Tako-je (citat):Hebrejska rijec za ljubav [
ahav] ima tumacenje: "starati se o onome sto nam je povjereno na dar", ili u prosirenom kontekstu "obezbjediti i zastiti ono sto nam je povjereno kao privilegovan dar"
Ok. Ali zapazi sada šta grčki jezik ima da kaže o ljubavi. Kao što znate, većina modernih jezika ima samo jednu riječ za ljubav, dok na grčkom jeziku, kojim je pisan Novi Zavjet, postoje četiri riječi za ljubav a koje se bitno razlikuju.
STORGE - predstavlja ljubav prema porodici ili rođacima.
FILOS - srdačna ljubav dvije osobe; bratska ljubav.
EROS - označava ljubav među različitim polovima.
AGAPE - čista ljubav, spontana ljubav, ljubav bez prestanka, bezuslovna, požrtvovana ljubav, ljubav bez bilo kakvog sebičnog motiva.
Ove četiri riječi su stajale na raspolaganju novozavjetnim piscima da naprave razliku između Božje i ljudske ljubavi, odnosno da razlikuju vrste ljubavi.
Riječ koja je u Novome Zavjetu najčešće korišćena da opiše ljudsku ljubav je „filos”. Svi pisci Novoga Zavjeta su izabrali da upotrebe tada rijetko korišćenu riječ „agape” da definišu Božju ljubav. Razlika između te dvije vrste ljubavi je ogromna.
Evo jedan primjer. U Jovanu 21,15-17, Isus pita Petra tri puta da li ga voli i Petar tri puta odgovara da ga voli.
U našim Biblijama se čini da su sva tri Isusova pitanja, kao i Petrovi odgovori, isti. Međutim, nije tako.
U prva dva pitanja postavljena Petru Isus upotrebljava riječ „agape”, nesebičnu, bezuslovnu ljubav, ljubav koja nikada neće prestati. Petar odgovara upotrebljavajući riječ „filos”, ljudsku ljubav. Treći put Isus pita Petra da li ga voli upotrebljavajući riječ „filos”, a on Mu odgovara da ga voli upotrebljavajući istu riječ (fileo).
Vidimo da u originalu postoji igra riječi, koja se ne može prenijeti u naš jezik na pravi način.
Isus je u suštini pitao Petra: “voliš li me bezuslovno?”, a on je odgovarao da ga voli , ali se služio riječju koja je označavala površnu, nesigurnu, ljudsku ljubav. Drugim riječima, Petar je odgovorio: “Gospode, Ti dobro znaš kako je površna i nesigurna moja ljubav!”, ili “to je jedina vrsta ljubavi za koju sam ja kao čovjek sposoban”.
Zato je čovjeku potreban Bog da preko Svetog duha nam daruje ovu agape ljubav, jer je to dar. Samo tako čovjek može zaista da voli, pa i da voli neprijatelje. To je dar Božji. Siguran sam da je Petar kasnije dobio taj dar.
Yesterday at 20:07 by PavleS
» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
29/10/2024, 17:47 by PavleS
» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/8/2024, 21:10 by PavleS
» PITANJA - RELIGIJA
3/6/2024, 13:04 by PavleS
» Biblijski razgovori
14/4/2024, 23:34 by PavleS
» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
30/10/2023, 13:47 by PavleS
» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI