BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

May 2022

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


+3
Zdravko Vučinić
PavleS
sd
7 posters

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 14:16

  Sa jedne strane Pavle, Zdravko, njihovi istomišljenici, sa svojim svetim knjigama, svetim teologijama, svetim prorocima, svetim dogmama, a sa druge strane čista logika. Pa da vidimo, kome obojci, kome opanci.

  Ako mi to forumsko uredništvo dozvoli, na ovoj temi ću dosljedno razobličavati najveću prevaru i duhovnu katastrofu koju je svijet vidio, mainstream kršćanstvo i sve njegove pojavne oblike od kojih je adventizam samo jedan, prilično dosadan i plitak.

  Pokazat ću logičku neodrživost svega u što vjeruju, a vjeruju jer ne znaju, onaj ko zna taj ne vjeruje.

  Hvala unaprijed na zanimanju, sudjelovanju i iskrenosti.

  Vaš Servus Servorum Dei, iliti sluga slugu božjih.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 14:18

  Eto, pa da nastavimo ovdje raspravu sa teme o Miroljubu.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 14:19

  Zdravko Vučinić (citat):
  Pojednostavljenim jezikom rečeno: Čovjek se rađa i umire, smrt je neminovnost i najveći problem u svemiru.

  Smrt nije nikakav problem za religioznog čovjeka. Onaj ko nije spreman mirno ići u smrt taj nije istinski religiozan. Sve je dio procesa.

  Biblija kaže da je smrt posljedica grijeha, a grijeh je prestup Zakona života ili Božjeg zakona.

  Da li to kaže Biblija ili tvoja interpretacija iste? Interesantno, rabini koji čitaju istu Bibliju (Stari Zavjet) uopće ne tumače tako ni Postanak ni sam pojam grijeha. A i jedno logičko pitanje, ako je grijeh donio smrt, zašto su biljke umirale i prije grijeha?

  Biblija daje rješenje za najveći problem, a to je prihvatanje Isusa Hrista za Spasitelja. Prihvatanjem Hrista čovjek može da ima vječni život, da pređe iz smrti u život. Prihvatanje Hrista je zato jedini i najveći smisao života koji svi imamo a koji je unaprijed osuđen na smrt. Biblija je jedina knjiga koja detaljno govori o tome i daje smjernice za rješenje problema svih problema, a to je smrt. To je suština zdrave teologije.

  Kao što rekoh maloprije, smrt uopće nije problem za religioznog čovjeka. Ona je dio života. Naravno da ego nepomiren sa sudbinom traži da ga neko spasi od smrti i da mu riješava probleme. Istinski religioznom čovjeku ne treba nikakav spasitelj jer ne znam od čega bi ga trebao spasiti. Takav čovjek živi normalan život i dobro i loše prima kao da je od Boga. Ne znam kako Hrist može riješiti nečije probleme. Vidio sam ljude koji su redovno čitali Bibliju, trudili se da žive prema uputama i pravilima iz Biblije, pa im ništa u životu nije išlo, a opet vidio sam ljude koji su živjeli nemoralno i pokvareno pa su imali sve. Ti sad možeš reći da će i jedni i drugi na onom svijetu primiti plaću, ali za mene, ona religija koji ti ne nudi spasenje sad, ovdje i odmah, nego na onom svijetu je prevara.


  A ako neko spaljuje druge nakon čitanja Biblije ili ako nekome Biblija nije lijek nego otrov, to znači da takav čovjek nije zainteresovan za rješenje svog problema - a to je grijeh koji vodi u sigurnu smrt, nego se bavi praznim filozofiranjem, liječenjem sujete, kompleksa i ne želi da mijenja sadašnji životni pravac (život u grijehu). Biblija nam takođe daje odgovor da je takav čovjek pod kontrolom duhovnih bića koje ne vidi golim oko. Ta duhovna bića su zainteresova da ni jedan čovjek ne sazna rješenje za problem smrti i zato vjekovima promovišu razne lažne ideologije i koncepte, među kojima je i ovo tvoje filozofiranje.

  Pa daj ti neko svoje filozofiranje. Ali da je autentično tvoje. A ne papagajsko ponavljanje tuđeg.

  Navodno čovjek koji je iskren dobije nadahnuće svetoga duha. Pa kako to da ima 7 milijardi neiskrenih, a samo ste ti i Pavle iskreni? Jer, ko se još slaže sa vašom interpretacijom Biblije? Zašto je sveti duh nadahnuo 40 000 različitih interpretacija Biblije koliko ima protestanskih sekti koje su registrirane. I još možda i stotine hiljada pojedinaca i manjih grupa, a svaka sa svojom ekskluzivnom teologijom? Upoznao sam mnoge kršćane - katolike, pravoslavce, protestante, adventiste, jehovce... za neke od njih mi se činilo da zaista vjeruju u to što propovjedaju, a ipak po tebi su u zabludi, bar što se tiče teologije.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 14:19

  Zdravko Vučinić (citat):
  A zašto vaš bivši guru i predmet vaše opsesije potencira te teme?

  Znaš li zašto "naš bivši guru i predmet naše opsesije" potencira teme o srpstvu junaštvu, albancima i druge nevažne teme?

  1. Zato što nije biblijski religiozan i ima probleme sa karakterom koje ne želi da rješava i onda se bavi sporednim i nevažnim temama...

  Petrović je sigurno Biblijski religiozan. On stvarno vjeruje u Bibliju i trudi se svoje stavove dokazati Biblijom. A probleme sa karakterom ima svako, pa tako i on. Tema odnosa Srba i Arbanasa svakako nije nevažna tema. Petrović pripada jednom narodu, srpskom i bori se za njegov opstanak, a borba za opstanak svog naroda je svakako plemenit i nesebičan motiv.

  2. Zato što nije porijeklom Srbin nego Albanac, i onda ima psihološku potrebu da dokazuje i veliča srpstvo...

  Petrović, ukoliko je zaista Petrović može biti samo Srbin.

  Ako je protestantizam (izvorni, ne ovaj sadašnji) program kontrole uma, leglo obavještajnih službi i udaranje u glavu, šta je onda katolicizam, pravoslavlje, judaizam, ateizam?

  Ja sam pričao o sadašnjem. Ako si se ikad bavio geopolitikom, ali ne iz predavanja Valtera Fajta, nego iz sekularnih izvora, onda znaš du su vjerske zajednice uglavnom leglo obavještajaca. I to ne samo protestanske, nego sve. Naravno, najteže se infiltrirati u Katoličku crkvu, ali ona i tako ima svoj obavještajni lanac, mosad opet djeluje preko judaizma, a o pravoslavlju ne treba trošiti riječi, svima je poznato da im je UDBA birala patrijarhe. Što se tiče ateizma, modernog on jeste samo jedna kap u ponodi kontrole uma.

  A izvorni protestantizam je nastao kao pokušaj plemstva, uglavnom germanskog da se oslobode nezasitih apetita Vatikana. Kao svjetonazor onog vremena nije se dovoljno odmakao od katolicizma i ostao je mentalno zauvijek njegov rob.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 14:20

  PavleS (citat):
  Znači Isus je bio u zabludi kad je objašnjavao učenicima Pisma, nije znao da je biblijska teologija "oksimoron". Ko zna, da je došao do te "spoznaje" možda ne bi morao da umre na krstu...

  Da ne ulazim u detalje, ali moja interpretacija Isusa se razlikuje od tvoje. Ja Isusa shvaćam kao nekog ko je se trudio da ljude osvijesti, a ne da ih uči 'teologiji' i 'pismima'.


  Druže, ti si, narodski rečeno, pošao u drače. Ili si neki čika jeza čiji posao je da "minira" one koje bi se dozvali istini.
  Sjećam se tebe kad si bukvalno divljao po nekim hrvatskim religijskim forumima, pa pretpostavljam da si tada prolazio kroz iskustvo "deprogramiranja" od protestantskih "programa kontrole uma".

  Ja bih rekao da sam izašao iz drača, bar iz moje perspektive si ti u draču. Moj posao nije da išta miniram, kud sreće da mi neko hoće platiti ovo nadrkavanje po forumu. Ali nikog to ne zanima. Inače, ako ovdje smijem iznositi svoje 'teološke' stavove koji su uglavnom radikalno različiti od vaših, dobro, ako ne reci mi, pa da ne pišem više, ipak je ovo vaša kuća, a ja to poštujem. Ne bih vas htio dovesti u situaciju da kad bacim u đubre vašu teologiju, da morate posezati za banom. Bolje da sam odem.

  Ja nikad nisam pisao na hrvatskim religijskim forumima, osim na jednom pred nekih 6 godina. A da sam i divljao, a ja mislim da sam argumentirano raspravljao, meni to može biti oprošteno jer sam tada imao 23 godine. Čovjek je sa 23 još uvijek zelen, pogotovo u današnje vrijeme pa može nasjesti na žvaku i Petrovića i Simovića i protestanta i katolika i ateista. Nesreća je kad se ne otrijezni i opameti, a dođe u tvoje godine.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  PavleS 5/9/2014, 14:44

  Prije nego se predamo, izloži svoj koncept. Može i copy-paste, ako već to imaš u elektronskoj verziji, nemoj da se mučiš.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 16:16

  1. Klasično judeo-kršćanstvo uz neke dobre strane koje mu priznajem je generalno promašaj. Ako ste dosljedni u branjenu tog koncepta stalno ćete upadati u logičke pogreške.

  2. Teologija koju vi ovdje zastupate je neka teologija proizašla iz adventizma, koji je proizašao iz protestantizma, koji je proizašao iz katolicizma. Svo četvero je duhovni i mentalni otpad.

  3. Vi se kunete u Bibliju, knjigu koju je napisala, sastavila, i na tržište izbacila najgora zločinačka organizacija koju je svijet ikad vidio - Katolička crkva.

  4. Čak i ako je Biblija istinita, to nema veze sa autentičnosti.


  Ove 4 teze branim za početak, da ne idemo previše u širinu.
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 17:19

  sd (citat):Ako mi to forumsko uredništvo dozvoli, na ovoj temi ću dosljedno razobličavati najveću prevaru i duhovnu katastrofu koju je svijet vidio, mainstream kršćanstvo i sve njegove pojavne oblike od kojih je adventizam samo jedan, prilično dosadan i plitak.

  Ne moraš se truditi mnogo oko razobličavanja, jer na ovom sajtu upravo razobličavamo i adventizam i mainstream hrišćanstvo, već bi bolje bilo da se malo potrudiš oko sebe, đe si, ko si, kuda ideš, šta ti je smisao života...
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 17:43

  [quote]
  sd (citat):
  Zdravko Vučinić (citat):
  Pojednostavljenim jezikom rečeno: Čovjek se rađa i umire, smrt je neminovnost i najveći problem u svemiru.

  Smrt nije nikakav problem za religioznog čovjeka. Onaj ko nije spreman mirno ići u smrt taj nije istinski religiozan. Sve je dio procesa.

  Biblija kaže da je smrt posljedica grijeha, a grijeh je prestup Zakona života ili Božjeg zakona.

  Da li to kaže Biblija ili tvoja interpretacija iste? Interesantno, rabini koji čitaju istu Bibliju (Stari Zavjet) uopće ne tumače tako ni Postanak ni sam pojam grijeha. A i jedno logičko pitanje, ako je grijeh donio smrt, zašto su biljke umirale i prije grijeha?

  Razlika između nas i rabina je što rabini tumače a mi čitamo onako kako piše. Postoji više definicija grijeha (hotimični, nenamjerni itd itd), ali je suština ista - prestup Božjeg zakona. Posljedica toga je - smrt. Tu nema šta da se tumači.
  Ovo u vezi biljaka ne razumijem. Biljke su stvorene kao hrana čovjeku. Ne znam šta je poenta oko toga, ne znam ništa oko umiranja biljaka. Mislim da je to samo skretanje sa teme. Ostavimo biljke. Biblija se bavi čovjekom a ne biljkama.

  Istinski religioznom čovjeku ne treba nikakav spasitelj jer ne znam od čega bi ga trebao spasiti.

  Ovo sam čuo i ranije, a i znam odakle potiče - iz uma jednog inteligentnog, a pokvarenog uma kojeg zovu sotona. Čovjek je sam sebi bog, samo je važno da si "istinski" religiozan, a spistelji su potrebni samo slabićima. Uozbilji se malo, ako si uopšte ovdje došao da se baviš ozbiljnim stvarima.

  Takav čovjek živi normalan život i dobro i loše prima kao da je od Boga.

  Takav čovjek ne zna šta je život i zato sve to prima tako kako ti kažeš.

  Ne znam kako Hrist može riješiti nečije probleme.

  Informiši se malo. Zato i služi ovaj naš sajt - da informiše ljude ko je Hirst i kako On rješava probleme, a posebno najveće probleme - grijeh i smrt.
  Za početak pročitaj ovu malu knjigu: Zašto je vjera u Isusa Hrista jedini smisao života

  Vidio sam ljude koji su redovno čitali Bibliju, trudili se da žive prema uputama i pravilima iz Biblije, pa im ništa u životu nije išlo, a opet vidio sam ljude koji su živjeli nemoralno i pokvareno pa su imali sve.

  To "sve" što imaju nemoralni i pokvareni to nikome ne treba, a ovi što u "čitali" Bibliju i ništa im u životu ne ide, možda su čitali neki loš prevod.

  Ti sad možeš reći da će i jedni i drugi na onom svijetu primiti plaću,

  Ne znam koji je to "onaj svijet".

  ali za mene, ona religija koji ti ne nudi spasenje sad, ovdje i odmah, nego na onom svijetu je prevara.

  I za mene je prevara ona religija koja ti ne nudi spasenje odmah.

  Navodno čovjek koji je iskren dobije nadahnuće svetoga duha. Pa kako to da ima 7 milijardi neiskrenih, a samo ste ti i Pavle iskreni?

  Ko kaže da nadahnuće dobija onaj koji je iskren, osim što možda Miroljub to kaže. Prema Miroljubu, Bog radi i preko Ratka Mladića i sličnih, ali taj bog nije Bog koji je stvorio ovaj svijet nego neki drugi bog.

  Jer, ko se još slaže sa vašom interpretacijom Biblije?

  Šta ima ko da se slaže ili ne slaže, važno je šta je istina, da li se stvari sagledavaju objektivno ili ne, šta je čiji motiv... I nije to naša interpretacija Biblija, nego je to jednostavno - interpretacija Biblije. Nijesmo mi rodonačelnici interpretacije Biblije, nijesmo mi izmislili ništa novo jer tu nema ništa novo, sve je poznato od ranije, mi samo objedinjujemo istinu na jednom mjestu, na ovom sajtu, i raskrinkavamo zablude.

  Zašto je sveti duh nadahnuo 40 000 različitih interpretacija Biblije koliko ima protestanskih sekti koje su registrirane. I još možda i stotine hiljada pojedinaca i manjih grupa, a svaka sa svojom ekskluzivnom teologijom?

  Nije Sveti Duh nadahnuo svakoga ko za sebe kaže da je religiozan. Biblija daje odgovor ko vlada ovim svijetom i da će ljudi prihvatati laž, a najveća laž je ona koja je pomiješana sa istinom.

  Upoznao sam mnoge kršćane - katolike, pravoslavce, protestante, adventiste, jehovce... za neke od njih mi se činilo da zaista vjeruju u to što propovjedaju, a ipak po tebi su u zabludi, bar što se tiče teologije.

  U zabludi su jer ne vjeruju svojim očima i ne misle svojom glavom, nego uvijek neko mora da misli za njih i uvijek postoji neki autoritet koji moraju da slijede - crkve, skupštine, generalne konferencije, pastori, fratri, ovi oni...
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 18:03

  Petrović je sigurno Biblijski religiozan. On stvarno vjeruje u Bibliju i trudi se svoje stavove dokazati Biblijom.
  Znaš li koliko ljudi na svijetu će kazati da vjeruju u Bibliju i da su Biblijski religiozni? Mnogi će to kazati i biće im puna usta toga, ali to ne znači da jesu religiozni. Najveća prevara je kada se istini doda malo laži. To onda postaje laž iako djeluje kao da je istina. Miroljub nema veze sa Biblijom.

  A probleme sa karakterom ima svako, pa tako i on.

  Pravi vjernik se razlikuje od Miroljuba zato što vjernik priznaje da ima probleme sa karakterom i rješava ih, a ovaj guru je nepogrešiv, drži se zabluda i laži iako zna da su zablude i laži, a da ne govorim o njegovom ponašanju i djelovanju koje ne želi da mijenja ni po koju cijenu. Toliko je upao u oholost i ponos da on zaista za sebe misli da je neki vođa, guru, učitelj, jedna vrsta spasitelja... I toliki je megaloman da na svakih nekoliko dana mora objaviti da CPS u nečemu najbolji na svijetu, ili da su kuvari CPS-a najbolji, ili da su ljekari CPS-a najbolji, ili da su istoričari CPS-a najbolji, da je sve najbolje to što on radi, a ustvari prodaje maglu. CPS ne postoji. CPS je samo lap top, a ostalo je šminka i manipulacija. Nema on ni kuvare ni ljekare ni ništa, ima priču i maglu. Mogao je da ima sve to, ali je prokockao, jer zastupa i promoviše laž.

  Tema odnosa Srba i Arbanasa svakako nije nevažna tema. Petrović pripada jednom narodu, srpskom i bori se za njegov opstanak, a borba za opstanak svog naroda je svakako plemenit i nesebičan motiv.

  Sa Biblijske tačke gledišta to je besmislena i nevažna tema, a Miroljub se bori samo za svoj opstanak.

  2. Zato što nije porijeklom Srbin nego Albanac, i onda ima psihološku potrebu da dokazuje i veliča srpstvo...
  Petrović, ukoliko je zaista Petrović može biti samo Srbin.

  Pitaj ga da ti da svoju genaologiju pa da vidiš do koga ćeš stići nekoliko koljena unazad, ali nemoj mu dopustiti da ti daje svoja miku maus objašnjenja zašto su mu preci zvanično bili Albanci katolici.

  Ako si se ikad bavio geopolitikom, ali ne iz predavanja Valtera Fajta, nego iz sekularnih izvora, onda znaš du su vjerske zajednice uglavnom leglo obavještajaca. I to ne samo protestanske, nego sve.

  Sve crkve su formirane da bi služile kao paravan za prevaru. Čitaj odjeljak na našem sajtu o crkvama, a možeš da pročitaš i dio o okultizmu. Ali to ne znači da ne postoji Bog, da Biblija nije Božja riječ i da Hrist nije čovjekov Spasitelj.

  Za sada ti odgovaram kao da si dobronamjeran.


  Zdravko Vučinić: komentar modifikovan dana: 5/9/2014, 18:10; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 18:08

  2. Teologija koju vi ovdje zastupate je neka teologija proizašla iz adventizma, koji je proizašao iz protestantizma, koji je proizašao iz katolicizma. Svo četvero je duhovni i mentalni otpad.

  A katolicizam je proizašao iz paganizma. To si zaboravio da dodaš.

  Međutim, mi ovdje ne zastupamo niti paganizam niti išta od toga što si naveo, već Biblijsku religiju, religiju koja se zasniva isključivo na učenju Biblije.

  Ako si ozbiljan pročitaj malo naš sajt, a ako nijesi brzo ćemo svi to shvatiti, ali onda nećemo imati vremena da se sa tobom prepucavamo.

  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 18:15

  Ne bih vas htio dovesti u situaciju da kad bacim u đubre vašu teologiju, da morate posezati za banom. Bolje da sam odem.

  Kada bi samo znao ko je sve u tvom društvu koji "bacaju u đubre našu teologiju". Čak imate i vođu (Jovan 8:44.) kojeg mnogi od vas i ne poznajete ali vas vrlo čvrsto drži u šaci i šapće vam kako ste mnogo pametni i kako ste slobodnog uma.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  PavleS 5/9/2014, 18:33

  sd (citat):Sa jedne strane Pavle, Zdravko, njihovi istomišljenici, sa svojim svetim knjigama, svetim teologijama, svetim prorocima, svetim dogmama, a sa druge strane čista logika.
  Smile Veliš mi smo se posvađali sa logikom.

  sd (citat):Klasično judeo-kršćanstvo uz neke dobre strane koje mu priznajem je generalno promašaj.
  Teza 1, Pitanje 1: Na osnovu kojih parametara procjenjuješ koje su "dobre strane", a gdje je zastranilo?

  Ako ste dosljedni u branjenu tog koncepta stalno ćete upadati u logičke pogreške.
  Teza 1, Pitanje 2: Koje su to "logičke greške"? Kako si došao do tih zaključaka?

  Toliko za početak, da ne idemo previše u širinu. Very Happy
  avatar
  beka26


  Broj komentara : 205
  Registration date : 2012-01-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  beka26 5/9/2014, 19:43

  3. Vi se kunete u Bibliju, knjigu koju je napisala, sastavila, i na tržište izbacila najgora zločinačka organizacija koju je svijet ikad vidio - Katolička crkva.

  Ha, netačno jer je stari zavjet bio gotov 300 godina prije Krista sto je i
  dokazano, a novi je najvjerojatnije sastavljen od prvih kršćana u prvih 200 godina nove ere. Inače prvi prevodi Biblije su napravljeni na osnovu grčkih
  tekstova, a ne latinskih.
  Katolička crkva je toliko "volila" Bibliju da je 1500 godina progonila i ubijala sve koji su pokušali da je prevedu na narodni jezik i daju narodu da je čita.
  Zato se Luter krio po zamkovima dok ju je prevodio na Njemački, a biskupi su švercovane Biblije u Englesku plijenili i palili. Inače su i Zrinski i Frankopan platili glavom zato što su Bibliju preveli na hrvatski jezik.
  Logiku spominješ, da li je logično da neko koje je napisao i plasirao neko svoje djela sprečava narod da ga čita, pa čak progonima i ubijanjem?
  Inače katolička /jezuitska/ Biblija je toliko danas izmjenjena u odnosu na orginal, a sve da bi potvrdila njihove paganske dogme kao sto su trojstvo,
  besmrtnost duše, pakao, čistilište, opraštanje grijeha, uznesenje Marije, slavljenje raznih svetaca, lažno krstenje , mise , a o tome da svoga
  poglavara zovu Sveti otac da i ne govorimo. /Matej 23,9 I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima./
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  PavleS 5/9/2014, 19:44

  Prije nego uđemo malo u diskusiju, biću slobodan da podijelim s tobom jednu izjavu iz Biblije:

  Nikakvo oružje načinjeno protiv tebe neće biti uspješno, i svaki jezik koji se na sudu podigne na tebe osudićeš. To je nasledstvo Gospodnjih slugu i od mene je njihova pravednost”, govori Gospod. (Isaija 54:17)
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 20:41

  Zdravko Vučinić (citat):

  Razlika između nas i rabina je što rabini tumače a mi čitamo onako kako piše. Postoji više definicija grijeha (hotimični, nenamjerni itd itd), ali je suština ista - prestup Božjeg zakona. Posljedica toga je - smrt. Tu nema šta da se tumači.

  Ovo u vezi biljaka ne razumijem. Biljke su stvorene kao hrana čovjeku. Ne znam šta je poenta oko toga, ne znam ništa oko umiranja biljaka. Mislim da je to samo skretanje sa teme. Ostavimo biljke. Biblija se bavi čovjekom a ne biljkama.  

  I jedni i drugi tumačite Bibliju. Razlika između vas i rabina je u tome što rabini bar tumače ono što je pisano na njihovom jeziku (ako je uopće Biblija izvorno pisana na hebrejskom), a vi tumačite iz prevoda. A pošto je svaki prevod interpretacija, vi tumačite interpretaciju.

  Ovo sa biljkama je logično pitanje. Navodno, po vama, smrt na Zemlji nije postojala dok Adam i Eva nisu uzeli plod. Postavlja se pitanje zašto su umirale biljke? Jer Adam i Eva su se hranili biljkama. A kad ubereš biljku ti je ubiješ.

  Ovo sam čuo i ranije, a i znam odakle potiče - iz uma jednog inteligentnog, a pokvarenog uma kojeg zovu sotona. Čovjek je sam sebi bog, samo je važno da si "istinski" religiozan, a spistelji su potrebni samo slabićima. Uozbilji se malo, ako si uopšte ovdje došao da se baviš ozbiljnim stvarima.

  Kako da budem ozbiljan kad je tema krajnje neozbiljna? Ti meni, kao ozbiljnom čovjeku nudiš nekakve spasitelje? Pa što tebe ne spasi? Evo recimo za početak od ovog vulgarnog opohođenja prema meni i prikrivene agresije. Nije dugo trebalo da počnemo sa uličnim govorom. Sad već ličiš na Miroljuba. Najviše nam smeta kod drugih ono što sami imamo u sebi. Odatle opsesija Miroljubom kod vas. No, da se vratimo na spasitelja. Od čega je vas taj spasitelj spasio? Nagledao sam se jako mnogo spašenih kršćana, koji bi i spasitelja prodali za pare i žene, jer je jedina filozofija svakog čovjeka use, nase i podase. Kao što čak i statistike pokazuju, kršćani su prosječno gori od sekularnih ljudi, recimo imaju veću stopu razvoda, više ih je u zatvorima... i gdje je taj spasitelj djetetu kojeg zatočenog drži svećenik pedofil i siluje ga svaki dan? Lako je tebi oholo, iz Evrope, sa fotelje pričati o spasitelju, pričaj to majci u Africi kojoj djete umire pred očima od gladi.

  Takav čovjek ne zna šta je život i zato sve to prima tako kako ti kažeš.

  Takav čovjek ne razmišlja šta je život, on ga živi.

  Informiši se malo. Zato i služi ovaj naš sajt - da informiše ljude ko je Hirst i kako On rješava probleme, a posebno najveće probleme - grijeh i smrt.
  Za početak pročitaj ovu malu knjigu: Zašto je vjera u Isusa Hrista jedini smisao života

  Sve to sam odvano apsolvirao, još dok si ti bio do nogu učitelja Miroljuba. I sve sam to ostavio iza sebe na duhovnom putu, poput dječjih bolesti.


  To "sve" što imaju nemoralni i pokvareni to nikome ne treba, a ovi što u "čitali" Bibliju i ništa im u životu ne ide, možda su čitali neki loš prevod.

  Zato si ti tu da daš pravi prijevod. Jer spasenje se nalazi u knjizi staroj 2 000 godina, a koju je doradila Rimska crkva. A šta ćemo sa onima koji nikad Bibliju nisu ni vidjeli? Jer 90 posto ljudi svih vremena bilo je nepismeno, a čak i da su znali čitati, Biblija je do nedavno bila toliko skupa da nisu imali para da je kupe. On svi idu u pakao. Pa, bolje je onda meni u pakle, onaj islamski raj je bar pun djevica, a vaš je prazan, tamo ste samo ti, Simović i baba Jela.

  To što imaju nemoralni je ono što bi i ti htio - kuće, aute, žene, kad bi se usudio da sam sebi to priznaš. On su napredniji od tebe bar u jednom, znaju šta hoće i ne lažu sami sebe.


  Ne znam koji je to "onaj svijet".

  Veliki stručnjače za teologiju, 'olam ha ba' znači svijet koji dolazi, ako me hebrejski još služi jer sam ga pomalo već i zaboravio, pošto me više ne zanima to zaluđivanje vještačkim jezikom. Znači bilo da neko vjeruje i raj i pakao, ili kao ti, da vjeruje da će put Oriona na svemirskom brodu sa baba Jelom.

  I za mene je prevara ona religija koja ti ne nudi spasenje odmah.

  E, super. Onda si u pravoj religiji. Jer kršćanstvo kao i svaki dobar političar samo obećaje, ali ništa odmah.


  Ko kaže da nadahnuće dobija onaj koji je iskren, osim što možda Miroljub to kaže. Prema Miroljubu, Bog radi i preko Ratka Mladića i sličnih, ali taj bog nije Bog koji je stvorio ovaj svijet nego neki drugi bog.

  A šta ti znaš o Bogu što Miroljub ne zna? Ili šta ja znam o Bogu a da ti ne znaš? Zamisli koja je drskost i ludost ujedno jednog malog crvuljka, čovjeka pričati ko je i kakav je Bog?!


  Šta ima ko da se slaže ili ne slaže, važno je šta je istina, da li se stvari sagledavaju objektivno ili ne, šta je čiji motiv... I nije to naša interpretacija Biblija, nego je to jednostavno - interpretacija Biblije. Nijesmo mi rodonačelnici interpretacije Biblije, nijesmo mi izmislili ništa novo jer tu nema ništa novo, sve je poznato od ranije, mi samo objedinjujemo istinu na jednom mjestu, na ovom sajtu, i raskrinkavamo zablude.  

  Ovo je univerzalno objašnjenje svake kršćanske sekte. Pa ipak, ima vas 40 000. Kažu da ih dnevno nastane nekoliko.  Nije Sveti Duh nadahnuo svakoga ko za sebe kaže da je religiozan. Biblija daje odgovor ko vlada ovim svijetom i da će ljudi prihvatati laž, a najveća laž je ona koja je pomiješana sa istinom.

  Biblija kaže da sotona vlada svijetom, a kaže i da su vlasti od Boga i da im se treba pokoravati. Zaključak, sotona je bog?  Laughing


  U zabludi su jer ne vjeruju svojim očima i ne misle svojom glavom, nego uvijek neko mora da misli za njih i uvijek postoji neki autoritet koji moraju da slijede - crkve, skupštine, generalne konferencije, pastori, fratri, ovi oni...


  A čiji autoritet ti sljediš? Neku knjigu koju je pred 1600 godinama napisao naš sunarodnjak Jeronim, po nalogu cara Teodozija. A kao boriš se protiv Rimske crkve.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 20:50

  Zdravko Vučinić (citat):
  Znaš li koliko ljudi na svijetu će kazati da vjeruju u Bibliju i da su Biblijski religiozni? Mnogi će to kazati i biće im puna usta toga, ali to ne znači da jesu religiozni. Najveća prevara je kada se istini doda malo laži. To onda postaje laž iako djeluje kao da je istina. Miroljub nema veze sa Biblijom.

  Kako nema? Pa on je klasični primjer zaluđivanja Biblijom. Školski. Reci mi, da li ima neko čija je interpretacija Biblije sličnija tvojoj od Miroljuba? Pa vi se u 99 posto stvari slažete.


  Pravi vjernik se razlikuje od Miroljuba zato što vjernik priznaje da ima probleme sa karakterom i rješava ih, a ovaj guru je nepogrešiv, drži se zabluda i laži iako zna da su zablude i laži, a da ne govorim o njegovom ponašanju i djelovanju koje ne želi da mijenja ni po koju cijenu. Toliko je upao u oholost i ponos da on zaista za sebe misli da je neki vođa, guru, učitelj, jedna vrsta spasitelja... I toliki je megaloman da na svakih nekoliko dana mora objaviti da CPS u nečemu najbolji na svijetu, ili da su kuvari CPS-a najbolji, ili da su ljekari CPS-a najbolji, ili da su istoričari CPS-a najbolji, da je sve najbolje to što on radi, a ustvari prodaje maglu. CPS ne postoji. CPS je samo lap top, a ostalo je šminka i manipulacija. Nema on ni kuvare ni ljekare ni ništa, ima priču i maglu. Mogao je da ima sve to, ali je prokockao, jer zastupa i promoviše laž.

  Ne bi više o Miroljubu, upoznao sam ga i ima mana, ali prema meni je bio više nego korektan, lijepo me ugostio, častio, poklonio dosta knjiga, itd. Stekao sam utisak da čovjek vjeruje u ono što radi, ali je izgleda doslovno shvatio onu da cilj opravdava sredstvo, što mu ti eto, zamjeraš.


  Sa Biblijske tačke gledišta to je besmislena i nevažna tema, a Miroljub se bori samo za svoj opstanak.

  Svako se bori za svoj opstanak. Opet, o biblijskim tačkama, a svako ima svoju 'biblijsku tačku'. Upoznao sam jednog što mi je tvrdio da se 7 crkava iz Otkrivenja odnosi na Jugoslavenske republike.


  Sve crkve su formirane da bi služile kao paravan za prevaru. Čitaj odjeljak na našem sajtu o crkvama, a možeš da pročitaš i dio o okultizmu. Ali to ne znači da ne postoji Bog, da Biblija nije Božja riječ i da Hrist nije čovjekov Spasitelj.

  Za sada ti odgovaram kao da si dobronamjeran.

  Ja sam sigurno dobronamjeran. Svrha mog uključivanja je da vam pokažem kako danas gledam na one stvari na koje sam nekad gledao isto kao i vi.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 20:54

  Zdravko Vučinić (citat):
  A katolicizam je proizašao iz paganizma. To si zaboravio da dodaš.

  Međutim, mi ovdje ne zastupamo niti paganizam niti išta od toga što si naveo, već Biblijsku religiju, religiju koja se zasniva isključivo na učenju Biblije.

  Ako si ozbiljan pročitaj malo naš sajt, a ako nijesi brzo ćemo svi to shvatiti, ali onda nećemo imati vremena da se sa tobom prepucavamo.


  Katolicizam je spoj grčke filozofije, poganskih misterija i židovske religije. U grubo.

  Kažeš da zastupaš Biblijsku religiju, ali problem je što je Biblija katolička knjiga. Katolička crkva je odredila šta će ući u kanon, a šta ne, koja od desetina evanđelja su kanonska, koja verzija, itd. Suludo je biti protiv Katoličke crkve a pritom se pozivati na njihovu knjigu.

  I zahvaljujem ti jer sam siguran da si mi to preporučio sa dobrim namjerama, ali ne moraš me upućivati na materijale sa vašeg sajta, većinu sam pročitao još dok na ovom sajtu nisu ni bili postavljeni.
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 20:59

  PavleS (citat):
  sd (citat):Sa jedne strane Pavle, Zdravko, njihovi istomišljenici, sa svojim svetim knjigama, svetim teologijama, svetim prorocima, svetim dogmama, a sa druge strane čista logika.
  Smile Veliš mi smo se posvađali sa logikom.

  Ne bih išao tako daleko. Ja ću vaše tvrdnje samo pozvati na sud logike.


  Teza 1, Pitanje 1: Na osnovu kojih parametara procjenjuješ koje su "dobre strane", a gdje je zastranilo?

  Možda ti se odgovor neće svidjeti, ali na temelju unutarnjeg osjećaja.


  Teza 1, Pitanje 2: Koje su to "logičke greške"? Kako si došao do tih zaključaka?

  Toliko za početak, da ne idemo previše u širinu. Very Happy

  Logikom. Evo primjera, centralno učenje kršćanstva je spasenje vjerom. To vjeruju svi kršćani, iznenadio bi se, čak i katolici (imaju do duše malo modificiranu verziju).

  Dakle, centralno učenje kršćanstva je spasenje po Kristovoj žrtvi. Krist je umro za grijehe svijeta i na ljudima je samo da povjeruju u Isusa.

  Ali... ako je potrebno samo da čovjek vjeruje u Isusa onda je ta žrtva na križu bila samo igrokaz i puka formalnost jer je Bog mogao spasiti ljude samo na temelju vjere bez razapinjanja Isusa.

  No, tu je tek početak nelogičnosti.

  Ako, pak, je potrebna samo vjera u Isusa da bi bio spašen, a nikakva djela ne mogu čovjeka spasiti onda je Bog formalist kao oni Vogonci iz Vodiča za autostopere kroz galaksiju. Taj Bog formalist samo traži da priznaš Isusa, odnosno da vjeruješ. Zašto, ako djela ljudi nemaju nikakvu ulogu u spasenju Bog ne spasi sve, a ne samo one koji vjeruju?

  Ako je potrebno da živimo moralno da bi se spasili, zašto je uopće potrebna Kristova žrtva i vjera?
  avatar
  sd


  Broj komentara : 36
  Registration date : 2011-03-24

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  sd 5/9/2014, 21:02

  beka26 (citat):
  3. Vi se kunete u Bibliju, knjigu koju je napisala, sastavila, i na tržište izbacila najgora zločinačka organizacija koju je svijet ikad vidio - Katolička crkva.

  Ha, netačno jer je stari zavjet  bio gotov 300 godina prije Krista sto je i
  dokazano, a novi je najvjerojatnije sastavljen od prvih kršćana u prvih 200 godina nove ere. Inače prvi  prevodi Biblije su napravljeni na osnovu grčkih
  tekstova, a ne latinskih.
  Katolička crkva je toliko "volila" Bibliju da je 1500 godina progonila i ubijala sve koji su pokušali da je prevedu na narodni jezik i daju narodu da je čita.
  Zato se Luter krio po zamkovima dok ju je prevodio na Njemački, a biskupi su švercovane Biblije u Englesku plijenili i palili. Inače su i Zrinski i Frankopan platili glavom zato što su Bibliju preveli na hrvatski jezik.
  Logiku spominješ, da li je logično da neko koje je napisao i plasirao neko svoje djela sprečava narod da ga čita, pa čak progonima i ubijanjem?
  Inače katolička /jezuitska/ Biblija je toliko danas izmjenjena u odnosu na orginal, a sve da bi potvrdila njihove paganske dogme kao sto su trojstvo,
  besmrtnost duše, pakao, čistilište, opraštanje grijeha, uznesenje Marije, slavljenje raznih svetaca, lažno krstenje , mise , a o tome da svoga
  poglavara zovu Sveti otac da i ne govorimo. /Matej 23,9 I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima./Centralno učenje kršćanstva je spasenje po Kristovoj žrtvi. Krist je umro za grijehe svijeta i na ljudima je samo da povjeruju u Isusa.

  Ali, a u rečenicama sa ali važno je jedino što dolazi nakon ali... ako je potrebno samo da čovjek vjeruje u Isusa onda je ta žrtva na križu bila samo igrokaz i puka formalnost jer je Bog mogao spasiti ljude samo na temelju vjere bez razapinjanja Isusa.

  No, tu je tek početak nelogičnosti.

  Ako, pak, je potrebna samo vjera u Isusa da bi bio spašen, a nikakva djela ne mogu čovjeka spasiti onda je Bog formalist kao oni Vogonci iz Vodiča za autostopere kroz galaksiju. Taj Bog formalist samo traži da priznaš Isusa, odnosno da vjeruješ. Zašto, ako djela ljudi nemaju nikakvu ulogu u spasenju Bog ne spasi sve, a ne samo one koji vjeruju?

  Ako je potrebno da živimo moralno da bi se spasili, zašto je uopće potrebna Kristova žrtva i vjera?

  Bibliju, odnosno ovu verziju koju danas imamo, napisao je po nalogu cara Teodozija naš zemljak, katolički svetac Jeronim, mada niko ne zna ko je taj čovjek bio jer njegovo ime znači 'sveto ime'. Biblija je kao i mainstream kršćanstvo proizvod Rimskog carstva.
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 21:50

  Iz pristojnosti ću odgovoriti članu "sd" na neke njegove teze, ali ne na sve teze jer su pojedine toliko neozbiljne i smiješne da nijesam siguran da li se on ovdje sprda sa nama. Na osnovu onoga što član "sd" ovdje iznosi može se reći da je svaka diskusija sa njim - uzaludna.

  Ti meni, kao ozbiljnom čovjeku nudiš nekakve spasitelje?

  To je Božja ponuda, ne moja, a to što je to tebi nestvarno ili neozbiljno to je tvoja stvar.

  Nagledao sam se jako mnogo spašenih kršćana, koji bi i spasitelja prodali za pare i žene, jer je jedina filozofija svakog čovjeka use, nase i podase.

  Ali to ne znači da nema Spasitelja i da ne postoji spasenje.

  Kao što čak i statistike pokazuju, kršćani su prosječno gori od sekularnih ljudi, recimo imaju veću stopu razvoda, više ih je u zatvorima...

  Ali to ne znači da nema Hrista koji je, osim što je Spasitelj, i primjer kako treba biti hrišćanin.

  i gdje je taj spasitelj djetetu kojeg zatočenog drži svećenik pedofil i siluje ga svaki dan?

  Ušao si u jednačinu, a nijesi riješio tablicu sabiranja.

  Lako je tebi oholo, iz Evrope, sa fotelje pričati o spasitelju, pričaj to majci u Africi kojoj djete umire pred očima od gladi.

  Polako, možda i ovdje bude nešto slično.

  Sve to sam odvano apsolvirao, još dok si ti bio do nogu učitelja Miroljuba. I sve sam to ostavio iza sebe na duhovnom putu, poput dječjih bolesti.

  Očigledno sad si na jednom višem duhovnom nivou (sve te više duhova opsjeda).

  A šta ćemo sa onima koji nikad Bibliju nisu ni vidjeli? Jer 90 posto ljudi svih vremena bilo je nepismeno, a čak i da su znali čitati, Biblija je do nedavno bila toliko skupa da nisu imali para da je kupe. On svi idu u pakao. Pa, bolje je onda meni u pakle, onaj islamski raj je bar pun djevica, a vaš je prazan, tamo ste samo ti, Simović i baba Jela.

  Mi koji vjerujemo u Bibliju vjerujemo u ono što tamo piše, a to je da će svaka pravda biti zadovoljena.

  E, super. Onda si u pravoj religiji. Jer kršćanstvo kao i svaki dobar političar samo obećaje, ali ništa odmah.

  Pravo hrišćanstvo daje odmah, a lažno hrićanstvo ne daje ništa. Očigledno si imao posla sa ovim drugim.

  A šta ti znaš o Bogu što Miroljub ne zna?

  Ja znam, a Miroljub ne zna da je Bogu žao što ga gleda kako svaki dan sve više propada.

  Ili šta ja znam o Bogu a da ti ne znaš?

  Ti, očigledno ne znaš ništa.

  Zamisli koja je drskost i ludost ujedno jednog malog crvuljka, čovjeka pričati ko je i kakav je Bog?!

  To je jedna od prednosti - što smo Božja djeca i što možemo o Ocu pričati ko je i kakav je.

  Biblija kaže da sotona vlada svijetom, a kaže i da su vlasti od Boga i da im se treba pokoravati. Zaključak, sotona je bog?  Laughing

  Biblija kaže i da pametni pazi na korake svoje a da ludi vjeruje svašta.

  Bio sam raspoložen večeras pa ti po nešto odgovaram inače ignorišem slične postove. Smatram da - ili pokušavaš da se sprdaš ovdje ili si debelo zastranio (što bi Miroljub rekao - opsjednut si demonima). Bolje bi ti bilo da pročitaš onu knjigu koju sam ti preporučio i da se malo presabereš i preispitaš.
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 21:56

  sd (citat):
  Zdravko Vučinić (citat):
  Znaš li koliko ljudi na svijetu će kazati da vjeruju u Bibliju i da su Biblijski religiozni? Mnogi će to kazati i biće im puna usta toga, ali to ne znači da jesu religiozni. Najveća prevara je kada se istini doda malo laži. To onda postaje laž iako djeluje kao da je istina. Miroljub nema veze sa Biblijom.

  Kako nema? Pa on je klasični primjer zaluđivanja Biblijom. Školski.  Reci mi, da li ima neko čija je interpretacija Biblije sličnija tvojoj od Miroljuba? Pa vi se u 99 posto stvari slažete.

  Ja i Miroljub se slažemo oko 5 do 10 odsto.

  Ja sam sigurno dobronamjeran. Svrha mog uključivanja je da vam pokažem kako danas gledam na one stvari na koje sam nekad gledao isto kao i vi.

  Nijesi ti nikad gledao na ove stvari kao mi, nego to misliš, jer da si gledao na to kao mi, ovdje bi pričao neke druge priče. Nego si možda mislio da si u nečemu, ali si nekako ostavio prostor demonima (nekim grijehom, ili okultnim radnjama, ili fanatizmom ili insistiranjem na nevažnim stvarima i zabludama, ili od svega po malo) da djeluju na tvoj um, i sada si tu gdje jesi.[/quote]


  Zdravko Vučinić: komentar modifikovan dana: 5/9/2014, 22:04; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 22:02

  Bibliju, odnosno ovu verziju koju danas imamo, napisao je po nalogu cara Teodozija naš zemljak, katolički svetac Jeronim, mada niko ne zna ko je taj čovjek bio jer njegovo ime znači 'sveto ime'. Biblija je kao i mainstream kršćanstvo proizvod Rimskog carstva.

  Taj Jeronim je možda bio bog, s obzirom da je napisao knjigu koja je arehološki, istorijski, naučno, filozofski i na svaki drugi način autentična i potvrđena kao Božja riječ. Inače, mnoge od tih dokaza imaš objavljene na ovom sajtu.
  avatar
  Zdravko Vučinić


  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Zdravko Vučinić 5/9/2014, 22:16


  Teza 1, Pitanje 1: Na osnovu kojih parametara procjenjuješ koje su "dobre strane", a gdje je zastranilo?

  Možda ti se odgovor neće svidjeti, ali na temelju unutarnjeg osjećaja.


  Obavezno vjeruj tom unutrašnjem osjećaju, to te nikad neće prevariti. To mora da je onaj "sveti duh" koji je nadahnuo formiranje 40000 vjerskih organizacija.

  Evo primjera, centralno učenje kršćanstva je spasenje vjerom. To vjeruju svi kršćani, iznenadio bi se, čak i katolici (imaju do duše malo modificiranu verziju).

  Greška. Ne vjeruju to svi hrišćani. Ima mnogo onih koji kažu da vjeruju i sa kojima si ti vjerovatno imao posla, ali oni nijesu reper za bilo šta ozbiljno.

  Dakle, centralno učenje kršćanstva je spasenje po Kristovoj žrtvi. Krist je umro za grijehe svijeta i na ljudima je samo da povjeruju u Isusa.
  Ali... ako je potrebno samo da čovjek vjeruje u Isusa onda je ta žrtva na križu bila samo igrokaz i puka formalnost jer je Bog mogao spasiti ljude samo na temelju vjere bez razapinjanja Isusa.

  Vidi se da si imao poslao sa kvazi hrišćanima. Bog nije mogao spasiti ljude bez žrtve, jer Zakon zahtijeva smrt za grijeh itd itd.


  Ako, pak, je potrebna samo vjera u Isusa da bi bio spašen, a nikakva djela ne mogu čovjeka spasiti onda je Bog formalist kao oni Vogonci iz Vodiča za autostopere kroz galaksiju. Taj Bog formalist samo traži da priznaš Isusa, odnosno da vjeruješ. Zašto, ako djela ljudi nemaju nikakvu ulogu u spasenju Bog ne spasi sve, a ne samo one koji vjeruju?

  Bog ne može spasiti sve ljude zato što bi bio nepravedan, a to nije moguće. Bog ne može da bude nepravedan isto kao što, na primjer, ne može da umre.
  Spasenje je dar, a dar se mora primiti. Ovaj dar (spasenje) se prima vjerom.

  Ako je potrebno da živimo moralno da bi se spasili, zašto je uopće potrebna Kristova žrtva i vjera?

  Ne možeš ti da živiš moralno, kada se rađaš izopačen, sa grešnim sklonostima, sebičan itd itd. Tvoja vjera daje Bogu za pravo da djeluje na tebe kako bi ti tek onda mogao da živiš moralno.

  Tebi očigledno trebaju časovi iz jevanđelja. Pročitaj onu knjigu od 6-tog poglavlja, nije dugačka, pa se javi.
  avatar
  PavleS
  Admin


  Broj komentara : 3723
  Registration date : 2008-11-01

  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  PavleS 5/9/2014, 23:22

  sd (citat):Bibliju, odnosno ovu verziju koju danas imamo, napisao je po nalogu cara Teodozija naš zemljak, katolički svetac Jeronim, mada niko ne zna ko je taj čovjek bio jer njegovo ime znači 'sveto ime'. Biblija je kao i mainstream kršćanstvo proizvod Rimskog carstva.
  Samo ova izjava je dovoljna da te diskvalifikuje za bilo kakav ozbiljan razgovor, ali evo Zdravko izgleda ima volje...

  Sponsored content


  MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA Empty Re: MOJ IZAZOV VAŠIM MENTALNIM KONCEPTIMA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 20/5/2022, 16:33