BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 EmptyYesterday at 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+15
Sergej 92
PavleS
Batret
kainos
Ivan__
Željko
Taki
SimaS
Zdravko Vučinić
Goran Vasiljević
Tako-je
Vanja
sd
marijan
beka26
19 posters

STVARANJE ILI EVOLUCIJA

Goran Vasiljević

Broj komentara : 6
    Registration date : 2014-04-30

STVARANJE ILI EVOLUCIJA - Page 3 Empty Re: STVARANJE ILI EVOLUCIJA

Komentar  Goran Vasiljević 1/5/2014, 18:31

Sad više nema sumnje. Jasno mi je ko ste i šta. Zbog takvih isključivih i netolerantnih ljudi koji umeju samo da provociraju vređaju sve one koji ne misle kao ti vera u Boga i religija izlaze sve više na loš glas.
    Došao mi sin (6 godina) iz vrtića i sav oduševljen priča kako mu je drugar ispričao da je video na televiziji čoveka kako leti i svašta može da uradi. Nije me lagao stvarno mu je to isprićao. Nije ni to dete lagalo stvarno je video da čovek leti.
    Niko ne laže ali ljudi ipak ne lete. Strpljivo sam mu objašnjavao da ljudi ne mogu dalete i da je to samo trik i da samo izgleda stvarno. Veruje mi iako je mali i nemogu da mu to objasnim kako bi to objasnio nekom oraslom koji ima dovoljno stečenog znanja da to razume. I da ne razume naučio bi to kad tad ali nažalost verovatno na tragičan način.

Zbogom
    Goran Vasiljević

Komentar  Goran Vasiljević 1/5/2014, 18:39

Zdravko Vučinić (citat):Gorane Vasiljeviću, ako ti je to pravo ime, ponavljam još jednom sljedeće:

"Uz pošten pristup lako je utvrditi da li su svijet i uopšte život, kao najsloženija pojava u univerzumu, stvoreni ili nastali slučajnim procesima. Postoje samo dva odgovora: ili je sve to stvoreno ili je nastalo slučajno. Sami prosudite."

Zdravko Vučiniću, ako ti je to pravo ime, nisam znao da je poštenje potrebno za utrđivanje nečega.
    Voda može da se ohladi ispod nule ali ipak da ostane u tečnom stanju (i na atmosferskom pritisku).
    takva voda može na mnogo namernih i mnogo slčajnih načina da se trnutno pretvori u led.

Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 1/5/2014, 19:19

Zdravko Vučiniću, ako ti je to pravo ime, nisam znao da je poštenje potrebno za utrđivanje nečega.
    Voda može da se ohladi ispod nule ali ipak da ostane u tečnom stanju (i na atmosferskom pritisku).
    takva voda može na mnogo namernih i mnogo slčajnih načina da se trnutno pretvori u led.

Upravo ta voda koju pominješ, odnosno njeno postojanje, svojstva itd itd, govore u prilog činjenici da je vodu neko stvorio i da ona ima svoju svrhu.

Naravno da je potreban pošten pristup svemu, jer ako staviš tamne naočare, ako imaš predrasude i ako ti se iz nekog razloga ne sviđa da vjeruješ u Stvoritelja, onda ćeš lako da vjeruješ da ti je neka glista ili ptica blizak predak, i da sve što postoji nema svoj smisao, svrhu i da je nastalo slučajno.
    SimaS

Broj komentara : 53
    Registration date : 2011-07-17

Komentar  SimaS 1/5/2014, 20:00

Evo ovo vredi pogledati.

Goran Vasiljević

Komentar  Goran Vasiljević 1/5/2014, 20:40

Upravo ta voda koju pominješ, odnosno njeno postojanje, svojstva itd itd, govore u prilog činjenici da je vodu neko stvorio i da ona ima svoju svrhu.

Naravno da je potreban pošten pristup svemu, jer ako staviš tamne naočare, ako imaš predrasude i ako ti se iz nekog razloga ne sviđa da vjeruješ u Stvoritelja, onda ćeš lako da vjeruješ da ti je neka glista ili ptica blizak predak, i da sve što postoji nema svoj smisao, svrhu i da je nastalo slučajno.

Iskreno ne znam kako postojanje vode i njenih svojstava govore u prilog da je neko stvorio. Možeš li to malo pobliže da mi objasniš ili da me uputiš ko bi to mogao da mi objasni.

Naravno da je potreban pošten pristup svemu, jer ako staviš tamne naočare, ako imaš predrasude i ako ti se iz nekog razloga ne sviđa da vjeruješ selekciju i prirodan odabir, onda ćeš lako da vjeruješ da je glistu ili pticu stvorilo neko božansko biće.
    Vidiš ovako pričaju evolucionisti.
    E zato netreba imati pošten pristup jer što je za jednog pošteno za drugog nije.Poštenje je subjektivna kategorija.
    Treba imati objektivan, profesionalan, neemotivan pristup i na osnovu rezultata ma kakvi oni bili doneti sud.
    PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

Komentar  PavleS 1/5/2014, 21:22

Goran Vasiljević (citat):Treba imati objektivan, profesionalan, neemotivan pristup i na osnovu rezultata ma kakvi oni bili doneti sud.
    Imaš prostora, nadam se i vremena, pa izvoli iznesi objektivan i profesionalan sud.
    Goran Vasiljević

Komentar  Goran Vasiljević 1/5/2014, 22:57

alhemicar (citat):Evo ovo vredi pogledati.

Odgledao sam predavanje. Bilo mi je izuzetno zanimljivo.
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 1/5/2014, 23:07

Momak, ti se baviš jednačinom a još nijesi riješio koliko je 1+1. Suština je da sebi postaviš pitanje i da daš odgovor da li su ovaj svijet i sve što postoji u njemu, prije svega, život - produkt slučajnosti ili postoji Stvoritelj života. Takođe, treba sebe da pitaš da li postoji bilo šta na ovom svijetu a da nema uzrok svog postojanja. Da li ljudsko iskustvo poznaje tako nešto da iz ničega može nastati nešto. Da li nešto što je izuzetno složeno, kao što je život, svemir, Sunce, biljni svijet mogu biti produkt slučaja ili postoji Stvoritelj. To je poenta. Pusti filozofiranje i bavljenje jednačinom a nijesi riješio 1+1. Kad rasčistiš sa ovim stvarima onda ideš dalje. Ako misliš da je svijet i ovaj život jedna slučajnost, onda si ti vjernik a ne ateista ili evolucionista, jer vjeruješ u nemoguće. Zaista treba vjera da bi se vjerovalo u takve slučajnosti.

Iskreno ne znam kako postojanje vode i njenih svojstava govore u prilog da je neko stvorio. Možeš li to malo pobliže da mi objasniš ili da me uputiš ko bi to mogao da mi objasni.

Na primjer, voda u tečnom agregatnom stanju u cijelom Sunčevom sistemu postoji samo na našoj planeti. Oko 70 odsto naše planete prekriveno je vodom. Svake godine 45 miliona kubnih metara vode ispari iz okeana, a tu voda koja ispari, u vidu oblaka, nose vjetrovi preko kopna, a 3-4 miliona kubnih metara stiže na kopno, pa prema tome i do čovjeka. Živi svijet kompletan zavisi od tog velikog vodenog ciklusa. Da ne govorim o važnosti vode za čovjekov organizam i da se bez vode ne može živjeti itd itd itd.
    Moja poenta je bila da sve to ima svrhu, da postojanje vode ima svrhu, da su u pitanju toliko složene pojave da one ne mogu biti produk slučajnosti, već stvaranja i da je Zemlja uređena za život ljudi, a to nije slučajnost itd itd.

Vidiš ovako pričaju evolucionisti.
    E zato netreba imati pošten pristup jer što je za jednog pošteno za drugog nije.Poštenje je subjektivna kategorija.
    Treba imati objektivan, profesionalan, neemotivan pristup i na osnovu rezultata ma kakvi oni bili doneti sud.

Pošten pristup upravo znači imati objektivan, profesionalan, neemotivan pristup. Pošten pristup je kada kažeš sam sebi - zar je moguće da ja vjerujem da sve što postoji oko mene, da ovaj svijet, život, svemir, Sunčev sistem i druge složene pojave su produkt slučajnosti.

Da se ne bi smo vrtjeli u krug i ponavljali priču ja vam iskreno savjetujem da pogledate kategoriju Biblija i nauka na našem sajtu.
    SimaS

Broj komentara : 53
    Registration date : 2011-07-17

Komentar  SimaS 2/5/2014, 07:35

Gorane evo preporuke i za ovih nekoliko predavanja kenta hovinga tu su i debate nadam se da ce ti biti zanimljive i od koristi

https://www.youtube.com/playlist?list=PL7195F6A0C28584A0&src_vid=odnNPuzn-ZY&feature=iv&annotation_id=annotation_240348
    Goran Vasiljević

Komentar  Goran Vasiljević 2/5/2014, 11:13

Da se ne bi smo vrtjeli u krug i ponavljali priču ja vam iskreno savjetujem da pogledate kategoriju Biblija i nauka na našem sajtu.

Pa svakako zanimljiv pristup problemu i svakako moguć.
    Unapred se odlučim (mada ne znam po kom kriterijumu) recimo za evoluciju, i onda svet posmatram i pokušavam da uklopim u moju početnu pretpostavku. Ali plašim se da onda neću biti objektivan (pošten) jer ću se svim silama truditi da činjenice uklopim u već unapred datu istinu bez obzira koliko se ćinjenice ne uklapaju.

I ja smatram da sve ima svrhu ali recimo nikako ne mogu da shvatim svrhu drugih galaksija.

Izvini ako sam te gnjavio mislio sam da forun služi za razmenu mišljenja.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 2/5/2014, 13:20

Unapred se odlučim (mada ne znam po kom kriterijumu) recimo za evoluciju, i onda svet posmatram i pokušavam da uklopim u moju početnu pretpostavku. Ali plašim se da onda neću biti objektivan (pošten) jer ću se svim silama truditi da činjenice uklopim u već unapred datu istinu bez obzira koliko se ćinjenice ne uklapaju.
    Ako se odlučiš za evoluciju, to znači nešto od sledećeg:
    1) izmanipulisan si i ne misliš svojom glavom;
    2) ignorišeš zdrav razum, ili si ga oštetio iracionalnim pokušajima opravdavanja zla i grijeha;
    3) poistovjećuješ se sa okruženjem i ideš linijom manjeg otpora, da ne bi bio napadan i ismijavan od društva.
    Tvoj problem (takođe i problem mnogih) je što ne shvataš da nijesi ti taj koji odlučuje ili procjenjuje šta je realnost. Realnost je činjenično stanje koje nalazimo. A to stanje može objasniti samo neko ko ima potpuno znanje i informaciju. To je naravno Stvoritelj. Pošto se mi kao stvorenja nalazimo u očiglednom problemu, Stvoritelj sa nama komunicira na nivou koji možemo da shvatimo. Ta objašnjenja čine jedan veliki mozaik istine koja se može potvrditi i spoznati svim relevantnim mjerilima kojima se služi čovjek. Sam čovjek nije u stanju da sagleda realnost zbog oštećene ličnosti i percepcije. Ali čovjek, ako prihvati Božju pomoć, spoznaje istinu koja ga oslobađa robovanja. To je ono što je tebi potrebno.
    Ljudi se obično hvataju za nerazumne, netačne i manipulativne informacije koje primaju od Božjih neprijatelja ne bi li kako opravdali stanje u kojem se nalaze i svoje zle i sebične puteve. Što je čovjek dublje u tome, to više gubi zdrav razum. Na primjer, dovoljno je samo pogledati kakvim argumentima se služe osobe koje opravdavaju poroke, homoseksualizam i slično.
    Teorija evolucije ili materijalistička filozofija ne nude apsolutno nikakva objašnjenja. To je čista manipulacija zdravim razumom i logikom. Ista stvar je kad se recimo Sotona predstavlja svojim sledbenicima kao "veliki arhitekta univerzuma", a nije stvorio ništa. Bukvalno ništa. Takav je i čovjek koji pokušava svojim mudrovanjem, spletkama i dezinformacijama da gradi vlastiti lažni imidž. Takvima trebaju titule, bogatstvo, moć, lažni glamur i sjaj, sledbenici, fanovi, samouzdizanje, odobravanje svijeta...

I ja smatram da sve ima svrhu ali recimo nikako ne mogu da shvatim svrhu drugih galaksija.
    Naš univerzum se sada nalazi u oštećenom stanju prouzrokovanom kršenjem poretka života koji je uspostavio Stvoritelj. Zemlja je neka vrsta karantina i mi ne možemo da koristimo sposobnosti i preimućstva koje je Bog prvobitno dao čovjeku, jer smo ih izgubili ili izgubili pravo na to. Tako ne možemo da znamo kakva je tačno svrha ostatka univerzuma prema originalnoj Božjoj zamisli, da li da ga dalje naseljavamo ili nešto drugo, jer nam te informacije sada ničemu ne bi služile. Stvoritelj je rekao da slijedi obnova Zemlje i našeg univerzuma, koja će uslijediti nakon što se riješi problem grijeha i zla. Do tada ostaje da čekamo, i bavimo se onim što je sada naš prioritet, a to je pomirenje sa Bogom i stavljanje u položaj za primanje Njegovog obličja.
    Taki

Broj komentara : 24
    Локација : Podgorica
    Registration date : 2014-06-16

Komentar  Taki 26/8/2014, 22:57

Zanima me kako bi obije teorije objasnile postojanje vanzemaljaca? Bas bi me zanimalo da cujem obije strane.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 26/8/2014, 23:00

Taki (citat):Zanima me kako bi obije teorije objasnile postojanje vanzemaljaca? Bas bi me zanimalo da cujem obije strane.
    Idemo s tom pričom čim nam pokažeš jednog. Sumnjamo da je već dobio rezidentalni status pa čisto provjere radi.
    Taki

Komentar  Taki 26/8/2014, 23:05

Cim pokazem jednog? Jeli ko ovdje video andjela ili Boga?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 26/8/2014, 23:13

Taki (citat):Cim pokazem jednog? Jeli ko ovdje video andjela ili Boga?
    Anđela ili Boga vidjeli su mnogi više nego pouzdani svjedoci. Za one koje nijesu vidjeli Boga svjedočanstvo o Njegovom postojanju nalazi se svuda oko njih, gdje god da pogledaju.
    Nego da se vratimo vanzemaljcima. Evo ti reče da postoje pa da vidimo odakle su, ko su, šta rade ovdje itd.
    Taki

Komentar  Taki 26/8/2014, 23:23

Postoji teorija drevnih vanzemaljaca. Preporuka: pogledati tv dokumentarnu seriju Ancient Aliens ili procitati knjige Erich von Dänikena. Upravo oni tvrde da postoje i da s odgovorni za stvaranje religija, mitova i legendi.

Izmedju ostalog, upravo su u Bibliji nasli "dokaze" za to. Npr. kad su Jevreji izasli iz Egipta, danju Gospod je isao u stubu od oblaka, a nocu u stubu od vatre da bi im osvjetlio put. Pobornci ove teorije tvrde da je u stvari taj oblak bio vanzemaljski brod, a andjeli da su vanzemaljci, a tadasnji ljudi nisu mogli shvatiti sta je to osim da je nesto Bozansko.
    Taki

Komentar  Taki 26/8/2014, 23:32

Izmedju ostalog, kad bi ti se neko javio i rekao da je vidio vanzemaljca da li bi mu vjerovao, kao sto vjerujes ovima sto su vidjeli andjela ili Boga? Ne zelim da kazem da Bog ne postoji, ali ne vidim vjerovanje u Boga iskljucuje vjerovanje u vanzemaljce?
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 26/8/2014, 23:37

Taki (citat):Postoji teorija drevnih vanzemaljaca. Preporuka: pogledati tv dokumentarnu seriju Ancient Aliens ili procitati knjige Erich von Dänikena. Upravo oni tvrde da postoje i da s odgovorni za stvaranje religija, mitova i legendi.

Izmedju ostalog, upravo su u Bibliji nasli "dokaze" za to. Npr. kad su Jevreji izasli iz Egipta, danju Gospod je isao u stubu od oblaka, a nocu u stubu od vatre da bi im osvjetlio put. Pobornci ove teorije tvrde da je u stvari taj oblak bio vanzemaljski brod, a andjeli da su vanzemaljci, a tadasnji ljudi nisu mogli shvatiti sta je to osim da je nesto Bozansko.
    Bingo! Upravo zato sam se i pitao imaju li možda rezidentalni status. To su naše stare dobrice koji su osnovali religije, nego ljudi su bili malo priglupi pa su to pripisali Bogu. Možda opet navrate da nas prosvijetle, sad kad ušli u doba visoke tehnologije.
    I šta kaže Erik, drevni vanzemaljci? Jesu li možda objasnili kako su prešli milone svjetlosnih godina do našeg univerzuma? Ili se teleportuju? Izgleda da ih i Holivud naprosto obožava.

U međuvremenu, evo nešto literature o tome. Znam, nije Erik pisao, ali nije ni ovo loše.

NLO ili UFO
    Jesu li nas posjetili vanzemaljci?

Evo i jedan video:

Taki

Komentar  Taki 27/8/2014, 00:03

Sto se tice teorije drevnih vanzemaljaca, teorije kreacionizma i teorije evolucije, za sve tri teorije cete neci dokaze za i protiv. Pobozan covjek ce reci za ostale dvije teorije da su sotonino djelo, poborac teorije drevnih vanzemaljaca ce za religiju reci djelo vanzemaljaca, a pobornik teorije evolucije ce za ostale dvije teorije rec da su gluposti. Sve to imamo na meniju (kao kad udjemo u restoran ili kafic da narucimo nesto) i sto nam se vise svidi to zastupamo, sto ne mora da znaci strikno da je istini iako nadjemo mnostvo dokaza, jednostavno se radi o vjerovanju.

A najvise podjela imamo u religijama. Samo vidite u hriscanstvu koliko imate crkvi i istrazivaca. U teorije drevnih vanzemaljaca i teoriji evolucije nisam vidio takve podjele.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 27/8/2014, 00:41

Taki (citat):Sto se tice teorije drevnih vanzemaljaca, teorije kreacionizma i teorije evolucije, za sve tri teorije cete neci dokaze za i protiv. Pobozan covjek ce reci za ostale dvije teorije da su sotonino djelo, poborac teorije drevnih vanzemaljaca ce za religiju reci djelo vanzemaljaca, a pobornik teorije evolucije ce za ostale dvije teorije rec da su gluposti. Sve to imamo na meniju (kao kad udjemo u restoran ili kafic da narucimo nesto) i sto nam se vise svidi to zastupamo, sto ne mora da znaci strikno da je istini iako nadjemo mnostvo dokaza, jednostavno se radi o vjerovanju.

A najvise podjela imamo u religijama. Samo vidite u hriscanstvu koliko imate crkvi i istrazivaca. U teorije drevnih vanzemaljaca i teoriji evolucije nisam vidio takve podjele.
    Ukoliko ti nije dovoljan materijal iz gore postavljenih linkova da shvatiš o čemu se radi, drži se onda evolucije i čekaj da te vanzemaljci povedu na piknik na Mars.
    Taki

Komentar  Taki 27/8/2014, 00:50

Samo stav religioznih ljudi nista vise.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 27/8/2014, 01:01

Taki (citat):Samo stav religioznih ljudi nista vise.
    Može bit i ti da si samo fikcija neka ili kompjuterski program vanzemaljaca.
    Misliš da je igra relativizma dobra za svaki izgovor? "Može biti ali i ne mora da znači, svako ima svoje mišljenje", omiljena igračkica znam, samo ima jednu malu falinku - brzo se kvari.
    Taki

Komentar  Taki 27/8/2014, 01:02

mada nisam neki pobornik nijedne teorije ako te bas zanima
    Taki

Komentar  Taki 27/8/2014, 01:03

niti imam izgovore, samo stav
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 27/8/2014, 01:05

Taki (citat):niti imam izgovore, samo stav
    Zato si u zamci relativizma. Možda te natjera život da se dobro zauzmeš i saznaš šta je istina. Ako ti je dobro ovako kako jeste, onda ništa.

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 14/11/2024, 22:05