BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

April 2021

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 27
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Grubo 28/11/2016, 20:58

  Sigurno ste čuli. To je najpoznatiji "travar" na našem području. Ne znam kako bih mogao da vam ubacim knjigu u pdf-u? Nisam uspeo da nađem tu opciju. Nov sam na forumu. Jedino da skinete sa scribd-a i ako imate vremena da pogledate o ćemu se radi.
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 11/1/2017, 13:16

  Dosta korisnih informacija o lekovitim svojstvima lekovite biljke lobelija inflata i kako napraviti preparate od nje.

  Karakteristike biljke

  Latinksi naziv: Lobelia inflata
  Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
  Stabljika – cilindrična i ćoškasta, dlakava, 15 cm do 90 cm visine. Ima žućkasto-zelenu boju.
  Listovi – naizmenični, jajasto-kopljasti, pilasti, žilasti, dlakavi i bledozelene boje.
  Cvetovi – brojni, mali i bledoplave boje, nalaze se na dugim, labavim grozdovima sa kratkim drškama.
  Plod – naduven, dvoćelijske ovalne kapsule, sadrže nekoliko malih (8,5 mm do 13 mm dužine), jajasto-duguljastih, svetlobraon semena.
  Miris – blag i iritantan.
  Ukus – oštar, podseća na duvan.
  Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka i seme (semena su mnogo jača).

  Karakteristike pri rastu: Lobelija je jednogodišnja biljka u toplim geografskim širinama i dvogodišnja u umerenim i severnijim geografskim širinama. Ona se može naći na livadama, pašnjacima, šumama i travnatim mestima u skoro svim krajevima SAD-a. Cveta od jula do septembra. Tomson je zapisao:
  Emetička biljka se može naći u prvoj fazi svog rasta u svakom trenutku tokom leta. Može biti različitih veličina, ležeći ravno na zemlji u obliku kruga. Ovo se dešava kako bi podnela težinu snega, koji je pokriva tokom zime, jer može da se smrzne kao i pšenica. U proleće se javlja žuta i bleda, kao i druge biljke koje pate od vlage i zime; ali kada dođe leto sa zracima oživljavanja, ona podiže listove i stabljiku do 40 cm visine, sa nekoliko grana koje nose listove. U julu javljaju se mali, šiljasti, bledoplavi cvetovi, za kojima slede male mahune veličine belog pasulja. One sadrže veliki9-indian-tobacco-seed-pods (1) broj malih semena. Ova mahuna potpuno podseća na ljudski želudac, gde su ulaz i izlaz višlji od srednjeg dela; od ulaza prima hranu, a preko izlaza izbacuje seme.
  Ova biljka je uobičajena za sve krajeve ove zemlje, gde god je tlo dovoljno plodno. Nađena je na svakoj vrsti tla koje se koristi za kultivaciju; od najviših planina, do najnižih dolina. U vrućim i vlažnim sezonama, najobilnija je na suvom i toplom tlu; u vrućim i suvim sezonama, na glinenom i teškom tlu.
  Kada je sezona hladna (mokra ili suva), retko se pojavljuje; ako su leto i jesen veoma suvi, seme se ne pojavljuje i naravno, biće jako malo ove biljke sledeće sezone. U sezoni kada je ima dosta, može se naći kako raste na autoputevima i pašnjacima; pokraj starih objekata i u poljima strnjike; naročito kada je položena na travu prethodne godine. Kada je trava retka, biće pojedena od strane stoke, i teško ju je naći u punom rastu. To je divlja biljka i prirodna je za ovu zemlju; ali nema sumnje da je uobičajena i u drugim zemljama. Može se preneti i kultivisati u baštama i onda će biti mnogo veća i snažnija nego kada raste divlje. Ako neke stabljike ostanu, ona će se rasejati sama i može izrasti iz semena.

  Branje: Cela biljka lobelije je aktivna i treba je brati od kraja jula do sredine oktobra. Tomson je napisao:
  Dolazi u zrelost otprilike početkom septembra, kada listovi i mahune pređu u žućkasto; ovo je najbolje vreme da se bere…

  Sušenje i čuvanje: Najbolja forma za čuvanje lobelije je tinktura. Ne treba se čuvati u papiru, jer i biljka i semena sadrže eterično ulje koje može biti lako izgubljeno.
  Lekovitost

  Lekovito dejstvo: Antispazmodik, emetik, stimulans (u malim dozama), relaksant (u velikim dozama), sedativ, ekspektorans, protivotrov, kontra-iritans, emenagog, dijaforetik, diuretik, katartik, astrigent, izaziva mučninu i povraćanje.
  Lobelija je jedna od najboljih biljaka ikada data svetu. Ako se biljka koristi vešto, nema biljke koju zemlja proizvodi da je bezopasnija po ljudski organizam i nijedna moćnijeg dejstva u otklanjanju bolesti i povratku zdravlja nego lobelija.“ Lobelija je generalni korektor celog sistema, pošto se lako raširi i u mogućnosti je da utiče na celo telo. Lobelija je efikasan relaksant i veruje se da je najbolji kontra-iritans poznat čovečanstvu. Njeno dejstvo se odmah oseća na sluznom, mišićnom i nervnom sistemu, naročito simpatičkom nervnom sistemu. Kao moćni antispazmodik, lobelija dovodi to trenutne relaksacije i širenja bilo kog zgrčenog dela respiratornog sistema, kao što su bronhije, jednjak, glasne žice i grkljan. Ovo omogućava da (krv bogata kiseonikom) teče slobodno do tkiva. Lobelija je naročito važna u otklanjanju prepreka i zakrčenja u telu, naročito krvnih sudova. Ako postoji prigušenost u vazomotornom sistemu, ona to ispravlja, i ojačava mišićno delovanje zidova krvih sudova, što pokreće krv i na taj način je ključ za zdravlje čitavog tela.
  Smatra se da će lobelija ako je beba mrtva ili u ekstremno slabom stanju, dovesti do pobačaja (abortusa). Međutim, ako je beba dobro i zdrava je, a majka je slaba, delovaće na majku da ojača i ozdravi, omogućavajući joj da iznese bebu do njenog rođenja.

  Tokom godina prakse dr Kristofera, lobelija je korišćena mnogo puta, sa brojnim čudesnim izlečenjima. Tokom vremena, lobelija je pomagala mnogima, od veoma mladih do veoma starih osoba, sa pozitivnim rezultatima ako se pravilno koristi. Što se tiče toga da je lobelija otrov, ovaj mit je proglašen od strane konvencionalne medicine da bi se odvratili potencijalni pacijenti od korišćenja ove biljke od Boga date. Jednom je dr Kristofer greškom na brzinu progutao 4 supene kašike tinkture lobelije zaslađene medom, umesto jabukovog sirćeta. Posle obilnog povraćanja zbog emetičnog delovanja biljke, nije osećao ništa drugo osim poboljšanje i nije pretrpeo nikakvu štetu, samo dobro čišćenje!DSC01480_0
  Verovanje da je lobelija opasni otrov (uključujući izjavu Josifa Mejera (Joseph Meyer) u knjizi „Herbalista“ da je lobelija previše opasna za unutrašnju upotrebu od strane neveštih) počinje sa neverovatnim uspehom dr Samjuela Tomsona kao bitnog lekara u zemlji. Njegovi uspesi su otkrili neadekvatnost tadašnjih-sadašnjih tradicionalnih neorganskih teorija i praksi. Ovo je podsticalo profesionalnu ljubomoru, jer su pacijenti birali Tomsonove biljne lekove pre nego tradicionalne lekare, lišavajući ih prestiža i novca. Kada dr Tomson nije mogao biti lako uklonjen sa scene uobičajenim manevrom, podnošenjem optužbi za „pogrešno lečenje“, medicinska profesija se organizovala da ozakoni svoj zanat kao jedinu legalnu medicinsku praksu.

  Dr Novel je rekao sledeće povodom pogrešne klasifikacije lobelije kao „otrova“:
  Tako uspešno je on (dr Tomson) koristio, da su je zvaničnici medicine njegovog vremena klasifikovali kao otrov, a neki pisci kažu da samo otrov može dovesti do tako brzih rezultata koje je dr Tomson postizao uz pomoć nje. Ako student ode da kupi 30 g biljke u apoteci, primetiće da je označena kao otrov i u skoro svim zvaničnim radovima kao što su: B.P., C.P., U.S.P., i American dispensatory, itd. klasifikovana je kao otrov.
  Da nema otrovnih svojstava mi smo definitivno potvrdili. Dr Novel ju je koristio skoro 30 godina u svakojakim slučajevima i u svim uzrastima. Mi imamo prijatelje koji su je isto tako koristili slobodno, i da je samo pola onoga što je rečeno protiv nje od strane medicinskog sveta istinito, hiljade bi bile mrtve zbog njene upotrebe. Ona je veoma moćna biljka, međutim, i kao druge snažne biljke, mora se upotrebljavati mudro.
  Tokom progona u 19. veku, nije bio niti jedan slučaj sa štetom nastalom od upotrebe lobelije. Čak i u vremenu Tomsona postojale su studije koje su pokazivale njenu bezbednost. Prof. Villiam Tuli sa Jejl Univerziteta, napisao je dr H. Lee iz Midltauna (Middletown), Conn., 22. marta 1838:
  Lobelia inflata je potpuno lišena od bilo kog narkotičkog dejstva. Koristio sam ovu biljku 27 godina, u velikim količinama i dugi vremenski period, bez i najmanjeg traga bilo kakvog opojnog dejstva. Koristio sam najbolju oficijalnu tinkturu u količini od 90 ml u 24 sata i po 4 i 7 dana uzastopno i takođe sam davao 3 velike supene kašike u roku od pola sata, bez i najmanje naznake od bilo kakvog narkotičnog delovanja.

  Poznavao sam slučajeve kada su pušili 4 ili 5 lula punih lobelije, uzastopono, i bez ikakve narkoze, a takođe znam da je davana i kao klistir sa istim rezultatom… Dr Bigelov, iz Bostona, bio je prva osoba koja je pripisala otrovna svojstva ovom agensu, a to je uradio 1817. ali ne iz svog proučavanja. Ja sam uveren (priče starih žena iz knjiga su pored svega toga oprečne) da je Lobelia inflata vredna, bezbedna i dovoljno blaga, i ja mislim da će doći vreme kada će biti mnogo više cenjena.
  Konačna apsurdnost celog ovog problema su alternativni – istinski otrovni, neorganski protivotrovi koji su ponuđeni od tradicionalne medicine u većini zvaničnih publikacija kao „lekovi“ protiv navodnog „trovanja“ lobelije. Ovo je primer:
  Staviti se u ležeći položaj, isprazniti stomak ako povraćanje nije bilo dovoljno, davati tanin, srčane i respiratorne stimulanse, strihinovac, tebain, alkohol, atropin ili beladonu, digitalis, morfin, veštačku toplotu, ergot ili ricinus.
  Lekovita upotreba: Apscesi, adinamija (nemoć), angina pektoris (razdražljivost srca), astma, trovanje krvi, problemi cirkulacije krvi, furunkuli, bronhijalni problemi, modrice, katar, male boginje, hladno znojenje, prehlade, kolik, kongestija, konstipacija, konvulzija, kašalj, grčevi u stomaku, gušobolja, digestivni poremećaji (dispepsija, nervozna dispepsija, akutna loše varenje, itd.), gušenje, dispneja, difterija, bol u uhu, ekcem, epilepsija, nesvestica, problemi sa povišenom temperaturom (groznice), ženski problemi, slabost srca, hepatitis, hidrofobija (ujedi ludih pasa), histerija, zapaljenja, ujedi i ubodi insekata, laringitis, male boginje, meningitis, nefritis, nervoza, podrhtavanje, upala trbušne maramice, upala pokosnice, encefalitis, zapaljenje plućne maramice, upala pluća, rhus dermatitis, reumatizam, šarlahna groznica, velike boginje, spazam (kičma, mišići, grudi ili genitalni organi), uganuća, iritacija želuca (male doze), tetanus, povraćanje (male doze), veliki kašalj i zarazne bolesti.

  Tomson je napisao:
  U slučajevima gde su spazmi toliko siloviti da blokiraju, kada se vilica spremi, izlivanjem ove tečnosti u usta između obraza i zuba, spazam će popustiti čim dodirne korene žlezda jezika i vilica će se olabaviti tako da će se usta otvoriti; zatim dati dozu toga i čim je spazam popustio, ponoviti. Potom treba primeniti odgovarajuće okrepljujuće ili tonične biljke.

  Primena u lekovite svrhe: Lobelija brzo utiče na sve delove tela. Međutim, zbog svoje visoko difuzne prirode, trebalo bi je uvek uzimati sa trajnijim stimulansima kao što su kajenska paprika ili nana.

  Analna
  Za groznice, upalu pluća, zapaljenje plućne maramice, nefritis, hepatitis, meningitis, itd.: Dodati lobeliju u klistir macine trave.

  Oralna
  Astma: Tinktura lobelije je odlična kao emetik, da olakša disanje i podstakne izlečenje.
  Hepatitis: Videti „Lekovite formule u nastavku članka“.
  Hidrofobija: Potopiti 1 supenu kašiku lobelije u 500 ml provrele vode i popiti je što više, kako bi se izazvalo povraćanje i čišćenje želuca. Nakon toga primeniti visoki klistir od lobelije i macine trave.
  Zapaljenje plućne maramice: Davati lobeliju i svilenicu u infuziji.
  Tifuzna groznica, tifus, pegavi tifus, šarlahna groznica, itd.: Davati 1 čajnu kašičicu antispazmodik tinkture (videti „Lekovite formule u nastavku članka“) u malo tople vode na svakih pola sata. Svakodnevno prati telo sa toplom vodom i jabukovim sirćetom u razmeri 2:1. Svakodnevno menjati posteljinu i čaršav i davati pacijentu toplu vodu na svaka 2 sata.
  Konvulzije beba: Staviti na vrh prsta jednu ili dve kapi antispazmodik tinkture i staviti u usta bebe. Ovo će momentalno zaustaviti problem.
  Bolni grčevi u stomaku i spazam: Dati 1 čajnu kašičicu antispazmodik tinkture u pola šolje tople zaslađene vode. Ovo će trajati otprilike 15 sekundi.

  Kožna
  Bol u uhu: Staviti nekoliko kapi tople tinkture lobelije u uho i zapušiti pamukom.
  Mukus i kongestija (naročito kod beba): Utrljati tinkturu lobelije na vrat, grudi i između ramena.
  Za bilo koje spoljašnje probleme: Primeniti oblogu koja sadrži lobeliju i crveni brest u razmeri 2:1.
  Otoci, upala pluća, zapaljenje plućne maramice, furunkuli, itd: Napraviti meku oblogu ili melem od lobelije, hmelja, mekinja ili masti.
  Reumatska groznica: Trljati celo telo od vrata do prstiju sa antispazmodik tinkturom. U težim slučajevima (kada pacijent ne može sedeti uspravno ili pomerati ruke ili noge), davati 1 čajnu kašičicu antispazmodik tinkture, u malo tople vode, na svakih pola sata dok pacijent ne počne da se preznojava. Neka pacijent boravi u krevetu; omogućiti mu mir; zatim ga oprati sa jabukovim sirćetom i toplom vodom. Davati pacijentu tokom prvog dana 1 čajnu kašičicu antispazmodik tinkture u toploj vodi na svaka 2 sata i svaka 3 sata još nekoliko dana posle toga. Kada slučaj zahteva, protrljati malo antispazmodik tinkturom podnožje glave (lobanje), vrata i duž grudne kosti i isperite pacijenta jabukovim sirćetom i toplom vodom.

  Doziranje

  Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, pilule, obloga, prah, sirup i tinktura. Ne koristiti tinkturu lobelije iz apoteka, jer je izvučena sa eteričnim sredstvom za rastvaranje.
  Infuzija: Seme se najbolje koristi kada je izmrvljeno.
  Prah: Koristiti listove, stabljiku, cvetove i/ili mahune.
  Tinktura: Koristiti zelene ili osušene biljke.
  Doziranje: Sa obazrivošću, lobelija se može davati u malim ili u velikim dozama, u kraćim ili u dužim intervalima.
  Esencija: 1/2 šolje.
  Tečni ekstrakt: 10 do 30 kapi.
  Infuzija: 1 šolja.
  Prah: 200 mg do 650 mg.
  Čvrsti ekstrakt: 100 mg do 300 mg.
  Sirup: 1-4 čajne kašičice.
  Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica ili 10-30 kapi.
  LEKOVITE FORMULE:

  Antispazmodik tinktura
  (epilepsija, konvulzije, tetanus, delirijum, drhtanje, nesvestica, histerija, grčevi u stomaku, prividna smrt, itd.)
  30 g semena lobelije, izmrvljeno (Lobelia inflata)
  30 g kapice (Scutellaria lateriflora)
  30 g tvorovog kupusa (Symplocarpus foetidus)
  30 g smole mire (Commiphora myrrha, var. molmol)
  30 g divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa)
  15 g jako ljute paprike paprike (Capsicum frutescens, C. minimum)
  Preparat: Potopiti u najmanje 500 ml etanola (upotrebiti dovoljno alkohola da se pokriju sve biljke) u dobro zatvoren sud i dobro promućkati barem jednom dnevno. Posle 10 do 14 dana, iscediti tečnost.
  Doziranje: 1 do nekoliko kapi.

  Problemi sa jetrom, žutica kože
  1 deo lebelije (Lobelia inflata)
  1 deo svilenice (Asclepias tuberosa)
  1 deo macine trave (Nepeta cataria)
  1 deo gorkog korena (Apocynum androsaemifolium)
  Preparat: Dobro promešati biljke i potopiti 1 čajnu kašičicu ove kombinacije u 1 šolju provrele vode 15 do 20 minuta; procediti.
  Doziranje: 2 supene kašike na svaka 2 sata, toplo.

  Tinktura od lobelije
  60 g biljke, stabljike, cvetova i listova lobelije (Lobelia inflata)
  60 g semena lobelije, izmvrljeno (Lobelia inflata)
  470 ml jabukovog sirćeta

  Preparat: Potopiti 10 do 14 dana u dobro pokrivenu bocu. Promućkati svaki put kada prođete pored nje ili najmanje jednom dnevno. Iscediti tečnost, i flaširati za upotrebu. Kada pravite jednostavnu tinkturu od lobelije koristite sirće kao sredstvo za rastvaranje, pre nego alkohol.

  Kisela tinktura od lobelije
  60 g semena lobelije, izmvrljeno (Lobelia inflata)
  15 g biljke lobelije (Lobelia inflata)
  1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimun)
  470 ml jabukovog sirćeta
  Preparat: Isto kao i tinktura od lobelije.

  Sirup od lobelije
  70 g biljke lobelije (Lobelia inflata)
  1 l destilovane vode
  Preparat: Krčkati mešavinu dok se nivo ne spusti na 500 ml. Procediti i u tome rastvoriti 900 g sirovog šećera ili 450 g meda.
  Doziranje: 1 čajna kašičica (za kašalj); 1/2 do 1 šolja kao emetik.

  Porođajni grčevi
  2 čajne kašičice lobelije, tečni ekstrakt (Lobelia inflata)
  4 čajne kašičice gospine papučice, tečni ekstrakt (cypripedium calceolus)
  1/2 čajne kašičice kajenske paprike, tinktura (Capsicum frutscens; C. minimum)
  180 ml meda sa vodom ili jednostavnog sirupa
  Doziranje: 1 čajna kašičica na svakih pola sata.

  Preparat lobelije u kapsulama
  (dispepsija, reumatizam, upala, astma, tuberkuloza, drhtavica, žutica i groznica)
  30 g biljke lobelija u prahu (Lobelia inflata)
  30 g semena lobelije u prahu (Lobelia inflata)
  30 g kajenske paprike u prahu (Capsicum frutescens; C. minimum)
  60 g akacije u prahu (Acacia senegal)
  30 g semena anisa u prahu (Pimpinella anisum)
  Preparat: Pomešati i staviti u kapsule #0,
  Doziranje: 2 do 6 kapsula dnevno, kako slučaj zahteva.

  Prijatne kombinacije: Lobelija ublažava bol i reguliše mišićno dejstvo materice. Za menstrualne poremećaje, kada se lobelija koristi sa agensima kao što je metvica, bol i kontrakcije su ublaženi i normalno funkcionisanje je uspostavljeno. Kao generalno pravilo, lobeliji uvek treba da prethodi stimulans ili da se daje u kombinaciji. Kada se koristi kao relaksant, ne kombinovati sa kajenskom paprikom i kanadskim ljutićem, već sa više difuznim agensima, kao što je đumbir. Kada se koristi kao emetik, lobeliji treba da prethodi stimulativan čaj kao što je nana ili kajenska paprika.

  Slučajevi iz prošlosti

  Veliki agens za isceljenje i olakšavanje
  Mnoge osobe su uvidele veliku vrednost lobelije. Studenti u školi dr Kristofera, pri povredi, kao što je udaranje prsta čekićem, odmah su potapali povređeni deo u tinkturu lobelije. Ovo momentalno uklanja bol.
  Lobelija, u kombinaciji sa drugim biljkama, vrlo brzo izvlači bol i zakrčenu krv. Samo nekoliko kapi tinkture lobelije vrlo brzo oslobađa bola u uhu. Bebe sa konvulzijama su momentalno smirivane trljanjem nekoliko kapi lobelije na desni ili usta. Strahovit bol od napora se ublažavao masiranjem povređenih mišića lobelijom. Ovo olakšanje je toliko brzo, da su ga pacijenti nazivali „blagosloveno“. Tinktura lobelije je takođe veoma korisna u borbi protiv trovanja krvi.lobelija-500x500
  Mnogi porođaji su značajno olakšani upotrebom lobelije, bez obzira na majčine ranije teške porođaje. Upotreba lobelije će uticati na izbacivanje mrtvog ploda, da ne bi ostao u majčinom telu. Ljudi koji su se uvijali od bola i valjali po podu, odmah su bili smireni sa pola kašičice tinkture lobelije. Postoji toliko slučajeva čudesnih izlečenja upotrebom lobelije da su potrebne strane i strane da se opišu detalji. Zaista nema kraja mnoštvu načina kojima lobelija može biti upotrebljena za izlečenje i regeneraciju tela.
  Budite mudri kada koristite lobeliju. Bilo je slučajeva kada je došlo do zastoja u disanju, kada je osoba uzimala previše lobelije, naročito bez pratećeg stimulansa. Jedna majka je masirala tinkturom leđa svoje bebe usled grčeva, bez očiglednih rezultata. Onda je dala bebi kap tinkture na jezik. Povraćala je i zatim se onesvestila. Majka je kontaktirala centar za kontrolu otrova i rečeno joj je samo da drži bebu i sačeka dok efekti biljke ne prođu kroz sistem (centar za kontrolu otrova nema zapis o bilo kakvoj šteti, prouzrokovanoj lobelijom). Otprilike posle sat vremena, beba se oporavila. Majka je, videvši moćni potencijal lobelije, bila opreznija posle toga. Dok koristite lobeliju, budite svesni koliko snažna može biti.

  Specifična za astmu
  Slučaj dr Kristofera iz istorije ispričan njegovim rečima: Lobelija je dobro poznata po svojoj velikoj vrednosti u lečenju astme. Imao sam interesantno iskustvo tokom moje prakse u Evanstonu, Vajoming, pre više od 20 godina. Jedne noći, posle nekoliko ustajanja zbog noćnih poziva i konačnog umirivanja, u dva sata posle ponoći, čuo sam kucanje na vratima. Tu su stajala dva mlada momka noseći osušenog malog gospodina. Upitali su: „Možete li pomoći tati? Ne možemo doći do njegovog doktora, koji ga je lečio svih ovih godina, a potrebna mu je pomoć“. Uneli smo ga unutra i dao sam mu šolju čaja od nane. Morao je da sedi uspravno jer nije bio u stanju da leži u krevetu preko 20 godina. On je pretrpeo teške napade astme u proteklih 26 godina, a tokom 20 godina bio je podbočen tokom noći i mogao je da spava samo u kratkim periodima od oko pola sata. On je bio pod teškim lekovima, tokom čitavog tog vremena, bez nade da ikad bude bolje. Kada je od čaja nane prošlo 15 minuta, dao sam mu čajnu kašičicu tinkture od lobelije i posle 10 minuta još jednu čajnu kašičicu. Počeo je da izbacuje sluz iz pluća. Dok je emetičko dejstvo radilo i izvlačilo sluz iz pluća i bronhijalnih šupljina, on je izbacio šolju punu raznobojnih materijala, u rasponu od svetle do tamne i druge tečnosti. U pet sati smo ga pustili i momci su ga odveli kući. Posle dva dana sam čuo rezultate. Umesto da je podbočen na stolici kao i ranije, on je rekao svojim momcima: „Idem da legnem u krevet, večeras mogu da spavam“. Po prvi put u 20 godina, spavao je celu noć u krevetu i od tog dana je uvek spavao u krevetu. Zbog svoje astme, nije bio u stanju da zadrži posao, ali te iste nedelje otišao je i našao posao kao baštovan.

  Preuzeto iz knjige „Škola prirodnog lečenja“, dr Džon Rejmond Kristofer
  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 27
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Grubo 1/2/2017, 10:39

  Čuo sam za ovi biljku. Mislio sam da je ona za lečenje pluća, nisam znao da ima ovako široku primenu. Korisno i poučno!
  avatar
  kuzma

  Broj komentara : 38
  Registration date : 2014-11-07

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  kuzma 27/3/2017, 15:47

  Pozdrav!

  Prilikom detoksikacije jetre I zucne vrecice kada se radi tonik pise da se uzima po jedan cesnjak,pa iz dana u dan povecava za jos po jedan.
  Da li se misli na jedan rezanj ili cijeli cesnjak?

  Hvala!
  avatar
  Jovana

  Broj komentara : 161
  Registration date : 2015-08-30

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Jovana 27/3/2017, 19:26

  kuzma (citat):Pozdrav!

  Prilikom detoksikacije jetre I zucne vrecice kada se radi tonik pise da se uzima po jedan cesnjak,pa iz dana u dan povecava za jos po jedan.
  Da li se misli na jedan rezanj ili cijeli cesnjak?

  Hvala!

  Malo je drugacije govorno podrucje pa ne shvatam sta ti je rezanj. Mi u CG grupu ili skup češnjaka zovemo glavica luka. Ako je to isto sto i rezanj onda se misli da povecavas po jedan cesnjak svaki dan. Glavica bi bila ubinstvena bom
  avatar
  kuzma

  Broj komentara : 38
  Registration date : 2014-11-07

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  kuzma 28/3/2017, 07:14

  to je to.
  Hvala!
  avatar
  djole

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-03-02

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty imam jedno pitanje u vezi pravljenja tinkture

  Komentar  djole 2/3/2018, 09:44

  hteo bih da napravim tinkturu koristeci rum umesto vodke pa me zanima dali trebam da pomesam rum sa vodom (50%ruma i 50%vode) ili da sipam samo rum
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 2/3/2018, 15:39

  djole (citat):hteo bih da napravim tinkturu koristeci rum umesto vodke pa me zanima dali trebam da pomesam rum sa vodom (50%ruma i 50%vode) ili da sipam samo rum

  Koliko procenata alkohola ima rum?
  Da li se u rum dodaje neki aditiv ili zaslađivač?

  avatar
  djole

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-03-02

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  djole 2/3/2018, 20:57

  45% alkohola nije dodat ni jedan aditiv niti zasladjivac
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 3/3/2018, 00:37

  djole (citat):45% alkohola nije  dodat ni jedan aditiv niti zasladjivac

  Onda ne trebaš da dodaješ vodu, osim ako hoćeš da ti tinktura bude sa manjim procentom alkohola.
  Kada je praviš najbolje je da ima što veći procenat alkohola da bi izvukla najviše lekovitih sastojaka iz biljaka.

  avatar
  djole

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-03-02

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty mam jedno pitanje u vezi pravljenja tinkture

  Komentar  djole 3/3/2018, 10:53

  HVALA NA POMOCI!
  avatar
  Marija84

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-05-08

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Marija84 10/5/2018, 01:46

  Postovani,
  Pravim sama tinkture po knjizi dr Milisava Nikolica Dodaci u ishrani sportista.
  Moje pitanje se odnosi na pravljenje tinkture pluca gde pise da su potrebni sastojci:
  - 30 grama cvetova lobelije
  - 20 grama cvetova divizme
  - 20 grama korena sladića
  - 20 grama listova i cvetova podbela
  - 10 grama nadzemnog dela plućnjaka
  - 15 grama nadzemnog dela majčine dušice
  - 10 g eteričnog ulja od mente
  - 1l vodke
  Posto ne mogu da nadjem cvet lobelije, imam tinkturu lobelije koja je pravljena po dr Sulcu,
  pa me zanima da li tu tinkturu mogu da iskoristim umesto 30g cveta lobelije i koja kolicina tinkture
  bi bila potrebna u tom slucaju?

  Takodje me zanima tinktura antibiotik po dr Sulcu. Koja kolicina svezeg belog luka i svezeg djumbira
  ide na litar vodke?

  Unapred Vam hvala na odgovoru.
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 11/5/2018, 15:12

  Marija84 (citat):Postovani,
  Pravim sama tinkture po knjizi dr Milisava Nikolica Dodaci u ishrani sportista.
  Moje pitanje se odnosi na pravljenje tinkture pluca gde pise da su potrebni sastojci:
  - 30 grama cvetova lobelije
  - 20 grama cvetova divizme
  - 20 grama korena sladića
  - 20 grama listova i cvetova podbela
  - 10 grama nadzemnog dela plućnjaka
  - 15 grama nadzemnog dela majčine dušice
  - 10 g eteričnog ulja od mente
  - 1l vodke
  Posto ne mogu da nadjem cvet lobelije, imam tinkturu lobelije koja je pravljena po dr Sulcu,
  pa me zanima da li tu tinkturu mogu da iskoristim umesto 30g cveta lobelije i koja kolicina tinkture
  bi bila potrebna u tom slucaju?

  Takodje me zanima tinktura antibiotik po dr Sulcu. Koja kolicina svezeg belog luka i svezeg djumbira
  ide na litar vodke?

  Unapred Vam hvala na odgovoru.

  Poštovana potrebno vam je kao zamena 200 ml tinkture od lobelije kako bi zamenila 30 grama lobelije.
  Mnogo vam je jeftinije da to naručite preko ebay-a ili amazona ili da vam neko donese 100 grama iz amerike. Ako nemate tih mogućnosti onda uradite kako možete.

  Što se tiče tinkture antibiotik ona se pravi (bar je ja tako pravim) od soka belog luka koji se pomeša sa tinkturom đumbira.
  Napravite prvo tinkturu od đumbira. Na 500 ml 70% etilalkohola stavite 50 do 70 grama korena svežeg đumbira. Sve to izblendate i prespete u staklenu teglu koju zatvorite. Mućkate je 3 puta na dan. Nakon 14 dana je procedite kroz gazu ili neku tanju pamučnu krpu. Posle toga dodate u isceđenu tinkturu 500 ml destilovane vode. Onda iscedite 200 do 250 ml soka od belog luka (zavisi od luka i sezone koliko će vam trebati belog luka. Sve to onda pomešate i tako dobijate tinkturu antibiotik.

  Votka nije toliko dobra opcija za tinkture, a evo i zašto, u nju se dodaju razni aditivi koji su jako štetni, a ne mora da stoje koji su aditivi na ambalaži. Aditivi služe da poboljšaju ukus votke koja bi bila mnogo jačeg ukusa kada se ne bi dodavali aditivi. Znači votka nije dobra opcija za tinktur. Napominjem da tinktura od lobelije ako je pravljenja od jabukovog sirćeta neće imati toliko efekta kao kad je pravljenja sa alkoholom. Kada se tinktura od lobelije pravi sa jabukovim sirćetom ona je dobra za nervna oboljenja jer opušta mišiće i celo telo. Ali tada nije od neke koristi za pluća. I još jedna napomena et.ulje od mente dodajte tek kada tinktura bude gotova, a ne pre toga. Biće mnogo bolji efekat, jer će prilikom ceđenja gaza ili krpa mnogo upiti et.ulja i ostaće manje u isćeđenoj tinkturi.

  Svako dobro
  avatar
  Marija84

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-05-08

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Marija84 14/5/2018, 00:18

  Nikola Šavija (citat):
  Marija84 (citat):Postovani,
  Pravim sama tinkture po knjizi dr Milisava Nikolica Dodaci u ishrani sportista.
  Moje pitanje se odnosi na pravljenje tinkture pluca gde pise da su potrebni sastojci:
  - 30 grama cvetova lobelije
  - 20 grama cvetova divizme
  - 20 grama korena sladića
  - 20 grama listova i cvetova podbela
  - 10 grama nadzemnog dela plućnjaka
  - 15 grama nadzemnog dela majčine dušice
  - 10 g eteričnog ulja od mente
  - 1l vodke
  Posto ne mogu da nadjem cvet lobelije, imam tinkturu lobelije koja je pravljena po dr Sulcu,
  pa me zanima da li tu tinkturu mogu da iskoristim umesto 30g cveta lobelije i koja kolicina tinkture
  bi bila potrebna u tom slucaju?

  Takodje me zanima tinktura antibiotik po dr Sulcu. Koja kolicina svezeg belog luka i svezeg djumbira
  ide na litar vodke?

  Unapred Vam hvala na odgovoru.

  Poštovana potrebno vam je kao zamena 200 ml tinkture od lobelije kako bi zamenila 30 grama lobelije.
  Mnogo vam je jeftinije da to naručite preko ebay-a ili amazona ili da vam neko donese 100 grama iz amerike. Ako nemate tih mogućnosti onda uradite kako možete.

  Što se tiče tinkture antibiotik ona se pravi (bar je ja tako pravim) od soka belog luka koji se pomeša sa tinkturom đumbira.
  Napravite prvo tinkturu od đumbira. Na 500 ml 70% etilalkohola stavite 50 do 70 grama korena svežeg đumbira. Sve to izblendate i prespete u staklenu teglu koju zatvorite. Mućkate je 3 puta na dan. Nakon 14 dana je procedite kroz gazu ili neku tanju pamučnu krpu. Posle toga dodate u isceđenu tinkturu 500 ml destilovane vode. Onda iscedite 200 do 250 ml soka od belog luka (zavisi od luka i sezone koliko će vam trebati belog luka. Sve to onda pomešate i tako dobijate tinkturu antibiotik.

  Votka nije toliko dobra opcija za tinkture, a evo i zašto, u nju se dodaju razni aditivi koji su jako štetni, a ne mora da stoje koji su aditivi na ambalaži. Aditivi služe da poboljšaju ukus votke koja bi bila mnogo jačeg ukusa kada se ne bi dodavali aditivi. Znači votka nije dobra opcija za tinktur. Napominjem da tinktura od lobelije ako je pravljenja od jabukovog sirćeta neće imati toliko efekta kao kad je pravljenja sa alkoholom. Kada se tinktura od lobelije pravi sa jabukovim sirćetom ona je dobra za nervna oboljenja jer opušta mišiće i celo telo. Ali tada nije od neke koristi za pluća. I još jedna napomena et.ulje od mente dodajte tek kada tinktura bude gotova, a ne pre toga. Biće mnogo bolji efekat, jer će prilikom ceđenja gaza ili krpa mnogo upiti et.ulja i ostaće manje u isćeđenoj tinkturi.

  Svako dobro

  Puno hvala na tako lepo objasnjenom odgovoru. Puno mi znaci jer sam pocetnik u pravljenju tinktura za licnu upotrebu.
  Posto sam se ipak odlucila da tinkturi pluca dodam postojecu tinkturu lobelije koja je pravljena od alkohola,
  pitanje je da li je dodajem nakon sto napravim tinkturu pluca koja je odstojala 14 dana ili u toku pravljenja tinkture?
  Takodje me zanima da li se za svaku tinkturu destilovana voda doda tek kada tinktura odstoji 14 dana? I da li je tacno da se na 1l 70% alkohola doda 0.75l destilovane vode da bi se dobio 40% alkohol?
  Takodje bih pitala da li tinktura za cirkulaciju moze da se pravi sa kajen paprikom, za koju znam da je slabija od habanero parike, i ako moze koliko bih u tom slucaju trebala da stavim kajen papriku na 1l 40% alkohola?
  I poslednje pitanje je za tinkturu imuno 1, koliko je potrebno dodati korena ehinacee, ljute paprike (u mom slucaju suve kajen paprike) i belog luka (i da li i u ovom slucaju treba sok ili glavica)?

  Jos jednom veliko hvala na Vasem znanju, trudu i vremenu.
  avatar
  kuzma

  Broj komentara : 38
  Registration date : 2014-11-07

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  kuzma 14/5/2018, 21:59

  Pozdrav!

  Ima li tko za prodat caj "koza" ili zna kamo ga nabaviti?

  Hvala!
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 15/5/2018, 09:23

  Marija84 (citat):
  Nikola Šavija (citat):
  Marija84 (citat):Postovani,
  Pravim sama tinkture po knjizi dr Milisava Nikolica Dodaci u ishrani sportista.
  Moje pitanje se odnosi na pravljenje tinkture pluca gde pise da su potrebni sastojci:
  - 30 grama cvetova lobelije
  - 20 grama cvetova divizme
  - 20 grama korena sladića
  - 20 grama listova i cvetova podbela
  - 10 grama nadzemnog dela plućnjaka
  - 15 grama nadzemnog dela majčine dušice
  - 10 g eteričnog ulja od mente
  - 1l vodke
  Posto ne mogu da nadjem cvet lobelije, imam tinkturu lobelije koja je pravljena po dr Sulcu,
  pa me zanima da li tu tinkturu mogu da iskoristim umesto 30g cveta lobelije i koja kolicina tinkture
  bi bila potrebna u tom slucaju?

  Takodje me zanima tinktura antibiotik po dr Sulcu. Koja kolicina svezeg belog luka i svezeg djumbira
  ide na litar vodke?

  Unapred Vam hvala na odgovoru.

  Poštovana potrebno vam je kao zamena 200 ml tinkture od lobelije kako bi zamenila 30 grama lobelije.
  Mnogo vam je jeftinije da to naručite preko ebay-a ili amazona ili da vam neko donese 100 grama iz amerike. Ako nemate tih mogućnosti onda uradite kako možete.

  Što se tiče tinkture antibiotik ona se pravi (bar je ja tako pravim) od soka belog luka koji se pomeša sa tinkturom đumbira.
  Napravite prvo tinkturu od đumbira. Na 500 ml 70% etilalkohola stavite 50 do 70 grama korena svežeg đumbira. Sve to izblendate i prespete u staklenu teglu koju zatvorite. Mućkate je 3 puta na dan. Nakon 14 dana je procedite kroz gazu ili neku tanju pamučnu krpu. Posle toga dodate u isceđenu tinkturu 500 ml destilovane vode. Onda iscedite 200 do 250 ml soka od belog luka (zavisi od luka i sezone koliko će vam trebati belog luka. Sve to onda pomešate i tako dobijate tinkturu antibiotik.

  Votka nije toliko dobra opcija za tinkture, a evo i zašto, u nju se dodaju razni aditivi koji su jako štetni, a ne mora da stoje koji su aditivi na ambalaži. Aditivi služe da poboljšaju ukus votke koja bi bila mnogo jačeg ukusa kada se ne bi dodavali aditivi. Znači votka nije dobra opcija za tinktur. Napominjem da tinktura od lobelije ako je pravljenja od jabukovog sirćeta neće imati toliko efekta kao kad je pravljenja sa alkoholom. Kada se tinktura od lobelije pravi sa jabukovim sirćetom ona je dobra za nervna oboljenja jer opušta mišiće i celo telo. Ali tada nije od neke koristi za pluća. I još jedna napomena et.ulje od mente dodajte tek kada tinktura bude gotova, a ne pre toga. Biće mnogo bolji efekat, jer će prilikom ceđenja gaza ili krpa mnogo upiti et.ulja i ostaće manje u isćeđenoj tinkturi.

  Svako dobro

  Puno hvala na tako lepo objasnjenom odgovoru. Puno mi znaci jer sam pocetnik u pravljenju tinktura za licnu upotrebu.
  Posto sam se ipak odlucila da tinkturi pluca dodam postojecu tinkturu lobelije koja je pravljena od alkohola,
  pitanje je da li je dodajem nakon sto napravim tinkturu pluca koja je odstojala 14 dana ili u toku pravljenja tinkture?
  Takodje me zanima da li se za svaku tinkturu destilovana voda doda tek kada tinktura odstoji 14 dana? I da li je tacno da se na 1l 70% alkohola doda  0.75l destilovane vode da bi se dobio 40% alkohol?
  Takodje bih pitala da li tinktura za cirkulaciju moze da se pravi sa kajen paprikom, za koju znam da je slabija od habanero parike, i ako moze koliko bih u tom slucaju trebala da stavim kajen papriku na 1l 40% alkohola?
  I poslednje pitanje je za tinkturu imuno 1, koliko je potrebno dodati korena ehinacee, ljute paprike (u mom slucaju suve kajen paprike) i belog luka (i da li i u ovom slucaju treba sok ili glavica)?

  Jos jednom veliko hvala na Vasem znanju, trudu i vremenu.

  Možete je dodati nakon što napravljenu tinkturu iscedite i onda dodajte destilovanu vodu. Najbolje je da se destilovana voda doda na kraju procesa pravljenja. Možda ćete vi da se pitate pa zar to ne znači da razblaažujemo tinkturu, to je tačno, ali je i pored toga mnogo jača od onih koje se prave sa 40% votkom. Što je veći procenat alkohola kada se tinktura pravi to će tinktura biti jača, što se vidi i po talogu na dnu bočice (što je talog veći tinktura je jača). Inače ja ne preporučujem da se tinkture prave od 96% etilalkohola jer se mnogo posle osećaju na alkohol ma koliko ih razblažili. Probao sam da pravim i sa 96% alkoholom nije to to. Možete dodati i 0.75l destilovane vode, a možete i 1l u zavisnosti koliki procenat alkohola želite da tinktura poseduje. Što se mene tiče najbolje je to kada ga je što manje, jer bitno je da je on (alkohol) odradio svoje (izvukao lekovita svojstva iz biljaka), posle toga nam treba jako mala doza alkohola kao konzervans.
  Možete napraviti tinkture sa bilo kojoj ljutom paprikom, pa tako i sa kajen paprikom. Koristite šta imate i to je bolje nego da je uopšte nenapravite. Mislim ukoliko vam je potrebna. Jedna napomena: neki ljudi su jako osetljivi na ljuto pa takvima ne treba davati ljuto. Takođe nikad ne uzimati ljutu papriku na prazan stomak. Inače ljuta paprika je jedna od najjačih biljaka protiv bolova za one koji ne znaju. Farmakolozi su izmislili inekcije od kapsaicin (glavno jedinjenje koje ljutoj paprici daje ljutinu) kada se dobije inekcija od kapsicina mesto utrne. Kada se ljuta paprika unosi oralno ona prolazi kroz naš sistem i tako njena ljutina slabi. Inače veoma ljuta paprika kada se unosi oralno može da izazove utrnulost (sličan osećaj kao anestezija, samo što mnogo gore usta), što prouzrokuje veliku količinu pljuvačke koju luče pljuvačne žlezde. Najboji protiv ljutine je mleko. Na jedan litar alkohola dodajte ako je paprka sveža i do 300 grama paprike. Ukoliko je suva dodajte između 100 i 150 grama. Dosta je oko 100 do 150 grama svežeg korena ehinacee, dodajte ljute paprike jako malo, bukvalno 5 do 10 grama (ukoliko stavljate kajensku) ukoliko ne stavite 3 do 5 ljutih paprika. Beli luk dodajte oko 3 glavice belog luka. Možete iscediti sok od belog luka pa to dodati (iscedite sok od 3 glavice belog luka). Ovde je bitno da se mnogo ne oseća ljuta paprika i beli luk. Znači bitno je da dominira ehinacea sa njenim prepoznatljivim efektom blagog trnjenja i podsticanjem lučenja pljuvačke u ustima.

  Nema na čemu, pozdrav
  avatar
  Nikola Šavija

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2015-03-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Nikola Šavija 15/5/2018, 09:30

  kuzma (citat):Pozdrav!

  Ima li tko za prodat caj "koza" ili zna kamo ga nabaviti?

  Hvala!

  Taj čaj je neko izmislio, negde sam čuo za njega, a ja koliko znam detox čaj od Šulca je jako dobar za kožu, krv, pokreće cirkulaciju i limfni sistem. Jako je dobar u kombinaciji sa hidroterapijom i pilingom kože. Pilin se može raditi sa suvim pečkirom, pa sve do četkom za leđa.

  Pozdrav
  avatar
  Marija84

  Broj komentara : 3
  Registration date : 2018-05-08

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Marija84 23/5/2018, 23:22

  Nikola Šavija (citat):
  Marija84 (citat):
  Nikola Šavija (citat):
  Marija84 (citat):Postovani,
  Pravim sama tinkture po knjizi dr Milisava Nikolica Dodaci u ishrani sportista.
  Moje pitanje se odnosi na pravljenje tinkture pluca gde pise da su potrebni sastojci:
  - 30 grama cvetova lobelije
  - 20 grama cvetova divizme
  - 20 grama korena sladića
  - 20 grama listova i cvetova podbela
  - 10 grama nadzemnog dela plućnjaka
  - 15 grama nadzemnog dela majčine dušice
  - 10 g eteričnog ulja od mente
  - 1l vodke
  Posto ne mogu da nadjem cvet lobelije, imam tinkturu lobelije koja je pravljena po dr Sulcu,
  pa me zanima da li tu tinkturu mogu da iskoristim umesto 30g cveta lobelije i koja kolicina tinkture
  bi bila potrebna u tom slucaju?

  Takodje me zanima tinktura antibiotik po dr Sulcu. Koja kolicina svezeg belog luka i svezeg djumbira
  ide na litar vodke?

  Unapred Vam hvala na odgovoru.

  Poštovana potrebno vam je kao zamena 200 ml tinkture od lobelije kako bi zamenila 30 grama lobelije.
  Mnogo vam je jeftinije da to naručite preko ebay-a ili amazona ili da vam neko donese 100 grama iz amerike. Ako nemate tih mogućnosti onda uradite kako možete.

  Što se tiče tinkture antibiotik ona se pravi (bar je ja tako pravim) od soka belog luka koji se pomeša sa tinkturom đumbira.
  Napravite prvo tinkturu od đumbira. Na 500 ml 70% etilalkohola stavite 50 do 70 grama korena svežeg đumbira. Sve to izblendate i prespete u staklenu teglu koju zatvorite. Mućkate je 3 puta na dan. Nakon 14 dana je procedite kroz gazu ili neku tanju pamučnu krpu. Posle toga dodate u isceđenu tinkturu 500 ml destilovane vode. Onda iscedite 200 do 250 ml soka od belog luka (zavisi od luka i sezone koliko će vam trebati belog luka. Sve to onda pomešate i tako dobijate tinkturu antibiotik.

  Votka nije toliko dobra opcija za tinkture, a evo i zašto, u nju se dodaju razni aditivi koji su jako štetni, a ne mora da stoje koji su aditivi na ambalaži. Aditivi služe da poboljšaju ukus votke koja bi bila mnogo jačeg ukusa kada se ne bi dodavali aditivi. Znači votka nije dobra opcija za tinktur. Napominjem da tinktura od lobelije ako je pravljenja od jabukovog sirćeta neće imati toliko efekta kao kad je pravljenja sa alkoholom. Kada se tinktura od lobelije pravi sa jabukovim sirćetom ona je dobra za nervna oboljenja jer opušta mišiće i celo telo. Ali tada nije od neke koristi za pluća. I još jedna napomena et.ulje od mente dodajte tek kada tinktura bude gotova, a ne pre toga. Biće mnogo bolji efekat, jer će prilikom ceđenja gaza ili krpa mnogo upiti et.ulja i ostaće manje u isćeđenoj tinkturi.

  Svako dobro

  Puno hvala na tako lepo objasnjenom odgovoru. Puno mi znaci jer sam pocetnik u pravljenju tinktura za licnu upotrebu.
  Posto sam se ipak odlucila da tinkturi pluca dodam postojecu tinkturu lobelije koja je pravljena od alkohola,
  pitanje je da li je dodajem nakon sto napravim tinkturu pluca koja je odstojala 14 dana ili u toku pravljenja tinkture?
  Takodje me zanima da li se za svaku tinkturu destilovana voda doda tek kada tinktura odstoji 14 dana? I da li je tacno da se na 1l 70% alkohola doda  0.75l destilovane vode da bi se dobio 40% alkohol?
  Takodje bih pitala da li tinktura za cirkulaciju moze da se pravi sa kajen paprikom, za koju znam da je slabija od habanero parike, i ako moze koliko bih u tom slucaju trebala da stavim kajen papriku na 1l 40% alkohola?
  I poslednje pitanje je za tinkturu imuno 1, koliko je potrebno dodati korena ehinacee, ljute paprike (u mom slucaju suve kajen paprike) i belog luka (i da li i u ovom slucaju treba sok ili glavica)?

  Jos jednom veliko hvala na Vasem znanju, trudu i vremenu.

  Možete je dodati nakon što napravljenu tinkturu iscedite i onda dodajte destilovanu vodu. Najbolje je da se destilovana voda doda na kraju procesa pravljenja. Možda ćete vi da se pitate pa zar to ne znači da razblaažujemo tinkturu, to je tačno, ali je i pored toga mnogo jača od onih koje se prave sa 40% votkom. Što je veći procenat alkohola kada se tinktura pravi to će tinktura biti jača, što se vidi i po talogu na dnu bočice (što je talog veći tinktura je jača). Inače ja ne preporučujem da se tinkture prave od 96% etilalkohola jer se mnogo posle osećaju na alkohol ma koliko ih razblažili. Probao sam da pravim i sa 96% alkoholom nije to to. Možete dodati i 0.75l destilovane vode, a možete i 1l u zavisnosti koliki procenat alkohola želite da tinktura poseduje. Što se mene tiče najbolje je to kada ga je što manje, jer bitno je da je on (alkohol) odradio svoje (izvukao lekovita svojstva iz biljaka), posle toga nam treba jako mala doza alkohola kao konzervans.
  Možete napraviti tinkture sa bilo kojoj ljutom paprikom, pa tako i sa kajen paprikom. Koristite šta imate i to je bolje nego da je uopšte nenapravite. Mislim ukoliko vam je potrebna. Jedna napomena: neki ljudi su jako osetljivi na ljuto pa takvima ne treba davati ljuto. Takođe nikad ne uzimati ljutu papriku na prazan stomak. Inače ljuta paprika je jedna od najjačih biljaka protiv bolova za one koji ne znaju. Farmakolozi su izmislili inekcije od kapsaicin (glavno jedinjenje koje ljutoj paprici daje ljutinu) kada se dobije inekcija od kapsicina mesto utrne. Kada se ljuta paprika unosi oralno ona prolazi kroz naš sistem i tako njena ljutina slabi. Inače veoma ljuta paprika kada se unosi oralno može da izazove utrnulost (sličan osećaj kao anestezija, samo što mnogo gore usta), što prouzrokuje veliku količinu pljuvačke koju luče pljuvačne žlezde. Najboji protiv ljutine je mleko. Na jedan litar alkohola dodajte ako je paprka sveža i do 300 grama paprike. Ukoliko je suva dodajte između 100 i 150 grama. Dosta je oko 100 do 150 grama svežeg korena ehinacee, dodajte ljute paprike jako malo, bukvalno 5 do 10 grama (ukoliko stavljate kajensku) ukoliko ne stavite 3 do 5 ljutih paprika. Beli luk dodajte oko 3 glavice belog luka. Možete iscediti sok od belog luka pa to dodati (iscedite sok od 3 glavice belog luka). Ovde je bitno da se mnogo ne oseća ljuta paprika i beli luk. Znači bitno je da dominira ehinacea sa njenim prepoznatljivim efektom blagog trnjenja i podsticanjem lučenja pljuvačke u ustima.

  Nema na čemu, pozdrav
  Postovani, napravila sam tinkture prema Vasem uputstvu i za nedelju ipo dana cu poceti sa konzumacijom.
  Zelela bih da napravim i tinkturu varenje, pa Vas molim za uputstvo pripreme tinkture.
  Srdacan pozdrav!
  avatar
  elemo

  Broj komentara : 2
  Registration date : 2018-06-19

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  elemo 19/6/2018, 10:24

  Dobar dan svima koji prate forum. Da li bi neko mogao da mi preporuči gdje u Podgorici mogu da kupim kvalitetno nerafinisano jabukovo sirće?
  avatar
  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3679
  Registration date : 2008-11-01

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  PavleS 19/6/2018, 14:14

  elemo (citat):Dobar dan svima koji prate forum. Da li bi neko mogao da mi preporuči gdje u Podgorici mogu da kupim kvalitetno nerafinisano jabukovo sirće?
  Probaj u nekoj prodavnici zdrave hrane ili u Bonellu možda (Atlas Capital Plaza). Možeš i da se raspitaš pravi li to neko po selima od divljih sitnih jabuka (tzv. jabučina).

  Sponsored content

  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 3 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 11/4/2021, 20:35