BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

December 2018

SunMonTueWedThuFriSat
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar


  TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Share

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 26/7/2018, 14:07

  Nebojša (citat):Kako trinitarci objašnjavaju realnost posle plana spasenja, posle iskorenjivanja greha i smrti?

  Ako kažu da je zbog plana spasenja trojedini Bog morao da glumi i da podeli uloge, kako objašnjavaju npr. Otkrivenje 22:1, 3 i ostale tekstove gde se eksplicitno pominju dva prestola, nema jednog ili tri? Da li se po njima Bog vraća u prvobitno stanje jednakih uloga ili i dalje nastavlja da glumi? Ako se vraća, treba da bude jedan presto, ako nastavlja da glumi u raznim ulogama, treba da budu tri prestola. Kako uklapaju svoju teoriju sa dva prestola i ostali tekstovi iz Otkrivenja na obnovljenoj Zemlji i Nebu gde se konstantno spominju Otac i Jagnje? Nigde nisam našao objašnjenje za to, uvek se spominje trojstvo u kontekstu pre pada u greh i podela uloga zbog plana spasenja, nigde nema šta posle?
  Trojedini "bog" im glumac profesionalac, oni glumci amateri. Riječ glumac u korjenu odgovora riječi lažov.


  PavleS: komentar modifikovan dana: 26/7/2018, 17:23; prepravljeno ukupno 1 puta

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 26/7/2018, 14:19

  Interesantno je da Kuran uči da hrišćani vjeruju da je Trojstvo Otac, Marija i Sin (Sura 5:73-75, 116), što se poklapa sa prvobitnim konceptom trojstva: Nimrod, Semiramis, Tamuz. Kuran takođe navodi da je bog (otac) opštio sa Marijom da bi dobili sina (Sura 2:116; 6:100-101; 10:68; 16:57; 19:35; 23:91; 37:149-151; 43:16-19). Pošto je Muhamed kako piše Rivera bio pod velikim uticajem katolika (a nije imao posla sa pravim hrišćanima koji su već bili pod progonstvima) koji izvorno baštine taj pseudo hrišćanski koncept, onda ova tvrdnja Kurana ne treba da nas iznenađuje. U VII vijeku dogma o trojstvu uveliko je bila utvrđena.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 27/7/2018, 10:48

  Jedan jako važan osvrt na Hristovu božansku prirodu:

  Razumijevanje Isusovog božanstva

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 15/8/2018, 08:23

  Evo jednog klasičnog primjera kako adventistički teolozi manipulišu Biblijom zbog konformizma sa naukom o trojstvu.

  Mnogi (pogrešno) misle da su Biblijski komentari (Seventh-day Adventist Bible Commentaries) isključivo proizvod kompiliranja spisa Elen Vajt ili ih poistovjećuju sa zasebnom knjigom „Komentari biblijskih tekstova“ od Elen Vajt koja je takođe „uređivana“ od strane crkvenjaka.

  Dakle, serija Biblijskih komentara koja ukupno ima 12 tomova rezultat je rada crkvenih skolara koji je započet između 1953. i 1957. godine. Glavni urednik je bio Frensis D. Nikol. Godine 1980, urađena je revizija Komentara, sigurno ne slučajno, jer to je upravo godina kad je crkva i zvanično usvojila dogmu o trojstvu.

  Pogledajte jedan citat iz 5 toma:

  „Ja sam vaskrsenje i život―. Onaj koji je rekao: „Ja polažem život svoj da bi ga ponovo uzeo“, izašao je iz groba u život koji se nalazio u Njemu samome. Na krstu je umrla samo Njegova ljudska priroda; Božanstvo nije umrlo. U svom Božanstvu, Hristos je imao silu da raskine okove smrti. On je izjavio da u sebi samome ima život i može oživeti koga hoće. {5BC 1113.6}

  Dakle, prema ovom citatu, Isus je nezavisno, sam po sebi, mogao da se samouskrsne. Božanstvo Hristovo nije umrlo, već samo ljudska priroda. Ako je tako, onda ili u stvarnosti nije ni umro ili moramo vjerovati u dualizam dvije odvojene prirode, pri čemu ova druga, božanska, može da se odvoji i živi nezavisno od tijela. Gdje je ta priroda bila i šta je radila u međuvremenu dok je Isus bio u grobu, ostaje da nagađamo.

  Čim unesete bilo kakvu zabludu u svoje vjerovanje, ono što neminovno dolazi je iskušenje potčinjavanja Svetog Pisma za „potrebe“ crkve ili sekte. Najprije, tekst iz jevanđelja po Jovanu 10:17,18 je zloupotrijebljen. Isus kaže da dobrovoljno polaže svoj život da bi ga opet primio i da ima vlast da ga položi i opet primi. Na kraju konstatuje da je takav uput dobio od svog Oca, što ukazuje na savjet Oca i Sina oko Plana spasenja. Isus ne kaže da ima silu da sam sebe uskrsne. Zloupotrijebljen je i uvodni citat iz Jovana 11:25 „Ja sam uskrsenje i život.“ Hrist ne kaže da je On sam po sebi uskrsenje i život, već božanski KANAL života, što potvrđuje i izostavljeni nastavak istog stiha: „Ko vjeruje u mene, ako i umre, živjeće.“


  Pogledajte sada koliko jasnih biblijskih tekstova o ovom predmetu se „zaobilazi“, a zloupotrebljava jedan koji se pogrešno tumači:

  „Ali Bog ga je uskrsnuo oslobodivši ga okova smrti, jer nije bilo moguće da ga smrt zadrži.“ (Djela 2:24)

  „Tog Isusa Bog je uskrsnuo, čemu smo svi mi svjedoci.“ (Djela 2:32)

  „A kad su izvršili sve što je bilo napisano o njemu, skinuli su ga sa drveta i položili u grob. Ali Bog ga je podigao iz mrtvih.“ (Djela 13:29,30)

  „…koji vjerujemo u Onoga koji uskrsnu Isusa Hrista Gospoda našega iz mrtvih.“ (Rimljanima 4:24)

  „A Bog mira, koji je izveo iz mrtvih našeg Gospoda Isusa…“ (Jevrejima 13:20)

  „Koji kroz njega [Hrista] vjerujete u Boga, koji ga je podigao iz mrtvih i dao mu slavu, da biste svoju vjeru i nadu polagali u Boga.“ (1. Petrova 1:21)

  Ukoliko nijeste potpuno indoktrinirani, bez sposobnosti zdravog rezona, ili hipnotisani svojom crkvom/sektom, stvari su više nego jasne.

  Ali, da paradoks bude veći, ovakav citat neće koristiti samo zastupnici trojstva nego i oni koji se navodno bore protiv trojstva, ali takođe imaju usvojene jeresi po pitanju ljudske prirode (zbog vjerovanja u grijeh kao stanje) pa im je potreban Isus Hrist sa „božanskim umom“ (da bi pravdali jeres), čime se opet dolazi do statusa bogo-čovjeka, supermena ispod tjelesnog obličja. Tako se otvara prostor za niz novih nebuloza i hipotetičkih pretpostavki.

  Ljudi obično o Bogu razmišljaju u domenu moći a ne karaktera. Tako i tekst u Kološanima 2:9 „Jer u njemu [Hristu] nastava sva punina božanstva tjelesno“ tumače u tom pravcu, dok je Pavlova misao očito vezana za puni izraz božanskog karaktera oličenog u Isusu Hristu U TIJELU. To potvrđuju i stihovi u nastavku koji govore o našoj ispunjenosti i novom životu u Hristu nakon sahranjivanja starog kroz poistovjećivanje vjerom sa Njegovom smrću. Drugim riječima, nasleđe koje Sin prima od Oca postaje djelotvorno za nas kroz Hristovu misiju kako bismo i mi mogli primiti nasleđe u Hristu. Inače, velika je razlika između termina „nastava“ (katoikei na grč.; down-homing ili in-dwelling na eng.) i „živi“. Ovaj termin ukazuje da Isus kao čovjek na zemlji vjerom u poslušnosti prima, usvaja i manifestuje ono što dolazi od Oca, što je i praktično pokazivao i dokazivao u svom životu. Da je imao božansku silu ili prirodu sam po sebi, ne bi imao nikakvu potrebu da zavisi od Oca. Isti izraz se koristi na primjer u Luka 11:26, gdje se jasno može vidjeti značenje.

