BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

July 2018

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


  PITANJA - RELIGIJA

  Share

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 12/8/2017, 17:41

  Pavle,hvala na pojašnjenju.htio sam nadodati da je prosječnom čitatelju ovo dosta teško razumjeti.Eto neka svaki prosječan čitaoc Biblije proba sam iz svoje glave ,neupućen,razumjeti da se rječ OLTAR u 3.Moj.16:18,upotpunosti razlikuje od riječi OLTAR samo dva stiha niže tj.u 20-tom stihu.A sada kad sam poučen razumijem da su to dva oltara koji su jednom godišnje morali biti očišćeni obredom očišćenja od strane velikosvećenika.
  Mato,zahvalan sam na komentaru.Uhvatio sam se malo teme o zlatnoj kadionici i uviđam da je to sredstvo u koje se je stavljao žar sa zlatnog kadionika i potom se ulazilo u prostoriju iza zavjese.Ali htio bih ti laički reči da je vrlo teško razumjeti da se u Heb.9:1-5 radi o ičemu drugome do predstavljanju prethodnog Saveza kroz službu u šatoru od sastanka i Svetinji nad svetinjama.Cijeli tekst od 1-5 stiha pisan je u prošlom svršenom vremenu,pa tako izdvajam djelove teksta kao pokriče onom što pišem:"Prethodni savez JE IMAO propise","BIO JE načinjen šator","BILA JE prostorija nazvana Svetinja nad svetinjama",U njoj JE BILA zlatna kadionica","A odozgo SU BILI heruvini".Meni je na temelju ovog skoro nemoguće prepoznati da autor u prvih pet stihova govori o Isusovom ulasku u prostoriju iza zavjese,samo temeljem toga što se pominje da se zlatna kadionica nalazila iza zavjese(ali ne tvrdim da sam u pravu).Pronašao sam(po tvom naputku) u 3.Moj 16:12 "alat"tj zlatnu kadionicu i njenu svrhu.E sada pomognite mi još u tome da razumijem gdje je bilo mjesto gdje se čuvala zlatna kadionica,dal u Šatoru od sastanka ili ju je velikosvećenik nosio sa sobom i bila je smještena možda kod njega?Zatim mi probajte odgovoriti dali je i kada Gospod zapovjedio Mojsiju da se izradi zlatna kadionica?I posljednje pitanje glasi:da li se pojava zlatne kadionice i pripadajužćeg kada, za upotrebu službe u Svetinji, može poistovijetiti sa prinosima 12 Izraelskih poglavara,koji su svaki ponaosob,osim svih drugih prinosa prinjeli i zlatnu čašu(zlatnu kadionicu) punu kada,što je opisano u Brojevima:7 glava.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3268
  Registration date : 2008-11-01

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS on 12/8/2017, 18:26

  Kadionice su bile lični predmeti sveštenika (svih ljudi koji su mogli prinositi kad), i nijesu pravljene od zlata nego od bakra.

  Vrlo je moguće, kako Pavle navodi u Jevrejima 9:4, da je postojala posebna zlatna kadionica koja je stajala u Svetinji nad svetinjama i kojom se samo prvosveštenik jednom godišnje služio za Dan pomirenja. S obzirom da se takva kadionica ne pominje kao dio inventara prve Svetinje, moguće da je kasnije izrađena.

  Uzgred, Pavle generalno govori o Hristovoj antitipskoj službi u Svetinji, i ne bavi se posebno antitipskom Danom pomirenja, koji razumijemo kroz kompletnu obrednu službu, praznike, vremenska proročanstva (2300 dana tj. godina) i proročka viđenja. Taj predmet je Adventni pokret iznio onda kad je trebalo.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 12/8/2017, 19:33

  Pavle,hvala ti na značajnom doprinosu u pogledu pomoći mom razumjevanju predmeta- zlatna kadionica.Kako i sam navodiš za taj predmet nije u nijednom Biblijskom opisu dana zapovjed da bude inventar ili pomoćno sredstvo pri službi u Svetinji.Nitko o njoj nije nikad ništa napisao osim Pavla u Heb.9,pa je stoga meni postalo vrlo zanimljivo sve što se može zaključiti o njoj(zlatnoj kadionici),jer izgleda da je o tome znanje posjedovao samo Pavle iz Tarza.Jedina tvoja rečenica sa kojom se zasad ne mogu složiti je ta da postoji mogućnost da je predmet zlatna kadionica stajao(bio pohranjen) u Svetinji nad svetinjama,kojom se samo velikosvećenik poslužio jednom godišnje za službu očišćenja u Danu pomirenja.Ta rečenica mi nekako ne leži,jer onda bi velikosvećenik prvo morao ući u Svetinju nad svetinjama po zlatnu kadionicu,zatim se vratiti u svetinju te je na zlatnom oltaru napuniti žarom s njega,pa opet po drugi put otić iza zavjese da bi obavio obred očišćenja same Svetinje nad svetinjama.Hvala ti i za izjavu iz koje sam shvatio da su se kadionice izrađivale od bakra,jer tako primjećujem da kadionica iz 3.Moj.16:12 nije opisana kao zlatna i razumijem da se razlikuje od zlatne kadionice koju Pavle pominje u Heb.9:4.Pozdrav.

  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Mato T on 12/8/2017, 22:44

  maurico (citat):
  Cijeli tekst od 1-5 stiha pisan je u prošlom svršenom vremenu,pa tako izdvajam djelove teksta kao pokriče onom što pišem:"Prethodni savez JE IMAO propise","BIO JE načinjen šator","BILA JE prostorija nazvana Svetinja nad svetinjama",U njoj JE BILA zlatna kadionica","A odozgo SU BILI heruvini".Meni je na temelju ovog skoro nemoguće prepoznati da autor u prvih pet stihova govori o Isusovom ulasku u prostoriju iza zavjese,samo temeljem toga što se pominje da se zlatna kadionica nalazila iza zavjese(ali ne tvrdim da sam u pravu)

  Glavna greška koju u pravilu svi rade je da pokušavaju razumjeti određene Pavlove izjave izvlačeći ih iz konteksta njegove priče. Većina poslanice Hebrejima se bavi Kristom kao Prvosvećenikom i njegovoj službi u nebeskoj Svetinji koja obuhvaća službu u prvom i drugom odjeljenju. Moramo uzeti u obzir da je Pavle imao "Toru" u malom prstu i da je on ove stvari nevjerovatno dobro razumio, pa moramo obavezno i kroz taj kontekst promatrati njegovu izrečenu misao. U poslanici Hebrejima Pavle opisuje Krista kao Boga (Sina Božjeg prije utjelovljenja), kao čovjeka (Sina Božjeg koji se utjelovio) i kao Prvosvećenika koji obavlja službu posredništva u Novom savezu. Bog je adventnom pokretu koji u početku nije razumio značenje "Svetinje", kroz poslanicu Hebrejima otkrio pravo razumijevanje značenja Svetinje.

  maurico (citat):
  .Pronašao sam(po tvom naputku) u 3.Moj 16:12 "alat"tj zlatnu kadionicu i njenu svrhu.E sada pomognite mi  još  u tome da razumijem gdje je bilo mjesto gdje se čuvala zlatna kadionica,dal u Šatoru od sastanka ili ju je velikosvećenik nosio sa sobom i bila je smještena možda kod njega?

  Neznam zašto ti je bitan detalj gdje se čuvala zlatna kadionica? Bila je sigurno dio nebeske Svetinje i nalazila se tamo, a gdje se točno nalazila u Svetinji na taj detalj nisam naišao u Bibliji. U Otkrivenju 8. glavi nam se opisuje zlatna kadionica i njeno korištenje u nebeskoj Svetinji. Korištena je kao što vidimo i uprvom i u drugom odjeljenju nebeske Svetinje. Ono što je bitno za nas je to što predstavlja zlatna kadionica i kad u njoj. S time su predstavljene molitve koje vjernici upućuju Bogu kroz Krista. Osmo poglavlje otkrivenja (Otk 8:3-6) nam čak spominje i prestanak te službe kada se kadionica istresa na zemlju. Time je predstavljen kraj vremena milosti, jer nema više posrednika u Svetinji kroz kojeg molitve dolaze Bogu.

  maurico (citat):
  Zatim mi probajte odgovoriti dali je i kada Gospod zapovjedio Mojsiju da se izradi zlatna kadionica?I posljednje pitanje glasi:da li se pojava zlatne kadionice i pripadajužćeg kada, za upotrebu službe u Svetinji, može poistovijetiti sa prinosima 12 Izraelskih poglavara,koji su svaki ponaosob,osim svih drugih prinosa prinjeli i zlatnu čašu(zlatnu kadionicu) punu kada,što je opisano u Brojevima:7 glava.

  Ako je zlatna kadionica opisana u nebeskoj Svetinji, onda je morala biti prisutna i u zemaljskoj Svetinji, jer znamo da je zemaljska bila sjenka nebeske. U židovskoj enciklopediji je spomenuto da su kadionice bile izrađivane od bronce, srebra i zlata, pa samim time ako je ovo točno, pojednostavljuje cijelu priču.
  http://www.jewishencyclopedia.com/articles/4169-censer

  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Mato T on 12/8/2017, 23:00

  Evo nađoh da je Solomon načinio kadionice od čistog zlata u 2. Dnevnicima 4:22 i 1. Car 7:50.
  U Bibliji se za kadionice koristi hebrejski izraz "machtâh". Možda bi trebalo napraviti i korekciju u NRP na ovom mjestu i na drugim mjestima gdje se koristi ovaj izraz.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3268
  Registration date : 2008-11-01

