Postavio sam ovdje jučerašnju komunikaciju između dvije ženske osobe vezano za religiju. Jedna osoba je katolik, a druga osoba je bivši katolik koja je prihvatila izvorno hrišćanstvo i kojoj je Biblija postala jedino mjerilo istine. Obje osobe imaju albanske korjene. Komunikacija se odvijala na viber.
Komunikacija je zanimljiva zato što pokazuje koliko tradicionalni "hrišćani" uopšte ni ne znaju šta vjeruju, šta je njihova crkva, ne znaju ni Božje zapovjesti, koliko ih crkva drži u zabludi itd. Nijesam znao gdje da postavim ovu prepisku i onda sam izabrao ovdje jer se upravo radi o otpadu hrišćanstva kroz vjekove a čega vjernici nijesu ni svjesni.
Meni jos jedna stvar nikad nije bila jasna, npr.kao sto se zna kad je neko rodjen, tako se i zna tacan datum kad neko umre, i sad ako je dan Isusovog rodjenja 25.decembra, zasto Uskrs nije svake godine istog datuma, lupam ako je npr.razapet 4.aprila, a uskrsnuo 7.aprila onda svake godine bi trebalo da je isto, zasto se taj datum pomjera
I te kombinacije oko datuma predstavljaju smijuriju. U Bibliji ne postoji datum Hristovog rodjenja, a sto se tice smrti on je razapet 14-tog dana prvog mjeseca po biblijskom racunanju vremena. To znamo jer je taj dan bio praznik pasha koji je u stvari simbolika koja je ukazivala na Hristovu smrt. Bog nam nije dao bilo kakvu zapovjest vezano za svetkovanje Hristovog rodjenja ili smrti
Dobro, ne svetkuje se smrt nego uskrsnuce, to je pasha oduvijek i predstavljala
Mislila sam ustvari na vaskrsenje a ne na smrt. Ne postoji zapovjest o tome. Hriscani su paganske praznike preimenovali u bozic, uskrs itd, ali to je nebiblijska nauka. To je tradicija koja ima pagansko porijeklo
Jesi li ti vjencana i crkvi???
Jesam, ali to je bilo vrijeme kada nijesam citala Bibliju niti se bavila ovim temama
Onda je malo bzv da smatras da crkva iskrivljuje biblijske cinjenice, jer onda ispada da ako je sve sto crkva radi laz, onda je i tvoj i moj brak lazan
Ali zato nisam krstila dijete
Onda smatras da si pogrijesila sto si tu sklopila brak???
Pagani isto nisu sklapali brak i nisu krstili djecu
Znaci da kako god se okrene svi radimo isto sto i pagani
Krstenje je svjesni cin odrasle osobe
Isus se krstio
Da, u 30. godini
Ali tu pise da je Ivan Krstitelj krstio i odrasle i djecu, da je to bilo pogresno valjda bi on reagovao
Svi radimo kao pagani dok ne saznamo istinu, dok ne prihvatimo Hristovo ucenje zapisano u Bibliji. Kad sam saznala odbacila sam svaku vrstu paganizma iz svog zivota
Nigdje nema u Bibliji da se djeca krste. Krstenje je cin odrasle osobe koja prihvata Hristovu vjeru
Pise da je Ivan Krstitelj poziva sve da se obrate i da su isli odrasli ljudi sa svojom djecom
Nema ni pomena o krstenju djece niti je to logicno. Tu praksu je vjekovima kasnije uvela crkva slijedeci pagansku tradiciju, slicno kao sto je uvela i druga nebiblijska ucenja kao sto su svetkovanje nedelje umjesto subote, molitva mrtvima, nepogrwsivost pape i jos mnogo toga. To nije Hristovo ucenje, to su ljudske tradicije koje imaju pagansko porijeklo
Papa je naslednik svetog Petra kojeg je sam Isus izabrao
Nedjelja se svetkuje jer je Uskrsnuo u nedjelju
Ne znam sta tacno podrazumijevas pod molitvom mrtvima, ako mislis na onu molitvu tokom sahrane, to je molitva za oprostenje grijeha pokojnika i da se njegova dusa primi u kraljevstvo nebesko
A pagani nemaju to
Sve to imaju pagani i crkva je to preuzela i samo mijenjala formu. Na primjer, nedelja je dan boga sunca kod pagana i zato se kaze e diell, sunday, sontag, crkva je to preuzela i rekla da to slave jer je Hrist uskrsnuo u nedelju. Ali to je protiv cetvrte Bozje zapovjesti i Bog nigdje nije dao da se svetkuje nedelja itd
Sto se tice pape, on nije nikakav naslednik Petrov nego crkva to koristi kako bi vjernike ubjedila u tako nesto
Mi papu zovemo otac, sto znaci papa, a Isusa i Petra ne zovemo ni otac, ni bilo kako slicno, vec ih zovemo licnim imenom i sa njima smo na TI, a navodno njihove naslednike moramo da zovemo sa otac (papa, pater itd). Sve to je crkvena manipulacija
Isus je rekao da nikoga ne zovemo ocem.
Crkvena ucebja su cisti paganizam, ne postoji ni jedno zdravo Hristovo ucenje u crkvi koje je utemeljeno na Bibliji
Bog zabranjuje svaku molitvu mrtvima, a crkva je to uvela iz paganizma
Biblija je jedino mjerilo istine a ne sta ni mislimo i volimo
Kako glasi 4.zapovijed?/?
Treba citati Bibliju da bi se upoznali sa Bogom i Hristom i njihovim ucenjem, a ne da prihvatamo slijepo sta nam neko kaze
ja sam je procitala dva puta
Onda treba da znas koja je cetvrta zapovjest, nego se mozda ne sjecas
Otvori tvoju Bibliju i procitaj. Druga Mojsijeva poglavlje 20. Bog trazi da se sjecamo i svetkujemo subotu kao uspomenu na stvaranje i svijeta i covjeka jer je Bog taj dan zavrsio djelo stvaranja. Citaj u Bibliji
A sta je radio u nedjelju???
Procitaj u tvojoj Bibliji koja je cetvrta zapovjest. Vrlo je bitno da to vidis
Vidjeces da mozda stvari nijesu onakve kakve su nam prikazali
Nemam tu bibliju ali koliko me sjecanje sluzi bilo je nesto shejtroje diten e dijell e diten e festes te urrnume, tako nesto (teeth)
Nedelja je prvi dan u sedmici, a Bog je dao da se svetkuje sedmi dan kao uspomena na stvaranje, a to je subota ili na hebrejskom shabat, sto znaci ne raditi. Procitaj cetvrtu zapovjest u Bibliji. U svakoj Bibliji su zapovjesti iste. Uzmi neku ako imas kuci i provjeri ili trazi nekome
To sto si napisala vezano za diten e diell nije zapovjest Bozja, nego crkvena uredba koju su uveli iz paganizma gdje se svetkovao dan boga sunca, e diell, sunday itd
A ja cijeli zivot mislila da je prvi dan ponedjeljak (teeth) a subota sesti (smiley)
Zato je vazno citati Bibliju a ne sta nam ko kaze. Ne treba slijepo vjerovati nikone nego provjeriti
Pa ja rekoh da se toga sjecam ne da sam sad procitala iz biblije
Koji je interes crkve bio da iz subote prebaci u nedjelju??? Kakvu ulogu igra??? Kad u bibliji pise da je subota sedmi dan, cemu ta promjena???
U Bibliji pise da Bog ima neprijatelje koji ce iskriviti Njegovo ucenje i da ce se ti neprijatelji pojavljivati kao vuci u jagnjecoj kozi i oni ce naucavati ljudsku tradiciju a na Bozje zapovjesti i Hristovo ucenje.
A sve sa ciljem da ljudi ne saznaju istinu i da izgube spasenje koje je Hrist izdejstvovao svojim zivotom, smrcu i vaskrsenjem
A kad smo kod imena za nedjelju, na italijanskom i spanskom je domenica i domingo, od rijeci dominus sto znaci bog, ili se meni cini (smiley) ne znaci sunce nego bog
Nije na svim jezicima SUNCE, samo ne nekim, ali bitno je da je to paganska svetkovina a ne Bozja. Uzmi bilo koju Bibliju i nadju cetvrtu zapovjest
Ako je Isus nase spasenje izdejstvovao svojim rodjenjem, smrcu i uskrsenjem, zasto onda dan njegovog rodjenja i uskrsenja ne smijemo zabiljeziti, ne smijemo se radovati nasem spasenju, to bas i nema.logike...npr.dan kada si se udala je bio jako srecan dan za tebe i zato si napravila svadbu da tu radost podijelis sa drugima, dan kad ti se kcerka rodila je vjerovatno najsrecniji dan za tebe i stalno kad se sjetis tog dana se radujes, zasto onda ne moze isto da se uradi sa danima spasenja cjelokupnog covjecanstva ne samo pojedinca?