  Zato, pamet u glavu i dobro razmislite prije nego prihvatite nešto nenormalno i kontradiktorno Bibliji i zdravom razumu, samo zato što dolazi od nekog vjerskog „autoriteta“, bilo ustanove ili grupe. Ako ste zaista pošteni i cijelim srcem u vjeri, uvijek ćete biti opomenuti na vrijeme. Ali ako ignorišete taj tihi glas savjesti i razuma i osjećaja da nešto nije u redu i preferirate da vas „počešu“ tamo gdje vas potajno svrbi, na kraju ćete pasti kao žrtva zablude i sami postati promoter zablude.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 15/8/2018, 08:23

  Evo i kompletnog odjeljka iz 5 toma Biblijskih komentara, vezano za Hristovo uskrsenje. Kad se sve pažljivo pročita, može se dobiti ispravna slika kakvu je sigurno imala Elen Vajt ili pioniri Adventnog pokreta. Ali takođe je očita namjera urednika da sugerišu kako je Isus Bog kao i Otac, umjesto biblijskog načela Izvora i Kanala života u Ocu i Sinu. Zapazite da u prvom pasusu Elen Vajt u kondicionalu govori da božanstvu ne bi bilo moguće umrijeti, a ne da je božanski dio prirode preživio dok je ljudska priroda umrla.

  1, 2 (Matej 28:1)
  6 (Jovan 1:1-3, 14; Filipljanima 2:5-8; Kološanima 2:9; Jevrejima 1:6, 8; 2:14-17; Jevrejima 4:15). Božanstvo nije umrlo. - Da li je ljudska priroda Marijinog Sina bila promijenjena u božansku prirodu Sina Božjeg? Ne; dvije prirode bile su misteriozno pomiješane u jednoj osobi – čovjeku Hristu Isusu. U Njemu je nastavala sva punina Božanstva tjelesno. Kad je Hrist bio razapet, umrla je Njegova ljudska priroda. Božanstvo nije klonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće. Hrist, Bezgrešni, će spasti svakog sina i ćerku Adamovu koja prihvata spasenje koje im je ponuđeno, pristavši da postanu djeca Božja. Spasitelj je otkupio pali rod svojom vlastitom krvlju. {5BC 1113.2}

  Ovo je velika tajna, tajna koja se neće potpuno, sasvim razumjeti u svoj svojoj veličini dok se ne dogodi prenos (preobražaj) iskupljenih. Tada će sila i veličina snaga dara Božjeg ljudima biti shvaćena. Ali neprijatelj je odlučan da se ovaj dar tako mistifikuje da postane kao ništavan. (Letter 280, 1904). {5BC 1113.3}

  (Matej 28:5, 6)
  „Ja sam uskrsenje i život.“ Ovo je jezik koji može koristiti samo Božanstvo. Sve stvoreno živi voljom i silom Božjom. Oni su zavisni primaoci života Sina Božjeg. Koliko god bili sposobni i talentovani, koliko god bile velike njihove mogućnosti, oni se iznova napajaju životom od Izvora svega života. Samo Onaj koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti i životu mogao je kazati: „Ja imam vlast da položim svoj život, i imam vlast da ga opet uzmem.“ Sva ljudska bića na našem svijetu uzimaju svoj život od Njega. On je vrelo, izvor života. (Manuscript 131, 1897). {5BC 1113.5}

  „Ja sam uskrsenje i život.“ Onaj koji je rekao „Ja polažem svoj život, i mogu ga opet uzeti,“ izašao je iz groba u život koji je bio u Njemu samom. Ljudsko je umrlo; božansko nije umrlo. U svom božanstvu, Hrist je posjedovao silu da raskine okove smrti. On objavljuje da ima život u sebi da oživljava koga hoće. {5BC 1113.6}

  Sva stvorena bića žive voljom i silom Božjom. Oni su primaoci života Sina Božjeg. Koliko god bili sposobni i talentovani, koliko god bile velike njihove mogućnosti, oni se iznova napajaju životom od Izvora svega života. Samo Onaj koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti i životu mogao je kazati: „Ja imam vlast da položim svoj život, i imam vlast da ga opet uzmem.“ {5BC 1113.7}

  Sva stvorena bića žive voljom i silom Božjom. Oni su primaoci života od Sina od Hrista koji je opunomoćen pravom da daje besmrtnost. Život koji je On položio u ljudskoj prirodi opet je uzeo i dao ga čovječanstvu. „Ja sam došao,“ kaže On, „da bi mogli imati život, i da ga imaju u izobilju.“ (The Youth’s Instructor, August 4, 1898). {5BC 1113.8}

  Samo Otac je mogao osloboditi Hrista. – Onaj koji je umro za grijehe svijeta morao je ostati u grobu za određeno vrijeme. On je bio u tom kamenom zatvoru kao zatočenik božanske pravde. Bio je odgovaran Sudiji univerzuma. On je nosio grijehe svijeta, i samo Njegov Otac ga je mogao osloboditi. Jaka straža moćnih anđela pazila je na grob, i da se neka ruka podigla da ukloni tijelo, blistavi sjaj njihove slave bi položio bespomoćno na zemlju onog ko bi se to usudio. {5BC 1114.1}

  Postojao je samo jedan ulaz u grob, i niti ljudskom silom ni prevarom nije se mogla pomaći stijena koja je čuvala ulaz. Ovdje je Isus počivao tokom Subote. Ali proročanstvo je ukazivalo da će treći dan Hrist ustati iz mrtvih. Sam Hrist je uvjeravao svoje učenike u ovo. „Uništite ovaj hram,“ rekao je On, „i za tri dana ja ću da podignuti.“ Hrist nikad nije počinio grijeh, niti se prevara našla u Njegovim ustima. Njegovo tijelo moralo je izići iz groba neukaljano kvarenjem. (Manuscript 94, 1897). {5BC 1114.2}

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 15/8/2018, 08:24

  Kako su pioniri Adventnog pokreta razmišljali o odnosu između Oca i Sina i dogmi o trojstvu, jasno je iz njihovih stavova:

  Elen G. Vajt (1827-1915)

  Evo jedne vrlo jasne izjave Elen Vajt u pogledu trojstva:
  „Jednostavni jezik Svetog Pisma predstavlja Oca i Sina kao dvije različite ličnosti. Sa ovim pogledom na taj predmet postoje namjera i smisao u jeziku koji govori o Ocu i Sinu. Ali kazati za Isusa Hrista da je ‘isti i vječni Bog,’ čini ga svojim vlastitim sinom, i svojim ocem, i da je on došao sam od sebe, i otišao k sebi. A kad je Otac poslao Isusa Hrista, kojega Nebesa moraju primiti do vremena obnove, to će jednostavno biti Isus Hrist, ili vječni Otac koji šalje sebe.
  Mi nemamo mnogo simpatija ni prema unitarcima koji poriču Hristovo božanstvo niti prema trinitarcima koji smatraju da je Sin vječni Otac i govore tako maglovito o trojedinom Bogu. Dajte Gospodu svo božanstvo kojim ga Sveto Pismo zaogrće.“ (Advent Review and Herald of the Sabbat, BATTLE CREEK, MICE., THIRD-DAY, JUNE 6, 1871. NUMBER 25.)

  Džon N. Endrjus (1829–1883)

  PITANJE: Da li vidite još neke značajne istine koje Crkva uči koje nijesu jasno utemeljene na Bibliji?
  ODGOVOR: Da, doktrina o trojstvu; doktrinu koju je vrlo bitno znati za spasenje, nije eksplicitno i evidentno utemeljena u Bibliji, u smislu protestantske interpretacije. (Review and Herald, August 22, 1854)
  „Doktrina o trojstvu je prihvaćena na saboru u Nikeji 325-te godine. Ova doktrina uništava Božju ličnost i ličnost Njegovog Sina Isusa Hrista našeg Gospoda. Sramotne mjere kojima je ona nametana crkvi, o čemu piše na stranicama crkvene istorije, može postidjeti svaki vjernika koji u tu doktrinu vjeruje.“ (J.N. Andrews, Review and Herald, March 6, 1855)

  Džon N. Lofborov (1832-1904)

  PITANJE: Postoji li ozbiljna zamjerka na doktrinu trojstva?
  ODGOVOR: Postoje mnoge zamjerke, ali zbog ograničenosti prostora smanjićemo ih na samo sledeće tri: 1. Suprotna je zdravom razumu. 2. Suprotna je Bibliji. 3. Njeni korijeni su paganski i pogrešni.
  Ovim tačkama ćemo nakratko posvetiti pažnju po redu.
  1. Nije u sprezi sa zdravim razumom da govorimo da je tri bića jedno i da je jedno troje. Ili kako neki kažu i nazivaju Boga „trojedinim Bogom“ ili „tri-u-jednom-Bog.“ Ako su Otac, Sin i Sveti Duh sve troje Bog, to bi bilo tri Boga; jer tri puta jedan nije jedan, već tri. U nekom smislu oni jesu jedno, ali ne u ličnosti, kao što tvrde oni koji zagovaraju trojstvo.
  2. Kontradiktorno je Svetom pismu. Skoro svaki dio Novog Zavjeta koji otvorimo, govori o Ocu i Sinu, predstavlja njih dvoje kao dvije posebne osobe… Pročitajte sedamnaestu glavu Jovanovu i vidite da ono potpuno potkopava doktrinu trojstva.
  Da bismo vjerovali u tu doktrinu, kada čitamo Pismo, moramo vjerovati da je Bog poslao samog sebe na svijet, umro da spase svijet samom sebi, podigao samog sebe iz groba i uzdigao se na nebesa samom sebi, moli pred samim sobom na nebesima da spase svijet sebi, i jedini je posrednik između ljudi i sebe… Takođe moramo vjerovati da se Bog u vrtu molio sam sebi, da ga, ako je moguće, mimoiđe čaša, i hiljade drugih sličnih apsurdnosti.
  3. Korijeni su joj paganski i pogrešni. Umjesto da nas upućuje na Pismo za dokaz trojstva, upućeni smo na persijski trozubac, sa tvrdnjom da su oni dizajnirali to da bi podučavali ideju o trojstvu, i ako oni imaju doktrinu trojstva, mora da su je dobili nasleđem od Božjeg naroda. Ali ovo su sve pretpostavke, jer je sasvim sigurno da se jevrejske crkve nijesu držale takve doktrine. Gospodin Samerbel kaže, „Jedan moj prijatelj koji je bio prisutan u Njujorškoj sinagogi, upitao je Rabina da mu objasni riječ „elohim“. Pored nas je stajao sveštenik koji je zagovarao trojstvo i on je rekao, „pa to se odnosi na tri osobe u trojstvu“, tada je Jevrejin istupio i rekao mu da ne smije ponovo spomenuti tu riječ, jer bi morali da ga istjeraju iz sinagoge, jer u njoj nije dozvoljeno spominjanje bilo kakvih tuđih bogova.“ (Discussion between Summerbell and Flood on Trinity, p. 38.) Milman kaže da je ideja Trojstva pogrešna. (History of Christianity, p.34)
  Ova doktrina je uvedena u crkvu otprilike u isto vrijeme kada je počelo i klanjanje slikama, držanje dana sunca, i nije ništa drugo do remodelirana persijska doktrina. Trebalo joj je oko tri stotine godina otkad je prisutna da se razvije do onoga kakvu je danas znamo. Njen razvoj je započet oko 325-te i nije završen sve do 681-ve. Pogledajte u Milman’s Gibbon’s Rome, vol. IV, p. 422. Prihvaćena je u Španiji 589-te, u Engleskoj 596-te, u Africi 534-te. Gib. vol. IV, pp.114,345; Milner, vol. I, p.519. (J.N. Loughborough, Review and Herald, November 5, 1861)

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 5/9/2018, 01:06


  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 7/10/2018, 14:21


  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 11/12/2018, 11:10

  Mini serijal o istorijatu trojstva iz kojeg se mnogo toga može povezati i naučiti:

  Pagansko trojstvo (1)

  Pagansko trojstvo (2)

  Pagansko trojstvo (3)

  Pagansko trojstvo (4)

  Pagansko trojstvo (5)


  Kompletna skripta Pagansko Trojstvo u formatu A5 (pdf).

  Željko

  Broj komentara : 22
  Registration date : 2014-01-30

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Željko on 14/12/2018, 10:42

  Pavle izuzetan serijal. Konačno da se povežu neke stvari. Uvek mi je nekako bila enigma taj period od vremena Apostola pa do objava zvaničnih hrišćanskih dogmi.
  Hvala na ovome što radiš

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3332
  Registration date : 2008-11-01

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  PavleS on 14/12/2018, 11:20

  Željko (citat):Pavle izuzetan serijal. Konačno da se povežu neke stvari. Uvek mi je nekako bila enigma taj period od vremena Apostola pa do objava zvaničnih hrišćanskih dogmi.
  Hvala na ovome što radiš  
  Jeste, prava stvar. I povezanost sa okultizmom je očigledna iako je dat samo jedan primjer u 5. nastavku, ali dovoljno je i to.

  Nebojša

  Broj komentara : 125
  Registration date : 2013-08-19

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Nebojša on 15/12/2018, 21:28

  Da, hvala na svemu, iako ti se nikad nisam zahvalio pa možda deluje nezahvalno, zahvalan sam jer se cimaš da pišeš iako ne moraš i niko te ne tera na to.

  Ljudi su danas jako nezahvalni i ne cene tuđ trud i rad i misle da se podrazumeva da im neko nešto daje. Lepo je dobijati dobro, ali je još lepše davati. Trud je žrtva, a davanje je ljubav.

  Sponsored content

  Re: TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 19/12/2018, 07:36