Enoh (citat):Uopste nisam hteo da kazem da mi se od biljne hrane trose zubi,nego samo mi nije jasno kako to odjednom kad sam presao na biljnu hranu.Trudim se da jedem sto raznovrsnije biljke,e sad kako da znam sta je prava kombinacija.Jel imate neke recepte?Hvala.
Evo ja cu napisati par rijeci na temu biljne hrane:
Znaci biljnu hranu dijelimo na sledece grupe : voce, povrce, mahunarke[razne vrste pasulja, grasak, boranija, mahune, socivo, leblebije, bob itd], zitarice[raz, ovas, jecam, psenica, heljda, proso itd], orasasti plodovi[orasi, bademi, ljesnjaci itd] i sjemenke[susam, lan, suncokret, bundevino sjeme itd].Najzdravija je sirova[ziva] biljna hrana, mada ko nema nekih zdravstvenih problema moze da jede i termicki obredjene ove namjernice.Glavne kombinacije koje bi trebale da budu u obroku jesu:
1* zitarice+mahunarke
2* zitarice+orasasti plodovi/ili sjemenkeUz zitarice i mahunarke ide samo povrce, dok uz ovu drugu kombinaciju, mozes u jednom obroku jesti tu kombinaciju sa vocem, a drugi put sa povrcem.
Zitarice mozes da jedes kao hljeb, ali treba da bude integralni, tj od integralnog brasna koje se dobije kada se cijelo zrno zitarice samelje, jer tako dobijas sve hranjive sastojke iz zrna zitarice, a mozes nekada jesti i integralne tjestenine.
Evo neki orijentacioni primjeri:
Jedes od zitarica npr integralnu tjesteninu koju skuvas, i stavljas u duboki tanjir procijedjenu tjesteninu, dodajes koliko hoces supenih kasika[3,4] samljevenih orasastih plodova/sjemenki, nasjeckas npr 2 banane i jednu jabuku i sve lijepo izmjesas u tanjiru, zatim dodas malo ulja i npr cimeta i jedes. Mozes spremati i druge slicne kombinacije.
Mozes jesti integralni hljeb sa namazom od neke mahunarke, npr sa namazom od pasulja uz povrce itd.
Ili integralni hljeb sa namazom od orasastih plodova/sjemenki itd.
A od mahunarki mozes da pravis i razna kuvanja, znaci npr kuvas pasulj, sa nasjeckanim mrkvama, uljem, i raznim zacinima[lovorov list, bosiljak, crvena paprika, cesnjak, persun, kari itd], mozes i raditi zaprsku ako hoces, i to kuvanje jedes sa integralnim hljebom i salatom po zelji.
Mozes npr skuvati corbu od krompira, graska, mrkve i raznih zacina po zelji na isti nacin itd, zatim mozes kuvati krompir sa boranijom ili sa mahunama itd, znaci mozes spremati bezbroj razlicitih kombinacija kuvanih jela.
Takodje i od povrca pravis razna kuvanja, npr kuvas krompir sa brokolijem, karfiolom i boranijom itd.
Mozes praviti pite, npr krompirusu, zeljanicu itd; slatke pite, znaci sa jabukama i orasima itd.
Razne namaze mozes da pravis od orasastih plodova/sjemenki ili mahunarki[pasulja] i to mazes na hljeb itd.
Pozdrav
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS