BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty19/9/2019, 10:52 by PavleS

» TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty15/9/2019, 20:05 by PavleS

» DOKAZI OTPADA ADVENTISTIČKE CRKVE
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty10/9/2019, 18:13 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty7/9/2019, 16:02 by PavleS

» (NE)ZAVISNE ADVENTISTIČKE SLUŽBE/GRUPE
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty24/8/2019, 14:01 by PavleS

» CRKVE I OPASNOSTI OD SEKTAŠENJA
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty24/8/2019, 07:11 by kainos

» SPISI ELEN VAJT
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty28/7/2019, 11:49 by PavleS

» NAPADI NA BIBLIJU
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty7/7/2019, 00:32 by PavleS

» ŽIG ZVIJERI=NEDJELJA
HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty21/6/2019, 19:21 by PavleS

September 2019

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Calendar Calendar


  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  avatar
  Ivan__

  Broj komentara : 23
  Registration date : 2015-10-27

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  Ivan__ on 7/3/2017, 11:28

  https://www.youtube.com/watch?v=em28sENNpVI

  Ne znam da li dobro vidim, ali čini mi se da je ovde Fajt navodno našao citat od EGW koji podržava katoličku dogmu koja je ovde objašnjena:

  "Svako od nas ponaosob mora odlučiti da li je istupio iz Rimske crkve ili nije. Postoje mnogi koji ne razumeju ovo; ali ja sam ubeđen u jedno, a to je da svaka duša koja je prisutna ovde večeras, želi da upozna put istine i pravde (Skup: ‘Amin!’) i da ne postoji niko među nama ovde ko bi svesno podržavao papske dogme i ko ne bi želeo da ih se oslobodi. Zar ne zapažamo da ideja po kojoj Isusovo telo nije bilo kao naše (jer znamo da je naše telo grešno), obavezno podrazumeva „koncepciju imakulata” device Marije (Učenje „imakulata” jeste da je Marija, Isusova majka, bila rođena bez greha)? Zapazimo činjenicu da u Njemu nije bilo greha, već tajna Božja otkrivena u telu... savršeno ispoljavanje Božjeg života, u svoj njegovoj savršenoj čistoti, ali u sredini koju predstavlja naše grešno telo (Skup: ‘Amin!’). O, ovo je čudesno, zar ne ?! Pretpostavimo da je ispravna ideja po kojoj je Isus bio u toj meri različit u odnosu na nas, da nije imao ničega u svom telu protiv čega bi se borio, tj. da je to telo bilo bez greha. U tom slučaju, kao nešto obavezno, podrazumeva se rimokatolička dogma „imakulata.“ Ali, zašto da ovde stanemo? Ako je Marija rođena bez greha, onda je svakako i njena majka imala sveto telo. Ali, ne zaustavljajte se ovde. Treba da idemo dalje, do Marijine babe, pa zatim njene majke i tako dalje, do Adama - i šta je krajnji rezultat? Greha nikad nije ni bilo. Adam nikada nije sagrešio. Na taj način, kako vidite, idući ovim putem, pronalazimo suštinsku sličnost između katolicizma i spiritizma."(Bilten GK 1901, str. 404, 405)

  Ili je ovo još jedan od lažnih citata ili se nešto ne slaže ili ja dobro ne vidim i ne razumem.
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  Mato T on 1/4/2017, 20:22

  Evo jedne jasne izjave EGW kojom se pobijaju sva sektašenja po pitanju Kristove prirode na zemlji vezane za spise EGW. Sektašenja su kao što znate temeljena na tome da je Krist ponio sa neba svoju božansku prirodu (svoje božansko porijeklo + nebesku slavu i silu koju je imao na nebu) i da je na križu umrla samo Kristova ljudska priroda, a božanska je bila također sa njim ali nije umrla.