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS on 13/8/2017, 00:02

  Mato T (citat):Evo nađoh da je Solomon načinio kadionice od čistog zlata u 2. Dnevnicima 4:22 i 1. Car 7:50.
  U Bibliji se za kadionice koristi hebrejski izraz "machtâh". Možda bi trebalo napraviti i korekciju u NRP na ovom mjestu i na drugim mjestima gdje se koristi ovaj izraz.
  Dobar je prevod u NRP. To su bile posude za hramsku službu za prenos užarenog ugljevlja za prinošenje kada ili posude u kojima su se postavljale svjetiljke da pada pepeo i sl.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 13/8/2017, 12:35

  Dragi moj Mato,ja sam ti stvarno zahvalan na svim tvojim pojašnjenjima,znam da je tvoje poznanje Biblijskih tema višestruko iznad mog i da kao i uvijek tvoj odgovor dođe u pravom trenutku, kad više ni sam neznam što da mislim o pojedinom pitanju koje mi se nameće.Pa tako eto zahvaljujem na objašnjenju koje daješ za poslanicu Hebrejima,a posebice što si pronašao na dva mjesta u Starom savezu gdje Solomon pravi kako ostale predmete tako i kadionice od zlata.Pitao si me zašto mi je bitno mjesto gdje se čuvala zlatna kadionica ali eto odgovoriti ni sam neznam,pitanje mi se samo nametnulo kad sam pogrešno razumio Heb.9:4.I sad konačno vjerujem da mi je sjelo sve oko ove teme i prestajem gnjavit sa kadionicom.Nemojte sad mislit da ste me se rješili,kad mi dođe nejsnoća ja ću vam se opet obratiti.zahvalan

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 13/8/2017, 18:43

  Braćo,evo prvi puta sam se dobro promišljao dali da postavim pitanje na ovom forumu,jer koliko vas udavih ovih dana pomišljam da ćete me možda "razapeti"ili u najmanju ruku dobiti žgaravicu od mojih pitanja.Ali,kako da vam kažem,jednostavno ne mogu prešutjeti ono što me mući i ono što nedostaje u ispod navedenom Biblijskom stihu,i jako žalim što taj privid nisam primjetio kad sam postavljao prvi upit.Kad sam konačno shvatio da sam postavio Zlatnu kadionicu iz Heb.9:4 na pravo mjesto(u svojoj glavi) javio se novi problem,još veći,i to samo dva stiha iznad, tj.Heb.9:2,citiram-"Naime,bio je načinjen šator u čijoj je prvoj prostoriji bio svećnjak,sto i izloženi hljebovi.Ta prostorija se zvala"Svetinja".
  Ako ste pročitali,svakako da ste iz prve uočili nedostatak trećeg djela namještaja u Šatoru od sastanka,neophodnog za vršenje službe.Zašto je "veliki Pavle"preskočio navesti ZLATNI KADIONI OLTAR ("kao ono što je Gospodu najsvetije")kao neizbježni predmet Prve prostorije,smješten ispred zavjese,a nazvan i "oltar koji je pred Gospodom"?
  Evo tako braćo,riskirajući vašu "žgaravicu",umoljavam vas da još jednom otvorite Hebrejima poslanicu i pokušate odgovoriti zašto je Pavle(a nije bezrazložno)propustio uvrstiti tako Sveti i neizostavni predmet u namještaj Prve prostorije u Prethodnom savezu,ustvari bolje rečeno on ga u stihovima poslanice uopće ne spominje?

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3268
  Registration date : 2008-11-01

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS on 13/8/2017, 19:02

  maurico (citat):Braćo,evo prvi puta sam se dobro promišljao dali da postavim pitanje na ovom forumu,jer koliko vas udavih ovih dana pomišljam da ćete me možda "razapeti"ili u najmanju ruku dobiti žgaravicu od mojih pitanja.Ali,kako da vam kažem,jednostavno ne mogu prešutjeti ono što me mući i ono što nedostaje u ispod navedenom Biblijskom stihu,i jako žalim što taj privid nisam primjetio kad sam postavljao  prvi upit.Kad sam konačno shvatio da sam postavio Zlatnu kadionicu iz Heb.9:4 na pravo mjesto(u svojoj glavi) javio se novi problem,još veći,i to samo dva stiha iznad, tj.Heb.9:2,citiram-"Naime,bio je načinjen šator u čijoj je prvoj prostoriji bio svećnjak,sto i izloženi hljebovi.Ta prostorija se zvala"Svetinja".
  Ako ste pročitali,svakako da ste iz prve uočili nedostatak trećeg djela  namještaja u  Šatoru od sastanka,neophodnog za vršenje službe.Zašto je "veliki Pavle"preskočio navesti ZLATNI KADIONI OLTAR ("kao ono što je Gospodu najsvetije")kao neizbježni predmet Prve prostorije,smješten ispred zavjese,a nazvan i "oltar koji je pred Gospodom"?
  Evo tako braćo,riskirajući vašu "žgaravicu",umoljavam vas da još jednom otvorite Hebrejima poslanicu i pokušate odgovoriti zašto je Pavle(a nije bezrazložno)propustio uvrstiti tako Sveti i neizostavni predmet u namještaj  Prve prostorije u Prethodnom savezu,ustvari bolje rečeno on ga u stihovima poslanice uopće ne spominje?
  Zlatna kadionica se najvjerovatnije odnosi na kadioni oltar. Odgovorio ti je u 5. retku da cilj ovog nabrajanja nije detaljisanje o tim stvarima, posebno ne u tehničkom smislu, niti je to poenta Pavlovog izlaganja, već isticanje osnove za Hristovu stvarnu službu u nebeskoj Svetinji.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 13/8/2017, 19:16

  Dobro Pavle,dva dana se mučimo da razumijemo zlatnu kadionicu i ponovno je moramo vratiti u okvir kadionog oltara,ali zadovoljan sam odgovorom jer mi je lakše razumjeti kad mi je objašnjeno da je taj opis osnova za Kristovu stvarnu službu u nebeskoj Svetinji.Znam da je vama to sve lako i normalno ,no mene ubi u glavu ova mudrost Pavla iz Tarza.
  Puno hvala.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3268
  Registration date : 2008-11-01

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS on 13/8/2017, 20:07

  maurico (citat):Dobro Pavle,dva dana se mučimo da razumijemo zlatnu kadionicu i ponovno je moramo vratiti u okvir kadionog oltara,ali zadovoljan sam odgovorom jer mi je lakše razumjeti kad mi je objašnjeno da je taj opis osnova za Kristovu stvarnu službu u nebeskoj Svetinji.Znam da je vama to sve lako i normalno ,no mene ubi u glavu ova mudrost Pavla iz Tarza.
  Puno hvala.
  Biblija je pisana na način koji je bitan za spasenje čovjeka. Da je Bog htio da fascinira ljude to je mogao lako učiniti, ali Bog ne želi da iko iz pogrešnih motiva dolazi. Naprotiv, Božja ponuda djeluje minorno i nezanimljivo u očima grešnika obuzetog sobom. Sistem vrijednosti ovog svijeta i Božji sistem vrijednosti nemaju ništa zajedničko.

  Da Pavle nije bio najbolji izbor Božji, sigurno ne bi većina njegovih spisa činila pismo Novog saveza. Uvjeren sam da mu ni sam Bog nije brojao tehničke greške.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 14/8/2017, 00:09

  Pavle,jako mi je drago da si me do kraja ispratio sa poučnim odgovorima,a ti stvarno nisi kriv ako ja ne razumijem neke stvari iz pisma a možda bih trebao.Uz strpljenje kao i pomoć tvoju i ostalih članova, pojedine enigme sjedaju na mjesto ,polako.Nemoj mislit da ja napadam apostola Pavla,što svoje tekstove nije pisao za osnovnoškolski uzrast,pa da ga mogu isprve razumjeti i ljudi sa oskudicom vjere,velike i važne stvari kakve je poručivao Pavle dostojne su samo njegovog izlaganja.Ja se sigurno izgubim,često,i onda bi htio nabrzinu sve konce i lonce pohvatat za kratko vrijeme.
  Kolko znao ili neznao o tematici,ja zahvaljujem Bogu na mentorstvu kojeg primam od tebe i drugih aktivnih i duhovno obrazovanih ljudi ovog našeg foruma.Kad zaškripi znam da će te mi opet pomoći,kao i dosad.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 19/8/2017, 10:21

  Nekoliko pitanje za Pavla i ostalu braću,koje se nameće kako meni, tako i zasigurno svim mladima u vjeri.
  Radi se o nužnosti posjedovanja plodova(rodova)Duha Svetog iz 1.Kor.13 .
  Naime,Rim.8:9 kaže "...Ali ako netko nema Kristov Duh taj nije Njegov".
  Temeljem ove rečenice postoji li mogućnost da narod zavodi samog sebe misleći pritom da posjeduje Kristovog Duha time što je pokajanjem (silom Isusovom)promjenio životni smjer prema Bogu,što ima pobjedu nad podosta iskušenja i grijeha i što je kroz Riječ i molitvu u svakodnevnom kontaktu sa Ocem i Isusom,ali u svom životu ne vidi ispunjenost plodovima Duha Svetoga a naročito uviđa nedostatak ljubavi,ali ne ljudske,već one božanske opisane u 1.Kor.13 poglavlju.Šta će biti sa onioma koji znaju da u sebi ne posjeduju božansku ljubav koja je jedina dostojna baštine života u kraLjevstvu Nebeskom?Da li su darovi Duha poslijedica ispravnog hoda sa Bogom,a nedostaci Duha poslijedica nekorektnog hoda s Bogom,i da li darove Duha moramo posjedovati i na početku našeg hoda sa Bogom?Jer nam je svima jasno da posjedovanjem tj,primanjem Isusovog Duha, Duhovni darovi neće i nesmiju izostati,a ja ih evo ne posjedujem sve,naročito ne ljubav božansku.Da li je primanje Duha Kristovog istoznačnica sa primanjem plodova Duha Svetog?Da li promjenu naših karaktera na sliku Isusovog karaktera donosi Kristov Duh u nama,ili se promjena karaktera očituje tek nakon ispoljavanja Duhovnih plodova od koji je prvi LJubav Božja.Da li neposjedovanje svih plodova Duha u hodu sa Bogom,znači ujedno da smo "nađeni prelaki na božanskoj vagi"?
  Unaprijed zahvaljujem na strpljenju i odgovorima.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3268
  Registration date : 2008-11-01

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  PavleS on 19/8/2017, 10:42

  maurico (citat):Nekoliko pitanje za Pavla i ostalu braću,koje se nameće kako meni, tako i zasigurno svim mladima u vjeri.
  Radi se o nužnosti posjedovanja plodova(rodova)Duha Svetog iz 1.Kor.13 .
  Naime,Rim.8:9 kaže "...Ali ako netko nema Kristov Duh taj nije Njegov".
  Temeljem ove rečenice postoji li mogućnost da narod zavodi samog sebe misleći pritom da posjeduje Kristovog Duha time što je pokajanjem (silom Isusovom)promjenio životni smjer prema Bogu,što ima pobjedu nad podosta iskušenja i grijeha i što je kroz Riječ i molitvu u svakodnevnom kontaktu sa Ocem i Isusom,ali u svom životu ne vidi ispunjenost plodovima Duha Svetoga a naročito uviđa nedostatak ljubavi,ali ne ljudske,već one božanske opisane u 1.Kor.13 poglavlju.Šta će biti sa onioma koji znaju da u sebi ne posjeduju božansku ljubav koja je jedina dostojna baštine života u kraLjevstvu Nebeskom?Da li su darovi Duha poslijedica ispravnog hoda sa Bogom,a nedostaci Duha poslijedica nekorektnog hoda s Bogom,i da li darove Duha moramo posjedovati i na početku našeg hoda sa Bogom?Jer nam je svima jasno da posjedovanjem tj,primanjem Isusovog Duha, Duhovni darovi neće i nesmiju izostati,a ja ih evo ne posjedujem sve,naročito ne ljubav božansku.Da li je primanje Duha Kristovog istoznačnica sa primanjem plodova Duha Svetog?Da li promjenu naših karaktera na sliku Isusovog karaktera donosi Kristov Duh u nama,ili se promjena karaktera očituje tek nakon ispoljavanja Duhovnih plodova od koji je prvi LJubav Božja.Da li neposjedovanje svih plodova Duha u hodu sa Bogom,znači ujedno da smo "nađeni prelaki na božanskoj vagi"?
  Unaprijed zahvaljujem na strpljenju i odgovorima.
  Bog u Hristu obezbjeđuje spasenje od čega se mi sami ne možemo spasiti. Darovi Duha služe na izgradnju, individualnu i kolektivnu, ali to nijesu nikakvi čarobni dodaci ili specijalne moći koje treba da zadovolje potrebu čovjeka da bude siguran u spasenje. Na ovoj tački se pravi zloupotreba vođstva Duha, prvo u teoriji a onda u praksi (tipično u harizmatskim grupama). Što se ljubavi tiče, u uslovima u kojima se nalazimo ljubav se ispoljava u samopožrtvovanju i poslušnosti, pa ćemo ljubaviti kad za to dođe vrijeme. Smile

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 19/8/2017, 12:09

  Hvala Pavle,sad je sve jasnije ,tvoj odgovor me je oraspoložio a zadnji duhoviti dio čak dobro nasmijao Very Happy .

  Vlatko

  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko on 19/8/2017, 20:51

  maurico (citat):Hvala Pavle,sad je sve jasnije ,tvoj odgovor me je oraspoložio a  zadnji duhoviti dio čak dobro nasmijao Very Happy .

  Ljubav prema Bogu = držanje Zakona
  Ljubav prema Kristu = držanje Zakona
  Ljubav prema braći = držanje Zakona
  Ljubav prema neprijateljima = držanje Zakona

  Postoji jedan koncept u ekonomiji, zove se "nevidljiva ruka", uveo ga je mason i plagijator Adam Smith, otprilike ide ovako: svatko tko promiče samo svoj osobni interes promiče najbolji interes zajednice bez da to uopće želi. Naravno, ovo nije točno, ali je točno u pitanju Božjeg Zakona, svatko tko drži Zakon (vjerom i djelima iz vjere) i moli za duhovne darove unosi blagoslove u zajednicu bez da to uopće želi kao prvotni cilj. Tu ljudska sebičnost ipak donosi neku korist, jer svatko tko želi u raj kao svoj osobni cilj, preko kriterija ulaska u raj koje je Bog postavio ustvari radi puno za zajednicu u kojoj živi (čak i ako je okružen nevjernicima) što se tiče Božjih blagoslova, zaštite, milosti, itd.
  EWG je pisala da samo zbog kršćana Bog odgađa uništenje svijeta i suspreže zla protiv pobunjenih. Cijeli ovaj svijet služi kao poligon za trening, kada se broj izabranih navrši, sve će doći kraju.

  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 25/8/2017, 12:40

  Na sedmi dan šabat , što je grijeh što nije grijeh u modernom smislu , hajdemo neka pitanja i odg. na to .

  Dali je kršenje Šabata blendirati u blenderu napraviti sok i bilo što drugo , svejedno je . Sok se kvari , ali i umaci se kvare na vrućini jednako , ako možemo sok napraviti na šabat svježi , možemo i svježi umak slani i slatki isto tako napraviti . Možemo i otvoriti novi umak od rajčice i skuhati ga 2 minute , manje posla od blendiranja , daleko manje kuhancije , blendancije , pečenja . .


  Ja osobno za protiv toga , nisam za blender , kuhanje , pečenje šabatom makar bila mikrovalna pećnica i 2-3 minuta , ako nije hladno , to nije dopušteno i to je kršenje Šabata . Što vi ostali mislite ? Ovo je jako bitno pitanje .

  Isto tako mnogi i to me šokiralo adventisti u crkvi i izvan liberalno gledaju na šabatno vrijeme kao vrijeme u kojem je dobro poći na plažu , duge šetnje , putovanje automobilima i sl. Šabat NIJE za uživanje po plažama , po rijekama i sl.

  Zapravo , vidio sam da vrlo malo ljudi uopće drži taj Dan zaista u biblijskom kršćanstvu , a još manje ga ljudi uopće priznaje kao sveti dan u kršćanstvu . Dakle brojke su alarmantne i sramotne . Držati Šabat izvan Krista i novog saveza je opet prepuno mitova i talmuda itd i to sve nije dobro , dakle na Zemlji pitanje je koliko zaista ljudi uopće drži šabat , a koliko se samo pretvara da drži .

  Nebojša

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2013-08-19

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 25/8/2017, 14:54

  Sergej 92 (citat):Na sedmi dan šabat , što je grijeh što nije grijeh u modernom smislu , hajdemo neka pitanja i odg. na to .

  Dali je kršenje Šabata blendirati u blenderu napraviti sok i bilo što drugo , svejedno je . Sok se kvari , ali i umaci se kvare na vrućini jednako , ako možemo sok napraviti na šabat svježi , možemo i svježi umak slani i slatki isto tako napraviti . Možemo i otvoriti novi umak od rajčice i skuhati ga 2 minute , manje posla od blendiranja , daleko manje kuhancije , blendancije , pečenja . .


  Ja osobno za protiv toga , nisam za blender , kuhanje , pečenje šabatom makar bila mikrovalna pećnica i 2-3 minuta , ako nije hladno , to nije dopušteno i to je kršenje Šabata . Što vi ostali mislite ? Ovo je jako bitno pitanje .

  Isto tako mnogi i to me šokiralo adventisti u crkvi i izvan liberalno gledaju na šabatno vrijeme kao vrijeme u kojem je dobro poći na plažu , duge šetnje , putovanje automobilima i sl. Šabat NIJE za uživanje po plažama , po rijekama i sl.

  Zapravo , vidio sam da vrlo malo ljudi uopće drži taj Dan zaista u biblijskom kršćanstvu , a još manje ga ljudi uopće priznaje kao sveti dan u  kršćanstvu . Dakle brojke su alarmantne i sramotne . Držati Šabat izvan Krista i novog saveza je opet prepuno mitova i talmuda itd i to sve nije dobro , dakle na Zemlji pitanje je koliko zaista ljudi uopće drži šabat , a koliko se samo pretvara da drži .

  Nedavno sam se dogovorio sa Bogom da kuvam na Šabat a da ne lažem prvog dana. On me pita "a ostalim danima"? Rekao sam mu da ću prvog dana da ne lažem, drugog da ne činim zločin ubistva, trećeg da ne kradem, četvrtog da ne činim preljubu... Kaže mi "danas je prvi dan". Rekao sam mu da ću ipak da ne kuvam na Šabat.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 25/8/2017, 16:33

  Kolko ja kužim,Sergej je postavio ozbiljno pitanje o greškama u držanju subote a ja u tvom odgovoru ne vidim baš puno osim pukih rebusa i filozofije,ako možeš kaži nešto da te cio svijet razumije,kaži da li smatraš da li si stopostotan u držanju subote ili imaš propusta koje uviđaš,ili pak imaš dobronamjeran savjet da podjeliš sa svima a da te neophodno svaki član razumije.pozdrav.

  Nebojša

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2013-08-19

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 25/8/2017, 18:58

  maurico (citat):Kolko ja kužim,Sergej je postavio ozbiljno pitanje o greškama u držanju subote a ja u tvom odgovoru ne vidim baš puno osim pukih rebusa i filozofije,ako možeš kaži nešto da te cio svijet razumije,kaži da li smatraš da li si stopostotan u držanju subote ili imaš propusta koje uviđaš,ili pak imaš dobronamjeran savjet da podjeliš sa svima a da te neophodno svaki član razumije.pozdrav.

  Fariseji su držali detalje i izmišljali svašta da se ne sme na Šabat i tako je to ljudima predstavljalo teret. Slično rade i današnji formalisti detaljišući šta se sme a šta ne sme.
  Svrha Šabata je MIR. Isto kao što će hiljadugodišnji Šabat biti mir.
  Kako možeš da imaš mir kada postoji bezbroj stvari koje te opterećuju šta smeš, a šta ne smeš i oduzimaju ti mir i predstavljaju teret.
  Bog ne traži od tebe da ne smeš da zagreješ hranu u mikrotalasnoj, dozvoljava ti, ali još više traži da zagreješ srce u mikrotalasnoj. Da ne bude kameno, pomračeno, već mekano, zagrejano.
  Jer iz srca izlaze zle pomisli, blud, nečistota...
  Sine moj daj mi srce svoje...
  Povrh svega što čuvaš čuvaj srce jer iz njega izlazi život...
  Ne pogani čoveka ono što ulazi u telo nego što izlazi iz srca, to pogani čoveka...

  Šabat, obrezanje i nečista hrana su za telo a Bog će telo da uništi i daće nam novo.
  To ne znači da ne treba da pazimo na telo, već da nam to ne postane opterećenje i opsesija.
  Treba prevashodno da pazimo na srce, lako će Bog da nam da telo.
  Ja kada uradim nešto na Šabat što "ne bi trebalo", nemam problem sa tim, savest me ne osuđuje. Ali ako slažem, pomislim ili poželim ili uradim nešto što izlazi iz srca a prlja me, tada sam u out-u. Onda nemam mir u srcu i znam da sam ražalostio Duha koji me osvedočava, ali pušta da činim šta hoću zbog slobodne volje.
  U pravoslavlju, pogotovo kod vernika koji su iz ruralne sredine, ako uradiš nešto na crveno slovo, zgražavaju se. Slično je i kod Jevreja i adventista za Šabat. Ali ako uradiš nešto očigledno protivno Božjem zakonu, oprostiće to Bog, svi smo grešni.
  Lako je držati stvari vezano za telo, teško je za duh. Telo se protivi duhu a mi smo telesni, dok se ne rodimo Duhom. Ko se rodi Duhom gleda ono što je duhovno, izdigao se iznad tela.

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 25/8/2017, 19:22

  Dobro si to objasnio Nebojša,Ali kolko kužim ti ispada da si svetiji i čišći subotom nego nekim drugim danom.Dal je to u redu,ja ne razumijem?Navodiš da će tisućugodišnji šabat biti mir,dali taj mir znači pasivu tj.bez akcije i radnje,čini mi se da ćemo tamo ako Bog da,imati akciju i posao u tih tisuću godina,a to je ono tzv.suđenje anđelima i griješnicima.Dal je to mir,isto ne razumijem,jer mir bi trabalo da bude neko mirovanje možda.Što više mislim da znam to kasnije ispadne da vrlomalo,i skromno poznajem ćak i držanje subote.Protivnik sam držanja subote u svojoj sili misleći pritom da sam ostvario neki poen kod Gospoda,ali također nisam ni za kuhanje,putovanja,i ostale sitne poslove-možda sam samo primio krivi nauk o držanju subote još pred dvije godine kad sam to i počeo prakticirati.

  Nebojša

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2013-08-19

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 25/8/2017, 20:15

  maurico (citat):Dobro si to objasnio Nebojša,Ali kolko kužim ti ispada da si svetiji i čišći subotom nego nekim drugim danom.Dal je to u redu,ja ne razumijem?Navodiš da će tisućugodišnji šabat biti mir,dali taj mir znači pasivu tj.bez akcije i radnje,čini mi se da ćemo tamo ako Bog da,imati akciju i posao u tih tisuću godina,a to je ono tzv.suđenje anđelima i griješnicima.Dal je to mir,isto ne razumijem,jer mir bi trabalo da bude neko mirovanje možda.Što više mislim da znam to kasnije ispadne da vrlomalo,i skromno poznajem ćak i držanje subote.Protivnik sam držanja subote u svojoj sili misleći pritom da sam ostvario neki poen kod Gospoda,ali također nisam ni za kuhanje,putovanja,i ostale sitne poslove-možda sam samo primio krivi nauk o držanju subote još pred dvije godine kad sam to i počeo prakticirati.

  Ne znam kako si zaključio da sam "čistiji" na Šabat u odnosu na druge dane. Ja upravo insistiram na tome da svaki dan čistimo srce, što se vidi iz posta iznad koji nisi razumeo.
  Ako držiš Šabat telesno, razmišljaćeš o telesnim stvarima tipa šta bi trebalo a šta ne da se radi na Šabat.
  Ako držiš Šabat duhovno razmišljaćeš o Bogu, kako je stvorio svet i posvetio taj dan da nam donese mir i razmišljaćeš o hiljadugodišnjem Šabatu, antitipu zemaljskog koji nas podseća o ulasku u VEČNI MIR.

