Vlatko (citat):
Moraš uzet u obzir da je Bog REKAO Abrahamu što da čini, a Abraham ga s vjerom u njegove riječi (naredbe) poslušao. To je velika razlika, Abraham nije samo sjedio i "vršio" sve svojom "vjerom u Boga", on je hodao s Bogom, ne samo čekao Božju silu u sebi ili ne znam što, nego je POVJEROVAO Bogu da Bog radi najbolje za njega kada mu nešto naredi i po tome postupao, makar mu to nekada nije imalo smisla odmah na prvu. Abraham je slijepo vršio djela koja mu je Bog rekao da čini, jer je znao tko je Bog i da mu može vjerovati, znao je kakav Bog ima karakter i da ne čini zlo čovjeku. Upravo čovjek koji ne vrši djela Božja ne zna tko je Bog niti mu vjeruje.
Nema potrebe da se filozofira I mudruje po pitanju citata koje sam naveo. Pavle jasno kaže kako se Avram opravdao, a ti možeš filozofirati do mile volje i opravdavati svoj legalizam, jer ne razumiješ OPRAVDANJE VJEROM. Znači plodovi Abramove vjere su bila djela ugodna Bogu, a ne obrnuto. Pročitaj ponovo navedene citate.
Vlatko (citat):
U čemu se onda sastoji vjera tog čovjeka, u što to točno vjeruje taj čovjek ako se pouzda u "Krista u sebi"? Što je to točno Krist u tebi? Jel možda njegove riječi, Duh koji svjedoči za njega?
Abraham se VJEROM koju je dobio na DAR od Boga, uhvatio za Božja obećanja. Božja obećanja su bila da će biti Otac svih koji vjeruju, da će dobiti sina od kojeg će doći obećani Spasitelj, da će nasljediti obećanu zemlju itd. Dali je Abram naslijedio obećanu zemlju ili je bio lutalica cijelog života? Apostol Pavle kaže da je bio lutalica i da je čekao nebesku domovinu i obnovljenu zemlju. Nemožeš ti trenutno kao legalista razumjeti ove stvari, jer imaš legalistički pogled na Bibliju, ali se zato možeš predati Bogu i vjerom prihvatiti ono što je On učinio i čini, pa će ti ove stvari postati jasne.
Vlatko (citat):
Zakon je sredstvo podizanja palog čovjeka (onog koji vjeruje Bogu), a ne sredstvo mučenja i ubijanja. Da je Zakon loš, onda raj za čovjeka ne bi mogao postojati jer raj je zajednica uređena po Božjem zakonu. Tada bi zajednica uređena po Božjem zakonu bila pakao.
Nađi mi u Bibliji definiciju da je Zakon sredstvo podizanja palog čovjeka. Ovo su besmislene legalističke priče. Evo jedan primjer da vidimo kako Biblija ruši ovaj tvoj legalizam:
“Stoga sada nikakva osuđenja nema za one koji su u Hristu Isusu, koji ne hode po telu, već po Duhu. Jer zakon Duha koji daje život u Hristu Isusu oslobodio me je zakona greha i smrti.
Budući da je Zakon bio nemoćan, jer je zbog tela bio slab, Bog je, poslavši svog Sina u obličju grešnog tela, za greh osudio greh u telu, da bi se pravedni zahtevi Zakona ispunili na nama koji ne hodimo po telu, nego po Duhu.” Rim 8:1-4
Pavle jasno kaže da je Zakon bio nemoćan da nas privede Bogu, zato je Bog preko Krista obavio to djelo.
Vlatko (citat):
Ako odbacimo moralne norme, što nam ostaje kao kriterij da znamo što nam je Bog priredio i što od nas očekuje? A očekuje svetost i savršenstvo, savršenstvo u čemu? DRŽANJU ZAKONA onako kako ga treba držati. To je realnost idućeg svijeta, a realnost ovog svijeta je da znamo kriterije idućeg, inače nitko ne bi znao kamo ide i čemu teži ukoliko želi u zajednicu s Bogom. Ne razumiješ odnos VJERA (obećanje) - MORALNI ZAKON. Tko odbija Zakon uskraćuje si i Božje darove (ne trebaju mu, jer darovi služe za usavršavanje čovjeka i zajednice), a u Božje darove ide i dar liječenja.
Tko ovdje odbacuje moralne norme. Navedi mi moje izjave gdje sam ja to rekao. Uloga Zakona je da osvjedoči čovjeka u kakvom stanju se nalazi i da mu otkrije pravednost Božju koja mu je potrebna da bi živio u Božjem carstvu. Uloga zakona nije ta da nam to omogući, To nam omogućava Krist SVOJOM PRAVEDNOŠĆU. Biblija nam otkriva da tu pravednost možemo zadobiti samo VJEROM, a plodovi te vjere među kojima može biti i dar liječenja su djela vjere. Plodovi vjere se tek mogu manifestirati kada se čovjek NANOVO RODI, to jest kada Krist svojim Duhom zaživi u čovjeku.
Vlatko (citat):
Ako je Krist savršen, to ne znači da mi ne moramo biti, nego znači da mi to trenutno ne možemo biti pa nam treba Krist, ali jednog dana ćemo MORATI biti. Moramo imati potencijal u svom karakteru za postizanje tog savršenstva, inače nećemo moći u zajednici s Bogom. I kako se onda to buduće savršenstvo manifestira? Tako što tvrdiš da imaš "Krista u sebi", a ne čuješ njegove riječi niti ih svjedočiš, niti imaš njegova djela po njegovom duhu? Sam Krist je govorio da radi ono što je vidio od Oca i govori ono što je od njega čuo i upravo zbog toga je imao silu Božju, a ne obrnuto, inače bi ju svaki čovjek imao. Pa i oni koji su Krista razapeli su vjerovali da Bog postoji i poznavali pisma, kako to da oni nisu imali taj duh?
Čovjek ima potencijal da bude savršen samo na jedan način , a to je kada Božji Duh prebiva u njemu i kada ga vodi. Nama je to Bog omogućio Kristovim životom u našem tijelu, Kristovom smrću, uskrsnućem, uznesenjem i Prvosvećeničkom služom. Da bi postali savršeni, prvi uslov je da se nanovo rodimo. Pročitaj razgovor Krista I Nikodema da bi bolje razumio ovu priču. Znači ne trebamo mi činiti nešto u svojoj sili da bi Bog došao pa nas nanovo rodio, nego trebamo vjerom koju smo dobili na dar prihvatiti ono što je Bog učinio za nas i što trenutno čini. Kada se nanovo rodimo onda tek počinje kršćanski život i proces posvećenja. Ovo je toliko jednostavno da ne može biti jednostavnije, ali je legalistima ovo toliko komplicirano da jednostavno ne mogu prihvatiti to da oni ne mogu ništa u svojoj sili da učine za spasenje. Iskusio sam to na svojoj koži i zato u potpunosti shvaćam vase trenutno stanje i pobunu protiv radosne vijesti.
Vlatko (citat):
I još jedna stvar, to što je Krist uskrsnuo ne znači da ćeš i ti automatski to moći napraviti ili dobiti, zato što je on to napravio, a ti vjeruješ da je to istina ili da je to moguće.
Mi smo bili u Kristu (naš grijeh i naša pala priroda) kada je on umirao na križu, tako da na nama ostaje samo da to prihvatimo VJEROM. Bog je sve učinio umjesto nas. Legalistički mozak se ne može s ovim složiti, ali Biblija je jasna po ovom pitanju. Rimljanima 6. glava lijepo opisuje ovo o čemu pričam, pa evo da izdvojimo jedan dio:
“Dakle, šta ćemo reći? Hoćemo li ostati u grehu da bi se blagodat pokazala u još većoj meri? Nipošto! Budući da smo umrli grehu, kako da i dalje živimo u njemu? Ili zar ne znate da smo svi mi koji smo kršteni u Hrista Isusa, kršteni u njegovu smrt? Dakle, s njim smo sahranjeni svojim krštenjem u njegovu smrt, kako bismo, kao što je Hristos vaskrsnut iz mrtvih slavom Očevom, i mi isto tako hodili u novini života. Jer kad smo zasađeni s njime u obličju njegove smrti, bićemo tako i ustajanjem; znajući da je naša stara
ličnost zajedno s njim razapeta, kako bi se naše grešno telo potčinilo, da više ne robujemo grehu. Jer ko umre, oslobađa se greha. A ako smo umrli s Hristom, verujemo da ćemo i živeti s njim.” (Rim 6 1-8 )
Vlatko (citat):
Krist je bio potreban da Bog može ispuniti obećanje čovjeku o vječnom životu, ali to nikako ne donosi sigurnost spasenja samo po sebi zato što postoji to obećanje. Kada bi ti samo vjerovao u to djelo, po tome bi sama vjera bila dovoljna za bilo koje djelo.
Trenutno ti svojom legalističkom logikom ovo teško možeš shvatiti. Krist nije bio potreban da ispuni čovjeku obećanje o vječnom životu, nego da umjesto čovjeka učini sve što je potrebno za spasenje i život u Božjem carstvu. Kada čovjek shvati svoju bespomoćnost, prizna krivicu, pokaje se i prihvati ono što je Krist učinio tada nastupa novorođenje i život po Duhu. Život po Duhu ne znači da smo mi pasivni, nego baš naprotiv. Isus je lijepo izjavio da On sam od sebe ne može činiti ništa. Zašto je to rekao? Pa upravo zato što je pristao da bude čovjek i da pokaže čovjeku da bez Božjeg Duha ne možemo činiti ništa dobro. Krist iijepo kaže da sve što On dobro čini, čini Otac u njemu. To je upravo ono što nama treba i što nam je omogućeno kroz Krista. Ovo je plan spasenja, ali ljudi to ne razumiju i zato pričaju i zastupaju legalističke besmislice.
Vlatko (citat):
I kao drugo, moraš uzeti da se u obzir uzima tvoj karakter koji je i sačinjen od skupa vjerovanja o svijetu, Bogu, ljudima, itd. i prema tome skupa ponašanja, to ćeš ponijeti i na onaj svijet. Također je bitno da ti Mesija treba u ovom životu, ako uđeš u raj, Mesija ti više neće trebati kao takav, ako spasitelj od smrti, jer neće više biti grijeha ni smrti od koje te treba spašavati. Čime ćeš ti onda opravdati svoj ulazak u raj? Time što "vjeruješ" u Mesiju koji ti u raju više neće trebati kao spasitelj (ali hoće kao učitelj i kralj), a odbacuješ ono što ti u raju itekako hoće biti kriterij ponašanja. Znači, Krist me oslobodio držanja Zakona, da bi me spasio smrti zbog prekršaja Zakona, a onda uveo u zajednicu u kojoj će se taj isti Zakon savršeno držati i zato ja sad mogu odbaciti Zakon? Kakvog to ima smisla? Da ono što će biti kriterij ponašanje u raju ti potpuno odbaciš i onda očekuješ ulaz tamo?
O čemu ti pričaš? Jel ti čitaš moje postove ili si u nekom tripu koji si sebi zacrtao u glavi. Kojom izjavom sam ja uklonio ili osporio moralni zakon? Moralni zakon je PRAVEDNOST, a primamo je VJEROM. Rezultat vjere su djela moralnog zakona. Mesija Isus Krist (Kristov i Božji Duh) kada se jednom nastani u čovjeku ostaje ZAUVIJEK. Nema tu sada mi treba, a u raju ne treba. Nemogu vjerovati kakvih još legalističkih gluposti neću čuti.
Vlatko (citat):
Grijeha i smrti u raju neće biti, a ako je tebi centralna stvar u ličnosti to da imaš "vjeru u Krista spasitelja od smrti" i to da prepuštaš sve njemu da radi kako ti to pomaže da uđeš u vječnu zajednicu s njim u kojoj neće više biti smrti? Pogotovo što je on i sada živi čovjek. Što ćeš tamo raditi s takvim karakterom? Sad ne možeš ništa jer si 100% griješan, a onda valjda nećeš moći jer si 100% svet.
Neznam čemu potreba da donosiš neprestano zaključke koji nemaju nikakvog smisla i koji se ne temelje na mojim izjavama. Ako imaš potrebu da nešto napišeš bez ikakve osnove, ondfa bih te molio da se ne obraćaš meni. Čovjekov problem je GRIJEH, GREŠNA PRIRODA, KRIVICA i PROKLETSTVO (propadljivost i smrt). Sve ovo je Krist riješio i riješava umjesto čovjeka. Nama ostaje samo da VJEOM to prihvatimo, te novorođenjem i kroz poslušnost vjerom (posvećenje) izgrađujemo svoj karakter i zajednicu sa Bogom do punina rasta u Kristu.
Vlatko (citat):
Jel razumiješ, ja ovdje ne govorim da nam vjera u spasitelja nije potrebna, nego u to da se pouzdaješ da će SVE napraviti Bog, da je sve na križu napravio Krist, a ti nećeš ništa, a onda ćeš ući u zajednicu u kojoj će valjda i dalje Bog sam sve raditi, a ti samo zahvaljivati na svemu i živjeti u fantazmagoriji. Čemu onda Božji poziv čovjeku? Pa nek Bog u tišini sam sve odradi ako je "vjera u spasitelja i uskrsnuće" dovoljna za sve, što ćemo mu mi uopće, samo smo mu teret. Nama onda ni ne treba upoznavanje s Bogom, njegova aktivna sila, darovi, znanje o njegovim obećanjima, posrednička služba, itd.
Nažalost po tebe upravo je takva situacija. Bog je odlučio da SVE uradi, jer je to jedino moguće kada je u pitanju spašavanje bića osuđenog na vječnu smrt. Čak nam je i vjeru dao na dar
. Mi jednostavno ne možemo ništa, osim iskoristiti to što smo dobili na dar, a to je VJERA. Bog nas svojom milošću privodi na pokajanje kako bi uvidjeli svoje izgubljeno stanje, pokajali se i iskoristili DAR vjere. Čak nam i pokajanje daje na DAR, jer nismo u stanju niti da se pokajemo
. Pošto smo slobodna bića, On hoće da mi svojom voljom prihvatimo ono što On čini kroz plan spasenja. Nevjerovatno koliko je legalistička priča štetna za čovječji mozak i kakve besmislice je spreman izjavljivsti kada se opire radosnoj vijesti. Nemam puno vremena za piskaranje ovdje, ali bavit ćemo se dublje i detaljnije ovim stvarima, jer LEGALIZAM je teška bolest, ali postoji lijek.
PS. Pita odgovorim ti na poruku kada uhvatim vremena, ali probaj doći sama do određenih zaključaka iz ovoga što sam pisao, zanemarujući legalističke komentare koji te zbunjuju. Inače LEGALIZAM je pokušaj čovjeka da se spasi svojim djelima u svojoj sili, pošto si pitala za razjašnjenje ovog pojma.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI