BIBLIJSKI FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
JEHOVINI SVEDOCI EmptyYesterday at 20:07 by PavleS

» DOKAZI (OT)PADA ADVENTISTIČKE CRKVE
JEHOVINI SVEDOCI Empty29/10/2024, 17:47 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
JEHOVINI SVEDOCI Empty12/8/2024, 21:10 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
JEHOVINI SVEDOCI Empty3/6/2024, 13:04 by PavleS

» Biblijski razgovori
JEHOVINI SVEDOCI Empty14/4/2024, 23:34 by PavleS

» Septuaginta/LXX - doslovni prijevod:
JEHOVINI SVEDOCI Empty30/10/2023, 13:47 by PavleS

» PAGANIZAM I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
JEHOVINI SVEDOCI Empty21/9/2023, 17:23 by PavleS

» Crkve i manastiri
JEHOVINI SVEDOCI Empty11/9/2023, 11:23 by NecaPereca

» PSIHOLOGIJA
JEHOVINI SVEDOCI Empty31/8/2023, 15:24 by Jelena83

November 2024

SunMonTueWedThuFriSat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

5 posters

JEHOVINI SVEDOCI

Vik

Broj komentara : 34
    Локација : Srbija
    Registration date : 2012-08-11

JEHOVINI SVEDOCI Empty JEHOVINI SVEDOCI

Komentar  Vik 19/11/2012, 23:43

Dodjose i meni Jehovini svedoci na kucna vrata...dobih nesto casopisa...malo porazgovarali...svelo se na kratko...Sada citam i ima tu necega u svi njihovim pisanijama

Na sta ovde treba da obratim paznju pri razgovoru? Koja pitanja treba postaviti sledeci put...Neka verovanja se slazu i sa mojim... imamo dosta isti stavova
    beka26

Broj komentara : 204
    Registration date : 2012-01-24

JEHOVINI SVEDOCI Empty Re: JEHOVINI SVEDOCI

Komentar  beka26 20/11/2012, 00:25

Zdravo

Pročitaj http://religija.me/crkve/Jehovini_svjedoci.pdf

Walter Veith Nju Ejdž i sve ce ti biti jasno.

Ja sam malo listao njihov sajt da vidim sta naučavaju i to je većinom sve anti Biblijsko. Prikriveni luciferijanci 100 %.
    Vik

Komentar  Vik 20/11/2012, 08:30

Upravo zavrsih citanje... pa to su neomasoni...ne znam otkkud im sve to da prihvate...ispromasivali su se posteno u svemu
    mersin7727

Broj komentara : 6
    Registration date : 2012-12-16

Komentar  mersin7727 16/12/2012, 01:58

beka26 (citat):
    Zdravo

Pročitaj http://religija.me/crkve/Jehovini_svjedoci.pdf

Walter Veith Nju Ejdž i sve ce ti biti jasno.

Ja sam malo listao njihov sajt da vidim sta naučavaju i to je većinom sve anti Biblijsko. Prikriveni luciferijanci 100 %.

TI SI IH SAMO LISTAO JELI ??A ZASTO ONDA LUPAS I SIRIS PROPAGANDA KOJA NIJE ISTINA ????

Jehovini svjedoci jesu kršćani jer svoja učenja temelje na Bibliji. No nisu katolici, pravoslavci niti protestanti jer se neka učenja tih crkava zapravo ne temelje na Bibliji. Naprimjer učenje da Bog, koji je oličenje ljubavi, vječno muči ljude u paklu nije biblijsko. Ni učenje o besmrtnosti duše ne temelji se na Bibliji (Ezekijel 18:4; Rimljanima 6:23).

Osim toga Jehovini svjedoci su kršćani jer u svakodnevnom životu oponašaju Krista. Naprimjer ni Krist ni prvi kršćani nisu se miješali u politiku, već su propovijedali o Božjem Kraljevstvu (Luka 4:43; Ivan 15:19; 17:14). Po uzoru na njih, Jehovini svjedoci u političkim su zbivanjima strogo neutralni, a o svojim uvjerenjima razgovaraju s ljudima, i to najčešće osobno. Pritom koriste uvjerljive argumente da bi im pokazali temelj za svoja vjerovanja (Djela apostolska 19:Cool.
    mersin7727

Komentar  mersin7727 16/12/2012, 02:04

Vik (citat):
    Dodjose i meni Jehovini svedoci na kucna vrata...dobih nesto casopisa...malo porazgovarali...svelo se na kratko...Sada citam i ima tu necega u svi njihovim pisanijama

Na sta ovde treba da obratim paznju pri razgovoru? Koja pitanja treba postaviti sledeci put...Neka verovanja se slazu i sa mojim... imamo dosta isti stavova

Zdravo Druze dacu ti jasan Odgovor samo da ti se prestavim Ja sam Istrazivac Istoricar i RELIGIJA i KURAN i SCETO PISMO
    bio sam Musliman i uvideo sam da je to pogresno i zato sam istupio iz Islama . Trenutno nisam u nikoj religiji i trenutno trazim istinu i religiju koja je najbliza istini a kad je nadjem onda ce pristupiti u toj religiji bez obzira koja bude, samo da je istina a ne obmana i laz .--->>>>

prema moje istrazivanje Jehovini svjedoci jesu kršćani jer svoja učenja temelje na Bibliji. No nisu katolici, pravoslavci niti protestanti jer se neka učenja tih crkava zapravo ne temelje na Bibliji. Naprimjer učenje da Bog, koji je oličenje ljubavi, vječno muči ljude u paklu nije biblijsko. Ni učenje o besmrtnosti duše ne temelji se na Bibliji (Ezekijel 18:4; Rimljanima 6:23).

Osim toga Jehovini svjedoci su kršćani jer u svakodnevnom životu oponašaju Krista. Naprimjer ni Krist ni prvi kršćani nisu se miješali u politiku, već su propovijedali o Božjem Kraljevstvu (Luka 4:43; Ivan 15:19; 17:14). Po uzoru na njih, Jehovini svjedoci u političkim su zbivanjima strogo neutralni, a o svojim uvjerenjima razgovaraju s ljudima, i to najčešće osobno. Pritom koriste uvjerljive argumente da bi im pokazali temelj za svoja vjerovanja procitaj fino Djela apostolska 19:8
    beka26

Komentar  beka26 16/12/2012, 11:19

Bilo bi dobro kada bi Jehovini svjedoci bili pravi krssćani, ali nažalost nisu, nego koriste taj naziv, kao i većina ostalih navodnih "kršćanskih" denominacija da bi privukli ssto više naivnih ovaca u svoje stado. Nažalost ljudi dobro ne poznaju Sveto pismo ili ga pogrešno tumače, a ima mnogo i namjerno napravljenih krivih prijevoda, tako da je povrssne poznavaoce lako prevariti.
    Apostol Pavle i ostali su jasno upozorio na pojavu ovakvih slučajeve koji su već bili na sceni u nihovo vrijeme.
    Tako Petar govori o Pavlovim poslanicama:
    2. Petrova 3,16 Kao što govori o ovome i u svima svojijem poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumjeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao.

A sam apostol Pavao kaže:

2. Korincanima 11,13 Jer takovi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
    I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla.
    Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovijem.

A i sam Isus upozorava:

Matej 24,4 I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari.
    Jer će mnogi doći u ime moje govoreći: ja sam Hristos. I mnoge će prevariti.
    I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.
    Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane.

Za bolje razumjevanje ko su uistinu Jehovini svjedoci pročitati Porijeklo i razvoj Jehovinih svjedoka i pogledati Nju ejdž 3/3 od Walter Veith-a.

Društvo Jehovinih svjedoka osnovao je Čarls Tejz
    Rasel (1852-1916). U svojoj 20. godini počeo je da sumnja u
    učenja svoje (Prezbiterijanske) crkve i počeo da traga od
    zajednice do zajednice ne bi li našao one koji bi prihvatili
    njegovo mišljenje. Kako u tome nije uspio, okupio je grupu
    mladih i osnovao novu religiju. Godine 1873. Rasel je došao
    do zaključka da će Hristos nevidljivo doći 1874. Kada je
    pomenuta godina prošla a ništa se nije desilo, Rasel je Hristov
    dolazak pomjerio na 1914. kada je po njegovom mišljenju
    trebalo da bude uništenje grešnika i početak Božjeg carstva na
    zemlji.
    Čarls Rasel je bio mason 33 stepena, kao i Džozef
    Smit, osnivač Mormonske crkve. Krvna linija ove porodice je
    okultna i može se pratiti u raznim organizacijama kao što su
    iluminati, masoni, fabijanci, jezuiti i drugi „graditelji“ Novog
    svjetskog poretka.
    Društvo je 1909. dobilo novo ime – Internacionalno
    društvo studenata Biblije, a glavna uprava preseljena je u
    Bruklin, Njujork. Rasel je objavio šest knjiga pod naslovom
    „Proučavanje Pisma.” Tvrdio je da su njegove knjige vrednije
    od Svetog Pisma: „Ove knjige su u stvari izlaganje Svetog Pisma. Ovo nije samo biblijski
    komentar, već sama Biblija. Ljudi ne mogu da shvate Božji plan kad proučavaju Bibliju u svojoj
    vlastitoj svjetlosti. Mi smo ustanovili da ako neko dvije godine proučava ove knjige mora biti
    obraćen, isto tako, ako ih prestane proučavati za dvije godine pašće u potpunu tamu.” (La Tour de
    Garde du 15. septembar 1910).
    Rasel je ipak umro u vozu 1916. a njegova maštanja nijesu se ispunila. Raj na zemlji nije
    počeo ni 1874. niti 1914. godine.
    Zapazite masonski krst u lijevom gornjem uglu „Glasnika
    Hristove prisutnosti“ Kule stražare
    Masonska dvorana za sastanke (obratite pažnju na krst)
    Posle njegove smrti u organizaciji je nastalo rasulo, i društvo se podijelilo na oko 20 grupa.
    Piramida – grobnica Čarlsa Rasela na
    masonskom groblju u Pitsburgu
    Stranica 2 od 10
    Za novog predsjednika izabran je Džozef Frenklin Raderford (1916-1942) koji je sa velikom
    sumnjom prihvatio Raselovo učenje da bi ga 1924. potpuno odbacio. On je Raselove knjige
    zamijenio svojim, a promašaj iz 1914. je objašnjavao kao početak rata na Nebu posle koga je
    zbačen Sotona na zemlju a Hristos počeo da vlada
    na Nebu od 1918.
    Godine 1920. Raderford je izdao knjigu
    pod naslovom „Milion osoba sada rođenih neće
    nikad umrijeti,” u kojoj piše da će patrijarsi iz
    Starog zavjeta vaskrsnuti 1925. i preuzeti upravu
    nad novim svijetom. On je sagradio zamak u San
    Dijegu, Kalifornija, sa planom da se u njemu
    nastane vaskrsli patrijarsi. Međutim, kako se
    pomenute godine ništa nije dogodilo, kuća je ostala
    na korištenje predsjedniku i njegovim najbližim saradnicima „sve dotle dok ne bude predata
    prinčevima povraćene zemlje“ (Rutherford, Salut, p. 272, 1932).
    Godine 1931. Raderford je predložio da se društvo nazove Jehovinim svjedocima tvrdeći da
    mu je to ime dao sam Bog.
    Raderford je umro 1942. u Bet Šerimu (Kući prinčeva, koja je prodata 1948.) ne dočekavši
    da se sretne sa Avramom, Jakovom, Davidom i drugim starozavjetnim patrijarsima. Ovo vjerovanje
    se ipak zadržalo među Jehovinim svjedocima sve do 1950. godine.
    Na Raderfordovo mjesto izabran je Nejten Homer Nor (1942-1977) koji je odbacio sve
    Raderfordove knjige i izdao nove, samo ovoga puta bez imena pisca.
    Sledeći predsjednik od 1977-1990. godine bio je Frederik Vilijem Franc, a zatim Milton
    Džordž Henšel do 2003. godine.
    Aktuelni predsjednik je Don Alden Adams.
    Doktrinarna pitanja
    a) Ime Jehovinih svjedoka
    YHWH je jedno od Božjih imena u starim biblijskim tekstovima, ali niko, čak ni Jevreji, ne
    zna kako se ono tačno izgovara. Riječ ELOHIM je upotrijebljena 2500 puta u Bibliji i označava
    Božanstvo u množini: „U početku stvori ELOHIM nebo i zemlju” (1 Mojsijeva 1:1). Kad se Bog
    javio Avramu, On kaže: Ja sam EL-ŠADAJ” što znači Bog Silni (1 Mojsijeva 17:1). Jevreji iz
    poštovanja (treća Zapovijest iz Dekaloga) nikad ne izgovaraju riječ YHWH, već umjesto nje
    izgovaraju riječ ADONAI, koja ima potpuno isto značenje. Kad se Gospod javio Mojsiju kod
    ovaca, da bi ga poslao u Egipat da izvede izraelski narod iz ropstva, Mojsije Ga pita: „Kako Ti je
    ime?” Bog ne odgovara: „Ja sam YHWH” već: „Ja sam onaj što JEST...” (2 Mojsijeva 3:14).
    Kad je Isus došao na zemlju da upozna ljude sa Bogom i da ih vrati iz idolopoklonstva
    pravoj vjeri, On se nije obraćao Bogu sa YHWH, već ga je nazivao Ocem, a tako je učio i svoje
    sledbenike (Matej 6:9). U Novom zavjetu, koji je skoro cio napisan na grčkom jeziku,
    upotrebljavaju se dvije riječi, TEOS, što se prevodi kao Bog, i KIRIOS, što znači Gospod.
    Sam Bog svoju djecu na zemlji naziva svojim narodom, a ne po svom imenu (vidi 2
    Mojsijeva 3:10; 3 Mojsijeva 26:12, 13; 5 Mojsijeva 14:2; 1 Petrova 2:9, 10), ili Crkvom Božjom
    (Kološanima 1:2; Djela 11:26; 1 Korinćanima 15:9; 1 Timotiju 3:15; Efescima 5:27; 2
    Korinćanima 6:16).
    Isus je rekao da će u vrijeme Njegovog dolaska mnogi reći: „Gospode! Gospode! Nijesmo li
    u ime tvoje prorokovali, tvojim imenom đavole izgonili i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili? I
    tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao, idite od mene koji činite bezakonje” (Matej 7:21-
    Kuća prinčeva u San Dijegu
    (neki je zovu „Spomenik lažnom proroku“)
    Stranica 3 od 10
    23). Ove Hristove riječi pokazuju da nije toliko važno kojim se imenom zovemo, već šta činimo.
    „Jer koji se vladaju po Duhu Božjem, oni su sinovi Božji” (Rimljanima 8:14).
    b) Problem transfuzije krvi
    Jehovini svjedoci su vrlo revni po pitanju zabrane transfuzije krvi navodeći tekst iz 3
    Mojsijeve 17:11-14 kao opravdanje za svoje vjerovanje: „Jer je duša tijela u krvi... Zato rekoh
    sinovima Izrailjevim: krvi ni jednoga tijela ne jedite, jer je duša svakoga tijela krv njegova.” Pored
    toga citiraju i tekst iz Djela 15:29 koji, između ostalog, naglašava potrebu uzdržavanja od krvi.
    Međutim, ovdje je riječ o uzimanju životinjske krvi za hranu a nikako o transfuziji ljudske krvi. Isto
    tako, presađivanje organa ili koštane srži nije isto što i pojesti te organe (jehovisti su ovo nazivali
    kanibalizmom). Nije li čudno da tako strogo drže jedno pravilo za upotrebu životinjske krvi (koje uz
    to pogrešno primjenjuju) a zanemaruju neke od Deset zapovijesti koje su na snazi za sva vremena?
    To samo govori o poremećaju bitnosti u njihovoj religiji. Oni će satima proučavati Sveto Pismo, ne
    da bi saznali Božju volju, već da bi odbranili svoja učenja ili ukazali na zablude svojih oponenata.
    c) Hronologija Jehovinih svjedoka
    Jehovini svjedoci uče da je svaki dan sedmice stvaranja trajao 7000 godina, što ukupno
    iznosi 42000 godina. Da bi bili precizniji, oni tvrde da su Adam i Eva stvoreni 4026. p.n.e.
    (Revellez-vous, 8.IV 1969, p 14). Tako, prema njihovom učenju, ljudima je određeno šest hiljada
    godina koje se završavaju 1975. godine armagedonskom bitkom, koja obilježava kraj ovog grešnog
    svijeta i početak hiljadugodišnjeg carstva na zemlji (Assure vous... p 89).
    Polazna tačka hronologije Jehovinih svjedoka na kojoj se temelji sva njihova teologija je
    607. godina prije Hrista kada je, prema njihovom učenju, Navuhodonosor razorio Jerusalim i odveo
    izraelski narod u ropstvo. Ova godina im je važna jer seže do 1914. Da bi pronašli neku potporu u
    Svetom Pismu, isčupali su jedan tekst iz knjige proroka Danila 4:16: „Sedam vremena neka pređu
    preko njega” i doslovnih sedam godina koje se isključivo odnose na cara Navuhodonosora pretvorili
    u proročko vrijeme od 2520 dana to jest godina. Međutim, samo Sveto Pismo daje tumačenje ovog
    proročanstva u istom poglavlju koje se ispunilo na caru Navuhodonosoru (vidi stihove 22-36).
    Osim toga, arheološka otkrića pouzdano su potvrdila da je Danilovo ropstvo počelo 605.
    godine p.n.e. Zarobljavanje Joakima desilo se 597. p.n.e. a pad Jerusalima juna 586. godine (Dr
    Horn, Otkriće između Nila i Eufrata, str. 111).
    Dakle, biblijske i istorijske činjenice ruše svu hronologiju i teologiju Kule stražare.
    d) Suprotnosti u literaturi
    Gdje i kako im to odgovara, Jehovini svjedoci tumače vrijeme kao proročko ili doslovno.
    Tako u knjizi Assurez vous... str. 92. piše da period od 42 mjeseca iz Otkrivenja 11:2, 3 iznosi 1260
    godina, da bi u knjizi Alors sera consomme le misterie de Deeu, str. 283. taj tekst primijenili na I
    svjetski rat (1914-1918).
    „Vrijeme kraja sadašnjeg svijeta počelo je 1914. godine. Ovo je i duhovni raj u koji Bog
    vodi svoje vjerne sluge od 1919. godine. Nepobitno je da je duhovni raj mira i sigurnosti
    uspostavljen na ovoj Zemlji od 1919. godine, prve godine posle rata” (La Tour de garbe, Feb.
    1975). Međutim, svi znamo kakav „raj“ smo imali od 1919. Ako je ovakav raj, ostaje nam da se
    pitamo kakav bi onda bio pakao?
    U knjizi The Finished Mistery, Raderford je na devet mjesta ponovio da je Hristos došao
    1874. godine, kao i to da će mrtvi vaskrsnuti 1878. Kula stražara je učila ovo više od 50 godina, i
    kad su uvidjeli da se „proročki lanac“ nikako ne uklapa, ovo vjerovanje je odbačeno. Odbacili su i
    vjerovanje da su „duhovno mrtvi Izraelci vaskrsli 1918. godine u život na nebu sa Hristom.”
    Prorekli su da će 1918. biti uništene sve crkve sa cijelim hrišćanstvom: „Godine 1918. kada
    Stranica 4 od 10
    Bog uništi mnoštvo crkava i milione njenih članova... Godine 1918. kada će hrišćanstvo kao
    institucija pasti u pakao.” Da li se ovo ispunilo?
    U nekim spisima oni priznaju važnost Božjeg zakona dok ga u drugima potpuno negiraju.
    Najveća zbrka ipak ostaje sa godinama, jer razna učenja protivrječe jedna drugima, a nekad i
    autori sami sebi. Tako Raderford u raznim spisima projektuje vrijeme posletka na 1799, 1874, i
    1914 godinu. Nije čudo što je njegov naslednik Nor odbacio ove knjige.
    e) Spisak neispunjenih „proročanstava“ Jehovinih svjedoka
    § 1874 – Hristov dolazak
    § 1878 – vaskrsenje (u kojem su oni navodno uzeli udijela ali su bili nevidljivi)
    § 1881 – završetak vremena milosti za neznabošce
    § 1914 – Armagedon (Russell, C.T, The Time is At Hand, Watchtower Bible and Tract Society,
    Inc., 1907 p. 101)
    § 1918 – uništenje svih hrišćanskih crkava (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
    § 1925 – vaskrsenje Avrama, Isaka i Jakova i drugih starozavjetnih patrijarha (Watchtower,
    May 15, 1922; Sep. 1, 1922; Apr. 1, 1923; Millions Now Living Will Never Die, 1925, p. 110)
    § 1938 – „Armagedon je suviše blizu da bi se stupalo u brak i imala djeca“ (Face the Facts,
    1938, pp. 46-50)
    § 1941 – „Mjeseci nas dijele od Armagedona“ (Watchtower, Sep. 15, 1941, p. 288)
    § 1942 – „Armagedon je upravo pred nama“ (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
    § 1969 – „Ljudska egzistencija neće potrajati dovoljno dugo da mladi ostare; svjetski
    sistem će se okončati za nekoliko godina.“ (Awake!, May 22, 1969, p. 15)
    § 1975 – početak Hristove hiljadugodišnje vladavine (The Approaching Peace of a Thousand
    Years (1969) (Watchtower publication); vidjeti takođe Awake!, Oct. 8, 1966, pp. 19-20;
    Watchtower, Oct. 15, 1966, pp. 628-631; May 1, 1967 p. 262; May 1, 1968, p. 271; Aug. 15,
    1968, p. 494; Oct. 15, 1974, p. 635; May 1, 1975, p. 285.
    § Upućivanje na „kraj“ prije kraja XX vijeka (Watchtower, Mar 1, 1984, pp. 18-19)
    „Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u moje ime što mu ja ne zapovijedim da govori, ili
    koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok da se pogubi. Ako li kažeš u srcu svom: Kako
    ćemo poznati riječ koje nije Gospod rekao? Šta bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i
    ne navrši se, to je riječ koje nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se.“
    (5 Mojsijeva 18:20-22)
    Istorija eshatološke doktrine i promjene stavova
    Posledak
    vremena
    Hristov
    povratak
    Hristos kao car Vaskrsenje
    144.000
    Sud religiji Velika
    nevolja
    1879–1920 1799 1874 1878 1914, 1915,
    1918, 1920
    1920–1925 1925
    1925–1927 1914 1878 1878 za života
    generacije
    iz 1914
    1927–1930 1918
    1930–1933 1919
    1933–1966 1914
    1966–1975 1975
    1975–1995 za života
    generacije iz
    1914
    1995-2007 uskoro
    2008 neodređeno
    Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_regarding_Jehovah's_Witnesses#cite_ref-41
    Stranica 5 od 10
    f) Božansko Trojstvo
    Jehovini svjedoci su veliki protivnici Trojstva i tvrde da ova dogma pripada paganskoj
    mitologiji i da je njen tvorac sam Sotona (Que Dieu soit reconnu, p. 111). Međutim, pošto za svoje
    vjerovanje ne mogu naći valjano biblijsko uporište, i sami traže potporu u islamu i judaizmu.
    Istina je da nas Biblija uči da je jedan Bog (5 Mojsijeva 6:4). Ali ona nas isto tako uči da
    postoje Tri Lica Božanstva (vidi 1 Mojsijeva 1:1, 2, 26; 3:22; Matej 3:16, 17; 28:19).
    ü Da li je Hristos Bog?
    Crkvena istorija otkriva da je aleksandrijski biskup Arije početkom IV vijeka počeo
    propovijedati protiv Hristovog Božanstva, a imao je velikog branitelja u caru Konstatinu koga je tri
    dana pred smrt krstio arijevski biskup.
    U Svetom Pismu čitamo: „Jedan Duh, jedan Gospod, jedan Bog” (1 Korinćanima 12:4-6).
    „Jedan Duh, jedan Gospod... jedan Bog i Otac sviju” (Efescima 4:4-6). „Po proviđenju Boga Oca,
    Svetim Duhom... krvlju Isusa Hrista” (1 Petrova 1:2).
    Jehovini svjedoci (kao nekad Arije) uče da je Hristos prvo stvorenje koje je Bog načinio i pri
    tom se pozivaju na tri biblijska teksta:
    Priče 8:22-30. Oni tekst „Gospod me je imao u početku” prevode „Jehova me je proizveo
    (stvorio)” u svom iskarikiranom prevodu Svetog Pisma (New World Translation of the Holy
    Scriptures1) koje nijedan stručnjak ne priznaje i čiji autori nijesu zvanično imenovani. Međutim,
    Biblija uči da je Isus bio Riječ koja je sve stvorila (Jovan 1:1, 14). Tekst u Miheju 5:2 koji se
    odnosi na Isusa kaže da su njegovi „izlasci od vječnih vremena.”
    Kološanima 1:15,16: „Којi je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari.”
    Prvorođeni, međutim, ne znači prvo stvorenje kako tvrde Jehovini svjedoci. Šesnaesti stih
    objašnjava šta znači „prvorođeni”: „Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i na zemlji. Sve se
    kroz Njega i za Njega sazda, On je prije svega i sve je u Njemu.” „Bez Njega (Hrista) nije ništa
    postalo što je postalo” (Jovan 1:3). Apostol Pavle objašnjava: „Jer je kroz Njega, od Njega i u
    Njemu sve” (Rimljanima 11:36).
    Otkrivenje 3:14: „Tako govori Amin, Svjedok vjerni i istiniti, početak stvaranja Božjega.”
    Ovdje je upotrijebljena grčka riječ ARKE, što znači princip stvaranja. „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i
    Poslednji, Početak i Svršetak” (Otkrivenje 22:13). „Čekajući blažena nada,” piše apostol Pavle, „i
    javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista” (Titu 2:13). Riječ Jehošua (Isus) znači
    Jahve je spas, a riječ Emanuilo (Isaija 7:14) znači Bog sa nama (Matej 1:23). Isaija Ga naziva
    „Divni, Savjetnik, Bog Silni, Otac vječni, Knez mirni” (Isaija 9:6). Jevreji su optuživali Isusa da
    se gradi jednak Bogu (Jovan 5:18). On nije demantovao tu tvrdnju, već je prihvatio i potvrdio: „Jer
    kao što Otac podiže mrtve i oživljava, tako i Sin koje hoće oživljava... da svi poštuju Sina kao Oca
    što poštuju. Ko ne poštuje Sina, ne poštuje Oca koji Ga je poslao” (Jovan 5:21, 23).
    U Jevrejima poslanici apostol Pavle daje tumačenje Psalma 45:6,7 gdje sam Bog potvrđuje
    Hristovo Božanstvo: „A Sinu: presto je tvoj Bože, vavijek vijeka, palica je pravde palica carstva
    tvojega... Toga radi pomaza Te Bože Bog Tvoj” (Jevrejima 1:8, 9).
    Toma je, pošto se uvjerio u Isusovo vaskrsenje, izjavio: „Gospod moj i Bog moj” (Jovan
    20:28). Da je pogriješio Spasitelj bi ga sigurno ispravio.
    Govoreći o svom odnosu prema Ocu Isus je rekao: „Ja i Otac jedno smo” (Jovan 10:30).
    Prema Planu spasenja Isus, Drugo Lice Božanstva, postaje Božji Sin. „Ti si Sin moj, Ja Te
    danas rodih” (Psalam 2:7). Jehovini svjedoci grčevito se drže izraza „ja te danas rodih.” Međutim,
    kad je anđeo javio Mariji vijest o Hristovom rođenju rekao je: „Duh Sveti doći će na tebe, i sila
    Njegova osjeniće te; zato i ono što ćeš roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji” (Luka 11:3). Dakle,
    1 Detaljnije o „Novom svjetskom prevodu Svetog Pisma“ na
    http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Jehovah%20Witnesses/new_world_translation.htm
    Stranica 6 od 10
    proročanstvo iz 2 psalma ispunilo se prilikom Hristova rođenja u Vitlejemu. Ovaj tekst ne kaže
    „biće” nego nazvaće se se Sin Božji. Apostol Pavle isti tekst primjenjuje na Hristovo vaskrsenje: „I
    mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našima, da je ovo Bog ispunio nama, djeci Njegovoj,
    podigavši Isusa, kao što je i napisano u drugom psalmu: Ti si moj Sin Ja te danas rodih” (Djela
    13:32, 33).
    Kad Biblija za Hrista kaže „jedinorodni” (monogenes, unikus), to u prevodu znači jedini te
    vrste, sam, jedinstven kao Bog i čovjek. On je i Sin čovječji zato što je na sebe uzeo ljudsku prirodu
    i ponio naše grijehe.
    ü Bog Sveti Duh
    Jehovini svjedoci tvrde da je „Sveti Duh aktivna energija, a nikako osoba, Treće Lice
    Božanstva.” (Assurez vous... p. 496).
    Već u izvještaju o stvaranju nalazimo ličnost Svetog Duha u aktivnoj ulozi: „I Duh Božji
    dizaše se nad vodom” (1 Mojsijeva 1:2). Isus je naredio svojim učenicima: „Idite dakle i naučite sve
    narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Svetoga Duha!” Kako neko može biti kršen u ime Svetog Duha
    ako On nije ličnost?
    „Darovi su različiti ali Duh je jedan,” piše apostol Pavle, a zatim slijede darovi koje Sveti
    Duh daje: „A ovo čini jedan te isti Duh razdjeljujući po svojoj vlasti, svakome kako hoće” (1
    Korinćanima 12:5,11). Kako bi bezlična energija mogla imati svoju volju i donositi odluke?
    Sveti Duh ima službu utješitelja i Bog Ga šalje: „A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na
    svaku istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje i javiće vam što će biti unaprijed”
    (Jovan 16:13). „Duh ispituje i dubine Božje” (1 Korinćanima 2:10). To znači da od Njega ništa nije
    skriveno, da je sveznajući, a to je osobina Boga. „Tako i u Bogu što je niko ne zna osim Duha
    Božjega” (stih 11).
    Sveti Duh je vidljivo, u tjelesnom obliku, sišao na Hrista prilikom Njegovog krštenja na
    Jordanu (Luka 3:22). Tom prilikom sva Tri Lica Božanstva bila su na djelu.
    U slučaju Ananije i Sapfire, Petar je rekao: „Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu
    Svetome... Ljudima nijesi slagao nego Bogu” (Djela 5:3,4). Malo kasnije obratio se Sapfiri: „Zašto
    se dogovoriste da iskušate Duha Gospodnjega?”
    Hula na Svetog Duha je neoprostivi grijeh (vidi Matej 12:31).
    Dakle, iz Svetog Pisma je kristalno jasno da je Sveti Duh ličnost.
    g) Da li je Božji zakon ukinut?
    Jehovini svjedoci nemaju pouzdan stav po ovom pitanju – jednom kažu da je ukinut, a drugi
    put da nije. „Stari zavjet (ugovor) zakona... je ukinut. To je dokaz da su i Deset zapovijesti takođe
    poništene” (Que Dieu... p. 192). Oni ovdje miješaju dva pojma: Stari zavjet (savez između Boga i
    izraelskog naroda) i Deset Božjih zapovijesti. Po tom ugovoru izraelski narod je obećao da će
    vjerno služiti Bogu (vidi 5 Mojsijeva 26:17,18), ali je prekršio dato obećanje (vidi Jeremija 31:31).
    Dakle Gospod nije promijenio ili ukinuo svoj Zakon, koji je bio predmet Saveza, već su ljudi
    pogazili svoj dio zavjeta. Stoga je Bog obećao Novi zavjet gdje se isti Zakon upisuje u ljudskim
    srcima (vidi Jeremija 8:1).
    Osim toga, Jehovini svjedoci sve Božje starozavjetne uredbe podrazumijevaju pod jednim
    Zakonom, što nije tačno. U 5 Mojsijevoj 6:11 čitamo: „A ovo su zapovijesti, i uredbe, i zakoni,
    koje Gospod vaš zapovijedi da vas učim da ih tvorite.” Samo u ovom stihu imamo tri vrste zakona.
    Dakle, u Starom Zavjetu postoji pet grupa zakona:
    1. Moralni zakon (Deset zapovijesti) koji je Bog izgovorio svojim glasom i naredio da se
    čuva u Kovčegu zavjeta (5 Mojsijeva 4:12; 10:1-5), koji će biti mjerilo na Božjem sudu
    (Jakov 2:12), i koji je vječan i savršen (Matej 5:17; Psalam 11:7; 9:7)
    2. Obredni zakoni – zbirka propisa i uredbi koje su određivale način službe u starozavjetnoj
    Stranica 7 od 10
    svetinji kao i odgovornosti vjernika. Takođe su bili propisani i godišnji praznici i način
    njihovog praznovanja.
    Kad govore o Božjem zakonu, Jehovini svjedoci obično citiraju dva teksta:
    Kološanima 2:14-16: „Izbrisavši pismo uredbe, koja bješe protiv nas, i to uzevši sa
    srijede prikova ga na krstu... Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav
    praznik, ili za mladine, ili za subote.” Međutim, ovdje je riječ o uredbama obrednog ili
    ceremonijalnog zakona koje su našle svoje ispunjenje u Hristu i prestale važiti. To nam
    otkriva 17 stih: „Koje je sve bilo sjen od onoga što šćaše da dođe, i tijelo je Hristovo.”
    Prvi i poslednji dan godišnjih praznika (Pasha, Praznik prijesnih hljebova, Praznik
    sjenica, Dan očišćenja i drugi) praznovani su kao i Subota, dan sedmičnog odmora, i to
    su subote koje Pavle ovdje pominje (vidi 3 Mojsijeva 23).
    Efescima 2:15, 16: „Zakon zapovijesti naukama ukinuvši; da iz oboga načini sobom
    jednoga novog čovjeka, čineći mir; i da pomiri sa Bogom oboje u jednom tijelu krstom,
    ubivši neprijateljstvo na njemu.” Ovdje je riječ o istome kao u prethodnom stihu.
    3. Građanski zakoni - pošto je jevrejski narod imao državu, preko Mojsija dobio je i
    građanske zakone (vidi 2 Mojsijeva 21).
    4. Zdravstveni zakoni, kao na primjer zakon o čistoj i nečistoj hrani (3 Mojsijeva 11:1-23)
    čiji zdravstveni i higijenski propisi važe i danas, izuzev obrednog čišćenja koje je
    prestalo sa obrednim zakonom.
    5. Uredbe i pravila.
    Jehovini svjedoci tvrde da Deset zapovijesti nijesu postojale prije Sinaja, ali Sveto Pismo
    otkriva da je ovaj Zakon vječan kao i sam Bog pošto predstavlja odraz Njegovog karaktera
    apsolutne ljubavi i pravde. „Jer Ja Gospod ne mijenjam se” (Malahija 3:6). Zakon je postojao i prije
    pada u grijeh jer kako bi Adam i Eva mogli sagriješiti ako nema Zakona? Na osnovu čega bi Kain
    nakon ubistva svog brata Avelja mogao kazati: „Krivica je moja velika da mi se ne može oprostiti”
    (1 Mojsijeva 4:13)? Za pretpotopni svijet Sveto Pismo kaže: „A zemlja se pokvari pred Bogom, i
    napuni se zemlja bezakonja” (1 Mojsijeva 6:11). U 1 Jovanovoj 3:4 čitamo: „Svaki koji čini grijeh
    i bezakonje čini, i grijeh je bezakonje.” Dakle prestup Božjeg zakona bio je i ostaće grijeh za sve
    ljude i sva vremena.
    Kako je patrijarh Jakov mogao reći svome domu: „Bacite tuđe bogove što su u vas i očistite
    se i preobucite se” (1 Mojsijeva 35:2) ako nije znao za Zakon čija prva zapovijest kaže: „Nemoj
    imati drugih bogova uza me” a druga da zabranjuje idolopoklonstvo?
    Gospod je za Avraama rekao: „Jer znam da će zapovijediti sinovima svojima u domu
    svojemu nakon sebe da se drže puteva Gospodnjih i da čine što je pravo i dobro, da bi Gospod
    navršio na Avramu što je obećao” (1 Mojsijeva 18:19). Drugom prilikom Bog obećava Avramu
    veliko potomstvo i obriče blagoslov svim narodima na zemlji kroz njega. Zašto? „Zato što je Avram
    slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovijesti moje, pravila moja i zakone moje” (1
    Mojsijeva 26:4, 5).
    „Tako je dakle Zakon svet i zapovijest sveta, pravedna i dobra” (Rimljanima 7:12).
    „Djela su ruku Njegovih istina i pravda, vjerne su sve zapovijesti Njegove; tvrde su za
    vavijek vjekova, osnovane na istini i pravdi” (Psalam 111:7, Cool.
    „Zakon je Gospodnji savršen, krijepi dušu...” (Psalam 19:7).
    „Jer ovo je ljubav Božja da zapovijesti Njegove držimo, i zapovijesti Njegove nijesu teške”
    (1 Jovanova 5:3).
    „Koji govori poznajem Ga, a zapovijesti Njegove ne drži, laža je i u njemu istine nema. A
    koji drži riječ Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena, po tom poznajemo da smo u
    Njemu” (1 Jovanova 2:4,5).
    „Ovdje je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu” (Otkrivenje 14:12).
    Stranica 8 od 10
    „Jer tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorova zakonu Božjem niti
    može” (Rimljanima 8:7).
    „Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, to je zato što nema svjetlosti u
    njima” (Isaija 8:20). Ali Sotona je veliki falsifikator i preko svojih apostola širi lažnu svjetlost. „I
    nije čudo jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla. Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove
    pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovim” (2 Korinćanima 11:13-
    15). Ponekad se i bižuterija učini kao zlato, ali Gospod kaže: „Izmjeren si na mjerila, i našao si se
    lak” (Danilo 5:27).
    „Glavno je svemu što si čuo, Boga se boj i zapovijesti Njegove drži, jer to je sve čovjeku.
    Jer će svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla” (Propovjednik 12:13, 14).
    Mi se ne spasavamo držanjem Zakona, jer spasenje je Božji dar (vidi Rimljanima 3:28;
    Galatima 2:16), ali poslušnost Zakonu je naš odgovor na primljeni dar Božje milosti.
    „Po rodovima njihovim poznaćete ih”, rekao je Isus (Matej 7:16).
    Tako Jehovini svjedoci (kao na žalost i mnogi drugi koji sebe nazivaju hrišćanima) ne
    svetkuju ni Dan Gospodnji, sedmi dan Subotu, koja je ustanovljena još u Edemu (vidi 1 Mojsijeva
    2:1-3), koju su svetkovali patrijarsi, sam Isus i njegovi apostoli kao i mnogi vjerni hrišćani posle
    njih u svim vjekovima. A kako bi je i svetkovali kad je za njih svaki dan sedmice stvaranja trajao
    7000 godina, iako u Svetom Pismu jasno stoji „i bi veče i bi jutro” za svaki dan stvaranja.
    h) Hristovo raspeće, vaskrsenje i Drugi dolazak
    Kao i obično i ovdje Jehovisti daju različita tumačenja. Oni kažu da Hristos nije u stvari bio
    razapet na krstu nego na kocu pozivajući se na grčku riječ „stauros” što, po njima, znači kolac. Ali
    rečnik ovu riječ definiše kao “ogradu od kolja” (ne jedan kolac), „stub sa jednom prečagom” ili
    „krst.” Biblija i istorija nedvosmisleno potvrđuju da je Isus razapet na krstu (Jovan 19:17, 19, 25,
    31; Matej 27:31, 32).
    „Isus je vaskrsao kao duhovno, nevidljivo biće” (Que Dieu... p. 42), pišu Jehovini svjedoci.
    „Tijelo u kome je Isus mučen nije ono u kome je ustao iz groba” (La veritie... p. 243). Da bi to
    dokazali pozivaju se na tekst iz 1 Petrove 3:18 gdje piše: „Ubijen, istina, bješe tijelom, no oživlje
    duhom.” Ovaj tekst ne kaže da je Isus ustao u potpuno novom tijelu, a još manje bez tijela, već da je
    ustao iz groba pomoću Svetog Duha. Apostol Pavle to pojašnjava u Rimljanima 8:11: „A ako živi u
    vama Duh Onoga koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih, oživjeće i
    vaša smrtna tjelesa Duhom svojim, koji živi u vama.” Hristovo tijelo koje je položeno u grob bilo je
    preobraženo, obučeno u besmrtnost i neraspadljivost (vidi 1 Korinćanima 15:42-54).
    „Hristovo ljudsko tijelo uzeto je iz groba natprirodnim putem. Da li se ono pretvorilo u gas
    ili se još uvijek negdje čuva, to niko ne zna” (Etude des Ecritures, Vol. 2, p. 129). „Možda ga
    (Hristovo tijelo) je Bog negdje konzervirao da bi ga pokazao ljudima za vrijeme milenijuma”
    (Raderford, La harpe de Dieu, p. 151). Do kakvih sve maštarija i nebuloza neće doći ljudski um kad
    se odvoji od onog jasnog „ovako govori Gospod!” Tako je prema ovom učenju Bog izgleda morao
    da obmane Isusove učenike i pokaže im lažnog Gospoda koji je čak sa njima jeo i med (vidi Luka
    24:42,43). Međutim, Biblija izvještava da su vaskrslog Hrista vidjeli mnogi, počev od Njegovih
    najbližih sledbenika do „više od petsto braće” (1 Korinćanima 15:6). Apostol Petar u Djelima 10:41
    izjavljuje: „Koji s Njim jedosmo i pismo po vaskrsenju Njegovu iz mrtvih.”
    Sam Gospod razbio je svaku sumnju po ovom pitanju: „Isus stade među njima i reče im: mir
    vam. A oni se uplašiše, i poplašeni budući mišljahu da vide duha. I reče im: šta se plašite? I zašto
    takve misli ulaze u srca vaša? Vidite ruke moje i noge moje. Ja sam glavom. Opipajte me i
    vidite, jer duh tijela i kostiju nema, kao što vidite da ja imam. I ovo rekavši pokaza im ruke i
    noge” (Luka 24:36-40). Može li biti jasnije od ovoga?
    Da bi opravdali svoje učenje o nevidljivom Hristovom dolasku, Jehovini svjedoci tvrde da ni
    Stranica 9 od 10
    Njegovo uznesenje na nebo nije bilo vidljivo za tjelesne oči i navode tekst iz Djela 1:9-11: „I ovo
    rekavši, vidješe oni gdje se podiže i odnese Ga oblak iz očiju njihovih. I kad gledahu za Njim gdje
    ide na nebo, gle, dva čovjeka stadoše pred njima u bijelim haljinama, koji i rekoše: ljudi Galilejci!
    Šta stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji se od vas uze na nebo tako će i doći kao što vidjeste da
    ide na nebo.” Ovdje ih sam tekst demantuje tako da je svaki komentar suvišan.
    Matej 24:27: „I tada će se pokazati znak Sina čovječjega na nebu, i tada će proplakati sva
    plemena na zemlji, i ugledaće Sina čovječjega gdje ide na oblacima sa silom i slavom velikom.”
    „Nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao On, jer ćemo Ga vidjeti kao što jest” (1
    Jovanova 3:2, 3).
    „I vidjeće Ga svako oko” (Otkrivenje 1:7).
    Isus je rekao: „Ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude” (Matej 24:34). Jehovini
    svjedoci su vjerovali da generacija iz 1914. neće pomrijeti prije kraja ovog nepravednog svijeta
    (Revellez – Vous, 8, april 1969, p. 13). Prema njihovom računu jedna generacija traje 75 godina.
    Međutim, ni to nije tačno jer generacija ili naraštaj predstavlja sve ljude koji žive u isto vrijeme i
    istih su godina, i jedan vijek obično obuhvata tri generacije.
    Šta je Isus želio da kaže svojim učenicima? Njihovo pitanje se odnosilo na razorenje hrama
    u Jerusalimu i kraj svijeta, tako da je Isus kombinovao svoj odgovor poštedjevši ih svih detalja jer
    ih ne bi mogli podnijeti. Osim toga, riječ „rod” se u Bibliji često odnosi na narod ili svijet (vidi
    Matej 11:16; 17:17).
    Svako određivanje datuma Drugog Hristovog dolaska u suprotnosti je sa Svetim Pismom:
    „A o danu tome i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do Otac moj sam” (Matej 24:36). Stoga će
    on i biti iznenađenje za sve (vidi Matej 24:30, 42, 44; Otkrivenje 16:5).
    Za Hristov dolazak u grčkom originalu stoji riječ „parusija” koja je u Novom zavjetu
    upotrijebljeba 16 puta. Ona u Platonovoj filozofiji može značiti prisustvo kako pokušavaju dokazati
    Jehovini svjedoci, ali u hrišćanskoj teologiji označava „ponovni Hristov dolazak o strašnome sudu”
    (Vujaklija, Leksikon, str. 689). Ali to nije jedina riječ kojom se u Bibliji označava ovaj pojam.
    Grčka riječ „erhomaia” koja označava dolazak, nalazi se na oko 600 mjesta u Novom zavjetu
    (Matej 24:30, 42, 44). I grčka riječ „epifania” znači pojaviti se ili postati vidljiv (1 Timoteju 6:14;
    2 Timoteju 1:10).
    „Stražite dakle jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš” (Matej 24:42).
    Zaključak
    Zaista bi bilo pravo gubljenje vremena baviti se učenjima jedne ovakve organizacije da
    nema na hiljade iskrenih duša koje su indoktrinirane ovom naukom izopačenog jevanđelja „u laži
    čovječijoj putem prevare” (Efescima 4:14).
    „Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet
    da bude!” (Galatima 1:8, 9).
    Tako Jehovini svjedoci sa ljubaznim osmjesima i Biblijom u ruci potkopavaju same temelje
    Jevanđelja (Hristovo Božanstvo, Deset zapovijesti, Drugi dolazak) ukazujući na svoje udruženje
    kao jedino utočište i spas (po njima sve druge crkve su od đavola). Ali to su upravo odlike kulta ili
    sekte, o čemu svjedoče i brojni bivši članovi koji su napustili ovo društvo. Oni zabranjuju svom
    članstvu da preispituje doktrinu uprave ili proučava druge religije. Zašto ako imaju „istinu”? Zar
    istina ne može izdržati ni najmanju provjeru?
    „Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u ime moje što mu ja ne zapovijedim da govori, ili
    koji bi govorio u ime drugih bogova, takvi prorok da se pogubi. Ako li rečeš u srcu svojem: kako ću
    poznati riječ koju nije Gospod rekao? Što bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i ne
    navrši se, to je riječ koju nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se” (5
    Stranica 10 od 10
    Mojsijeva 18:20-22). Kad bi sve iskrene duše u Kuli stražari proučile ove riječi, ne bi se plašile
    jehovističkog „Armagedona” ni lažnog proroka u svom upravnom tijelu.
    Zaista je čudno kako neko može ostati lojalan ovoj organizaciji posle toliko iznevjerenih
    nada i očekivanja, da ne govorimo o njihovoj teologiji koja se sva koleba i trese kao trošan čamac
    na uzburkanom moru. Treba li čekati da se sav polupa o hridi pa onda tražiti spas?
    „Vratite se, vratite se sa zlih putova svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?” (Jezekilj
    33:11). Zar zarad grupe obmanjivača koji su i sami obmanuti i čiji korjeni su, kao što smo na

početku vidjeli, duboko u okultizmu?
    PavleS
    Admin

Broj komentara : 3744
    Registration date : 2008-11-01

Komentar  PavleS 16/12/2012, 12:31

Jehovini svjedoci jesu kršćani jer svoja učenja temelje na Bibliji.
    Mnogi svoja učenja temelje na izopačavanju Biblije, ali to nije isto što i biti biblijski hrišćanin. Vjerske kategorizacije koje postoje danas u svijetu uopšte ne daju pravu sliku o tome.

Osim toga Jehovini svjedoci su kršćani jer u svakodnevnom životu oponašaju Krista.
    Jeftina imitacija i potpuno neadekvatna. Ne može neko oponašati Hrista a falsikovati i negirati najbitnije stvari koje je učinio za čovječanstvo.

Ja sam Istrazivac Istoricar i RELIGIJA i KURAN i SCETO PISMO
    bio sam Musliman i uvideo sam da je to pogresno i zato sam istupio iz Islama . Trenutno nisam u nikoj religiji i trenutno trazim istinu i religiju koja je najbliza istini a kad je nadjem onda ce pristupiti u toj religiji bez obzira koja bude, samo da je istina a ne obmana i laz .
    Svako pošteno istraživanje istinitosti religije može te dovesti samo Svetom Pismu. Ne postoji nikakva konkurencija. Što se tiče prave vjerske zajednice, sve su manje ili više iskompromitovane, a ono što ima zdravo to su biblijski religiozni pojedinci, kao što je bio slučaj u svakom vremenu. Pošto se baviš istraživanjem istorije i religije, kad uklopiš i jedno i drugo u razumnu cjelinu, tada ćeš imati šta ti treba. Znanje o Bogu i Planu spasenja otkriveno u Bibliji omogućava nam da prepoznajemo kretanja u istoriji čovječanstva i da razlikujemo ono što je od Boga. To je vrlo važno, jer ne počinjemo od nule i od nekog svog ličnog viđenja već se nadograđujemo na zdravu strukturu. Božji plan za ljude teče linearno, ima svoju istorijsku putanju. Slično tome, plan uništenja ima svoj istorijski razvoj, o čemu nas Bog takođe obavještava u Bibliji preko proročanstava.
    Ono što ljude najviše zbunjuje proističe iz nesposobnosti razlikovanja stvari. I onda se hvataju za razne vjerske pravce, filozofije i ideologije, koje najčešće primaju po rođenju u određenoj sredini, slijepo braneći nešto u šta duboko u sebi ni sami ne vjeruju.
    Biblijsku religiju odlikuje to što zaista otvara oči čovjeku u svakom pogledu i on više nije podložan bezglavom slijeđenju stada (u mojim krajevima ima poslovica "Kud svi Turci tamo i mali Mujo").
    mersin7727

Komentar  mersin7727 17/12/2012, 00:29

beka26 (citat):

Bilo bi dobro kada bi Jehovini svjedoci bili pravi krssćani, ali nažalost nisu, nego koriste taj naziv, kao i većina ostalih navodnih "kršćanskih" denominacija da bi privukli ssto više naivnih ovaca u svoje stado. Nažalost ljudi dobro ne poznaju Sveto pismo ili ga pogrešno tumače, a ima mnogo i namjerno napravljenih krivih prijevoda, tako da je povrssne poznavaoce lako prevariti.
    Apostol Pavle i ostali su jasno upozorio na pojavu ovakvih slučajeve koji su već bili na sceni u nihovo vrijeme.
    Tako Petar govori o Pavlovim poslanicama:
    2. Petrova 3,16 Kao što govori o ovome i u svima svojijem poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumjeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao.

A sam apostol Pavao kaže:

2. Korincanima 11,13 Jer takovi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
    I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla.
    Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovijem.

A i sam Isus upozorava:

Matej 24,4 I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari.
    Jer će mnogi doći u ime moje govoreći: ja sam Hristos. I mnoge će prevariti.
    I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.
    Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane.

Za bolje razumjevanje ko su uistinu Jehovini svjedoci pročitati Porijeklo i razvoj Jehovinih svjedoka i pogledati Nju ejdž 3/3 od Walter Veith-a.

Društvo Jehovinih svjedoka osnovao je Čarls Tejz
    Rasel (1852-1916). U svojoj 20. godini počeo je da sumnja u
    učenja svoje (Prezbiterijanske) crkve i počeo da traga od
    zajednice do zajednice ne bi li našao one koji bi prihvatili
    njegovo mišljenje. Kako u tome nije uspio, okupio je grupu
    mladih i osnovao novu religiju. Godine 1873. Rasel je došao
    do zaključka da će Hristos nevidljivo doći 1874. Kada je
    pomenuta godina prošla a ništa se nije desilo, Rasel je Hristov
    dolazak pomjerio na 1914. kada je po njegovom mišljenju
    trebalo da bude uništenje grešnika i početak Božjeg carstva na
    zemlji.
    Čarls Rasel je bio mason 33 stepena, kao i Džozef
    Smit, osnivač Mormonske crkve. Krvna linija ove porodice je
    okultna i može se pratiti u raznim organizacijama kao što su
    iluminati, masoni, fabijanci, jezuiti i drugi „graditelji“ Novog
    svjetskog poretka.
    Društvo je 1909. dobilo novo ime – Internacionalno
    društvo studenata Biblije, a glavna uprava preseljena je u
    Bruklin, Njujork. Rasel je objavio šest knjiga pod naslovom
    „Proučavanje Pisma.” Tvrdio je da su njegove knjige vrednije
    od Svetog Pisma: „Ove knjige su u stvari izlaganje Svetog Pisma. Ovo nije samo biblijski
    komentar, već sama Biblija. Ljudi ne mogu da shvate Božji plan kad proučavaju Bibliju u svojoj
    vlastitoj svjetlosti. Mi smo ustanovili da ako neko dvije godine proučava ove knjige mora biti
    obraćen, isto tako, ako ih prestane proučavati za dvije godine pašće u potpunu tamu.” (La Tour de
    Garde du 15. septembar 1910).
    Rasel je ipak umro u vozu 1916. a njegova maštanja nijesu se ispunila. Raj na zemlji nije
    počeo ni 1874. niti 1914. godine.
    Zapazite masonski krst u lijevom gornjem uglu „Glasnika
    Hristove prisutnosti“ Kule stražare
    Masonska dvorana za sastanke (obratite pažnju na krst)
    Posle njegove smrti u organizaciji je nastalo rasulo, i društvo se podijelilo na oko 20 grupa.
    Piramida – grobnica Čarlsa Rasela na
    masonskom groblju u Pitsburgu
    Stranica 2 od 10
    Za novog predsjednika izabran je Džozef Frenklin Raderford (1916-1942) koji je sa velikom
    sumnjom prihvatio Raselovo učenje da bi ga 1924. potpuno odbacio. On je Raselove knjige
    zamijenio svojim, a promašaj iz 1914. je objašnjavao kao početak rata na Nebu posle koga je
    zbačen Sotona na zemlju a Hristos počeo da vlada
    na Nebu od 1918.
    Godine 1920. Raderford je izdao knjigu
    pod naslovom „Milion osoba sada rođenih neće
    nikad umrijeti,” u kojoj piše da će patrijarsi iz
    Starog zavjeta vaskrsnuti 1925. i preuzeti upravu
    nad novim svijetom. On je sagradio zamak u San
    Dijegu, Kalifornija, sa planom da se u njemu
    nastane vaskrsli patrijarsi. Međutim, kako se
    pomenute godine ništa nije dogodilo, kuća je ostala
    na korištenje predsjedniku i njegovim najbližim saradnicima „sve dotle dok ne bude predata
    prinčevima povraćene zemlje“ (Rutherford, Salut, p. 272, 1932).
    Godine 1931. Raderford je predložio da se društvo nazove Jehovinim svjedocima tvrdeći da
    mu je to ime dao sam Bog.
    Raderford je umro 1942. u Bet Šerimu (Kući prinčeva, koja je prodata 1948.) ne dočekavši
    da se sretne sa Avramom, Jakovom, Davidom i drugim starozavjetnim patrijarsima. Ovo vjerovanje
    se ipak zadržalo među Jehovinim svjedocima sve do 1950. godine.
    Na Raderfordovo mjesto izabran je Nejten Homer Nor (1942-1977) koji je odbacio sve
    Raderfordove knjige i izdao nove, samo ovoga puta bez imena pisca.
    Sledeći predsjednik od 1977-1990. godine bio je Frederik Vilijem Franc, a zatim Milton
    Džordž Henšel do 2003. godine.
    Aktuelni predsjednik je Don Alden Adams.
    Doktrinarna pitanja
    a) Ime Jehovinih svjedoka
    YHWH je jedno od Božjih imena u starim biblijskim tekstovima, ali niko, čak ni Jevreji, ne
    zna kako se ono tačno izgovara. Riječ ELOHIM je upotrijebljena 2500 puta u Bibliji i označava
    Božanstvo u množini: „U početku stvori ELOHIM nebo i zemlju” (1 Mojsijeva 1:1). Kad se Bog
    javio Avramu, On kaže: Ja sam EL-ŠADAJ” što znači Bog Silni (1 Mojsijeva 17:1). Jevreji iz
    poštovanja (treća Zapovijest iz Dekaloga) nikad ne izgovaraju riječ YHWH, već umjesto nje
    izgovaraju riječ ADONAI, koja ima potpuno isto značenje. Kad se Gospod javio Mojsiju kod
    ovaca, da bi ga poslao u Egipat da izvede izraelski narod iz ropstva, Mojsije Ga pita: „Kako Ti je
    ime?” Bog ne odgovara: „Ja sam YHWH” već: „Ja sam onaj što JEST...” (2 Mojsijeva 3:14).
    Kad je Isus došao na zemlju da upozna ljude sa Bogom i da ih vrati iz idolopoklonstva
    pravoj vjeri, On se nije obraćao Bogu sa YHWH, već ga je nazivao Ocem, a tako je učio i svoje
    sledbenike (Matej 6:9). U Novom zavjetu, koji je skoro cio napisan na grčkom jeziku,
    upotrebljavaju se dvije riječi, TEOS, što se prevodi kao Bog, i KIRIOS, što znači Gospod.
    Sam Bog svoju djecu na zemlji naziva svojim narodom, a ne po svom imenu (vidi 2
    Mojsijeva 3:10; 3 Mojsijeva 26:12, 13; 5 Mojsijeva 14:2; 1 Petrova 2:9, 10), ili Crkvom Božjom
    (Kološanima 1:2; Djela 11:26; 1 Korinćanima 15:9; 1 Timotiju 3:15; Efescima 5:27; 2
    Korinćanima 6:16).
    Isus je rekao da će u vrijeme Njegovog dolaska mnogi reći: „Gospode! Gospode! Nijesmo li
    u ime tvoje prorokovali, tvojim imenom đavole izgonili i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili? I
    tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao, idite od mene koji činite bezakonje” (Matej 7:21-
    Kuća prinčeva u San Dijegu
    (neki je zovu „Spomenik lažnom proroku“)
    Stranica 3 od 10
    23). Ove Hristove riječi pokazuju da nije toliko važno kojim se imenom zovemo, već šta činimo.
    „Jer koji se vladaju po Duhu Božjem, oni su sinovi Božji” (Rimljanima 8:14).
    b) Problem transfuzije krvi
    Jehovini svjedoci su vrlo revni po pitanju zabrane transfuzije krvi navodeći tekst iz 3
    Mojsijeve 17:11-14 kao opravdanje za svoje vjerovanje: „Jer je duša tijela u krvi... Zato rekoh
    sinovima Izrailjevim: krvi ni jednoga tijela ne jedite, jer je duša svakoga tijela krv njegova.” Pored
    toga citiraju i tekst iz Djela 15:29 koji, između ostalog, naglašava potrebu uzdržavanja od krvi.
    Međutim, ovdje je riječ o uzimanju životinjske krvi za hranu a nikako o transfuziji ljudske krvi. Isto
    tako, presađivanje organa ili koštane srži nije isto što i pojesti te organe (jehovisti su ovo nazivali
    kanibalizmom). Nije li čudno da tako strogo drže jedno pravilo za upotrebu životinjske krvi (koje uz
    to pogrešno primjenjuju) a zanemaruju neke od Deset zapovijesti koje su na snazi za sva vremena?
    To samo govori o poremećaju bitnosti u njihovoj religiji. Oni će satima proučavati Sveto Pismo, ne
    da bi saznali Božju volju, već da bi odbranili svoja učenja ili ukazali na zablude svojih oponenata.
    c) Hronologija Jehovinih svjedoka
    Jehovini svjedoci uče da je svaki dan sedmice stvaranja trajao 7000 godina, što ukupno
    iznosi 42000 godina. Da bi bili precizniji, oni tvrde da su Adam i Eva stvoreni 4026. p.n.e.
    (Revellez-vous, 8.IV 1969, p 14). Tako, prema njihovom učenju, ljudima je određeno šest hiljada
    godina koje se završavaju 1975. godine armagedonskom bitkom, koja obilježava kraj ovog grešnog
    svijeta i početak hiljadugodišnjeg carstva na zemlji (Assure vous... p 89).
    Polazna tačka hronologije Jehovinih svjedoka na kojoj se temelji sva njihova teologija je
    607. godina prije Hrista kada je, prema njihovom učenju, Navuhodonosor razorio Jerusalim i odveo
    izraelski narod u ropstvo. Ova godina im je važna jer seže do 1914. Da bi pronašli neku potporu u
    Svetom Pismu, isčupali su jedan tekst iz knjige proroka Danila 4:16: „Sedam vremena neka pređu
    preko njega” i doslovnih sedam godina koje se isključivo odnose na cara Navuhodonosora pretvorili
    u proročko vrijeme od 2520 dana to jest godina. Međutim, samo Sveto Pismo daje tumačenje ovog
    proročanstva u istom poglavlju koje se ispunilo na caru Navuhodonosoru (vidi stihove 22-36).
    Osim toga, arheološka otkrića pouzdano su potvrdila da je Danilovo ropstvo počelo 605.
    godine p.n.e. Zarobljavanje Joakima desilo se 597. p.n.e. a pad Jerusalima juna 586. godine (Dr
    Horn, Otkriće između Nila i Eufrata, str. 111).
    Dakle, biblijske i istorijske činjenice ruše svu hronologiju i teologiju Kule stražare.
    d) Suprotnosti u literaturi
    Gdje i kako im to odgovara, Jehovini svjedoci tumače vrijeme kao proročko ili doslovno.
    Tako u knjizi Assurez vous... str. 92. piše da period od 42 mjeseca iz Otkrivenja 11:2, 3 iznosi 1260
    godina, da bi u knjizi Alors sera consomme le misterie de Deeu, str. 283. taj tekst primijenili na I
    svjetski rat (1914-1918).
    „Vrijeme kraja sadašnjeg svijeta počelo je 1914. godine. Ovo je i duhovni raj u koji Bog
    vodi svoje vjerne sluge od 1919. godine. Nepobitno je da je duhovni raj mira i sigurnosti
    uspostavljen na ovoj Zemlji od 1919. godine, prve godine posle rata” (La Tour de garbe, Feb.
    1975). Međutim, svi znamo kakav „raj“ smo imali od 1919. Ako je ovakav raj, ostaje nam da se
    pitamo kakav bi onda bio pakao?
    U knjizi The Finished Mistery, Raderford je na devet mjesta ponovio da je Hristos došao
    1874. godine, kao i to da će mrtvi vaskrsnuti 1878. Kula stražara je učila ovo više od 50 godina, i
    kad su uvidjeli da se „proročki lanac“ nikako ne uklapa, ovo vjerovanje je odbačeno. Odbacili su i
    vjerovanje da su „duhovno mrtvi Izraelci vaskrsli 1918. godine u život na nebu sa Hristom.”
    Prorekli su da će 1918. biti uništene sve crkve sa cijelim hrišćanstvom: „Godine 1918. kada
    Stranica 4 od 10
    Bog uništi mnoštvo crkava i milione njenih članova... Godine 1918. kada će hrišćanstvo kao
    institucija pasti u pakao.” Da li se ovo ispunilo?
    U nekim spisima oni priznaju važnost Božjeg zakona dok ga u drugima potpuno negiraju.
    Najveća zbrka ipak ostaje sa godinama, jer razna učenja protivrječe jedna drugima, a nekad i
    autori sami sebi. Tako Raderford u raznim spisima projektuje vrijeme posletka na 1799, 1874, i
    1914 godinu. Nije čudo što je njegov naslednik Nor odbacio ove knjige.
    e) Spisak neispunjenih „proročanstava“ Jehovinih svjedoka
    § 1874 – Hristov dolazak
    § 1878 – vaskrsenje (u kojem su oni navodno uzeli udijela ali su bili nevidljivi)
    § 1881 – završetak vremena milosti za neznabošce
    § 1914 – Armagedon (Russell, C.T, The Time is At Hand, Watchtower Bible and Tract Society,
    Inc., 1907 p. 101)
    § 1918 – uništenje svih hrišćanskih crkava (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
    § 1925 – vaskrsenje Avrama, Isaka i Jakova i drugih starozavjetnih patrijarha (Watchtower,
    May 15, 1922; Sep. 1, 1922; Apr. 1, 1923; Millions Now Living Will Never Die, 1925, p. 110)
    § 1938 – „Armagedon je suviše blizu da bi se stupalo u brak i imala djeca“ (Face the Facts,
    1938, pp. 46-50)
    § 1941 – „Mjeseci nas dijele od Armagedona“ (Watchtower, Sep. 15, 1941, p. 288)
    § 1942 – „Armagedon je upravo pred nama“ (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
    § 1969 – „Ljudska egzistencija neće potrajati dovoljno dugo da mladi ostare; svjetski
    sistem će se okončati za nekoliko godina.“ (Awake!, May 22, 1969, p. 15)
    § 1975 – početak Hristove hiljadugodišnje vladavine (The Approaching Peace of a Thousand
    Years (1969) (Watchtower publication); vidjeti takođe Awake!, Oct. 8, 1966, pp. 19-20;
    Watchtower, Oct. 15, 1966, pp. 628-631; May 1, 1967 p. 262; May 1, 1968, p. 271; Aug. 15,
    1968, p. 494; Oct. 15, 1974, p. 635; May 1, 1975, p. 285.
    § Upućivanje na „kraj“ prije kraja XX vijeka (Watchtower, Mar 1, 1984, pp. 18-19)
    „Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u moje ime što mu ja ne zapovijedim da govori, ili
    koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok da se pogubi. Ako li kažeš u srcu svom: Kako
    ćemo poznati riječ koje nije Gospod rekao? Šta bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i
    ne navrši se, to je riječ koje nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se.“
    (5 Mojsijeva 18:20-22)
    Istorija eshatološke doktrine i promjene stavova
    Posledak
    vremena
    Hristov
    povratak
    Hristos kao car Vaskrsenje
    144.000
    Sud religiji Velika
    nevolja
    1879–1920 1799 1874 1878 1914, 1915,
    1918, 1920
    1920–1925 1925
    1925–1927 1914 1878 1878 za života
    generacije
    iz 1914
    1927–1930 1918
    1930–1933 1919
    1933–1966 1914
    1966–1975 1975
    1975–1995 za života
    generacije iz
    1914
    1995-2007 uskoro
    2008 neodređeno
    Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_regarding_Jehovah's_Witnesses#cite_ref-41
    Stranica 5 od 10
    f) Božansko Trojstvo
    Jehovini svjedoci su veliki protivnici Trojstva i tvrde da ova dogma pripada paganskoj
    mitologiji i da je njen tvorac sam Sotona (Que Dieu soit reconnu, p. 111). Međutim, pošto za svoje
    vjerovanje ne mogu naći valjano biblijsko uporište, i sami traže potporu u islamu i judaizmu.
    Istina je da nas Biblija uči da je jedan Bog (5 Mojsijeva 6:4). Ali ona nas isto tako uči da
    postoje Tri Lica Božanstva (vidi 1 Mojsijeva 1:1, 2, 26; 3:22; Matej 3:16, 17; 28:19).
    ü Da li je Hristos Bog?
    Crkvena istorija otkriva da je aleksandrijski biskup Arije početkom IV vijeka počeo
    propovijedati protiv Hristovog Božanstva, a imao je velikog branitelja u caru Konstatinu koga je tri
    dana pred smrt krstio arijevski biskup.
    U Svetom Pismu čitamo: „Jedan Duh, jedan Gospod, jedan Bog” (1 Korinćanima 12:4-6).
    „Jedan Duh, jedan Gospod... jedan Bog i Otac sviju” (Efescima 4:4-6). „Po proviđenju Boga Oca,
    Svetim Duhom... krvlju Isusa Hrista” (1 Petrova 1:2).
    Jehovini svjedoci (kao nekad Arije) uče da je Hristos prvo stvorenje koje je Bog načinio i pri
    tom se pozivaju na tri biblijska teksta:
    Priče 8:22-30. Oni tekst „Gospod me je imao u početku” prevode „Jehova me je proizveo
    (stvorio)” u svom iskarikiranom prevodu Svetog Pisma (New World Translation of the Holy
    Scriptures1) koje nijedan stručnjak ne priznaje i čiji autori nijesu zvanično imenovani. Međutim,
    Biblija uči da je Isus bio Riječ koja je sve stvorila (Jovan 1:1, 14). Tekst u Miheju 5:2 koji se
    odnosi na Isusa kaže da su njegovi „izlasci od vječnih vremena.”
    Kološanima 1:15,16: „Којi je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari.”
    Prvorođeni, međutim, ne znači prvo stvorenje kako tvrde Jehovini svjedoci. Šesnaesti stih
    objašnjava šta znači „prvorođeni”: „Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i na zemlji. Sve se
    kroz Njega i za Njega sazda, On je prije svega i sve je u Njemu.” „Bez Njega (Hrista) nije ništa
    postalo što je postalo” (Jovan 1:3). Apostol Pavle objašnjava: „Jer je kroz Njega, od Njega i u
    Njemu sve” (Rimljanima 11:36).
    Otkrivenje 3:14: „Tako govori Amin, Svjedok vjerni i istiniti, početak stvaranja Božjega.”
    Ovdje je upotrijebljena grčka riječ ARKE, što znači princip stvaranja. „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i
    Poslednji, Početak i Svršetak” (Otkrivenje 22:13). „Čekajući blažena nada,” piše apostol Pavle, „i
    javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista” (Titu 2:13). Riječ Jehošua (Isus) znači
    Jahve je spas, a riječ Emanuilo (Isaija 7:14) znači Bog sa nama (Matej 1:23). Isaija Ga naziva
    „Divni, Savjetnik, Bog Silni, Otac vječni, Knez mirni” (Isaija 9:6). Jevreji su optuživali Isusa da
    se gradi jednak Bogu (Jovan 5:18). On nije demantovao tu tvrdnju, već je prihvatio i potvrdio: „Jer
    kao što Otac podiže mrtve i oživljava, tako i Sin koje hoće oživljava... da svi poštuju Sina kao Oca
    što poštuju. Ko ne poštuje Sina, ne poštuje Oca koji Ga je poslao” (Jovan 5:21, 23).
    U Jevrejima poslanici apostol Pavle daje tumačenje Psalma 45:6,7 gdje sam Bog potvrđuje
    Hristovo Božanstvo: „A Sinu: presto je tvoj Bože, vavijek vijeka, palica je pravde palica carstva
    tvojega... Toga radi pomaza Te Bože Bog Tvoj” (Jevrejima 1:8, 9).
    Toma je, pošto se uvjerio u Isusovo vaskrsenje, izjavio: „Gospod moj i Bog moj” (Jovan
    20:28). Da je pogriješio Spasitelj bi ga sigurno ispravio.
    Govoreći o svom odnosu prema Ocu Isus je rekao: „Ja i Otac jedno smo” (Jovan 10:30).
    Prema Planu spasenja Isus, Drugo Lice Božanstva, postaje Božji Sin. „Ti si Sin moj, Ja Te
    danas rodih” (Psalam 2:7). Jehovini svjedoci grčevito se drže izraza „ja te danas rodih.” Međutim,
    kad je anđeo javio Mariji vijest o Hristovom rođenju rekao je: „Duh Sveti doći će na tebe, i sila
    Njegova osjeniće te; zato i ono što ćeš roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji” (Luka 11:3). Dakle,
    1 Detaljnije o „Novom svjetskom prevodu Svetog Pisma“ na
    http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Jehovah%20Witnesses/new_world_translation.htm
    Stranica 6 od 10
    proročanstvo iz 2 psalma ispunilo se prilikom Hristova rođenja u Vitlejemu. Ovaj tekst ne kaže
    „biće” nego nazvaće se se Sin Božji. Apostol Pavle isti tekst primjenjuje na Hristovo vaskrsenje: „I
    mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našima, da je ovo Bog ispunio nama, djeci Njegovoj,
    podigavši Isusa, kao što je i napisano u drugom psalmu: Ti si moj Sin Ja te danas rodih” (Djela
    13:32, 33).
    Kad Biblija za Hrista kaže „jedinorodni” (monogenes, unikus), to u prevodu znači jedini te
    vrste, sam, jedinstven kao Bog i čovjek. On je i Sin čovječji zato što je na sebe uzeo ljudsku prirodu
    i ponio naše grijehe.
    ü Bog Sveti Duh
    Jehovini svjedoci tvrde da je „Sveti Duh aktivna energija, a nikako osoba, Treće Lice
    Božanstva.” (Assurez vous... p. 496).
    Već u izvještaju o stvaranju nalazimo ličnost Svetog Duha u aktivnoj ulozi: „I Duh Božji
    dizaše se nad vodom” (1 Mojsijeva 1:2). Isus je naredio svojim učenicima: „Idite dakle i naučite sve
    narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Svetoga Duha!” Kako neko može biti kršen u ime Svetog Duha
    ako On nije ličnost?
    „Darovi su različiti ali Duh je jedan,” piše apostol Pavle, a zatim slijede darovi koje Sveti
    Duh daje: „A ovo čini jedan te isti Duh razdjeljujući po svojoj vlasti, svakome kako hoće” (1
    Korinćanima 12:5,11). Kako bi bezlična energija mogla imati svoju volju i donositi odluke?
    Sveti Duh ima službu utješitelja i Bog Ga šalje: „A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na
    svaku istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje i javiće vam što će biti unaprijed”
    (Jovan 16:13). „Duh ispituje i dubine Božje” (1 Korinćanima 2:10). To znači da od Njega ništa nije
    skriveno, da je sveznajući, a to je osobina Boga. „Tako i u Bogu što je niko ne zna osim Duha
    Božjega” (stih 11).
    Sveti Duh je vidljivo, u tjelesnom obliku, sišao na Hrista prilikom Njegovog krštenja na
    Jordanu (Luka 3:22). Tom prilikom sva Tri Lica Božanstva bila su na djelu.
    U slučaju Ananije i Sapfire, Petar je rekao: „Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu
    Svetome... Ljudima nijesi slagao nego Bogu” (Djela 5:3,4). Malo kasnije obratio se Sapfiri: „Zašto
    se dogovoriste da iskušate Duha Gospodnjega?”
    Hula na Svetog Duha je neoprostivi grijeh (vidi Matej 12:31).
    Dakle, iz Svetog Pisma je kristalno jasno da je Sveti Duh ličnost.
    g) Da li je Božji zakon ukinut?
    Jehovini svjedoci nemaju pouzdan stav po ovom pitanju – jednom kažu da je ukinut, a drugi
    put da nije. „Stari zavjet (ugovor) zakona... je ukinut. To je dokaz da su i Deset zapovijesti takođe
    poništene” (Que Dieu... p. 192). Oni ovdje miješaju dva pojma: Stari zavjet (savez između Boga i
    izraelskog naroda) i Deset Božjih zapovijesti. Po tom ugovoru izraelski narod je obećao da će
    vjerno služiti Bogu (vidi 5 Mojsijeva 26:17,18), ali je prekršio dato obećanje (vidi Jeremija 31:31).
    Dakle Gospod nije promijenio ili ukinuo svoj Zakon, koji je bio predmet Saveza, već su ljudi
    pogazili svoj dio zavjeta. Stoga je Bog obećao Novi zavjet gdje se isti Zakon upisuje u ljudskim
    srcima (vidi Jeremija 8:1).
    Osim toga, Jehovini svjedoci sve Božje starozavjetne uredbe podrazumijevaju pod jednim
    Zakonom, što nije tačno. U 5 Mojsijevoj 6:11 čitamo: „A ovo su zapovijesti, i uredbe, i zakoni,
    koje Gospod vaš zapovijedi da vas učim da ih tvorite.” Samo u ovom stihu imamo tri vrste zakona.
    Dakle, u Starom Zavjetu postoji pet grupa zakona:
    1. Moralni zakon (Deset zapovijesti) koji je Bog izgovorio svojim glasom i naredio da se
    čuva u Kovčegu zavjeta (5 Mojsijeva 4:12; 10:1-5), koji će biti mjerilo na Božjem sudu
    (Jakov 2:12), i koji je vječan i savršen (Matej 5:17; Psalam 11:7; 9:7)
    2. Obredni zakoni – zbirka propisa i uredbi koje su određivale način službe u starozavjetnoj
    Stranica 7 od 10
    svetinji kao i odgovornosti vjernika. Takođe su bili propisani i godišnji praznici i način
    njihovog praznovanja.
    Kad govore o Božjem zakonu, Jehovini svjedoci obično citiraju dva teksta:
    Kološanima 2:14-16: „Izbrisavši pismo uredbe, koja bješe protiv nas, i to uzevši sa
    srijede prikova ga na krstu... Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav
    praznik, ili za mladine, ili za subote.” Međutim, ovdje je riječ o uredbama obrednog ili
    ceremonijalnog zakona koje su našle svoje ispunjenje u Hristu i prestale važiti. To nam
    otkriva 17 stih: „Koje je sve bilo sjen od onoga što šćaše da dođe, i tijelo je Hristovo.”
    Prvi i poslednji dan godišnjih praznika (Pasha, Praznik prijesnih hljebova, Praznik
    sjenica, Dan očišćenja i drugi) praznovani su kao i Subota, dan sedmičnog odmora, i to
    su subote koje Pavle ovdje pominje (vidi 3 Mojsijeva 23).
    Efescima 2:15, 16: „Zakon zapovijesti naukama ukinuvši; da iz oboga načini sobom
    jednoga novog čovjeka, čineći mir; i da pomiri sa Bogom oboje u jednom tijelu krstom,
    ubivši neprijateljstvo na njemu.” Ovdje je riječ o istome kao u prethodnom stihu.
    3. Građanski zakoni - pošto je jevrejski narod imao državu, preko Mojsija dobio je i
    građanske zakone (vidi 2 Mojsijeva 21).
    4. Zdravstveni zakoni, kao na primjer zakon o čistoj i nečistoj hrani (3 Mojsijeva 11:1-23)
    čiji zdravstveni i higijenski propisi važe i danas, izuzev obrednog čišćenja koje je
    prestalo sa obrednim zakonom.
    5. Uredbe i pravila.
    Jehovini svjedoci tvrde da Deset zapovijesti nijesu postojale prije Sinaja, ali Sveto Pismo
    otkriva da je ovaj Zakon vječan kao i sam Bog pošto predstavlja odraz Njegovog karaktera
    apsolutne ljubavi i pravde. „Jer Ja Gospod ne mijenjam se” (Malahija 3:6). Zakon je postojao i prije
    pada u grijeh jer kako bi Adam i Eva mogli sagriješiti ako nema Zakona? Na osnovu čega bi Kain
    nakon ubistva svog brata Avelja mogao kazati: „Krivica je moja velika da mi se ne može oprostiti”
    (1 Mojsijeva 4:13)? Za pretpotopni svijet Sveto Pismo kaže: „A zemlja se pokvari pred Bogom, i
    napuni se zemlja bezakonja” (1 Mojsijeva 6:11). U 1 Jovanovoj 3:4 čitamo: „Svaki koji čini grijeh
    i bezakonje čini, i grijeh je bezakonje.” Dakle prestup Božjeg zakona bio je i ostaće grijeh za sve
    ljude i sva vremena.
    Kako je patrijarh Jakov mogao reći svome domu: „Bacite tuđe bogove što su u vas i očistite
    se i preobucite se” (1 Mojsijeva 35:2) ako nije znao za Zakon čija prva zapovijest kaže: „Nemoj
    imati drugih bogova uza me” a druga da zabranjuje idolopoklonstvo?
    Gospod je za Avraama rekao: „Jer znam da će zapovijediti sinovima svojima u domu
    svojemu nakon sebe da se drže puteva Gospodnjih i da čine što je pravo i dobro, da bi Gospod
    navršio na Avramu što je obećao” (1 Mojsijeva 18:19). Drugom prilikom Bog obećava Avramu
    veliko potomstvo i obriče blagoslov svim narodima na zemlji kroz njega. Zašto? „Zato što je Avram
    slušao glas moj i čuvao naredbu moju, zapovijesti moje, pravila moja i zakone moje” (1
    Mojsijeva 26:4, 5).
    „Tako je dakle Zakon svet i zapovijest sveta, pravedna i dobra” (Rimljanima 7:12).
    „Djela su ruku Njegovih istina i pravda, vjerne su sve zapovijesti Njegove; tvrde su za
    vavijek vjekova, osnovane na istini i pravdi” (Psalam 111:7, Cool.
    „Zakon je Gospodnji savršen, krijepi dušu...” (Psalam 19:7).
    „Jer ovo je ljubav Božja da zapovijesti Njegove držimo, i zapovijesti Njegove nijesu teške”
    (1 Jovanova 5:3).
    „Koji govori poznajem Ga, a zapovijesti Njegove ne drži, laža je i u njemu istine nema. A
    koji drži riječ Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena, po tom poznajemo da smo u
    Njemu” (1 Jovanova 2:4,5).
    „Ovdje je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu” (Otkrivenje 14:12).
    Stranica 8 od 10
    „Jer tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorova zakonu Božjem niti
    može” (Rimljanima 8:7).
    „Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, to je zato što nema svjetlosti u
    njima” (Isaija 8:20). Ali Sotona je veliki falsifikator i preko svojih apostola širi lažnu svjetlost. „I
    nije čudo jer se sam sotona pretvara u anđela svijetla. Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove
    pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovim” (2 Korinćanima 11:13-
    15). Ponekad se i bižuterija učini kao zlato, ali Gospod kaže: „Izmjeren si na mjerila, i našao si se
    lak” (Danilo 5:27).
    „Glavno je svemu što si čuo, Boga se boj i zapovijesti Njegove drži, jer to je sve čovjeku.
    Jer će svako djelo Bog iznijeti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla” (Propovjednik 12:13, 14).
    Mi se ne spasavamo držanjem Zakona, jer spasenje je Božji dar (vidi Rimljanima 3:28;
    Galatima 2:16), ali poslušnost Zakonu je naš odgovor na primljeni dar Božje milosti.
    „Po rodovima njihovim poznaćete ih”, rekao je Isus (Matej 7:16).
    Tako Jehovini svjedoci (kao na žalost i mnogi drugi koji sebe nazivaju hrišćanima) ne
    svetkuju ni Dan Gospodnji, sedmi dan Subotu, koja je ustanovljena još u Edemu (vidi 1 Mojsijeva
    2:1-3), koju su svetkovali patrijarsi, sam Isus i njegovi apostoli kao i mnogi vjerni hrišćani posle
    njih u svim vjekovima. A kako bi je i svetkovali kad je za njih svaki dan sedmice stvaranja trajao
    7000 godina, iako u Svetom Pismu jasno stoji „i bi veče i bi jutro” za svaki dan stvaranja.
    h) Hristovo raspeće, vaskrsenje i Drugi dolazak
    Kao i obično i ovdje Jehovisti daju različita tumačenja. Oni kažu da Hristos nije u stvari bio
    razapet na krstu nego na kocu pozivajući se na grčku riječ „stauros” što, po njima, znači kolac. Ali
    rečnik ovu riječ definiše kao “ogradu od kolja” (ne jedan kolac), „stub sa jednom prečagom” ili
    „krst.” Biblija i istorija nedvosmisleno potvrđuju da je Isus razapet na krstu (Jovan 19:17, 19, 25,
    31; Matej 27:31, 32).
    „Isus je vaskrsao kao duhovno, nevidljivo biće” (Que Dieu... p. 42), pišu Jehovini svjedoci.
    „Tijelo u kome je Isus mučen nije ono u kome je ustao iz groba” (La veritie... p. 243). Da bi to
    dokazali pozivaju se na tekst iz 1 Petrove 3:18 gdje piše: „Ubijen, istina, bješe tijelom, no oživlje
    duhom.” Ovaj tekst ne kaže da je Isus ustao u potpuno novom tijelu, a još manje bez tijela, već da je
    ustao iz groba pomoću Svetog Duha. Apostol Pavle to pojašnjava u Rimljanima 8:11: „A ako živi u
    vama Duh Onoga koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih, oživjeće i
    vaša smrtna tjelesa Duhom svojim, koji živi u vama.” Hristovo tijelo koje je položeno u grob bilo je
    preobraženo, obučeno u besmrtnost i neraspadljivost (vidi 1 Korinćanima 15:42-54).
    „Hristovo ljudsko tijelo uzeto je iz groba natprirodnim putem. Da li se ono pretvorilo u gas
    ili se još uvijek negdje čuva, to niko ne zna” (Etude des Ecritures, Vol. 2, p. 129). „Možda ga
    (Hristovo tijelo) je Bog negdje konzervirao da bi ga pokazao ljudima za vrijeme milenijuma”
    (Raderford, La harpe de Dieu, p. 151). Do kakvih sve maštarija i nebuloza neće doći ljudski um kad
    se odvoji od onog jasnog „ovako govori Gospod!” Tako je prema ovom učenju Bog izgleda morao
    da obmane Isusove učenike i pokaže im lažnog Gospoda koji je čak sa njima jeo i med (vidi Luka
    24:42,43). Međutim, Biblija izvještava da su vaskrslog Hrista vidjeli mnogi, počev od Njegovih
    najbližih sledbenika do „više od petsto braće” (1 Korinćanima 15:6). Apostol Petar u Djelima 10:41
    izjavljuje: „Koji s Njim jedosmo i pismo po vaskrsenju Njegovu iz mrtvih.”
    Sam Gospod razbio je svaku sumnju po ovom pitanju: „Isus stade među njima i reče im: mir
    vam. A oni se uplašiše, i poplašeni budući mišljahu da vide duha. I reče im: šta se plašite? I zašto
    takve misli ulaze u srca vaša? Vidite ruke moje i noge moje. Ja sam glavom. Opipajte me i
    vidite, jer duh tijela i kostiju nema, kao što vidite da ja imam. I ovo rekavši pokaza im ruke i
    noge” (Luka 24:36-40). Može li biti jasnije od ovoga?
    Da bi opravdali svoje učenje o nevidljivom Hristovom dolasku, Jehovini svjedoci tvrde da ni
    Stranica 9 od 10
    Njegovo uznesenje na nebo nije bilo vidljivo za tjelesne oči i navode tekst iz Djela 1:9-11: „I ovo
    rekavši, vidješe oni gdje se podiže i odnese Ga oblak iz očiju njihovih. I kad gledahu za Njim gdje
    ide na nebo, gle, dva čovjeka stadoše pred njima u bijelim haljinama, koji i rekoše: ljudi Galilejci!
    Šta stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji se od vas uze na nebo tako će i doći kao što vidjeste da
    ide na nebo.” Ovdje ih sam tekst demantuje tako da je svaki komentar suvišan.
    Matej 24:27: „I tada će se pokazati znak Sina čovječjega na nebu, i tada će proplakati sva
    plemena na zemlji, i ugledaće Sina čovječjega gdje ide na oblacima sa silom i slavom velikom.”
    „Nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao On, jer ćemo Ga vidjeti kao što jest” (1
    Jovanova 3:2, 3).
    „I vidjeće Ga svako oko” (Otkrivenje 1:7).
    Isus je rekao: „Ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude” (Matej 24:34). Jehovini
    svjedoci su vjerovali da generacija iz 1914. neće pomrijeti prije kraja ovog nepravednog svijeta
    (Revellez – Vous, 8, april 1969, p. 13). Prema njihovom računu jedna generacija traje 75 godina.
    Međutim, ni to nije tačno jer generacija ili naraštaj predstavlja sve ljude koji žive u isto vrijeme i
    istih su godina, i jedan vijek obično obuhvata tri generacije.
    Šta je Isus želio da kaže svojim učenicima? Njihovo pitanje se odnosilo na razorenje hrama
    u Jerusalimu i kraj svijeta, tako da je Isus kombinovao svoj odgovor poštedjevši ih svih detalja jer
    ih ne bi mogli podnijeti. Osim toga, riječ „rod” se u Bibliji često odnosi na narod ili svijet (vidi
    Matej 11:16; 17:17).
    Svako određivanje datuma Drugog Hristovog dolaska u suprotnosti je sa Svetim Pismom:
    „A o danu tome i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do Otac moj sam” (Matej 24:36). Stoga će
    on i biti iznenađenje za sve (vidi Matej 24:30, 42, 44; Otkrivenje 16:5).
    Za Hristov dolazak u grčkom originalu stoji riječ „parusija” koja je u Novom zavjetu
    upotrijebljeba 16 puta. Ona u Platonovoj filozofiji može značiti prisustvo kako pokušavaju dokazati
    Jehovini svjedoci, ali u hrišćanskoj teologiji označava „ponovni Hristov dolazak o strašnome sudu”
    (Vujaklija, Leksikon, str. 689). Ali to nije jedina riječ kojom se u Bibliji označava ovaj pojam.
    Grčka riječ „erhomaia” koja označava dolazak, nalazi se na oko 600 mjesta u Novom zavjetu
    (Matej 24:30, 42, 44). I grčka riječ „epifania” znači pojaviti se ili postati vidljiv (1 Timoteju 6:14;
    2 Timoteju 1:10).
    „Stražite dakle jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš” (Matej 24:42).
    Zaključak
    Zaista bi bilo pravo gubljenje vremena baviti se učenjima jedne ovakve organizacije da
    nema na hiljade iskrenih duša koje su indoktrinirane ovom naukom izopačenog jevanđelja „u laži
    čovječijoj putem prevare” (Efescima 4:14).
    „Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet
    da bude!” (Galatima 1:8, 9).
    Tako Jehovini svjedoci sa ljubaznim osmjesima i Biblijom u ruci potkopavaju same temelje
    Jevanđelja (Hristovo Božanstvo, Deset zapovijesti, Drugi dolazak) ukazujući na svoje udruženje
    kao jedino utočište i spas (po njima sve druge crkve su od đavola). Ali to su upravo odlike kulta ili
    sekte, o čemu svjedoče i brojni bivši članovi koji su napustili ovo društvo. Oni zabranjuju svom
    članstvu da preispituje doktrinu uprave ili proučava druge religije. Zašto ako imaju „istinu”? Zar
    istina ne može izdržati ni najmanju provjeru?
    „Ali prorok koji bi se usudio govoriti šta u ime moje što mu ja ne zapovijedim da govori, ili
    koji bi govorio u ime drugih bogova, takvi prorok da se pogubi. Ako li rečeš u srcu svojem: kako ću
    poznati riječ koju nije Gospod rekao? Što bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i ne
    navrši se, to je riječ koju nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se” (5
    Stranica 10 od 10
    Mojsijeva 18:20-22). Kad bi sve iskrene duše u Kuli stražari proučile ove riječi, ne bi se plašile
    jehovističkog „Armagedona” ni lažnog proroka u svom upravnom tijelu.
    Zaista je čudno kako neko može ostati lojalan ovoj organizaciji posle toliko iznevjerenih
    nada i očekivanja, da ne govorimo o njihovoj teologiji koja se sva koleba i trese kao trošan čamac
    na uzburkanom moru. Treba li čekati da se sav polupa o hridi pa onda tražiti spas?
    „Vratite se, vratite se sa zlih putova svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?” (Jezekilj
    33:11). Zar zarad grupe obmanjivača koji su i sami obmanuti i čiji korjeni su, kao što smo na

početku vidjeli, duboko u okultizmu?

JA ZANAM ko su Jehovini svjedoci NAVEO SAM TI PROSLI PUT DA SAM ISTRAZIVAC RELIGIJE :-)

ti koda si se pobratio s Raselom.Da li je on u opste vrijedan da se spomene? Covece on nije bio niko ni nista, kao sto misle da je on Prorok bio on je samo istrazivac Biblije.Pametni ljudi slave Boga a ne ljude.Zapamti to dobro .

A OVO STO SI NAPISO TO JE JEDAN DOKUMTE OD PROPAGADNE OTPADNICKE SAJTOVA OVDE NA NETU KOJA NEMA NISTA SA J.S

beka26

Komentar  beka26 17/12/2012, 10:19

A ZANAM ko su Jehovini svjedoci NAVEO SAM TI PROSLI PUT DA SAM ISTRAZIVAC RELIGIJE :-)

ti koda si se pobratio s Raselom.Da li je on u opste vrijedan da se spomene? Covece on nije bio niko ni nista, kao sto misle da je on Prorok bio on je samo istrazivac Biblije.Pametni ljudi slave Boga a ne ljude.Zapamti to dobro .

A OVO STO SI NAPISO TO JE JEDAN DOKUMTE OD PROPAGADNE OTPADNICKE SAJTOVA OVDE NA NETU KOJA NEMA NISTA SA J.S
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mogu ti recci da mi je drago da istrazzujess, samo neznam istrazzujess li religiju ili religij, a ako je ovo drugo trebat cce ti sigurno malo visse vremena, pa kad istražiš javi šta si otkrio.
    Što se tiče Rasela i JS nije on nikakav istraživač Biblije nego nego mason 33 stepena koji je i osnovao JS da bi ssto visse izvrnuo Biblijske istine i uskladio ih sa učenjem masona.
    Jest, pametni ljudi slave Boga, samo što danas svi misle da su pametni, a neznaju da su prevareni da slave onog drugog.
    To sto je gore napisano je dato da se upozore naivni i da se ukazze na antibiblijska učenja JS, i sve je pokrijepljeno citatima, pa ko hoće neka provjeri sam .
    Vik

Komentar  Vik 17/12/2012, 11:58

Ogromne kolicine novcanih sredstava se trose na propagiranje verovanja i nauka... negde oko 100 miliona am. dolara/ godini... znate li vi koliko je to novca... a odakle im...hmmm
    Sigurno nije od dobrovoljnih priloga ... a tek imanja sto poseduju...farme, zgrade i nekretnine...cemu sve to ako se drzimo Biblijskog " ne brinite za sutrasnji dan i sakupljajte sebi blaga na nebu a ne na zemlji"

Stvarno sam zaprepascen kada sa video
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 17/12/2012, 13:39

U ovom tekstu koji sam nedavno preveo, pored ostalih interesantnih detalja, na strani 3 pogledajte iskustvo Margaret Mek Donald, koje objašnjava odakle potiče učenje o "tajnom vaznesenju" koje baštine JS.

http://www.religija.me/crkve/Futurizam_i_preterizam.pdf
    mersin7727

Komentar  mersin7727 17/12/2012, 14:58

beka26 (citat):A ZANAM ko su Jehovini svjedoci NAVEO SAM TI PROSLI PUT DA SAM ISTRAZIVAC RELIGIJE :-)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mogu ti recci da mi je drago da istrazzujess, samo neznam istrazzujess li religiju ili religij, a ako je ovo drugo trebat cce ti sigurno malo visse vremena, pa kad istražiš javi šta si otkrio.
    Što se tiče Rasela i JS nije on nikakav istraživač Biblije nego nego mason 33 stepena koji je i osnovao JS da bi ssto visse izvrnuo Biblijske istine i uskladio ih sa učenjem masona.
    Jest, pametni ljudi slave Boga, samo što danas svi misle da su pametni, a neznaju da su prevareni da slave onog drugog.
    To sto je gore napisano je dato da se upozore naivni i da se ukazze na antibiblijska učenja JS, i sve je pokrijepljeno citatima, pa ko hoće neka provjeri sam .

nisam ni ja bas neki koji je juce uzeo Bibliju i ruke i poceo da se bavim hriscanstvom ! Hriscansto je predmet mog svakodnevnog istrazivanja i kao filozofa i kao hriscanina ! 26 godina sam istrazivac Arhelogist i Istoricar ..ITRAZO SAM ih masovne religije kao JS ... Adventsita ...Pravoslavce Katolike i Muslimane duboko do kosti istrazivao G-dine ali od JEHOVINI SVEDA NEMA PRAVIJA RELIGIJA KOJE OBOZAVJAU PRAVOG BOGA JAHVE I NEMA NI STA TRADICIJE I PGANAZIMA KAO DRUGE RELIGIJE >>>> Iz prethodnih sam navoda zakljucio dasu Muslimani kao I Hristijani I druge Religije od Boga opomenuti da istrazuju sveto pismo Do tada sam weoma gresio misleci da onome koji istrazuje Pisma manjaka vjera ,a sada sam osvjedocen da oni koji Istrazuje Sveto Pismo jacaju svoju Vjeru

1ivanova 4:1
    ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, NEGO ISPITAJTE POTJECU LI TAKVE IZJAVE OD BOGA , jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet! Smile
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 17/12/2012, 20:54

ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, NEGO ISPITAJTE POTJECU LI TAKVE IZJAVE OD BOGA , jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet!
    Upravo ovaj tekst demaskira JS jer ne postoji vjerska organizacija sa više lažnih proročanstava od njih, čak i kad ne bismo uzeli u obzir radikalne promjene učenja koje su dolazile sa novim predsjednicima ("duhovnicima" iz Bruklina). Nego gubljenje vremena je raspravljati o tom kultu.
    mersin7727

Komentar  mersin7727 18/12/2012, 00:48

PavleS (citat):
    ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, NEGO ISPITAJTE POTJECU LI TAKVE IZJAVE OD BOGA , jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet!
    Upravo ovaj tekst demaskira JS jer ne postoji vjerska organizacija sa više lažnih proročanstava od njih, čak i kad ne bismo uzeli u obzir radikalne promjene učenja koje su dolazile sa novim predsjednicima ("duhovnicima" iz Bruklina). Nego gubljenje vremena je raspravljati o tom kultu.

TI NEMAS POJME MOCE SAMO LIPETARIS ..... STA SU JS IZJAVILI AJDE OBJASNI SVET ONE PROROCANSTAV STO SU OBJAVLHNE NA NETI SVE SU PROPAGNDE >>

EVO Dosad je bilo dosta pogrešnih predviđanja o kraju svijeta. Znači li to da kraj nikad neće doći MOMCE ????

Istina, JEHOVINI SVEDOKA imali su pogrešna očekivanja o tome kada će doći kraj svijeta. Poput Isusovih učenika iz 1. stoljeća, misliliI su J S da će se neka proročanstva ispuniti prije nego što je Bog to odredio (Luka 19:11; Djela apostolska 1:6; 2. Solunjanima 2:1, 2). Kako gledaju JEHOVINI SVEDOCI na te svoje pogreške?

Naš stav prema njima dobro opisuju riječi Alexandera Macmillana, koji je dugi niz godina, sve do svoje smrti, bio Jehovin svjedok. On je jednom prilikom rekao: “Naučio sam da moramo priznati svoje pogreške i nastaviti s istraživanjem Božje Riječi kako bismo je točnije razumjeli.”

No zašto i dalje J S govore ljudima da je kraj svijeta blizu? Važan razlog za to krije se u Isusovim riječima: “Pazite, budite budni!” JEHOVINI SVEDOKA ozbiljno shvaćaju to upozorenje i ne želi da nas JESUS zatekne “na spavanju” jer bismo time izazvali njegovo negodovanje (Marko 13:33, 36). Zašto je važno biti budan?

J S Sve do pred kraj 1914, mnogi su očekivali da će se JESUS vratiti u to vrijeme i da će ih uzeti na nebo. Zato je u predavanju održanom 30. rujna 1914. A. H. Macmillan, jedan od Istraživača Biblije, izjavio: ”Ovo je vjerojatno posljednje javno predavanje koje ću ikad održati, jer ćemo uskoro krenuti kući [na nebo].“ Macmillan je očigledno bio u zabludi, no to nije bilo jedino neispunjeno očekivanje koje su gajili on i njegovi suradnici, Istraživači Biblije.

Istraživači Biblije, od 1931. poznati pod imenom JEHOVINI SVEDOCI , očekivali su i da će se 1925. ispuniti divna biblijska proročanstva. Pretpostavljali su da će u to vrijeme započeti zemaljsko uskrsnuće, kad će se u život vratiti vjerni muževi starog doba kao što su Abraham, David i Danijel. U novije doba mnogi su Svjedoci nagađali da bi se zbivanja povezana s početkom Kristove Milenijske vladavine mogla početi odvijati 1975. Njihovo se očekivanje temeljilo na shvaćanju da će tada započeti sedmi milenij ljudske povijesti.

Ta pogrešna gledišta ne znače da su Božja obećanja lažna, da je on načinio pogrešku. Ni u kom slučaju! Isto kao i u slučaju kršćana u prvom stoljeću, do grešaka ili pogrešnih shvaćanja došlo je stoga što oni nisu poslušali ISUSOVO upozorenje:

Vi ne znate kad će vrijeme nastati.‘ Pogrešne zaključke nisu donijeli zbog zlobe ili nevjernosti JESU, nego uslijed gorljive želje da u svoje vrijeme vide ostvarenje Božjih obećanja.

Zato je A. H. Macmillan kasnije objasnio: ”Naučio sam da moramo priznati svoje pogreške i nastaviti s istraživanjem Božje riječi kako bismo dobili veće prosvjetljenje. Bez obzira na to kakve smo preinake u svojim gledištima morali poduzimati s vremena na vrijeme, one nisu promijenile velikodušnu pripremu otkupnine i Božje obećanje vječnog života.“

JedAN primjer: S promatračnice za obranu od šumskih požara stražar u daljini primijeti dim i oglasi uzbunu. Ali na kraju se pokaže da je bio u krivu. Ipak, budući da je reagirao i na najmanju opasnost, makar se na kraju vidjelo da je pogriješio, možemo biti sigurni da će ispravno reagirati kada doista dođe do požara. Njegova budnost nekima može spasiti život.

Slično tome i JEHOVINI SVEDOCI su u prošlosti imali pogrešna očekivanja o kraju svijeta. Mnogi su JEHOVINI SVEDOCI zbog toga kritizirali, ali njima nije presudno mišljenje ljudi. Više J S je stalo do toga da izvršavaju zadatak koji njima dao Isus i pomognu ljudima da se spase. Isus je zapovjedio da KRSCANE “temeljito svjedoče” i zbog toga daju sve od sebe da ljude upozoravaju na dolazak HARMAGEDON kraja (Djela apostolska 10:42).

Doista, u Božja se obećanja možemo pouzdati! Ljudi su ti koji su skloni pogrešci. Zato će pravi kršćani zadržati stav čekanja, u poslušnosti Isusovoj zapovijedi. Oni će ostati budni i spremni za KRISTOV neizbježiv dolazak u ulozi Božjeg Izvršitelja Presude. Oni neće dopustiti da im osjetila otupe uslijed lažnih predviđanja i da ignoriraju istinito upozorenje o kraju svijeta.
    A što onda reći o vjerovanju u kraj svijeta? Da li zaista postoje dokazi da će on uslijediti ubrzo, za vašeg života?

Iako je važno znati kada će doći HARMAGEDON , puno je važnije biti uvjeren da će on uistinu doći i svojim životom pokazati da JEHOVINI SVEDOCI svjesni u kojem vremenu žive . JEHOVINI SVEDOCI se vode načelom zapisanom u Habakuku 2:3: “Ako [kraj svijeta] i oklijeva [po našem mišljenju], čekaj ga, jer će se sigurno ispuniti. Neće zakasniti!”

PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/12/2012, 09:20

Slike koje najbolje govore o porijeklu organizacije Jehovinih svjedoka:

JEHOVINI SVEDOCI Js0110
    List "Kula stražara i Glasnik Hristove prisutnosti": Pored ostalih "viteških" okultnih simbola zapazite masonski krst

JEHOVINI SVEDOCI Js0210
    Veliko masonsko groblje

JEHOVINI SVEDOCI Js0310
    Masonska piramida Charles Taze Russell-a (Čarls Tejz Rasel), osnivača JS, na istom groblju (slika bez zuma)

JEHOVINI SVEDOCI Js0410
    Natpis na piramidi "Watch Tower Bible and Tract Society" (Kula stražara - Biblijsko i traktatsko društvo)

JEHOVINI SVEDOCI Js0510
    Na ovoj slici je prikazan masonski krst, simbol Vitezova templara. Rasel je koristio isti simbol

JEHOVINI SVEDOCI Js0610
    Masonska dvorana za sastanke. Zapazite izgled krsta
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/12/2012, 09:20

Osnivači vjerskih pokreta Mormona i Jehovinih svjedoka pripadaju iluminatskoj krvnoj liniji. Čarls Tejz Rasel koji je osnovao Društvo Kule stražare je potomak okultne porodice Rasel, koja je takođe osnovala famozno Društvo Lobanja i kosti na univerzitetu Jel (Yale). Čarls Rasel je bio satanista, i pedofil prema svjedočanstvu njegove žene, kao i prijatelj Rotšilda. U stvari Rotšildi su "pustili u pogon" Jehovine svjedoke, zajedno sa drugim iluminatskim bankarima kroz "doprinose" od organizacija kao što su B'nai B'rith. Ovo je dokazano na sudu 1922. godine. Jedan od ključnih ljudi koji su bili u ovo upleteni je Frenk Goldman koji je kasnije postao predsjednik B'nai B'rith. Zašto bi jedna organizacija koja je (u teoriji) uspostavljena da pomaže jevrejskom narodu i promoviše jevrejsku vjeru svojim sredstvima lansirala Jehovine svjedoke??? Ime Rotšild je odgovor na ovo pitanje. Takođe je bitno prepoznati taktiku kojom se satanisti služe, a to je postavljanje što većeg broja lažnih putokaza. Rasel ne samo što je bio mason visokog ranga već i Vitez templar. On je promovisao cionizam, još jednu Rotšildovu tvorevinu u korist svojih prijatelja i bankara.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/12/2012, 09:22

U donjem video klipu na debati o Jehovinim svjedocima učestvuju bivši članovi krovne organizacije WatchTower iz Bruklina (NYC - USA) i eksperti za njihova učenja.
    U ovom dijelu, riječ je o prevodu Biblije "Novi svet", osobi koja je to odradila i šta zapravo stoji iza cijele te priče.

mersin7727

Komentar  mersin7727 18/12/2012, 14:17

PavleS (citat):Slike koje najbolje govore o porijeklu organizacije Jehovinih svjedoka:

JEHOVINI SVEDOCI Js0110
    List "Kula stražara i Glasnik Hristove prisutnosti": Pored ostalih "viteških" okultnih simbola zapazite masonski krst

JEHOVINI SVEDOCI Js0210
    Veliko masonsko groblje

JEHOVINI SVEDOCI Js0310
    Masonska piramida Charles Taze Russell-a (Čarls Tejz Rasel), osnivača JS, na istom groblju (slika bez zuma)

JEHOVINI SVEDOCI Js0410
    Natpis na piramidi "Watch Tower Bible and Tract Society" (Kula stražara - Biblijsko i traktatsko društvo)

JEHOVINI SVEDOCI Js0510
    Na ovoj slici je prikazan masonski krst, simbol Vitezova templara. Rasel je koristio isti simbol

JEHOVINI SVEDOCI Js0610
    Masonska dvorana za sastanke. Zapazite izgled krsta

PA RECI STA HOCES DOKAZIVATI SA OVOM IZJASNISE PAGANE JEDAN ..NE SAMO LUPAS NEKE STVARI KOJI POJMA NEMAJU KO SMATRA TAJ RASEL NAVEO SAM TI DA JE BIO OBICAN COVEK AJDE TI MI RECI GDE PROPIADAS DA PREGLEDAMO TVOJE RELIGIE

JS SU NA POCETKU IMALI KRIZEVE SLAVILI BOZIC DOK SU BILI U ZABLUDI PREKO ISZRAZIVANJE ONI SU SU SEV PAGANSTAVIZBACILI OCISTILI SU I OBOZAVAJU PRAVO ... NE GLEDAJ STA SI BIO NEGO GELDAJ STA SI SAD ......
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/12/2012, 14:44

PA RECI STA HOCES DOKAZIVATI SA OVOM IZJASNISE PAGANE JEDAN ..NE SAMO LUPAS NEKE STVARI KOJI POJMA NEMAJU KO SMATRA TAJ RASEL NAVEO SAM TI DA JE BIO OBICAN COVEK AJDE TI MI RECI GDE PROPIADAS DA PREGLEDAMO TVOJE RELIGIE

JS SU NA POCETKU IMALI KRIZEVE SLAVILI BOZIC DOK SU BILI U ZABLUDI PREKO ISZRAZIVANJE ONI SU SU SEV PAGANSTAVIZBACILI OCISTILI SU I OBOZAVAJU PRAVO ... NE GLEDAJ STA SI BIO NEGO GELDAJ STA SI SAD ......
    Dragi Mersine7727,
    Kao istoričar trebao bi da znaš da su činjenice neumitne. džaba posle krečenje, jer uvijek kad fasada počne otpadati nalazimo isto zdanje.
    Čika Rasel je zapravo bio neobičan čovjek, kao što ima i neobičan spomenik kakav mu dolikuje. Familija takođe nesvakidašnja, plava krv.

Što se tiče sadašnjeg stanja organizacije JS, prerasli su u pravu korporaciju i biznis cvjeta. 144.000 duhovnika su tako nešto i zaslužili. Ovce su izdašne, dobre na mlijeko, mada se malo teže muzu nego ranije.

Inače od paganstva se ne čisti samo izbacivanjem opšteprihvaćenog idolopoklonstva, već se takođe treba ratosiljati i svih ostalih šarenih laža, uključujući religijske prevarante u sopstvenim redovima. Piše ponešto u Bibliji o tome, čak i u svjetski čuvenom prevodu "Novi svet", zar ne?

Ajde što su te vrbovali dok si bio mlađi, nego još izgibe braneći nešto što se odbraniti ne može. Ne pomaže tu nikakva gimnastika. Sad ako si među duhovnicima pa ima koristi, to nekako mogu da shvatim, mada sa naporom...

A moja religija... pa lijepo piše u naslovu foruma: Poznavanje Boga - najvažnije znanje -- BIBLIJSKI FORUM, što u prevodu dođe da je Božja Riječ otkrivena u Bibliji autoritet za sva pitanja istine i zablude, uključujući i znamenitu Kulu stražaru, sve kraljevske dvorane diljem ove doline suza, itd, itd.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 18/12/2012, 15:20

Evo još malo materijala iz Bruklina, nije od zgoreg da se pogleda. Ima ponešto i o biznisu...

John Ankerberg sa bivšim Jehovinim svjedocima, Joan Cetnar koja je nekada radila rame uz rame sa predsjednikom Kule, Nathan Knorr-om.
    PavleS
    Admin

Komentar  PavleS 25/5/2015, 23:07

Nathanael

Broj komentara : 162
    Registration date : 2014-10-31

Komentar  Nathanael 26/5/2015, 15:31

PavleS (citat):

Dragi Mersine7727,
    Kao istoričar trebao bi da znaš da su činjenice neumitne. džaba posle krečenje, jer uvijek kad fasada počne otpadati nalazimo isto zdanje.
    Čika Rasel je zapravo bio neobičan čovjek, kao što ima i neobičan spomenik kakav mu dolikuje. Familija takođe nesvakidašnja, plava krv.

Što se tiče sadašnjeg stanja organizacije JS, prerasli su u pravu korporaciju i biznis cvjeta. 144.000 duhovnika su tako nešto i zaslužili. Ovce su izdašne, dobre na mlijeko, mada se malo teže muzu nego ranije.

Inače od paganstva se ne čisti samo izbacivanjem opšteprihvaćenog idolopoklonstva, već se takođe treba ratosiljati i svih ostalih šarenih laža, uključujući religijske prevarante u sopstvenim redovima. Piše ponešto u Bibliji o tome, čak i u svjetski čuvenom prevodu "Novi svet", zar ne?

Ajde što su te vrbovali dok si bio mlađi, nego još izgibe braneći nešto što se odbraniti ne može. Ne pomaže tu nikakva gimnastika. Sad ako si među duhovnicima pa ima koristi, to nekako mogu da shvatim, mada sa naporom...

A moja religija... pa lijepo piše u naslovu foruma: Poznavanje Boga - najvažnije znanje -- BIBLIJSKI FORUM, što u prevodu dođe da je Božja Riječ otkrivena u Bibliji autoritet za sva pitanja istine i zablude, uključujući i znamenitu Kulu stražaru, sve kraljevske dvorane diljem ove doline suza, itd, itd.

Ovaj čovjek koji te verbalno napao je falio više od 15 slova ,piše velikim slovima i vrijeđa .Suprotnost od biblijskih ljudi u ponašanju i vjerovanjima .

Istina Pavle,posao cvjeta kod religijskih organizacija ,svaka raste skoro .a zanimljivo je da su svi dispencionalisti skoro .1000 godina mira i prosperiteta se uči gotovo u svakoj teologiji ,a Roger Morneau je o tome rekao da je izumljeno od strane demona .Također to se može naći u svakoj knjizi o New Ageu ,1000 godina prosperiteta .Kakve veze imaju New Age ,sotonizam i kršćanstvo ? Ne vidim povezanost sa kršćanstvom ,ali očito je da je tu kršćanski većinom samo ime kršćanin ,ništa drugo .

Sponsored content

Komentar  Sponsored content

Danas je 14/11/2024, 22:10