  „Jedino je Otac mogao da oslobodi Hrista. - Onaj koji je umro za grehe sveta morao je na određeno vreme da ostane u grobu. U toj kamenoj tamnici, On je bio kao zatočenik božanske pravde. On je odgovarao pred Sudijom vasione. Primio je na sebe grehe sveta, i samo je Otac mogao da ga oslobodi. Jaka straža moćnih anđela budno je bdila nad grobom, i bila spremna da svojom slavom uveća podizanje Onoga koji se usudio da se na zemlju spusti lišen svoje božanske sile.“ (MS 94, 1897)

  Dobro obratimo pažnju na sljedeće izjave:
  „JEDINO je Otac mogao da oslobodi Hrista“.
  „On je ODGOVARAO pred Sudijom vasione.“
  „PRIMIO JE NA SEBE GREHE SVETA i SAMO je Otac mogao da ga oslobodi.“
  „Onoga koji se usudio da se na zemlju spusti lišen svoje BOŽANSKE SILE.“


  Iz ovih izjava EGW možemo vidjeti da je njeno razumijevanje plana spasenja bilo potpuno u skladu sa onim što kaže Biblija. Isus je morao doći na zemlju lišen svoje Božanske slave i sile sa neba, biti isti kao mi, obraniti Božji zakon (kojeg je Sotona osporio) u tijelu koje je bilo podložno svim iskušenjima kao i naše, osim u grijehu,  biti nama primjer i uzor, preuzeti na sebe sve grijehe palog ljudskog roda, umrijeti na križu sa teretom svih grijeha umjesto nas (lišen Božjeg prirustva u sebi), biti suđen ili odgovarati pred Ocem po svojim djelima, te ovisno o ishodu Božjeg suda, umrijeti zauvijek ili postati naš zastupnik (Prvosvećenik) pred Ocem.
  Kada uzmemo ove jasne njene izjave u obzir onda nam je jasno da je ona pod Kristovom božanskom prirodnom prilikom utjelovljenja mislila samo na njegovo božansko porijeklo lišeno svoje slave i sile. Kada kaže da je na križu umra samo Kristova ljudska priroda, a božanska nije, ona misli na to da je Bog Otac svojim Duhom ili svojom božanskom prirodom bio u Kristu sve dok se nije desio transfer svih grijeha na Krista, a tada je Otac napustio Sina da bi Sin kroz svoju savršenu žrtvu obavio čin pomirenja palog ljuskog roda sa nebeskim Ocem. Zato je bilo neophodno da se Kristu sudi, da se ustanovi dali je njegova žrtva prihvaćena od Oca. Zato je bilo neophodno da Bog Otac oživi Sina, a ne Sin sam sebe, jer On sam sebe koliko vidimo nije niti mogao oživiti. O ovome se može puno pisati i ići u detalje iz kojih nam se otkrivaju nevjerovatne istine plana spasenja, te neshvatljiva Božja ljubav i žrtva za palog čovjeka.
  Nažalost oni koji sektaše po pitanju Kristove prirode na zemlji, odbijajući da prihvate jasne Biblijske istine, lišeni su nevjerovatne Božje ljubavi koja nam se otkriva kroz plan spasenja i ako se ne pokaju morat će da odgovaraju pred Sudijom, jer su odbacili svog pravog Spasitelja, a prihvatili nauk lažnog „Spasitelja“.
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2016-09-24

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  maurico on 1/4/2017, 21:31

  Poštovani brate Mato,čitajući tvoj zadnji članak uviđam da mi je sve jasno po pitanju Božanske prirode Sina Božjega dok je hodao Zemljom.Jedno mi samo nekako nesjeda,tj nerazumijem (vjerojatno je to posljedica mog slabijeg teološkog znanja),a to je izjava E G White-"On je odgovarao pred Sudijom vasione" i tvoje izjave "Zato je bilo neophodno da se Kristu sudi da se ustanovi dali je Njegova žrtva prihvaćena od Oca".
  Ako nađeš vremena i volje molim te da mi odgovoriš kada se desilo suđenje Kristu (dal prije uskrsnuća)i dal je na tom sudu nazočio samo Otac ili je taj sud imao kao i svaki drugi sud porotu,I dali se taj sud(u kojem se sudilo Isusu)može poistovjetiti sa istražnim sudom koji čeka sve vjerne,budući da je Isus naša preteča u svemu.Puno hvala unaprijed i lijep pozdrav brate Mato.
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  Mato T on 2/4/2017, 00:34

  maurico (citat):Poštovani brate Mato,čitajući tvoj zadnji članak uviđam da mi je sve jasno po pitanju Božanske prirode Sina Božjega dok je hodao Zemljom.Jedno mi samo nekako nesjeda,tj nerazumijem (vjerojatno je to posljedica mog slabijeg teološkog znanja),a to je izjava E G White-"On je odgovarao pred Sudijom vasione" i tvoje izjave "Zato je bilo neophodno da se Kristu sudi da se ustanovi dali je Njegova žrtva prihvaćena od Oca".
  Ako nađeš vremena i volje molim te da mi odgovoriš kada se desilo suđenje Kristu (dal prije uskrsnuća)i dal  je na tom sudu nazočio samo Otac ili je taj sud imao kao i svaki drugi sud porotu,I dali se taj sud(u kojem se sudilo Isusu)može poistovjetiti sa istražnim sudom koji čeka sve vjerne,budući da je Isus naša preteča u svemu.Puno hvala unaprijed i lijep pozdrav brate Mato.

  Pozdrav brate Mauricio
  Sud o tome dali je Isusova žrtva prihvaćena od Oca ili ne se mogao voditi jedino kada je sama žrtva prinjeta, a to je kada je Isus umro i bio položen u grob. Sotona je mislio da polaže pravo na Isusovo tijelo koje je položeno u grobu, kao što je mislio i da polaže pravo na Mojsijevo tijelo kada se protivio Bogu što je uskrsnuo Mojsija. Pošto je Isus savršeno proživio svoj život, bez ijednog učinjenog prijestupa sve Sotonine optužbe da polaže pravo na Isusovo tijelo su pale u vodu i Bog je imao apsolutno pravo da ga uskrsne. Kao porotu bi mogli nazvati sva živa stvorenja koja su pratila sve što se dešava na zemlji i koji su mogli vidjeti da je Božji sud pravedan, a pobjeda nad grijehom za sav pali ljudski rod izvojevana. Iskreno nama je teško i zamisliti što je Sotona u tom trenutku osijećao, jer Kristovom pobjedom nad grijehom mu je bilo jasno da mu je presuđena smrtna kazna i vječno uništenje. Kada je Bog Isusa uskrnuo, Isus se prvo ukazao Mariji i rekao joj da ga se ne dotiče, jer još nije otišao kod Oca. Evo što EGW kaže o ovim stihovima:

  „Učenici nisu mogli poverovati da je Hristos zaista vaskrsnuo, već su zajedno sa ženama koje su tu vest donele pohitali na grob. Uverili su se da Isus nije u grobu, videli su laneno platno u koje je bio uvijen, ali ipak nisu mogli da poveruju u „dobre glase“ da je On ustao iz mrtvih. Vratili su se kući čudeći se i diveći onome što su videli i što su im žene ispričale. Ali je Marija ostala na grobu, razmišljajući o svemu što je videla, dok ju je stalno mučila pomisao da su možda bili prevareni. Smatrajući da je očekuju nova iskušenja, ponovo se odala svom teškom bolu i tako slomljena gorko je plakala. Nadvirivši se ponovo nad grob, ugledala je dva anđela u belim haljinama. Jedan je sedeo čelo glave a drugi čelo nogu, na mestu gde je Isus ležao. Glasom punim nežnosti, zapitali su je zašto plače. Ona odgovori: „Uzeše Gospoda mojega, i ne znam gdje ga metnuše“. Okrenuvši se od groba, ugledala je Isusa koji je stajao sasvim blizu, ali Ga ona nije prepoznala. Nežnim i saosećajnim glasom, On je zapitao zašto je tako tužna i koga traži. Pretpostavljajući da bi to mogao biti vrtlar, zamolila Ga je da joj, ukoliko je On uklonio njenog Gospoda, kaže gde Ga je stavio, da bi ona mogla da Ga uzme. Svojim uobičajenim božanskim glasom Isus joj tada reče: „Marija!“ Ton tog dragog glasa njoj je bio toliko poznat i ona brzo odgovori „Ravuni!“ I u svojoj velikoj radosti umalo Ga se nije „dohvatila“, ali joj Isus reče: „ne dohvataj se do mene, jer još se ne vratih k Ocu svojemu; nego idi k braći mojoj i kaži im: vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu“ (Jovan 20, 17). Sva srećna ona je potrčala noseći učenicima „dobre glase“. Ubrzo posle toga Isus se uzneo na nebo da lično iz Očevih usta čuje da je Njegova žrtva prihvaćena i da primi svu „vlast na nebu i na zemlji“.“ (EGW – Rani spisi)
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2016-09-24

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  maurico on 2/4/2017, 15:01

  Brate Mato,hvala na pojašnjenju i na citatima iz Ranih spisa od EG White.Sada mi se samo još jedno pitanje nameće,o situaciji nakon Isusovog uskrsnuća,a to se nalazi u posljednjoj rečenici tvog odgovora tj. prvi dio citata OD E. G. W.-"Ubrzo posle toga Isus se uzneo na nebo...".Ispričavam se unaprijed na neznanju,mogu shvatit da večina zna odgovor na moje pitanje,ali pitanje postavljam baš u svezi sebe i u svezi onih koji možda kao i ja ne razumiju Isusovo kretanje po uskrsnuću.Dakle,E.G.W. piše,da se ubrzo nakon što je Marija Magdalena trčeći otišla javiti "dobru vjest" Isusovim učenicima,sam Isus uznio na Nebo...Moje pitanje glasi:dali se je naš Spasitelj i Gospod Isus Krist uznio na Nebo k Ocu i prije svog uznesenja koje je u Bibliji opisano(nakon kojeg je usljedila pedesetnica),tj da budem jasniji,dal se Gospodin dva puta uznio k svom Ocu nakon uskrsnuća?Hvala ti brate osobito na strpljivosti prema "neznalicama".Zahvalan unaprijed.
  avatar
  Mato T

  Broj komentara : 117
  Registration date : 2016-08-17

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  Mato T on 2/4/2017, 16:12

  maurico (citat):Brate Mato,hvala na pojašnjenju i na citatima iz Ranih spisa od EG White.Sada mi se samo još jedno pitanje nameće,o situaciji nakon Isusovog uskrsnuća,a to se nalazi u posljednjoj rečenici tvog odgovora tj. prvi dio citata OD E. G. W.-"Ubrzo posle toga Isus se uzneo na nebo...".Ispričavam se unaprijed na neznanju,mogu shvatit da večina zna odgovor na moje pitanje,ali pitanje postavljam baš u svezi sebe i u svezi onih koji možda kao i ja ne razumiju Isusovo kretanje po uskrsnuću.Dakle,E.G.W. piše,da se ubrzo nakon što je Marija Magdalena trčeći otišla javiti "dobru vjest" Isusovim učenicima,sam Isus uznio na Nebo...Moje pitanje glasi:dali se je naš Spasitelj i Gospod Isus Krist uznio na Nebo k Ocu i prije svog uznesenja koje je u Bibliji opisano(nakon kojeg je usljedila pedesetnica),tj da budem jasniji,dal se Gospodin dva puta uznio k svom Ocu nakon uskrsnuća?Hvala ti brate osobito na strpljivosti prema "neznalicama".Zahvalan unaprijed.

  Nakon što se ukazao Mariji i rekao da ga se ne dotiče dok ne ode kod Oca da primi potvrdu, Isus je uzašao na nebo. Isti dan se vratio i ukazao jedanaestorici i tada im je dopustio da ga se dotaknu, jer je od Oca dobio potvrdu je žrtva prihvaćena. Boravio je još 40 dana sa učenicima i onda je uzašao na nebo i ušao u nebeski hram da obavlja svoju službu Prvosvećenika pred Bogom. Pedeseti dan nakon uskrsnuća učenici su primili Kristovog Duha (Utješitelja) čime je započelo djelo propovijedana radosne vijesti svim narodima. Ovo je ovako samo u kratkim crtama, da sad ne idemo u detalje.
  avatar
  maurico

  Broj komentara : 113
  Registration date : 2016-09-24

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  maurico on 2/4/2017, 19:05

  Vrlo sam zadovoljan odgovorom,puno hvala Mato.

  Sponsored content

  HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA - Page 5 Empty Re: HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 22/9/2019, 14:32