U Bibliji pise da se svetkuje sedmi dan, za mene je uvijek sedmi dan bila nedjelja, a ponedjeljak prvi...uostalom nedjelja na ruskom znaci ne raditi isto sto i shabat na hebrejskom
Ne odredjujemo mi ljudi sta je bitno i dobro a sta nije kada je u pitanju religija, nego Bog. On je dao u pisanoj rijeci Bibliji svoje ucenje i zapovjesti i kako covjek da se spasi. To spasenje se postize vjerom i prihvatanjem Njegovog ucenja i zapovjesti koje su date u Bibliji. Sve ovo sto si ti navela nije sustina nego forma koju su ljudi izmislili
Za tebe je sedmi dan nedelja, ali Bog u Bibliji kaze da je subota. Dakle, nije bitno sta mi mislimo nego sta je istina. Hrist je vaskrsnuo prvog dana sedmice, citaj to u jevandjeljim
Procitaj cetvrtu zapovjest u Bibliji i znaces stvarno koji je sedmi dan
Biblija koju ti citas je prevod originala, original je pisan na hebrejskom i tu kaze da se svetkuje sedmi dan shabat sto znaci ne raditi, i ponavljam na ruskom nedjelja znaci ne raditi, tako da je prevod shabata bi vise odgovaralo nedjelji za pravilan prevod
Cetvrta Bozja zapovjest koja kaze da je subota sedmi dan se nalazi u svakoj Bibliji na svijetu. To sto je na nekom jeziku prvi dan u sedmici nazvan nedelja to nema veze sa onim sto Bog kaze, a to je da je subota sedmi dan, a nedelja prvi dan.
Kako se na hebrejskom zove prvi dan???
U Bibliji dani nemaju imena osim sedmi dan a to je shabat ili subota. Ostali dani su nazivani rednim brojem. Na primjer, Hrist je vaskrsnuo prvog dana u sedmici
Kad drugi dani nisu imenovani, kako onda znas da je shabat subota, shabat samo znaci ne raditi i znaci da je sedmi dan,nigdje nije receno da na ostalim jezicima znaci subota, pogotovi se ne slaze ako je sesti dan tako nazvan...tako da je to vrlo kompleksno, treba da se drzimo biblije da se svetkuje sedmi dan i da se taj dan na hebrejskom zove shabat, ali je pogresno drzati se prevoda da je to striktno subota, jer tu malo dolazi do kontradiktornosti
Mozda me nijesi shvatila. Cetvrta zapovjest u Bibliji kaze da je sedmi dan subota. Biblija kaze da je Hrist vaskrsnuo prvog dana u sedmici. Dakle, Hrist je vaskrsnuo dan nakon subote. Sve je tu jasno, nista nema kompleksno
Crkva ne svetkuje sedmi dan kako je Bog dao zapovjest, nego prvi dan
Crkva je zamijenila Bozju zapovjest i to se izbjegava pricati vjernicima. Kao i ti, mnogi misle da je Bozja zapovjest svetkovati nedelju, a u stvari nije tako
U bibliji pise da se svetkuje sedmi dan shabat, sto nije isto sto i subota i koliko je meni poznate pise da je uskrsnuo treceg dana nakon sto su ga razapeli, ne prvod dana u sedmici
Da, Hrist je uskrsnuo treceg dana od dana kada su ga razapeli. U petak je razapet a u nedelju uskrsnuo. On je uskrsnuo u nedelju koja je prvi dan sedmice, dan nakon sedmig dana za koji Bog kaze da ga treba svetkovati i odmarati. Shabat je subota. Procitaj cetvrtu zapovjest u tvojoj Bibliji i odmah ce ti biti jasno. To sto je na srpskom ili ruskin jeziku prvi dan u sedmici nazvan nedelja, to nema veze sa Biblijom. Na albanskom je e diell, na engleskom sunday, na italijanskom domenica. Bitno je da to nije sedmi dan koji je Bog stavio kao cetvrtu zapovjest, nego je to prvi dan u sedmici kako god ga zvalu
Citaj Bibliju, zapovjesti i jevandjelja i sve ce ti biti jasno. Nijeni mene bilo lako u pocetku kad sam shvatila da je sve sto su nas ucili ustvari prevara
Ali u Bibliji ne pise da je nedjelja prvi dan, niti da je uskrsnuo prvi dan, nego treci dan nakon sto je razapet...shabat znaci ne raditi, ali ne znaci da je shabat subota...
Covjek treba da cita, provjerava a ne da vjeruje slijepo. Mozda me ti nijesi shvatila dobro, ali to je vise nego jasno. Hrist je vaskrsnuo treci dan od smrti. Ubijen je u petak a vaskrsnuo u nedelju. To je treci dan, ali ne treci dan u sedmici, nego treci dan nakon smrti. A koji je to bio dan u sedmici kada je Hrist vaskrsnuo? Sta kaze Biblija? To je bio prvi dan u sedmici.
