Zdravko Vučinić (citat):
Razlika između nas i rabina je što rabini tumače a mi čitamo onako kako piše. Postoji više definicija grijeha (hotimični, nenamjerni itd itd), ali je suština ista - prestup Božjeg zakona. Posljedica toga je - smrt. Tu nema šta da se tumači.
Ovo u vezi biljaka ne razumijem. Biljke su stvorene kao hrana čovjeku. Ne znam šta je poenta oko toga, ne znam ništa oko umiranja biljaka. Mislim da je to samo skretanje sa teme. Ostavimo biljke. Biblija se bavi čovjekom a ne biljkama.
I jedni i drugi tumačite Bibliju. Razlika između vas i rabina je u tome što rabini bar tumače ono što je pisano na njihovom jeziku (ako je uopće Biblija izvorno pisana na hebrejskom), a vi tumačite iz prevoda. A pošto je svaki prevod interpretacija, vi tumačite interpretaciju.
Ovo sa biljkama je logično pitanje. Navodno, po vama, smrt na Zemlji nije postojala dok Adam i Eva nisu uzeli plod. Postavlja se pitanje zašto su umirale biljke? Jer Adam i Eva su se hranili biljkama. A kad ubereš biljku ti je ubiješ.
Ovo sam čuo i ranije, a i znam odakle potiče - iz uma jednog inteligentnog, a pokvarenog uma kojeg zovu sotona. Čovjek je sam sebi bog, samo je važno da si "istinski" religiozan, a spistelji su potrebni samo slabićima. Uozbilji se malo, ako si uopšte ovdje došao da se baviš ozbiljnim stvarima.
Kako da budem ozbiljan kad je tema krajnje neozbiljna? Ti meni, kao ozbiljnom čovjeku nudiš nekakve spasitelje? Pa što tebe ne spasi? Evo recimo za početak od ovog vulgarnog opohođenja prema meni i prikrivene agresije. Nije dugo trebalo da počnemo sa uličnim govorom. Sad već ličiš na Miroljuba. Najviše nam smeta kod drugih ono što sami imamo u sebi. Odatle opsesija Miroljubom kod vas. No, da se vratimo na spasitelja. Od čega je vas taj spasitelj spasio? Nagledao sam se jako mnogo spašenih kršćana, koji bi i spasitelja prodali za pare i žene, jer je jedina filozofija svakog čovjeka use, nase i podase. Kao što čak i statistike pokazuju, kršćani su prosječno gori od sekularnih ljudi, recimo imaju veću stopu razvoda, više ih je u zatvorima... i gdje je taj spasitelj djetetu kojeg zatočenog drži svećenik pedofil i siluje ga svaki dan? Lako je tebi oholo, iz Evrope, sa fotelje pričati o spasitelju, pričaj to majci u Africi kojoj djete umire pred očima od gladi.
Takav čovjek ne zna šta je život i zato sve to prima tako kako ti kažeš.
Takav čovjek ne razmišlja šta je život, on ga živi.
Sve to sam odvano apsolvirao, još dok si ti bio do nogu učitelja Miroljuba. I sve sam to ostavio iza sebe na duhovnom putu, poput dječjih bolesti.
To "sve" što imaju nemoralni i pokvareni to nikome ne treba, a ovi što u "čitali" Bibliju i ništa im u životu ne ide, možda su čitali neki loš prevod.
Zato si ti tu da daš pravi prijevod. Jer spasenje se nalazi u knjizi staroj 2 000 godina, a koju je doradila Rimska crkva. A šta ćemo sa onima koji nikad Bibliju nisu ni vidjeli? Jer 90 posto ljudi svih vremena bilo je nepismeno, a čak i da su znali čitati, Biblija je do nedavno bila toliko skupa da nisu imali para da je kupe. On svi idu u pakao. Pa, bolje je onda meni u pakle, onaj islamski raj je bar pun djevica, a vaš je prazan, tamo ste samo ti, Simović i baba Jela.
To što imaju nemoralni je ono što bi i ti htio - kuće, aute, žene, kad bi se usudio da sam sebi to priznaš. On su napredniji od tebe bar u jednom, znaju šta hoće i ne lažu sami sebe.
Ne znam koji je to "onaj svijet".
Veliki stručnjače za teologiju, 'olam ha ba' znači svijet koji dolazi, ako me hebrejski još služi jer sam ga pomalo već i zaboravio, pošto me više ne zanima to zaluđivanje vještačkim jezikom. Znači bilo da neko vjeruje i raj i pakao, ili kao ti, da vjeruje da će put Oriona na svemirskom brodu sa baba Jelom.
I za mene je prevara ona religija koja ti ne nudi spasenje odmah.
E, super. Onda si u pravoj religiji. Jer kršćanstvo kao i svaki dobar političar samo obećaje, ali ništa odmah.
Ko kaže da nadahnuće dobija onaj koji je iskren, osim što možda Miroljub to kaže. Prema Miroljubu, Bog radi i preko Ratka Mladića i sličnih, ali taj bog nije Bog koji je stvorio ovaj svijet nego neki drugi bog.
A šta ti znaš o Bogu što Miroljub ne zna? Ili šta ja znam o Bogu a da ti ne znaš? Zamisli koja je drskost i ludost ujedno jednog malog crvuljka, čovjeka pričati ko je i kakav je Bog?!
Šta ima ko da se slaže ili ne slaže, važno je šta je istina, da li se stvari sagledavaju objektivno ili ne, šta je čiji motiv... I nije to naša interpretacija Biblija, nego je to jednostavno - interpretacija Biblije. Nijesmo mi rodonačelnici interpretacije Biblije, nijesmo mi izmislili ništa novo jer tu nema ništa novo, sve je poznato od ranije, mi samo objedinjujemo istinu na jednom mjestu, na ovom sajtu, i raskrinkavamo zablude.
Ovo je univerzalno objašnjenje svake kršćanske sekte. Pa ipak, ima vas 40 000. Kažu da ih dnevno nastane nekoliko.
Nije Sveti Duh nadahnuo svakoga ko za sebe kaže da je religiozan. Biblija daje odgovor ko vlada ovim svijetom i da će ljudi prihvatati laž, a najveća laž je ona koja je pomiješana sa istinom.
Biblija kaže da sotona vlada svijetom, a kaže i da su vlasti od Boga i da im se treba pokoravati. Zaključak, sotona je bog?
U zabludi su jer ne vjeruju svojim očima i ne misle svojom glavom, nego uvijek neko mora da misli za njih i uvijek postoji neki autoritet koji moraju da slijede - crkve, skupštine, generalne konferencije, pastori, fratri, ovi oni...
A čiji autoritet ti sljediš? Neku knjigu koju je pred 1600 godinama napisao naš sunarodnjak Jeronim, po nalogu cara Teodozija. A kao boriš se protiv Rimske crkve.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI