BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» (NE)ZAVISNE ADVENTISTIČKE SLUŽBE/GRUPE
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 EmptyYesterday at 13:21 by PavleS

» CRKVE I OPASNOSTI OD SEKTAŠENJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty13/8/2019, 21:37 by PavleS

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty9/8/2019, 10:14 by PavleS

» SPISI ELEN VAJT
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty28/7/2019, 11:49 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty8/7/2019, 17:00 by PavleS

» NAPADI NA BIBLIJU
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty7/7/2019, 00:32 by PavleS

» ŽIG ZVIJERI=NEDJELJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty21/6/2019, 19:21 by PavleS

» TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty18/6/2019, 19:57 by PavleS

» OBAVJEŠTENJA
PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty18/6/2019, 17:35 by PavleS

August 2019

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar


  PITANJA - RELIGIJA

  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 26
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Grubo on 4/8/2017, 11:05

  Jedina borba je borba vere, a ne borba sa našom palom prirodom. Da je držanje Zakona moguće Hrist ne bi stradao. PITANJA - RELIGIJA - Page 6 972333
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2016-09-24

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  maurico on 4/8/2017, 11:16

  Ako bi ja mogao dati doprinos pojašnjenja "borbe za vjeru"to bi bilo slijedeće:Jedina borba tj.borba za vjeru nije svrha samoj sebi ako pri toj borbi ne umiremo sami sebi(griješnoj prirodi),jer ako umiremo sami sebi,dakle ne vladamo mi više svojom voljom ,već smo vodstvo prepustili Gospodu onda će se svakako viditi produkt prave vjere a to su pravedna djela(u Gospodu),a ta djela ne donose spasenje ali služe da se proslavi Otac naš nebeski.
  Ako sam negdje fulao molim stariju braću da budu korektiv.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 13:15

  Grubo (citat):Jedina borba je borba vere, a ne borba sa našom palom prirodom. Da je držanje Zakona moguće Hrist ne bi stradao. PITANJA - RELIGIJA - Page 6 972333

  Ideš iz krajnosti u krajnost. U Jakovljevoj poslanici 3:14-17 piše:

  Od kakve je koristi, braćo moja, ako neko govori da ima veru, a nema dela? Može li ga TAKVA vera spasti? Ako brat ili sestra nema šta da obuče i nema dovoljno hrane svaki dan, a neko im od vas kaže: "Idite u miru, grejte se i nasitite se", a ne date im ono što je potrebno njihovom telu, od kakve je to KORISTI? Tako je i s verom - ako nema dela, mrtva je po sebi.

  Ovo je opis liberalnih hrišćana. Oni potenciraju veru.

  Druga krajnost je borba sa našom palom prirodom bez Hrista. To su oni koji delima pokušavaju da ugode Bogu: držanje Šabata, post, odlazak u crkvu, borba bez ličnog svakodnevnog odnosa sa Hristom...

  U 1. Korinćanima 13:1-4 piše:

  Kad bih govorio ljudskim i anđeoskim jezicima, a LJUBAVI ne bih imao, bio bih kao zvono koje zvoni ili činele koje zveče. Kad bih imao dar proricanja i kad bih znao sve TAJNE i imao sve ZNANJE i kad bih imao svu VERU, tako da bih mogao i gore da premeštam, a LJUBAVI ne bih imao, bio bih ništa. I kad bih razdao sav svoj imetak da bih NAHRANIO druge (uporedi sa gornjim stihom) i kad bih smrti predao svoje telo, da bih se hvalio, a LJUBAVI ne bih imao, NIŠTA mi ne bi KORISTILO.
  I dalje u nastavku ide opis ljubavi, a na kraju glave kaže : "A sada ostaje ovo troje: vera, nada i ljubav. A NAJVEĆA od njih je ljubav.

  Dosta više te priče o veri. Jel imaš veru? Imaš. Pa pokaži je na delu. Svi mi ovde imamo veru. Šta je to u čemu se razlikujemo? U ljubavi. To je ono što nemamo, a mislimo da imamo. Veru imamo ali nemamo ljubav. A ne možemo da imamo ljubav bez Hrista jer je to Njegova glavna osobina. Nije vera osobina Boga. Na obnovljenoj Zemlji neće biti vere, tada će biti realnost, gledanje licem u lice. Nema šta da veruješ. A sada pošto imamo veru, treba uz pomoć Hrista da se učimo ljubavi jer je ona suština, o njoj visi sav zakon (ljubav prema Bogu i bližnjima, dve najveće zapovesti).
  Jednostavno, ne treba mistifikovati veru. Od nje su napravili teologiju a ona je samo prvi korak. Ne razumem šta znači "jedina prava borba je borba vere"? Šta, ti svaki dan gubiš pa dobijaš veru? Ako smo konstatovali da imamo veru, idemo dalje. A to dalje je ljubav, odnosno DELA ljubavi koja se manifestuju našim svakodnevnim, ličnim odnosom i životom sa Isusom. Samo sa Njim je moguće da ta dela ne budu puko držanje zakona, nego posledica našeg preobražaja koji čini Isus tako što nas menja iz dana u dan. Ali ne može On to SAM. Moramo i mi da uzmemo UČEŠĆE. To nije legalizam i držanje zakona, bilo bi kada bismo isključili Hrista kao što to i radimo, ali se vežbamo da se podredimo da bude Njegova volja a ne naša. To je borba, život. A ne "ja verujem i prepuštam se Bogu a ništa ne činim sa moje strane". Znam da je tanka linija izneđu legalizma i dela ljubavi sa Hristom, ali to se uči.
  U 1. Petrovoj 4:8 piše: Pre svega, žarko VOLITE jedne druge, jer LJUBAV pokriva mnoštvo greha.
  Ako mi ne volimo druge, a Isus kaže da se po tome prepoznaju Njegovi učenici, ako imaju ljubavi među sobom, džaba nam sve. Džaba nam i vera i znanje (poznavanje teologije) i sve ostalo. Ako se mi raspravljamo i nadgovornjavamo i tako pokazujemo šta nam je u srcu (a to su neprijateljstva, pakost, srdnja, spletke, svađa itd., dakle plotska dela) džaba nam vera, na kojoj neki insistiraju. Potrebna nam je ljubav, a jedini način da je činimo a da ne bude licemerna je suživot sa Hristom. Ko se bavi verom, koju već ima ne znam šta više hoće, taj tapka u mestu i ima strah da čini dela ljubavi jer ne živi sa Hristom, da živi ne bi imao strah, jer prava ljubav izgoni strah. Ali polako, sve u svoje vreme. Bitno je samo da dozvolimo Hristu da nas menja, malo po malo i rašće i ljubav koju ćemo imati. Bitno je samo da svaki dan uložimo neku žrtvu (žrtva je izraz ljubavi) makar najmanju, a to je odricanje od naše volje.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 14:01

  A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže, nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .
  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 26
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Grubo on 4/8/2017, 14:41

  Slažem se brate Nebojša, u pravu si. Da, ponekad gubim veru, a najčešće kada pomislim:
  Nebojša (citat):Ali ne može On to SAM. Moramo i mi da uzmemo UČEŠĆE.
  Jer nisam shvatio kako ja mogu da doprinesem "svom" spasenju? Samodisciplini? Cela Biblija nam apeluje na savršen karakter. A čiji je atribut savršenstvo? Ko je savršen? Stvarno misliš da ti to možeš da postigneš uz pomoć Boga? Ili je to dar koji se prima? Nemoj pogrešno da me razumeš, ja znam i verujem da je to proces (posvećenje), ali ne verujem da mogu ni malo da tome doprinesem, samo mogu da oduzmem, odbijem, usporim i sl.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 14:51

  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.
  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 26
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Grubo on 4/8/2017, 15:04

  Nebojša (citat):U Jakovljevoj poslanici 3:14-17 piše:

  Od kakve je koristi, braćo moja, ako neko govori da ima veru, a nema dela? Može li ga TAKVA vera spasti? Ako brat ili sestra nema šta da obuče i nema dovoljno hrane svaki dan, a neko im od vas kaže: "Idite u miru, grejte se i nasitite se", a ne date im ono što je potrebno njihovom telu, od kakve je to KORISTI? Tako je i s verom - ako nema dela, mrtva je po sebi.

  Ovo je opis liberalnih hrišćana. Oni potenciraju veru.
  Nije ovo opis liberalnih hrišćana, niti postoje liberalni i neliberalni hrišćani. Postoje samo hrišćani (sledbenici Hrista) koji ŽIVE VERU i oni koji to ne rade (a to nisu hrišćani). Ovde Pavle priča o ljudima koji govore da imaju veru, a zapravo je nemaju, jer da je imaju posledica bi bila LJUBAV PREMA BLIŽNJEM u ovom slučaju prema braći u Hristu. Vidimo da vera podrazumeva bratsku ljubav, dela su proizvod vere to nije sporno. To što se danas neko deklariše da je hrišćanin ne znači da jeste, slažeš li se? Very Happy U pitanju su maloverni i svakako ih TAKVA vera ne može spasti. Inače ne piše da potenciraju veru.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 15:46

  Grubo (citat):Slažem se brate Nebojša, u pravu si. Da, ponekad gubim veru, a najčešće kada pomislim:
  Nebojša (citat):Ali ne može On to SAM. Moramo i mi da uzmemo UČEŠĆE.
  Jer nisam shvatio kako ja mogu da doprinesem "svom" spasenju? Samodisciplini? Cela Biblija nam apeluje na savršen karakter. A čiji je atribut savršenstvo? Ko je savršen? Stvarno misliš da ti to možeš da postigneš uz pomoć Boga? Ili je to dar koji se prima? Nemoj pogrešno da me razumeš, ja znam i verujem da je to proces (posvećenje), ali ne verujem da mogu ni malo da tome doprinesem, samo mogu da oduzmem, odbijem, usporim i sl.

  Upravo i doprinosiš, samo negativno, jer kao što kažeš sam oduzimaš, odbijaš, usporavaš i sl. A kada bi doprineo konstruktivno onda bi dodavao, prihvatao, ubrzavao itd. Dakle to je tvoj lični odnos sa Isusom. Ali to ne treba da te obeshrabri jer tako radi svako dok se ne nauči da hoda sa Hristom. Bitno je da ga imaš svakodnevno na umu, da ZNAŠ da je tu, pogotovo kada dođe iskušenje i vremenom će ti biti sve bliži. Ako puno gledaš TV i surfuješ internetom radeći besmislene stvari itd., onda tu nema mesta za Isusa jer mu ne daješ prostora da deluje. Kako da deluje kada ti je um okupiran raznoraznim stvarima koje demoni izmišljaju da bi odvojili čoveka od Boga. Daju im sve i svašta, samo nemoj da komuniciraš sa Isusom. A ako ga primiš, za početak umom, doći će i Duhom, brže nego klik mišem. I onda kreće postepeno menjanje na bolje, kada se Hrist useli svojim Duhom u nas. Ali svi bi hteli to odmah. Pa ne može, to bi onda bila opsednutost. Zamisli ti sada kakav si odjednom postaneš toliko dobar i savršen da niko ne može da te prepozna. To ne bi bio ti, a i nemoguće je a da se ne naruši duhovno zdravlje. Moraš postepeno da jačaš da bi došao do savršenstva, a to će biti po vaskrsenju, sada u ovom životu je to borba sa Hristom, u onom životu je slavljenje sa Hristom i uživanje u plodovima (savršenom karakteru).
  I dodao bih to da nama ne treba da bude cilj savršenstvo, to je posledica koja dolazi kod nekoga ranije kod nekoga kasnije, iako možemo da pričamo o savršenstvu i da li uopšte čovek može biti toliko dobar i savršen ako znamo da je samo Bog dobar i savršen.
  Naš cilj treba da bude povezanost sa Isusom, to je najvažnija stvar. A posledica te povezanosti ili rodovi su dobra dela, savršen karakter itd., svaki u svoje vreme. A apostol Pavle kaže da ništa ne može da nas odvoji od Hrista, ni visina, ni dubina, ni iskušenja, glad itd. itd., ništa. Samo mi sami možemo da se odvojimo od Hrista, zato je važno da se povežemo i da ga ne puštamo kada se jednom povežemo. Da ne žalostimo Duha koji je u nama. A to nije ništa apstraktno i nije fantazija. Kao što se okultisti povezuju sa demonima tako i hrišćani treba da se povežu sa Hristom. I jedni i drugi su duhovni, za to je potrebna duhovnost. Samo što okultisti imaju razne tehnike kako da otvaraju čula i da se povežu sa svojim vodičima, u propast, a hrišćani imaju svoje tehnike. Najbolja "tehnika" za povezivanje sa Bogom je data u prvoj od dve najveće zapovesti " Ljubi Gospoda Boga svoga svim SRCEM svojim i svom DUŠOM svojom i svim UMOM svojim i svom SNAGOM svojom". Kada MI uradimo to (naše učešće) onda Hrist ima našu dozvolu i našu slobodnu volju da nas menja. Ali ne treba da to radimo (ljubimo Boga) jedan dan, nego do kraja života, ako smo predali svoj život Bogu, da nam bude vodič. Ako nismo u potpunosti onda ćemo da lutamo, ako ga ne volimo svim srcem nego sa pola, ili trećina ili danas volimo sutra ne volimo. Ali kažem, sve je to borba, to predavanje volji Božijoj, učenje, uzrastanje. Kada dostignemo taj stepen da se Hrist useli u nas, jednostavno će nam biti teško da grešimo, kao što nam je ranije bilo teško da činimo dobro. Bez MENE ne možete činiti ništa (dobro), kaže Isus.
  Možemo ali u svojoj sili, a znamo kako su prošli fariseji.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 15:56

  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega . Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !
  Grubo
  Grubo

  Broj komentara : 23
  Age : 26
  Локација : Srbija
  Registration date : 2016-06-26

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Grubo on 4/8/2017, 16:02

  Ne radim nikakve besmislene stavri, kako ih ti zoveš. Odavno ne surfujem netom, ne gledam TV, ne slušam muziku itd. Mnoge stvari ja ne radim što sam ranije radio. Nego to nema nikakve veze sa bilo čim. U principu slažemo se, a i da se ne slažemo tek to nema veze. Neka samo Hrist živi u nama brate moj. Ostale stvari su nebitne. Sve najbolje od Gospoda našeg! I neka nam srce bude sa Bogom dišući Njegove reči "volim te ljubavlju večnom".
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 16:15

  Grubo (citat):
  Nebojša (citat):U Jakovljevoj poslanici 3:14-17 piše:

  Od kakve je koristi, braćo moja, ako neko govori da ima veru, a nema dela? Može li ga TAKVA vera spasti? Ako brat ili sestra nema šta da obuče i nema dovoljno hrane svaki dan, a neko im od vas kaže: "Idite u miru, grejte se i nasitite se", a ne date im ono što je potrebno njihovom telu, od kakve je to KORISTI? Tako je i s verom - ako nema dela, mrtva je po sebi.

  Ovo je opis liberalnih hrišćana. Oni potenciraju veru.
  Nije ovo opis liberalnih hrišćana, niti postoje liberalni i neliberalni hrišćani. Postoje samo hrišćani (sledbenici Hrista) koji ŽIVE VERU i oni koji to ne rade (a to nisu hrišćani). Ovde Pavle priča o ljudima koji govore da imaju veru, a zapravo je nemaju, jer da je imaju posledica bi bila LJUBAV PREMA BLIŽNJEM u ovom slučaju prema braći u Hristu. Vidimo da vera podrazumeva bratsku ljubav, dela su proizvod vere to nije sporno. To što se danas neko deklariše da je hrišćanin ne znači da jeste, slažeš li se? Very Happy  U pitanju su maloverni i svakako ih TAKVA vera ne može spasti. Inače ne piše da potenciraju veru.

  Itekako postoje, samo što se ti igraš rečima pa nazivaš to tvojim terminima. Pročitaj pažljivo šta Pavle piše.
  Imaju oni veru, ali nemaju DELA odnosno ljubavi. Oni zaista imaju veru, ali to im ništa ne vredi jer nemaju dela. Posle kaže kako i demoni veruju i drhte itd. U "himni ljubavi" kaže ako imam svu VERU da premeštam gore itd., ništa mi ne znači. Čovek može da ima neverovatnu veru, ali to nije dovoljno. Nije njihova vera sporna, kao što nije sporna vera liberalnih hrišćana, oni stvarno veruju. Ali nemaju DELA ljubavi. Oni sve prepuštaju Bogu, neka to Bog odradi, ja verujem. I zaista veruju, ali će biti osuđeni po delima. Jer ih nemaju, odnosno dela su im zla ili formalna. To mi ne vidimo tako jasno, ali zato je kod Boga to sve kristalno jasno. Zato što Hrist poznaje svoje, zna ko je stalno s njim, s kim sarađuje i kakva im je pobuda srca.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 16:19

  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega .  Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !

  Dobro, ti onda drži Šabat, a nemoj ostale zapovesti pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Napisao sam jasno u prethodnom postu, ne znam o čemu pričaš.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 18:22

  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega .  Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !

  Dobro, ti onda drži Šabat, a nemoj ostale zapovesti pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Napisao sam jasno u prethodnom postu, ne znam o čemu pričaš.


  Ja poštujem Njegov Dan i u Njemu sam i držim sve ostale zapovjedi u Sinu Božjem koji me je vratio milošću u stanje Adamovo po Njegovom planu . Ja držim Zapovjedi u Kristu , a ti ih napadaš i ne držiš . Ti si anarhist i nećeš dobro proći , ja sam utemeljen na Stijeni i borit ću se za Zakon Vječni ( ne ceremonijalni o kojem NZ govori da više ne vrijedi dolaskom Krista)  do zadnjeg daha svog života u ovo doba velike pokvarenosti i otpada ! Adam je imao test poslušnosti , mi danas imamo test poslušnosti . Pa i Izraelci kada su bili u pustinji , zar ih nije milost spašavala ? Zar nisu okajavali grijehe , a mi danas imamo ne simbole Janjeta , nego pravog Svećenika koji nas zastupa . Međutim adventisti u drugi kršćani su to odbacili i prihvatili mit da je Krist sve završio na križu i njihova teologija je ' jednom spašen , uvijek spašen ' . Daj mi Bože snage da se nikad ne odrečem vječnog evanđelja o kojem cijela Biblija i nakraju Otkrivenje govori . Do kraja vremena će se propovjedati jedna adventna vijest , koja se netreba mijenjati ! Proklet je čovjek tko pomiče ijedan stup vječne vjere , od takvih zlih ljudi molim te Bože obrani nas . Amen .
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 18:54

  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega .  Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !

  Dobro, ti onda drži Šabat, a nemoj ostale zapovesti pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Napisao sam jasno u prethodnom postu, ne znam o čemu pričaš.


  Ja poštujem Njegov Dan i u Njemu sam i držim sve ostale zapovjedi u Sinu Božjem koji me je vratio milošću u stanje Adamovo po Njegovom planu . Ja držim Zapovjedi u Kristu , a ti ih napadaš i ne držiš . Ti si anarhist i nećeš dobro proći , ja sam utemeljen na Stijeni i borit ću se za Zakon Vječni ( ne ceremonijalni o kojem NZ govori da više ne vrijedi dolaskom Krista)  do zadnjeg daha svog života u ovo doba velike pokvarenosti i otpada ! Adam je imao test poslušnosti , mi danas imamo test poslušnosti .  Pa i Izraelci kada su bili u pustinji , zar ih nije milost spašavala ? Zar nisu okajavali grijehe , a mi danas imamo ne simbole Janjeta , nego pravog Svećenika koji nas zastupa . Međutim adventisti u drugi kršćani su to odbacili i prihvatili mit da je Krist sve završio na križu i njihova teologija je ' jednom spašen , uvijek spašen ' . Daj mi Bože snage da se nikad ne odrečem vječnog evanđelja o kojem cijela Biblija i nakraju Otkrivenje govori . Do kraja vremena će se propovjedati jedna adventna vijest , koja se netreba mijenjati ! Proklet je čovjek tko pomiče ijedan stup vječne vjere , od takvih zlih ljudi molim te Bože obrani nas . Amen .

  Evo za par sati počinje Šabat. Šta ćeš da radiš ako te ja sutra pozovem da mi nešto hitno pomogneš? Hoćeš da mi kažeš "izvini Šabat je, Bog lepo kaže da se miruje i ništa ne radi" ili ćeš da mi pomogneš. Ako mi pomogneš PREKRŠIO si Šabat jer tada ne sme ništa da se radi. Ali si pokazao LJUBAV prema bližnjem, kao što je i Isus radio dobre stvari na Šabat.
  Ne možeš malo da držiš malo da ne držiš zapovesti. Ali zato možeš i MORAŠ da imaš ljubavi prema bližnjem, jer je to ono što Bog traži od nas. O ljubavi prema Bogu i bližnjima visi ceo zakon. Čisto srce a ne svinjetina, Šabat itd. Ne prlja to čoveka, nego nečisto srce. Sa Šabatom možeš samo da sablažnjavaš ljude oko sebe, sa ljubavlju ih pridobijaš. Najlakše je da držiš Šabat, odmaraš i ne radiš ništa. Ali ajde pokaži ljubav prema bližnjima ili još bolje, neprijateljima. E to treba da se vežbaš da radiš, uz Hrista, a ne da držiš neke stvari koje može svako i koje suštinski ništa ne znače i ništa ne dokazuju. Šabat možeš da držiš i da niko ne zna, jer ga držiš Bogu, On zna. Isto je i sa molitvom itd., a ne da vičeš Šabat, zakon, večna vera i sl. a ovamo srce i um pomračeni. Ne kažem da je to konkretno kod tebe slučaj, ali tako pišeš i tako je kod adventista crkve ali i onih koji su izašli iz crkve ali su poneli i razne zablude sa sobom.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 20:03

  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega .  Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !

  Dobro, ti onda drži Šabat, a nemoj ostale zapovesti pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Napisao sam jasno u prethodnom postu, ne znam o čemu pričaš.


  Ja poštujem Njegov Dan i u Njemu sam i držim sve ostale zapovjedi u Sinu Božjem koji me je vratio milošću u stanje Adamovo po Njegovom planu . Ja držim Zapovjedi u Kristu , a ti ih napadaš i ne držiš . Ti si anarhist i nećeš dobro proći , ja sam utemeljen na Stijeni i borit ću se za Zakon Vječni ( ne ceremonijalni o kojem NZ govori da više ne vrijedi dolaskom Krista)  do zadnjeg daha svog života u ovo doba velike pokvarenosti i otpada ! Adam je imao test poslušnosti , mi danas imamo test poslušnosti .  Pa i Izraelci kada su bili u pustinji , zar ih nije milost spašavala ? Zar nisu okajavali grijehe , a mi danas imamo ne simbole Janjeta , nego pravog Svećenika koji nas zastupa . Međutim adventisti u drugi kršćani su to odbacili i prihvatili mit da je Krist sve završio na križu i njihova teologija je ' jednom spašen , uvijek spašen ' . Daj mi Bože snage da se nikad ne odrečem vječnog evanđelja o kojem cijela Biblija i nakraju Otkrivenje govori . Do kraja vremena će se propovjedati jedna adventna vijest , koja se netreba mijenjati ! Proklet je čovjek tko pomiče ijedan stup vječne vjere , od takvih zlih ljudi molim te Bože obrani nas . Amen .

  Evo za par sati počinje Šabat. Šta ćeš da radiš ako te ja sutra pozovem da mi nešto hitno pomogneš? Hoćeš da mi kažeš "izvini Šabat je, Bog lepo kaže da se miruje i ništa ne radi" ili ćeš da mi pomogneš. Ako mi pomogneš PREKRŠIO si Šabat jer tada ne sme ništa da se radi. Ali si pokazao LJUBAV prema bližnjem, kao što je i Isus radio dobre stvari na Šabat.
  Ne možeš malo da držiš malo da ne držiš zapovesti. Ali zato možeš i MORAŠ da imaš ljubavi prema bližnjem,  jer je to ono što Bog traži od nas. O ljubavi prema Bogu i bližnjima visi ceo zakon. Čisto srce a ne svinjetina, Šabat itd. Ne prlja to čoveka, nego nečisto srce. Sa Šabatom možeš samo da sablažnjavaš ljude oko sebe, sa ljubavlju ih pridobijaš. Najlakše je da držiš Šabat, odmaraš i ne radiš ništa. Ali ajde pokaži ljubav prema bližnjima ili još bolje, neprijateljima. E to treba da se vežbaš da radiš, uz Hrista, a ne da držiš neke stvari koje može svako i koje suštinski ništa ne znače i ništa ne dokazuju. Šabat možeš da držiš i da niko ne zna, jer ga držiš Bogu, On zna. Isto je i sa molitvom itd., a ne da vičeš Šabat, zakon, večna vera i sl. a ovamo srce i um pomračeni. Ne kažem da je to konkretno kod tebe slučaj, ali tako pišeš i tako je kod adventista crkve ali i onih koji su izašli iz crkve ali su poneli i razne zablude sa sobom.

  evo počinje za par minuta i sretan ti Sedmi Dan .

  ja nisam humanist , ni židov , nego Bogoist i Bogov . moja vjera je temelja na Bogu , a ne čovjeku .
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 20:12

  Pred njegovim vratima ležao je jedan siromah po imenu Lazar sav u čirovima.
  Luka 16,21 Rado bi se bio on nasitio mrvicama, što su padale sa stola bogataševa. I psi su dolazili i lizali čirove njegove.
  Luka 16,22 Tada umrije siromah. On bi od anđela odnesen u krilo Abrahamovo. I bogataš umrije i bi pokopan.
  Luka 16,23 Kad u paklu usred muka svojih podiže oči svoje, vidje izdaleka Abrahama i u krilu njegovu Lazara.
  Luka 16,24 Tada povika: 'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošlji Lazara, neka umoči u vodu vrh prsta svojega i rashladi moj jezik; jer trpim veliku muku u ovom plamenu.'
  Luka 16,25 Abraham reče: 'Sjeti se, sinko, tebi je u životu tvojemu bilo dobro, a Lazaru zlo. Sad se on ovdje tješi, a ti se mučiš.
  Luka 16,26 Povrh svega toga zja među nama i vama širok jaz, tako da ni jedan ne moje odavde k vama prijeći, i ni jedan odatle ovamo doći, i ako bi htio.'
  Luka 16,27 Onaj nastavi: 'Onda te molim, oče, pošlji ga u moju očinsku kuću!
  Luka 16,28 Imam još pet braće, i neka Ih opomene, da ne dođu i oni na ovo mjesto muke!'
  Luka 16,29 Abraham reče: 'Imaju Mojsija i proroke: neka njih slušaju!'
  Luka 16,30 'Ne, oče Abrahame', odgovori onaj. 'Ali ako im dođe tko od mrtvih, onda će se obratiti.'
  Luka 16,31 A on mu reče: 'Ako NE SLUŠAJU Mojsija i proroka, NEĆE vjerovati, da tko ustane i od mrtvih.'"

  Ova Riječ je bitna , opisiva bogate i siromašne , nepravdu na Zemlji . Danas se to odnosi na one ljude koji nisu na pozicijama , koji kupe mrvice u životu , a bogati kršćani koji pjevaju pjesmice ljubavi u crkvama bi im dali kruha samo ako bi ih uspjeli dovući u svoju crkvu . Ali veća je mogućnost da bi siromasi morali dati i zadnje što imaju na sebi , nego da bi išta dobilo u crkvama . Što nakraju kaže Riječ ? Jer ovu prispodobu Krist priča , on ju je smislio i priča kaže da se treba slušati Mojsije i proroci i živjeti pravedno , a da nepravedne ne bi probudilo ni najveće čudo uskrsnuća mrtvih .
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 20:23

  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):
  Nebojša (citat):
  Sergej 92 (citat):A kako ti Nebojša dokazivaš ljubav prema Bogu ? Rekao si da su oni koji poštuju Sedmi Dan pošli u krajnost i da je tebi jedini zakon ljubav . To mogu naučiti i ako slušam Beatlese ' all you need is love' kaže pjesma i milijarde su je čule do sada . Međutim pouzdano znamo da su oni služili Sotoni jer su to sami pisali u svojim knjigama i davali intervjue o tome da se po cijeli dan drogiraju i prakticiraju magiju .

  Kad Riječ , Krist kaže,  nemojte slaviti poganske praznike , nemojte sjeći drvo i kititi ga , postiti 40 dana plakati za Tammuzom , ne slaviti samog sebe rođendanima , nemojte nasjedati na 100 drugih sotonskih zamki . To je Božja naredba i odbvezni smo je poslušati , naučiti sve te naredbe tj. savjete , svejedno , Bog kao Milosrdni Otac što više voli stvorenja On ih više čuva od zla i brižno pazi da ih Sotona ne ugrabi . E sada ti bi uzeo jedinoj pravoj religiji krunu slavljenja Boga - Sedmi Dan šabatni . Prvi kršćani su se nazivali mrziteljima ljudske rase , jer su ukoravali grijehe i pozivali na držanje Subote i čiste religije . Samo Rim i Aleksandrija su držali nedjelju i s vremenom su ti centri poslali vojske da se pobiju istinski sljedbenici Kristovi koji su napredovali oko Jeruzalema i na drugim mjestima .

  Sam si odgovorio. Ako znaš da su Bitlsi i sl. služili Sotoni, drogirali se, bavili okultizmom itd., njihova DELA govore o kakvoj se "ljubavi" tu radi. To je slično kao kada LGBT zajednica priča o ljubavi, ili Rimska crkva itd. Njihova DELA ih raskrinkavaju. Isus kaže "po rodovima ćete ih poznati..." Tako da ovi i njima slični ne mogu da prevare one koji su sa Hristom.
  E sad, postoje i oni koji NAIZGLED imaju DELA ljubavi. Oni mogu da prevare one koji su sa Hristom, pošto ovi ne mogu da znaju šta im je u srcu. Ali ne mogu da prevare Boga, i to je legalizam i to kaže Isus u onoj izjavi o "okrečenim grobovima" i "kvascu farisejskom".


  O svim tim uredbama, zakonima, smernicama, nazovi ih kako hoćeš, što si nabrojao, vise dve najveće zapovesti (ljubi Boga i ljubi bližnje, nelicemerno naravno, ali za to je potrebno vreme kao što sam već i rekao, dok nas Hrist oblikuje kroz život).
  To Isus jasno kaže. Ne možeš npr. da držiš Šabat, a danas si slagao i prekršio zapovest "ne svedoči lažno". Dakle prestupio si zakon, učinio si greh a posledica greha je smrt. Ne možeš da držiš jedan zakon a drugi da ne držiš. Ili danas držiš jedan, sutra drugi. Ili sve ili ako samo u jednom padneš, prestupio si SAV zakon.
  Ne može Šabat da bude veći od "ne ubij" ili neke druge zapovesti. Znači sve ili ništa. Pošto ne može sve, jer su svi sagrešili i ne mogu da drže zakon, a i zakon nije dat da bi se držao u tom smislu (formalnom) već da bi pokazao greh, ostaje nam ništa. Smrt, kao posledica prestupa zakona.
  I tada dolazi Isus i kaže da nije problem da se drže zapovesti, kao što je rekao onom mladiću koji ga je pitao kako da se spase, ali to nije suština. Suština su DELA LJUBAVI, koja upravo oslikavaju taj zakon koji ne može da se drži, već nam služi kao vodič. Znači ti kroz taj zakon i zapovesti pokazuješ LJUBAV prema Bogu, kao što piše u Bibliji, ali da bi to činio NELICEMERNO ili neformalno ili da ne bi to bio legalizam, potrebno je da to radiš SA HRISTOM. Fariseji su to radili u svojoj sili bez Hrista i proglašeni su duhovno mrtvima.
  Dakle, držanje zakona uz pomoć Hrista=ljubav prema Bogu i bližnjima (ceo zakon staje u dve najveće zapovesti).
  Držanje zakona bez Hrista=legalizam
  Ne držanje zakona ili vera bez dela=bezakonje odnosno greh odnosno smrt.
  Nadam se da si razumeo.

  Ma kakvi , onaj koji voli Boga taj je i poslušno stvorenje , stoga drži Sedmi Dan i tamo na izvoru prima život i pravednost , taj neće biti lažac i išta slično . Isus osobno mu daje pravednost i vraća ga u stanje koje je Adam imao i brine se za njega .  Nego su Sotona i njegove kolonije robova baš to što pričaju o svetima da su , i krivnja je na njima . Adventisti skojima sam slavio Subotom  su najčešće počinjali neke svjetovne priče i kad bi ih ukorio nakon dugog trpljenja i doslovno sam morao glavu okrećati i uši da ne slušam svjetovne priče više i nekad napuštati to veselo društvo . Poći kući jer bi strašan demon uletio i uništio u meni svaki tračak svetosti i doma bi dobio mir i Duha Božjeg i završio sveti dan u radosti . E pa takvi su mi rekli baš to da netreba se brinuti , da je nemoguće držati Subotu svetom i da treba više pripaziti da volimo ljude ostalim danima . . A jeli to tako ? Možemo li mi voljeti istinski ako nismo posvećeni i dobili snagu na izvoru ? Nipošto , pa samo ako poslušamo i ne pojedemo sa zabranjenog drveta , a to je danas Subota ( prema duhu proroštva Subota je danas test poslušnosti ) , onda ćemo dobiti zaista snagu za život i Krist će se pobrinuti da budemo opravdani . E to je onda pobjedničko evanđelje , kada te Krist vrati u Adamovo stanje , zašto je i došao . Došao je da spasi čovjeka od zla i da ponovo budemo u milosti , a ne pod osudom . Zar će čovjek koji voli Boga i drži Savez sa njim trčati u pijanke , drogu , ratove , nogometne stadione i štošta ? Nipošto ! Njemu će Savez biti sve i tko je god jednom osjetio ljepotu svetosti i Prisutnost Božju na Sedmi Dan i inače , taj zna dobro o čemu govorim . I za njega više to nije mrtvo slovo nego živa vjera !

  Dobro, ti onda drži Šabat, a nemoj ostale zapovesti pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Napisao sam jasno u prethodnom postu, ne znam o čemu pričaš.


  Ja poštujem Njegov Dan i u Njemu sam i držim sve ostale zapovjedi u Sinu Božjem koji me je vratio milošću u stanje Adamovo po Njegovom planu . Ja držim Zapovjedi u Kristu , a ti ih napadaš i ne držiš . Ti si anarhist i nećeš dobro proći , ja sam utemeljen na Stijeni i borit ću se za Zakon Vječni ( ne ceremonijalni o kojem NZ govori da više ne vrijedi dolaskom Krista)  do zadnjeg daha svog života u ovo doba velike pokvarenosti i otpada ! Adam je imao test poslušnosti , mi danas imamo test poslušnosti .  Pa i Izraelci kada su bili u pustinji , zar ih nije milost spašavala ? Zar nisu okajavali grijehe , a mi danas imamo ne simbole Janjeta , nego pravog Svećenika koji nas zastupa . Međutim adventisti u drugi kršćani su to odbacili i prihvatili mit da je Krist sve završio na križu i njihova teologija je ' jednom spašen , uvijek spašen ' . Daj mi Bože snage da se nikad ne odrečem vječnog evanđelja o kojem cijela Biblija i nakraju Otkrivenje govori . Do kraja vremena će se propovjedati jedna adventna vijest , koja se netreba mijenjati ! Proklet je čovjek tko pomiče ijedan stup vječne vjere , od takvih zlih ljudi molim te Bože obrani nas . Amen .

  Evo za par sati počinje Šabat. Šta ćeš da radiš ako te ja sutra pozovem da mi nešto hitno pomogneš? Hoćeš da mi kažeš "izvini Šabat je, Bog lepo kaže da se miruje i ništa ne radi" ili ćeš da mi pomogneš. Ako mi pomogneš PREKRŠIO si Šabat jer tada ne sme ništa da se radi. Ali si pokazao LJUBAV prema bližnjem, kao što je i Isus radio dobre stvari na Šabat.
  Ne možeš malo da držiš malo da ne držiš zapovesti. Ali zato možeš i MORAŠ da imaš ljubavi prema bližnjem,  jer je to ono što Bog traži od nas. O ljubavi prema Bogu i bližnjima visi ceo zakon. Čisto srce a ne svinjetina, Šabat itd. Ne prlja to čoveka, nego nečisto srce. Sa Šabatom možeš samo da sablažnjavaš ljude oko sebe, sa ljubavlju ih pridobijaš. Najlakše je da držiš Šabat, odmaraš i ne radiš ništa. Ali ajde pokaži ljubav prema bližnjima ili još bolje, neprijateljima. E to treba da se vežbaš da radiš, uz Hrista, a ne da držiš neke stvari koje može svako i koje suštinski ništa ne znače i ništa ne dokazuju. Šabat možeš da držiš i da niko ne zna, jer ga držiš Bogu, On zna. Isto je i sa molitvom itd., a ne da vičeš Šabat, zakon, večna vera i sl. a ovamo srce i um pomračeni. Ne kažem da je to konkretno kod tebe slučaj, ali tako pišeš i tako je kod adventista crkve ali i onih koji su izašli iz crkve ali su poneli i razne zablude sa sobom.

  evo počinje za par minuta i sretan ti Sedmi Dan .

  ja nisam humanist , ni židov , nego Bogoist i Bogov . moja vjera je temelja na Bogu , a ne čovjeku .

  Ne znam šta znači "Bogoist", ali nebitno. Nisi mi odgovorio da li bi prekršio zapovest Šabata ili bi mi pomogao?
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 20:38

  Sergej 92 (citat):Pred njegovim vratima ležao je jedan siromah po imenu Lazar sav u čirovima.
  Luka 16,21 Rado bi se bio on nasitio mrvicama, što su padale sa stola bogataševa. I psi su dolazili i lizali čirove njegove.
  Luka 16,22 Tada umrije siromah. On bi od anđela odnesen u krilo Abrahamovo. I bogataš umrije i bi pokopan.
  Luka 16,23 Kad u paklu usred muka svojih podiže oči svoje, vidje izdaleka Abrahama i u krilu njegovu Lazara.
  Luka 16,24 Tada povika: 'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošlji Lazara, neka umoči u vodu vrh prsta svojega i rashladi moj jezik; jer trpim veliku muku u ovom plamenu.'
  Luka 16,25 Abraham reče: 'Sjeti se, sinko, tebi je u životu tvojemu bilo dobro, a Lazaru zlo. Sad se on ovdje tješi, a ti se mučiš.
  Luka 16,26 Povrh svega toga zja među nama i vama širok jaz, tako da ni jedan ne moje odavde k vama prijeći, i ni jedan odatle ovamo doći, i ako bi htio.'
  Luka 16,27 Onaj nastavi: 'Onda te molim, oče, pošlji ga u moju očinsku kuću!
  Luka 16,28 Imam još pet braće, i neka Ih opomene, da ne dođu i oni na ovo mjesto muke!'
  Luka 16,29 Abraham reče: 'Imaju Mojsija i proroke: neka njih slušaju!'
  Luka 16,30 'Ne, oče Abrahame', odgovori onaj. 'Ali ako im dođe tko od mrtvih, onda će se obratiti.'
  Luka 16,31 A on mu reče: 'Ako NE SLUŠAJU Mojsija i proroka, NEĆE vjerovati, da tko ustane i od mrtvih.'"

  Ova Riječ je bitna , opisiva bogate i siromašne , nepravdu na Zemlji . Danas se to odnosi na one ljude koji nisu na pozicijama , koji kupe mrvice u životu , a bogati kršćani koji pjevaju pjesmice ljubavi u crkvama bi im dali kruha samo ako bi ih uspjeli dovući u svoju crkvu . Ali veća je mogućnost da bi siromasi morali dati i zadnje što imaju na sebi , nego da bi išta dobilo u crkvama . Što nakraju kaže Riječ ? Jer ovu prispodobu Krist priča , on ju je smislio i priča kaže da se treba slušati Mojsije i proroci i živjeti pravedno , a da nepravedne ne bi probudilo ni najveće čudo uskrsnuća mrtvih .  

  Potpuno pogrešan kontekst. Ako zažmurimo na Isusove izjave u kojima priča o legalizmu, onda je to tačno.
  Jedno je SZ drugo je NZ. Isus diže duhovnost, religiju, nazovi kako hoćeš, na viši nivo. Jedan od mnogobrojnih primera je molitva. Pravi bogomoljci će se moliti u duhu i istini, jer je Bog Duh, parafraziram. Znači nije više potrebno da sklopiš ruke, klekneš na kolena, moliš se napamet ili čitaš molitve i sl., ne moraš da radiš nikakav ritual da bi ugodio Bogu. Treba da se moliš u DUHU i ISTINI, znači da živiš sa Bogom 24/7. A ne kada dođe nevolja, Bože pomagaj. Treba i tada, ali ne samo tada. Non stop konekcija. Ovo je samo primer. Slično je i sa drugim stvarima, Bog ne ukida zakon ali ga diže na viši nivo. Čitaj Isusove izjave.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 4/8/2017, 20:59

  Hmm , priča ko u jehova i karizmatika i sl., prvo napadnu Subotu , pa onda sve moguće zakone zdravlja i morala koji su dokazano učinkoviti za kvalitetan život i koji nisu niakkav teret nego čista korist za nas . a onda se priča prebaci na to da treba držati zakon , pitam ih koji ? onda kažu nabroje sve zapovjedi , ali nigdje Subote . Pitam se dali shvaćaš da ni Subota nije ukinuta , Zapovjed koja je tu od Edena . Bog sam je odmorio na Sedmi Dan i time zauvijek pokazao što je Subota i kakvu veličinu ima taj blagdan !

  https://www.merriam-webster.com/dictionary/Saturday

  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 4/8/2017, 21:20

  Sergej 92 (citat):Hmm , priča ko u jehova i karizmatika i sl., prvo napadnu Subotu , pa onda sve moguće zakone zdravlja i morala koji su dokazano učinkoviti za kvalitetan život i koji nisu niakkav teret nego čista korist za nas . a onda se priča prebaci na to da treba držati zakon , pitam ih koji ? onda kažu nabroje sve zapovjedi , ali nigdje Subote . Pitam se dali shvaćaš da ni Subota nije ukinuta , Zapovjed koja je tu od Edena . Bog sam je odmorio na Sedmi Dan i time zauvijek pokazao što je Subota i kakvu veličinu ima taj blagdan !

  https://www.merriam-webster.com/dictionary/Saturday


  Ne znam koje postove ti čitaš, očigledno ne razumeš šta pišem.
  Pošto izbegavaš da mi odgovoriš, odnosno odgovorio si mi svojim neodgovaranjem, jer znaš da si u mat poziciji, neću te više dirati na Šabat.

  Pozdrav
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Mato T on 4/8/2017, 23:11

  Nebojša (citat):
  Jedno je SZ drugo je NZ. Isus diže duhovnost, religiju, nazovi kako hoćeš, na viši nivo.

  Zapade mi ovo za oko, pa moram reagirati, pošto je ova izjava jako opasna. Nije jedno SZ, a drugo NZ, nego je JEDNO SZ i NZ. Isus ništa ne diže na viši nivo, jer bi to značilo da je Bog dao niži kriterij pravednosti u vremenu prije Krista. Kriterij pravednosti je uvijek bio isti, jer na Biblija otkriva da je Božji zakon vječan, nepromijenjiv itd. Kao što je kriterij pravednosti bio Isti za Adama, Enoha, Nou, Abrahama, Mojsija itd. isti je i za Apostole i sve koji žive u novozavjetnom vremenu. Pismo kaže Abraham POVJEROVA Bogu i to mu se uračuna u PRAVEDNOST. Pravednost koju je Abraham primio vjerom je Božji Zakon koji je Krist upisao u njegovo srce. Ista ova PRAVEDNOST je potrebna nama i primamo je također vjerom kao i naš praotac Abraham. Budimo oprezni sa ovako problematičnim izjavama, jer mogu ljude zavesti sa jasne biblijske istine.
  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 5/8/2017, 00:06

  Mato T (citat):
  Nebojša (citat):
  Jedno je SZ drugo je NZ. Isus diže duhovnost, religiju, nazovi kako hoćeš, na viši nivo.

  Zapade mi ovo za oko, pa moram reagirati, pošto je ova izjava jako opasna. Nije jedno SZ, a drugo NZ, nego je JEDNO SZ i NZ. Isus ništa ne diže na viši nivo, jer bi to značilo da je Bog dao niži kriterij pravednosti u vremenu prije Krista. Kriterij pravednosti je uvijek bio isti, jer na Biblija otkriva da je Božji zakon vječan, nepromijenjiv itd. Kao što je kriterij pravednosti bio Isti za Adama, Enoha, Nou, Abrahama, Mojsija itd. isti je i za Apostole i sve koji žive u novozavjetnom vremenu. Pismo kaže Abraham POVJEROVA Bogu i to mu se uračuna u PRAVEDNOST. Pravednost koju je Abraham primio vjerom je Božji Zakon koji je Krist upisao u njegovo srce. Ista ova PRAVEDNOST je potrebna nama i primamo je također vjerom kao i naš praotac Abraham. Budimo oprezni sa ovako problematičnim izjavama, jer mogu ljude zavesti sa jasne biblijske istine.

  Nisi me razumeo. Biblija jeste celina, ali se deli na SZ i NZ. Da nije tako ne bi se ni zvao SZ i NZ. Moja kritika je usmerena na LEGALIZAM, insistiranje na držanju zakona bez Hrista. To što sam napisao u gornjem postu uopšte ne implicira na Avrama i to sve što si napisao o zakonu, pravednosti itd. Kažem samo da džabe držiš zakon ako nemaš Hrista. To je novo u NZ. Hrist. Ko se drži zakona u kontekstu fariseja (držanje Šabata i sl.), što rade neki, još je u SZ. Ne poznaje Hrista.
  Isus diže na viši nivo sve (govorim o onima koji insistiraju na zakonu, ne govorim o pravednosti pre Hrista i Avramu itd.), što se vidi u njegovim izjavama oko za oko zub za zub, preljubi, zakletvi, bližnjima, zločinu ubistva itd., kada kaže "Čuli ste da je rečeno..." u Mateju 5. glava. To je viši nivo, to je moj termin pa možda zvuči neprikladno, ali nazovi kako hoćeš činjenica je da je Hrist "unapredio" ili "modifikovao" jer je tada bilo potrebno jedno, a pošto je odbijen od strane Izraelaca i zbog otpada i zbog plana spasenja uopšte, potrebno je drugo. Jednostavno je zastarelo, ne možeš da vadiš iz konteksta reči pa da kažeš "zakon je večan". Sve je to Božji zakon. I Hristove izjave su Božji zakon. Nije samo SZ Božji zakon. I nisu samo proroci "proroci" (proroci iz SZ). I Otkrivenje je proročanstvo, i Jovan je prorok. Ali suština je da o one dve najveće zapovesti vise sav zakon i proroci. Jer od ljubavi nema većeg zakona. To kaže Isus.
  avatar
  Vlatko

  Broj komentara : 462
  Registration date : 2009-07-04

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Vlatko on 5/8/2017, 05:08

  Nebojša (citat):
  Mato T (citat):
  Nebojša (citat):
  Jedno je SZ drugo je NZ. Isus diže duhovnost, religiju, nazovi kako hoćeš, na viši nivo.

  Zapade mi ovo za oko, pa moram reagirati, pošto je ova izjava jako opasna. Nije jedno SZ, a drugo NZ, nego je JEDNO SZ i NZ. Isus ništa ne diže na viši nivo, jer bi to značilo da je Bog dao niži kriterij pravednosti u vremenu prije Krista. Kriterij pravednosti je uvijek bio isti, jer na Biblija otkriva da je Božji zakon vječan, nepromijenjiv itd. Kao što je kriterij pravednosti bio Isti za Adama, Enoha, Nou, Abrahama, Mojsija itd. isti je i za Apostole i sve koji žive u novozavjetnom vremenu. Pismo kaže Abraham POVJEROVA Bogu i to mu se uračuna u PRAVEDNOST. Pravednost koju je Abraham primio vjerom je Božji Zakon koji je Krist upisao u njegovo srce. Ista ova PRAVEDNOST je potrebna nama i primamo je također vjerom kao i naš praotac Abraham. Budimo oprezni sa ovako problematičnim izjavama, jer mogu ljude zavesti sa jasne biblijske istine.

  Nisi me razumeo. Biblija jeste celina, ali se deli na SZ i NZ. Da nije tako ne bi se ni zvao SZ i NZ. Moja kritika je usmerena na LEGALIZAM, insistiranje na držanju zakona bez Hrista. To što sam napisao u gornjem postu uopšte ne implicira na Avrama i to sve što si napisao o zakonu, pravednosti itd. Kažem samo da džabe držiš zakon ako nemaš Hrista. To je novo u NZ. Hrist. Ko se drži zakona u kontekstu fariseja (držanje Šabata i sl.), što rade neki, još je u SZ. Ne poznaje Hrista.
  Isus diže na viši nivo sve (govorim o onima koji insistiraju na zakonu, ne govorim o pravednosti pre Hrista i Avramu itd.), što se vidi u njegovim izjavama oko za oko zub za zub, preljubi, zakletvi, bližnjima, zločinu ubistva itd., kada kaže "Čuli ste da je rečeno..." u Mateju 5. glava.  To je viši nivo, to je moj termin pa možda zvuči neprikladno, ali nazovi kako hoćeš činjenica je da je Hrist "unapredio" ili "modifikovao" jer je tada bilo potrebno jedno, a pošto je odbijen od strane Izraelaca i zbog otpada i zbog plana spasenja uopšte, potrebno je drugo. Jednostavno je zastarelo, ne možeš da vadiš iz konteksta reči pa da kažeš "zakon je večan". Sve je to Božji zakon. I Hristove izjave su Božji zakon. Nije samo SZ Božji zakon. I nisu samo proroci "proroci" (proroci iz SZ). I Otkrivenje je proročanstvo, i Jovan je prorok. Ali suština je da o one dve  najveće zapovesti vise sav zakon i proroci. Jer od ljubavi nema većeg zakona. To kaže Isus.

  Itekako drži oko za oko i zub za zub, samo oni to nisu ispravno razumjeli pa im je dodatno pojasnio. Ti ne razumiješ što znači kada im Isus nakon volite svoje neprijatelje kaže da budu savršeni kao njihov Otac, jer ni oni to nisu razumjeli pa im je morao pojasniti situaciju oko ljubavi prema neprijateljima i progoniteljima i što to ustvari znači (ukratko - ljubav prema Božjem zakonu). Kad uhvatim volje i vremena objasnit ću baš taj citat u kontekstu Božje ljubavi i savršenstva. Sve je u toj izjavi držalo i SZ, samo oni nisu dobro razumjeli kakvo ponašanje to implicira i mislili su da implicira ekvivalent nasilja (na koje nismo pozvani), što na kraju i je točno, imaš pravo na ekvivalent, samo ekvivalent čime i što je temeljni cilj Božje zajednice na Zemlji ako ne da se se ona proširi. To blagoslivljajte svoje neprijatelje, ne misli se na svojim riječima blagoslivljajte nego savršenstvom koje imaš pravo tražiti za druge ljude Božjim obećanjem i eksplicitnom naredbom, a i tvoji su dužnici zbog svoje mržnje ili nasilja prema tebi. Ti ćeš im naravno uzvratiti po principu oko za oko, zub za zub, samo ćeš im ti uzvratiti silom koja proizlazi od Oca, ljubavi koja izgrađuje zajednicu i dovodi ljude do savršenstva, kojom Bog izgrađuje i proširuje svoju zajednicu i ako je njihova mržnja jaka i Božja ljubav koja će biti ekvivalent njihovoj mržnji će isto biti jaka, a oni su tvoji dužnici i imaš im pravo vratiti za njihovu mržnju jednakom silom. Jel sad malo jasnije? Božja sila će tada probiti njihov skamenjeni um (sjeti se Savla iz Tarza, kako mu se Krist urezao u um), naravno ako nisu pod grijehom što je na smrt i ako su u igri jako intenzivne emocije, znači takve da dovode do progna ili željom za ubojstvom, itd. To ti je najbrži i najbrutalniji način širenja Božje zajednice i tako se ustvari sudaraju 2 koncepta, duhovni Babilon i nebeski Jeruzalem. Babilon u svom nesavršenstvu i nasilju i Jeruzalem u svom savršenstvu i ljubavi za sve članove te zajednice, ti to moraš reflektirati ako želiš biti dio toga, biti dio Božjeg savršenstva - zajednice za vječnost. Sjeti se samo slučaja onog rimskog stražara koji je izmlatio apostole da bi tu istu večer bio preobraćen i ugostio ih u svom domu. O tome se radi, protiv nesavršenstva se ne bori nesavršenstvom (to te još samo dublje odvlači u provaliju), nego savršenstvom (biti dio Božje organizacije i da Bog radi s tobom i podiže te ka savršenstvu čovjeka), budite savršeni kao vaš Otac. To je ustvari taj ekvivalent o kojem Isus govori, a ne fizičko nasilje. Objasnit ću za koji dan jer je i meni sve ovo još dosta svježe, ali tako ispada, sila ljubavi kojom se širi Božja zajednica je jača od nasilja kojom se ona napada, a ljubav prema bližnjem je ljubav prema zakonu (5-10 Božja zapovjed govori o toj ljubavi).
  1. Ivanova 2,5 i pogotovo Rimljanima 13,8-9. Ljubav prema bližnjem se očituje kroz DRŽANJE BOŽJEG ZAKONA, a ne kroz gajenje ljudskih emocija, tko ljubi Božji zakon, ljubi bližnjega svoga i brata svoga. Tako da je zakon tu itekako bitan, a ne da sada možemo zaobići zakon jer imamo ljubav, upravo suprotno, ljubav prema bližnjem ćeš dokazati držanjem Božjeg zakona.
  Kološanima 3,14 i pogotovo 1. Ivanova 4,12, odavde vidiš što je savršenstvo i poveži to s 1. Ivanova 2,5 i vidiš da je držanje Božje riječi = savršenstvo ljubavi. Tako da je DRŽANJE BOŽJEG ZAKONA standard ljubavi prema Ocu i prema bližnjima.
  avatar
  Sergej 92

  Broj komentara : 155
  Registration date : 2017-07-22

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sergej 92 on 5/8/2017, 08:33

  Pa te dvije zapovjedi se nalaze u SZ . Isus je rekao da su najveće , ali postojale su u SZ .

  One su temelj Dekaloga i čuvaju ljude od fanatizma , jer usmjeravaju nas na Boga kojeg moramo voljeti svim svojim bićem . Isus citira SZ kad govori o tim zapovjedima ! Ništa se nije promjenilo od Božjeg Zakona , osim što su se one ceremonijalne stvari ispunile u Kristu i nisu više imale mjesta . Isus daje oproštenje pokajnicima danas i vodi ih kroz život , kroz njega je došla ' milost na milost ' .

  Licemjerno je što se svi pozivaju nakraju na Zakon , pogotovo kad su u pitanju adventisti , kad ih treba vrbovati . Ali svatko ima svoju verziju što je zakon , umjesto da prihvate cijeli Božji Zakon , oni uzmu što im se svidi ! I onda adventist ako je iskreno u vjeri , se lako poigrava sa time . Sreo sam Jehovina svjedoka jednom i pustio se Kristu da me vodi u taj razgovor . Nakon samo 10 minuta on me je pitao ' što je bit Biblije , što od nas Bog traži ?' . Čovjek je fanatično citirao svoje citate koje je naučio napamet i onda zbunjeno nakraju mene pitao što je istina i što je smisao svega toga što piše u Pismu . Onda me je nakon objašnjavanja zvao u njihove prostorije , jer je vidio da na otvorenom ne uspjeva vrbovati uspješno . Nikad tamo nisam došao , jer sam imao loša iskustva po crkvama , nema tamo da dopuštaju govoriti baš , stane par ljudi dobro uvježbanih u priči i počne vršiti propagandu , skroz fanatično . Ne samo oni , nego sve crkve , nema slobodnog mišljenja , ako ne prihvatiš što je stav crkve , nema ti mjesta ili ćeš biti najniži . Ako se usudiš svoje 'hereze' širiti drugima , onda ćeš biti nemilosrdno izbačen i omrznut gore nego da si kriminalac .

  Dakle svi lažni učitelji prvo čovjeka kao žele osloboditi od jarma Zakona i naučiti ga nešto što već zna , a to je da je Isus spasitelj i da je grijeh čak ako mi pokušamo biti bolji ljudi . Onda kad te imaju , onda ti postave 100 tradicija koje moraš da vršiš . Moraš danas ovu tradiciju naše 'bibijske' crkve , sutra 10 onih tradicija , preksutra 15 . . To su tirani i nedajte se njima u ruke .

  avatar
  Nebojša

  Broj komentara : 126
  Registration date : 2013-08-19

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Nebojša on 5/8/2017, 10:23

  Vlatko (citat):
  Nebojša (citat):
  Mato T (citat):
  Nebojša (citat):
  Jedno je SZ drugo je NZ. Isus diže duhovnost, religiju, nazovi kako hoćeš, na viši nivo.

  Zapade mi ovo za oko, pa moram reagirati, pošto je ova izjava jako opasna. Nije jedno SZ, a drugo NZ, nego je JEDNO SZ i NZ. Isus ništa ne diže na viši nivo, jer bi to značilo da je Bog dao niži kriterij pravednosti u vremenu prije Krista. Kriterij pravednosti je uvijek bio isti, jer na Biblija otkriva da je Božji zakon vječan, nepromijenjiv itd. Kao što je kriterij pravednosti bio Isti za Adama, Enoha, Nou, Abrahama, Mojsija itd. isti je i za Apostole i sve koji žive u novozavjetnom vremenu. Pismo kaže Abraham POVJEROVA Bogu i to mu se uračuna u PRAVEDNOST. Pravednost koju je Abraham primio vjerom je Božji Zakon koji je Krist upisao u njegovo srce. Ista ova PRAVEDNOST je potrebna nama i primamo je također vjerom kao i naš praotac Abraham. Budimo oprezni sa ovako problematičnim izjavama, jer mogu ljude zavesti sa jasne biblijske istine.

  Nisi me razumeo. Biblija jeste celina, ali se deli na SZ i NZ. Da nije tako ne bi se ni zvao SZ i NZ. Moja kritika je usmerena na LEGALIZAM, insistiranje na držanju zakona bez Hrista. To što sam napisao u gornjem postu uopšte ne implicira na Avrama i to sve što si napisao o zakonu, pravednosti itd. Kažem samo da džabe držiš zakon ako nemaš Hrista. To je novo u NZ. Hrist. Ko se drži zakona u kontekstu fariseja (držanje Šabata i sl.), što rade neki, još je u SZ. Ne poznaje Hrista.
  Isus diže na viši nivo sve (govorim o onima koji insistiraju na zakonu, ne govorim o pravednosti pre Hrista i Avramu itd.), što se vidi u njegovim izjavama oko za oko zub za zub, preljubi, zakletvi, bližnjima, zločinu ubistva itd., kada kaže "Čuli ste da je rečeno..." u Mateju 5. glava.  To je viši nivo, to je moj termin pa možda zvuči neprikladno, ali nazovi kako hoćeš činjenica je da je Hrist "unapredio" ili "modifikovao" jer je tada bilo potrebno jedno, a pošto je odbijen od strane Izraelaca i zbog otpada i zbog plana spasenja uopšte, potrebno je drugo. Jednostavno je zastarelo, ne možeš da vadiš iz konteksta reči pa da kažeš "zakon je večan". Sve je to Božji zakon. I Hristove izjave su Božji zakon. Nije samo SZ Božji zakon. I nisu samo proroci "proroci" (proroci iz SZ). I Otkrivenje je proročanstvo, i Jovan je prorok. Ali suština je da o one dve  najveće zapovesti vise sav zakon i proroci. Jer od ljubavi nema većeg zakona. To kaže Isus.

  Itekako drži oko za oko i zub za zub, samo oni to nisu ispravno razumjeli pa im je dodatno pojasnio. Ti ne razumiješ što znači kada im Isus nakon volite svoje neprijatelje kaže da budu savršeni kao njihov Otac, jer ni oni to nisu razumjeli pa im je morao pojasniti situaciju oko ljubavi prema neprijateljima i progoniteljima i što to ustvari znači (ukratko - ljubav prema Božjem zakonu). Kad uhvatim volje i vremena objasnit ću baš taj citat u kontekstu Božje ljubavi i savršenstva. Sve je u toj izjavi držalo i SZ, samo oni nisu dobro razumjeli kakvo ponašanje to implicira i mislili su da implicira ekvivalent nasilja (na koje nismo pozvani), što na kraju i je točno, imaš pravo na ekvivalent, samo ekvivalent čime i što je temeljni cilj Božje zajednice na Zemlji ako ne da se se ona proširi. To blagoslivljajte svoje neprijatelje, ne misli se na svojim riječima blagoslivljajte nego savršenstvom koje imaš pravo tražiti za druge ljude Božjim obećanjem i eksplicitnom naredbom, a i tvoji su dužnici zbog svoje mržnje ili nasilja prema tebi. Ti ćeš im naravno uzvratiti po principu oko za oko, zub za zub, samo ćeš im ti uzvratiti silom koja proizlazi od Oca, ljubavi koja izgrađuje zajednicu i dovodi ljude do savršenstva, kojom Bog izgrađuje i proširuje svoju zajednicu i ako je njihova mržnja jaka i Božja ljubav koja će biti ekvivalent njihovoj mržnji će isto biti jaka, a oni su tvoji dužnici i imaš im pravo vratiti za njihovu mržnju jednakom silom. Jel sad malo jasnije? Božja sila će tada probiti njihov skamenjeni um (sjeti se Savla iz Tarza, kako mu se Krist urezao u um), naravno ako nisu pod grijehom što je na smrt i ako su u igri jako intenzivne emocije, znači takve da dovode do progna ili željom za ubojstvom, itd. To ti je najbrži i najbrutalniji način širenja Božje zajednice i tako se ustvari sudaraju 2 koncepta, duhovni Babilon i nebeski Jeruzalem. Babilon u svom nesavršenstvu i nasilju i Jeruzalem u svom savršenstvu i ljubavi za sve članove te zajednice, ti to moraš reflektirati ako želiš biti dio toga, biti dio Božjeg savršenstva - zajednice za vječnost. Sjeti se samo slučaja onog rimskog stražara koji je izmlatio apostole da bi tu istu večer bio preobraćen i ugostio ih u svom domu. O tome se radi, protiv nesavršenstva se ne bori nesavršenstvom (to te još samo dublje odvlači u provaliju), nego savršenstvom (biti dio Božje organizacije i da Bog radi s tobom i podiže te ka savršenstvu čovjeka), budite savršeni kao vaš Otac. To je ustvari taj ekvivalent o kojem Isus govori, a ne fizičko nasilje. Objasnit ću za koji dan jer je i meni sve ovo još dosta svježe, ali tako ispada, sila ljubavi kojom se širi Božja zajednica je jača od nasilja kojom se ona napada, a ljubav prema bližnjem je ljubav prema zakonu (5-10 Božja zapovjed govori o toj ljubavi).
  1. Ivanova 2,5 i pogotovo Rimljanima 13,8-9. Ljubav prema bližnjem se očituje kroz DRŽANJE BOŽJEG ZAKONA, a ne kroz gajenje ljudskih emocija, tko ljubi Božji zakon, ljubi bližnjega svoga i brata svoga. Tako da je zakon tu itekako bitan, a ne da sada možemo zaobići zakon jer imamo ljubav, upravo suprotno, ljubav prema bližnjem ćeš dokazati držanjem Božjeg zakona.
  Kološanima 3,14 i pogotovo 1. Ivanova 4,12, odavde vidiš što je savršenstvo i poveži to s 1. Ivanova 2,5 i vidiš da je držanje Božje riječi = savršenstvo ljubavi. Tako da je DRŽANJE BOŽJEG ZAKONA standard ljubavi prema Ocu i prema bližnjima.

  To sam ja otprilike i rekao, ne sporim ja Božji zakon kada je sam Isus rekao da nije došao da ga ukine već da ga ispuni. Naravno da je držanje Božjeg zakona standard ljubavi prema Bogu i bližnjima, ALI ako to budeš radio kao stari Izraeljci onda si u problemu. To ja naglašavam. Npr., oni ne počine zločin ubistva ali zato vređaju i nipodaštavaju bližnjeg (Isusova izjava "ko nazove brata budalom zaslužuje pakao ognjeni") i druge stvari koje sam već nabrajao. I onda im Isus objašnjava da ne možeš FORMALNO da ne ubiješ nikoga a da u srcu gajiš mržnju itd. itd. Drugim rečima diže taj POSTOJEĆI zakon na viši nivo, koji je sam i dao na Sinaju. Ne menja ga, ali pošto su Izraelci spolja bili pravedni a iznutra ne, On ih opominje kakvi su i šta rade.
  E sad, postavlja se pitanje da li može taj zakon da se drži bez Hrista. Stari Izraelci su pokazali da ne može, da su legalisti i ubili su Ga jer je On ISPUNJAVAO taj zakon koji je sam i dao (ili Otac, nebitno, to je tehničko pitanje). On im na DELU pokaže kako da drže zakon, a Izraelci ga ubiju. Dakle samo On može da drži zakon, a da ne bude licemer. Možemo to i mi, ali samo SA NJIM, inače ćemo i mi biti legalisti kao fariseji i većina današnjeg sveta.
  To je suština što sam hteo da kažem, kada se povežemo sa Hristom činićemo dobra dela (zakona koji je izraz ljubavi). Ali nelicemerno, ne zakon radi zakona, nego zakon radi ljubavi, koja se postiže iz promenjenog srca koje nam On daje kada smo s Njim u ličnom odnosu.
  Zato kažem za Šabat ili bilo koju drugu zapovest, ne možemo da uzmemo jednu zapovest i nju da držimo a da nemamo OSNOVNO obeležje Bojeg naroda, ljubav, koja se manifestuje kroz zakon (a ne deo zakona odnosno jedne zapovesti koja se nama sviđa). Zbog toga Isus i ukorava fariseje i licemere što na Šabat ne čine dobro nego ga slepo poštuju, misleći da tako izvršavaju Božju volju i zakon (jednu zapovest od celog zakona) a nemaju LJUBAVI koja je u stvari izraz, refleksija tog istog zakona. Šabat postoji zbog čoveka a ne čovek zbog Šabata. Uzeo sam primer Šabata jer je adventistički i proadventistički svet najbliži njemu. Slično je i sa drugim stvarima.

  Napiši to kada budeš mogao što si najavio, rado ću pročitati.

  Sponsored content

  PITANJA - RELIGIJA - Page 6 Empty Re: PITANJA - RELIGIJA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 18/8/2019, 16:20