-karotina. Vitamin A, kojim je šargarepa bogata, takođe pomaže zdravlju disajnih puteva. Šargarepu je poželjno cijediti kao sok jer se na taj način mogu konzumirati značajne količine.

  Prirodni med

  Med je mnogo više od "prirodnog zaslađivača". Ozbiljna proučavanja pokazala su da ima brojna povoljna djelovanja na zdravlje. Ono što je interesantno jeste da ima baktercidno dejstvo i da uništava bakterije koje su čest izazivač posebno hroničnih upala sinusa i grla. Djeluje i protiv nekih sojeva bakterija koje su rezistentne na antibiotike.
  Nemojte ga dodavati u vreo čaj - to može da uništi neka od njegovih korisnih svojstava. Možete da uzmete kašičicu i rastopite ga u ustima (koristite drvenu illi plastičnu) ili ga dodajte u čaj kada se ohladi da bude mlak.

  Za opširnije informacije o jačanju imuniteta pogledati Internet prezentaciju Instituta za prirodnu medicinu Podgorica .
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 20/3/2014, 18:28

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 9/4/2014, 10:39

  avatar
  Matija Runje

  Broj komentara : 26
  Registration date : 2014-06-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Matija Runje 9/6/2014, 09:07

  slažem se sa svime što je rekao Zdravko ..
  osobno mi se prehrana veganska bazira na biološki uzgojenim cjelovitim žitaricama,mahunarkama  ,povrću i dodatak voća običnoga ..
  ne bi mogao jesti sirovo samo jer prorok Jelena White kaže da je bitna kuhana hrana ali i svježe salate i voće koje jedem ..
  Preko svoga primjera sam 10 prijatelja obratio na biljnu hranu ,jer sam prirodno velik i mišiće imam pa se mladim ljudima to svidi ,pa i oni žele jesti bioloske žitarice i povrće što više ,samo ostave malo mlijeka i ribe nekad ,prehrana je ogromna stvar za zdravlje,najvaznija stvar ..mislim da nije bitno jedemo li 100 posto sirovu ili kuhanu hranu ,bitno je da sve dugovječne civilizacije jedu kuhanu hranu poput žitarica ,povrća ..
  Imam blender Vitamix pa sam unaprijedio prehranu dosta ,pravim sva moguca jela od soje ,žitarica,voćne stvari itd Smile

  veganska prehrana je prehrana Adama i Eve ,a oni su bili tjelesno najbolji i naljepši .
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 26/6/2014, 11:24

  NAJBOLJI NAČIN ZA OPSKRBLJIVANJE ORGANIZMA HRANLJIVIM I LJEKOVITIM SASTOJCIMA

  Jedan od uslova za kvalitetno funkcionisanje čovjeka, održavanje zdravlja i liječenje bolesti jeste opskrbljivanje ili nahranjivanje organizma sa hranljivim i ljekovitim sastojcima koji su neophodni organizmu, kao što su vitamini, minerali, enzimi, proteini, aminokiseline, vlakna, ugljeni hidrati, antioksidansi, fitohemikalije...

  Najbolji način za opskrbljivanje organizma je kontinuirano konzumiranje sirove biljne hrane. U biljnu ishranu spadaju voće, povrće i mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenje. Sirova biljna hrani sadrži sve neophodne sastojke za čovjeka u uravnoteženoj količini.

  Zbog sve veće zagađenosti životne sredine i zemljišta biljna ishrana je svakako slabijeg kvaliteta nego što je to bio slučaj koju deceniju ranije. Isto tako, mnogi ljudi ne konzumiraju sirovu biljnu hranu u kontinuitetu. Iz ovih razloga, kao i zbog posljedica savremenog načina života koji se ogleda u nezdravoj ishrani, stresu, unošenju otrova u organizam poput cigareta, kafe, alkohola..., čovjek je u stanju nedostatka hranljivih i ljekovitih sastojaka. Krajnja posljedica tog nedostatka najčešće je bolest, iako se može manifestovati i na druge, blaže načine, kao što su manjak energije, zamor, loša probava, prijevremeno starenje...

  Da bi čovjek bio zdrav ili da bi se liječio od bolesti više je nego potrebno da u svom organizmu ima dovoljne količine, na primjer, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, hlorofila, omega kiselina, svih vitamina iz B kompleksa, C vitamina, aminokiseline, različite enzime, antioksidanse....

  Kako na najefikasniji način opskrbiti ili nahraniti organizam svim ovim i brojnim drugim sastojcima koji su nam neophodni?

  Za čitaoce portala BUDITEZDRAVI.info predlažemo recept kao dodatak svakodnevnoj ishrani kojim se nadomješćuju potrebe organizma za svim hranljivim i ljekovitim sastojcima. Korišćenjem ovog recepta koji ćemo nazvati „super hrana“ istovremeno se organizam pročišćava i apsolutno poboljšava njegovo svakodnevno funkcionisanje.

  Sastojci „super hrane“:

  - alga spirulina u prahu

  - alga hlorela u prahu

  - ječmena trava u prahu

  - pšenična trava u prahu

  - sjeme konoplje u prahu

  - čia sjemenke

  - laneno sjeme (može prethodno samljeveno u prahu)

  - kvasac (inaktivisani)

  Napomena: Svi sastojci mogu biti u podjednakim količinama - na primjer po 50 ili 100 grama, iako se može i drugačije kombinovati.

  Priprema:

  Svi sastojci se sipaju u jednu veću posudu i promiješaju kako bi se dobila jedna veća mješavina u prahu, odnosno „super hrana“. Mješavinu potom sipati u posudu sa poklopcem i držati je u kuhinji.

  Korišćenje:

  Svakog dana konzumirati po 2. do 4 supene kašike „super hrane“, zavisno od potrebe. „Super hrana“ se može konzumirati sa vodom i cijeđenim sokom, ali je najbolje ako se promiješa u blender sa voćem ili povrćem.

  Primjer jednog obroka:

  U blender staviti 3 banane, 1 jabuku, 1 breskvu, 2 supene kašike „super hrane“, 1 čašu vode, 2 do 4 kocke leda. Promiješati sve dok se ne dobije kaša. Po potrebi, u blender se može sipati i neki prirodni zaslađivač. I voće se može različito kombinovati, po želji.

  Zdravko Vučinić
  avatar
  Kika

  Broj komentara : 30
  Registration date : 2014-04-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Kika 15/8/2014, 16:56

  Postovani, kako hraniti bebu koja ima 7 mjeseci i prelazi s majcinog mlijeka na krutu hranu?
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 15/8/2014, 20:05

  Kika (citat):Postovani, kako hraniti bebu koja ima 7 mjeseci i prelazi s majcinog mlijeka na krutu hranu?

  Pogledajte ovaj link, može vam biti od pomoći, pa ako ima još pitanja samo izvolite

  http://zivetizdravo.org/947-2/
  avatar
  Kika

  Broj komentara : 30
  Registration date : 2014-04-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Kika 23/8/2014, 22:22

  Link je odlican. Hvala vam na odgovoru. Mozete li mi preporuciti koju marku sokovnika i blender da kupim? Idem iduci tjedan u kupovinu sa suprugom, a ima ih toliko pa ne znam koji da odaberem pa ako Vi ili netko drugi ima dobru preporuku bila bih zahvalna.
  avatar
  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Zdravko Vučinić 24/8/2014, 17:57

  Kika (citat):Link je odlican. Hvala vam na odgovoru. Mozete li mi preporuciti koju marku sokovnika i blender da kupim? Idem iduci tjedan u kupovinu sa suprugom, a ima ih toliko pa ne znam koji da odaberem pa ako Vi ili netko drugi ima dobru preporuku bila bih zahvalna.

  Zavisi kojim novcem raspolažete i gdje živite. Najbolji sokovnici za kućnu upotrebu su green star, omega i slični sa sporim obrtajima. Oni su malo skuplji. U suprotnom možete kupiti centrifugalni sokovnik (brzi obrtaji), na primjer philips.
  Što se tiče blendera, ubjedljivo najbolji je vitamix, ali on je skup. Možete kupiti neki slabiji od njega koji će završiti posao u kući. Oko blendera neka vas posavjetuje prodavac.
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 5/10/2014, 21:58

  Jedna sjajna prezentacija (pdf)
  SMISAO VEGETARIJANSKE ISHRANE
  avatar
  N.K.

  Broj komentara : 105
  Registration date : 2014-10-03

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  N.K. 14/11/2014, 17:42

  Biljna ili mesna ishrana?

  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  PavleS 31/12/2014, 18:11

  Portal BuditeZdravi.info u novom ruhu:
  http://www.buditezdravi.info/
  avatar
  goran1

  Broj komentara : 1
  Registration date : 2015-02-07

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  goran1 7/2/2015, 20:56

  Zdravo,

  Gdje mogu u Podgorici da kupim kvalitetne i higijenski ispravne zitarice? Gledao sam u neke 2-3 prodavnice zdrave hrane - izbor je los. Ne zna im se ni porijeklo (zitaricama), ni nacin proizvodnje. Mene interesuju psenica, jecam i ovas.

  Pozdrav.

  Sponsored content

  SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI Empty Re: SAVJETI O ŽIVOTU I ISHRANI

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 20:23