Katolici uglavnom ni ne znaju da je crkva promijenila dvije zapovjesti
Nije samo promijenjena subota
Druga Bozja zapovjest je da ne pravimo kipove, likove i slike itd, ali i to je crkva promijenila. Citaj u Bibliji tu zapovjest, to ti je broj 2. I onda razmisli sta crkva radi. Bog zabranjuje te stvari a nase crkve pune kipova, likova itd
Crkva ne slijedi Hristovo ucenje, oni samo koriste to ime u svrhu manipulacije
Sta crkva radi njoj na dusi, mi obicni smrtnici treba da zivimo u skladu sa moralnim vrijednostima i u skladu sa zapovjedima koja govore da volimo Boga i bliznjega svoga i da ne cinimo drugima ono sto ne zelimo da oni cine nama i sve ce biti ok, ne vezano je li shabat subota, nedjelja, srijeda, cetvrtak, svi su dani boziji i treba svaki dan da se molimo i cinimo dobra djela ne samo sedmi dan.u nedjelji (wink)
Ionako kad god se molimo, bar ja, uvijek su mi.oci zatvorene, nije bitno sta je ispred mene ili iza, tako da opet kazem, samo opusteno
Jeste, ali Hrist kaze da se moraju drzati Bozje zapovjesti jer se tako pokazuje i dokazuje da slijedimo Boga, Hrista...
A Bozje zapovjesti su zapisane u Bibliji
Hrist kaze da ga uzalud obozavaju oni koji slijede ljudske zapovjesti a ne Bozje. A ljudske zapovjesti su svetkovanje nedelje i sve ostalo sto crkva uci i sto je suprotno Bozjum zapovjestima
Da da, samo opusteno
Ali covjek mora da odvoji laz od istine
Ali isto tako kaze da najbitnija zapovjest je ljubi boga svoga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svim mislima svojim, kao i ljubi bliznjeg svoga kao sebe samog, to je cak rekao onda kada su ga pitali koja je zapovijed najbitnija...tako da je samim tim stavio do znanja da su to najbitnije zapovjesti, te su u sustini one koje je on naveo, nije se pozvao ni na jednu od onih koje su Mojsiju date
Istina je uvijek bila relativna stvar, tako da se ja drzim tih zapovijesti gdje on zapovjeda ljubav, me mrznju, ne kritikovanje drugih, nego da volimo i gresnike kao sto bog voli sve, jer svi su gresni, ko nije neka baci prvi kamen kaze Isus
Nisam sigurna da Isus voli kada napadamo jedni druge i kritikujemo, jer ko smo mi da sudimo, ni crkvi ni dzamiji, ni sekti, zar ne?
Otvori Bibliju i citaj jevandjelja i vidjeces da postoji nekoliko puta gdje se Hrist poziva na zapovjesti koje su Mojsiju date. Cak je rekao da nije dosao da ih ukine
Pitanje za tebe
Ako je najveca zapovjest da volis Boga svom duson svojom, kako se ta ljubav pokazuje i dokazuje?
Hrist je rekao da se ljubav prema Bogu pokazuje i dokazuje drzanjem njegovih zapovjesti
Cineci dobra djela, voljeci drugoga i pomazeci drugima i ne kritikujuci druge volimo i boga
To je tvoja izjava a ne Hristova
Stvari su vrlo jasne, ali ljudima to ne odgovara
Mora se odvojiti istina od lazi
Mora se odvojiti dobro od loseg, onda ce istina isplivati na povrsinu
Ja sam ti dala Hristovu izjavu iz jevandjelja kako se Bog voli, a to je drzanjem Njegovog zakona
I ja sam ti dala njegovu izjavu iz jevandjelja koje su najbitnije zapovjesti
A kako odvajamo dobro od loseg ako iz Biblije znamo da su neprijatelji Bozji u jagnjecoj kozi? Tako sto citamo i zivimo onajo kako je Bog zapisao uBibliji a ne onaj kako nam kazu vukovi u jagnjecoj kozi
Vjeruj mi Biblija je jasna, logicna, direktna
Ko kaze da moras da slusas ikoga od njih???
Njih slusamo ako slijedimo njihova ucenja a ne Bozja koja su jasno i direktno zapisana u Bibliji
Cini dobra djela, voli bliznjega, moli i gledaj svoja posla, a za neprijatelje ce se pobrinuti Bog
Jeste ali Bog je odredio sta da cinimo.Zakon je mjerilo karaktera.Ne mozemo voljeti Boga tako sto cemo pricati da ga volimo nego postovanjem njegovih zapovjesti
Odlicno, onda u cemu je problem??? Ako je sve jasno i znas sta da radis, cemu onda tolika ogorcenost na crkvu??? Zar to nije suprotno zapovijesti o ljubavi prema bliznjem???
Nema ogorcenosti, samo ukazujem na prevaru. Isus je rekao da svaki covjek mora da kaze istinu kad je sazna, kako bi ljudi izasli iz zabluda.Nama treba Hrist i zivot po Njegovim nacelima, a ta nacela odbacuje crkva.Ja biram Hrista a ne crkvu. To je poenta.
Biram Hrista a ne paganske obicaje.Sve u svemu svaki covjek je za sebe odgovoran.
Svako bira svoj put. Tako je on odredio.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI