BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Sergej 92 26/8/2017, 23:13

  Drago mi je brate , ta zajedno smo u ovome , radnici u Božjem vinogradu se netrebaju ni preko tipkovnice svađati Smile . Ja sam pretjerao jutros sa kritikom , iako u njoj nije bilo grubih riječi , opet sam krivo procjenio bio i bio pretjerano otvoren i vidio da sam pogriješio sa procjenom i drago mi je da smo opet suradnici , a ne suparnici .
  avatar
  Pita

  Broj komentara : 81
  Registration date : 2017-08-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Pita 27/8/2017, 00:09

  Hvala puno svima na odgovorima. Mato hvala sto si se potrudio toliko da napises! Samo jos jedno pitanje da vidim jesam li dobro razumjela -da li si htio sa kazes da se protiv poremecaja ne trebamo borim tj ne pokusavamo jer nista ne mozemo uraditi nego ga jednostavno prihvatiti kao Boziju volju? I jos ovo, nesto sam uradila, nemam pojma sta i potpuno mi se promijenila organizacija foruma. Tj kad udjem na sajt izadju mi Jevandjelja ali kad izaberem opciju forum, nije kao ranije nego ima milion svakakvih opcija...nadam se da me razumijete Very Happy nije mi pregledno kao u pocetku, nesto sam kad sam mijenjala lozinku promijenila slucajno i sad je ovako...kako da vratim onoo jednostavnije? Very Happy
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  PavleS 27/8/2017, 11:09

  Pita (citat):Hvala puno svima na odgovorima. Mato hvala sto si se potrudio toliko da napises! Samo jos jedno pitanje da vidim jesam li dobro razumjela -da li si htio sa kazes da se protiv poremecaja ne trebamo borim tj ne pokusavamo jer nista ne mozemo uraditi nego ga jednostavno prihvatiti kao Boziju volju? I jos ovo, nesto sam uradila, nemam pojma sta i potpuno mi se promijenila organizacija foruma. Tj kad udjem na sajt izadju mi Jevandjelja ali kad izaberem opciju forum, nije kao ranije nego ima milion svakakvih opcija...nadam se da me razumijete Very Happy nije mi pregledno kao u pocetku, nesto sam kad sam mijenjala lozinku promijenila slucajno i sad je ovako...kako da vratim onoo jednostavnije? Very Happy
  Ako ulaziš sa kompjutera, uvijek je klasična verzija. Ako ulaziš sa telefona, klasičnu verziju treba izabrati iz menija u gornjem desnom uglu. Na mobilnoj verziji ne može se vidjeti meni sa lijeve strane Latest topics.
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Mato T 27/8/2017, 12:08

  Pita (citat):Mato hvala sto si se potrudio toliko da napises! Samo jos jedno pitanje da vidim jesam li dobro razumjela -da li si htio sa kazes da se protiv poremecaja ne trebamo borim tj ne pokusavamo jer nista ne mozemo uraditi nego ga jednostavno prihvatiti kao Boziju volju?

  Ako razumiješ koji je uzrok tvog poremećaja (pala priroda, grijeh, krivica, prokletstvo itd), onda ti je valjda jasno da ti protiv ovoga svojom silom ne možeš ništa. Nama je potrebna nečija DRUGA SILA da bi ovo pobjedili. Pošto znamo Jednog koji je SVE ovo već učinio umjesto nas i izašao kao pobjednik, što nas onda spriječava da se predamo Njemu?! Jedino što nas sprečava je naša slobodna volja kojom nam je data mogućnost da SE NE PREDAMO. Da li je Božja volja da mi budemo poremećeni, bolesni i na posljetku izgubljeni za vječnost? Složit ćeš se da nije. Božja volja je da mi budemo SPAŠENI i da ZAUVIJEK budemo NJEGOVI. Pošto smo mi TVRDOVRATI i neobrezanog srca (u nevjerstvu), jedini način da nam Bog otkrije naše pravo lice je da dopusti da dođemo u situaciju u kojoj ćemo zavapiti za Njegovu pomoć. On to ne dopušta zato što On to želi, nego zato što MI to želimo. Čovjek najviše traži Boga kada je u izgubljenoj situaciji (kada dodirne dno) i kada ispuca sve mogućnosti da si pomogne u svojoj sili. Generalno ovo je iskustvo svakog istinski obraćenog čovjeka, iako teorecki to ne mora biti tako. Isko bi ti mogao na svom osobnom iskustvu lako objasniti kako je u mom slučaju značilo dodirivanje dna, ipak ću za ovu priliku iskoristiti jedan događaj iz Kristovog života.

  Radi se o događajima opisanim u evanđelju po Luki 7, 1-17.

  Krist je rekao carevom čovjeku, kome je iscijelio sina: “Ako ne vidite čudesa i znaka, vi ne vjerujte!” (Ivan 4,48). On je bio ožalošćen nevjerstvom onih iz svoga naroda, koji su tražili spoljašne znakove da bi vjerovali u njega kao Mesiju. Vjera rimskog kapetana izazvala je zato kod njega veliko čuđenje. Kapetan nije sumnjao u Spasiteljevu silu. On čak nije tražio da Isus lično dođe da izvrši čudo. “Reci samo riječ”, uzviknuo je on, “i ozdravit će sluga moj!” Kapetanov sluga ležao je na samrti. Kod Rimljana su sluge bili robovi, koji su se kupovali i prodavali na trgovima i sa kojima se često rđavo postupalo; ali kapetan je mnogo volio svoga slugu i jako je želio da on ozdravi. Vjerovao je da ga Isus može izliječiti. On još nije vidio Spasitelja, ali to što je o njemu slušao probudilo je vjeru u njegovom srcu. Usprkos jevrejskom formalizmu I legalizmu, ovaj Rimljanin je vjerovao da je jevrejska religija bolja od ostalih religija. On je već porušio ogradu predrasude, koja je razdvajala Rimljane, kao pobjednike, od pokorenog jevrejskog naroda. On je pokazivao poštovanje prema Božjoj službi i bio je ljubazan prema Jevrejima, kao poklonicima pravog Boga.

  U Kristovoj nauci, sa kojom su ga upoznali, našao je ono, za čime je čeznula njegova duša. Sve što je u njemu bilo duhovno odazivalo se Kristovim riječima. Ali on se osjećao nedostojan da izađe pred Isusa, i zato je poslao nekoliko jevrejskih starješina da zamole Isusa da izliječi njegovog slugu. Mislio je da su oni u dobrim odnosima sa velikim Učiteljem, i da će znati, kako treba da mu se približe, da bi zadobili njegovu naklonost. Ulazeći u Kapernaum, Isus je sreo izaslanstvo jevrejskih starješina koji su mu iznijeli kapetanovu želju. Navaljivali su na Isusa sa molbom: “Dostojan je da mu to učiniš, jer ljubi naš narod i načinio nam je sinagogu”. (Zapazimo dobro ovu izjavu legalista)

  Isus je odmah krenuo na put prema stanu kapetana. Ali pošto ga je gomila sa svih strana okružavala, mogao je tek polako koračati naprijed. Kad je čuo da se Isus približava, kapetan mu je učtivo i ponizno poslao ovu poruku: “Gospode, ne trudi se, jer nisam dostojan da udeš pod krov moj”. (Zapazimo izjavu pravog vjernika) Isus je ipak nastavio svoj put, i kapetan je napokon imao smjelosti da se lično predstavi i da dopuni svoju poruku: “Zato i ne držah sebe dostojnim ni da ti sam pridem; nego samo reci riječ i ozdravit će sluga moj. Jer, i ja, koji sam čovjek pod vlašću i imam pod sobom vojnike, rečem jednome: idi, i on ide, i drugome: dođi, i on dolazi, i sluzi svome: učini to, i učini”. Kao što moji vojnici priznaju u meni predstavnika rimske vlasti i pokoravaju mi se, tako ti predstavljaš vlast vječnog Boga, i sve stvoreno se tebi pokorava. Ti možeš zapovjediti bolesti da se udalji, i ona će te poslušati. Ti možeš pozvati nebeski vjesnike, i oni će donijeti zdravlje. Reci samo riječ, i moj će sluga ozdraviti. Kakva nevjerovatna vjera, kakvo nevjerovatno pouzdanje u Božju riječ.

  “Kad to ču Isus, zadivi mu se, i Okrenuvši se narodu, koji idaše za njim, reče: Kažem vam, ni u Izraelu toliko vjere ne nađoh”. Zatim se okrenuo kapetanu i rekao mu: “Idi, i kako si vjerovao, neka ti bude. I ozdravi sluga njegov u taj čas”.

  Jevrejske starješine, koji su kapetana preporučili Kristu, pokazali su koliko slabo shvataju duh evandelja. Oni nisu shvatili da jedino naša velika potreba daje nam pravo da tražimo božansku milost. Ispunjeni svojom pravdom, oni su hvalili kapetana govoreći: “On ljubi naš narod”. Kapetan, naprotiv, govorio je o sebi: “Ja nisam dostojan”. Njegovo je srce bilo ganuto Kristovom milošću (Kristovim Duhom). Smatrao se nedostojnim, ali je tražio pomoc´. Nije se uzdao u svoju dobrotu; njegova velika potreba bila je njegov jedini razlog zašto je došao Kristu. Njegova je vjera primila Krista onakvog, kakav je on stvarno. On nije u njemu gledao samo čudotvorca nego i PRIJATELJA i SPASITELJA ČOVJEČANSTVA.

  To je put, kojim može svaki grešnik doći Kristu. “spasao nas je ne zbog pravednih djela koja smo mi učinili, nego po svom milosrđu - kupanjem preporođenja i obnovom Duha Svetog.” (Titu 3,5). Ako vam sotona kaže da ste grešnici i da se uzalud nadate da ćete dobiti blagoslov od Boga, odgovorite mu da je Krist došao na svijet da spase grešnike. Mi nemamo ništa čime bismo mogli da se pohvalimo pred Bogom.Naše očajno stanje iziskuje od nas da se danas i uvijek obraćamo Kristu za pomoc´.

  Od svoga djetinjstva Jevreji su bili poučavani u pogledu Mesijinog djela. Njima su bile poznate nadahnute izjave patrijaraha i proroka, kao i simbolička služba žrtava. Ali oni su prezirali svjetlost, i sada nisu primjećivali ništa na Isusu, što bi mogli da požele. Kapetan, naprotiv, roden u neznaboštvu, odgojen u idolopoklonstvu carskog Rima, posvećen vojničkom zvanju, naoko lišen duhovnog života zbog svoga odgoja i okoline, još više odbijan fanatizmom Jevreja i općim prezirom, kome je bio izložen izraelski narod, primjećivao je istinu, prema kojoj su Abrahamova djeca bila slijepa. Nije čekao da vidi, da li će Jevreji primiti onoga, koji se nazivao njihovim Mesijom. Svjetlost “koja obasjava svakoga čovjeka, koji dolazi na svijet” obasjala je i njega, i on, iako daleko od Božjeg naroda, vidio je slavu Božjeg Sina.

  Isusu je to bila slika onoga djela, koje će evanđelje izvršiti među neznabošcima. S radošću je unaprijed gledao skupljanje duša iz svih naroda u njegovo carstvo. A takođe s velikom žalošću opomenuo je Jevreje na posljedice njihovog nevjerstva: “Ja vam kažem, da će mnogi doći od Istoka i od Zapada i sjest će za trpezu sa Abramom i Izakom i Jakovom u carstvu nebeskom, a sinovi carstva izagnat će se napolje u tamu, gdje će biti plač i škripanje zuba”. Nažalost, mnogo ih ima, koji sebi danas pripremeju takvo bolno razočaranje! Dok usred mraka neznaboštva duše primaju njegovu milost, mnogi u kršćanskim zemljama preziru svjetlost, koja ih obasjava.

  Za opisivanje ovog događaja koristio sam komentare EGW iz knjige "Čežnja vijekova". Zaista je nevjerovatno kako je ovaj Božji prorok razumio i propovijedao evanđelje.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 27/8/2017, 18:02

  Pita (citat):Hvala puno svima na odgovorima. Mato hvala sto si se potrudio toliko da napises! Samo jos jedno pitanje da vidim jesam li dobro razumjela -da li si htio sa kazes da se protiv poremecaja ne trebamo borim tj ne pokusavamo jer nista ne mozemo uraditi nego ga jednostavno prihvatiti kao Boziju volju? I jos ovo, nesto sam uradila, nemam pojma sta i potpuno mi se promijenila organizacija foruma. Tj kad udjem na sajt izadju mi Jevandjelja ali kad izaberem opciju forum, nije kao ranije nego ima milion svakakvih opcija...nadam se da me razumijete Very Happy nije mi pregledno kao u pocetku, nesto sam kad sam mijenjala lozinku promijenila slucajno i sad je ovako...kako da vratim onoo jednostavnije? Very Happy

  Dodao bih još samo ovo ako dozvolite. Prvo sam mislio da Mato koristi pogrešne termine ili se neprecizno izražava i da u stvari mi mislimo isto ali sam pogrešio čitajući detaljnije. On zaista zastupa samohipnozu i samim tim samoobmanu. To je iluzija, apstrakcija, fatamorgana...

  Zašto ti (Pita) ne razumeš JEDNOSTAVNU biblijsku poruku? Zar je Bog toliko iskomplikovao stvari da bi se mi spasili ili je poruka jednostavna i svima razumljiva i onima sa manjim duhovnim i intelektualnim rastom i onima sa većim?

  Ključ problema leži u razumevanju termina "prepustiti" se Bogu ili "predati" se Bogu. Šta znači prepustiti ili predati se Bogu? To znači prepustiti se Božjoj VOLJI. Šta znači prepustiti se Božjoj volji? Šta je Božja volja? Šta je uopšte volja? Volja je kada mi nešto HOĆEMO i RADIMO. To je volja. Npr. moja volja danas je da dođem na forum IRI-ja. Ja to hoću i to sam uradio.
  Šta je onda Božja volja? Božja volja je Božji ZAKON. Tu, u Bibliji piše šta je Božja volja.
  Šta onda znači prepustiti se ili predati se Božjoj volji. To znači prepustiti se ZAKONU. Npr. u zakonu piše "poštuj roditelje". To je Božja volja (i ujedno odraz Njegovog karaktera). Ako mene roditelji zamole da danas skuvam ručak pošto oni imaju neke druge obaveze i ja ne uradim to, ja činim SVOJU volju. Ako POSLUŠAM roditelje, ja činim Božju volju, tako što ŽIVIM po Božjem ZAKONU, koji je Njegova volja. I tako pokazujem da volim Boga kao što kaže Isus "onaj ko drži moje ZAPOVESTI mene ljubi, a ko ljubi mene ljubi onog koji me je poslao".
  Znači mi imamo svoju volju, koja nije u skladu sa Božjim zakonom, a Bog ima svoju volju kojoj treba da se predamo tako što ćemo da živimo po tom zakonu u kom je napisana Njegova volja. Ovo je banalan primer sa roditeljima, postoji bezbroj primera sa bilo kojom zapovešću, zakonom, pravilom, smernicom, uputom, direktivom, savetom, putokazom, uredbom, odredbom, naredbom, načelom, nalogom, predlogom, naređenjem, preporukom, propisom, zahtevom, pozivom, objavom, obaveštenjem, vešću, instrukcijom, podukom, opomenom, ukorom, kritikom, osudom, optužbom koja je zapisana u Bibliji.

  Na nebu bićima koja nisu pala zakon je urezan u srce, tako će biti i palim bićima posle vaskrsenja koja budu spasena.
  Na zemlji zakon je napisan u Bibliji i zato se mi PREDAJEMO i PREPUŠTAMO tom zakonu jer nam nije u srcu pošto nam je srce nečisto. ŽIVEĆI po tom zakonu mi čistimo srce, to nije nikakav legalizam kao što iluzionisti predstavljaju.
  Šta piše u molitvi Oče naš?
  Oče naš koji si na nebesima da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje da bude VOLJA tvoja i na ZEMLJI kao što JE (već jeste) na NEBU...
  Dakle na nebu je već Njegova volja jer su bića prihvatila Njegov zakon da je istinit, pravedan pun ljubavi koji ustvari odražava Njega.
  Na zemlji nije tako, na zemlji nije Njegova volja već NAŠA (pobunjena) volja i mi sad treba da se PREDAMO ili PREPUSTIMO Njegovoj volji tj. zakonu. Da ŽIVIMO po Njemu. Da ga izučavamo, da ga upoznajemo a samim tim upoznajemo Boga jer je zakon kao što sam rekao odraz Njegovog karaktera. I to je ŽIVOT VEČNI da UPOZNAJU tebe jedinoga Boga i Isusa Hrista..., kao što piše u Bibliji.
  Ako se samo apstraktno predamo Bogu, kao što uče iluzionisti, nama nije jasno šta to znači. Kako da se predam, šta treba da URADIM? Treba da UPOZNAJEŠ BOGA preko Njegovog ZAKONA i da ŽIVIŠ po njemu. Čitanjem Biblije napisane na PAPIRU pošto nam još uvek nije u SRCU, jer nismo na nebu nego smo na zemlji gde je duhovni rat.

  To je naša ULOGA. To mi treba da URADIMO. Tako se prepuštamo Bogu. Koja je Božja odnosno Hristova ULOGA? Kada mi krenemo da ŽIVIMO po ZAKONU i tako se PREPUSTIMO Božjoj volji, tako pokazujemo VERU u Njega (dakle ne moramo da FILOZOFIRAMO šta je vera i opravdanje verom) i On nas OPRAVDAVA. Daje legitimitet našem držanju zakona. I onda se Hristov duh useljava u nas i VODI nas kroz život. Npr. kada mi učinimo greh, Njegova ULOGA je da nas OSVEDOČI da smo počinili greh. I onda vremenom sve manje grešimo i On nam tako oblikuje karakter. Mi ČINIMO i DELAMO nekada po Njegovom zakonu (tada mu se predajemo) a nekada po našoj volji. Ne može da se On useli u nas i da mi više ne grešimo. Mi ćemo sve manje i manje da grešimo kako budemo sve više i više živeli po Njegovoj volji tj. zakonu a On će nas osvedočavati ili opominjati kada pogrešimo odnosno kada budemo radili nešto po našoj volji.
  Zbog palog stanja nas vuče greh. I naše telo se protivi duhu tj. naša volja se protivi Božjoj. Na nebu nećemo biti u palom već u proslavljenom stanju. Neće nas vući greh jer će nam Božji zakon biti zapisan u srcu. Ovde nam treba Božja volja kojoj trebamo da se PREPUSTIMO i PREDAMO, tamo nema šta da se prepuštamo jer će nam to biti prirodno stanje. ŽIVEĆE Bog u nama u PUNOM SMISLU te reči. Ovde malo živi, malo ne živi. Zavisi koliko se predajemo tj. živimo po Božjem zakonu.

  Zato je ekstremno važno da izučavamo i upoznajemo Božji zakon jer tako ustvari upoznajemo Boga. Život po tom zakonu nije uopšte rad u svojoj sili, kako iluzionisti to predstavljaju. Oni se UMIŠLJENO prepuste i očekuju da Bog čini dobra dela kroz njih. I onda izvrću reči kako se mi ne spasavamo delima nego milošću i sl. Jeste, spasavamo se Božjom milošću, ali kako POKAZUJEMO da smo PRIHVATILI tu milost. Životom po zakonu. Jeste, vera je DAR. Šta ćeš dati Bogu kao uzdarje, kako ćeš umnožiti talante? Kako ti pokazuješ da PRIHVATAŠ taj besplatni dar. Životom po zakonu. Ne možemo reći VERUJEM u Hrista, PRIHVATAM BESPLATNI DAR, a živimo po svojoj volji umesto po ZAKONU. I onda kada živiš po zakonu, oni kažu ti si legalista, ne možeš u svojoj sili, to su prljava dela itd.
  Zna se šta je legalizam, kada se javno da drugi vide predstavljaš kao pravedan i činiš dobra dela da bi kod Boga skupio poene i dobio nagradu ili izbegao kaznu. Ali ovo što sam sve napisao NEMA VEZE sa tim. To samo iluzionisti vide odnosno umišljaju. A nesvesno uklanjaju Božji zakon kao večni autoritet.

  Tako da čim čuješ termine PREPUSTI se Bogu, PREDAJ se Bogu, Bog je LJUBAV, samo VERUJ itd., ako ti ne kažu da treba da ŽIVIŠ po Božjem ZAKONU koji u stvari sve to predstavlja (prepuštanje i predavanje Božjoj volji, ljubav kao izraz Božjeg zakona, vera kao poverenje u Onoga koji nas voli a koju iskazujemo držanjem Njegovog zakona), znaj da te OBMANJUJU i da su to samo PRAZNE REČI. Puna REČ ili PUNINA REČI je Isus koji je ISPUNIO ZAKON i dao ga nama da ga DRŽIMO i tako pokazujemo da smo se predali, da volimo, da verujemo itd.


  Nebojša: komentar modifikovan dana: 31/8/2017, 22:22; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  PavleS 27/8/2017, 18:16

  Dobar post Nebojša.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 27/8/2017, 20:09

  Dodao bih još vezano za Hristov duh u nama. Kako nas On to osvedočava odnosno opominje?

  Neko će da pita kako znamo da je Hristov duh u nama? Da li je to fikcija? Kako to da prepoznamo? To znamo pomoću našeg duhovnog stanja. Plodovi duha su ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vernost, krotkost, uzdržljivost... Dakle ako to imamo znamo da je Hristov duh u nama.

  Kada učinimo greh ili nešto što ne treba, to činimo SVOJOM palom voljom, jer se nismo predali Božjoj volji (zapovestima iz zakona). Tada nam iz našeg palog srca izlaze blud, krađe, ubistva, preljube, zle misli (obrati pažnju Pita), lakomstva, zloće, prevare, raspojasanost, zavist, hula, oholost, laž, bezumlje... Posledica toga je nemir, nervoza, strah, sumnja, beznađe, očajanje, praznina, osećaj krivice, nečista savest... Kada to osetimo znamo da nas je Hristov duh osvedočio i mi treba onda da se POKAJEMO i da se vratimo u pređašnje stanje. Kada se pokajemo osećamo mir, lakoću, kao da smo skinuli teret sa leđa, olakšanje... I tako se učimo da prepoznajemo Hristovu opomenu ili osvedočenje na greh. Vremenom nam to postaje lako prepoznatljivo iako i sada možemo da lako prepoznamo ako shvatimo zašto smo u takvom stanju, koje je posledica greha. I onda sve manje i manje grešimo.

  Hula na Svetog Duha je kada uporno odbijamo Hristove opomene i osvedočenja i nastavljamo da činimo svoju volju. Dobar deo današnjeg čovečanstva je u huli na Svetog Duha što se vidi po njihovom duhovnom stanju. Nemaju mir i sve gore nabrojane plodove Duha, već imaju duhovnu bolest koja je posledica njihovog nečistog srca. Oni se osećaju nesrećno i jadno a ne žele da se izleče. I onda se "leče" svakojakim "lekovima" ovoga sveta koje im daju demoni iz njihove apoteke i postaju zavisni od tih lekova, jer čim dejstvo leka prestane ponovo se javi bolest koja ponovo mora da se zamaskira novim lekom. Neće pravog Lekara već hoće nadrilekara. I tako se vremenom naviknu, kako tonu sve dublje, da ne mogu da čuju Hristovu opomenu već je konstantno odbijaju umesto da se pokaju.
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Mato T 27/8/2017, 23:13

  Nebojša (citat):
  Dodao bih još samo ovo ako dozvolite. Prvo sam mislio da Mato koristi pogrešne termine ili se neprecizno izražava i da u stvari mi mislimo isto ali sam pogrešio čitajući detaljnije. On zaista zastupa samohipnozu i samim tim samoobmanu. To je iluzija, apstrakcija, fotomorgana...

  Naravno da dozvoljavamo brate, samo pucaj, da još malo razbucamo taj legalizam  Very Happy . Rekao sam ti ja odmah da ne mislimo isto, jer znam na koji načim ti razmišljaš. Bio sam u toj priči godinama i znam odlično na koji način razmišlja lagalistički mozak. Nema tu nikakve iluzije brate moj. To je puka realnost i stvarnost.

  Nebojša (citat):
  Zašto ti (Pita) ne razumeš JEDNOSTAVNU biblijsku poruku? Zar je Bog toliko iskomplikovao stvari da bi se mi spasili ili je poruka jednostavna i svima razumljiva i onima sa manjim duhovnim i intelektualnim rastom i onima sa većim?

  Piti je teško shvatiti jednostavnu Biblijsku poruku iz istog razloga kao što ju je i tebi teško shvatiti, a i ostalima koji su u toj priči. Vjerujem da će ona prije tebe razumjeti ovu jednostavnu, a spasonosnu istinu o opravdanju vjerom i zato Pita sestro samo naprijed  Very Happy . Čitav život si krivo učen, um ti je zatrovan i imaš blokadu u glavi. Postoje perfidni oblici legalizma, a jedan od takvih je ovaj što ti iznosiš. Određena istina pomiješana sa određenom dozom legalističke laži.

  Nebojša (citat):
  Ključ problema leži u razumevanju termina "prepustiti" se Bogu ili "predati" se Bogu. Šta znači prepustiti ili predati se Bogu? To znači prepustiti se Božjoj VOLJI. Šta znači prepustiti se Božjoj volji? Šta je Božja volja? Šta je uopšte volja? Volja je kada mi nešto HOĆEMO i RADIMO. To je volja. Npr. moja volja danas je da dođem na forum IRI-ja. Ja to hoću i to sam uradio.
  Šta je onda Božja volja? Božja volja je Božji ZAKON. Tu, u Bibliji piše šta je Božja volja.
  Šta onda znači prepustiti se ili predati se Božjoj volji. To znači prepustiti se ZAKONU.

  Znači ovako. Prepustiti (predati) se Bogu = Prpustiti se Božjoj volji (Božja volja je Božji Zakon) = Prepustiti se Božjem zakonu. Znači po ovome što si rekao ispada da je prepuštanje Bogu = prepuštanje Božjem zakonu. Idemo sada dalje da vidimo dokle će nas dovesti tvoja logika.

  Nebojša (citat):
  Npr. u zakonu piše "poštuj roditelje". To je Božja volja (i ujedno odraz Njegovog karaktera). Ako mene roditelji zamole da danas skuvam ručak pošto oni imaju neke druge obaveze i ja ne uradim to, ja činim SVOJU volju. Ako POSLUŠAM roditelje, ja činim Božju volju, tako što ŽIVIM po Božjem ZAKONU, koji je Njegova volja. I tako pokazujem da volim Boga kao što kaže Isus "onaj ko drži moje ZAPOVESTI mene ljubi, a ko ljubi mene ljubi onog koji me je poslao".
  Znači mi imamo svoju volju, koja nije u skladu sa Božjim zakonom, a Bog ima svoju volju kojoj treba da se predamo tako što ćemo da živimo po tom zakonu u kom je napisana Njegova volja. Ovo je banalan primer sa roditeljima, postoji bezbroj primera sa bilo kojom zapovešću, zakonom, pravilom, smernicom, uputom, direktivom, savetom, putokazom, uredbom, odredbom, naredbom, načelom, nalogom, predlogom, naređenjem, preporukom, propisom, zahtevom, pozivom, objavom, obaveštenjem, vešću, instrukcijom, podukom, opomenom, ukorom, kritikom, osudom, optužbom koja je zapisana u Bibliji.

  Rekao si predati se Bogu, znači predati se Božjem zakonu. Ti kažeš da mi ako svojom voljom odlučimo da činimo ono što piše u Zakonu to po automatici znači da se mi na taj način predajemo Bogu. Da si mi ovo pričao prije koju godinu vjeruj mi da bi ja i ti bili najbolji kompanjoni na forumu  Laughing . Znači da ponovim, ti kažeš da nam je Bog dao slobodnu volju da mi takvi kakvi jesmo (grešni, sebični, izgubljeni, prokleti) svojom voljom vršimo Božji zakon. Brate moj ljubljeni čemu onda PLAN SPASENJA? Čemu potreba da Krist umjesto nas bude pravedan (vrši Božji zakon), ako mi to možemo svojom voljom u stanju u kojem se nalazimo? Jel ti ne shvaćaš kako je ovo teški legalizam, odbacivanje plana spasenja, te odbacivanje Kristove i Očeve žrtve? Očito da ne shvaćaš, ali nadam se da ćeš uskoro shvatiti ak dopustiš Kristu da ti otkrije ovu istinu.

  Nebojša (citat):
  Na nebu bićima koja nisu pala zakon je urezan u srce, tako će biti i palim bićima posle vaskrsenja koja budu spasena.

  Znači Bog urezuje svoj zakon ljudima u srce tek nakon što spašeni uskrsnu? Koliko ja znam svi spašeni prije nego budu uskrsnuti moraju biti proglašeni pravednima, što znači moraju imati urezan Božji zakon u srce. Izgleda stvarno da ti nisi uopće svijestan o čemu pričaš, jer uopće ne poznaješ Plan spasenja. Bolje da nisi svjestan, jer ako svjesno ovo iznosiš onda imamo veliki problem.

  Nebojša (citat):
  Na zemlji zakon je napisan u Bibliji i zato se mi PREDAJEMO i PREPUŠTAMO tom zakonu jer nam nije u srcu pošto nam je srce nečisto. ŽIVEĆI po tom zakonu mi čistimo srce, to nije nikakav legalizam kao što iluzionisti predstavljaju.

  Što će biti sa onima prije Mojsija kojima zakon nije zapisan u Bibliji Very Happy ?! Ako ovo nije LEGALIZAM onda neznam što jest. Kako neshvaćaš da se nalaziš u takvom stanju u kojem ti nije moguće svojom voljom u svojoj sili vršiti Božji zakon? Kako ne shvaćaš da ti je potrebno novorođenje i Kristova pravednost (Božji zakon) u srcu da bi mogao da činiš djela ugodna Bogu. Ta djela ne činiš ti nego Krist u tebi, a ti svojom voljom pristaješ na to kao što si pristao da Krist zaživi u tebi. Ljudi molim vas prestanite s ovim legalizmom. Ako ne razumijete ove stvari strpite se malo. Nemojte se više brukati i sramotiti sa ovom pričom. Samo vrijeđate Boga na ovaj način.

  Nebojša (citat):
  Šta piše u molitvi Oče naš?
  Oče naš koji si na nebesima da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje da bude VOLJA tvoja i na ZEMLJI kao što JE (već jeste) na NEBU...
  Dakle na nebu je već Njegova volja jer su bića prihvatila Njegov zakon da je istinit, pravedan pun ljubavi koji ustvari odražava Njega.
  Na zemlji nije tako, na zemlji nije Njegova volja već NAŠA (pobunjena) volja i mi sad treba da se PREDAMO ili PREPUSTIMO Njegovoj volji tj. zakonu. Da ŽIVIMO po Njemu. Da ga izučavamo, da ga upoznajemo a samim tim upoznajemo Boga jer je zakon kao što sam rekao odraz Njegovog karaktera. I to je ŽIVOT VEČNI da UPOZNAJU tebe jedinoga Boga i Isusa Hrista..., kao što piše u Bibliji.
  Ako se samo apstraktno predamo Bogu, kao što uče iluzionisti, nama nije jasno šta to znači. Kako da se predam, šta treba da URADIM? Treba da UPOZNAJEŠ BOGA preko Njegovog ZAKONA i da ŽIVIŠ po njemu. Čitanjem Biblije napisane na PAPIRU pošto nam još uvek nije u SRCU, jer nismo na nebu nego smo na zemlji gde je duhovni rat.

  Dajte ljudi izludit ćete me više sa svojim legalizmom  Very Happy . Poštedite me više ove priče, molim vas. Kada već spominješ molitvu Oče naš i braniš svoj legalizam, jel ti brate moj znaš da je Božje carstvo već uspostavljeno? Jel znaš na kojem prijestolju se sada tvoj Spasitelj nalazi? Znam da je ovo malo prezačinjena hrana za tebe, jer nisi počeo ni piti mlijeko kako treba. Nemoraš se truditi dati mi odgovor na moja pitanja, jer to trenutno nisi u stanju. Nemoj molim te krivo shvatiti ovo što piše, jer mi nije cilj da te omalovažavam nego da ti ukažem na problem koji imaš i da te uputim na onoga koji riješava taj problem.

  Nebojša (citat):
  To je naša ULOGA. To mi treba da URADIMO. Tako se prepuštamo Bogu. Koja je Božja odnosno Hristova ULOGA? Kada mi krenemo da ŽIVIMO po ZAKONU i tako se PREPUSTIMO Božjoj volji, tako pokazujemo VERU u Njega (dakle ne moramo da FILOZOFIRAMO šta je vera i opravdanje verom) i On nas OPRAVDAVA. Daje legitimitet našem držanju zakona. I onda se Hristov duh useljava u nas i VODI nas kroz život. Npr. kada mi učinimo greh, Njegova ULOGA je da nas OSVEDOČI da smo počinili greh. I onda vremenom sve manje grešimo i On nam tako oblikuje karakter. Mi ČINIMO i DELAMO nekada po Njegovom zakonu (tada mu se predajemo) a nekada po našoj volji. Ne može da se On useli u nas i da mi više ne grešimo. Mi ćemo sve manje i manje da grešimo kako budemo sve više i više živeli po Njegovoj volji tj. zakonu a On će nas osvedočavati ili opominjati kada pogrešimo odnosno kada budemo radili nešto po našoj volji.

  Vjeruj mi da bi Miško (Miroljub Petrović) ovo odmah potpisao i zapečatio  Very Happy . Predpostavljam da si prošao njegov tretman, jer ovo je teologija našeg čuvenog Vojvode. Moram priznati da sam i ja prošao Miškov tretman u određenoj mjeri, tako da sam vrlo dobro upoznat sa njegovom teologijom.

  Nebojša (citat):
  Zbog palog stanja nas vuče greh. I naše telo se protivi duhu tj. naša volja se protivi Božjoj. Na nebu nećemo biti u palom već u proslavljenom stanju. Neće nas vući greh jer će nam Božji zakon biti zapisan u srcu. Ovde nam treba Božja volja kojoj trebamo da se PREPUSTIMO i PREDAMO, tamo nema šta da se prepuštamo jer će nam to biti prirodno stanje. ŽIVEĆE Bog u nama u PUNOM SMISLU te reči. Ovde malo živi, malo ne živi. Zavisi koliko se predajemo tj. živimo po Božjem zakonu.

  Uh da je ovu priču ćuo apostol Pavle vjerujem da bi mu se svaka dlaka na glavi naježila ako je imao kose  Very Happy . Po tvom izgleda da je Bog plan spasenja tako osmislio da se malo zabavlja sa nama. Malo je u nama, malo nije. Izgleda da sve ovisi o našem raspoloženju koliko smo spremni da zasučemo rukave i vršimo Božji zakon  Very Happy . Možda bi najbolje bilo da skinemo majicu, da nas ne zezaju rukavi, pa da napadnemo.

  Nebojša (citat):
  Zato je ekstremno važno da izučavamo i upoznajemo Božji zakon jer tako ustvari upoznajemo Boga. Život po tom zakonu nije uopšte rad u svojoj sili, kako iluzionisti to predstavljaju. Oni se UMIŠLJENO prepuste i očekuju da Bog čini dobra dela kroz njih. I onda izvrću reči kako se mi ne spasavamo delima nego milošću i sl. Jeste, spasavamo se Božjom milošću, ali kako POKAZUJEMO da smo PRIHVATILI tu milost.

  Koliko sam ja upoznat sa izučavanjem Biblije, znam kada se ona proučva bez Božjeg Duha (Kristovog Duha) u nama, da je to problematično. Kada bi ti razumio što to znači Božja milost onda bi možda i razumio koja je njena uloga. Božja milost je Kristov ili Božji Duh. Izgleda da si sjedio na ušima kada si čitao prijašnje moje postove, pa ti promakao ovaj detalj.

  Nebojša (citat):
  Životom po zakonu. Jeste, vera je DAR. Šta ćeš dati Bogu kao uzdarje, kako ćeš umnožiti talante? Kako ti pokazuješ da PRIHVATAŠ taj besplatni dar. Životom po zakonu. Ne možemo reći VERUJEM u Hrista, PRIHVATAM BESPLATNI DAR, a živimo po svojoj volji umesto po ZAKONU. I onda kada živiš po zakonu, oni kažu ti si legalista, ne možeš u svojoj sili, to su prljava dela itd.

  Znači opet se vraćamo na istu priču. Mi prihvaćamo dar, životom po zakonu, kako ti kažeš. Vjera nam služi čisto da shvatimo činjenicu da Bog postoji i da postoji Isus Krist kao Mesija. U ovo isto vjeruju Sotona i demoni, pa izgleda da oni imaju poprilično veliku vjeru. Napati se ti vrteći jednu te istu priču u krug.

  Nebojša (citat):
  Zna se šta je legalizam, kada se javno da drugi vide predstavljaš kao pravedan i činiš dobra dela da bi kod Boga skupio poene i dobio nagradu ili izbegao kaznu. Ali ovo što sam sve napisao NEMA VEZE sa tim. To samo iluzionisti vide odnosno umišljaju. A nesvesno uklanjaju Božji zakon kao večni autoritet.

  Kako nema veze kada ti kažeš da mi svojim djelima dopuštamo Bogu da nam dođe. Nije ovo nikakva iluzija, ovo je ono što ti pišeš i što tvrdiš čitavo vrijeme kroz svu našu diskusiju. Pošto sam ja već određenim ranijim citatima, da ih sada ne ponavljam, već srušio ovu priču, evo ti mi pokušaj Biblijskim citati dokazati ovu priču. Ako stvarno misliš da je ovo što pričaš istina iznesi Biblijske dokaze za ovu priču, pa da vidimo koliko to pije vode  Very Happy .

  Nebojša (citat):
  Tako da čim čuješ termine PREPUSTI se Bogu, PREDAJ se Bogu, Bog je LJUBAV, samo VERUJ itd., ako ti ne kažu da treba da ŽIVIŠ po Božjem ZAKONU koji u stvari sve to predstavlja (prepuštanje i predavanje Božjoj volji, ljubav kao izraz Božjeg zakona, vera kao poverenje u Onoga koji nas voli a koju iskazujemo držanjem Njegovog zakona), znaj da te OBMANJUJU i da su to samo PRAZNE REČI. Puna REČ ili PUNINA REČI je Isus koji je ISPUNIO ZAKON i dao ga nama da ga DRŽIMO i tako pokazujemo da smo se predali, da volimo, da verujemo itd.

  Pošto vidim da si očito u (kako bi ti to naveo nekoj iluziji) gdje tvrdiš da ja ne pozivam na život po zakonu, evo iznesi moje citate gdje ja to tvrdim. Neznam zašto imate potrebu neprestano iznositi laži i obmane, zapravo znam, u pitanju je pala priroda koja se protivi evanđelju. Ja samo tvrdim da čovjek nemože steći PRAVEDNOST na ovaj način kako ti tvrdiš, jer je to nemoguće. Ranije sam dovoljno pisao o ovome da možeš shvatiti zašto. PRAVEDNOST (vršenje Božjeg zakona) se kroz čitavu Bibliju stiče VJEROM, a rezultat te vjere su PRAVEDNA DJELA KRISTOVA. KRAJ PRIČE.
  Evo neka netko ovu moju tvrdnju pokuša srušiti Biblijom?! Da vidim tog JUNAKA Very Happy .


  Pavle (citat):
  Dobar post Nebojša.

  Pavle brate zar i ti  Very Happy . Jesi li ti onaj tekst o opravdanju vjerom negdje prepisao ili si ga sam napisao? Ako nisi razumio, ovo što brat Nebojša priča ti se direktno protivi onome što si tamo pisao. Moguće da nisi razumio ovu legalističku priču ili je možda nešto drugo po srijedi.

  Nebojša (citat):
  Hula na Svetog Duha je kada uporno odbijamo Hristove opomene i osvedočenja i nastavljamo da činimo svoju volju. Dobar deo današnjeg čovečanstva je u huli na Svetog Duha što se vidi po njihovom duhovnom stanju. Nemaju mir i sve gore nabrojane plodove Duha, već imaju duhovnu bolest koja je posledica njihovog nečistog srca. Oni se osećaju nesrećno i jadno a ne žele da se izleče. I onda se "leče" svakojakim "lekovima" ovoga sveta koje im daju demoni iz njihove apoteke i postaju zavisni od tih lekova, jer čim dejstvo leka prestane ponovo se javi bolest koja ponovo mora da se zamaskira novim lekom. Neće pravog Lekara već hoće nadrilekara. I tako se vremenom naviknu, kako tonu sve dublje, da ne mogu da čuju Hristovu opomenu već je konstantno odbijaju umesto da se pokaju.

  Koliko sam ja shvatio ono što Isus kaže o huli na Duha, to  nema veze sa ovim što ti pričaš. Isus kaže da se taj GRIJEH ne može oprostiti. To je stanje kada Božji Duh nemože više da te privede na pokajanje, a samim time i Bogu kroz novorođenje. Ovo da je dobar dio današnjeg čovječanstva u huli je besmislena izjava, koja je bazirana na nerazumijevanju ovog pitanja. Braćo zamolio bih vas da prije iznošenja nekakvog mišljenja, a pogotovo određenih zaključaka dobro promislite što pišete i preispitate svoj stav. Nije problem ako se i iznese neka zabluda, ali problem je ako netko uporno brani određenu zabludu, a nema ama baš nikakvo uporiše Svetog Pisma u svojoj priči. U zadnjih par dana sam dovoljno iznjeo o opravdanju vjerom da svatko tko hoće može razumjeti. Ako se ne slažete sa bilo kojom mojom izjavom koju sam napisao slobodno je citirajte i obrazložite u čemu je problem, pa da vidimo jel ima to nekakvu podlogu Pisma ili ja to pišem zato što mi je dosadno. Molim da me se ne proziva kroz neku priču koja nema nikakvog smisla i da mi se ne podmeću da sam izjavio nešto što nisam. Znam da je ovo potreba pale prirode da obrani svoje zabludjelo stanje. Takav nastup će mi biti samo dokaz da vas je nadahnuo Sotonski Duh da zamećete svađu među braćom i više se neću obazirati na takve besmislene komentare. Mislim da sam za sada rekao dovoljno da me ceo svet razume Very Happy .
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 28/8/2017, 00:03

  Svašta si ti ovde napisao. Na SVA pitanja koja si postavio već imaš odgovor u mom postu, ali ti to ne vidiš ili nećeš da vidiš jer nisi zadovoljan odgovorom. Jedino sad opet da se ponavljam, ali ne bih trošio vreme i energiju jer time tebe ne bih ubedio da promeniš mišljenje.
  Odgovoriću na samo dva pitanja ili konstatacije iako sam već odgovorio ali da vidiš u kakvoj si zabludi.
  Hrist je umro za nas da bi držanje Njegovog zakona bilo legitimno.Opravdao nas je i mi mu pokazujemo poverenje kroz Njegov zakon. Tim zakonom se razlikujemo od Kurana, Mahabharate, učenja Bude itd. koji svi veruju kao i ti ali žive po pogrešnom zakonu.
  Što se tiče vere Sotone i demona, tako je oni veruju ali nemaju DELA ZAKONA već su pljunuli na taj zakon i postali bezakonici. Tvoja i njihova vera nemaju težinu bez zakona koji otkriva Zakonodavca.
  I tako dalje, da se sad, kao što sam rekao ne ponavljam, nema zaista svrhe.
  Moje mišljenje je da ti uopšte i nisi bio legalista, kako tvrdiš, već si sada pošao za novom "svetlošću" jer ti zakon nije bio dovoljan. To ti je prevaziđeno i staromodno a ne shvataš da je zakon večan.
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 112
  Registration date : 2016-09-24

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  maurico 28/8/2017, 00:27

  Eto morat ću i ja ovako pametan da nešto dometnem ovoj temi,jer iz svog ugla vidim nepotrebne napade na Matu,a napadi su u 100% značenju usmjereni da Mato eskivira Zakon.Vidljivo je svakom poštenom čitaocu prethodnih postova da Mato u više primjera naglašava da ne zaobilazi,zanemaruje niti ruši Zakon,već ga naprotiv podržava kao nužnog za držanje,ali ne nikako prije nego što se Krist useli u naše srce,tj.nikako prije nanovorođenja odozgo.
  avatar
  Pita

  Broj komentara : 81
  Registration date : 2017-08-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Pita 28/8/2017, 01:35

  Procitala sam sve odgovore, hvala svima na ovako detaljnim tekstovima. Mato mozete li napisati kako da se predamo Isusu Hristu? Jer se meni zapravo cini da vi imate isti stav kao i ostali ovdje ali vidim da se ipak ostali clanovi ne slazu, ali ja ne razumijem u cemu, tj mislim da razumijem ali mi malo nije jasno sta vi tacno predlazete? Izvinite sto opet imam pitanje, nisam bas bistra Very Happy
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Mato T 28/8/2017, 11:32

  Nebojša (citat):Svašta si ti ovde napisao. Na SVA pitanja koja si postavio već imaš odgovor u mom postu, ali ti to ne vidiš ili nećeš da vidiš jer nisi zadovoljan odgovorom. Jedino sad opet da se ponavljam, ali ne bih trošio vreme i energiju jer time tebe ne bih ubedio da promeniš mišljenje.

  Ubjedit me možeš da promijenim mišljenje ako svoju priču dokažeš Pismom. a pričom sa nevidljivim neprijateljom me sigurno nećeš ubijediti Very Happy . Nisi mi odgovorio niti na jedno pitanje, a pogotovo Bibljski to potkrijepio. Vodiš konstantno raspravu sa nevidljivim neprijateljem, jer uopće ne citiraš moje izjave, nego kao u nekom transu mantras nešto što ja nisam nigdje rekao ili izjavio. Dokaz za to je što nisi citirao niti jednu moju izjavu i osporio je Pismom. Srušio sam tvoju priču u samom startu naše diskusije prije koji dan i ti opet nastavljaš dalje da vrtiš jedno te isto. Ja znam da je potreba pale prirode da se opire evanđelju, ali vjeruj mi da to nemože ići u nedogled. Miškova teologija i priča je neozbiljna i zato te kao brata molim da se uozbiljiš.

  Nebojša (citat):
  Odgovoriću na samo dva pitanja ili konstatacije iako sam već odgovorio ali da vidiš u kakvoj si zabludi.
  Hrist je umro za nas da bi držanje Njegovog zakona bilo legitimno.Opravdao nas je i mi mu pokazujemo poverenje kroz Njegov zakon. Tim zakonom se razlikujemo od Kurana, Mahabharate, učenja Bude itd. koji svi veruju kao i ti ali žive po pogrešnom zakonu.
  Što se tiče vere Sotone i demona, tako je oni veruju ali nemaju DELA ZAKONA već su pljunuli na taj zakon i postali bezakonici. Tvoja i njihova vera nemaju težinu bez zakona koji otkriva Zakonodavca.
  I tako dalje, da se sad, kao što sam rekao ne ponavljam, nema zaista svrhe.
  Moje mišljenje je da ti uopšte i nisi bio legalista, kako tvrdiš, već si sada pošao za novom "svetlošću" jer ti zakon nije bio dovoljan. To ti je prevaziđeno i staromodno a ne shvataš da je zakon večan.

  Znači kažeš da je ključni čin Plana spasenja bio da Krist umre da bi naše držanje Zakona bilo LEGITIMNO. Pod pojom legitimno vjerovatno podrazumjevaš pojam opravdano. Inače pojam legitimno se nikada ne koristi kada se govori o planu spasenja, jer on ima neku drugu konotaciju, ali pošto ne razumiješ upotrebu ovog pojma onda to sada nije niti bitno. Evo ovako zvuči tvoja priča. Krist je umro zato da bi naši pokušaji držanja zakona bili opravdani, te da bi mi na taj način izgradili savršenstvo i bili spašeni. Ajde molim te kao brata iznesi mi samo jedan biblijski citat kojim dokazuješ ovo što tvrdiš? Ako ovu izjavu vežemo za tvoje prijašnje izjave ovako ispada tvoja teologija. Krist je umro da bi naše držanje zakona u stanju u kojem se nalazimo bilo opravdano. Kada mi povjerujemo u ovaj Kristov čin i krenemo da držimo zakon, onda ovisno o tome kada ga držimo ili ne držimo Krist malo dolazi u nas i malo odlazi iz nas. Kada se dovoljno dobro istreniramo u ovome, onda Krist više dolazi, nego što odlazi. To se po tebi vjerovatno naziva posvećenje i to se odvija do kraja života dok Bog ne odluči da prekine naš život. Znači po ovom ispada da je jako bitno da se naš život prekine kada je Krist u nama dok treniramo dolaženje i odlaženje, jer u suprotnom jao nama Very Happy . Pošto je ovo jedan fin legalizam na zavidnom nivou, daj da malo pogledamo što Biblija kaže:

  “Jer niste ponovo rođeni iz raspadljivog nego iz neraspadljivog semena, rečju živog i večnog Boga. Jer „svi su ljudi kao trava, I sva je njihova slava kao cvet trave. Osuši se trava i cvet otpada, ali Gospodnja reč ostaje doveka.”A ta „reč” je ono što vam je objavljeno kao dobra vest.” (1. Pet 1, 23-25)

  Znamo da je neraspadljivo sjeme Isus Krist (1. Moj 3:15), znamo da je Riječ Božja takošer Isus Krist (Ivan 1,1-4). Tekst kaže da ponovo rađanje u Kristu podrazumijeva i ostajanje Božje riječi zauvijek u nama, tj neprestani Kristov boravak u nama. Nema ovdje malo je Krist u nama, malo nije, jer ovaj tekst to direktno pobija. Dali je moguće da čovjek izgubi spasenje ako se nanovo rodi, naravno da je moguće ako zanemari vjeru, ali nebavimo se sada takvim slučajevima. Idemo dalje:

  Budući da je Zakon bio nemoćan, jer je zbog tela bio slab, Bog je, poslavši svog Sina u obličju grešnog tela, za greh osudio greh u telu, da bi se pravedni zahtevi Zakona ispunili na nama koji ne hodimo po
  telu, nego po Duhu.” (Rim 8,3-4)

  “Ali vi niste u telu, nego u Duhu, ako Božji Duh zaista prebiva u vama. Ali ako neko nema Hristov Duh, taj nije Njegov. A ako je Hristos u vama, telo vam je doduše mrtvo zbog greha, ali Duh vam donosi život zbog pravednosti.” (Rim 8, 9-10)

  Ovi stihovi nam kažu da je Zakon bio nemoćan da nas privede Bogu u stanju u kojem se nalazimo, a samim time i da Bog an taj način živi u nama. Krist došavši u ljudskom (našem palom) tijelu preuzima sav grijeh na sebe i svojom PRAVEDNOŠĆU (bezgrešnim životom) osuđuje taj grijeh u tijelu i izriče mu smrtnu presudu. On ovo čini da bi nas rasteretio grijeha i da bi nam dao silu kojom se on u svom životu odupro grijehu. Ta sila je bila Božji Duh u njemu. Tek kada primimo ovu Silu sposobni smo da se odupremo grijehu. Nemožemo se mi u palom tjelu odupirati grijehu i tek onda primate ili odbijati Silu (Božji ili Kristov Duh), nego prvo kroz novorođenje primiti Silu (Kristov Duh) i onda se tom Silom odupirati grijehu (pobijeđenom neprijatelju). To se mili moj naziva OPRAVDANJE VJEROM, jer to sve zadobijamo i ostvaruje VJEROM. Ovo što ti pričaš su legalističke budalaštine koje nemaju veze sa planom spasenja i zdravom pameću, ali gode paloj prirodi i opravdanju djelima.
  Nažalost ili na sreću po tebe, upravo zato šro sam bio legalista i to legalista na prilično zavidnom nivou (za mene pogubnom) mogu ovu tvoju priču da rastavim na proste faktore. Molim te ako je moguće da prestaneš više sa tim mantranjem o Zakonu i “prevazilaženjem”, jer ono što je vječno i nepromijenjivo niti se može prevazići, niti izmjeniti, nego samo PRIMITI NA DAR na pravi način i životom po Duhu sprovoditi u djelo.
  Zanimljiva je jedna izjava EGW koja mi je ostala u sijećanju, a glasi otprilike ovako. Ona kaže da je u njeno vrijeme otrilike 1 od 1000 adventista (ne neznabožaca ili vjernika drugih denominacija) razumjelo istinu o opravdanju vjerom. Nadam se da je većini ovdje na temelju iznesenog u zadnjih par dana bar malo jasnije mogla vidjeti zašto je to tako i danas. Danas je situacija vjerovatno puno, puno gora. Vjerujem da dolazi vrijeme ili je već tu kada će ova istina ponovo i u punom smislu zaživiti među pravim vjernicima i pokrenuti posljednju objavu ovom svijetu. To je vrhunac objave treće anđeoske vijesti i istina o OPRAVDANJU VJEROM. Ova istina je obustavljena 1888., ali sada više nema obustave, jer kraj je na vidiku. Moj savjet braćo vam je da se u iskrenosti i poniznosti, kroz molitvu obratite Bogu za pomoć. Bez Njegove pomoći i vodstva se ovo ne može razumijeti. Ovo što je izneseno zadnjih par dana, je vrh sante leda i neke najosnovnije stvari, a skoro svi ste se pobunili. Znam zašto je to tako i očekivao sam ovo, ali zato vas molim da ne nastavljate dalje, jer će vas to odvesti u još teže stanje. Moje bavljenje ovom istinom je započelo prije otprilike 3-4 godine kada sam se s time prvi puta susreo i bilo je skoro nemoguće probiti blokadu u glavi koja se opirala ovoj istini. Nisam jednostavno mogao niti teorecki shvatiti najosnovnije stvari, ali malo pomalo Bog je razbio tu blokadu. Vjerujte mi da u potpunosti shvaćam zašto ovako reagirati i zašto se toliko opirete i zato vas molim da se malo strpite i da dopustite Bogu da djeluje.
  avatar
  Vlatko

  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Vlatko 28/8/2017, 11:43

  Jel ti znaš koja je osnova Kristove posredničke službe za čovjeka?
  Kako se čovjek kvalificira da primi blagodati posredničke službe Mesije kao izraza Božje milosti?

  Zašto misliš da Duh Kristov mora biti 24 sata na dan u tebi? Da Krist sve radi u tebi, da nemaš svoju volju i svoj karakter koji moraš očistiti od zloće, pokvarenosti, pobune, itd. Daj mi Biblijske citate za to.
  Božja milost nam je resurs u tom poslu, nikako unajmljeni radnik.
  Duh puše kako i gdje hoće, uspoređen je s vjetrom, zašto bi taj duh stalno morao prebivati u tebi? On će ti doći kada budeš nešto molio ili kada ti nešto bude trebalo.
  Jel ti imaš svoj život i svoju volju ili imaš Kristov život i njegovu volju koja je tvoju volju dokinula?
  Da li plan spasenja uopće ima smisla ako smo bezumni roboti ili klonovi Krista?
  Gdje je tu ljubav ako nešto radiš kao robot?
  Upravo ti je točno Nebojša napisao, jer i sotona i demoni vjeruju u Krista i znaju da je on Sin Božji, uostalom to su demoni javno izjavljivali pred svjetinom kada ih je istjerivao, da je on Svetac Božji, tako da su po tome demoni veći kršćani nego današnji "kršćani".
  I onda im je valjda samo dovoljno reći da imaju "Krista u sebi" pa će i oni u raj.
  To je teologija kojom i sotona i demoni opet mogu ponovo u zajednicu s Bogom.


  Vlatko: komentar modifikovan dana: 28/8/2017, 11:49; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Mato T 28/8/2017, 11:43

  Pita (citat):Procitala sam sve odgovore, hvala svima na ovako detaljnim tekstovima. Mato mozete li napisati kako da se predamo Isusu Hristu? Jer se meni zapravo cini da vi imate isti stav kao i ostali ovdje ali vidim da se ipak ostali clanovi ne slazu, ali ja ne razumijem u cemu, tj mislim da razumijem ali mi malo nije jasno sta vi tacno predlazete? Izvinite sto opet imam pitanje, nisam bas bistra Very Happy

  Iako sam sve objanio u detalje što se tiče nekih osnovnih stvari, pokušat ću kada uhvatim vremena to sve da ti još više pojednostavim. Sva sreća nije toliko bistrina uslov da se ovo shvati, tako da se ne brineš po tom pitanju Very Happy . Bistrina se lako stekne s vremenom. Dok ne napišem post probaj još malo kroz ono što sam do sada pisao doći do odgovora.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 28/8/2017, 12:32

  Mato T (citat):
  Pita (citat):Procitala sam sve odgovore, hvala svima na ovako detaljnim tekstovima. Mato mozete li napisati kako da se predamo Isusu Hristu? Jer se meni zapravo cini da vi imate isti stav kao i ostali ovdje ali vidim da se ipak ostali clanovi ne slazu, ali ja ne razumijem u cemu, tj mislim da razumijem ali mi malo nije jasno sta vi tacno predlazete? Izvinite sto opet imam pitanje, nisam bas bistra Very Happy

  Iako sam sve objanio u detalje što se tiče nekih osnovnih stvari, pokušat ću kada uhvatim vremena to sve da ti još više pojednostavim. Sva sreća nije toliko bistrina uslov da se ovo shvati, tako da se ne brineš po tom pitanju Very Happy . Bistrina se lako stekne s vremenom. Dok ne napišem post probaj još malo kroz ono što sam do sada pisao doći do odgovora.

  Nisi ništa objasnio, samo si još više zbunio devojku svojom hipnozom. Evo pitaj je da li te je nešto razumela. Ona ti postavi jednostavno pitanje šta znači prepustiti seBogu, ti ne znaš odgovor i onda je zbunjuješ Biblijskim citatima van konteksta kako bi pomislila da tvoja pogrešna teologija ima neku težinu. Tako si joj odgovorio i na prvo pitanje i došli smo doovde a ona i dalje ne zna šta ti pričaš. Znači samo intelektualno superiorni mogu da shvate plan spasenja i jednostavnu biblijsku poruku. Da nije tako, razumela bi te.

  Pogrešno razumeš veru i opravdanje verom i onda u pogrešnom kontekstu tumačiško npr. rimskog kapetana i njegovog slugu i sl. A ne shvataš šta nam to govori i u kom kontekstu je to rečeno. I Miroljub Petrović sjajno uklapa njegovu projevrejsku teologiju biblijskim citatima van konteksta.

  Mi verom možemo da činimo čuda i to je poruka Hrista za veru. Zato je i On činio čuda da bi ljudi poverovali u Njega, da shvate da su to DELA Božja. Iz VERE dolaze DELA, ali za dela je potreban ZAKON a ne samo vera. I to ne bilo koji zakon već Božji zakon. To hoće Isus da kaže, mi možemo da imamo neverovatnu veru ali ako nemamo ljubav kao što apostol Pavle kaže u "himni ljubavi", ne vredi nam vera. A odakle može da dođe ta ljubav, kako se ona postiže i pokazuje? Pa DELIMA ZAKONA.

  Imaš potpuno pogrešno tumačenje vere. Sklopi u celinu sve Isusove izjave o veri i uopšte gde apostoli pominji veru i gde se ona uopšte spominje i pre Hrista i videćeš da je vera OSNOVA za DELA. Mi MORAMO da povratimo izgubljwno POVERENJE u Boga pošto smo to izgubili u Edenu. Kako? Verom. Kako su Adam i Eva POKAZALI nepoverenje Bogu. DELOM. Dela pokazuju da li imamo poverenja u Boga. A ti čim čuješ "dela" projektuješ to na rad u svojoj sili bez Boga i legalizam. Onda je Avram legalista što je hteo delom da pokaže veru tako što je hteo da žrtvuje sina. On je stekao pravednost verom, ali ne umišljenom kao što ti ili slični predstavljaju, već određenim delom. I mi sada kada poverujemo možemo da napredujwmo u delima ljubavi. Inače ćemo da sebe dovodimo u zabludu da nam je samo vera dovoljna jer mi smo potpuno grešni i ostaje nam samo da verujemo. To demoni i hoće, SAMO da verujemo a da živimo po sekularnom zakonu tj. našem ili još tačnije satanskom.
  Te priče zakon u srcu, jednom spašen i sl. su demonska teologija koja suptilno uklanja zakon iz upotrebe jer nam je sada on navodno u srcu, pošto smo poverovali, a naše srce je palo, pomračeno, bolesno, zaboravno, prevarno...Nismo svesni koliko smo duhovno slabi, grešni i bolesni i mi sada treba da se uzdamo u srce u kom je zakon urezan. Evo pitaj ostale članove foruma da li im je zakon u srcu ili im treba pisani zakon pošto su duhovno bolesni, na prvom mestu ja.
  Neka poveruju po tvojoj preporuci, neka se prepuste ne znam kome i neka slušaju svoje srce u kom je navodno zakon.
  Eto neka probaju sami pa da vidimo šta je vera, šta je opravdanje , šta je zakon, šta je pala ljudska priroda itd.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Sergej 92 28/8/2017, 13:09

  Nebojša (citat):
  Mato T (citat):
  Pita (citat):Procitala sam sve odgovore, hvala svima na ovako detaljnim tekstovima. Mato mozete li napisati kako da se predamo Isusu Hristu? Jer se meni zapravo cini da vi imate isti stav kao i ostali ovdje ali vidim da se ipak ostali clanovi ne slazu, ali ja ne razumijem u cemu, tj mislim da razumijem ali mi malo nije jasno sta vi tacno predlazete? Izvinite sto opet imam pitanje, nisam bas bistra Very Happy

  Iako sam sve objanio u detalje što se tiče nekih osnovnih stvari, pokušat ću kada uhvatim vremena to sve da ti još više pojednostavim. Sva sreća nije toliko bistrina uslov da se ovo shvati, tako da se ne brineš po tom pitanju Very Happy . Bistrina se lako stekne s vremenom. Dok ne napišem post probaj još malo kroz ono što sam do sada pisao doći do odgovora.

  Nisi ništa objasnio, samo si još više zbunio devojku svojom hipnozom. Evo pitaj je da li te je nešto razumela. Ona ti postavi jednostavno pitanje šta znači prepustiti seBogu, ti ne znaš odgovor i onda je zbunjuješ Biblijskim citatima van konteksta kako bi pomislila da tvoja pogrešna teologija ima neku težinu. Tako si joj odgovorio i na prvo pitanje i došli smo doovde a ona i dalje ne zna šta ti pričaš. Znači samo intelektualno superiorni mogu da shvate plan spasenja i jednostavnu biblijsku poruku. Da nije tako, razumela bi te.

  Pogrešno razumeš veru i opravdanje verom i onda u pogrešnom kontekstu tumačiško npr. rimskog kapetana i njegovog slugu i sl. A ne shvataš šta nam to govori i u kom kontekstu je to rečeno. I Miroljub Petrović sjajno uklapa njegovu projevrejsku teologiju biblijskim citatima van konteksta.

  Mi verom možemo da činimo čuda i to je poruka Hrista za veru. Zato je i On činio čuda da bi ljudi poverovali u Njega, da shvate da su to DELA Božja. Iz VERE dolaze DELA, ali za dela je potreban ZAKON a ne samo vera. I to ne bilo koji zakon već Božji zakon. To hoće Isus da kaže, mi možemo da imamo neverovatnu veru ali ako nemamo ljubav kao što apostol Pavle kaže u "himni ljubavi", ne vredi nam vera. A odakle može da dođe ta ljubav, kako se ona postiže i pokazuje? Pa DELIMA ZAKONA.

  Imaš potpuno pogrešno tumačenje vere. Sklopi u celinu sve Isusove izjave o veri i uopšte gde apostoli pominji veru i gde se ona uopšte spominje i pre Hrista i videćeš da je vera OSNOVA za DELA. Mi MORAMO da povratimo izgubljwno POVERENJE u Boga pošto smo to izgubili u Edenu. Kako? Verom. Kako su Adam i Eva POKAZALI nepoverenje Bogu. DELOM. Dela pokazuju da li imamo poverenja u Boga. A ti čim čuješ "dela" projektuješ to na rad u svojoj sili bez Boga i legalizam. Onda je Avram legalista što je hteo delom da pokaže veru tako što je hteo da žrtvuje sina. On je stekao pravednost verom, ali ne umišljenom kao što ti ili slični predstavljaju, već određenim delom. I mi sada kada poverujemo možemo da napredujwmo u delima ljubavi. Inače ćemo da sebe dovodimo u zabludu da nam je samo vera dovoljna jer mi smo potpuno grešni i ostaje nam samo da verujemo. To demoni i hoće, SAMO da verujemo a da živimo po sekularnom zakonu tj. našem ili još tačnije satanskom.
  Te priče zakon u srcu, jednom spašen i sl. su demonska teologija koja suptilno uklanja zakon iz upotrebe jer nam je sada on navodno u srcu, pošto smo poverovali, a naše srce je palo, pomračeno, bolesno, zaboravno, prevarno...Nismo svesni koliko smo duhovno slabi, grešni i bolesni i mi sada treba da se uzdamo u srce u kom je zakon urezan. Evo pitaj ostale članove foruma da li im je zakon u srcu ili im treba pisani zakon pošto su duhovno bolesni, na prvom mestu ja.
  Neka poveruju po tvojoj preporuci, neka se prepuste ne znam kome i neka slušaju svoje srce u kom je navodno zakon.
  Eto neka probaju sami pa da vidimo šta je vera, šta je opravdanje , šta je zakon, šta je pala ljudska priroda itd.

  djevojka je nakraju zbunjenija nego kad je tek pitala prvo pitanje .

  djevojka pitala neki praktičan i koristan savjet , a ovaj joj objašnjava najsloženiju teologiju , koju ni sam ne shvaća , nego se zapleo u beskrajna objašnjenja koja dok djevojka pročita , izgubi pola dana , a i inače je opterećena problemima .

  nije Isus zamarao ljude sa filozofijama . nego je imao autoritet da ili istjera demona koji uzrokuje bolest ili ozdravi čovjeka od fizičkog problema Smile !

  cura negdje krši zakone zdravlja ili je još u poganstvu na neki način , makar filmovima , glazbom i navikama . ali i ako to nije , nego ima oštećen mozak od neke traume jake u djetinjstvu ili pada udarca u glavu i bilo što slično , netreba joj filozofirati , nego joj dati neki praktičan savjet .
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 28/8/2017, 13:13

  Dodao bih i ovo pošto imaš pogrešno tumačenje vere i opravdanje verom.
  Ti pogrešno tumačiš reči da se niko neće opravdati delima, da se niko ne hvali itd. poznat ti je taj stih. I onda kažeš, eto vidiš Avram se opravdao verom a ne delima i tako imaš pogrešnu sliku. Šta znači to što se Avram opravdao verom? Poverovao je kada mu je Bog rekao da uzme svog sina jedinca i prinese ga na žrtvu. Mogao je da kaže "Bože ja ti verujem" i da POKAŽE nepoverenje tako što se predomislio i nije prineo Isaka na žrtvu. Dakle nije njega to DELO opravdalo kao što Pavle kaže da se niko ne pohvali delom itd., već VERA ili POVERENJE u Boga. Isto tako neće nas dela opravdati, već vera u Hrista, ali mi našim delima ISTO kao Avram pokazujemo poverenje u Boga. Dakle vera bez dela je mrtva. Ako uzmeš celu Bibliju u kontekst po pitanju vere, biće ti sve jasno.
  To je tako jednostavno, ali mi ne želimo da bude jednostavno nego filozofiramo kako to ne može odmah da se shvati i sl. Kao što sam već ranije napisao, to može odmah da se shvati, jer je Božji poziv na pokajanje jednostavan i razumljiv. Ali ne može odmah da se DELA jer nam je srce bolesno i protivi se delima zakona . Čovek sve razume, ali NEĆE da živi po zakonu jer je pobunjen i lakše je da se tripuje kako on veruje.
  A Bog kaže "veruješ ?, pa POKAŽI. Evo ti moj ZAKON pa mi pokaži koliko veruješ. Ako živiš i delaš po njemu činićeš dela ljubavi".
  Zakon ti je u srcu? Hoćeš da ti iznesem pred oči današnje grehe koje si počinio mišlju, rečima i delima, kaže Bog.
  Veruješ u mene? Neće svako ko mi govori Gospode, Gospode ući u carstvo nego onaj koji DRŽI ZAPOVESTI moje...
  avatar
  SnezaDjak

  Broj komentara : 25
  Age : 37
  Локација : Pancevo
  Registration date : 2013-11-26

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  SnezaDjak 2/9/2017, 16:51

  Htela bih da skrenem paznju clanovima koji objasnjavaju da pre nego sto vide sta je u tudjem oku, malo sagledaju svoje...kao neutralni posmatrac mogu da kazem da bez obzira sta se pise, koliko je to tacno primetan je nacin, a to je - ja sam iznad tebe, ti ne razumes- rezultat je jos vece nerazumevanje tudjih reci, kao i nadmetanje...da ne kazem da se koriste i neadekvatne reci, mada neko mozda misli da ako kaze da su necije reci budalastine i lupetanje je to sasvim primereno hriscanskom recniku i za jedne Duhu koji je u njima, a za druge prikaz Bozijeg dela...bilo kako bilo ako vec svi znaju sta su rodovi Duha, ljubavi i sta je dobro onda bi bilo dobro i da to uvide i kod sebe, a ne samo kod drugih...i opet ne da bi time uzdigli sebe, vec da se ne kompromituje Boziji karakter, ako se neko vec javlja kao neki predstavnik, ambasador Boziji i prenosi neku informaciju nekome ko je na samom pocetku...od kada sam stupila u bilo kakve kontakte ovako ili drugacije sa vernicima konstantno to vidim na sajtovma, forumima, grupama u licnim poznanstvima, zajednicama...iz licnog iskustva u svom zivotu znam koliko stete moze da nanese jedno takvo iznosenje bilo cega vezanog za Boga, koliko god da je tacno...e sad valjda se svi slazu da to ne mozemo u svojoj sili i da je to Bozije delo u nama, ali ako ne vidimo da nam po nekom pitanju treba lekar, a kako cemo se leciti i izleciti, a jos gore bi bilo i nekoga usput zaraziti....
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 2/9/2017, 17:37

  SnezaDjak (citat):Htela bih da skrenem paznju clanovima koji objasnjavaju da pre nego sto vide sta je u tudjem oku, malo sagledaju svoje...kao neutralni posmatrac mogu da kazem da bez obzira sta se pise, koliko je to tacno primetan je nacin, a to je - ja sam iznad tebe, ti ne razumes- rezultat je jos vece nerazumevanje tudjih reci, kao i nadmetanje...da ne kazem da se koriste i neadekvatne reci, mada neko mozda misli da ako kaze da su necije reci budalastine i lupetanje je to sasvim primereno hriscanskom recniku i za jedne Duhu koji je u njima, a za druge prikaz Bozijeg dela...bilo kako bilo ako vec svi znaju sta su rodovi Duha, ljubavi i sta je dobro onda bi bilo dobro i da to uvide i kod sebe, a ne samo kod drugih...i opet ne da bi time uzdigli sebe, vec da se ne kompromituje Boziji karakter, ako se neko vec javlja kao neki predstavnik, ambasador Boziji i prenosi neku informaciju nekome ko je na samom pocetku...od kada sam stupila u bilo kakve kontakte ovako ili drugacije sa vernicima konstantno to vidim na sajtovma, forumima, grupama u licnim poznanstvima, zajednicama...iz licnog iskustva u svom zivotu znam koliko stete moze da nanese jedno takvo iznosenje bilo cega vezanog za Boga, koliko god da je tacno...e sad valjda se svi slazu da to ne mozemo u svojoj sili i da je to Bozije delo u nama, ali ako ne vidimo da nam po nekom pitanju treba lekar, a kako cemo se leciti i izleciti, a jos gore bi bilo i nekoga usput zaraziti....

  Odlično si to primetila. To samo dokazuje da nam Božji zakon nije u srcu i da smo svi grešni, puni mana, nedostataka i slabosti. Kao što sam i u ranijim postovima rekao, čovek lako shvati poziv na pokajanje, ali teško prihvata da se menja jer je to problem. Srce ne može da prati intelekt tom brzinom.
  Ne znam da li je ovaj post upućen meni. Rekao bih i da ne postoji neko kao "neutralni posmatrač", postoje dva koncepta pozitivni i negativni. Neutralni samim tim što sadrži prefiks "ne" pokazuje kom konceptu je bliži. Neutralnost je pokušaj balansiranja između plusa i minusa. Mešavina plusa i minusa, njen kompromis. Kod Boga postoje vrući i hladni, mlake će izbljuvati iz svojih usta.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Sergej 92 2/9/2017, 17:52

  Nebojša (citat):
  SnezaDjak (citat):Htela bih da skrenem paznju clanovima koji objasnjavaju da pre nego sto vide sta je u tudjem oku, malo sagledaju svoje...kao neutralni posmatrac mogu da kazem da bez obzira sta se pise, koliko je to tacno primetan je nacin, a to je - ja sam iznad tebe, ti ne razumes- rezultat je jos vece nerazumevanje tudjih reci, kao i nadmetanje...da ne kazem da se koriste i neadekvatne reci, mada neko mozda misli da ako kaze da su necije reci budalastine i lupetanje je to sasvim primereno hriscanskom recniku i za jedne Duhu koji je u njima, a za druge prikaz Bozijeg dela...bilo kako bilo ako vec svi znaju sta su rodovi Duha, ljubavi i sta je dobro onda bi bilo dobro i da to uvide i kod sebe, a ne samo kod drugih...i opet ne da bi time uzdigli sebe, vec da se ne kompromituje Boziji karakter, ako se neko vec javlja kao neki predstavnik, ambasador Boziji i prenosi neku informaciju nekome ko je na samom pocetku...od kada sam stupila u bilo kakve kontakte ovako ili drugacije sa vernicima konstantno to vidim na sajtovma, forumima, grupama u licnim poznanstvima, zajednicama...iz licnog iskustva u svom zivotu znam koliko stete moze da nanese jedno takvo iznosenje bilo cega vezanog za Boga, koliko god da je tacno...e sad valjda se svi slazu da to ne mozemo u svojoj sili i da je to Bozije delo u nama, ali ako ne vidimo da nam po nekom pitanju treba lekar, a kako cemo se leciti i izleciti, a jos gore bi bilo i nekoga usput zaraziti....

  Odlično si to primetila. To samo dokazuje da nam Božji zakon nije u srcu i da smo svi grešni, puni mana, nedostataka i slabosti. Kao što sam i u ranijim postovima rekao, čovek lako shvati poziv na pokajanje, ali teško prihvata da se menja jer je to problem. Srce ne može da prati intelekt tom brzinom.
  Ne znam da li je ovaj post upućen meni. Rekao bih i da ne postoji neko kao "neutralni posmatrač", postoje dva koncepta pozitivni i negativni. Neutralni samim tim što sadrži prefiks "ne" pokazuje kom konceptu je bliži. Neutralnost je pokušaj balansiranja između plusa i minusa. Mešavina plusa i minusa, njen kompromis. Kod Boga postoje vrući i hladni, mlake će izbljuvati iz svojih usta.

  kome da se jave problematični Snježa Very Happy

  po medicinskoj definiciji pričati sa Bogom je čista šizofrenija , po mnogim psihijatrima čak vjerovati u nadprirodnog je čista šizofrenija . da se javimo stručnjacima mi sa biblijskog foruma ?

  moje mišljenje je da moramo biti oprezni ! znajući da su psihički bolesnici u nekim slučajevima problematični karakteri , teške lijenčine i osobe koje nemaju drugog posla nego da se žale drugima i zamaraju ih. oni ne osjećaju bolove u mozgu , kao što npr. netko koga boli zub osjeća užasnu bol i patnju , ili netko tko nema noge , pa je uskraćen u životnoj sreći ili netko kome je kičma uništena , netko ko nema vid i sluh itd .

  gospodska bolest  , ništa te ne boli , a svi oko tebe skaču i pomažu , dok mnogi oko tebe grcaju od bolova i pod teretima koji se jedva nositi mogu .
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 112
  Registration date : 2016-09-24

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  maurico 2/9/2017, 17:56

  Članica foruma S.Djak u svojoj zadnjoj rečenici iznosi "...e sad valjda se svi slažu da to nemožemo u svojoj sili i da je to Božje djelo u nama...".Ja se u potpumosti slažem sa ovom tvrdnjom,ali očekujem komentare braće koji se s ovim baš i neslažu,jer kad sam ja spomenuo djelovanje u svojoj sili znam da nisam bio shvaćen i objašnjeno mi je drugačije,dok sam ja pokušao potkrijepiti što točno mislim pod terminom"u svojoj sili"u drugom nekom napisu čak je spomenut i sam Gospod Isus koji je po mišljenju i izražavanju članova djelovao u svojoj sili koju je imao,dok u Bibliji čitamo da Isus za sebe kaže da On sam od sebe ne čini ništa (bez Oca).Pa ako ima netko tko može razjasniti termin "u svojoj sili"nek komentira?
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Sergej 92 2/9/2017, 19:00

  maurico (citat):Članica foruma S.Djak u svojoj zadnjoj rečenici iznosi "...e sad valjda se svi slažu da to nemožemo u svojoj sili i da je to Božje djelo u nama...".Ja se u potpumosti slažem sa ovom tvrdnjom,ali očekujem komentare braće koji se s ovim baš i neslažu,jer kad sam ja spomenuo djelovanje u svojoj sili znam da nisam bio shvaćen i objašnjeno mi je drugačije,dok sam ja pokušao potkrijepiti što točno mislim pod terminom"u svojoj sili"u drugom nekom napisu čak je spomenut i sam Gospod Isus koji je po mišljenju i izražavanju članova djelovao u svojoj sili koju je imao,dok u Bibliji čitamo da Isus za sebe kaže da On sam od sebe ne čini ništa (bez Oca).Pa ako ima netko tko može razjasniti termin "u svojoj sili"nek komentira?

  Krivo se shvaća taj stih kad Isus kaže da nemože ništa bez Oca , to ljudi ne shvaćaju što znači . Isus je bog rođenjem , on može apsolutno sve , nijedan anđeo nije mogao dati dovoljno , iako su neki od anđela sigurno htjeli umjesto Isusa dati život za čovjeka , samo je vrijedio život Sina Božjeg .

  Kako Đavo može da čini ogromna čuda bez Oca , čak u direktnoj najvećoj mržnji suprotstavljen Bogu i opet čini ogromna čuda za koja bi čovjek pomislio da su nemoguća dok god ih ne vidi . Nemojmo svojim nerazumijevanjem i nepovjerenjem prema Isusu spustiti Isusa niže od kakve životinje . Čak i životinje rade nešto u svojoj sili , svaka mačka i svaki majmun može 'čuda' da radi pred našim očima , nemojmo koristiti Pismo na taj način . Vidite dokle ta lažna doktrina koju ja nazivam doktrina lijenosti vodi , ništa u svojoj sili je Sotona predstavio ljudima preko lažnih učitelja , da ih oslabi i ulijeni do maksimuma .
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 112
  Registration date : 2016-09-24

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  maurico 2/9/2017, 20:30

  Dajem evo odgovor bratu Sergeju,u onome što ja razumijem o našem Spasitelju..Kad si napisao Isus je Bog rođenjem nisi se izjasnio na koje rođenje misliš,dali na Sina Božjeg Jedinorođenca prije svih vjekova ili Sina čovječjeg rođenog kroz neznatnu Božju službenicu.U prvom slučaju znamo da je Isus naslijeđem Bog,isto toliko koliko je to i Otac.Po rođenju Marije Isus nije ostao isti,moćan,svemoguć,sveprisutan,sveznajući,već Riječ kaže da se ispraznio od svega što pripada božanstvu osim onoga čega se nije mogao odreći a to je Njegov identitet Sina Božjeg.Taj identitet kojeg je Krist nosio na zemlji (jer identiteta se nije mogao odreći,kao što se odrekao svih Božanskih prerogativa)nikako ne znači da je On kao Božji Sin i Sin čovječji imao u sebi svu božansku sili koja mu je pripadala prije nego ju se odrekao.U tome vidim veliku razliku u sili Krista prije i nakon utjelovljenja,pa čak i razumijemo da je došao sa bilo kojim segmentom sile Božje ne bi mogao biti naš Spasitelj.Ukoliko smo dobro naučili,spoznali smo da je Isus konstantnim zajedništvom i molitvom svom Ocu putem Očevog Duha primao potrebitu silu.,dajući i nama primjer "vjere Isusove".
  Kad pominješ sotonu i njegova čuda,niko se i ne čudi tome jer znamo da time vara cijeli vasioni svijet,a to je sila koju mu je Gospod dao i koja je zloupotrijebljena (I još uvijek mu je nije oduzeo,a niti neće do samog kraja),jer Isus nije došao stvarati čuda veča od sotoninih niti ga pobjeđivati u čudima,već ga poniznošću i poslušnošću Bogu pobjediti silom Ljubavi Božje,a koje se je sotona davno odrekao.Isus nije kao Spasitelj došao demonstrirati svoju silu,jer je svojom silom kao Stvoritelj još davno mogao pogubiti pale anđele,već naprotiv ispražnjen od svoje vlastite sile a pokornošću poslušnošću i poniznošću ,te molitvom Ocu primao silu koja je bila dovoljna da pobjedi moćnog neprijatelja,dajući nama primjer na nužnost oslanjanja i primanja sile Božje bez koje nemožemo hoditi u Božjoj volji i sporadi pobjede u svakodnevnoj borbi iskušenja.Vjerujem da nitko razuman "ne spušta Isusa niže od kakve životinje"ali dok je hodio zemljom nećemo mu pripisivati vlastitu silu kojom je pobjeđivao(jer je to tada bila sila Očeva),jer je od Oca poslan u misiju "učinjen nešto manji od anđela".
  avatar
  SnezaDjak

  Broj komentara : 25
  Age : 37
  Локација : Pancevo
  Registration date : 2013-11-26

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  SnezaDjak 2/9/2017, 21:17

  Nebojsa, kao i ranije, sto ti znas, ja nemam sve jasne odgovore na sva pitanja kao npr ti Smile koji si ih dosta puta i menjao...i uglavnom svi koji nesto proucavaju i onda su oni u pravu a svi u krivu Smile koliko ja vidim svi se slicno ponasaju, tako da nisam mislila samo na tebe...niti sam na necijoj strani a protiv nekoga, nisam iznela svoje razumevanje, niti imam konacnu sliku po svakom pitanju, ali Bog mi je neke stvari do sad razjasnio, pa tako ocekujem da ce u svoje vreme i ono sto trenutno bas ne razumem...npr vidim da se u ovakvim raspravama sagovornik i ne razume, nego svi kazu ja to nisam rekao, a onda ovaj kaze nesto sto ovaj drugi nije rekao..itd...i onda svako tera svoje, a svi se ponasaju usput eto na nacin koji se ne uklapa u to sto pricaju... post je bio upucen svima u smislu ispoljavanje toga sto pricate, sa cime se i i slozio i valda se svi slazu kod toga da im je srce lose, njihovo, telesno, palo...a to vruc i haldan ja ne vidim kao vruc i raspravi i ubedjivanju, vec bi pre bilo vruc u pokazivanju poniznosti i koliko ti je stalo do nekoga, njegovog spasenja, zelji i zaljenju, sto bi trebalo da su rodovi duha, a ne vredjanju i omalozavanju..,vruc u veri, u ceznji za Bogom, njegovom pravdom,a ne u branjenju svoje verzije koja je eto usput i istina, a cak i da jeste ako se na takav nacin brani vise je state nego koristi, kao sto si sam rekao jednom i demoni znaju i drhte...sad ako ti mislis da je tvoje vidjenje apslout u svakom detalju, onda si sam sebe pobio u necemu sto si ranije iznosio, meni licno....

  a sto se tice lekara, jedan je lekar Hrist Isus koji je dosao da izleci bolesne, a ne zdrave Smile sto smo valjda svi mi..ili mozda neko i nije Smile
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 140
  Registration date : 2013-08-19

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Nebojša 2/9/2017, 22:15

  SnezaDjak (citat):Nebojsa, kao i ranije, sto ti znas, ja nemam sve jasne odgovore na sva pitanja kao npr ti Smile koji si ih dosta puta i menjao...i uglavnom svi koji nesto proucavaju i onda su oni u pravu a svi u krivu Smile koliko ja vidim svi se slicno ponasaju, tako da nisam mislila samo na tebe...niti sam na necijoj strani a protiv nekoga, nisam iznela svoje razumevanje, niti imam konacnu sliku po svakom pitanju, ali Bog mi je neke stvari do sad razjasnio, pa tako ocekujem da ce u svoje vreme i ono sto trenutno bas ne razumem...npr vidim da se u ovakvim raspravama sagovornik i ne razume, nego svi kazu ja to nisam rekao, a onda ovaj kaze nesto sto ovaj drugi nije rekao..itd...i onda svako tera svoje, a svi se ponasaju usput eto na nacin koji se ne uklapa u to sto pricaju... post je bio upucen svima u smislu ispoljavanje toga sto pricate, sa cime se i i slozio i valda se svi slazu kod toga da im je srce lose, njihovo, telesno, palo...a to vruc i haldan ja ne vidim kao vruc i raspravi i ubedjivanju, vec bi pre bilo vruc u pokazivanju poniznosti i koliko ti je stalo do nekoga, njegovog spasenja, zelji i zaljenju, sto bi trebalo da su rodovi duha, a ne vredjanju i omalozavanju..,vruc u veri, u ceznji za Bogom, njegovom pravdom,a ne u branjenju svoje verzije koja je eto usput i istina, a cak i da jeste ako se na takav nacin brani vise je state nego koristi, kao sto si sam rekao jednom i demoni znaju i drhte...sad ako ti mislis da je tvoje vidjenje apslout u svakom detalju, onda si sam sebe pobio u necemu sto si ranije iznosio, meni licno....

  a sto se tice lekara, jedan je lekar Hrist Isus koji je dosao da izleci bolesne, a ne zdrave Smile sto smo valjda svi mi..ili mozda neko i nije Smile

  Postoji progresivna istina, rast u veru, duhu, znanju...Naravno da sam ranije mislio jedno, što je bilo pogrešno i da sam bio lošiji nego sada. Ko nije?
  Ja to najbolje znam.
  Ne postoji "moja verzija, moje viđenje" itd. kao što kažeš. Postoji moje objašnjenje istine, moj način izražavanja, moj stil itd. ali istina je jedna. Kao što Pavle ima svoj stil, Jakov svoj, Petar, Jovan itd. Svi oni šire radosnu vest svojim posebnim stilom kome je Bog dao jer smo svi drugačiji.
  Da li je neko vruć ili hladan se prepoznaje po tome  da li čovek širi radosnu vest ili samo kritikuje one koji to pokušavaju. I da li se trudi da živi po Božjem zakonu ili samo veruje a ne daje ništa od sebe. Ja se ovde javljam samo kada je svrsishodno a ne da se nepotrebno prepirem. Ako treba sedam puta dnevno da bih nekome objasnio nešto i isto tako mogu mesecima da se ne javljam ako nema svrhe. Ali se ne javljam da bih nekoga kritikovao kako upotreblhava "neprimerene reči" a sam ne nudim nikakvu pomoć.
  Ti si od moje "zablude" izašla iz neznaboštva, upoznala životnog saputnika, a on je opet " mojim apsolutnim viđenjem" izašao iz Miroljubove zablude fizičkog Izraela i još nekih teoloških zabluda. Tako da možda nisam trebao da "objašnjavam" nego da budem fin i kulturan i da poštujem različito mišljenje. Ne kažem da sam ja to činio sam od sebe već verujem da sam bio neko preko koga Bog može da približi sebi one za koje ima šanse.Nisu to moja nikakva dobra dela zbog kojih bih ja umislio da sam pravedan, daleko od toga.
  Ovde se vodi duhovni rat za istinu a ne cepidlačenje što je neko navodno nadmen ili upotrebljava "teške reči".
  Tako da gledaj rodove, šta je neko učinio za tebe a ne kako se izražava pokušavajući da iznese istinu. Gledaj suštinu a ne detalje koje će Isus da oblikuje kako vreme prolazi.
  Pozdrav Snežo, ti znaš da ti ja sve pišem iz dobre namere a ne iz lične sujete.

  Sponsored content

  PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI - Page 4 Empty Re: PSIHIJATRIJA I MENTALNE BOLESTI

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 21:16