BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 EmptyYesterday at 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

+15
kuzma
djole
Jovana
Grubo
beka26
Nesa
Nathanael
pravoslavac
Twoflower
zigozago
EMO
xyz_os
Tako-je
Zdravko Vučinić
Vlatko
19 posters

BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

EMO

Broj komentara : 14
    Registration date : 2013-11-07

BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

Komentar  EMO 27/2/2015, 11:53

Zdravko, imam nekoliko pitanja:

1. da li je preporučljivo tinkturu imuno 2 uzimati kao prevenciju protiv raznih virusa, ili bi čovjek trebalo da je uzima isključivo kada osjeti prve znake bolesti ...(ovih dana koliko vidim i čujem veliki broj ljudi boluje od gripa, pa sam mislio malo preventivno da ojačam imunitet)?

2. ukoliko je dozvoljeno, koliko dana i u kojoj količini je preporučena doza kada su u pitanju odrasli a kolika kada su u pitanju djeca.

3. nailazio sam po internetu na neke recepte za čišćenje krvnih sudova na bazi bijelog luka... Ono što me buni jeste da se u tim tekstovima preporučuje uzimanje tih napitaka samo neko određeno vrijeme a onda se prave pauze od npr. godinu dana... Iz toga bi se dalo zaključiti da nije baš preporučljivo "pretjerivati" ni sa bijelim lukom.
    Sa druge strane, nisam primijetio (ili sam možda propustio taj detalj) da ste vi, kada su u pitanju tinkture na bazi bijelog luka, postavljali neka ograničenja osim kada je u njihovom sastavu i biljka ehinacea?
    Da li generalno postoje ograničenja kada su u pitanju tinkture (mislim na broj dana koliko bi smjelo da se uzimaju u kontinuitetu)?
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty Re: BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE...

Komentar  Zdravko Vučinić 27/2/2015, 18:48

EMO (citat):Zdravko, imam nekoliko pitanja:

1. da li je preporučljivo tinkturu imuno 2 uzimati kao prevenciju protiv raznih virusa, ili bi čovjek trebalo da je uzima isključivo kada osjeti prve znake bolesti ...(ovih dana koliko vidim i čujem veliki broj ljudi boluje od gripa, pa sam mislio malo preventivno da ojačam imunitet)?

2. ukoliko je dozvoljeno, koliko dana i u kojoj količini je preporučena doza kada su u pitanju odrasli a kolika kada su u pitanju djeca.

Da, Imuno 2 može da se uzima kao prevencija. Možeš da uzimaš prema uputstvu više puta dnevno, nema problema. Što se tiče djece mora malo opreznije, u manjim dozama. Sve zavisi koliko je dijete staro.

3. nailazio sam po internetu na neke recepte za čišćenje krvnih sudova na bazi bijelog luka... Ono što me buni jeste da se u tim tekstovima preporučuje uzimanje tih napitaka samo neko određeno vrijeme a onda se prave pauze od npr. godinu dana... Iz toga bi se dalo zaključiti da nije baš preporučljivo "pretjerivati" ni sa bijelim lukom.
    Sa druge strane, nisam primijetio (ili sam možda propustio taj detalj) da ste vi, kada su u pitanju tinkture na bazi bijelog luka, postavljali neka ograničenja osim kada je u njihovom sastavu i biljka ehinacea?
    Da li generalno postoje ograničenja kada su u pitanju tinkture (mislim na broj dana koliko bi smjelo da se uzimaju u kontinuitetu)?

Bijeli luk može da se uzima bez ograničenja, osim ako postoji neki razlog, na primjer, problemi sa sluzokožom želuca ili imaš nizak pritisak. Najbolje je konzumirati tonik od bijelog čluka, u blender se promiješaju češnjaci sa čašom vode i limunom. Što se tiče tinktura nema nekih ograničenja. Kada se pije ehinacea može se napraviti pauza, kao što već znaš.
    zigozago

Broj komentara : 2
    Registration date : 2015-05-27

Komentar  zigozago 27/5/2015, 20:03

Pitanje stručnjacima za spravljanje tinktura:

U kakvom obliku i koje dijelove lobelije treba koristiti za pravljenje tinkture od te biljke? Čitao sam u literaturi da dr. Schulz preporuča korištenje sjemenja, dok neki drugi preporučaju korištenje listova, treći pak cijelog cvijeta...

Lobelija je sad u cvatu, te ju je vrlo lako nabaviti (imam ju doma), pa me zanima na koji način da spravim tinkturu od iste?

Hvala na odgovoru!
    Nikola Šavija

Broj komentara : 116
    Registration date : 2015-03-19

Komentar  Nikola Šavija 31/5/2015, 07:49

zigozago (citat):Pitanje stručnjacima za spravljanje tinktura:

U kakvom obliku i koje dijelove lobelije treba koristiti za pravljenje tinkture od te biljke? Čitao sam u literaturi da dr. Schulz preporuča korištenje sjemenja, dok neki drugi preporučaju korištenje listova, treći pak cijelog cvijeta...

Lobelija je sad u cvatu, te ju je vrlo lako nabaviti (imam ju doma), pa me zanima na koji način da spravim tinkturu od iste?

Hvala na odgovoru!

Seme lobelije je jako sitno, to jest malo. Evo fotofrafija da uporediš https://www.google.rs/search?q=seme+lobelije&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NZ9qVayyFYX0Uq2HgcAE&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=620#tbm=isch&q=lobelia+seeds&imgrc=GE5RRtaICDWWtM%253A%3BGJcB4V91iW7ObM%3Bhttp%253A%252F%252Ffarm5.staticflickr.com%252F4046%252F4463424580_3998e8a5a0_z.jpg%3Bhttps%253A%252F%252Fwww.flickr.com%252Fphotos%252Fphotofarmer%252F4463424580%3B500%3B324

Možeš kad praviš da staviš i seme, i cvet i list, najčešće se stavlja list. Jedino što se ne koristi je koren. Tako da nećeš mnogo " pogrešiti " ako staviš sve osim korena. Najbitnije je da stavis dosta lobelije da tinktura ne bude mnogo retka, odnosno da bude gusta ( kašasta ), ali da može da se meša. Takođe sam zapazio da mnogo bolje deluje kada je sa alkoholom, nego sa jabukovim sirćetom. Bolje deluje u smislu da brže izazove izbacivanje šlajma ili u nekim slučajevima povraćanje šlajma, ili sluzi.

Twoflower

Broj komentara : 1
    Registration date : 2015-01-16

Komentar  Twoflower 31/5/2015, 09:35

Nisam strucnjak za pravljenje tinktura, ali s obzirom da kazes da Lobeliu imas doma, predpostavljam da mislis na balkonsko cvjece iz porodice Lobelie. U knjizi Dr. Shultza imas popis biljaka koje koristi sa latinskim nazivima. On u ljecenju koristi Lobelia inflata. Lobelia ima raznih vrsta, ali samo se Lobelia inflata koristi u lijecenju disajnih organa, pa provjeri da li je ta koju imas doma Lobelia inflata (Indian Tobacco).

http://en.wikipedia.org/wiki/Lobelia_inflata
    pravoslavac

Broj komentara : 10
    Registration date : 2015-03-24

Komentar  pravoslavac 19/8/2015, 10:30

Ričard Šulc u svojim biljnim formulama kao jedinicu mjere uglavnom koristi "deo" (npr. 2 dela bobica kleke i jedan deo listova maslačka). Da li to znači da ako stavimo npr. 200gr bobica kleke, da treba staviti 100gr listova maslačka, ili to znači da ako npr. uzmemo kašiku kao mjeru, da na dvije kašike bobica kleke ide jedna kašika listova maslačka? (Ako su u mogućnosti, volio bih da mi Zdravko ili Nikola ovo pojasne).
    Nathanael

Broj komentara : 162
    Registration date : 2014-10-31

Komentar  Nathanael 19/8/2015, 16:09

Zdravko ,što misliš o paprenoj metvici ? To je jedna od najšire rabljenih biljki u prirodnoj medicini .Postoji i ulje paprene metvice ,a stavljaju je i u hranu i bombone itd. pod eng. nazivom peppermint .
    Da li koristiš tu biljku ? Nevjerovatno dobro djeluje za sprječavanje ćelavosti ,čak bolje nego lijekovi ,koji su i štetni . Dobro djeluje za ispiranje usta poslije pranja zubi ,tu je superiorna isto alternativa štetnih sredstvima .Po mom mišljenju ljekovita biljka koja je među prvih 10 najljekovitijih u prirodnoj medicini .
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 19/8/2015, 18:56

pravoslavac (citat):Ričard Šulc u svojim biljnim formulama kao jedinicu mjere uglavnom koristi "deo" (npr. 2 dela bobica kleke i jedan deo listova maslačka). Da li to znači da ako stavimo npr. 200gr bobica kleke, da treba staviti 100gr listova maslačka, ili to znači da ako npr. uzmemo kašiku kao mjeru, da na dvije kašike bobica kleke ide jedna kašika listova maslačka? (Ako su u mogućnosti, volio bih da mi Zdravko ili Nikola ovo pojasne).

Oba primera koja si naveo su ista, samo što si kod jednog koristio grame, a kod drugog kašike. I oba tvoja zaključka su tačna. Bar sam ja tako razumeo. Ja tako pravim. Što više staviš biljaka tinktura će biti jača. Možeš i sam da isprobavaš i veruj mi da možeš da napraviš i bolje tinkture od Šulcovih. Bitno je samo da staviš dobre biljke i da su po mogućstvu sveže.
    pravoslavac

Komentar  pravoslavac 20/8/2015, 07:28

Nikola Šavija (citat):
    pravoslavac (citat):Ričard Šulc u svojim biljnim formulama kao jedinicu mjere uglavnom koristi "deo" (npr. 2 dela bobica kleke i jedan deo listova maslačka). Da li to znači da ako stavimo npr. 200gr bobica kleke, da treba staviti 100gr listova maslačka, ili to znači da ako npr. uzmemo kašiku kao mjeru, da na dvije kašike bobica kleke ide jedna kašika listova maslačka? (Ako su u mogućnosti, volio bih da mi Zdravko ili Nikola ovo pojasne).

Oba primera koja si naveo su ista, samo što si kod jednog koristio grame, a kod drugog kašike. I oba tvoja zaključka su tačna. Bar sam ja tako razumeo. Ja tako pravim. Što više staviš biljaka tinktura će biti jača. Možeš i sam da isprobavaš i veruj mi da možeš da napraviš i bolje tinkture od Šulcovih. Bitno je samo da staviš dobre biljke i da su po mogućstvu sveže.

Možda griješim jer nemam iskustva sa biljkama, ali meni se čini da to nije isto. Ako uzmemo kao jedinicu mjere gram, onda je jasno da je npr. 200gr bobica kleke duplo teže nego 100gr listova maslačka. Međutim, ako uzmemo npr. dvije kašike bobica kleke i jednu kašiku listova maslačka, u tom slučaju riječ je o duplo većoj zapremini, što po meni ne mora da znači i duplo veću težinu (osim ako je riječ o istim djelovima biljke, npr. listu) jer različiti djelovi biljke, po mom mišljenju, ne bi trebalo da imaju istu težinu (npr. bobice i list, korijen i list), a što posebno dolazi do izražaja ako kombinujemo svježe i sušene biljke.
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 20/8/2015, 20:20

pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):

Možda griješim jer nemam iskustva sa biljkama, ali meni se čini da to nije isto. Ako uzmemo kao jedinicu mjere gram, onda je jasno da je npr. 200gr bobica kleke duplo teže nego 100gr listova maslačka. Međutim, ako uzmemo npr. dvije kašike bobica kleke i jednu kašiku listova maslačka, u tom slučaju riječ je o duplo većoj zapremini, što po meni ne mora da znači i duplo veću težinu (osim ako je riječ o istim djelovima biljke, npr. listu) jer različiti djelovi biljke, po mom mišljenju, ne bi trebalo da imaju istu težinu (npr. bobice i list, korijen i list), a što posebno dolazi do izražaja ako kombinujemo svježe i sušene biljke.

Odgovor na tvoje pitanje leži na 100 st. Šulcove knjige. Citiram: " Zapamtite da se reč "delovi" odnosi na težinu, a ne na zapreminu. I zapamte iako vam neki sastojci nedostaju, još uvek se može napraviti ta formula koja će i dalje biti delotvorna ". U svakom slučaju je bolje od lekova iz apotke.

Da bi još bolje razumeo kako se prave tinkture evo jednog primera:

Ako uzmemo da postoji 10 delova. Sto može da bude npr 1 kg.

I onda treba da napraviš formulu tonik za jetru - žuč

- 4 dela semena šarenog čkalja ( ili ti gujine trave )    400 g
    - 1,5 deo korena mahonije                                      150 g
    - 1 deo korena lincure                                            100 g  
    - 1/2 dela korena maslačka                                      50 g  
    - 1 deo listova pelina                                              100 g
    - 1/2 dela ljuske crnog oraha                                    50 g
    - 1/2 dela korena đumbira                                        50 g
    - 1/2 dela glavice belog luka                                     50 g
    - 1/2 dela semena komorača                                     50 g

Na kraju kad ovde sve sračunaš imas ukupno 10 delova. Sve sam ti nakraju sračunao tako da sada nema šta da bude nejasno.
    Samo kupi biljke, alkohol ( votku ), dobar blender, staklene flaše, metalne zatvarače, i pripremi se da mućkaš tinkture, cediš i sve što ide uz to.

Svako dobro
    pravoslavac

Komentar  pravoslavac 21/8/2015, 10:13

Nikola Šavija (citat):
    pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):

Odgovor na tvoje pitanje leži na 100 st. Šulcove knjige. Citiram: " Zapamtite da se reč "delovi" odnosi na težinu, a ne na zapreminu. I zapamte iako vam neki sastojci nedostaju, još uvek se može napraviti ta formula koja će i dalje biti delotvorna ". U svakom slučaju je bolje od lekova iz apotke.

Na kraju kad ovde sve sračunaš imas ukupno 10 delova. Sve sam ti nakraju sračunao tako da sada nema šta da bude nejasno.
    Samo kupi biljke, alkohol ( votku ), dobar blender, staklene flaše, metalne zatvarače, i pripremi se da mućkaš tinkture, cediš i sve što ide uz to.

Svako dobro

Hvala Nikola na objašnjenju. Upravo me Šulcova knjiga bila i zbunila, jer na 84 strani piše "formule se mere u delovima – to može biti bilo šta: šolja, šaka, kašičica ili bilo šta što želite". U svakom slučaju, sad si mi to razjasnio.
    Zainteresovan sam da i sam probam da napravim neke tinkture (ne izgleda mi komplikovano). Počeo sam da se raspitujem u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama o ljekovitom bilju (na crnogorskom tržištu), i stičem utisak da se dosta biljaka može naći na domaćem tržištu, međutim, postoji jedan broj biljaka kojih nema u prodaji a koje su možda suštinske za neke značajne biljne formule. U skladu sa tim, želio bih da zamolim tebe (a i ostale ljude koji prate forum a bave se tinkturama), da mi na osnovu svog iskustva preporučite neke pouzdane proizvođače, distributere ljekovitog bilja, kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i u svijetu.
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 24/8/2015, 13:18

pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):
    pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):

Svako dobro

Hvala Nikola na objašnjenju. Upravo me Šulcova knjiga bila i zbunila, jer na 84 strani piše "formule se mere u delovima – to može biti bilo šta: šolja, šaka, kašičica ili bilo šta što želite". U svakom slučaju, sad si mi to razjasnio.
    Zainteresovan sam da i sam probam da napravim neke tinkture (ne izgleda mi komplikovano). Počeo sam da se raspitujem u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama o ljekovitom bilju (na crnogorskom tržištu), i stičem utisak da se dosta biljaka može naći na domaćem tržištu, međutim, postoji jedan broj biljaka kojih nema u prodaji a koje su možda suštinske za neke značajne biljne formule. U skladu sa tim, želio bih da zamolim tebe (a i ostale ljude koji prate forum a bave se tinkturama), da mi na osnovu svog iskustva preporučite neke pouzdane proizvođače, distributere ljekovitog bilja, kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i u svijetu.

Tako ti je to kad lekturu radi čuveni junak iz Kuča, posle treba ceo tim da objasni šta je pisac hteo da kaže Smile

Dosta biljaka možeš naći na donaćem tržištu, najbolja ti je ponuda na pijacama,jer tu možeš naći planinsko bilje.

Što se tiče Crne Gore tu ti ne mogu pomoći pošto tamo ne znam gde šta kako, tu ti može pomoći Zdravko.

Što se tiče Srbije, kao što sam ti i rekao ja uglavnom nabavljam biljke na pijaci od berača sa planina.

Takođe jedan deo kupujem u zdravim hranama.

Neke biljke uzimam iz Banja Luke, npr ehinaceu, i to svežu kad ima, ili me neko kontaktira da mi ponudi neke biljke, kao skoro što sam imao slučaj da me je svala žena iz Sombora da mi pita da li me interesuje ginko biloba, i ja sam uzeo sve.

Sve ostale biljke nabavljam iz inostranstva preko ebay ili amazona.
    pravoslavac

Komentar  pravoslavac 26/8/2015, 14:34

Nikola, probao bih da napravim formule Creva1 i Creva2 ali bih te prethodno zamolio da mi pojasniš sledeće:

1. Ako sam dobro shvatio, ove formule predstavljaju biljni prah a ne tinkturu. Pretpostavljam da se onda za izradu ovih formula koriste sušene biljke? Da li je dozvoljeno miješati svježe (npr. bijeli luk i aleva paprika) i sušeno bilje?

2. kada je u pitanju glina, može li da se koristi bilo koja glina za unutrašnju upotrebu kupljena u apoteci (Šulc forsira bentonit glinu)? Ja sam u apoteci našao neku glinu za unutrašnju upotrebu, ali na njoj nema detalja o kakvoj vrsti gline je riječ.

3. kada je u pitanju drveni ugalj, može li da se koristi bilo koji ugalj za unutrašnju upotrebu kupljen u apoteci (Šulc forsira ugalj od vrbe)? Ja sam u apoteci našao aktivni medicinski ugalj dobijeno karbonizacijom ljuske kokosovog oraha.

4. kada su u pitanju sjemena komorača, nane i bokvice, mogu li umjesto sjemena da se koriste listovi komorača, nane i bokvice
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 26/8/2015, 16:22

pravoslavac (citat):Nikola, probao bih da napravim formule Creva1 i Creva2 ali bih te prethodno zamolio da mi pojasniš sledeće:

1. Ako sam dobro shvatio, ove formule predstavljaju biljni prah a ne tinkturu. Pretpostavljam da se onda za izradu ovih formula koriste sušene biljke? Da li je dozvoljeno miješati svježe (npr. bijeli luk i aleva paprika) i sušeno bilje?

Pošto su obe formule u prahu ( sušene ) ne dodaju se sirove biljke. 1. Zato što se prah može pokvariti, jer mešaš sirovo i suvo, i može doći do plesni ( buđanja ). 2. Nikako ne bi bilo praktično da staviš sveže biljke jer bi to ličilo na bućkuriš.

2. kada je u pitanju glina, može li da se koristi bilo koja glina za unutrašnju upotrebu kupljena u apoteci (Šulc forsira bentonit glinu)? Ja sam u apoteci našao neku glinu za unutrašnju upotrebu, ali na njoj nema detalja o kakvoj vrsti gline je riječ.

Najbolje je da koristiš bentonit glinu ( vulkansku glinu ), ako ne možeš nju da nađeš koristi onu koju imaš za unutrašnju upotrebu. Nije loš zeolit, ali tu ima dosta prevara i svačega.

3. kada je u pitanju drveni ugalj, može li da se koristi bilo koji ugalj za unutrašnju upotrebu kupljen u apoteci (Šulc forsira ugalj od vrbe)? Ja sam u apoteci našao aktivni medicinski ugalj dobijeno karbonizacijom ljuske kokosovog oraha.

Ugalj od vrbe, eukaliptusa, bora, hrasta, je najbolji ugalj. Najbolji je zato što ima najbolju moć apsorcije toksina. Ugalj iz apoteke je pomešan sa žitaricama i on nije toliko efikasan. Drveni ugalj koji je napravljen od biljnih materija kao što su drvo i ugalj sadrži 90% uljenika, dok drveni ugalj od kostiju sadrži oko 11% ugljenika, 9% kalcijum karbonata i 78% kalcijum fosfata. Ti sad vidi šta ćeš da koristiš.

4. kada su u pitanju sjemena komorača, nane i bokvice, mogu li umjesto sjemena da se koriste listovi komorača, nane i bokvice

Koristi seme komorača, nanu i bokvicu koristi list. U formuli creva 2 ti je najbitnija biljka bokvica, naravno pored aktivnog uglja. Bokvica se pokazala kao biljka koja najbolje obnavlja sluzokožu i čisti mesto na kome je gnoj. Kao recimo divertikule.
    Nesa

Broj komentara : 5
    Registration date : 2014-01-18

Komentar  Nesa 27/8/2015, 11:28

Pozdrav svima.

Imam pitanja za Nikolu i Zdravka.

Imam problema od 5. razreda osnovne skole sa seborejom.Simptomi su uvek klasicni - rubovi kose, usi ,teme, oko nozdrva, iznad usana, na bradi - ako pustim bradu od 3-4 dana, par tacaka na grudima i na delu ledja ispod vrata.Perutanje ( u mladosti bila je "masna" perut, sada je suva ), svrab tu i tamo, i naravno od jakog stresa hoce da bukne - ali zaista retko.
    Naravno kada je zima nesto je intenzivnije perutanje ali nista znacajno.

Kod doktora - klasika, sve sto su prepisivali jeste terapija lekovima na bazi kortiko steroida ( sampon na bazi ketakenazola ili nekih slicnih )...od njih sam skroz digao ruke, posto se simptomi uvek vracaju.

Najvise uspeha imam sa kombinacijom Cedj, limunov sok - namazem gde je crvenilo uvek prodje posle 6 sati i manje, i voda pomesana sa jabukovim sircetom.Medjutim to mi skida perut i crvenilo do 80 % i moram da ponavaljam na svaka 2-4 dana, u zavisnosti od simptoma.

Napominjem da se crvenilo ispod nosa skroz povuklo ( skoro dok ne pustim brkove ), iza usiju mi se skoro pojavilo ( pojavi se 2-3 dana pa nestane na 2-3 dana, ali bez crvenila samo suva , perutava koza ), kao i deo na ledjima - samo od sebe

Najvise crvenila imam oko nozdrva - tu je najjkriticnije, tu slabo pomaze ovaj moj lek kao i steroid.

Inace ne pusim , ne pijem ( alkohol i gazirano ) ishrana 50 % ovsene pahuljice, zitarice itd - mada mislim da mi je ovo vise gljivicni problem
    Da li imate iskustva u resavanju seborje?

Drugo pitanje mi je vezano za tinkturu za zube - koja je najbojlja u borbi protiv karijesa?
    Zeleo bih da je pravim sam pa ako moze recept.

Nikola tvoj sajt je u funkicij i moze se naruciti preko njega je li tako?

Hvala i puno pozdrava unapred.
    beka26

Broj komentara : 204
    Registration date : 2012-01-24

Komentar  beka26 27/8/2015, 17:27

Izgleda da je tu radi o zatrovanosti jetre i bubrega koji su zasluzni za izbacivanje toksina iz organizma, pa jetra šalje višak toksina kroz krv u kožu.
    Izbaci sve gotove proivode (viršle, paštete kobasice , keksove i sl.) sve proizvode životinjskog porijekla, uključijući i jaja i mlijeko.
    Po mogućnosti najbolje bi bilo da prijedješ na sirovu prehranu i cijeđene sokove.
    Izvrši čišćenje jetre po metodi Hilde Clark najmanje 10 puta.
    Evo na ovoj stranici imaš više o SD.

seboreicnidermatitis.blogspot.com/.../seboreja-analiza-mini-studija-dio-2..

http://4.bp.blogspot.com/-vfj2TtXZJss/U5xEd4U-EGI/AAAAAAAABrU/7yTg0ijbJLI/s1600/TUPE.jpg

Nesa

Komentar  Nesa 27/8/2015, 23:47

Ne jedem nista od mesnih preradjevina.
    Meso, jaja i mleko jedem, mada ponavljam da mi se ishrana uglavnom sastoji od nekih 30- 50 % namirnica biljnog porekla
    U srednjoj skoli kada sam jeo najvise zivotinjskih preradjevina kolicina seborje i peruti mi je bila skoro ista kao danas - samo mi je koza ledja bila bubuljicava.
    Kada sam promenio ishranu ( redukovao masti izbacio preradjevine cokolade gazirano) samo mi se koza ledja ocistila i to je to.
    Takodje jedno kratko vreme sam bio kao na nekoj detoks dijeti ali jako kratko, nisam primetio nikakvu razliku u perutanju koze.

I ako je zatrovanost organizma, zar ne bi trebalo da imam perutanje po raznim mestima na telu?

Mislim da je kod mene glavni razlog gljivicame Malassezia koje su inace dobrocudne.
    Verovatno im ne prija limunov sok i jabukovo sirce Very Happy

Verovatno cu u buducnosti preci na neki detoks od 40 dana ili tako nesto.

Uglavnom beka hvala na odgovoru procitacu ceo sajt cim budem stigao i probadju sa ciscenjem jetre.

Jos da cujem iskustva Nikole i Zdravka pa da predjemo na stvar cyclops
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 30/8/2015, 11:59

Nesa (citat):Ne jedem nista od mesnih preradjevina.
    Meso, jaja i mleko jedem, mada ponavljam da mi se ishrana uglavnom sastoji od nekih 30- 50 % namirnica  biljnog porekla
    U srednjoj skoli kada sam jeo najvise zivotinjskih preradjevina kolicina seborje i peruti mi je bila skoro ista kao danas -  samo mi je koza ledja bila bubuljicava.

Vidiš ovo je pokazatelj da si ranije bio zdraviji jer ti je organizam izbacivao toksine kroz kožu u većoj meri, što danas nije sličaj.

Kada sam promenio ishranu ( redukovao masti izbacio preradjevine cokolade gazirano) samo mi se koza ledja ocistila  i to je to.

Čim si malo napravio promenu odmah ti bilo bolje, ali to nije dovoljno, tvoje telo traži kompletno čišćenje, kao što Bog traži kompletno obraćenog čoveka, a ne neke polovnjake, i polovnjače.

Takodje jedno kratko vreme sam bio kao na nekoj detoks dijeti ali jako kratko, nisam primetio nikakvu razliku u perutanju koze.

To je bio kratak preriod, i tada si trebao da koristiš lekoviti biljke, tople kupke, ulja za kosu, saunu, fizičku aktivnost  BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 949122

I ako je zatrovanost organizma, zar ne bi trebalo da imam perutanje po raznim mestima na telu?

Nisi prešao granicu zatrovanosti, ali kad pređeš dobićeš neku od teških bolesti ( psorijaza, rak jetre, ili nešto treće ), koju ćeš bolest dobiti zavisi od genetike. Tako da ti vidi koliko ćeš još dugo da se kockaš.

Mislim da je kod mene glavni razlog  gljivicame Malassezia koje su inace dobrocudne.
    Verovatno im ne prija limunov sok i jabukovo sirce   Very Happy

Ne prija im jer je PH izrazito kiseo, ali dzaba ti sirće i limunov sok dok neodkloniš uzrok. Ti gljivice malo ubiješ, one se opet stvore i tako u krug. BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 432577 Mada nije loše i to da stavljaš na glavu dok budeš radio detoksikaciju.  

Verovatno cu u buducnosti preci na neki detoks od 40 dana ili tako nesto.

Pređi što pre, da ne bude posle kasno, što duže budeš odlagao biće gore za tebe i detoksikacija će trajati duže.

Uglavnom beka hvala na odgovoru procitacu ceo sajt cim budem stigao i probadju sa ciscenjem jetre.

Jos da cujem iskustva Nikole i Zdravka pa da predjemo na stvar cyclops

Tekst koji ti je poslala beka 26 je zaista dobar i sa 90% stvari se slažem, osim dela gde On savetuje unos veštačkih vitamina. Tu bi ja ubacio više soka od narandže, limuna, belog luka, ananasa, kivija, šika, super hrane, sirovog sokova, sauna, topla kupka, pilin kože glave. Preporučujem ti da ga pročitaš, ako već nisi. Zaista je tvoj problem u zatrovanosti organizma ( jetre, creva, bubrega, krvi ), što se manifestovalo na koži glave, jer koža je najveći organ na telu zaduže izmeđuostalog za izbacivanje toksina. Ukoliko su ti navedeni organi začepljeni koža ne može sve toksine da izbaci iz tele i oni ostalu ispod kože ili u telu.

Gljivica je samo posledica, treba otkloniti uzrok, a to je nezdrava ishrana, loša higijena, stres, neraznovrsna ishrana. Čim budeš očistio orgaizam od toksina, imuni sistem će uništiti gljivicu, jer nijedan zaraza ne ide na zdrav organizam - isto kao i u prirodi.
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 30/8/2015, 12:45

Nesa (citat):Pozdrav svima.

Imam pitanja za Nikolu i Zdravka.

Imam problema od 5. razreda osnovne skole sa seborejom.Simptomi su uvek klasicni -  rubovi kose, usi ,teme, oko nozdrva, iznad usana, na bradi - ako pustim bradu od 3-4 dana, par tacaka na grudima i na delu ledja ispod vrata.Perutanje ( u mladosti bila je "masna" perut, sada je suva ), svrab tu i tamo, i naravno od jakog stresa hoce da bukne - ali zaista retko.
    Naravno kada je zima nesto je intenzivnije perutanje ali nista znacajno.

Kod doktora - klasika, sve sto su prepisivali jeste terapija lekovima na bazi kortiko steroida ( sampon na bazi ketakenazola ili nekih slicnih )...od njih sam skroz digao ruke, posto se simptomi uvek vracaju.

Najvise uspeha imam sa kombinacijom Cedj, limunov sok - namazem gde je crvenilo uvek prodje posle 6 sati i manje, i voda pomesana sa jabukovim sircetom.Medjutim to mi skida perut i crvenilo do 80 % i moram da ponavaljam na svaka 2-4 dana, u zavisnosti od simptoma.

Napominjem da se crvenilo ispod nosa skroz povuklo ( skoro dok ne pustim brkove ), iza usiju mi se skoro pojavilo ( pojavi se 2-3 dana pa nestane na 2-3 dana, ali bez crvenila samo suva , perutava koza ), kao i deo na ledjima - samo od sebe

Najvise crvenila imam oko nozdrva - tu je najjkriticnije, tu slabo pomaze ovaj moj lek kao i steroid.

Inace ne pusim , ne pijem ( alkohol i gazirano ) ishrana 50 % ovsene pahuljice, zitarice itd - mada mislim da mi je ovo vise gljivicni problem
    Da li imate iskustva u resavanju seborje?

Drugo pitanje mi je vezano za tinkturu za zube - koja je najbojlja u borbi protiv karijesa?
    Zeleo bih da je  pravim sam pa ako moze recept.

Nikola tvoj sajt je u funkicij i moze se naruciti preko njega je li tako?

Hvala i puno pozdrava unapred.

Evo terapije koju bi ti ja savetovao da uradiš:

1. 7 dana posta na ceđenim sokovima, kada budeš na sokovima možeš da uzimaš salate od voća i povrća. ( za nadalje se trebamo čuti )
    2. Prve nedelje čisti creva i jetru, druge nedelje, krv i bubrege, dve nedelje koristi imuno 1.
    3. Svaki dan trebaš da budeš fizički aktivan bar 2 sata, ( plivanje, bicikl, ili nešt drugo )
    4. 3 do 4 puta na da radi tople tuševe na glavu. Voda neka bude 37 stepeni. Ako možeš da izdržiš i toplija da se preznojavaš.
    5. Na spavanje ideš pre 22 sata, 1 sat pre spavanje nema kompijutera, telefona, televizora, najbolje je uspavljivanje uz čitanje.
    6. Dnevno konzumiraj dosta vode, minimum 8 do 10 čaša. Ako piješ 2 do 3 litra soka, biće ti dosta 10 čaša vode.
    7. Ne smeš da koristiš hemisku kozmetiku koja nije 100% prirodna. Koristi samo prirodne sapune, šamone, ( odlična je glina, aktivni ugalj, ili ceđ u kombinaciji sa sirćetom, ili limunovim sokom )-
    8. Najbolja ulja za gljivice su: čajno drvo, beli luk. Ne bi bilo loše da se napravi neka mešavina ulja ( jojoba, semenke maline, semenke šargarepe, kokosa, pšeničnih klica, itd pa da time mažeš glavu.
    9. Trebaš da koristiš super hranu ( mlad ječam, pšenicu, lucerku, koprivu, hlorelu, spirulinu, seme konoplje, pivski kvasac, itd )
    10. Dnevno trebaš da piješ bar 500 ml soka od naranže, i 500 ml soka od šargarepe, kažem to je minimum.
    11. Jedno od najvažnijih stvari je da ceo problem izneseš pred Boga. I da ga zamoliš da te izleči, jer on to hoće i može, naravno ukoliko i ti daš svoj doprinos tome.

Trebam da ti napomenem da ovo može trajati mesecima, ne znam koliko, kod svakog je drugačije. Imao sam slučajeva za mesec dana, a bilo je slučajeva i po 6 meseci.

Što se tiče karijesa nisam imao slučajeva da je neko otklonio karijes sa tinkturom za usta, ili pastom za zube. Najbolje sredstvo za izbeljivanje zuba je drveni ugalj. Možeš da probaš, ali ne mora da znači da će ti pomoći. Možeš da odeš kod zubara i da ti skine karijes, ako ga uopšte imaš ( ako ti je to rekao stomatolog ).

Kasnije kad stignem poslaću ti recepturu za tinkturu USTA

Za više informacija, kontaktiraj me preko privatne poruke.
    Nesa

Komentar  Nesa 30/8/2015, 23:16

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Eh da zaboravio sam da napomenem....posle 24h na moru sve nestane Smile...Ne prija im slana voda Smile

Što se tiče karijesa nisam imao slučajeva da je neko otklonio karijes sa tinkturom za usta, ili pastom za zube. Najbolje sredstvo za izbeljivanje zuba je drveni ugalj. Možeš da probaš, ali ne mora da znači da će ti pomoći. Možeš da odeš kod zubara i da ti skine karijes, ako ga uopšte imaš ( ako ti je to rekao stomatolog ). (citat):

Mislio sam na prevenciju , a ne na samo lecenje Smile...Mislim da ove moderne paste uopste ne vrse funkciju ( dobio sam karijes na mestu gde nisam smeo/mogao/trebao da ga dobijem )...Dakle prirodna sredstva umesto modernih pasti.To je ideja Smile

Kod:
    5. Na spavanje ideš pre 22 sata, 1 sat pre spavanje nema kompijutera, telefona, televizora, najbolje je uspavljivanje uz čitanje.

Od svega navedenog, sve moze sem ovo gore navedenog - potrudicu se ali tesko.

Krecem u toku sledece nedelje, barem se nadam Smile

Samo jos par pitanja ako nije problem Smile

-Gde se moze nabaviti aktivni ugalj?
    U nekim od prethodnih postova video sam da ne savetujes kupovinu iz apoteka ( ima malu kolicinu aktivne supstance ).
    -I da li mogu da koristim zeolit?
    -Da li sauna moze da pomogne i kolio puta nedeljno ( ako moze)?

Hvala unapred.
    Za dalja pitanja kontaktiracu te preko PP.
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 7/9/2015, 16:21

Nesa (citat):
    Hvala na iscrpnom odgovoru.

Eh da zaboravio sam da napomenem....posle 24h na moru sve nestane Smile...Ne prija im slana voda Smile

Mislio sam na prevenciju , a ne na samo lecenje Smile...Mislim da ove moderne paste uopste ne vrse funkciju ( dobio sam karijes na mestu gde nisam smeo/mogao/trebao da ga dobijem )...Dakle prirodna sredstva umesto modernih pasti.To je ideja Smile

Kod:

Od svega navedenog, sve moze sem ovo gore navedenog - potrudicu se ali tesko.

Krecem u toku sledece nedelje, barem se nadam Smile

Samo jos par pitanja ako nije problem Smile

-Gde se moze nabaviti aktivni ugalj?

Najbolji aktivni ugalj možeš da nabaviš preko ove firme:

Aleksandra Rakić, dipl.hem
    Arihem d.o.o.
    General manager
    +381 18 531 484
    +381 60 417 3311
    Narodnih heroja 35, 18 000 Niš, Serbia
    arihem.ni@gmail.com

Kako se pravi aktivni ugalj imaš detaljnije na internetu.

U nekim od prethodnih postova video sam da ne savetujes kupovinu iz apoteka ( ima malu kolicinu aktivne supstance ).

Nije da ne preporučujem, nego kažem da nije baš nekog kvaliteta, ali kad nema ništa bolje onda i on može da posluži. Mislim da je aktivni ugalj mnogo efikasnije rešenje od gline, ali najbolje je kombinovati, kao u formuli creva 2.

-I da li mogu da koristim zeolit?

Možeš.

-Da li sauna moze da pomogne i kolio puta nedeljno ( ako moze)?

Prirodni sapuni sa glinom, aktivnim ugljem, i cajnim drvetom ili nekom drugim et. uljem može da odradi dobar posao. Ali ništa bez dobre detoksikacije.

Hvala unapred.
    Za dalja pitanja kontaktiracu te preko PP.
    pravoslavac

Komentar  pravoslavac 8/9/2015, 13:47

Nikola Šavija (citat):
    pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):

Svako dobro
    Da li se gramaže koje si naveo u ovom primjeru odnose na sušeno ili svježe bilje? Možeš li generalno da pojasniš težinski odnos između svježeg i sušenog bilja? Npr. ako pretpostavim da se u formuli koju si naveo 100gr listova pelina odnosi na svježe listove, koliko bi (u slučaju nedostatka svježih listova) trebalo staviti sušenih listova pelina da bi ta količina bila ekvivalentna sa 100gr svježih listova?
    Nikola Šavija

Komentar  Nikola Šavija 14/9/2015, 15:16

pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):
    pravoslavac (citat):
    Nikola Šavija (citat):

Svako dobro
    Da li se gramaže koje si naveo u ovom primjeru odnose na sušeno ili svježe bilje? Možeš li generalno da pojasniš težinski odnos između svježeg i sušenog bilja? Npr. ako pretpostavim da se u formuli koju si naveo 100gr listova pelina odnosi na svježe listove, koliko bi (u slučaju nedostatka svježih listova) trebalo staviti sušenih listova pelina da bi ta količina bila ekvivalentna sa 100gr svježih listova?

Primer koji sam naveo se iskuljučivo odnosi na sušeno bilje.

Kada se radi sa svežim biljkama treba zaista biti oprezan, jer sveže biljke su mnogo jače od suvih, što znači da može da se desi da se pretera sa jačinom tinkture. Ako je tinktura mnogo jaka osoba neće moći da je pije, a moguće je da će se izpovraćati. Postoje biljke koje su mnogo jake kada su sveže kao što je recimo ehinacea, toliko je jaka da malo veća doza 60 kapi može da izazove povraćanja i mučninu. Nije se igrati sa nekim svežim biljem. Naravno to sve zavisi i od osobe do osobe, što bi narodski rekli od " jačine stomaka ". Napominjem još jednom da ljudi ne prave tinkture od svežih biljaka ukoliko nemaju iskustva i znanja iz oblasiti fitoterapije. Takođe napominjem da i ja ne znam sve, jer nisam imao iskustva sa svim svežim biljem. Sveže biljke koje nisu toliko " jake " za stomak su sledeće: nana, komorač, đumbir, ren, maslačak, pelin, crvena detelina, glog, ginko, bobice kleke, kukuruzna svila, kantarion, matičnjak, itd. Evo koje su biljke opasnije u svežem stanju: ljuta paprika ( jolokija, habanero ), ehinacea, čaparal, lobelija, sena. Doze ovih biljka zavise od osobe do osobe. A što se tiče pravljena tinktura od njih najbolje je da se napravi posebna tinktura od " jačih " lekovitih biljaka i da se one kasije razblaže. Tako ja radim kada stavljam sveže biljke, a stavljam ih svaki put kada ih nabavim.

Da probam da odgovorim na tvoje pitanje, ako stavljaš 100 grama sirove biljke, to je ekvivalentno sa 10 do 15 grama suve. Ovde sve zavisi od biljke do biljke. Zato što su neke biljke suvlje kada su sveže, a neke imaju više tečnosti, kao naprimer: listovi uvek imaju više vode, a korenje manje. Kada su biljke suve tu ne može da dođe do nekih " komplikacija " ako su jače tinkture ( više se stavi biljaka ).

Da napomenem i ovo kada je osoba bolesna i ako se slučajno desi da je tinktura mnogo jaka i ona se ispovraća, odmah osoba stvara averziju na tinkture i na prirodan način lečenja. Zato oprez u radu sa ljudima, jer nije svako isto bolesta i osetljiv. Ljudi fitoterapija je ozbiljna nauka koja broji oko 100.000 lekovitih biljaka i to sve znati i izučavati treba ceo život. Oni koji kažu da o ovoj temi znaju sve moraju da imaju bar 30 do 40 godina iskustva... i tad je pitanje da li Sve znaju.
    Grubo
    Grubo

Broj komentara : 23
    Локација : Srbija
    Registration date : 2016-06-26

BILJNE FORMULE - TINKTURE, ČAJEVI, MJEŠAVINE... - Page 2 Empty Narodna medicina?

Komentar  Grubo 28/11/2016, 10:59

Šta mislite o knjizi Dragoslava Životića "Lekovito bilje u narodnoj medicini"? U njoj ima puno recepta, čajeva, tinktura koje sami možemo da pravimo. Uz knjigu ide i knjižica o prikupljanju lekovitih biljaka u koju spadaju neotrovne ali i otrovne biljke koje rastu "divlje" na našim područjima. Koliko su i da li su uopšte zdravi ti recepti? Siguran sam da ste se susreli sa tom knjigom. Vole bih da čujem vaše mišljenje.

Veliki pozdrav!
    Zdravko Vučinić

Broj komentara : 483
    Registration date : 2013-10-03

Komentar  Zdravko Vučinić 28/11/2016, 18:46

Grubo (citat):Šta mislite o knjizi Dragoslava Životića "Lekovito bilje u narodnoj medicini"? U njoj ima puno recepta, čajeva, tinktura koje sami možemo da pravimo. Uz knjigu ide i knjižica o prikupljanju lekovitih biljaka u koju spadaju neotrovne ali i otrovne biljke koje rastu "divlje" na našim područjima. Koliko su i da li su uopšte zdravi ti recepti? Siguran sam da ste se susreli sa tom knjigom. Vole bih da čujem vaše mišljenje.

Veliki pozdrav!

Ja lično nijesam pročitao tu knjigu, niti znam o kome se radi.

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 14/11/2024, 22:07