  Što se tiče hiljadugodišnjeg Šabata, misli se na to da neće biti greha. U tom smislu mir. Naravno da će biti dinamično, svako će raditi ono što je svojstveno njegovom duhu i karakteru.
  Eto ti prilike, počeo je Šabat, pa razmišljaj o tome umesto šta sme a šta ne sme i garantovano ćeš imati mir u srcu umesto što imaš nemir ako razmišljaš o telesnim i zemaljskim stvarima koje te opterećuju.


  Nebojša: komentar modifikovan dana: 25/8/2017, 20:29; prepravljeno ukupno 1 puta

  JasnaRR

  Broj komentara : 12
  Registration date : 2017-05-25

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  JasnaRR on 25/8/2017, 20:19

  Nebojša je lepo objasnio, da držanje Šabata ne treba da nam predstavlja teret. Ja ga držim,tako što se posvetim proučavanju Svetog Pisma, razmišljanju i razumevanju tako važnih istina, naravno shodno mom skromnom znanju, jer želim da napredujem i rastem u duhu i veri.
  Jednom je brat Pavle rekao : " Recept za zdravost religije koja je uvijek usklađena sa razumom je jednostavan: živite po istinama koje su vam jasne pa ćete vremenom dobiti veća otkrivenja kako budete duhovno i intelektualno napredovali." Baš lepo rečeno. S obzirom da sam "mlada u veri" i imam još puno nedoumica i pitanja, ali biću strpljiva i boriću se, da mi Bog otkrije istine koje sada ne mogu baš najbolje razumeti i da uz njegovu pomoć ustrajem i ne odstupim od puta kojim sam krenula-traganje za istinom (blagom).

  maurico

  Broj komentara : 111
  Registration date : 2016-09-24

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 25/8/2017, 20:40

  Dobro Nebojša,ja ti zahvaljujem na nadopuni obrazlaganjem.Da si svetiji subotom razumio sam po tome da srce treba iznad svega "podgrijati u mikrovalnoj"Budući da se ovaj tekst odnosi na subotnji dan i podgrijavanje hrane u pećnici ti savjetuješ da isto tako treba i srce da se podgije,a ja pak kažem da bez obzira na subotu srce treba podgrijavati kako subotom tako identično i svakim drugim danom.Ovo mi svakako moraš odgovoriti jer ispada da smo u skroz nasuprotnim uvjerenjima,pa te stoga pitam,zašto si subotu stavio u istu klasu sa obrezanjem i nečistom hranom?Po meni jedino je opravdano ako si pod obrezanjem mislio na obrezanje srca,a pod nečistom hranom na nečistu i poganu teologiju.Tebe naprimjer ne dira previše ako subotom nešto radiš,već te duh osvjedočava samo ako počiniš neke grijehe srca.Možda sam u krivu ali ako bi ja subotom nešto išao raditi to bi me proganjalo isto tako kao da sam ispoljio neke grijehe srca.Neznam dal griješim ali držanje subote bi po meni bilo spoj neprakticiranja poslova sa pažnjom na posvećenost srca.Možda i sada pogriješim u davanju ove izjave ali razlika koju čini držanje šabata od ostalih dana trebala bi biti mirovanje (nerad)uz maximalnu posvećenost Bogu,ali posvećenost Bogu mora biti sastavni dio našeg života i u svaki drugi dan u tjednu.Razlika je po meni u NERADU i MIROVANJU,ako netko bolje zna odmah da me demantira,i molim da mi objasniš zašto je šabat po tebi za tjelo.

  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 25/8/2017, 20:48

  JasnaRR (citat):Nebojša je lepo objasnio, da držanje Šabata ne treba da nam predstavlja teret. Ja ga držim,tako što se posvetim proučavanju Svetog Pisma, razmišljanju i razumevanju tako važnih istina,  naravno shodno mom skromnom znanju, jer želim da napredujem i rastem u duhu i veri.
  Jednom je brat Pavle rekao  :  " Recept za zdravost religije koja je uvijek usklađena sa razumom je jednostavan: živite po istinama koje su vam jasne pa ćete vremenom dobiti veća otkrivenja kako budete duhovno i intelektualno napredovali."  Baš lepo rečeno. S obzirom da sam "mlada u veri" i imam još puno nedoumica i pitanja, ali  biću  strpljiva i boriću se, da mi Bog otkrije istine koje sada ne mogu baš najbolje razumeti i da uz njegovu pomoć  ustrajem i ne odstupim od puta kojim sam krenula-traganje za istinom (blagom).

  Nebojša koliko znam niti drži Šabat niti ga tolerira kao valjanu zapovjed , on odbaciva 4.tu Zapovjed i to je rekao par puta , da netreba držati šabat , nego da je novi zavjet izbacio šabat , a uveo osmi dan . U starom Rimu je osmi dan bio 'dan gospodina našeg Mitre' sunčevog boga , koji je imao i svoj dan nedjelju , zato se nedjelja zove Sunday , sunčevdan u engleskom .


  Sponsored content

  Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 19/7/2018, 23:28